Knivslip test 2021

1
Global Plus MC-550

Global är en väletablerad tillverkare av knivar av hög kvalitet - både europeiska knivar och japanska knivar, så du kan med denna knivslip lita på att de vet vad de gör! Att Global är experter på knivar innebär att denna modell är perfekt optimerad efter vad knivar behöver för att vara vassa. Det går snabbt, smidigt och säkert att slipa dina knivar här - några drag i vardera springa så känns din kniv som ny!…

Læs mere →
TESTVINDER
 PrisBilligst hos 
Global Plus MC-550
Bagaren och Kocken
OBH Nordica SharpX 9960
Elgiganten
Vulkanus VG2 Professional
24.se
Global G-74 22 cm
Bagaren och Kocken
Fiskars Essential Roll Sharp 1023811
Jula
Satake Diamond 43651-01 23 cm
Shopping4net SE
Wüsthof 400/2000
Bagaren och Kocken
Chef’s Choice 2100
Knifeo
Zwilling Twin Stone Pro 3205-300
Ikke på lager
Global G-91/SB
Royal Design

Att ha en vass och bra kniv som går igenom alla olika sorters råvaror som om de vore rumstempererat smör är en otrolig känsla. Även om du kanske inte har tänkt på det, kan faktiskt de flesta ha nytta av en knivslip hemma – oavsett typ av kniv. Är du en som har köpt en mer alldaglig kniv i budgetklassen kan du öka kvaliteten på den genom att slipa till den. Är du å andra sidan en som har investerat i en premium värstingvariant – kanske en japansk kockkniv, vill du sköta om och maximera dess egenskaper så mycket som möjligt med en bra knivslip.

Det finns olika sätt på och hjälpmedel med vilka du kan slipa dina knivar – ska du välja ett enklare rullstål eller ett skärpstål/bryne eller slipsten som kräver mer? I så fall, vilken modell? Vi förstår att detta kan vara svårt att navigera genom! Därför har vi här samlat de olika knivslipar på marknaden som är bäst i test – så att du kan hitta den bästa knivslipen för dig och dina behov då du ska hitta rätt bland de bästa produkterna och köpa rätt!

Global Plus MC-550 – Knivslip bäst i test

Global är en väletablerad tillverkare av knivar av hög kvalitet – både europeiska knivar och japanska knivar, så du kan med denna knivslip lita på att de vet vad de gör! Att Global är experter på knivar innebär att denna modell är perfekt optimerad efter vad knivar behöver för att vara vassa. Det går snabbt, smidigt och säkert att slipa dina knivar här – några drag i vardera springa så känns din kniv som ny! Inte undra på att Global Plys MC-550 är den bästa knivslipen 2021 – bäst i test!

Mer info

Väljer du Global Plus MC-550 kan du vara säker på att du får den bästa knivslipen för det allra flesta uppgifter i köket! Det spelar ingen roll om du har kökslådorna fulla med europeiska knivar eller japanska knivar – så länge de är symmetriska kan denna knivslip gör dina knivar skarpa igen! Investerar du i denna modell kan du säga hejdå till att få upp en slö kniv ur lådan.

Global Plus MC-550 är nämligen en keramisk våtslip och den skärper den kniv du vill både snabbt och säkert – två egenskaper som man bara ska hitta hos den bästa knivslipen. Den här våtslipen har tre keramiska hjul – en grov (120 i kornstorlek), en medium (240 i kornstorlek) och en fin (600 i kornstorlek).

Att det går snabbt, smidigt och säkert att använda denna modell förstår du genom att det för dig bara är att fylla behållaren med vatten, hålla i handtaget på våtslipen och placera kniven i det första hjulet (grov) och sedan dra bladet fram och tillbaka med lätt tryck ca 7–8 gånger, eller så många gånger som behövs. Avsluta med att dra kniven några drag i de andra två hjulen (medium och fin). Efter det kommer din kniv kommer att kännas så gott som ny igen!

Detta är en knivslip som passar särskilt bra att användas med knivar från Global. Vissa, särskilt de som äger andra knivar än sådana från Global, kan uppleva detta som begränsande, och fråga sig om detta då verkligen är en knivslip värd investeringen. De kan vi lugna med att säga att, som vi nämnde ovan, att maskinen dock även kan användas på övriga dubbelslipade och symmetriska knivar.

