Infravärmare Test (2022) → Guide: Topp 9 bästa infravärmare

1
Hortus Väggmonterad Infravärmare 211-354

Hortus är ett välkänt märke inom terrassvärmare, och den här väggmonterade 211-354 infravärmaren från Hortus är en liten, diskret terrassvärmare med bra prestanda. Den kan monteras på terrassens väggar och kommer inte att ta upp massa plats eller vara i vägen, och så kommer den att smälta in fint. Dess egenskaper gör att den är bäst i test! Därför ska du välja Hortus Väggmonterad Terrassvärmare 211-354 Denna infravärmare från Hortus är en snabbvärmare som med…

Kolla Priset →
TESTVINDER
 PrisBilligst hos 
Hortus Väggmonterad Infravärmare 211-354 737 kr. Bygghemma
Solamagic 2000 ECO+ Pro Infravärmare 3.409 kr. Amazon.se
Hortus Golvstående Infravärmare 211-372 1.758,75 kr. Lomax
Hortus Hängande Infravärmare med skärm 800/1000/1800##
Hortus Infravärmare 211-370 924 kr. Proshop
Hortus Ufo Hängande Infravärmare 211-315 1.549 kr. Proshop
Solamagic 2000 Premium + BTC Terrassvärmare 7.003,80 kr. Bauhaus
Hortus Ufo Terrassvärmare för bord 1.811,25 kr. Lomax
Veito Nordic Golvstående Infravärmare CH1800RE 2.145 kr. Badshop

I detta test av infravärmare har vi utsett Hortus Väggmonterad Infravärmare 211-354 till bäst i test. Den utmärker sig med den mångsidiga och energivänliga designen samt dess funktioner och egenskaper som kan glädja alla hem under lite kyliga sommarkvällar.

Infravärmare är inte längre något som främst ses på restauranger och kaféer med uteservering, utan de är i lika stor grad förekommande i trädgårdarna runt om i landet, just för att vi älskar att vara utomhus under de månader som vi kan sitta ute. Även om dagarna lätt kan vara sköna och varma, är kvällarna fortfarande svala här i Sverige, och där kan du använda en infravärmare för att göra sommaren och dess kvällar längre.

Hortus Väggmonterad Infravärmare 211-354 – Infravärmare bäst i test

Hortus är ett välkänt märke inom terrassvärmare, och den här väggmonterade 211-354 infravärmaren från Hortus är en liten, diskret terrassvärmare med bra prestanda. Den kan monteras på terrassens väggar och kommer inte att ta upp massa plats eller vara i vägen, och så kommer den att smälta in fint. Dess egenskaper gör att den är bäst i test!

Därför ska du välja Hortus Väggmonterad Terrassvärmare 211-354

Denna infravärmare från Hortus är en snabbvärmare som med infraröda strålar kan värma upp ett område runt sig på upp till 3-5 meter. Det säkerställer en låg energiförbrukning och är ett miljövänligt val som fortfarande har en mycket effektiv värme. Med sin storlek och montering är det en modell som är mycket mångsidig och som kan passa på många olika terrasser, täckta som öppna terrasser med möjlighet att hänga upp modellen. Effekten ligger på 1500 w.

Denna väggmonterade 211-354 infravärmare från Hortus ger dig, med hög effekt, full värme på bara 1 sekund. Den fungerar redan från det att den är inkopplad eller påslagen. Du behöver därför inte börja tända och göra dig redo innan du faktiskt behöver extra värme, utan detta sker direkt. Detta ger i sig en bra energibesparing, och dessutom kommer dess själva värme, som är infraröda strålar, också att ha en energibesparande effekt, eftersom värmaren bara använder energi för att värma de element som strålarna träffar. Så mycket som 92% av energin går till uppvärmning. Det effektiva Golden tube-röret säkerställer att alla på terrassen och runt bordet eller i loungen kan känna värmen och undvika att sitta och frysa när de varma sommardagarna blir till svala sommarkvällar. Så nu förstår du att detta är marknadens bästa infravärmare!

