Ismaskin test 2022

1
Wilfa ICE 12S

Med den här ismaskinen hemma behöver du aldrig oroa dig för att ha förberett med att frysa vatten innan du får besök av gästerna eller själv skulle få ett sug efter perfekt kall dricka. Denna ismaskin från Wilfa säkrar dig på ett enkelt och effektivt sätt isbitar i två olika storlekar på så lite som 6 minuter och 70 isbitar per timme! Mer info Vill du se till att du får tag på en riktigt…

Kolla Priset →
TESTVINDER
 PrisBilligst hos 
Wilfa ICE 12S 1.490 kr. Vitvaruexperten
Emerio IM-111502 1.588 kr. Centralservice i Osby AB
Caso IceMaster Pro 1.975 kr. BarLife
InnoChiller##
Andersson IEM 2.1 990 kr. NetOnNet
Princess 383069##
Princess Iskrossmaskin 452 kr. Datagrottan
Melissa MEL16620019##

Föreställ dig att du precis ska slå dig ned i soffan och njuta av en kall dryck. Du häller upp din dricka – kanske en cola eller varför inte något smaksatt vatten, och kan knappt bärga dig av längtan efter en svalkande, krispig dryck. Du öppnar frysen för att sätta pricken över i:et med några isbitar – trodde du. Då möts du nämligen av tomma isformar – igen!

Vi är alltför många som har känt den besvikelsen och varit tvungna att byta fräsch, svalkande dricka till sig själv, för chill eller träning, eller sina gäster, mot något tråkigt, ljummet. Med en ismaskin slipper du detta bekymmer och att hålla koll på att alltid fylla på med nytt vatten.

Det kan dock vara svårt att veta vilken av de ismaskiner för hemmabruk på marknaden som är den bästa för dig. Därför har vi här samlat de ismaskiner som är bäst i test!

Wilfa ICE 12S – Ismaskin bäst i test 2021

Med den här ismaskinen hemma behöver du aldrig oroa dig för att ha förberett med att frysa vatten innan du får besök av gästerna eller själv skulle få ett sug efter perfekt kall dricka. Denna ismaskin från Wilfa säkrar dig på ett enkelt och effektivt sätt isbitar i två olika storlekar på så lite som 6 minuter och 70 isbitar per timme!

Mer info

Vill du se till att du får tag på en riktigt bra isbitmaskin som kan göra isbitar på nolltid? Helt enkelt den bästa ismaskinen på marknaden? Om så är fallet kan du på goda grunder investera i just den här modellen från Wilfa, bäst i test 2021. Vi har utsett modellen till allra bäst i test eftersom att den passar de flesta konsumenters behov och har en snygg design som kommer att se bra ut i alla hem. Den relativt kompakta storleken säkerställer också att modellen inte fyller hela världen när det gäller lagring.

Du kan snabbt få isbitar med Wilfa ICE 12S eftersom den kan göra upp till 70 isbitar i timmen. Du har faktiskt möjlighet att välja mellan två olika storlekar så att du kan få precis den typ du föredrar. Maskinen kan säkra dig så mycket som upp till 12 kg is per dygn. En portion isbitar tar mellan 6 och 13 minuter att göra, så du behöver inte vänta alltför länge för att kunna servera isbitar till dig själv eller dina gäster. Längre tid än så tar det inte – så nu kan du alltså hela tiden se till att fräsch, läskande dricka med färdiga isbitar från denna ismaskinen finns redo!

Tyst och enkel att använda

Stor kapacitet, tänker du – det måste vara komplicerat att få till så mycket? Tvärtom, säger vi! Wilfa ICE 12S är nämligen en ismaskin som är mycket enkel att använda. Det enda du behöver göra är att bara hälla vatten i maskinen, välja önskad storlek på dina isbitar och sedan startar du maskinen. Storlekarna handlar om en för små glas, och en för större glas, vilket är ett alldeles lagom stort beslut varma sommardagar.

Du kan enkelt byta ut vattnet via en liten ventil längst ner på Wilfa ICE 12S. Som en extra bonus behöver du inte ens hålla koll på hur man tömmer korgen med eller när det saknas vatten i maskinen, eftersom den är utrustad med indikatorer som meddelar båda.

