Kaffekvarn bäst i test – Se vilka kaffekvarnar är bäst i test 2023

1
Wilfa WSCG-2

Varför välja Wilfa WSCG-2 Wilfa WSCG 2 har länge varit en av de mer populära modellerna bland kaffeentusiaster och Wilfa WSCG 2 är bäst i test eftersom den för priset är en av de bästa kaffekvarnarna på marknaden. Konisk malare Detta beror främst på att Wilfa kaffekvarnen - trots sitt relativt låga pris - är en konisk kaffekvarn, vilket annars är förknippat med dyrare modeller. De koniska bladen gör att den kan mala kaffet otroligt…

Kolla Priset →
TESTVINDER
 PrisBilligst hos 
Wilfa WSCG-2 1.009 kr. Nybryggt
Melitta Molino 1.069,99 kr. ullakulla se
Eureka Mignon Specialita 10.410 kr. Cdon
Baratza Encore 1.784,79 kr. Aromatico
DeLonghi KG79 1.079 kr. Sayve
Baratza Sette 270 3.150 kr. Kaffecompagniet
Bodum Bistro kaffekvarn 426,22 kr. Amazon.se
Wilfa CGWS-130B 1.079 kr. Komplett
Sage the Smart Grinder Pro 2.319 kr. Cervera
DeLonghi KG89 1.275,50 kr. Sayve

I det här kaffekvarnstestet ger vi råd, vägledning och recensioner av de bästa kaffekvarnarna på marknaden för dig som är på jakt efter en ny kaffekvarn. Vi hjälper dig att hitta den bästa kaffekvarnen.

Att kunna mala kaffe av hela bönor när du behöver det är ett absolut nödvändigt steg på vägen mot en perfekt kaffekopp. Nymalet kaffe har mer och bättre smak och arom, eftersom bönorna behåller all arom när de är hela, medan det malda kaffet börjar torka ut så fort det kommer ut ur kvarnen.

De modeller som blivit valda till bäst i test har en konisk kaffkvarn som maler bönorna jämnt. Det är också viktigt att kunna justera kaffets grovlek över ett brett intervall, så att du kan anpassa malningen till bönornas malning och din favoritkaffemaskin. Om du brygger espresso är det också bra att kunna justera mängden exakt.

För mer information, se Köpguiden och jämför produkter i Jämförelsetabellen.

Wilfa WSCG-2 – kaffekvarn bäst i test

Varför välja Wilfa WSCG-2

Wilfa WSCG 2 har länge varit en av de mer populära modellerna bland kaffeentusiaster och Wilfa WSCG 2 är bäst i test eftersom den för priset är en av de bästa kaffekvarnarna på marknaden.

Konisk malare

Detta beror främst på att Wilfa kaffekvarnen – trots sitt relativt låga pris – är en konisk kaffekvarn, vilket annars är förknippat med dyrare modeller. De koniska bladen gör att den kan mala kaffet otroligt jämnt, vilket är helt nödvändigt för en god kopp kaffe. När kaffet kommer ut kommer du att upptäcka att resultatet med Wilfa WSCG 2 är ganska förutsägbart.

Elegant design i rostfritt stål

Det är en extremt kompakt kaffekvarn med en snygg design i rostfritt stål som kommer att pryda alla köksbord. Men om du vill gömma undan den har den, till skillnad från många kaffekvarnar på marknaden, en storlek som gör det enkelt. De elektriska kaffekvarnarna på marknaden är ofta mycket tunga och mer eller mindre stationära, men inte Wilfa WSCG 2.

Wilfa WSCG 2 har en behållare där du kan förvara upp till 250 gram nymalet kaffe. Det innebär att du kan ha färskt nymalet kaffe redo för ett relativt stort antal koppar. Bönor kan förvaras i WIlfa maskinens övre del, ovanpå själva kaffekvarnen. Både behållaren för hela kaffebönor och behållaren för malet kaffe är lufttäta.

Produktspecifikationer:

 • Typ av kaffekvarn: konisk kvarn
 • Kapacitet: 250 gram
 • Timer: Ja
 • Justering av malningsgrad: Ja
Det vi liker:
 • Kaffekvarnen kan justeras mycket exakt
 • Konisk kaffekvarn
 • Behållare för nymalet kaffe
 • Mycket användarvänlig kaffekvarn
 • Snygg design i rostfritt stål
Det vi ikke liker:
 • Gör lite oväsen när du maler bönor

Melitta Molino – billig kaffekvarn bäst i test

Melitta Molino

Varför välja Melitta Molino

Melitta Molino är den bästa kaffekvarnen för dig som vill mala dina färska bönor till ett jämnt resultat, oavsett om du brygger espresso, filterkaffe eller något däremellan.

Många inställningar

Melitta Molino har hela 17 olika malningsgrader som du kan justera. Det innebär att den kan uppfylla de flesta behov, oavsett vilken bryggningsmetod du använder. Om du till exempel ska brygga espresso måste du kunna mala bönorna till en mycket fin konsistens, som liknar pulver eller strösocker. Det här gör det!

