Kaffekvarn bäst i test – Upptäck de 10 bästa kaffekvarnarna 2023

1
Wilfa WSCG-2

Varför du ska välja Wilfa WSCG-2 Wilfa WSCG 2 har länge varit en av de mer populära modellerna bland kaffeentusiaster och vinner testet eftersom den för priset är en av de bästa kaffekvarnarna på marknaden. Konisk kaffekvarn Detta beror främst på att maskinen - trots sitt relativt låga pris - har en konisk kvarn, vilket tidigare var förknippad med dyrare modeller. De koniska bladen gör att den kan mala kaffet otroligt jämnt, vilket är nödvändigt…

Kolla Priset →
TESTVINDER
 PrisBilligst hos 
Wilfa WSCG-2 879 kr. Baristashopen
Melitta Molino 487 kr. Amazon.se
Sage Smart Grinder Pro 2.487,02 kr. Aromatico
Krups GVX242 662 kr. Compumail
Eureka Mignon Specialita 3.796 kr. Best of Italy
Baratza Encore 2.319 kr. Cremashop
DeLonghi KG79 595 kr. Coffee Friend
Baratza Sette 270 3.150 kr. Kaffecompagniet
Bodum Bistro kaffekvarn 417,60 kr. Amazon.se
Wilfa CGWS-130B 1.079 kr. Tretti

I det här testet granskar vi 10 av de bästa kaffekvarnarna på marknaden för dig som letar efter en ny modell.

Nymalda kaffebönor är ett absolut nödvändigt steg mot en perfekt kopp kaffe, oavsett vilken bryggningsmetod du föredrar. De bästa modellerna har en konisk kvarn som maler bönorna jämnt. Det är också viktigt att kunna justera grovheten över ett brett område, så att du kan anpassa malningen till bönornas malning och din favoritkaffemaskin. Om du brygger espresso är det också bra att kunna justera mängden exakt för att få ett gott kaffe..

Vi har letat efter djupgående experttester och användar- och expertrecensioner av kaffekvarnar på marknaden. Vi har betygsatt de utvalda modellerna på parametrar som; justerbarhet, kapacitet, användarvänlighet och kvaliteten på det malda kaffet, så att du kan hitta den som passar dig bäst.

I vår köpguide går vi på djupet med ovanstående parametrar och beskriver fördelarna och nackdelarna med de olika typerna av kvarnar.

Wilfa WSCG-2 – kaffekvarn bäst i test 2023

Wilfa WSCG-2

Varför du ska välja Wilfa WSCG-2

Wilfa WSCG 2 har länge varit en av de mer populära modellerna bland kaffeentusiaster och vinner testet eftersom den för priset är en av de bästa kaffekvarnarna på marknaden.

Konisk kaffekvarn

Detta beror främst på att maskinen – trots sitt relativt låga pris – har en konisk kvarn, vilket tidigare var förknippad med dyrare modeller. De koniska bladen gör att den kan mala kaffet otroligt jämnt, vilket är nödvändigt för ett gott kaffe. När kaffet kommer ut kommer du att upptäcka att resultatet med denna Wilfa kaffekvarn är ganska förutsägbart. I tester uppnår den god kvalitet på alla malningsnivåer, men kvaliteten på de finaste inställningarna är bäst.

Elegant design i rostfritt stål

Det är en kompakt kaffekvarn med en elegant design i rostfritt stål som kommer att se bra ut på alla köksbord. Men om du vill förvara den undan har den, till skillnad från många kaffekvarnar på marknaden, en storlek som gör det enkelt. Med en bredd på bara 16,5 cm och ett djup på 12 cm tar den väldigt lite plats på köksbänken eller i skåpet.

Den har en behållare med UV-filter för att förvara upp till 250 gram malet kaffe i en lufttät behållare. Bönor kan förvaras i toppen av maskinen ovanpå själva kvarnen, där den också har en kapacitet på 250 gram. Detta motsvarar storleken på de flesta kaffepåsar, så även om det är mindre än till exempel Sage The Smart Grinder Pro, som rymmer 450 gram, är det fortfarande en bra kapacitet.

Hög nivå av användarvänlighet

Krups kaffekvarn har totalt 32 olika inställningar för finhet och tid. Den ställs in via vridknappar och är därför mycket lätt att justera.

I tester har den visat sig vara svår att rengöra, vilket är en liten nackdel. Regelbunden rengöring är viktigt för att upprätthålla kvarnen, så det ska vara så enkelt som möjligt. Till skillnad från Sage the Grinder Pro ingår inte en rengöringsborste i köpet.

Vår bedömning

Enligt vår analys är detta den bästa kaffekvarnen för priset. Kvarnen i sig är av bästa kvalitet och den levererar malet kaffe av samma kvalitet men till ett pris som alla har råd med. Samtidigt är kaffekvarnen mycket användarvänlig i testerna och lätt att justera, så den kan användas av både nybörjare och erfarna användare. I tester visar den sig vara svår att rengöra. I vår bok vägs detta upp av den exceptionella kaffekvaliteten och användarvänligheten.

Produktspecifikationer:

 • Typ av kvarn: Konisk kvarn
 • Kapacitet: 250 gram
 • Timer: Ja
 • Justering av målningsgraden: Ja
Det vi liker:
 • Kaffekvarnen kan justeras mycket exakt med 32 olika inställningar.
 • Bra kapacitet på 250 gram kaffebönor för att passa de flesta kaffepåsar
 • Innehåller en behållare för nymalet kaffe
 • Mal bra på alla inställningar, men särskilt finare kvaliteter.
Det vi ikke liker:
 • Bullrigare än andra när du maler bönor enligt testerna
 • Inte så lätt att rengöra eftersom den inte kan demonteras helt och hållet.