Till sist är Wilfa ICE 12S en relativt tyst maskin, vilket är ett stort plus så att du inte stör de som ligger i hängmattan och laddar för en fräsch och kall törstsläckare från den bästa ismaskinen. Sammantaget är Wilfa ICE 12S en riktigt bra ismaskin så vi kan härmed säga att bäst i test = Wilfa ICE 12S!

Det vi liker:
 • Tyst i jämförelse med många andra ismaskiner
 • Så mycket som 70 isbitar i timmen och enkel att använda
 • Utvecklad i en kompakt design som gör det enkelt att förvara maskinen
 • Bäst i test 2020 enligt inspekto.se
 • Indikatorer visar när det är brist på vatten och iskorg är full
 • Snygg att ha framme men går även att integrera i ett skåp
Det vi ikke liker:
 • Kräver tillgång till eluttag nära
 • Delvis bristande isolering så att isbitarna klumpas ihop om de smälter

Emerio IM-111502 – Bästa stora

Oavsett om du alltid vill ligga steget före och ha ett stort förråd med is i frysen, eller spontant behöver få fram mycket is är denna ismaskin från Emerio ett utmärkt val! Den har nämligen en otroligt bra kapacitet på hela 12 kg is per 24 timmar. Tänk på det en gång till – 12 kilo! Det är mycket det, och säkerställer god, kall dryck för dig och dina vänner!

Mer info

Sommaren är de spontana bjudningarnas tid! Det är då släkt och vänner en efter en kan trilla in hos dig, och då vill du såklart bjuda på något svalkande. “Mardrömmen” är ju dock om du behöver bjuda dina gäster på ljummen dricka, bara för att du antingen helt har glömt att fylla på dina isformar eller har fyllt på för lite så att inte alla får ett kylt, fräscht glas i handen. Detta är inget du behöver oroa dig för med ismaskinen Emerio IM-111502 som absolut är en av de bästa ismaskinerna på marknaden.

Denna Emerio IM-111502 har nämligen en riktigt stor kapacitet på hela 12 kg på 24h. På så sätt kan du tillverka is som räcker även till de större festerna, och den första får du inom några minuter. Du behöver alltså inte själv ha koll på isförrådet i frysen, men inte heller när när korgen i ismaskinen är fylld med is och redo att serverad. Då ljuder nämligen en alarmsignal.

Liten, medium eller stor iskub

Vidare är vattentanken på Emerio IM-111502 stor på hela 2,2 liter vatten, så den behöver du inte fylla på stup i kvarten, utan när det är gjort håller den ett bra tag. Apropå storlek väljer du storlek på iskuberna själv beroende på vilket som passar tillfället. Till skillnad från den ismaskin som vi utsåg till allra bästa i test på #1 har denna ismaskin från Emerio en tredje storlek utöver liten eller stor, i form av mellan. Du kan alltså både göra små isbitar till lite mindre glas till barnkalaset, mellanstor is till en kanna saft eller liknande, samt stor is till en stor bål! Möjligheterna är många.

Trots att det är den bästa ismaskinen av de stora på marknaden kan den fungera utmärkt för att ta med sig även på semestern, till sommarstugan eller varför inte i husvagnen där man ofta har begränsade frysmöjligheter. Då behöver du bara koppla in kontakten i eluttaget och så är du redo att tillverka is – mycket is!

Det vi liker:
 • Digital display ger dig tydlig och full kontroll
 • Alarmljud vid full iskorg så att du inte ständigt behöver övervaka
 • Tillverkad i rostfritt stål vilket gör den snygg och hållbar
 • Stor kapacitet på 12 kg is per dygn är perfekt för många gäster
 • Möjlighet att välja mellan 3 olika storlekar på iskuberna
 • Rymlig vattentank på 2,2 liter så att du inte behöver fylla på vatten i ett
Det vi ikke liker:
 • Kan vara svår att förstå sig på till en början trots bruksanvisning
 • Stor kapacitet ger stor storlek med möjliga förvaringsutmaningar

Caso IceMaster Pro – Bästa med automatisk avstängningsfunktion

Du kan spara mycket energi, både när det kommer till elräkning och den som din egen uppmärksamhet kräver, om du väljer denna ismaskin från Caso. Modellen är utvecklad med en automatisk avstängningsfunktion, vilket innebär att den stänger av sig själv när den är full eller inte har mer vatten. En indikation på dess även i övrigt smarta utveckling!

