Kockkniv test 2022

1
Global G-2

Väljer du att investera i denna fantastiska kockkniv, Global G-2, kan du vara säker på att du får en otroligt vass och stark kniv till ditt kök i många år framöver. Här har alla detaljer tänkts på, från konstruktion av bladet till handtagets balans, vilket gör den till den bästa kockkniven, bäst i test overall! Mer info Under flera decennier har Global försett kockar och hemmakockar med riktiga kvalitetsknivar. Ända sedan de startades i Japan…

Kolla Priset →
TESTVINDER
 PrisBilligst hos 
Global G-2##
Zwilling Miyabi 5000MCD Black 20 cm 3.479 kr. Shopping4net SE
Kai Shun Classic 20 cm 1.478 kr. Confident Living
Fiskars Functional Form 20 cm 149 kr. Jula
Yaxell Zen 20 cm##
MAC Mighty 21 cm 1.709 kr. Bagaren och Kocken
Satake Ame Kiritsuke##
Global G-96 19 cm##

Fråga vilken professionell kock som helst om deras viktigaste redskap i köket, och de allra flesta kommer att nämna en bra kniv. Som hemmakock har vi där något att lära, då det är lätt att gå bort sig bland ett överflöd av avancerade prylar, och förbise värdet i bra grunder, där en bra kniv har stort värde. Det är lätt att använda samma kniv år efter år, inte slipa den och helt enkelt inte tänka på att din matlagning transformeras om du istället vänder dig till, och tar hand om, en kockkniv av bra kvalitet. Det handlar inte bara om att du kan skära saker mer effektivt med skarpare snittyta med en sådan, utan även att en sådan ligger bra i handen och är en partner i köket för många år framöver.

Det kan vara svårt att veta var du ska börja, och vad du ska leta efter. Men lugn, vi har här satt ihop en guide till de bästa av marknadens olika kockknivar så att du ska kunna hitta den bästa för dig. Allt för att du ska kunna göra magi i köket!

Global G-2 – Kockkniv bäst i test

Väljer du att investera i denna fantastiska kockkniv, Global G-2, kan du vara säker på att du får en otroligt vass och stark kniv till ditt kök i många år framöver. Här har alla detaljer tänkts på, från konstruktion av bladet till handtagets balans, vilket gör den till den bästa kockkniven, bäst i test overall!

Mer info

Under flera decennier har Global försett kockar och hemmakockar med riktiga kvalitetsknivar. Ända sedan de startades i Japan 1954 har de förfinat sina tekniker när de kommer till att göra olika kockknivar av bra kvalitet. Att detta har lett till det bästa av det bästa kommer du att märka när du håller Global G-2 Kockkniv i handen. Det är deras bästsäljare, och med tanke på dess fina egenskaper med ett tunt blad och hög skärpa på kanten förstår vi varför den är så populär.

Man kan lätt konstatera att med denna kniv har Global inte lämnat något åt slumpen. Den är lätt i vikt och ligger bra i handen. Dess stabilitet härrör från att den är tillverkad som en helhet, där bladet sömlöst övergår i handtaget. På så sätt skiljer sig den från andra knivar på marknaden med ett externt handtag i plast eller trä. Global G-2 får således ett slimmat och enhetligt intryck, och är väldigt snygg. För ökad stabilitet har denna Global G-2 en hålighet i handtaget där den är fylld med sand, vilket gör att det är en kniv som passar de flesta, oavsett erfarenhet av att hantera knivar.

Annars är givetvis den centrala frågan – är Global G-2 vass? Frågan på det svaret är ett rungande ja. Den är så pass vass att den lätt skär genom grönsaker och kött, eller det du nu vill skära i köket, även i mycket tunna skivor. Bladet är gjort av molybden, vanadin och krom i en kombination som heter Cromova 18. Det slipas på båda sidor, som västerländska knivar, men till en 15 graders vinkel snarare än den genomsnittliga europeiska kanten som är slipad till 20-22 grader, alltså inte lika vasst. Vidare är bladet är krökt, precis som västerländska knivar och lämpar sig för gungande rörelse. Trots alla dess fina egenskaper säljs kniven inte till ett överväldigande högt pris, utan många ska kunna ha råd med denna Global G-2, som vi har utsett till bäst i test.