Om du brygger filterkaffe kan den här kvarnen också ge den grova malning som krävs. Och om du har andra behov – AeroPress, hällkaffe eller något helt annat – kan den här kvarnen förmodligen uppfylla dem också. Med 17 steg är du väl förberedd.

Jämn malning

Tack vare maskinens platta, runda kaffekvarn – även kallad burrkvarn – ger den jämna resultat, så att du kan få den perfekta smaken i ditt kaffe varje gång.

Det beror på att kvarnen är rund och – till skillnad från en knivkvarn – fungerar genom att mala bönorna mot en fast yta i stället för att slumpmässigt skära igenom dem. Det är därför det är möjligt att kontrollera exakt hur fint varje kaffekvarn mals.

Justera kvantiteten

Med Melitta Molino kan du också justera mängden kaffe inom ett brett område, och du kan mala kaffe för allt från två till 14 koppar. Detta gör den till ett utmärkt val oavsett om du behöver den för att göra en enda kopp espresso på morgonen eller flera kaffekannor till middagsbjudningen.

Behållare för bönor med lock

På toppen finns en bönbehållare som är relativt stor och kan rymma upp till 200 gram bönor. Den har ett lock för att hålla luften ute och bönorna fräscha, vilket är viktigt om du vill ha bästa möjliga smak av ditt kaffe.

Produktspecifikationer:

 • Typ av kaffekvarn: platt kvarn
 • Kapacitet: 200 gram
 • Timer: Nej
 • Justering av malningsgrad: Ja
Det vi liker:
 • Stor bönbehållare och uppsamlingsbehållare med genomskinligt lock
 • Mycket lågt pris
Det vi ikke liker:
 • Luktar och lämnar mycket kaffe på bordet när du maler

Eureka Mignon Specialita – bästa premiumval

Varför välja Eureka Mignon Specialita

Den här Eureka-modellen är en av kaffekvarnarna som är bäst i test på marknaden tack vare imponerande specifikationer, hög byggkvalitet och ett pris som fortfarande är ganska överkomligt.

Digital display

Först och främst är det en extremt användarvänlig kvarn tack vare den digitala displayen, där du enkelt kan justera mängden kaffe och finheten på malningen. Den ger en bättre överblick än en analog inställning och är dessutom ett element som gör till denna lyxiga kvarn till bästa premiumval.

Ljudlös kvarn

Kvarnen har också Silent Technology – en teknik som, som namnet antyder, garanterar en tyst malning. Kvarnen arbetar nästan ljudlöst. Om du har provat att mala kaffe tidigare vet du att detta inte nödvändigtvis är fallet med de olika kaffekvarnarna som finns – de kan vara mycket bullriga.

Silent Technology minskar vibrationer och därmed buller med upp till 20 dB jämfört med andra slipmaskiner – en betydande skillnad som du utan tvekan kommer att märka hemma.

Oändlig justering av malningen

Det kanske mest imponerande är den steglösa inställningen av kaffekvarnen, som gör att du kan få exakt den konsistens du är ute efter – oavsett om du använder den för espressomaskinen, ångmaskinen eller den pålitliga filtermaskinen.

Systemet är också smart eftersom det är digitalt justerbart och det är möjligt att behålla en millimeterprecis inställning när du rengör slipmaskinen.

Ett speciellt och snabbt system

Sist men inte minst är Specialita utrustad med Eurekas ACE-system, som är ett system som motverkar statisk elektricitet och dessutom klumpar när du maler kaffet fint för till exempel espresso.

Dessutom mal maskinen kaffe med en hastighet på upp till 2,5 gram per sekund och 1,8 gram per sekund för espresso. Det är alltså en snabb kvarn som gör att det inte tar många sekunder att brygga en kopp kaffe på en hektisk morgon. Kvarnen är tillverkad i rostfritt stål.

Produktspecifikationer:

 • Typ av kaffekvarn: konisk kvarn
 • Kapacitet: 300 gram
 • Timer: Ja
 • Justering av malningsgrad: Ja
Det vi liker:
 • Digital display
 • Snygg design
 • Steglös justering av malningsgraden
 • Mycket tyst
Det vi ikke liker:
 • Inte lämplig för en enda kopp kaffe

Baratza Encore – allrounder kaffekvarn bäst i test

Baratza Encore

Varför du ska välja Baratza Encore

Baratza Encore är en klassiker bland kaffenördar och är mycket uppskattad för sin jämna, högkvalitativa malning och de många malningsinställningarna som gör att den passar för många olika typer av kaffe.

Det är den modell som recensenterna upprepade gånger rekommenderar till personer som är på väg att köpa sin första kaffekvarn – och det finns en god chans att den aldrig kommer att bytas ut.