Att denna knivslip från Global fungerar så pass bra beror bland annat på att spåret i det keramiska och spåret i kåpan skapar tillsammans skapar den absolut bästa vinkeln. Sammantaget flera fina egenskaper som gör den bäst i test overall!

Det vi liker:
 • Passar alla knivar med dubbelslipad egg – extra bra för knivar från Global
 • Våtslip med 3 keramiska hjul för perfekt flexibilitet
 • Enkel och effektiv att använda
 • Skön att hålla i med ett stadigt handtag
 • Prisvärd modell – få kronor till relativt hög kvalitet

Det vi ikke liker:

 • Slipar ej tandade eller DEBA-slipade knivar
 • Tål inte maskindisk
 • Man måste komma ihåg att fylla den med vatten inför användning

OBH Nordica SharpX 9960 – Bästa elektriska

Denna OBH Nordica SharpX 9960 ser till att dina knivar blir vass och som ny på bara några sekunder, utan att du behöver göra mycket alls själv. Det är nämligen en smart, elektrisk knivslip som tack vare ett unikt patenterat sliphjul möjliggör för bästa möjliga slipning och ett evigt hejdå till slöa knivar! Här får du således en riktigt bra elektrisk knivslip, bäst i test av just de elektriska!

Mer info

Precis som att Global är en etablerad tillverkare av knivar är OBH Nordica ett varumärke som man ser i vart och vartannat svenskt hem när det kommer till elektriska produkter. Det är inte för inte som de är så populära – de tillverkar ju användbara prylar till bra priser. Denna knivslip är inget undantag, utan här kan du slipa de flesta sorters knivar – oavsett om det är europeiska eller japanska knivar, slaktknivar eller moraknivar gör denna knivslip det på bästa sätt.

Så mångsidigheten finns där! Finns då enkelheten där? Svaret är ja! Samtidigt som den knivslip som vi utsåg till allra bäst i test lyftes fram som mycket enkel att använda tar denna OBH Nordica SharpX 9960 smidigheten ett steg längre. Detta genom att vara elektrisk. På så sätt behöver du inte själv göra mycket av jobbet, utan den är jämförelsevis självgående.

Enkelheten är dock inte mycket värd om dina knivar förblir slöa – men det är ingen risk här. Med hjälp av ett unikt patenterat sliphjul får du så gott som nya, skarpa knivar på bara några sekunder. Detta sliphjul består av 20 keramiska stavar, som är fjädrande. Att sliphjulet är fjädrande innebär att det justeras automatiskt till knivseggens vinkel – så inte ens det behöver du kontrollera själv.

Det vi liker:
 • Unikt patenterat sliphjul som består av hela 20 keramiska stavar
 • Fjädrande sliphjul som justeras automatiskt till knivseggens vinkel
 • Enkel att använda utan krav på för mycket kunskap från din sida
 • Passar mycket bra med knivar med rakt knivblad i rostfritt stål eller kolstål
 • Smidig och lätt i vikt på endast 900 gram

Det vi ikke liker:

 • Bristande hållbarhet som kräver försiktig hantering för att ej gå sönder fort
 • Med elektriciteten kan den mekaniska, traditionella känslan av hantverk gå förlorad

Vulkanus VG2 Professional – Bästa premium

Vill du få tag i en riktig klassiker till knivslip ska du välja Vulkanus VG2 Professional. Som namnet antyder ger den dig ett perfekt, professionellt resultat när det kommer till riktigt vassa knivar – både hemma och på restauranger. En stor fördel är att den går att använda för både raka och tandade knivar!

Mer info

Frågar man en inbiten köksentusiast, såsom professionell kock eller hemmakock, om vilken som är Knivslipen med stort K kommer man troligtvis att få Vulkanus knivslip som svar. Den har nämligen länge varit marknadsledande. Väljer du att köpa denna modell får du dessutom en uppgraderad version av det så uppskattade originalet, då detta är version 2 av den hyllade knivslipen. Vulkanus VG2 Professional ersätter den tidigare Vulkanus Professional MS2002VA.

Ett sätt på vilket den nya sticker ut är då den efter behov anpassar slipvinkeln automatiskt. På så sätt hamnar vinkeln mellan 11 – 21 grader, och du själv behöver inte tänka på vad som är det bästa. Du kommer snabbt att märka att med Vulkanus VG ger ett förbättrat slipresultat, och detta under tiden som du har ett bättre grepp för öppning av de vinklade slipstålen. Dessutom är den robust genom en kraftig fjädring i form av en patenterad fjäderteknik och kraftig slipstavar.