Det vi liker:
 • Snygg kvalitetskniv i rostfritt stål
 • Otroligt vasst blad med vilket du enkelt kan skära det du vill, även mycket tunt
 • Utvecklad med förfinade tekniker under flera decennier, med bl.a. 15 graders vinkel på bladet
 • Utsedd till bäst i test av SVT Plus 2014
 • Lång hållbarhet genom att bestå av hårt och slitstarkt material i form av Cromova 18
 • Säljs till ett överkomligt pris
 • Lätt att skärpa upp på egen hand
Det vi ikke liker:
 • Handtaget i rostfritt stål kan upplevas glida i handen om kniven eller handen är blöt
 • Bör ej diskas i diskmaskinen, så att diska för hand innebär extra jobb

Zwilling Miyabi 5000MCD Black 20 cm – Bästa premium

Nöjer du dig inte med något annat än det absolut bästa har du hittat rätt i denna Zwilling Miyabi 5000MCD Black 20 cm. Det är en kockkniv av otroligt hög kvalitet, som gör att allt du skär igenom känns som smör. En investering för många år framöver!

Mer info

Denna Zwilling Miyabi 5000MCD är helt klart en av de bästa knivarna på marknaden. Den har kallats för ‘The Ferrari of Kitchen Knives’ – och det av goda skäl. Det är en väldigt, väldigt bra kockkniv som innehåller en kärna av SG2 (mycket hårt stål), inklämd mellan två yttre lager med 100 veck mjukare Damaskus. Detta kan låta som latin för de som inte är så insatta, men innebär i princip att knivbladet på ett riktigt effektivt sätt kan skära genom vad som, då kombinationen av den mjukare yttre och tuffare inre gör att knivbladet blir mindre motståndskraftigt mot flisning. Du kommer att ha glädje av denna kniv länge – faktiskt hela livet då den har livstidsgaranti!

När det gäller storlek är Zwilling Miyabi 5000MCD perfekt dimensionerad med sina 20 cm. Medan professionella kockar brukar kunna föredra att använda 24 cm-modellen, kan vi för hemmakockar rekommendera denna på 20 cm. Detta passar utmärkt för vardagligt bruk, bänkskivor för hushåll och skärbrädor.

Miyabi översätts till förfining eller elegans, vilket tydligt syns i designen. Varumärket kommer från Seki, Japan, känt för sin långa historia av knivhantverk, och det är tydligt att de kan sin sak! Handtaget är gjort av björkträ, och är specifikt utvecklat för långvarig styrka. Kniven har 132 yttre stållager vilket ger bladet det unika Damaskus-mönstret som du kan se i vågorna. En annan av de andra anmärkningsvärda funktionerna i utformningen av detta knivblad (bortsett från det otroliga Damaskus) är dess perfekta balans. Håller du kniven på ett finger bredvid handtaget så balanserar den perfekt, med knivblad och handtag lika viktat. Detta innebär en bättre upplevelse när du skär, också då kniven är superlätt. Handtaget ligger också bra i handen. Vid en första anblick kan det dock se tvärtom ut, då greppet ser ganska rakt ut. Sammantaget är detta en riktigt bra premium-kniv, som helt klart förtjänar sin plats bland de som är bäst i test!

Det vi liker:
 • Premium kockkniv som är tillverkad av mästare i Japan
 • En vasshet som gör att den skär genom alla råvaror som om det vore smör
 • Kräver minimal slipning från din sida, vilket är skönt för de som inte är så bekväma med det
 • Livstidsgaranti, så här har du en partner för livet
 • Skönt handtag i björk som ligger bra i handen
 • Välbalanserad och lätt i vikt gör att den är enkel att hantera
Det vi ikke liker:
 • Säljs till ett högt pris som inte alla är beredda att betala
 • Diskas för hand vilket tar lite tid

Kai Shun Classic 20 cm – Hög kvalité och hårdhet

I stort sett berättar ‘Classic’ i namnet Kai Shun Classic vad denna modell går för. Det är helt enkelt en klassiker som du kan ha glädje av i många år framöver! Stålet är fantastiskt och ergonomin är bra. Om du letar efter en av de bästa knivarna på marknaden som ska bli din första seriösa kockkniv är Kai Shun Classic ett utmärkt val.

Mer info

Kai Shun Classic 20 cm kökskniv är, precis som Zwilling Miyabi ovan, en japansk kniv av hög kvalitet. Däremot ligger Kai Shun Classic i en något billigare prisklass än Zwilling Miyabi, vilket beror på att materialen den använder är något av budgetvarianter. Istället för Damaskus, är Kai Shun Classic tillverkad av det billigare VG-10 stålet, och ett handtag i Pakkaträ som är ett sammansatt lövträ. Variationerna i material och därmed pris påverkar dock inte prestandan lika mycket som du skulle kunna förvänta dig, utan du kan på ett alldeles utmärkt sätt skära i det du vill. På så sätt är detta ett jämförelsevis prisvärt alternativ.