Melitta Molino – billigt kaffekvarn bäst i test

Melitta Molino

Varför du ska välja Melitta Molino

Med Melitta Molino får du en billig kvalitetskvarn som tack vare kvarnkvarnen levererar malet kaffe av god kvalitet varje gång. Dessutom är användarvänligheten i toppklass.

Många anpassningsmöjligheter

Melitta Molino har 17 malningsnivåer som du kan justera. Detta innebär att den kan tillgodose de flesta behov, oavsett vilken bryggningsmetod du använder. Även om det inte är lika många som vår testvinnare Wilfa WSCG-2 är resultaten enligt våra tester nästan lika bra. Till skillnad från Sage the Grinder Pro är den här modellen, enligt vår undersökning, bättre på grövre malningar än finare, vilket gör den idealisk för till exempel stämpelkannor eller hällkaffe.

Enhetlig färg och justerbar kvantitet

Tack vare maskinens platta, runda kvarn – även kallad burrkvarn – ger den ett jämnt resultat oavsett vilken typ av kaffe du väljer. Våra tester har dock visat att konsistensen inte är lika bra som till exempel vår testvinnare.

Med Melitta Molino kan du också justera mängden kaffe inom ett brett område, och du kan mala kaffe för allt från två till 14 koppar. Detta gör den till ett utmärkt val oavsett om du behöver den för att göra en enda kopp espresso på morgonen eller flera krukor kaffe till en middagsbjudning. Liksom modellerna från Wilfa och Krups är den lätt att justera via rattar på framsidan och på sidan.

Lätt att rengöra

Melitta Molino kaffekvarn har i testerna visat sig vara mycket lätt att rengöra. Detta är ofta något som de dyrare och mer avancerade modellerna i vårt test har problem med.

Den kan demonteras och knivmekanismen i kaffekvarnen kan också tas bort för grundlig rengöring.

Vår bedömning

Om du har en liten budget men fortfarande drömmer om nymalda bönor till ditt kaffe är den här modellen lösningen.

Här får du en konisk kvarn som kan konkurrera med de bästa modellerna till ett mycket lägre pris. Om du är en hård espressodrinkare och vill ha avancerade inställningar måste du välja en annan modell, men om du gillar kolvkannor och hällkannor är detta ett bra val för priset.

Produktspecifikationer:

 • Typ av kvarn: Plattkvarn
 • Kapacitet: 200 gram
 • Timer: Nej
 • Justering av målningsgraden: Ja
Det vi liker:
 • Stor uppsamlingsbehållare för 200 g malet kaffe
 • Kvarn till ett billigt pris
 • Enkel rengöring eftersom den kan demonteras
 • Bra för grovmalet kaffe
Det vi ikke liker:
 • Gör en röra och lämnar mycket kaffe på bordet när du maler
 • Mindre bra för finare färgkvaliteter

Sage Smart Grinder Pro – bäst i test kaffekvarn för espressomalet kaffe, bästa premiumval

Sage the Smart Grinder Pro

Varför du ska välja Sage The Smart Grinder Pro

Denna Sage-kvarn är en av de bästa på marknaden, ett bästa premiumval. Den ger ett högkvalitativt resultat för alla bryggningsmetoder och är särskilt lämplig för espresso. Vår undersökning visade att kvarnen fungerar bra på alla olika inställningar utom den grövsta, där malningskvaliteten inte är lika bra som på de finare inställningarna.

Sage-produkterna är nu erkända som marknadens högsta kvalitet och den här kaffekvarnen är inget undantag med sitt smarta doseringssystem och sin okomplicerade display.

IQ-doseringssystem och 60 olika inställningar!

En av de saker som skiljer den här kaffekvarnen från andra modeller är det inbyggda IQ-doseringssystemet. Systemet doserar automatiskt kaffet utifrån de olika inställningar du väljer på skärmen. Doseringen är baserad på den tid användaren väljer, samt “koppar” eller “shots”. Doseringen ändras automatiskt genom att välja kaffetyp.

Enligt vår analys påverkar det användarvänligheten om du vill göra hällkaffe och därför behöver en specifik vikt för kaffet. Detta kan dock lösas genom att väga det malda kaffet i efterhand.

I tester har kaffekvarnen presterat riktigt bra när det gäller finheten på det malda kaffet. Med 60 olika inställningar, vilket är den näst högsta i vårt test, finns det gott om möjligheter att hitta den perfekta inställningen. Endast vid de grövsta inställningarna för stämpelkannan har kvarnen problem och levererar inte lika bra struktur som vid de finare inställningarna.

Om du huvudsakligen dricker espresso är detta dock inget problem.

Dina favoritinställningar kan sparas via LCD-displayen så att du inte behöver ställa in dem varje gång.

Stor kapacitet

Kapaciteten på 450 gram är den högsta i vårt test och nästan dubbelt så mycket som vår testvinnare från Wilfa, som rymmer 250 gram.

Bönbehållaren är avtagbar och kan stängas i botten så att den kan tas bort medan bönorna är i den utan att de kommer ut. Detta gör det till exempel möjligt att byta bönor i farten eller att rengöra själva malningsmekanismen.

Vår bedömning

Om du vill ha en riktigt bra kaffekvarn i rostfritt stål för ditt espressokaffe är detta det självklara valet. Priset ligger i den övre delen, men kvaliteten på det malda kaffet är densamma. Den lämpar sig bäst för dem som dricker espressokaffe, eftersom kvarnen inte är lika bra på de grövre inställningarna. Dessutom är modellen mycket användarvänlig och lätt att justera via den stora LCD-displayen.