Det beror på att den koniska slipmaskinen ger ett mycket jämnt resultat och att maskinen kan justeras i inte mindre än 40 steg. Den är idealisk för allt från mokkakanna till AeroPress, kolvkanna, filterkaffe och allt däremellan.

Den kan fungera för espresso, men det är inte det mest uppenbara valet eftersom den inte kan mala kaffet så fint som den behöver. Om du inte gör espresso och letar efter en modell under 2 000 pund är detta utan tvekan den bästa kaffekvarnen du kan köpa.

Produktspecifikationer:

 • Typ av kaffekvarn: konisk kvarn
 • Kapacitet: 142 gram
 • Timer: Nej
 • Justering av malningsgrad: Ja
Det vi liker:
 • Välj mellan 40 olika malningsgrader
 • Granskad modell – bästa kaffekvarn under 2000 kronor
 • Högkvalitativ vass konisk slipmaskin
Det vi ikke liker:
 • Saknar många av de fina funktionerna som dyra modeller har.
 • Lite långsam att mala

DeLonghi KG79 – bäst i test för filterkaffe

Varför du ska välja DeLonghi KG79

DeLonghi KG79 är en självklar modell för dig som behöver en enkel, användarvänlig och prisvärd kvarn för ditt filterkaffe eller din kolvkanna.

DeLonghi levererar faktiskt en grov malning som är lämplig för dessa bryggningsmetoder. Dessutom är det en kaffekvarn som är lätt att hantera: Den har en trevlig, relativt kompakt design och är lätt att packa undan från bänkskivan när du inte använder den. Den är lätt att rengöra och har halkfria gummifötter som minimerar vibrationer och ser till att du inte spiller ut en massa kaffe på bänkskivan.

Sist men inte minst är den väldigt billig för vad du får för pengarna – en så kallad burrkvarn, som är mycket bättre än en kvarn med blad. På den negativa sidan är kvarnen inte av högsta kvalitet, så det kan hända att den inte alltid ger en jämn malning.

Produktspecifikationer:

 • Typ av kaffekvarn: platt kvarn
 • Kapacitet: 120 gram
 • Timer: Nej
 • Justering av färgnivån: Ja
Det vi liker:
 • Lätt att rengöra och förvara
 • DeLonghi kaffekvarn med snygg design
 • Skridssäkra fötter
Det vi ikke liker:
 • Kvarnen är av relativt låg kvalitet.

Baratza Sette 270 – bäst i test för espressomalet kaffe

Baratza Sette 270

Varför välja Baratza Sette 270

Om du behöver mala bönor till din espressomaskin och det inte kostar mycket, kan detta vara den bästa kaffekvarnen du kan välja.

Med sina högkvalitativa koniska blad kan den mala kaffe till den fina, enhetliga pulverliknande konsistens som riktig espresso kräver.

Den har en timer som du kan ställa in exakt efter dina önskemål, så att du får samma espresso varje gång du maler. Precis som en espressokvarn ska göra.

Den har också en bra design och är generellt sett en robust kvarn som håller länge. I allmänhet är Baratzas kvarnar välkända bland entusiaster och prisade för sin kvalitet.

En rolig detalj är designen, som skiljer sig från andra kvarnar och är formad som en sjua – därav namnet “sette” (som betyder “sju” på italienska).

Produktspecifikationer:

 • Typ av kaffekvarn: konisk kvarn
 • Kapacitet: 160 gram
 • Timer: Ja
 • Justering av malningsgrad: Ja
Det vi liker:
 • Br apå finmalet kaffe för espresso
 • Lätt att använda
 • Snygg design
Det vi ikke liker:
 • Inte lämplig för andra typer av kaffe

 

Bodum Bistro kaffekvarn – bäst i test för transportabla kaffekvarar

Bodum Bistro kaffekvarn

Varför välja Bodum Bistro kaffekvarn?

Den här Bodum Bistro-kaffekvarnen är ett perfekt köp för kontoret, husbilen eller andra ställen där kaffet skulle behöva en uppgradering – nymalda bönor kan snabbt höja upplevelsen med många nivåer.

Och här kan det göras för en liten summa pengar och utan att det behöver vara så komplicerat som det snabbt kan bli med en större, mer sofistikerad kvarn. Du kan lägga din Bodum Bistro kaffekvarn i väskan och ta med den till jobbet, och plötsligt blir ditt morgonkaffe på jobbet otroligt mycket bättre. 

Det är också en bra kaffekvarn att ha i en husbil eller liknande – i allmänhet är det en bra uppgradering av finmalet kaffe, som inte kräver mycket pengar eller utrymme.

Det är inte en konisk kvarn, så du kan inte förvänta dig samma konsistens på malningen och du kan inte heller justera olika malningsgrader. Istället mal den kaffe med blad, vilket innebär att det finns en knapp som du håller intryckt tills kaffet är tillräckligt fint för din smak. Det är inte en kvarn avsedd för espresso.