Mer info

Denna Caso IceMaster Pro är full av tekniker och egenskaper som är så användbara att jag skulle bli förvånad om du inte blir taggad på varenda en av dem! Först och främst kan du snabbt få en bra omgång isbitar, eftersom ismaskinen bara tar 6 till 13 minuter på sig att förbereda isen. Exakt hur lång tid det tar i minuter beror på storleken du väljer på isbitarna. Du kan nämligen välja mellan två storlekar – stora eller små. Dessutom går det snabbt! För efter bara en timme kan du stå där med upp till 500 gram isbitar. Ett halvt kilo is räcker till mycket!

Du kan vara säker på att den här modellen håller kyla bra, eftersom den har ett hölje i rostfritt stål vilket är ett material som ger god isolering. Så du kan på så sätt enkelt lämna isen i ismaskinen om du vill, utan att behöva oroa dig för att du en kort stund senare står där med smält is och vatten.

Utöver att konstruktionen i rostfritt stål är praktiskt kylningsmässigt är den det även när det kommer till hållbarhet. Dessutom ger den ett snyggt och stilrent, lite ‘kyligt, intryck som passar nästan överallt.

Avtagbar iskorg

Du kan också enkelt ta ut isbitarna ur ismaskinen, eftersom att dess iskorg är avtagbar. Om du är osäker på hur processen går kan du snabbt se ner i behållaren via ett fönster i ismaskinens lock. Du kan också snabbt kontrollera vattennivån, hur många eller få liter vatten som finns, i ismaskinen via den inbyggda vattennivåindikatorn som du hittar inuti tanken.

Ett särskilt sätt på vilket denna ismaskin skiljer sig från andra ismaskiner är då den är utvecklad med en automatisk avstängningsfunktion. Detta innebär att själva maskinen stängs av när den inte har mer vatten att göra till is eller om korgen med is är full och ännu inte har tömts. Detta säkerställer att ismaskinen inte använder onödig energi eller går sönder eftersom den är överfylld. Om inte det är smart – vad är då smart?!

Som om inte allt detta vore nog ingår i köpet också en serveringssked, så att du på ett snabbt, smidigt och hygieniskt sätt kan servera isen till dina gäster. Som du förstår är alltså detta en riktigt bra ismaskin – bäst i test på flera sätt!

Det vi liker:
 • En avtagbar korg, serveringssked och intern vattenindikator ingår i köpet
 • Utvecklad med en automatisk avstängningsfunktion kräver mindre energi och uppmärksamhet från dig
 • Locket är utrustat med ett fönster så att du kan hålla ett öga på innehållet längs vägen
 • Enkel att rengöra, mycket tack vare den avtagbara iskorgen och ytan i rostfritt stål
 • God isoleringsförmåga
Det vi ikke liker:
 • Den mindre iskubsstorleken kan upplevas som lite väl liten, nästan som krossad is
 • Kan upplevas ha en hög ljudnivå

InnoChiller – Bästa drickakylaren

Med InnoChiller får du kall, fräsch dricka med optimal smak som inte har spätts ut med is som har börjat smälta. Det är nämligen en drickakylare som fungerar som en ultrasnabb frys. Du lägger alltså bara in precis det du vill kyla och så lite som tio minuter senare är den kall och redo!

Mer info

Denna InnoChiller skiljer sig mycket från de andra modellerna i detta test. Detta är inte en ren ismaskin, utan en drickakylare! Syftet är dock detsamma – att få kall, god dricka på nolltid. Fördelen med att säkerställa kall dricka genom att använda InnoChiller är att du inte riskerar späda ut drycken med isbitar och dess vatten när de så småningom börjar smälta. En kall läsk är riktigt god, men den blir inte alls lika god om den späds ut med smält is – och detta problem är ett minne blott med Innochiller!