Produktspecifikationer:

 • Typ av kvarn: Konisk kvarn
 • Kapacitet: 450 gram
 • Timer: Ja
 • Justering av målningsgraden: Ja
Det vi liker:
 • Smart doseringssystem som automatiskt ger rätt mängd kaffe
 • Robust design i rostfritt stål
 • Stor behållare för bönor på 450 gram
 • Bra för espresso
 • Kan mala direkt i portafiltret
Det vi ikke liker:
 • Mindre bra för grövre inställningar
 • Churning på tid i stället för på vikt
 • Det malda kaffet tenderar att bli statiskt och fastna i behållaren.

Krups GVX242 – användarvänligast bäst i test kaffekvarn

Krups GVX242

Varför du ska välja Krups GVX242

Med Krups GVX242 får du en bäst i test kvarnkvarn där användarvänlighet är av största vikt. Modellen är lätt att justera och maler jämnt över olika färgfärger.

Användarvänlighet när den är som bäst

I testerna får Krups-modellen beröm för sin användarvänlighet. Kvarnen är både enkel att använda och rengöra. Liksom Melitta Molino-kvarnen är den här helt analog. De 17 inställningarna för olika malningsgrader justeras via en ratt på sidan. Mängden justeras på framsidan, också på en ratt. Maskinen maler sedan automatiskt tills rätt mängd är uppnådd.

Motordelen är lätt att ta bort tillsammans med både bönor och kaffebehållare, vilket underlättar rengöringen jämfört med modeller som inte kan demonteras lika mycket, till exempel Wilfa WSCG-2.

Modellen har också en inbyggd säkerhetsfunktion som förhindrar att kvarnen startar om inte både locket och kaffekärlet är i rätt läge. Bodum Bistro-modellen har inte detta.

Konisk kvarn och jämn malning

Liksom de dyrare och mer avancerade modellerna har den här en konisk kvarn. Enligt vår undersökning lever kvarnen upp till sitt krav på att vara av högsta kvalitet och maler bönorna jämnt oavsett grovlek. I testerna är den bäst på de grova och medelstora inställningarna men levererar även ett bra resultat på de finare inställningarna. Detta gör att kvarnen lämpar sig bäst för stämpel- och filterkaffe.

Bönbehållaren på 122 gram är på den lilla sidan jämfört med andra modeller i vårt test, och det faktum att den inte rymmer en hel kaffepåse är lite av en nackdel, eftersom behållaren är lufttät och därmed bättre förvaring än påsen. Med det sagt kan den mala upp till 12 koppar åt gången, så du kan mala tillräckligt med kaffe för en hel kanna.

Vår bedömning

Det är inte utan anledning som den här modellen från Krups har fått bra betyg av både danska konsumentrådet Think och hos Råd & Rön. Här får du en riktigt bra och användarvänlig kaffekvarn till ett bra pris. Den ger ett bra och jämnt resultat och är bäst för dig som älskar mala kaffebönorna till stämpel- och filterkaffe.

Det vi liker:
 • Många inställningar – 17 olika inställningar för olika malningsgrader
 • Lämplig för både filter- och stämpelkaffe
 • Cup-inställning av 2-12 koppar
 • Säkerhetsfunktion – kan inte starta om inte locket är på
 • Lättare att rengöra än många andra modeller i testet
Det vi ikke liker:
 • Inte så bra för mycket finmalet kaffe
 • Kapacitet för bönbehållare 122 gram – den näst lägsta i vårt test.
 • Benägenhet till statisk elektricitet i kaffebehållaren

Eureka Mignon Specialita – kaffekvarn bäst i test för espresso

Eureka Mignon Specialita

Varför du ska välja Eureka Mignon Specialita

Den här Eureka-modellen är en av de bästa kaffekvarnarna på marknaden tack vare imponerande specifikationer, hög byggkvalitet och ett pris som fortfarande är ganska överkomligt.

Digital display

Först och främst är det en extremt användarvänlig kvarn tack vare den digitala displayen där du enkelt kan justera mängden kaffe och finheten på malningen, precis som på Sage-modellen. Detta ger en bättre överblick än en analog inställning och är ett element som ger en premiumkänsla till denna redan lyxiga kvarn.

Ljudlös kvarn

Kvarnen är också utrustad med den så kallade Silent Technology – en teknik som, som namnet antyder, säkerställer tyst malning. I själva verket arbetar kvarnen nästan ljudlöst. Om du har provat att mala kaffe tidigare vet du att detta inte nödvändigtvis är fallet med de olika kaffekvarnarna som finns – de kan vara mycket bullriga. Detta är också något som vår testvinnare kritiseras för.

Silent Technology minskar vibrationer och därmed buller med upp till 20 dB jämfört med andra kaffekvarner på marknaden.

Steglös justering av färgningsgraden

Det kanske mest imponerande är att den steglösa malningsjusteringen gör att du kan få exakt den konsistens du vill ha – oavsett om du använder den i din espressomaskin, kaffekanna eller din pålitliga filtermaskin.

Systemet är också smart eftersom det justeras digitalt och det är möjligt att bibehålla en millimeterprecis inställning när du rengör kvarnen. I tester visar sig kvarnen vara lite knepig att ställa in på den övre ratten, som är mycket liten.

Ett specialiserat och snabbt system

Sist men inte minst är Specialita utrustad med Eurekas ACE-system, som är ett system som motverkar statisk elektricitet och dessutom motverkar klumpning när du ska ha finmalet kaffe för espresso, till exempel.

Dessutom maler maskinen kaffe med en hastighet på upp till 2,5 gram per sekund och 1,8 gram per sekund om det är för espresso. Detta beror på dess 310 watt, vilket är den högsta effekten i vårt test.  Det är alltså en snabb kvarn som ser till att det inte tar många sekunder att brygga kaffe en hektisk morgon. Samtidigt innebär hastigheten att kaffebönorna inte blir varma under malningen, vilket också förbättrar smaken.