Produktspecifikationer:

 • Typ av kaffekvarn: blad
 • Kapacitet: – 
 • Timer: Nej
 • Justering av malningsgrad: Ingen
Det vi liker:
 • Lätt att bära med sig i farten
 • Bodum Bistro mal snabbt
Det vi ikke liker:
 • Inte konisk
 • Inga inställningsmöjligheter

 

Wilfa CGWS-130B – kaffekvarn bäst i test för nybörjare

Wilfa CGWS-130B

Varför du ska välja Wilfa CGWS-130B

Du kanske har läst om kaffekvarnens fantastiska fördelar – kanske i den här artikeln. Och nu vill du ta steget vidare från malet kaffe . Du har också läst att koniska kvarnar i allmänhet är det bästa valet.

Men du är inte helt övertygad om att en kvarn är värd pengarna. Vad gör du?

Svaret är denna Wilfa-kvarn, som finns för under 600 pund, men som har ett högkvalitativt koniskt blad och rekommenderas av kaffeexperter världen över som en orimligt bra startkvarn för priset.

Det låga priset kan bero på plastkvaliteten – men låt inte det avskräcka dig. Den här kaffekvarnen har allt en kaffeentusiast behöver: Högkvalitativa koniska blad, möjlighet att finjustera malningen för de flesta bryggmetoder och en timer som säkerställer en jämn malning.

Du kan se den som lillebror till Wilfa WSCG 2, som också granskas i denna kaffekvarn recension.

Produktdetaljer: 

 • Typ av kaffekvarn: konisk kvarn
 • Kapacitet: 250 gram
 • Timer: Ja
 • Justering av malningsgrad: Ja
Det vi liker:
 • Mycket kompakt design
 • UV-skyddade lock håller bönorna fräscha
 • Timer
 • Lätt att använda
Det vi ikke liker:
 • Byggd i plast i stället för rostfritt stål

 

Sage the Smart Grinder Pro – bäst i test kaffekvarn i mellanklassen

Sage the Smart Grinder Pro

Varför du ska välja Sage The Smart Grinder Pro

Den här kvarnen från Sage är byggd med hög kvalitet, ger ett högkvalitativt resultat för alla bryggmetoder och är särskilt lämplig för espresso.

Deras produkter är vanligtvis extremt användarvänliga, och denna bäst i test kaffekvarn är inget undantag med sitt smarta doseringssystem och sin tydliga display.

Sage The Smart Grinder Pro kvarnen är av hög kvalitet och mer än lämplig för espresso – den har till och med förinställningar för att dosera det perfekta skottet.

Kvarnen är utformad i rostfritt stål och recensenterna rapporterar att den fungerar felfritt även efter flera års intensiv användning – med andra ord är Sage The Smart Grinder Pro en robust kaffekvarn.

Till skillnad från vissa andra espressokvarnar har Sage The Smart Grinder Pro kvarnen även inställningar i den grövre änden, så du kan använda den för snabbkaffe eller vad du vill.

Den har en bönbehållare med en stor kapacitet på hela 450 gram, men ändå ett mycket litet fotavtryck – det är en kompakt maskin som passar in i vilket kök som helst.

Detta är ännu en kvalitetsprodukt från Sage som du kan köpa om du vill ha en kaffekvarn i mellanklassen.

Produktspecifikationer:

 • Typ av kaffekvarn: konisk kvarn
 • Kapacitet: 450 gram
 • Timer: Ja
 • Justering av malningsgrad: Ja
Det vi liker:
 • Smart doseringssystem
 • Robust design i rostfritt stål
 • Stor behållare för bönor
 • Bra för espresso
Det vi ikke liker:
 • Bättre modeller finns för lite mer pengar

 

DeLonghi KG89 – bästa i test av enkla kaffekvarnar

DeLonghi KG89

Varför välja DeLonghi KG89?

Det här är en rimlig kvarn till ett mycket billigt pris, som levereras med en platt kvarnmekanism, vilket är nivån mitt emellan en kvarn med blad och en konisk kvarn. Den är mycket kompakt och har dessutom ett litet fack för att förvara sladden när den inte används, vilket gör den lätt att packa undan. Bra för det lilla köket där enkelhet och kompakthet är nyckelord.

Estetiskt sett är den kanske den mest eleganta i det här kaffekvarnstestet, med en design som är minimalistisk på alla sätt – från den enkla, fyrkantiga formen till de få men viktiga inställningarna som låter dig välja finhet och mängd kaffe. Dessa finns i form av rattar som gör det enkelt och intuitivt att ställa in kvarnen exakt efter dina önskemål.

Den är robust trots det billiga priset och levereras även med en behållare som rymmer en bra mängd bönor. Själva behållaren för det malda kaffet är inte lufttät, vilket är värt att vara uppmärksam på.