Classic’s knivblad har utvecklats med en mycket enkel och funktionell form som erbjuder tre olika typer av kanter, bland annat en platt sektion för snabbhackning och en bredare för skivning. Som du kan förvänta dig av en kockkniv är det här alltså ett utmärkt exempel på en allt-i-ett-bladform som du kan lita på i köket. Bladet består alltså av VG-10 som är ett modernt rostfritt stål som tillverkas uteslutande i Japan. Dess främsta kännetecken är dess motståndskraft mot rost och fläckar. I en köksmiljö är detta ovärderligt: knivar som fläckar, rostar eller gropar är oacceptabla för användning vid matlagning, och på så sätt kan du ha glädje av din Kai Shun Classic 20 cm i många år framöver.

När man skriver om Classic är det svårt att inte använda ordet just ”klassisk” om och om igen; detta är ett så enkelt exempel på en äkta japansk kockkniv som kan skära igenom det du vill. Samtidigt betyder “Shun” “toppen av perfektion”, och kniven gör skäl för sitt namn.

Det vi liker:
 • Motståndskraftig mot rost
 • Japansk men prisvärd kvalitetskniv
 • Handtaget är tillverkat av laminerat Pakkaträ som är slipat och polerat med en glansig finish som ligger bra i handen
 • Kniven har en kärna av kvalitetsstålet VG-10 och 32 lagers damaskstål som ger kniven ett vackert mönster
 • Skär grönsaker och kött, tjockt eller tunt
 • Gillar du Classic finns flera andra modeller från samma linje
Det vi ikke liker:
 • Svårare att få skarp än andra modeller
 • Vissa uppskattar inte att materialen är “budgetvarianter”

Fiskars Functional Form 20 cm – Bästa budgetvalet i rostfritt stål

Bara för att du har en mindre budget att röra dig med när du ska köpa en kniv behöver du inte känna att du kompromissar med kvalitén. Det är denna Fiskars Functional Form 20 cm är ett bevis på, som är den bästa av marknadens billiga köksknivar. Du får en utmärkt allround kniv med ett vasst blad och soft grip handtag.

Mer info

Om du inte har den största budgeten att köpa en brödkniv för, men ändå vill vara säker på att du får hem en bra kniv, då rekommenderar vi dig att investera i denna brödkniv från varumärket Fiskars. Denna Fiskars Functional Form 20 cm har utvecklats med detaljer och hög funktion i fokus, även om den säljs till ett otroligt billigt pris. Vi kan nästan lova dig att du inte kan hitta en bättre kniv till ett bättre pris än detta. Med i köpet får du även ett bladskydd vilket skyddar kockkniven i diskmaskin och förvaring. Detta ökar knivens hållbarhet. Så det är inte för inte vi har utsett den till den kockkniv som är bäst i test av billiga modeller.

Bland dess fina egenskaper kan vi räkna in dess soft grip handtag, som gör att den ligger bra i handen. Den har en låg vikt, vilket gör den lätt att hantera och full kontroll. Med en längd på 20 cm är den, liksom många andra modeller i detta test av kockknivar, en perfekt allround kniv för precis det du vill skära. Det har ett starkt vasst knivblad, som dock har lägre hårdhet än de andra varianterna i detta test.

Du behöver inte heller oroa dig för rengöring när du använder denna brödkniv. Till skillnad från många andra modeller på marknaden tål den nämligen maskintvätt. Du behöver alltså inte tvätta den för hand efter varje användning, vilket sparar tid och du kan vara säker på att den blir helt ren från rester och bakterier.

Det vi liker:
 • Säljs till ett plånboksvänligt pris, så att alla har råd med en kvalitetskniv
 • Starkt, vasst knivblad som har många användningsområden
 • Bekvämt ergonomiskt handtag
 • Möjligt att diska i diskmaskinen, så att du sparar tid och säkerställer full renhet
 • Medföljande bladskydd för skydd i diskmaskin och förvaring
Det vi ikke liker:
 • De mest kräsna kan tycka att detta är en väl enkel variant med ett billigt intryck med handtag i plast
 • Mjukare stål än andra modeller

Yaxell Zen 20 cm – Testvinnande allround kniv

Vill man inte vara den som går först, utan låta andra prova produkter för att säkerställa att de är värda sin investering, ska man absolut välja denna Yaxell Zen 20cm. Den har nämligen hyllats av både proffs och hemmakockar, samt utsetts till bäst i test flera år i rad. Detta tack vare en otrolig hårdhet, bekvämt handgrepp och varaktig skärpa.