Vår bedömning

Om du letar efter en premiumkvarn för ditt espressokaffe och priset inte är något problem, är detta ett självklart val. Tester visar att du kan få precis rätt millimeterprecis inställning för ett perfekt espressokaffe – något som de flesta andra kvarnar i vårt test inte kan erbjuda.

Om du främst gillar andra typer av kaffe rekommenderar vi Sage the Grinder pro, som också är en premiumkvarn men till ett bättre pris.

Produktspecifikationer:

 • Typ av kvarn: Konisk kvarn
 • Kapacitet: 300 gram
 • Timer: Ja
 • Justering av målningsgraden: Ja
Det vi liker:
 • Steglös justering av olika malningsgrader
 • Digital display gör det enkelt att justera kvarnen
 • Snygg design
 • Mycket tyst i testerna
 • Bra för espressokaffe
Det vi ikke liker:
 • Inte lämplig för bara en kopp
 • Behållare ingår inte

Baratza Encore – allrounder kaffekvarn bäst i test

Baratza Encore

Varför du ska välja Baratza Encore

Baratza är ett amerikanskt varumärke som specialiserar sig på kaffekvarnar av hög kvalitet. Encore-modellen är lillebror i deras kollektion och lite av en klassiker bland kaffenördarna, där den är mycket omtyckt för sin högkvalitativa, jämna malning och flera malningsinställningar som gör den lämplig för många typer av kaffe.

Det är den modell som recensenterna rekommenderar gång på gång till personer som vill köpa sin första kaffekvarn – och det är osannolikt att den någonsin kommer att bytas ut.

Det beror på att den koniska kaffekvarnen ger ett mycket jämnt resultat och att maskinen kan justeras i 40 steg. Den är idealisk för allt från mokkakanna till AeroPress, kolv, filterkaffe och allt däremellan. Tester visar att kvarnen generellt maler i en mycket jämn kvalitet, oavsett inställning.

Om du älskar espressokaffe är Eureka Mignon Specialita eller Baratza Sette 270 mycket bättre.

Det kan fungera för espresso, men det är inte det mest uppenbara valet eftersom det inte kan mala kaffet så fint som det borde.

Ett minus är att kvarnen varken kan ställas in via timer eller dosering, så du måste stänga av den när du tycker att mängden är rätt. Detta gör det svårt att få rätt dos kaffe varje gång.

Vår bedömning

Med Baratza Encore får du en riktigt bra allround kaffekvarn för priset. Även om priset fortfarande ligger i överkant är det vår bedömning att du får lämplig kvalitet för pengarna. Kaffet mals jämnt och du kan nörda med 40 inställningar. Om du bara vill ha nymalda bönor, men inte vill krångla med fininställningar, bör du välja vår testvinnare från Wilfa. Den här modellen är för dig som älskar alla typer av kaffe förutom espresso och som dessutom vill ha full kontroll över malningsgraden.

Produktspecifikationer:

 • Typ av kvarn: Konisk kvarn
 • Kapacitet: 225 gram
 • Timer: Nej
 • Justering av målningsgraden: Ja
Det vi liker:
 • Välj mellan 40 grader av malning
 • Antistatisk behållare för malet kaffe
 • Lätt att justera med hjälp av den roterande skivan i toppen
Det vi ikke liker:
 • Saknar många av de fina funktionerna som dyra modeller har.
 • Mal långsamt enligt testerna
 • Inget doserings- eller timersystem

DeLonghi KG79 – kaffekvarn bäst i test för filterkaffe

DeLonghi KG79

Varför du ska välja DeLonghi KG79

DeLonghi KG79 är en idealisk modell för dig som behöver en enkel, användarvänlig och billig kvarn för ditt filterkaffe eller din stämpelkanna.

Kvarnen från DeLonghi ger en grov malning som är lämplig för dessa bryggmetoder. Och det är en kaffekvarn som är enkel att använda: Den har en fin, relativt kompakt design och är lätt att packa undan från köksbänken när du inte använder den. Den är enkel att rengöra eftersom den kan demonteras, och den har halkfria gummifötter för att minimera vibrationer och se till att du inte spiller en massa kaffe på bänkskivan.

Trots den billiga prislappen har den en kvarnkvarn, vilket borde ge en jämnare malning av kaffebönorna. Tyvärr visar tester att kvarnen har problem med de fina inställningarna, där malningen inte alls är jämn. Dessutom visar vår undersökning också att den är bullrigare än andra modeller på marknaden.

Vår bedömning

Om du letar efter en bra, kompakt men billig kaffekvarn för kaffekannor eller filter är Delonghi KG79 ett utmärkt val. Kvarnens lilla storlek gör den lätt att förvara och den tar inte mycket plats på köksbänken. Å andra sidan kan den inte rymma särskilt många kaffebönor med sin kapacitet på bara 120 g.

Liksom flera andra modeller i vårt test är den inte idealisk för espresso, men den är idealisk för dem som främst dricker andra typer av kaffe.

Produktspecifikationer:

 • Typ av kvarn: Plattkvarn
 • Kapacitet: 120 gram
 • Timer: Nej
 • Justering av målningsgraden: Ja
Det vi liker:
 • Enkel att rengöra och lätt att förvara tack vare sin kompakta storlek.
 • Glidfria fötter för att hålla den på plats
Det vi ikke liker:
 • Kan inte användas för espresso
 • Billig kvarnkvalitet – mal inte jämnt.
 • Liten 120 g kaffedosa

Baratza Sette 270 – kaffekvarn bäst i test för espresso

Baratza Sette 270

Varför ska du välja Baratza Sette 270?

Med Baratza Sette 270 kan mala finmalet kaffe av dina favoritbönor för din espressomaskin och hitta den perfekta doseringen med den inbyggda timerfunktionen.