Om jag vill ha kall dricka, kan jag inte bara lägga den i frysen då? Jo, visst – men hur sugen är du på att vänta i någon timme på drickan att bli kall? Inte särskilt sugen va?! Du kanske också har hört om det klassiska knepet att vira in drycken i blött papper och sätta in i frysen, men i tester då man har jämfört detta “kylningsknep” och InnoChiller vinner InnoChiller med hästlängder.

Kall dryck på 10 minuter

Hur fungerar då InnoChiller? Jo, det är mycket enkelt. Du lägger in dina drycker i din InnoChiller och väljer det program som matchar innehållet – 3 burkar, 6 burkar, stor flaska eller isbitar. Sedan placerar du din InnoChiller i frysen. Du behöver alltså säkerställa att det finns plats där i, men annars passar den in i de flesta moderna frysar för hemmet. Till sist väntar tills du hör larmet och så är dina drycker kalla och redo att avnjutas! Detta tar så lite som tio minuter!

Vidare är InnoChiller inte bara perfekt för drycker, utan den kan också påskynda frysprocessen av isbitar och snabb nedfrysning av kött eller annan mat för att bevara smakerna.

InnoChiller fungerar genom att den blåser kall luft ut över dina varma drycker och använder effekten från blåsten. Det är tvungen konvektion (processen för energi som utbyts genom luft eller vätskor) som används för att skapa en kylande effekt. Denna kylningsprocess stoppas/anpassas givetvis till då larmet som indikerar kalla drycker ljuder, så att den optimala temperaturen på dryckerna bibehålls.

Det vi liker:
 • Snabb nedfrysning av alla typer av drycker
 • Fungerar genom effektiv teknik i form av kylande konvektion
 • Möjlighet att påskynda kylningsprocessen även på mat
 • Kyler dina drycker på så kort tid som 10 minuter
 • Enkelt att använda ismaskinen
 • Välj mellan 4 förinställda program för optimala inställningar och flexibilitet
 • Kan även tillverka is på 30 minuter
Det vi ikke liker:
 • Kräver tillgång till och plats i frysen
 • Begränsad plats inne i produkten för endast en flaska eller tre burkar

Andersson IEM 2.1 – Bästa billiga

Vissa kan känna att en ismaskin är en lite onödig kostnad, då man ju kan få is gratis med några enkla isformar och en frys. Samtidigt går det ju enormt mycket snabbare med en ismaskin, och det kanske inte heller är så att man måste välja mellan att lägga hela ens besparingar på en ismaskin eller att få is snabbt? Det ser nämligen denna ismaskin, Andersson IEM 2.1, till, som är en relativt billig ismaskin för hemmet.

Mer info

Du kompromissar inte på något sätt med snabbhet med denna ismaskin. På så lite som 7 minuter är den första isen klar och redo att kyla den dryck du nu är sugen på. Ser man det ur ett längre perspektiv och större kvantiteter får du på 24 timmar så mycket om 12 kg is. Det är imponerande och precis lika mycket som vår testvinnare klarar av. Att denna Andersson IEM 2.1 har samma kapacitet som den bästa ismaskinen overall säger en hel del om dess prisvärdhet!

Däremot kan du inte välja olika storlekar på isbitarna, som du har sett är möjligt hos tidigare ismaskiner, av de ismaskiner som är bäst i test. Med denna ismaskin är det nämligen isbitar med en standard storlek på 7 – 9 gram styck som gäller. Det passar de flesta glas och kannor, men vissa kan sakna möjligheten, eller snarare lyxen, att välja storlekar isbitarna.

Automatisk avstängning

Vad denna ismaskin däremot erbjuder är ett antal användbara tekniker. Bland annat har den indikatorlampor vid kontrollpanelen som visar när du behöver tillsätta mer vatten eller när ismaskinen är full. På så sätt behöver du inte själv ständigt kontrollera detta. Smidighet och enkelhet återfinns även i dess automatiska avstängning. Andersson IEM 2.1 stänger nämligen automatiskt av sig när behållaren är full eller vattnet är slut.