Mer info

Yaxell Zen hyllas av såväl hemmakockar och professionella kockar med många års erfarenhet. Detta om något är bra tecken på ett väldigt bra kniv, då det visar att den är enkel att använda men samtidigt håller hög klass och kapacitet värd ett proffs. Den har ett perfekt balanserat blad på 20 cm som gör att kockkniven på ett väldigt bra sätt får fina allround-egenskaper. Tack vare bladet med VG10-kärnans höga kolinnehåll får Yaxell Zen en utmärkt hårdhet så att den inte går sönder eller spricker trots sin tunna, skarpa kant. Kol är dock också ett material som är benäget att rosta, vilket du behöver hålla koll på. Samtidigt, genom att röra in rostfritt stål i blandningen blir de 37 skiktade knivarna extremt skarpa verktyg som också är mycket motståndskraftiga mot korrosion. Bladen behandlas också i en högtemperaturugn, vilket resulterar i en enastående hårdhetsgrad på 61 Rockwell. Denna skala indikerar en skärprecision som varar i många år.

Det eleganta svarta handtaget av micarta är vattentätt och mycket slitstarkt. Det ger ett exklusivt intryck. Detta genom att vara skickligt handfärgat och behandlat av hantverkare för att kunna vila lätt i handen. Exklusiviteten går även igen i den speciellt hamrade ytan som ger knivarna en unik estetisk karaktär. Denna finish utsmyckar det övre bladet och är ett tecken på noggrann japansk konst. Utöver att vara snyggt är det också funktionellt genom att det skapar små luftfickor så att maten inte fastnar på bladet.

När vi är inne på hygienaspekter är denna Yaxell Zen, till skillnad från andra knivar av hög kvalitet, exempelvis #1 och #2 i detta test, möjlig att diska i diskmaskinen. Samtidigt som handdisk har sina fördelar sparar diskmaskinen tid och gör dig säker på att allt blir rent. Allt som allt är detta en riktigt bra kockkniv, bäst i test både enligt oss och Aftonbladet tre år i rad!

Det vi liker:
 • Blad utvecklad med utmärkt hårdhet och fantastisk skärpa
 • Slitstarkt och skönt handtag
 • Tål att diskas i diskmaskinen sparar tid och energi
 • Tack vare dubbel slipning kan den användas av både vänster- och högerhänta
 • Uppskattad av såväl professionella som hemmakockar
 • Bäst i test i Aftonbladets test av kockknivar 2016, 2017 och 2018
Det vi ikke liker:
 • Kolet i bladet är benäget att rosta, vilket du kan vara medveten om
 • Kan upplevas som lite tung i vikt

MAC Mighty 21 cm – Japansk kvalitetskniv västerländska influenser

Med MAC Mighty 21 cm kan du vara säker på att du får hem en fantastisk japansk allroundkniv. Med en väl genomtänkt slipad vinkel, fantastisk hårdhet och tunt blad kan du skära genom alla råvaror som om de vore smör. Stålet i bladet är av en fantastisk blandning och en välbevarad hemlighet som du bör uppleva.

Mer info

Genom att välja Mac Mighty 21 cm får du hem en riktigt bra japansk kockkniv som har utsetts till den bästa kockkniven av både ‘America’s Test Kitchen’ och Aftonbladet. Den har en utsökt kombination av ett fantastiskt blad, handtag och design. Bladet är otroligt vasst, och användare beskriver det som att allt från tomater till kött är som att skära genom smör. Det gör att denna kockkniven kan sägas vara en väldigt bra allroundkniv. En av de stora anledningarna till detta är att bladet är riktigt tunt, på endast 2,5 mm. Tjockleken på bladet är ett sätt på vilket högkvalitativa japanska knivar skiljer sig från europeiska knivar.

Att bladet är lätt böjt innebär vidare att du på bästa sätt kan skära kött och grönsaker etc. både med en hackande och böljande rörelse. Denna lätta böj, tillsammans med det tunna bladet visar hur MAC Mighty ligger i framkant när det kommer till att inkorporera det bästa från en västerländsk kniv, det böjda bladet, med den japanska knivtraditionen. Bladet är tillverkat av Mac’s lite mytomspunna “Superior Steel”, vilket är en blandning som inte är officiell, och man konstatera att de har hittat en riktigt bra blandning. Kombinationen mellan en 15 graders vinkel och hårdhet på 61 bidrar vidare till en fantastisk skärpa.

Denna kockkniven är välbalanserad och upplevelsen av den är som att den är en förlängning av din hand. Handtaget är tillverkat i pakkaträ som är ett naturligt trä som gör handtaget motståndskraftigt mot vatten. Däremot finns risken, om än inte lika stor som med en kniv i kolstål, att kvarliggande vatten på knivbladet, eller diskmaskinstvätt, gör att den rostar, så det ska du hålla koll på.