Baratza Sette Series-kvarnen har koniska blad av hög kvalitet och kan mala kaffe till den fina, enhetliga pulverliknande konsistens som riktig espresso kräver. Vår undersökning visar att kvarnen maler mycket jämnt och med god kvalitet. Det stora utbudet av många inställningar kan göra att det kan ta tid att hitta rätt. Till skillnad från Eureka Mignon-modellen har den här inte någon steglös inställning, vilket gör den mindre exakt, men det är lättare att flytta och komma ihåg tidigare inställningar.

Baratza Sette 270, liksom Eureka-modellen, är utrustad med en timer som du kan ställa in exakt efter dina önskemål, så att du får samma espresso varje gång du maler. Tyvärr är den enligt vår undersökning mer bullrig när den maler.

Tester har visat att modellen maler mycket snabbare än andra kaffekvarnar på marknaden. Den maler upp till 5,5 gram per sekund, jämfört med Encore-modellen som får upp till 1,1 gram per sekund.

Vår bedömning

Det råder ingen tvekan om att detta är en utmärkt kvarn för espresso. Med 270 inställningar finns det gott om utrymme för kaffenördar på hög nivå. Detta innebär också att detta inte är en kvarn för nybörjare – det tar tid att bekanta sig med kvarnen och testa inställningar.

Vi är lite irriterade över bristen på steglös reglering som finns på Eureka Mignon-modellen. Å andra sidan har Eureka-modellen ett högre pris och detta är den största skillnaden mellan de två, förutom ljudnivå och hastighet.

Den här är för dig som vill ha en prisvärd espressokvarn och som kan leva med mindre brister som inte påverkar kaffekvaliteten.

Produktspecifikationer:

 • Typ av kvarn: Konisk kvarn
 • Kapacitet: 160 gram
 • Timer: Ja
 • Justering av målningsgraden: Ja
Det vi liker:
 • Kan mala kaffe fint för espresso
 • 270 anpassningsmöjligheter
 • Timerfunktion – lätt att dosera
Det vi ikke liker:
 • Inte lämplig för andra typer av kaffe
 • Inte bra för nybörjare
 • Det tar tid att hitta rätt inställning
 • Inte steglös justering

Bodum Bistro kaffekvarn – prisvärd kaffekvarn bäst i test

Bodum Bistro kaffekvarn

Varför du ska välja Bodum Bistro kaffekvarn

Bodum är känt för sitt breda utbud av köksredskap till bra priser. Den här bäst i test kaffekvarnen i den välkända Bodum-designen ger jämnt kaffe till ett överkomligt pris.

Trots den billiga prislappen visar vår analys att Bodum Bistro maler bönor väl och ger konsekventa resultat på alla tre inställningar. Kapaciteten för kaffebehållaren är 220 gram men har testats för att rymma 274 gram.

Det är inte en avancerad konisk kvarn, så du kan inte förvänta dig samma jämna malning, och du kan inte heller justera malningsgraden med mer än tre inställningar; espresso-filter-french-press. Trots att kaffelådan är antistatisk visar vår analys att mikrodamm samlas och flyger ut när den öppnas. Dessutom fastnar ofta kaffe mellan kvarnen och lådan, vilket också faller ut när behållaren tas bort. Därför ställer den här modellen till med mycket oreda på köksbänken.

Vår bedömning

Om du letar efter en enkel kaffekvarn som är lätt att använda och som som kan ge dig en ganska jämn kvalitet utan många anpassningsmöjligheter och till ett överkomligt pris kan du överväga Bodum Bistro.

Modellen är för dig som kan leva med den plastliknande designen och som främst brygger vanligt filterkaffe eller stämpelkaffe. Den är inte för dem som vill nörda fram riktigt gott kaffe.

Produktspecifikationer:

 • Typ av kaffekvarn: Blad
 • Kapacitet
 • Timer: Nej
 • Justering av målningsgraden: Ingen
Det vi liker:
 • Kaffekvarn med stålblad
 • Mal snabbt
Det vi ikke liker:
 • Endast tre inställningar – lägst i vårt test
 • Ser “billig” ut
 • Kaffebehållaren blir statisk, vilket gör att mikrodamm kan sätta sig.
 • Ingen säkerhetsfunktion

Wilfa CGWS-130B – kaffekvarn bäst i test för nybörjare

Wilfa CGWS-130B

Varför du ska välja Wilfa CGWS-130B

Med denna Wilfa-kvarn, som finns för mindre än 100 pund, får du en keramisk bladkvarn av hög kvalitet som rekommenderas av kaffeexperter runt om i världen som en orimligt bra ingångskvarn för priset.

Det låga priset kan bero på plastkvaliteten – men låt inte det avskräcka dig. Kvarnen är en idealisk modell för nybörjaren som vill ersätta filterkaffemaskinen med mer avancerade bryggmetoder och nymalda bönor. Enligt vår undersökning är kvarnen lätt att använda och lätt att justera. 16 inställningsalternativ är på den låga nivån jämfört med testvinnaren från Wilfa, men för en nybörjare är det tillräckligt.

I testerna malde modellen mycket jämnt på alla inställningar och ger därmed de bästa förutsättningarna för en god kopp kaffe. Detta beror på att det är den enda modellen i testet med keramiska blad, som är de allra bästa för att bibehålla kaffebönornas kvalitet och arom under malningen.

Vår bedömning

Om du är nybörjare på att mala kaffebönorna själv tror vi att den här modellen är idealisk för dig. Den är enkel att använda och har tillräckligt många olika inställningar för att du ska kunna öva utan att gå vilse i de oändliga möjligheterna. Kvarnens kvalitet är en av de bästa som finns tillgängliga och priset ligger i den låga änden, så du får mycket för pengarna.