Vulkanus VG2 Professional skiljer sig extra påtagligt från många andra knivslipare i detta test, då den fungerar utmärkt till både raka och tandade knivblad. Detta är ett stort plus – för hur många är det egentligen som bara har den ena eller den andra typ av kniv hemma? Inte så många. Att denna knivslip från Vulkanus är så pass mulitfunktionell och du därmed inte behöver köpa fler knivslipar eller tillbehör, gör att den, trots att dess pris vid inköp landar på ett högre pris/högre prisklass, blir relativt prisvärd.

Som om inte alla dessa tekniska egenskaper vore nog är det en väldigt snygg modell som passar in i de flesta kök. Den har en i det närmaste konstnärlig form och är tillverkad i rostfritt stål, vilket också gör den hållbar.

Det vi liker:
 • Fungerar med alla knivar – även vågtandade brödknivar
 • Enkel rengöring då den kan diskas i diskmaskinen
 • Slipar och bryner stålknivar på en och samma gång
 • Enkel och ‘straightforward’ i sin användning som alla klarar av
 • Anpassar slipvinkeln efter er kniv
 • Ger skarpa blad men är samtidigt skonsam mot knivens blad

Det vi ikke liker:

 • I en högre prisklass som inte alla är beredda att betala
 • Kan behöva någon omgång för att få in rätta snitsen i hantering

Global G-74 22 cm – Bästa skärpstålet

Som den knivexpert som Global sedan decennier tillbaka är, är det inte mer än rätt att de utöver fantastiska knivar erbjuder olika typer av högkvalitativa knivslipar. Som ett alternativ till vår testvinnare, Global MC-550, kommer här nämligen ett skärpstål/bryne, som absolut kan sägas vara det skärpstål som är bäst i test.

Mer info

Det som många ser framför sig när man säger knivslip är ett skärpstål/bryne – hur en kock hemma eller på restaurangen vant drar med knivens blad över stålet några gånger för att på nolltid ha skarpa knivar igen. Samtidigt som det kräver en del teknik från din sida är det ett effektivt sätt att få skarpa knivar.

Med detta skärpstål kan du enkelt hålla dina knivar i gott skick och skarpa under lång tid framöver. Det är ett keramiskt slipstål, vilket skiljer sig en del från en diamantversion, och du kan förvänta dig suveräna resultat härifrån. Denna keramiska modell motsvarar ungefär 3000 kornsten, vilket är en hel del, men trots detta sliter den inte onödigt mycket eller är för intensiv i användningen. Eftersom detta keramiska stål är mindre slipande än ett diamantstål är det snällare för dina knivar och ger en finare kant på ditt blad.

Detta skärpstål/bryne är, liksom de andra modellerna knivslipar från Global, särskilt utvecklade för att ge ett långt liv till dina Global-knivar. Detta slipstål är ytvecklad av Kyocera exklusivt för Global. Det kan man nästan till och med se på designen på skärpstålet, som har samma prickiga design på handtaget som deras klassiska Global-knivar. På tal om design så är skärpstålet snyggt och stilrent i rostfritt stål – Cromova 18-stål. Detta gör det till ett hållbart alternativ som, precis som dina knivar om du tar hand om dem väl, kan hålla i många år.

En annan aspekt av att det är ett keramiskt slipstål är att det ger en finare kant om de används regelbundet och ersättningsstavar kan köpas separat. Sammantaget en bra knivslip, också om du har bristande förvaring och enkelt vill lägga undan det efter användning.

Det vi liker:
 • Är lätt att förvara och tar inte upp mycket plats i lådan
 • Bra längd för de flesta typerna av knivar
 • 3000 kornsten ger effektiv slipning och vassa knivar utan att slita för mycket
 • Snygg design med Globals klassiska prickiga handtag och rostfritt stål
 • Hållbart Cromova 18-stål
 • Möjligt att köpa ersättningsstavar vid behov

Det vi ikke liker:

 • Kräver teknik och kunskap från din sida
 • Kan upplevas som dyrt för en så till synes enkel produk

Fiskars Essential Roll Sharp 1023811 – Bästa budget

Du ska inte behöva välja mellan skarpa knivar som håller länge och att inte bli ruinerad på din väg dit! Att spara pengar och få skarpa knivar går faktiskt att kombinera, och det med denna knivslip från Fiskars som är en lätt, prisvärd och keramisk knivslip som är enkel att använda.