Det vi liker:
 • Inget större behov av att slipa kniven så ofta tack vare kombinationen mellan en 15 graders vinkel och hårdhet på 61
 • Hyllad av såväl olika testkällor som proffs och hemmakockar
 • Utvecklad med en särskild blandning stål i bladet som ger otrolig skärpa
 • Handtaget ligger bra i handen och känns som en förlängning av handen
 • Kanterna på bladet är utvecklade så att mat inte ska fastna
Det vi ikke liker:
 • Handtaget är bättre för högerhänta än vänsterhänta
 • Skär man för hårda råvaror kan man se små flisor på bladet

Satake Ame Kiritsuke – 23 cm japanskt hantverk

Vill du ha en japansk kockkniv med hög kapacitet för de flesta uppgifter i köket som sticker ut med sin uttrycksfulla design, är denna kockkniven; Satake Ame Kiritsuke, det bästa valet för dig. Inte minst är den smart utvecklad med ett brant blad som gör den särskilt väl lämpad för när du ska använda denna kockkniven till att på bästa sätt skära med stor noggrannhet. Samtidigt är den, med sina 23 cm, lång, så du får helt enkelt det bästa av två världar!

Mer info 

Medan de flesta knivar i detta test är relativt lika varandra på flera sätt, möjligen med det bästa budgetvalet från Fiskars som undantag, sticker Satake Ame Kiritsuke sticker ut lite mer. Detta gäller inte minst när det gäller dess visuella uttryck, där det händer en hel del på såväl blad som handtag. Den ser riktigt tuff ut! Det är inte för inte användare utbrister wow  när de öppnar paketet till sin nybeställda kniv.

Ett wow-moment blir det även då man använder kniven. Detta tack vare en fantastisk skärpa med vilken du kan skära igenom det du vill. Bladet är rejält, tillverkat av damaskusstål och består av 5 lager. Till skillnad från det du ser på de andra knivarna i detta test med ett något böjt blad, har denna kockkniven ett något rakare blad med en spets med hög skärpa. Denna branta spets är oerhört användbar då du ska skära sådant som kräver extra stor noggrannhet. Då spelar det ingen roll om det handlar om att filéea fisk eller skiva grönsaker – det fixar även du som hemmakock galant. Bladets design är inspirerat av regn – vilket är rimligt att tänka då ‘Ame’ i namnet Satake Ame Kiritsuke betyder just regn.

Handtaget är tillverkat av kanadalärk, som är en livskraftig tallväxt från Kanada. Det ligger bra i handen, och bidrar till att kniven blir som en förlängning av dig. Detta är en något längre förlängning än andra modeller, då bladet är på 23 cm. Det innebär att du utan problem kan skära långa snitt genom det du vill. Däremot kan vissa hemmakockar uppleva att det blir lite för långt i förhållande till deras skärbrädor och liknande hemma. Sammantaget är detta ett fantastiskt japanskt hantverk, och du kan starkt lita på att du får en högkvalitativ allroundkniv hem.

Det vi liker:
 • Cool design på såväl handtag som blad inspirerat av regn
 • Utvecklad med en brant spets som möjliggör skärning i sådant som kräver extra noggrannhet
 • Damaskusstål i fem lager ger en robust och skarp kniv
 • Japanskt hantverk med handbankat blad och lång hållbarhet
 • Bladet på 23 cm gör att du kan skära långa snitt
Det vi ikke liker:
 • Designen tilltalar inte de som vill ha det mest ‘clean’, utan kan upplevas som skrikig
 • Bladlängd på 23 cm kan vara långt för hemmakockar

Global G-96 19 cm – Prisvärd jubileumskniv

Denna kockkniven; Global G-96, är en annan högkvalitativ japansk kockkniv från det ledande knivmärket Global som fungerar perfekt som allroundkniv för hemmakocken. Den har ett otroligt skarpt blad och en design som både ser och är smidig, vilket kan hänföras till dess kortare längd på 19 cm och sömlösa lösning där blad och handtag sitter samman. Sammantaget en prisvärd jubileumskniv som kan bli din nya favorit!

Mer info

Som du kunde läsa om vid vår testvinnare från Global är de en väletablerad tillverkare av högkvalitativa japanska knivar, och denna Global G-96 är deras jubileumskniv. Den utvecklades då de år 2020 firade 35 år – vilket innebär att du i denna kniv får 35 år av förfining och excellens samlat! Den håller otroligt hög standard och fungerar utmärkt som en allroundkniv med vilken du kan skära allt från grönsaker till kött och fisk. Global G-96 är skarpare än någonsin, görs i begränsad upplaga och med tanke på dess fantastiska fördelar säljs den till ett mycket bra pris.