Produktspecifikationer:

 • Typ av kaffekvarn: platt kvarn
 • Kapacitet: 120 gram
 • Timer: Nej
 • Justering av malningsnivån: Ja
Det vi liker:
 • Kvarnkvarn trots billigt pris
 • Litet fack för att packa undan sladden när du inte använder maskinen.
 • Modern design
 • Nackdelar:
 • Behållaren för kaffe är inte lufttät
 • Kan inte mala för en enda kopp (minst två)

 

Hur man väljer den bästa kaffekvarnen

Oavsett om du gillar espresso, ångkaffe eller något helt annat, blir resultatet alltid bättre med en bra kaffekvarn och nymalet kaffe. Om du ska investera i en sak som kan ge en bättre kopp kaffe bör det definitivt vara detta instrument.

I vårt test av kaffekvarnar har vi nu granskat flera elektriska kaffekvarnar – och förresten några av de bästa kaffekvarnarna på marknaden. Om du fortfarande är intresserad av att lära dig mer om att mala kaffe och hur du väljer den bästa kaffekvarnen för dina behov, läs vidare i den här köpguiden.

Fyra goda skäl att köpa en kaffekvarn

Men först ska vi gå igenom de fyra viktigaste skälen till varför du bör skaffa en riktig kaffekvarn och mala kaffebönor hemma, för dig som inte är helt övertygad än.

 1. Ditt kaffe håller längre om du maler bönorna först när du kokar kaffe.
 2. Ditt kaffe får mer och bättre smak om du maler kaffet själv.
 3. Du kan justera om du vill ha grovt eller finare malet kaffe för att uppnå den perfekta smaken för dig.
 4. Du undviker att kaffet tar upp dofter från annan mat i köket, vilket händer med malet kaffe.

Typ av kaffekvarn

Det finns i princip två olika typer av kaffekvarnar, var och en med sitt eget sätt att mala kaffe. Här går vi igenom de olika kvarnarna och deras för- och nackdelar.

Blad

Om du vill ha en billig kvarn, välj en modell med vanliga blad. Ett exempel på detta är den relativt välkända lilla Bodum Bistro -kaffekvarnen, som finns i många kök och kontor och som kan användas med en hand.

En sådan elektrisk kaffekvarn fungerar genom att den har två blad som snurrar snabbt – nästan som en propeller – och krossar kaffebönorna i allt mindre bitar genom att skära dem. Hur fint eller grovt kaffebönorna mals beror på hur länge du maler dem. Du har alltså inte samma kontroll över finheten på de malda kaffebönorna som du har med en konisk kvarn. Det finns inte heller samma garanti för ett jämnt resultat, eftersom en sådan kvarn maler kaffet i ett mer slumpmässigt mönster.

Detta innebär att resultatet av dina malda kaffebönor – själva kaffet – inte heller blir enhetligt. Att mala bönorna jämnt är i allmänhet en viktig förutsättning för gott kaffe – och jämnt kaffe – eftersom det garanterar ett jämnt uttag.

Slutligen kan värmen som genereras i en elektrisk kaffekvarn med traditionella knivar också påverka smaken på det färdigmalda kaffet negativt.

Det mest positiva man kan säga om den här typen av elektrisk kaffekvarn är att den är mycket billig jämfört med sina konkurrenter. Dessutom är dessa maskiner ofta mycket kompakta och lätt att rengöra.

Koniska kaffekvarnar

Annorlunda är de koniska modellerna, som fungerar genom att kaffet mals mot en statisk yta med ett roterande, mutterliknande föremål i mitten. Finheten beror på hur denna mutter är placerad, och på dessa modeller kan den vanligtvis justeras mycket noggrant.

Det betyder att dina malda bönor har exakt den finhet som behövs för den bryggningsmetod du använder. Espressobönor måste till exempel malas extremt fint, medan filterkaffe kräver en mycket högre grovhet. Det finns många olika typer – moka, kolv, AeroPress etc. – som alla ger bäst resultat om finheten är korrekt inställd. De bästa kaffekvarnarna är koniska och ger dig möjlighet att ställa in hur grovt eller fint det malda kaffet ska vara.

En annan fördel med en elektrisk kaffekvarn med koniska blad är att själva kaffekvarnen vanligtvis kan köras i långsammare takt när kaffet mals, vilket innebär att de låter mindre och inte avger värme som påverkar de malda bönorna.

Koniska kvarnar ger en jämn malning, låter dig justera hur grovt bönorna ska malas och kan – förutsatt att du kan ställa in kvarnen inom ett tillräckligt brett intervall – användas för espresso (mycket fint), filterkaffe (mycket grovt) och allt däremellan.

Så om du vill ha en elektrisk kvarn av hög kvalitet som kan användas för att leverera en god kopp gott kaffe, oavsett vilken bryggningsmetod du använder, är detta ett bra val.

Nackdelen med en elektrisk kaffekvarn med koniska blad är att en sådan kvarn vanligtvis är betydligt dyrare. Beroende på storlek, funktion osv. kan de dyraste modellerna kosta flera tusen kronor. Men då talar du också om en professionell slipmaskin.