Trots att ismaskinen säljs till ett lägre pris än många andra ismaskiner som är bäst i test ingår i köpet en isskopa som enkelt låter dig skopa upp den färdiga isen och lägga i frysen eller använda på en gång. Hygienisk, snabb och smidig servering!

Utöver att det är en billig ismaskin skiljer sig denna ismaskin även från de tidigare modellerna i testet genom att istället för att vara tillverkad i rostfritt stål, ha en utsida i svart. Dess material kan gå ut något över dess isoleringsförmåga, men den är samtidigt snygg och har ett smart fönster i locket.

Det vi liker:
 • Hög effektivitet med 12 kilo is per dygn
 • Första isen är klar på så lite som 7 minuter
 • Enkel att rengöra
 • Stänger automatisk av när behållaren är full eller vattnet är slut
 • I köpet medföljer en isskopa för hygienisk, smidig och snabb servering
 • Säljs till ett lägre pris än de flesta andra ismaskiner
Det vi ikke liker:
 • Endast en storlek på iskuberna
 • Kan upplevas ha en något bristande isoleringsförmåga

Princess 383069 – Helautomatisk med timer och digital LCD-skärm

Då du investerar i en ismaskin är du ute efter smidighet och automatisering, och dessa önskemål kan knappt bli mer uppfyllda än med denna ismaskin från Princess. Det är nämligen en helt automatisk ismaskin med möjlighet att ställa in fördröjd start, och det via dess tydliga digitala LCD-skärm med kontrollpanel.

Mer info

Med denna ismaskin från Princess kan du göra kungligt fina isbitar när du vill. Den har en kapacitet att tillverka ungefär en isbit i minuten, då du får 9 isbitar per så lite som 10 minuter. Det är det ingen frys som klarar! Under dessa 10 minuter kan du förbereda de drycker som ska tas till nya goda, fräscha höjder – antingen bara hälla upp en svalkande läsk i ett glas, eller varför inte hacka upp lite mynta och citron för ett hälsosamt och återfuktande smaksatt vatten?

Oavsett vad isen ska användas till kan du enkelt justera inställningarna på LCD-skärmen. Här har du möjlighet att ställa in små, medelstora eller stora isbitar. Möjligheten att välja bland tre olika storlekar på isbitarna gör den till en flexibel modell, då det bland ismaskinerna som är bäst i endast är Emerio som erbjuder det.

Smidig process med en helt automatisk maskin

Denna ismaskin från Princess säljs till ett något högre pris än andra ismaskiner på marknaden, men kvaliteten är också hög. Till skillnad från många andra ismaskiner kan du här överlämna i princip allt jobb åt maskinen, då det är en helt automatisk variant. Fyll bara vattentanken och vänta tills isbitarna faller i isbehållaren. Vill du under tiden, kan du fortfarande genom fönstret i locket hålla koll på processen.

Genom fönstret tittar du ner i ismaskinens behållare med en volym på 2,8 liter och kapacitet på lagring av upp till 800 gram isbitar. Du får som sagt även kontroll på ismaskinen genom dess digitala LCD-skärm där du utöver storlek kan ställa in frystid och kontrollera dess energibesparingstimer. Det innebär att du kan starta ismaskinen tidigt och ställa in när du vill att dina isbitar ska vara klara. På så sätt behöver du inte lämna festen för att fixa is, utan allt det sköts av sig själv! Hur smidigt som helst! Under fester och liknande kan du alltså få kontinuerlig leverans av isbitar.

Som om inte allt detta vore nog har den utvecklats med en snygg och exklusiv design, med en rund form och silvrig utsida. Även den runda, lite avlånga formen på isen är snygg och god!

Det vi liker:
 • Stor volym på 2,8 liter med behållare för 800 gram isbitar
 • Tydlig och bra digital LCD-skärm med enkel kontrollpanel för full kontroll
 • Snygg och tekniskt avancerat utseende
 • Timer för att få isbitar när du vill, nu eller i framtiden
 • Automatisk avstängning för att spara energi och säkerhet
Det vi ikke liker:
 • Säljs till ett högre pris än många andra modeller av ismaskiner som inte alla vill betala
 • Kan upplevas som många knappar och överväldigande många inställningsalternativ

Princess Iskrossmaskin – Bästa iskrossmaskinen

Även om många av de bästa ismaskinerna, såsom den från Princess på #6, kan göra is i olika storlekar, inklusive mindre storlekar, är den minsta storleken inte alltid tillräckligt liten. Det finns gånger då krossad is fungerar bättre, och då kan du få mycket bra hjälp av denna iskrossmaskin från Princess! För precis som att modellen ovan från Princessär en bra ismaskin, är detta också en riktigt bra maskin från dem som krossar isen åt dig, snabbt och enkelt!