Produktdetaljer:

 • Typ: Väggmodell
 • Vikt: 1,8 kg
 • Värmeeffekt: 1500 W 
 • Värmekälla: Elektrisk
 • Räckvidd: 3-5 meter, 9 m2
 • IP-standard: IP65
 • Driftskostnader: DKK 3,30 / timme
 • Drifttid: 5000 timmar
Det vi liker:
 • Kan värma upp luften snabbt på bara en sekund för full värmeeffekt på 1500 w
 • Golden tube rör-teknik för värmeeffekt på 3-5 meter
 • Konverterar så mycket som 92% av energin till värme för optimal värme på större yta

Solamagic 2000 ECO+ Pro Infravärmare – Den bästa miljövänliga infravärmaren

Denna terrassvärmare kommer från Solamagic, som är ett varumärke som har utvecklat unika värmesystem, baserat på helt ny infraröd teknik, för att säkerställa maximal energianvändning för låg energiförbrukning och miljövänliga produkter. Denna Solamagic 2000 Eco+ Pro är inget undantag, utan är den bästa miljövänliga infravärmaren på marknaden.

Därför ska du välja Solamagic 2000 ECO+ Pro Infravärmare

Om du letar efter en miljövänlig och bra infravärmare kan du titta närmare på denna Solamagic 2000 Eco+ Pro Infravärmare, som är det bästa valet för den miljömedvetna konsumenten. Fokus ligger på design samt egenskaper och funktioner som ska säkerställa optimalt energianvändning och prestanda för en minimerad energiförbrukning. Dessutom får du en fullständig garanti på 5 år som kvalitetssäkring.

Miljö och kvalitet betraktas alltid i Solamagic-designen som fokusområden, och därför är Eco+ Pro Infravärmare baserad på effektiv infraröd teknik som säkerställer en miljövänlig men också billig uppvärmning. Solamagic 2000 är utrustad med bländningsteknik som ger 80% mindre rödaktigt ljus. Dessutom kommer den att säkerställa maximalt energianvändning, som är så högt som 94,8%. Det är den högsta energianvändningsgraden som ses över alla infravärmare i detta test av infravärare. Detta innebär minimal energiförbrukning och en mycket mindre miljöpåverkan. Samtidigt kan du njuta av en värmare som värmer bra och ger komfort även på svala kvällar på terrassen, i en inglasad balkong, i orangeriet eller liknande.

Produktdetaljer:

 • Typ: Vägg- eller takmodell
 • Vikt: 2,8 kg
 • Uppvärmningseffekt: 2000W 
 • Värmekälla: El
 • Område: 17 m2
 • IP-standard: X4 / X5
 • Drifttid: Upp till 10 000 timmar
Det vi liker:
 • Baserat på effektiv infraröd teknik för miljövänlig och billig uppvärmning
 • No-glare®-teknik för ett minimum av rött ljus
 • 94,8% energiutnyttjande för värme
 • Mångsidig installation på vägg, tak, markis, parasoll eller stativ

Hortus Golvstående Infravärmare 211-372 – Den bästa golvstående infravärmaren

Denna värmare 211-372 från det välkända varumärket inom terrassvärmare Hortus, är en stabil och funktionell golvmodell som passar bra till den mindre, öppna uteplatsen. Det är en bra infravärmare som är justerbar så att den lätt kan användas exakt efter individuella behov.

Därför ska du välja Hortus Golvstående Infravärmare 211-372

Hortus 211-372 golvmodell är väldigt lämplig för mindre, mer öppna uteplatser där du kan inte hänga en infravärmare på väggar eller i tak. Dessutom kan de vara bra när det gäller tältkonstruktioner, paviljonger eller liknande, som bara behöver stå några dagar, där det är onödigt att installera väggmonterade eller takmonterade värmare.