Produktdetaljer:

 • Typ av kvarn: Konisk kvarn
 • Kapacitet: 250 gram kaffebönor
 • Timer: Ja
 • Justering av målningsgraden: Ja
Det vi liker:
 • UV-skyddande lock håller bönorna fräscha
 • Timer-funktion
 • 250 grams kaffebehållare
 • Säkerhetsfunktion – kan inte mala utan kaffebehållaren
 • Keramiska blad – endast ett i testet
Det vi ikke liker:
 • Byggd i plast i stället för rostfritt stål
 • Inte för den avancerade kaffeentusiasten

Hur man väljer den bästa kaffekvarnen

Oavsett om du gillar espresso, stämpelkaffe eller något annat blir resultatet alltid bättre med en bra kaffekvarn och nymalet kaffe. Om du ska investera i en sak som kan göra en bättre kopp kaffe bör det definitivt vara en bäst i test kaffekvarn.

Det finns stora skillnader mellan kaffekvarnarna, särskilt när det gäller själva malningsmekanismen, inställningsmöjligheterna och konsistensen på kaffet. I följande köpguide kommer vi att gå in på betydelsen av ovanstående parametrar, samt de ytterligare funktioner som du också bör överväga innan du gör ditt val när du ska köpa en kaffekvarn.

Du kan till att börja med välja en kaffekvarn mellan manuell eller elektrisk kaffekvarn. I detta test har vi tittat närmare på elektriska kaffekvarnar.

Typer av kaffeekvarnar

Det finns i princip två olika typer av elektriska kaffekvarnar, var och en med sitt eget sätt att mala kaffet. Här går vi igenom de olika kaffekvarnarna och deras för- och nackdelar.

Blad

Om du vill ha en billig kaffekvarn ska du välja en modell med vanliga blad. Ett exempel på detta är den relativt välkända lilla Bodum Bistro-kaffekvarnen, som finns i många kök och kontor och kan användas med en hand.

En elektrisk kaffekvarn med blad fungerar så att två blad snurrar snabbt – nästan som en propeller. Elektriska kaffekvarnar krossar kaffebönorna i allt mindre bitar genom att skära dem på mitten. Hur fint eller grovt kaffebönorna mals beror på hur länge du maler dem. Du har alltså inte samma kontroll över hur fina kaffebönorna är som du har med en elektrisk kaffekvarn med koniskt malverk. Det finns inte heller samma garanti för ett jämnt resultat, eftersom en elektrisk kaffekvarn med koniskt malverk maler kaffet i ett mer slumpmässigt mönster.

Detta innebär att resultatet av dina malda kaffebönor – själva kaffet – inte heller blir enhetligt. Generellt sett är det en viktig förutsättning för gott kaffe – och enhetligt kaffe – att bönorna har malats på ett enhetligt sätt, eftersom det garanterar en enhetlig extraktion.

Slutligen kan värmen som genereras i en elektrisk kaffekvarn med traditionella blad också påverka smaken av det nymalda kaffet negativt.

Det mest positiva man kan säga om denna typ av elektrisk kaffekvarn är att den är mycket billig jämfört med sina konkurrenter. Dessutom är dessa maskiner ofta mycket kompakta och lätta att rengöra.  På grund av den varierande kvaliteten har vi inte tagit med kaffekvarnar med blad i vårt test.

Koniska kaffekvarner

Annorlunda är de koniska modellerna, som fungerar genom att kaffet krossas mot en statisk yta av ett roterande, nötliknande föremål (ett koniskt malverk) i mitten. Finheten beror på hur denna mutter är placerad, och på dessa modeller kan den vanligtvis justeras mycket exakt.

Det betyder att dina nymalda bönor kommer att ha exakt rätt finhet för den bryggningsmetod du använder. Bönor för espresso måste till exempel malas otroligt fint i ett koniskt malverk, medan filterkaffe kräver en mycket högre grovhet. Dessutom finns det många olika typer – mokakanna, kolv, AeroPress etc. – som alla ger bäst resultat om finheten är rätt inställd. De bästa kaffekvarnarna är koniska och ger dig möjlighet att ställa in kvarnen på hur grovt eller fint det nymalda kaffet är.

En annan fördel med en elektrisk kaffekvarn med ett koniskt malverk är att själva kaffekvarnen vanligtvis kan köras i en långsammare takt när kaffet mals, vilket innebär att de är mindre bullriga och inte avger värme som påverkar de nymalda bönorna.

En elektrisk kaffekvarn med ett koniskt malverk ger alltså en jämn malning, gör det möjligt att justera hur grovt bönorna ska malas och – förutsatt att du kan ställa in kvarnen inom ett tillräckligt brett intervall – kan användas för espresso (mycket fint), filterkaffe (mycket grovt) och allt däremellan.

Om du vill ha en elektrisk kaffekvarn av hög kvalitet som kan användas för att leverera en god kopp kaffe oavsett vilken bryggningsmetod du använder är detta ett utmärkt val och den bästa kaffekvarnen för dig.

Nackdelen med en elektrisk kaffekvarn med koniska blad är att en sådan kvarn vanligtvis är betydligt dyrare. Beroende på storlek, funktion etc. kan de dyraste modellerna kosta flera tusen pund. Men å andra sidan är det här en professionell kaffekvarn som gör det lättare att uppnå den perfekta koppen kaffe. Alla kvarnar i vårt test är koniska utom Melitta Molino och Delonhi K79 som är platta. Åsikterna är delade i kaffevärlden om vilken typ som ger den mest konsekventa malningen. Så det är en bra idé att läsa på om varje modell och dess resultat.

Inställningsalternativ – Vilken typ av kaffe dricker du?

Det är som sagt viktigt att kunna mala kaffet i olika finhetsgrader beroende på vilken bryggningsmetod du använder. Om du till exempel maler bönor till espresso krävs det en helt annan finhet än om du maler bönor till en stämpelkanna.