Mer info

Denna produkt skiljer sig alltså från testets ismaskiner. Detta är nämligen en iskrossmaskin från Princess som är ett otroligt enkelt och smidigt sätt att krossa is till precis det goda du vill. Det enda du behöver göra är att tillsätta is i maskinen, så sköter den resten och ser till att du direkt får krossad is. Du kan alltså säga hejdå till när du själv har behövt stå och banka sönder is – tröttsamt för såväl armar som öron.

Vissa kan dock tycka att denna planering – att du verkligen behöver ha förberedda isbitar hemma, är lite omständlig, men det kan givetvis också vara snabbt fixat med en ismaskin. På så sätt är denna iskrossmaskin ett utmärkt komplement till en ismaskin – kanske kombinerar du båda maskinerna från Princess för en optimal och enhetlig helgardering?

I den stora behållaren kan du ha upp till 300 gram krossad is. Om det inte säger dig så mycket kan vi berätta att det är tillräckligt för 2 stora cocktails. Vill du ha mer är det givetvis bara att fylla på med mer is genom dess stora öppning. Då kan du enkelt skämma bort dina gäster med iskalla drycker vid din nästa cocktailparty eller grill!

Krossad is till drinkar och mat

Den krossade isen kan givetvis användas till när du skakar cocktails utan att späda dem för mycket. Genom att använda krossad is svalnar din cocktail snabbare så att du får mindre smältvatten som späder drycken. Du kan också blanda krossad is med smaksatt sirap för att göra en typ av slush, eller varför inte iskaffe med kaffe, krossad is, mjölk och eventuellt någon slags sirap. Riktigt svalkande och läskande!

Du är dock inte på något sätt begränsad till detta, utan du kan även använda den krossade isen när du serverar rätter med fisk eller desserter över is så att de förblir kalla. Du lägger då alltså maten som på en bädd av is.

Oavsett vad du väljer att göra är säkerhetsnivån hög och ‘svinn-nivån’ låg. Detta då maskinens säkerhetspåfyllningslock stängs när maskinen är igång att krossa så att ingen is kan komma ut ur maskinen. Du ser även status på maskinen genom dess strömindikeringslampor. Till sist är det en väldigt snygg maskin med en färg och form som ger ett exklusivt intryck och passar perfekt att ha framme på drinkbordet.

Det vi liker:
 • Möjlighet att krossa is till olika typer av drycker
 • Ger krossad is även till olika maträtter och desserter
 • Stor isbehållare som gör upp till 300 gram krossad is
 • Snygg, rundad design i silver
 • Säker att använda tack vare lock med lås och säkerhetspåfyllningslock
Det vi ikke liker:
 • Högljudd, så man får välja tillfälle och plats för att krossa isen väl
 • Kräver att du har förberett is att krossa

Melissa MEL16620019 – Snabb och enkel

Denna ismaskin från Melissa är på många sätt en mycket bra ismaskin som lever upp till dina förväntningar! Du kommer att känna igen flera av dess tekniker från tidigare modeller av de bästa ismaskinerna, vilket i sig är ett riktigt bra kvalitetsmärke som tyder på en mångsidig ismaskin.

Mer info

Först och främst är denna ismaskin snabb! Den kan nämligen producera en isbit i minuten, eller 9 isbitar på bara 9 minuter. Inte lång tid att vänta på att få släcka törsten med något fräscht och läskande, med andra ord! Denna effektivitet gäller vid en normal, omgivande rumstemperatur på 21 grader. Du kan alltså även använda den utomhus en väldigt fin, svensk sommardag. Perfekt ute på festens drinkbord! Du ska dock inte glömma att du kräver tillgång till ett eluttag, men det är ju enkelt fixat t.ex. med en förlängningssladd.