Manuell eller elektrisk kaffekvarn

Så vad gör du om du vill ha en bra kaffekvarn men inte vill betala det högre priset för en elektrisk konisk modell?

Lyckligtvis finns det ett svar. För att elektriska kaffekvarnar inte är det enda alternativet om du vill ha en god kaffe.

Elektriska kaffekvarnar är dyrare

En manuell kaffekvarn kan verka som en relik från det förflutna, men den här typens kaffekvarnar tillverkas i stor utsträckning ännu idag – och de är av hög kvalitet. De bästa manuella kaffekvarnar har vanligtvis ett koniskt malverk som du hittar i de dyra elektriska modellerna – men till ett mycket lägre pris.

En manuell kaffekvarn – som är billigare än de flesta elektriska modeller – kan därför vara din inkörsport till den konsekventa malning som endast ett koniskt malverk kan ge.  De bästa manuella kaffekvarnarna är ofta billigare och bättre än billiga elektriska kaffekvarnar.

Men det finns naturligtvis en anledning till det: Den manuella kaffekvarnen är betydligt mindre praktisk, kräver handkraft och är mycket långsammare att använda än en elektrisk kaffekvarn.

Den manuella kvarnen fungerar genom att bönorna läggs i en liten kammare. I den här kammaren finns själva kvarnen, som finns för en handvev som du måste föra runt själv för att mala bönorna.

En process som skulle ta 10 sekunder med en elektrisk kvarn kan nu ta flera minuter, beroende på hur mycket kaffe du behöver mala – och hur fint du vill ha dina malda bönor. Ju finare, desto längre tid tar det.

Om du behöver mala kaffe till en hel kanna kan även den bästa manuella modellen snabbt bli så tidskrävande att det knappast är värt det. Men om du bara ska mala en liten mängd kaffe till dig själv eller kanske till dig och någon annan, och om du inte har något emot att lägga ner en extra minut på att brygga kaffet, kan det här vara ett bra alternativ.

Manuella kaffekvarnar är inte bra att använda för espresso, eftersom den kräver en finhet som den vanligtvis inte kan leverera. Dessutom skulle det ta alldeles för lång tid att mala kaffet så fint.

En manuell modell är också bra för dem som behöver ta med sig den på resande fot; de är nämligen otroligt kompakta och är oftast utformade för att passa i handflatan. Samtidigt är de robusta och ofta tillverkade av hårdplast eller rostfritt stål, och till skillnad från en elektronisk modell kan de tåla lite mer stryk.

På det hela taget är en manuell modell bra för dem som vill kompromissa med bekvämligheten i utbyte mot en högre kvalitet för mindre pengar.

Dessutom är det bra för dem som:

 • Behöver brygga en mindre mängd kaffe åt gången
 • Använd en bryggmetod som kräver relativt grov malning.
 • Gillar att mala kaffe för arbete, camping, resor eller något annat
 • Alternativ – Vilken typ av kaffe dricker du?
 • Det är som sagt viktigt att kunna mala kaffet till olika finesser beroende på vilken bryggningsmetod du använder. Om du till exempel maler bönor till espresso behöver du en helt annan finhet än om du maler bönor till en kaffekanna.

Därför är det mycket viktigt att kontrollera om din kaffekvarn har flera inställningar – och i så fall vilka.

Ju finare kaffet är, desto större yta kan du extrahera från och desto starkare och mer intensivt blir kaffet. Så förutom att det är trevligt att kunna justera kaffets styrka finns det olika typer av kaffe som kräver olika finhetsgrader. Du får nu avgöra om en manuell eller elektrisk kvarn är bättre för just dig.

Espresso

Vanligtvis är det bara de bästa kaffekvarnarna som kan mala kaffebönor tillräckligt fint för espresso. Espresso kräver den absolut finaste malningen, eftersom det är en intensiv och tjock kopp gott kaffe.

Det innebär att du vanligtvis betalar lite extra för en kvarn som kan mala så fint, och om du inte behöver mala ditt kaffe till espressofint finns det uppenbarligen ingen anledning att köpa en sådan maskin.

Mokka

På andra plats när det gäller kaffe som kräver en viss finhet kommer mockakannan – den glänsande stålkannan från Italien som vissa också – felaktigt – kallar för espressokanna, och som också ger en relativt intensiv bryggning.

Här kan dock betydligt fler kvarnar hålla måttet, eftersom denna typ av kaffe inte kräver lika fin malning som espresso.

AeroPress, kolv, filterkaffe eller pour-over

Därefter kommer de mer klassiska formerna av filterkaffe – som kolvkanna, vanlig filterkanna eller de mer nördiga bryggningsformerna som AeroPress eller pour-over -kaffe. Det finns en stor variation när det gäller hur fint kaffet ska vara, och det beror mycket på dina preferenser, bryggningsmetoder och bönornas malning. Du får forska i ämnet för att hitta den bästa kaffekvarnen.