Därför är det mycket viktigt att kontrollera om din kaffekvarn har flera inställningsmöjligheter – och i så fall vilka. I vårt test varierar alternativen från 3 till 270 inställningar, där Bodum Bistro har det lägsta antalet alternativ och Baratza Sette 270 har det högsta antalet alternativ.

Ju finare kaffet är, desto större yta finns det att extrahera från, och desto starkare och mer intensivt blir kaffet. Förutom bekvämligheten med att kunna justera kaffets styrka finns det olika typer av kaffe som kräver olika finhet.

Espresso

Vanligtvis är det bara de bästa kaffekvarnarna som ska mala kaffebönor tillräckligt fint för espresso. Espresso kräver den absolut finaste malningen, eftersom det är en intensiv, tjockflytande kopp kaffe.

Det innebär att du vanligtvis betalar lite extra för en kaffekvarn som kan mala så fint, och om du inte behöver mala ditt kaffe till espresso finns det naturligtvis ingen anledning att köpa en sådan maskin. Sage the Grinder Pro, Baratza Sette och Eureka Mignon Specialita, som alla är lämpliga för espresso, är också de dyraste modellerna i vårt test.

Mokka

På andra plats när det gäller kaffe som kräver en viss finess kommer mokkakannan – den glänsande stålkannan från Italien, som vissa felaktigt kallar för espressokanna, och som också ger en relativt intensiv bryggning.

Många fler kvarnar kan dock hålla måttet, eftersom denna typ av kaffe inte kräver lika fin malning som espresso.

AeroPress/punchpot/filterkaffe/pour-over

Därefter följer de mer klassiska formerna av filterkaffe – som kolvkannan, den vanliga filterkannan eller de mer nördiga bryggningsmetoderna som AeroPress eller pour-over kaffe. Det finns ett stort utbud när det gäller hur fint du vill ha ditt kaffe och det beror mycket på dina preferenser, bryggningsmetoder och bönmalet.

Detta betyder inte att finhet inte spelar någon roll. Tvärtom, förutom kaffetyp och bryggningstid är det en av de viktigaste parametrarna du kan justera om ditt kaffe inte smakar exakt som du vill vare sig du vill brygga det i en AeroPress eller med pour over -metoden..

Jämn malning

Du får bättre kaffe med en jämn malning. Oavsett om du maler bönor till espresso eller filterkaffe är den bästa kaffekvarnen den som ger ett jämnt resultat.

Hela anledningen till att vi maler våra bönor i stället för att bara hälla vatten genom dem i hel form är att vi vill öka den yta som vattnet kommer i kontakt med – och därmed utvinningen av kaffe. Ju finare kaffet är malet, desto mer kommer att extraheras och desto starkare blir bryggan. Och vice versa.

En god kopp kaffe är i stort sett resultatet av en perfekt balans mellan rätt malningsgrad och korrekt extraktion.

Varför ska kaffet malas enhetligt?

När du maler kaffet med en icke-konisk elektrisk kvarn är det omöjligt att garantera en jämn konsistens på det nymalda kaffet och därmed på extraktionen. När du sedan brygger ditt kaffe kommer vattnet att rinna snabbt genom vissa kaffestycken och långsamt genom andra. Delar av kaffet kan vara överextraherade, medan andra kan vara underextraherade.

Ett stort problem här är att du inte kan räkna med kaffets smak. 30 gram av samma kaffebönor och samma bryggningsmetod kan ge helt olika resultat i smak.

Därför är det en stor fördel att använda en konisk kvarn, som är utformad för att ge ett konsekvent resultat.

Andra specifikationer som du bör känna till

Nu har vi gått igenom de viktigaste punkterna för dig när du köper en ny kaffekvarn. Det här är de grunder som du definitivt bör känna till innan du ger dig in på den numera mycket stora marknaden för kaffekvarnar.

Men det finns mer än så: Marknaden för kaffekvarnar utvecklas snabbt, och nyare modeller har flera smarta funktioner som kan göra ditt liv enklare på många sätt och som du därför bör vara uppmärksam på. Dessutom finns det andra specifikationer som inte nödvändigtvis har en stor inverkan på slutresultatet när du brygger kaffe, men som – beroende på dina personliga preferenser – kan vara användbara för dig.

Vi går igenom några av de viktigaste här.

Ljudnivå – en tyst kaffekvarn

Kaffekvarnar är inte alltid kända för att vara de tystaste köksmaskinerna. Personer som har en kaffekvarn i sitt hem känner kanske till de naturliga pauser som kan uppstå i konversationen när kaffekvarnen är igång och plötsligt överröstar allt annat som pågår i köket. Eller så har du kanske upplevt att du sitter på ett café och blir periodvis avbruten av baristan när han eller hon maler kaffe.

Kaffekvarnar kan vara bullriga apparater, och det hjälper inte att vi använder dem mest på morgonen, då de lätt kan störa grannar eller andra personer i huset som fortfarande sover.

Lyckligtvis finns det en lösning på detta problem: många nyare modeller tillverkas med teknik som gör dem otroligt tysta. Du kan få modeller som är upp till 20 dB tystare än en genomsnittlig maskin – något som är mycket märkbart. Den lägre ljudnivån uppnås bland annat genom att minska en del av de vibrationer som normalt förekommer i överflöd när en kaffekvarn är igång.

Ett bra exempel på en tyst modell är Eureka Mignon Specialista, som också ingår i detta kaffekvarnstest. Maskinen är utrustad med den så kallade Silent Technology, som dämpar den avsevärt.

Kaffekvarn med timer

Numera har många kaffekvarnar – särskilt de professionella – en timerfunktion. Detta är smart eftersom du kan ställa in exakt hur länge maskinen ska mala.

Detta är smart eftersom du får ett jämnt resultat varje gång – åtminstone om du brukar brygga samma typ av kaffe för det mesta. Detta gäller till exempel för personer som använder sin kaffekvarn för att mala exakt den mängd kaffe som behövs för en espresso åt gången.