Mer info

Att ta hand om sina knivar är ett sätt att spara pengar då du slipper att köpa nya knivar så fort du upplever att du har fått en slö kniv/slöa knivar. Man kan dock ändå dra sig för att köpa en knivslip, då en hel del knivslipar har ett lite högre inköpspris. Det är fullt förståeligt, och för de som inte vill investera massor i en knivslip är det tur att denna Fiskars Essential Roll Sharp 1023811 finns.

Denna modell är nämligen ett mycket bra budgetalternativ. Du kan till ett lågt pris få dina knivar som nya med denna praktisk knivslip från Fiskars som ingår i deras serie Essential. Essential är en serie innefattande knivar, saxar, redskap och kokkärl. Varje objekt är specifikt designade för att vara så funktionella och praktiska som möjligt för ett så rimligt pris som möjligt. Du har här alltså många kronor att spara, eller kronor att lägga på någonting annat! Som namnet antyder är Essential en serie med essentiella hjälpredor i köket. Du får de mest nödvändigaste redskapen, utan att behöva spendera en förmögenhet.

Denna modell består av en keramisk slipsten och du kan slipa alla sorters knivar med otandat blad i den. Du får bästa skarphet på ett enkelt sätt. Den är också säker att använda, med elementen som slipar kniven väl skyddat inne i dess hylsa. Däremot kan den upplevas som lite instabil med sin lätta vikt på endast 64 gram. Detta trots att den faktiskt har en non slip-undersida. Å andra sidan gör denna lätthet och smidighet den enkelt att förvara.

Dessutom återfinns enkelheten i dess rengöring, då den är utvecklad med non stick-beläggning för optimal hygien, samt tål att diskas i diskmaskinen. Till sist passar den både höger och vänsterhänta, vilket man kanske tar för givet – men det är en viktig detalj. Allt som allt en budgetvariant av en knivslip som på sitt sätt är bäst i test!

Det vi liker:
 • Smidig, lätt och liten som gör den lätt att förvara och placera där du vill
 • Har non stick-beläggning och kan diskas i diskmaskinen för optimal hygien och enkel rengöring
 • Keramisk slipsten ger vassa knivar
 • Säljs till ett pris på inte många kronor alls som de flesta har råd med

Det vi ikke liker:

 • Kan ge ett osmidigt och billigt intryck i svart plast
 • Dess litenhet och lätta vikt kan göra att den upplevs som instabil

Satake Diamond 43651-01 23 cm – Bästa diamantbrynet

När det kommer till japanska knivar är Satake något av en riktig kung på marknaden. De sticker ut i sina egenskaper, både när det gäller exempelvis design, funktion och ergonomi. Precis det – design, funktion och ergonomi sticker ut hos denna knivslip från Satake.

Mer info

Precis som Global är Satake experter på knivar, och även här är det då fullt förståeligt att de därmed har utvecklat en fantastisk knivslip. Knivslipen från Satake är, liksom Global G-74, ett skärpstål, men i form av ett diamantbryne istället för att vara tillverkad som en keramisk variant. Med de industridiamanter som skärpstålet är tillverkat av får du bästa möjliga resultat på kort tid.

Satake Diamond har även en väl anpassad längd som passar till de flesta knivar. Är slipstålet för kort riskerar du att inte kunna dra dina drag på bästa sätt, medan om det är för långt kan det kännas svårt att hantera.

När det kommer till utseende och bekvämlighet ligger denna Satake Diamond 43651-01 långt framme. Med ett snyggt handtag i stål med fina, japanska detaljer utstrålas kvalitet och expertis – som du även känner av vid användning. Handtaget är skönt och säkert att hålla i, och är även hållbart.

Du kan enkelt hänga upp skärpstålet i köket tack vare det lilla bandet på handtaget, vilket gör att den inte bara fungerar som en inredningsdetalj som signalerar att du bara nöjer dig med det bästa – utan också som en påminnelse att faktiskt använda stålet och slipa dina knivar. Många tycker även att trä är säkrare att hålla i än stål, om handtaget skulle bli blött. Så sammantaget snabb, snygg och säker slipning med Satakes skärpstål!