Med sina 19 cm är Global G-96 den minsta kniven i detta test. Detta ger en smidighet för hemmakocken, medan vissa professionella kockar kan uppleva att detta är något litet. Dess behändiga storlek gör att den ligger extra bra i handen hos de som har mindre händer.

Precis som den kockkniv som vi utsåg till allra bäst i test från Global, har denna modell ett blad i rostfritt stål som sömlöst går över till ett handtag i samma material. Detta ger återigen en slimmad design som ger ett smidigt intryck. Bladet är tillverkat i Cromova 18 rostfritt stål, vilket gör den stark och hållbar. Du ska dock hålla koll på att den kan slitas onödigt mycket vid höga temperaturer, varför du inte bör diska den i diskmaskinen för optimal glädje av den i många år. Funktionaliteten är hög, tack vare dess gratonblad som ser den till att ha luft mellan kniv och råvaran du ska skära eller hacka. Sammantaget har denna Global G-96 potential att bli en långvarig och oumbärlig partner i köket, med dess prisvärdhet som stort plus.

Det vi liker:
 • Är ett mycket prisvärt alternativ
 • Riktigt skarpt blad med vilket du kan skära allt från grönsaker till fisk och kött
 • Resultatet av 35 års förfining av japansk knivkonst
 • Snygg och slimmad design helt i rostfritt stål
 • Funktionell och praktisk design
Det vi ikke liker:
 • Kan upplevas som liten för de med större händer
 • Ska diskas för hand vilket kräver tid och noggrannhet för att få den helt ren
Product 1 Product 2 Product 3 Product 4 Product 5 Product 6 Product 7 Product 8
Typ Allround kockkniv Allround kockkniv Allround kockkniv Allround kockkniv Allround kockkniv Allround kockkniv Allround kockkniv Allround kockkniv
Bladlängd 20 cm 20 cm 20 cm 20 cm 20 cm 21 cm 23 cm 19 cm
Material Rostfritt Cromova 18-stål SG2-stål och damaskusstål VG-10 stål och 32 lager damaskusstål Rostfritt stål Rostfritt stål Rostfritt stål (Molybdenum Alloy Carbon) AUS10-stål och damasukusstål Rostfritt Cromova 18-stål
Handtag Rostfritt Cromova 18-stål Björkträ Pakkaträ Soft grip Polerat Micarta Pakkaträ Kanadalärk Rostfritt Cromova 18-stål
Rengöring Handdisk Handdisk Handdisk Maskindisk Maskindisk Handdisk Handdisk Handdisk
Hårdhet 56 HRC 63 HRC 61 HRC 53 HRC 61 HRC 58 HRC 60 HRC 56 HRC

Hur man väljer den bästa …

Det populära matmagasinet Fine Cooking fångar i sin artikel om hur man hittar den bästa kockkniven den konsten bra genom att beskriva det som att “hitta den rätta danspartnern”. Alltså, medan du tycker om en kniv och tycker den känns smidig och enkel att hantera, kan någon annan uppleva den på ett helt annat sätt. Det finns vissa parametrar som främst bidrar till intrycket av en kniv som det är bra om du håller extra koll på. Vi går igenom dessa nedan, så läs vidare för att kunna välja den bästa kockkniven för dig och dina behov! För oavsett om de modeller som vi i detta kockknivar-test enligt oss är marknadens bästa knivar, bäst i test på olika sätt, avgörs det i slutändan av dig.

Först och främst kan vi ta upp det att då du har en kniv i handen bör du omedelbart få en känsla för dess passform. Den ska kännas bekväm, som en naturlig förlängning av din hand. Det ska inspirera till självförtroende, inte ge upphov till rädsla. Om det känns fel, gå vidare. Om det känns ganska bra är det bara att du börjar skära och hacka och känn efter hur du upplever knivens fysiska egenskaper.