Så att du ska kunna koncentrera dig på det roliga och inte slösa några onödiga tankar på ismaskinens status kan vi glädja dig med att den stängs av automatiskt när dess isbehållare är full. Efter ett tag då ditt vatten tar slut blir du på ett tydligt sätt meddelad om det via en LED-lampa om mer vatten behövs för att få färdig is. Kapaciteten ligger på fina 1,85 liter.

Effektiv och säker nedkylning

För att kunna tillverka is så pass enkelt och effektivt använder sig denna ismaskin från Melissa av köldgasen R600a. Det är ett köldmedium som passar bra att använda i kylanordningar i hushåll och är en mycket bra lösning tack vare en låg miljöpåverkan och fantastisk termodynamisk prestanda. Dessutom är det giftfritt och fritt från både ozonnedbrytande potential eller global uppvärmningspotential.

Effektiv och säker nedkylning till trots – något som vissa däremot kan sakna med ismaskinen från Melissa är möjligheten att välja storlek på isbitarna. De kommer nämligen i en standard storlek och form, som å andra sidan är en mellanstor patronformad iskub som passar perfekt till det mesta du vill ha kylt. Ibland kan det dessutom vara skönt att slippa ta massa extra beslut, utan rakt upp och ner få is serverat.

Den är designad i en stilren svart färg med enkel och intuitiv manövrering på ovansidan. Vidare har den ett stort fönster genom vilket du kan se isen klart och tydligt. Sammantaget en bra ismaskin, bäst i test-egenskaper helt klart!

Det vi liker:
 • Effektiv produktion av en isbit i minuten
 • Fungerar bra vid relativt höga omgivande temperaturer
 • Kyler effektivt och säkert ner med giftfri köldgas
 • Stort fönster genom vilket du har full kontroll över isbitarna
 • Automatisk avstängning då isbehållaren är full
 • Tydlig LED-lampa talar om då du ska fylla på med vatten
Det vi ikke liker:
 • Inte möjligt att välja storlek på isbitarna
 • Avger en del ljud vid användning

Hur du väljer den bästa ismaskinen

Du har hittills fått stenkoll på vilka som är de bästa ismaskinerna på marknaden. Det hjälper dig dock kanske inte fullt ända fram till att hitta den bästa ismaskinen för just dig och dina behov. Detta kan du dock lära dig mer om nu, samt hur du på bästa sätt rengör och underhåller din ismaskin, så att du kan njuta av din nya partner i köket i många år framöver.

Så till att börja med, vad ska du hålla ett öga på när du köper en ismaskin? Vi listar de viktigaste parametrarna nedan.

Kapacitet

Först och främst ska du hålla ett öga på hur mycket is ismaskinen kan producera. Med vissa ismaskiner kan du få mycket is på nolltid, såsom över en isbit per minut, medan andra bara producerar mindre mängder. Det är därför relevant att tänka på hur mycket is som maskinen i fråga du kommer att kunna göra på en gång. Ofta anges kapaciteten i isbitar per minut, isbitar per timme eller isbitar per 24 timmar.

Här får du även gå till dig själv och fundera på hur du planerar att använda din maskin och hur ditt behov av is ser ut. Ser du främst framför dig att du ska göra is till ett glas till dig själv då och då, eller handlar det mer om stora bjudningar där många gästers drinkar snabbt ska kunna kylas? Beroende på detta kan du komma närmare rätt maskin med rätt kapacitet.

Tidsförbrukning

Det primära syftet med att skaffa en ismaskin och använda den framför vatten i isformar är just för att det går så mycket snabbare för vattnet att frysa. Så själva utgångspunkten i köpet är att ismaskiner är snabba, men det skiljer sig samtidigt en hel del mellan olika ismaskiner i exakt hur lång tid det tar för dem att producera is.