Det vi liker:
 • Diamant ger vasst resultat enkelt och effektivt
 • Snygg design med trähandtag med fina japanska detaljer och läderband
 • Ergonomisk, skön och säker att hålla i
 • Väl anpassad längd efter de flesta knivar
 • Är prisvärd så du känner att du får mycket för relativt lite pengar

Det vi ikke liker:

 • Relativt kort hållbarhet vid daglig användning trots väl omhändertagande
 • Hos vissa inredningsstilar passar handtaget i trä inte in

Wüsthof 400/2000 – Bästa slipstenen

Tidigare i detta test har vi presenterat elektriska knivslipar och skärpstål, och du kanske börjar undra om det inte även finns en riktigt bra slipsten? Vi kan säga att det gör det, tack vare denna Wüsthof 400/2000. Det är en professionell slipsten som på bästa sätt gör dina knivar skarpa med två olika grovstorlekar!

Mer info

Wüsthof Trident är en framstående tillverkare av högkvalitativa knivar i Tyskland, och för att göra deras utbud – och ditt kök, komplett har de nu även utvecklat en mycket bra slipsten. Den slipsten på marknaden som är bäst i test, helt enkelt. Den passar alltså kanonbra i ditt eget kök, men du ska veta att detta framför allt gäller om du har lite längre erfarenhet. Att slipa knivar med en slipsten skiljer sig nämligen från en elektrisk modell eller slipstål, då de kräver mer tid och lite mer skicklighet att använda. Många föredrar dock denna mer traditionella metoden för slipning av knivar framför en knivslipare, och då är denna Wüsthof 400/2000 perfekt.

Ett plus med denna slipsten är att den är snygg och smälter in bra i köket. Den skulle i princip lika gärna kunna vara en exklusiv skärbräda. För bästa hållbarhet kommer dock stenen i en praktisk förvaringslåda i trä som håller den i topptrim. Dess två olika sidor med olika antal grits är både praktiskt och snyggt uppdelade i olika exklusiva, men jordnära färger.

Tack vare att slipstenen från Wüsthof har två olika grits får du ett komplett och bättre resultat då du slipar. Den har, som namnet antyder, en sida med 400 grit som har en grovkornig yta och passar bra när du ska slipa din kniv för allra första gången, eller väldigt slöa knivar. Den andra sidan med 2000 grit är å andra sidan mer finkornig och den bör du använda till en sista polering av kniven, eller till knivar som fortfarande har kvar en hel del skärpa. Dess dubbelsidiga grits på 400 och 2000 lever upp till den japanska branschstandarden, så du är säker på att du här får det du behöver!

En stor fördel är att du inte begränsas till att endast använda slipstenen till dina knivar – utan den kan användas till i princip alla stålredskap i köket. Oavsett vad du vill skärpa upp krävs dock lite planering, då slipstenen bör läggas i blöt i ca 5 till 10 minuter. Är den fuktig när du slipar knivarna, detta får du bästa möjliga resultat.

Det vi liker:
 • Två sidor med två olika grits för komplett slipning
 • 400 och 2000 grits är i enlighet med japansk branschstandard
 • Kan användas till alla redskap i stål i köket – inte bara knivar
 • Praktiskt förvaring i en fin trälåda
 • Hög kvalité och hållbarhet

Det vi ikke liker:

 • Sidan med 400 grit kan upplevas som onödig om du bara ska slipa knivar som inte är väldigt slöa
 • Kräver kunskap från dig i processen med t.ex. vinklar och drag

Chef’s Choice 2100 – Professionell elektrisk knivslip

Om du jobbar i ett kök med mycket på gång kan denna professionella elektriska knivslip från Chef’s Choice vara den bästa för dig. Detta tack vare stor flexibilitet i typ av knivar som kan slipas, hög kapacitet och en komplett slipningsprocess från grund till finaste finish! Bäst i test för de professionella med höga krav när det kommer till att kunna slipa kniven till perfektion!

Mer info

Denna elektriska modell från Chef’s Choice bjuder på revolutionerande teknik som enkelt och effektivt ger dig skarpa knivar av hög kvalitet. Den är utvecklat speciellt för de professionella köken såsom restauranger som kräver en knivslip med hög kapacitet och hållbarhet. Bara av att titta på maskinen kan du ana dess robusthet och kraftfullhet när det kommer till att slipa kniven optimalt, och den beskrivs ofta som “knivslipen som du kan lita på varje dag”. Det är då heller inte svårt att tänka sig att det är den största knivslipen som väletablerade Chef’s Choice har tagit fram.