Det betyder inte att finhet inte spelar någon roll. Tvärtom är det en av de viktigaste parametrarna du kan justera om kaffet inte smakar exakt som du vill, tillsammans med kaffetyp och bryggtid.

Enhetlig malning

Du får bättre kaffe med en jämn malning. Oavsett om du maler bönor till espresso eller filterkaffe är den bästa kaffekvarnen den som ger ett jämnt resultat.

Hela anledningen till att vi maler våra bönor, istället för att bara hälla vatten genom dem, är för att öka den yta som vattnet kommer i kontakt med – och därmed utvinningen av kaffe. Ju finare kaffet är malet, desto mer extraheras och desto starkare blir bryggan. Och vice versa.

En god kopp kaffe är i stort sett resultatet av en perfekt balans mellan rätt malning och rätt extraktion.

Varför måste kaffet malas jämnt?

När du maler kaffe med en kvarn som inte har ett koniskt malverk är det omöjligt att garantera en jämn konsistens på det malda kaffet och därmed också på extraktionen. När du sedan brygger ditt kaffe kommer vattnet att rinna snabbt genom vissa delar av kaffet och långsamt genom andra. Delar av kaffet kan vara överextraherat, medan andra kan vara underextraherade.

Ett stort problem här är att du inte kan räkna med kaffets smak. 30 gram av samma kaffebönor och samma bryggningsmetod kan ge helt olika smakresultat.

Därför är det en stor fördel att använda en kvarn med ett koniskt malverk, som är utformad för att ge ett konsekvent resultat.

Andra specifikationer som du bör känna till

Nu har vi gått igenom de absolut viktigaste punkterna för dig när du köper en ny kaffekvarn. Det här är de grundläggande sakerna som du definitivt bör känna till innan du ger dig in på den numera mycket stora marknaden för kaffekvarnar – med den här kunskapen undviker du att göra fel.

Men det finns mer än så: Marknaden för kaffekvarnar utvecklas snabbt och nyare modeller har ett antal smarta funktioner som kan göra ditt liv enklare på många sätt, så det är värt att vara uppmärksam. Dessutom finns det andra specifikationer som kanske inte har så stor betydelse för slutresultatet när du brygger kaffe, men som – beroende på dina personliga preferenser – kan vara användbara för dig

Vi går igenom några av de viktigaste här.

Ljudnivå – en tyst kaffekvarn

Kaffekvarnar är traditionellt sett inte kända för att vara de tystaste köksmaskinerna. Personer som har en kaffekvarn i hemmet känner kanske till de naturliga pauser som kan uppstå i ett samtal när kaffekvarnen måste köras och plötsligt överröstar allt annat som pågår i köket. Eller så har du kanske upplevt att du sitter på ett café och blir avbruten med jämna mellanrum av baristan när han eller hon maler kaffe.

Kaffekvarnar kan vara högljudda apparater, och det hjälper inte att vi vanligtvis är mest noggranna med att använda dem på morgonen, då det lätt kan störa grannar eller andra i hemmet som fortfarande sover.

Lyckligtvis har många nyare modeller tillverkats med teknik som gör dem otroligt tysta. Du kan få modeller som är upp till 20 dB tystare än en genomsnittlig maskin – och det är något du verkligen kan känna. Ett av sätten att uppnå denna lägre ljudnivå är genom att minska några av de vibrationer som normalt uppstår i överflöd när en kaffekvarn är igång.

Ett bra exempel på en tyst modell är Eureka Mignon Specialista, som också presenteras i denna recension av kaffekvarnen. Maskinen är utrustad med den så kallade Silent Technology, vilket innebär att bullret reduceras avsevärt.

Kaffekvarn med timer

Numera har många kaffekvarnar – särskilt de professionella – en timerfunktion. Detta är smart eftersom du kan ställa in exakt hur länge maskinen ska mala.

Detta är smart eftersom du får ett jämnt resultat varje gång – åtminstone om du brukar brygga samma typ av kaffe för det mesta. Detta gäller till exempel för personer som använder sin kaffekvarn för att mala exakt den mängd kaffe som behövs för en espresso åt gången.

Det fungerar så att du fyller kvarnen med dina favoritkaffebönor och ställer in timern på exakt den tid det tar att mala kaffe för till exempel en kopp espresso. Varje gång du startar kvarnen får du ut samma mängd kaffe varje gång du startar kvarnen. På så sätt får du ett enhetligt resultat.

Hastighet

För det mesta ser vi hastighet som en bra sak när vi köper nya apparater. Ju snabbare jobbet kan utföras, desto bättre.

Men när det gäller kaffekvarnar är det lite mer nyanserat, och du bör tänka dig för innan du bestämmer dig för att den snabbaste modellen nödvändigtvis är den bästa för dig.

Även om vissa tillverkare annonserar att deras kvarnar kan leverera finmalet kaffe vid en viss hastighet är det värt att tänka på att långsammare faktiskt är bättre i vissa fall.