 • Bladet: De flesta diskussioner om knivbladet rör dess material och kretsar kring debatten om rostfritt stål mot kolstål. En av de främsta fördelarna med att välja en kockkniv i rostfritt stål är att det är mindre sannolikt att rosta än ett stål med högre mängder kol. Detta är särskilt fördelaktigt i köksknivar eftersom mat och dess juicer kommer på kniven. Knivar av rostfritt stål kräver dessutom mindre underhåll. Kolstålsknivar är ett stål som utöver järn även består av kol, och ibland mindre mängder kisel och mangan. Ett högre kolinnehåll möjliggör ökad styrka och skärpa, och har fortfarande en bra motståndskraft mot rost om du torkar av dem direkt. De är enkla att underhållsslipa.
 • Inom kategorin bladet ingår även hårdheten som hos en kockkniv vanligt mäts enligt Rockwell-skalan. Hårdheten ger dig en indikation på hur motståndskraftig och vass kniven är över tid. Generellt gäller att ju högre hårdhet, desto bättre kniv.
 • Vikt: Generellt måste man prova flera knivar för att hitta din perfekta vikten på kniven. Vissa tycker att en tyngre, rejäl kockkniv skär lättare genom livsmedel eftersom den “faller” med mer kraft. Andra tycker att en lättare kockkniv faller mer fritt och låter dig manövrera kniven lättare. Slutsats: Välj den stil som känns rätt för dig.
 • Balans: “Perfekt balans” ligger i betraktarens handflata. Balansen bedömer du genom att ta tag i kniven i handtaget. Om det känns obekvämt viktat mot baksidan av handtaget eller mot bladet, är det förmodligen inte för dig. En obalanserad kniv får dig att arbeta hårdare. Balans från sida till sida är också viktig. När du kommer ner på bladet ska kniven inte kännas instabil, som om den vill vika mot ena eller den andra sidan.
 • Storlek: En kockkniv på 20 cm är den mest populära bland hemmakockar tack vare dess mångsidighet. Den är generellt sett utmärkt dimensionerad för utrustningen som man har hemma, såsom skärbräda och förvaring. Ett längre blad på runt 25 cm kan skära mer åt gången men kan kännas lite väl stor för hemmakocken. En kockkniv på runt 15 cm ger smidighet, men blir lite väl kort när du arbetar med strre volym eller när du skär genom något stort, som en vattenmelon.
 • Handtaget: Ett bra handtag är ett som känns bekvämt och säkert för dig. Du ska inte behöva anstränga dig för att hålla fast i det, och det ska inte kännas halt när det är vått. Det bör finnas tillräckligt med utrymme på undersidan så att du inte slår knogarna när du skär (bladets höjd påverkar detta). Vissa knivhandtag är format eller har fördjupningar undertill för att underlätta greppet. Detta fungerar för vissa människor, medan det ger andra ett onaturligt grepp och ger svårigheter då du håller i kniven vid besvärliga vinklar. Material på handtaget varierar, som du kan se i detta test av kockknivar, från soft grip-plast till rostfritt stål och olika träslag.
 • Kanten: Med kanten menas kanten på själva bladet. En bra kockkniv ska vara vass direkt då du tar upp den ur lådan. För att utvärdera skärpan kan du göra det klassiska tidningstricket – alltså att försöka skära genom ett pappersark. En riktigt skarp kniv kan skära snabbt, jämnt och med hög precision. Du ska också ta hänsyn till bladets linje. En lätt böj från spetsen till handtaget kan hjälpa kniven att smidigt gunga fram och tillbaka då du skär och hackar.

Hur du bäst underhåller din kockkniv

När du väl har investerat i en riktigt bra kockkniv, kanske någon av de ovan som vi anser är marknadens bästa köksknivar, bäst i test på olika sätt, vill du ju att den håller sig skarp. Därför är det viktigt att du fixar både rengöring och slipning på bästa sätt. Detta är helt avgörande för ett skarpt blad som håller länge. Nedan kan du läsa lite om hur du bäst kan underhålla din kockkniv.

Diska för hand

Det rekommenderas att du alltid diskar dina vassa knivar för hand och att du diskar dem direkt efter användning. Trots att vissa knivar tekniskt sett tål att diskas i diskmaskinen gynnas inte vassa knivar av att diskas i diskmaskinen, eftersom det kan leda till att knivarna tappar sin skärpa och utsätts för syraangrepp eller får rostfläckar. Rostfläckar på rostfritt stål kan komma från dessa syraattacker om du sätter kniven i diskmaskinen eller glömmer att diska den direkt efter användning. Du bör även torka av kniven direkt efter att den har diskats. Om olyckan dock har inträffat brukar rostfläckar kunna tas bort med metallack.

Kom ihåg att slipa bladet när det behövs

Med tiden är det oundvikligt att kanten och bladet på kniven slits och därmed tappar skärpan. Det kan dock undvikas om du kommer ihåg att slipa dina knivar regelbundet och därmed bibehålla det riktigt skarpa bladet. Inte alla knivar och knivslipare passar ihop eftersom det finns många olika kockknivar på marknaden som är tillverkade av olika material. Därför är det viktigt att kontrollera vilken typ av knivslipare din kniv behöver.