Chef’s Choice 2100 har utbytbara moduler av sliphuvuden, och de alla tål maskindisk vilket underlättar upprätthållandet av en effektiv och hygienisk diskrutin massor. Hittills är det den enda knivslipen på marknaden som fungerar/tål det. Vad det även betyder är att du faktiskt inte behöver diska dina knivar innan du slipar dem, även om det dock är rekommenderat att du gör det.

Modulerna i sig är en del av trestegsslipningen, och det är med tekniken EdgeSelect® som du kan välja modul för att matcha uppgiften. Här får du grovslipning, finslipning och polering av brödknivar. Dessutom medföljer i köper en modul till Europeiska knivar (30 grader), och du kan även slipa japanska knivar (15 grader) och keramiska knivar. Så oavsett om det är en kockkniv, filékniv eller brödkniv går det utmärkt att få dem vassa här. Vissa moduler behövs dock köpas till, så det är något att hålla koll på. Modulerna är lätta att ta bort och montera på.

Trestegsslipningen innebär att du i steg 1 skapar en grundegg på kniven, medan du i steg 2 förfinar grundeggen och i steg 3 polerar grundeggen. Steg 2 och 3 används mest, steg 1 används endast när grundeggen blivit förstörd. Motorn är riktigt stark och snabb, och det är också med diamant i materialet på modulerna som gör slipningen så effektiv.

Det vi liker:
 • Passar många sorters knivar – från brödknivar till kockknivar
 • Tål att diskas i diskmaskinen för enkel rengöring och hög hygien
 • Trestegsslipning för kompletta resultat från grundjobb till finish
 • Trots många kronor i inköpspris är pris/slipning låg med en kapacitet på 3000 – 4000 slipningar
 • Med EdgeSelect® kan du matcha modul till uppgift

Det vi ikke liker:

 • Ligger i en hög prisklass som inte standard-hushållet är beredd att betala
 • Alla moduler för alla sorters knivar ingår inte i köpet

Zwilling Twin Stone Pro 3205-300 – Slipsten med superfin polering

Med denna slipsten från Zwilling kan du på traditionellt sätt få vassa och superfint polerade knivar. Tack vare en ny keramisk utveckling och högt antal grits på de båda sidorna kan du med vatten och fin teknik få skinande knivar som skär genom allt som om det vore smör.

Mer info

Är du en av de entusiaster som föredrar den traditionella knivslipningen med slipsten, framför elektriska varianter eller skärpstål, kan du känna dig väldigt nöjd om du väljer att köpa denna Zwilling Twin Stone Pro 3205-300. Det är ett bra alternativ till den andra slipstenen i detta test, Wüsthof 400/2000 på #7, och passar då du vill ha lite annan finhet på dina slipsidor. Även slipstenen från Zwilling består av två sidor (tänkte du på det kanske med Twin i namnet?) där ena slipsidan är fin (3000 grit) och den andra är superfin (8000 grit).

Här får du således inte den grövre sidan på ner mot 400 grit som Wüsthof har, men å andra sidan kan den grövre sidan upplevas som överflödig såvida du inte har jätteslöa knivar och därmed är två finare alternativ optimalt. Ser du till att underhålla och regelbundet använda din Zwilling Twin Stone Pro 3205-300 förhindrar du ju att knivarna blir slöa utan håller sig vassa.

För vassa blir de med denna slipsten! Resultatet efteråt blir som att skära genom smör. Detta tack vare den fina kombinationen grits. Den fina slipsidan med 3000 grit används främst för att polera eggen och tar bort alla repor från tidigare, så att dina knivar både blir snygga och skarpa. Den superfina slipsidan polerar å andra sidan eggen och ger ett perfekt resultat och finish.

Du kanske känner igen Zwilling som en tillverkare av knivar och undrar om slipstenen endast fungerar med dem, men vi kan lugna dig med att slipstenen fungerar för alla olika typer av knivar, inte bara de från Zwilling. Dessutom kan du slipa andra typer av stålredskap från köket här.

Väljer du denna slipsten kan du vara säker på att du inte bara får glädje av skarpa knivar i många år, utan även själva slipstenen. Den är nämligen tillverkad med den senaste keramiska tekniken som är både effektivt och hållbart. Vad mer kan man önska sig?