Det fungerar så att du fyller kvarnen med dina favoritkaffebönor och ställer in timern på exakt den tid det tar att mala ditt kaffe för till exempel en kopp espresso. Varje gång du startar kvarnen får du ut samma mängd kaffe varje gång du startar kvarnen. På så sätt säkerställer du ett konsekvent resultat. De flesta modellerna i vårt test har timerfunktion – endast 4 av modellerna har inte det. Få en översikt över modellerna i vår jämförelsetabell.

Hastighet

Oftast ser vi hastighet som en bra sak när vi köper nya apparater. Ju snabbare vi kan få jobbet gjort, desto bättre.

Men när det gäller kaffekvarnar är det lite mer nyanserat och du bör tänka dig för innan du bestämmer dig för att den snabbaste modellen nödvändigtvis är den bästa för dig.

Även om vissa tillverkare annonserar att deras kvarnar kan leverera fint malet kaffe vid en viss hastighet är det värt att notera att långsammare faktiskt är bättre i vissa fall.

Om du maler kaffebönorna tillräckligt snabbt kan de bli varma, vilket kan ge kaffet en bitter eftersmak. För att undvika detta är de flesta koniska kaffekvarnar inställda på att köras med lägre varvtal per minut. Eureka- och Baratza Sette-modellerna är de som malde mest kaffe per sekund i vårt test, samtidigt som de levererar en av de bästa kvaliteterna.

Behållare för bönor

De flesta kaffekvarnar har en behållare för bönorna. Det är viktigt att välja en modell som först och främst har en kapacitet som passar dina behov. Hur många bönor köper du åt gången och finns det tillräckligt med utrymme för dem? I vårt test varierar kapaciteten från 120 g till 450 g, så det är stor skillnad mellan modellerna. Sage Grinder Pro kan rymma 450g och har den största kapaciteten.

Det är också bra att välja en kaffekvarn med en lufttät behållare, annars kan bönorna torka ut och förlora sin smak och arom. På avdelningen för småsaker kan du leta efter ett genomskinligt eller färgat lock. Det sistnämnda är bäst eftersom du då undviker att solljus hamnar på bönorna, vilket också kan påverka kvaliteten och smaken negativt. Modellen Wilfa CGWS-130B har till exempel UV-skydd i behållaren.

Keramisk kvarn eller rostfritt stål?

När vi talar om så kallade “burr”-kvarnar, som inkluderar koniska kvarnar, tillverkas de vanligtvis i keramik eller rostfritt stål. Det är inte så att du märker någon större skillnad mellan rostfritt stål och keramik. Men det är ändå värt att uppmärksamma var de två skiljer sig åt.

Kaffekvarnar av rostfritt stål är vanligtvis mycket vassare än keramiska kaffekvarner från början. De blir dock slöa med tiden, medan keramiska kaffekvarner behåller sin skärpa nästan för alltid. Å andra sidan kan mekaniken i en kvarn av rostfritt stål bytas ut relativt billigt. Keramiska blad är däremot mer porösa och känsliga för småstenar bland kaffebönorna och går lättare sönder.

Kaffekvarnar av rosrfritt stål är också mer benägna att generera värme vid malning, vilket inte är fallet med keramiska kvarnar. Värme kan som bekant påverka bönornas smak och arom. Wilfa CGWS-130B är ett exempel på en modell med keramiska blad.

Generellt sett är en keramisk kvarn bäst för espresso.

Platt eller konisk kvarn

En konisk kvarn är en så kallad “burr”-kvarn som, som nämnts, fungerar genom att krossa bönorna mot en fast yta snarare än att skära dem.

Det finns också plattkvarnar som fungerar på samma sätt, men som inte är koniska.

Så vilken typ av kvarn ska du välja?

Det korta svaret är att de koniska är bäst. På grund av sin form har de en lägre hastighet, vilket innebär mindre friktion och mindre värme när du maler, vilket kan påverka kaffets smak och arom – detta gäller särskilt för espresso.

VANLIGA FRÅGOR

Vilken kaffekvarn är bäst i test?

Bäst i test kaffekvarnen i testet är Wilfa WSCG-2. Testets bästa kaffekvarn är bäst eftersom den har en högkvalitativ konisk kvarn och maler kaffet jämnt för bästa utvinning. Därför vinner den vårt kaffekvarnstest.

Varför en kaffekvarn?

Hela kaffebönor behåller smak och arom mycket bättre än malet kaffe. Dessutom är det malda kaffe som du köper i affären ofta upp till ett år gammalt, vilket innebär att mycket av smaken redan är borta när du köper det. Nymalda bönor ger mycket mer smak till det färdiga bryggda kaffet.

Vilken kaffekvarn ska jag välja?

När du väljer en kaffekvarn ska du välja den bryggningsmetod du föredrar. Det finns ingen anledning att investera i en espressokvarn om du huvudsakligen dricker kolvkaffe. Du kan välja mellan en manuell eller elektrisk kaffekvarn.

Kan man mala kaffe i en mixer?

I teorin kan du göra detta, men resultatet blir inte enhetligt.

Hur rengör jag min kaffekvarn?

Det beror på vilken kaffekvarn det är och hur mycket den kan demonteras. Använd en dammsugare där du kan komma åt den och torka av alla löstagbara delar med en trasa. För vissa modeller kan du köpa rengöringstabletter som kan malas i maskinen. Kom ihåg att mala en runda kaffebönor före användning.

Hur mycket ska kaffet malas?

Det beror på vilken bryggningsmetod du väljer och hur fint kaffet är.

Hur fint ska kaffe malas för espresso?

Mycket fint - espresso är den bryggningsmetod som kräver den finaste malningen.