Därför måste du också hålla ett öga på hur lång tid det tar för den enskilda maskinen att tillverka ett visst antal isbitar. För vissa ismaskiner tar det endast strax över fem minuter att få fram is, medan det för andra dröjer mycket längre än så. Vet du med dig att ditt behov av is ofta kommer plötsligt och du inte vill vänta, utan faktiskt till fullo njuta av lyxen med snabb is från en snabb ismaskin, bör du rikta in dig på de snabbare ismaskinerna. Dessutom kan vissa apparater köras en hel dag, medan andra bara kan köras under en kortare tid.

Utseende 

Du kan också tänka på om du vill ha en maskin med ett specifikt utseende. För vissa är ismaskinens funktion det absolut mest centrala, och designen helt irrelevant. Andra vill dock att ismaskinen ska ha ett visst utseende som gör att man utan problem kan tänka sig att ha den ståendes framme under festen eller på köksbänken. Då blir exempelvis färg och form viktigt.

Dessutom finns praktiska aspekter att ta hänsyn till här. Ska det vara en kompakt och liten ismaskin eller är det okej att den tar upp mer plats lite? Planerar du att ha den ståendes framme på bänken eller gömd i ett skåp – och i så fall, får den plats i skåpet?

Användarvänlighet

Du riskerar att inte dra full nytta av din isbitmaskin och inte använda den fullt om den är svår och krånglig att använda. Många av de bästa ismaskinerna har dock ett antal tekniker som ökar användarvänligheten. Dessa kan exempelvis handla om automatisk avstängning vid full isbehållare och tydliga lampor som indikerar när vatten måste fyllas på, och att vattnet då är lätt att fylla på. Vissa ismaskiner har endast en av dessa tekniker, medan andra har flera av dem.

Vidare är rengöringen en viktig aspekt. Du kommer snabbt att tröttna på din ismaskin om du måste lägga massa tid och energi på rengöringen, så håll därför koll på om ismaskinen enkelt kan rengöras.

Pris

Om du väl har bestämt dig för att investera i en ismaskin istället för att fortsätta på gratisvägen med isformar och en frys har du troligtvis lite svängrum prismässigt. Marknadens ismaskiner skiljer sig dock en del åt i pris, där det finns billigare modeller, så du har fortfarande en bra möjlighet att spara pengar om du vill det.

Det kan alltså vara en bra idé att jämföra priser och funktioner på olika ismaskiner som du är intresserad av, för att se vad du får för dina pengar.

Rengöring av din ismaskin

Det är viktigt att du rengör din ismaskin regelbundet. Detta gäller oavsett om du har en liten mindre modell, en iskross eller en av de större ismaskinerna. Rengöring är viktigt för att upprätthålla en hög hygien, eftersom bakterier kan bildas i behållarna om de inte rengörs, vilket du förstår inte är det bästa.

Som tur är, är det relativt enkelt att rengöra en ismaskin. Du behöver helt enkelt främst bara diska vatten- och isbehållaren med en omgång diskmedel och vatten med jämna mellanrum. Kom också ihåg att skölja noggrant med rent vatten så att du inte får rester av diskmedel i dina isbitar. Om du vill göra rengöringen ännu enklare för dig själv kan du alltid investera i en ismaskin som tål maskintvätt (eller mer specifikt: där behållarna tål att komma in i diskmaskinen).

FAQ

Vilken ismaskin är bäst i test?

Wilfa ICE 12S är den ismaskin som är bäst i test, då den har en rad fina funktioner som enkelt och effektivt ger dig is. Testets andra ismaskiner är dock bland de bästa även de.

Vilka funktioner ska en ismaskin ha?

Vilka funktioner en ismaskin ska ha beror på vad du själv vill ha och kan tänka dig att betala. Snabb tillverkning av is är centralt, men även möjligheten att välja storlek på isbitarna kan vara kul.

Hur mycket kostar en ismaskin?

Hur mycket en ismaskin kostar varierar något mellan modellerna, där det finns billiga men ett högre pris och förmågan att automatiserat tillverka mycket is i olika storlekar ofta går hand i hand.

Hur rengör jag en ismaskin?

Du rengör en ismaskin genom att använda lite diskmedel och vatten i isbehållaren, och gärna även utanpå maskinen. Vissa modellers isbehållare kan diskas i diskmaskinen, för ännu enklare rengöring.