Det vi liker:
 • 3000 grits och 8000 grits ger superfin polering och skarpa knivar
 • Ny och smart keramisk teknik
 • Fungerar med många typer av knivar
 • Lång livslängd på både slipstenen och de knivar du slipar med den
 • Är du inte så erfaren medföljer en tydlig instruktionsbok över slipningen i köpet
 • Splash & Go innebär att stenen endast behöver blötas under kranen en kortare stund

Det vi ikke liker:

 • Saknar en sida med grövre grits så den lever inte upp till japanska branschstandarden
 • Vissa kan se det som “en oönskad genväg” med Splash & Go

Global G-91/SB – Enkel och effektiv våtslip

Bara för att du vill hålla dina knivar skarpa ska du inte behöva ha stenkoll på vinklar, grits, drag och alla andra parametrar som kan spela in hos vissa knivslipar – utan väljer du denna Global G-91/SB görs det mesta av jobbet åt dig. Den är mycket ‘straightforward’ i sin användning och du får enkelt och effektivt vassa knivar.

Mer info

Flera av de bästa knivsliparna på marknaden kommer från Global – det går inte att komma ifrån att de är experter på både knivar och knivslipar. Är du en person som inte är så erfaren i köket, utan mest är ute efter att på enklast möjliga sätt få skarpa knivar, ska du dock inte skrämmas av att denna modell kommer från Global och tänka att den är alldeles för avancerad för dig. För det är tvärtom! Global G-91/SB är nämligen en riktigt enkel knivslip som inte krånglar till det.

Global G-91/SB är en våtslip med två hjul som är enkla och okomplicerade att använda – först drar du kniven genom det ena hjulet, och sedan det andra och vips har du en kniv som är som ny. Hjulen fungerar på lite olika sätt, där det ena är grövre och det andra finare, vilket är en kombination som är i det närmaste komplett. Innan du gör detta ska du fylla våtslipen med lite vatten, men mer än så krävs inte för skarpa knivar och därmed finare och mer smakrik mat med fin snittyta.

Denna våtslip kräver inte heller alldeles för mycket av din ekonomi, då den säljs till ett plånboksvänligt pris. Du behöver alltså inte känna att några resurser, varken tid eller pengar, är slösade på denna våtslip. Är du mer av en professionell matlagare kanske du dock tycker att den ger ett lite för enkelt och ‘plastigt’ intryck, men samtidigt är det ett kvalitetsmärke i sig att det är Global som är tillverkaren. Materialet i sig är faktiskt också mer än godkänt, med keramiska sliphjul och axlar i stål. Även detaljerna i handtaget av rostfritt stål bidrar med en härlig känsla.

Det vi liker:
 • Enkel, effektiv och okomplicerad att använda
 • Kräver inte mycket kunskap eller beslut från din sida
 • Säljs till ett plånboksvänligt pris som de flesta har råd med
 • Keramiska sliphjul och axlar i stål ger skärpa och hållbarhet
 • Fungerar mycket bra till japanska knivar

Det vi ikke liker:

 • Kan upplevas som för enkel för de professionella
 • Kan ej slipa brödknivar

Hur du väljer den bästa knivslipen 2021

Som du har sett här ovan i testet finns det flera olika knivslipar när det kommer till typer, och olika modeller av testes olika knivslipar – en hel del parametrar och beslut att ha i åtanke med andra ord. Hur du ska göra för att välja den bästa knivslipen är därför inte helt självklart.

Av denna anledning kommer vi i avsnitten nedan att fokusera på vilka typer av knivslipare du kan välja mellan och vad du bör tänka extra på vid köpet för att hitta den bästa knivslipen för dig för absolut bästa resultat.

Typ av knivslipare

Du kan med fördel överväga om du vill ha en manuell eller elektrisk knivslip innan du letar efter en ny modell. Dessutom bör du också överväga om du föredrar att använda en modell i form av t.ex. våtslip eller bryne, alternativt en slipsten – du kan läsa mer om skillnaden mellan dem alldeles strax.

Vilken kniv som ska slipas – t.ex. europeiska eller japanska knivar

Det är stor skillnad mellan kniv och kniv och vad de tål för slags slipning. Se därför till att du hittar en knivslipare med en utveckling och av ett material som passar dina knivar. Du måste vara särskilt uppmärksam på om produkten är lämplig för europeiska knivar eller japanska knivar – eller om de kan användas för både och. Japanska knivar har ofta hårdare stål och lägre vinkel. En uppenbar skillnad mellan många knivslipar är huruvida de fungerar för att slipa både slipade och tandade brödknivar, som ju är två typer av kniv som många har hemma och vill hålla skarpa.