Om du maler kaffebönorna tillräckligt snabbt kan det faktiskt leda till att de värms upp, vilket kan ge kaffet en bitter eftersmak. Just för att undvika detta är de flesta koniska kaffekvarnar inställda på lägre varvtal per minut.

Behållare för bönor

De flesta kaffekvarnar har en behållare för bönorna. Det är viktigt att välja en kaffekvarn som först och främst har en kapacitet som passar dina behov. Hur många bönor köper du åt gången och finns det tillräckligt med plats för dem?

För det andra är det bra att välja en kaffekvarn med en lufttät behållare, annars kan bönorna torka ut och förlora sin smak och arom. I avdelningen för småsaker är det värt att kontrollera om locket är genomskinligt eller färgat. Det sistnämnda är bäst, eftersom du undviker solljus på bönorna, vilket också kan påverka kvaliteten och smaken negativt.

Keramisk kvarn eller rostfritt stål?

När vi talar om så kallade “burr”-kvarnar, som inkluderar kvarnar med koniskt malverk, tillverkas de vanligtvis i keramik eller rostfritt stål. Det är inte så att du kommer att märka någon stor skillnad beroende på om du väljer stål eller keramik. Men det kan ändå vara värt att uppmärksamma var de två skiljer sig åt.

Stålslipmaskiner är vanligtvis mycket vassare än keramiska slipmaskiner från början. Å andra sidan blir de slöa med tiden, medan keramiska slipmaskiner behåller sin skärpa – nästan för alltid. Å andra sidan kan mekaniken i en stålkvarn bytas ut relativt billigt.

Stålkvarnar är också mer benägna att generera värme vid slipning, vilket inte är fallet med keramiska kvarnar. Värme kan som bekant påverka bönornas smak och arom.

Generellt sett är en keramisk kvarn bäst för espresso.

Platt eller konisk kvarn

En konisk kvarn är en så kallad “burr”-kvarn som, som sagt, fungerar genom att mala bönorna mot en fast yta i stället för att skära över dem.

Det finns också plattkvarnar som fungerar på samma sätt, men som inte är koniska.

Så vilken typ av kaffekvarn ska du välja?

Det korta svaret är att koniska verktyg är bäst. På grund av sin form har de en lägre hastighet, vilket innebär mindre friktion och mindre värme när du maler, vilket kan påverka kaffets smak och arom – detta gäller både för espresso och andra bryggor.

Hur du rengör din kvarn

Eftersom de flesta av oss väljer att köpa en kaffekvarn för att få bästa möjliga smak är detta också ett steg som är viktigt att hålla koll på – om kaffekvarnen inte rengörs kan kaffet smaka betydligt sämre än det borde.

Kaffekvarnar är en av de maskiner som behöver rengöras relativt ofta, eftersom kaffet lämnar efter sig en hel del olja och andra små rester som sätter sig i maskineriet och med tiden ger en bitter smak åt ditt kaffe.

Kaffemaskin med inbyggd kvarn

Det är osannolikt att du blir besviken om du köper en bra kaffekvarn. Det är en maskin som vanligtvis har många användningsområden och som kan utvidga din horisont i kaffevärlden avsevärt. Du kan experimentera med nya bryggningstekniker och olika bönor, galler med mera.

Men om du bara gillar espresso är det värt att notera att marknaden för espressomaskiner med inbyggd kvarn har vuxit enormt under de senaste åren, och det finns bra modeller på marknaden idag som kan leverera kaffe av nästan samma kvalitet som det du får på kaféer.

Du kan ofta spara pengar genom att köpa en kaffemaskin med inbyggd kvarn, eftersom du får två produkter som annars är relativt dyra att köpa separat (om du vill ha kvalitet) i en och samma maskin. Samtidigt finns det en stor bekvämlighetsfaktor – en kombimaskin tar mindre plats i köket, och det är en apparat mindre som förbrukar ström och underhålls.

Med kombinationsprodukter kompromissar du ofta med kvaliteten på en eller båda funktionerna i utbyte mot en lättare och bekvämare lösning. Men när det gäller espressomaskiner/kvarnar är det verkligen möjligt att hitta produkter som har en högkvalitativ konisk kaffekvarn och många inställningsmöjligheter, samtidigt som de brygger riktigt bra kaffe.

Om du är intresserad av att lära dig mer om kaffemaskiner med kvarnar och se vilken är bäst i test kan du ta en titt på vår recension här.

VANLIGA FRÅGOR

Vilken kaffekvarn är bäst i test?

Vår bäst i test kaffekvarn i testet är Wilfa WSCG-2, som har en högkvalitativ konisk kaffekvarn och maler kaffet jämnt för bästa utvinning. Därför är den bäst i test i vårt test av kaffekvarnar.

Varför lönar det sig att skaffa en kaffekvarn och själv mala sitt kaffe?

Kaffe håller längre som hela bönor och kaffe bryggt av nymalda kaffebönor smakar bättre. Du kan också själv justera malningen för att uppnå den perfekta smaken för dig.