Denna golvstående terassvärmare 211-372 från Hortus är en robust och stabil terrassvärmare som är designad och tillverkad i underhållsfria material, inklusive aluminium. Den kan justeras helt efter individuella behov i höjden mellan 170-202 cm, till exempel för vardagsrum eller matplats. Hortus 211-372 är baserad på infraröd halogenteknik och har ett energianvändning på så mycket som 80%, vilket gör det relativt billigt att använda med energikostnader på cirka 2 – 4 kr per timme. Den är klar med full värmeeffekt på bara 5 sekunder, så du kan bara sätta på den, och direkt börja njuta. Trots att den väger lite mer än andra modeller för infravärmare, kan du ändå flytta den relativt lätt. Den lite tyngre vikten gör den mest av allt bara motståndskraftigt mot vind och lekfulla barn och djur, vilket gör att du till fullo kan luta dig tillbaka och njuta av den “varma” sommarkvällen!

Produktdetaljer:

 • Typ: Golvmodell
 • Vikt: 13,2 kg
 • Värmeeffekt: 900/1200/2100W
 • Värmekälla: Halogen
 • Räckvidd: 2,5 meter, 6-8 m2
 • IP-standard: IP44
 • Driftskostnader: 1,90-4,35 kr per timme
 • Drifttid: Ca 5 000 timmar
Det vi liker:
 • Justerbar höjd från 170-202 cm
 • Uppvärmningstid på 5 sekunder
 • Infraröd halogenteknik för 80% energianvändning.

Hortus Hängande Infravärmare med skärm 800/1000/1800 – Den bästa hängande infravärmaren

Detta är en bra infravärmare från det, som sagt, välkända varumärket inom infravärmare Hortus som är en snygg och futuristisk hängande modell som passar bra på uteplatser med tak i vilket du kan fästa denna modell. Den kommer med en fjärrkontroll, så att du på bästa sätt kan styra värmen och då få behaglig värme. Dessutom är den snabb och kan värma upp luften på endast 5 sekunder.

Därför bör du välja Hortus Hängande Infravärmare med skärm 800/1000/1800

Denna hängande värmare från Hortus 211-372 är ett perfekt val för uteplatser som är under tak, så att du kan hänga modellen i taket och därifrån få behaglig värme. Där uppifrån får den bästa möjliga räckvidd för stora ytor på 4 – 5 kvadratmeter samtidigt som du inte behöver oroa dig för att någon ska snubbla på infravärmaren, vilket kan vara fallet för vissa infravärmare – nämligen de golvstående. På så sätt kan du utan oro ha små barn springa omkring i värmen utan att riskera att bränna sig. 

Denna infravärmare från Hortus värmer bra och har en snygg och stilren design som är tillverkad i underhållsfria material, inklusive aluminium. Du kan enkelt styra den via dess medföljande fjärrkontroll, och denna futuristiska teknik går även igen i dess design där den som sagt är väldigt smidig och ser ut som en hängande lampa. På så sätt smälter den in riktigt bra på alla uteplatser, oavsett inredningsstil i övrigt. Denna modell är baserad på infraröd halogenteknik och har ett energianvändning på så mycket som 80%, vilket gör det relativt billigt att använda med energikostnader på cirka 2 – 4 kr per timme. Den är klar med full värmeeffekt på bara 5 sekunder, så du kan bara sätta på den och sätta dig så kan du förvänta dig bästa värme för alla runt bordet direkt. Till sist kan den på ett väldigt bra sätt även användas som lampa, då den utöver värmeelementen är utrustad med LED-lampor. Nu förstår du att detta helt klart är marknadens hängande värmare som är bäst i test!

Produktdetaljer:

 • Typ: Hängande värmare
 • Värmeeffekt: 800/1000/18000W
 • Värmekälla: Halogen
 • Räckvidd: 4 – 5 m2
 • IP-standard: IP24
 • Driftskostnader: 2.10 – 4.75 kr/timme
 • Drifttid: 5 000 timmar
Det vi liker:
 • Snygg hängande modell gör att den smälter in väldigt bra
 • Uppvärmningstid på 5 sekunder och möjlighet att styra med fjärrkontroll
 • Infraröd halogenteknik för 80% energianvändning

Hortus Infravärmare 211-370 – Infravärmare för under bordet

Sommarkvällar på uteplatsen blir ofta svala när solen har gått ner och även om du sveper in dig i varmare kläder för att hålla dig varm utomhus, kan du ofta frysa om benen ändå. Denna Hortus Infravärmare 211-370 kan vara lösningen, tack vare sin smarta lösning under bordet!