Använd en skärbräda när du använder kniven

Du kan snabbt skada kniven om du använder den mot fel yta när du använder den för att skära och hacka. I synnerhet kan marmor- och aluminiumunderlag skada de flesta knivar. Använd därför alltid en skärbräda av trä eller plast så att din kniv kan behålla sin skärpa och styrka under lång tid.

Hitta rätt knivslipare

Som också nämnts i avsnittet om hur du underhåller dina knivar på bästa möjliga sätt är det extremt viktigt att du kommer ihåg att slipa knivarna om du vill att de ska vara skarpa. Nedan kan du läsa lite om de olika typerna av knivslipare och hur de används samt vilka typer av stål de kan användas till.

Professionell knivslipare

En professionell knivslipare är det “enkla”, säkra och professionella valet. Om du vill vara säker på att få en bra och korrekt slipning kan du med fördel välja att få din kniv slipad av en professionell knivslipare. När du väl har gjort din slipning professionellt behöver du inte någon egen utrustning eller kunskap om hur du ska slipa knivar. Det tar å andra sidan längre tid eftersom du måste åka iväg för att få dina knivar slipade, men du slipper att slipa något själv, och en knivslipare har stor kunskap om de olika typerna och kan slipa knivar av både milt och extra hårt stål utan problem.

Skärpstål

Skärpstål är enkla och kan lätt lämnas hemma i kökslådan utan att ta plats från andra köksredskap, och det kan tas ut exakt när det passar dig. Det är snabbt att använda, men det kräver lite kunskap och övning. Men med några få klick kan man snabbt hitta videor på webben som visar hur man använder en sådan. Det finns flera olika typer av skärpstål som fungerar något olika. Skärpstål i keramik och diamant kan både slipa och vinkla knivarna, medan konventionella bara kan slipa och räta ut äggen på knivbladet. För hårt stål måste ett keramiskt järn användas, och passar både europeiska och japanska knivar. Diamantbryne liknar keramiskt bryne men slipar även keramiska knivar, medan stålbryne passar till europeiska knivar som har något mjukare stål än japanska knivar. Du ska alltså ha koll på typ av stål i din kniv så att du får tag i rätt skärpstål.

Slipsten

En slipsten kan användas för att slipa knivar av både milt och mycket hårt stål helt vassa. Det kräver dock mycket lärande och övning att använda just den här typen av knivslipare, och du kan då slipa kniven felaktigt. Många slipstenar är också lite dyra, och ibland måste du använda flera olika för att uppnå rätt slipning. Slipstenar graderas i olika finhetsgrader likt sandpapper, i så kallade grit. Själva syftet med slipningen avgör valet av sten då stenarna ger olika resultat, du kan välja mellan ungefär 240 grit upp till 13000 grit. En grovkornig slipsten ger en grundslipning medans en finkornig slipsten ger bra skärpa.

Knivslip

Det finns många olika knivslipar, både några som är speciellt gjorda för mycket specifika knivmodeller och några som är gjorda för att vässa olika knivtyper. De finns i många prisklasser, men också i många kvaliteter. Du kan också med den här typen, som med slipstenar, slipa din kniv felaktigt om du inte har rätt knivslipare för dina knivar. Detta kan förstöra kniven. Det är dock en väldigt enkel lösning som alla kan bemästra, eftersom du bara kör kniven genom knivsliparen. Så länge du hittar den perfekta knivsliparen för den kniven du har är detta ett enkelt, smidigt och snabbt sätt att slipa dina knivar.

FAQ

Vilken kockkniv är bäst i test?

Vi har utsett Global G-9 till den kockkniv som är bäst i test, eftersom att den på ett utmärkt sätt lever upp till de krav som både professionella och hemmakockar har på en allroundkniv, med ett skarpt blad och lång hållbarhet. I testet finns även andra riktigt bra köksknivar med fina egenskaper, så läs även om dem för att hitta din favorit.

Hur underhåller jag min kockkniv?

Du underhåller din kockkniv genom att ta hand om den vid rengöring, vilket för det mesta inkluderar handdisk snarare än maskindisk, så snart efter användning som möjligt samt torkar av den direkt. Dessutom bör du regelbundet vässa kniven så att skärpan bibehålls.

Varför ska jag välja en kockkniv som känns bra i handen?

Det rekommenderas att välja en kockkniv med en ergonomisk konstruktion och låg vikt, eftersom den ger större kontroll och bättre komfort. Detta gör det lättare att skära i olika typer av råvaror.