Fin- eller grovslipning

Se till att graden av finhet passar dina behov. Vissa knivslipare kan bara klara av grövre slipning, medan andra bara slipar fint. Det rekommenderas att prioritera en modell som kan göra både och för att täcka in såväl mer av grovjobbet som för att fixa underhåll och en fin finish på kniven.

Prisklass

Ett tips är också att du håller ett öga på priset på knivsliparen. Du kan få bra knivslipar i alla prisklasser, som ovanstående test illustrerar, och det finns därför ingen anledning att betala för mycket för en knivslipare om modellen inte verkligen uppfyller alla dina förväntningar. Ibland kan priset fungera som en indikation på hur pass avancerad och komplicerad knivslipen är att använda, och är du inte särskilt erfaren inom det området kan du spara både arbete och pengar på en billigare modell.

Det finns flera sätt att underhålla knivar

När du är på gång att underhålla dina knivar, då måste du först och främst bekanta dig med vad de enskilda metoderna gör för kniven och dess skärpa – samt vad de kräver av dig som knivslipare. Du kan läsa mer om detta nedan, för att bli riktigt vass (no pun intended) på att få skarpa knivar!

Skärpstål

Kanske är det ett skärpstål, också känt som bryne, som är det första du tänker på när det kommer till att slipa knivar? Att du ser framför dig hur en person i köket drar några gånger fram och tillbaka med kniven mot stålet? Syftet med ett skärpstål/bryne är oavsett givetvis att vässa kniven. Slipningen jämnar ut de små skårorna och reporna som kniven oundvikligen kommer att få när den används regelbundet. Detta gäller oavsett om du använder den till frukt, grönsaker, kött, eller skär genom ben etc.

Skärpstålet hjälper därför till att förlänga knivens livslängd och se till att den skär bra och exakt. Som sådant slipar verktyget inte kniven på samma sätt som en knivslipare utan säkerställer att eggen förblir i en optimal vinkel.

Manuell eller elektrisk knivslip

Som du säkert har märkt är knivslip något av ett paraplyuttryck för olika hjälpmedel du kan använda för att få skarpa knivar, men skärpstål/bryne och slipsten brukar generellt preciseras som just det. Till manuella eller elektriska knivslipar som inte är skärpstål eller slipstenar hör de med rullkonstruktion. Du drar då endast kniven igenom facken, vilka kan variera i antal beroende på modell, och ut kommer vassa knivar. Oavsett om en sådan knivslip är manuell eller elektrisk, är det är ett enkelt sätt att slipa knivarna jämfört med en slipsten, eftersom du själv inte behöver tänka för mycket på vinkel etc. Detta är samtidigt en nackdel och begränsning – att du inte kan ändra vinkeln innebär att inte alla blad passar maskinen.

Slipsten

En slipsten är en riktigt bra investering om du vill säkerställa bästa slipning av dina knivar. Som nämnts kräver det lite mer kunskap om processen än med en manuell eller elektrisk knivslipare, så du måste vara beredd att lägga lite mer arbete på det. En slipsten är dock lättare att förvara eftersom den i allmänhet tar mindre plats än en knivslip. Dessutom kan du få knivslipar med olika kornstorlekar på sidorna, vilket ger dig större möjlighet att hitta ett verktyg som passar just dina knivar.

FAQ

Vilken knivslip är bäst i test?

Global Plus MC-550 är den knivslip som är bäst i test, då den på ett enkelt och effektivt sätt får dina knivar som nya igen. Testets andra knivslipar är dock bra på sina sätt och kan passa dig bättre.

Vilka knivar kan jag skärpa i en knivslip?

Vilka knivar du kan skärpa i en knivslip beror på knivslipen, då vissa klarar av att få såväl filéknivar och japanska knivar i hårt stål som brödknivar vassa, medan andra bara klarar av vissa typer.

Hur slipar man en kniv?

Hur man slipar en kniv beror på vilket typ av hjälpmedel du har. Med en elektrisk eller manuell rullslip drar du bara kniven genom modulerna, medan ett skärpstål och slipsten kräver mer.

Vilken grovhet ska jag välja?

Vilken grovhet du ska välja beror på den kniv du ska slipa. Under 1000 grit används vanligen för att slipa skadade blad, medan grit över 1000 är bra för att skärpa en slö kniv och få en fin finish.