Därför ska du välja Hortus Infravärmare 211-370

När du har gäster över för mysiga grillkvällar etc. har alla ofta med sig ett par långa byxor och en bra, stor tröja för när kvällen blir svalare, men det kan ändå bli svalt runt benen och det är inte alltid det finns filtar redo för alla. Med denna terrassvärmare från Hortus är problemet löst, eftersom den kan placeras under bordet och garanterar en skön värme för alla.

Hortus Infravärmare 211-370 är designad för att kunna stå under bordet och är en infraröd värmare som är klar så snart den ansluts till ett eluttag. Den värms upp på bara en sekund och garanterar en jämn 360 graders värmefördelning, så alla runt bordet kommer att dra nytta av uteplatsen. Du kan ibland oroa dig för att välta din Hortus-värmare när den står under bordet, men den är utrustad med ett integrerat vältningsskydd, vilket ökar säkerheten på bästa sätt och gör att du kan slappna av. För optimalt energianvändning arbetar värmaren med Golden tube värmeenergi.

Produktinformation:

 • Typ: Under bordet
 • Värmekraft: 1200
 • Värmekälla: El
 • Område: 4 m2
 • IP-standard: IP55
 • Driftskostnader: 1,90-4,35 kr/timme
 • Drifttid: Ca 7 000 timmar
Det vi liker:
 • Inbyggt vältskydd vilket ger väldigt bra säkerhet
 • Golden tube -teknik för optimalt utnyttjande av värme
 • Uppvärmningstid på 1 sekund 360 graders värmefördelning

Hortus Ufo Hängande Infravärmare 211-315 – Snygg och stilren infravärmare

Hortus har återigen lyckats skapa en funktionell infravärmare som kan ge glädje på olika terrasser med sin infravärme. Denna infravärmaren 211-315 är en hängande modell som fungerar genom att avge infraröda strålar för en bra, energivänlig värme på uteplatsen såsom din terrass, uterum eller balkong.

Därför ska du välja Hortus Ufo Hängande Infravärmare 211-315

Denna infravärmaren Hortus 211-315 är en smart och elegant modell som kan hänga i taket på på din terrass eller i ditt uterum och fungera som en fin inredningsdetalj samtidigt som den ger en bekväm uppvärmning. Värmaren ska helt enkelt monteras i taket som om det vore en vanlig lampa och är därför särskilt lämplig för terrassen med tak, ditt uterum, i en inglasad balkong eller markisen på husvagnen, där värmaren kan hänga över bordet. 

Infravärmaren Hortus Ufo hängande värmare kan hänga perfekt över bordet på uteplatserna med tak och har smart nog ett integrerat LED-ljus och fungerar därför som en 2-i-1-modell, där den både tänds och värms upp när du ska sitta utomhus och äta, spela spel eller dricka något gott, eller liknande. Även om värmaren är takmonterad och måste anslutas till ett eluttag, behöver det inte vara ett besvär. En fjärrkontroll ingår, där du kan styra ljus och värme. Till sist har värmaren en kort uppvärmningstid på endast 5 sekunder!

Produktdetaljer:

 • Typ: Takmonterad modell
 • Vikt: 3,1 kg
 • Värmekraft: 2000W 
 • Värmekälla: El
 • Område: 5 m2
 • IP-standard: IP 54
 • Driftskostnader: 4,40 kr/timme
 • Drifttid: 5 000 timmar
Det vi liker:
 • 2-i-1 värmare med inbyggt LED-ljus för att fungera som en taklampa
 • Fjärrkontroll för enkel användning och största behållning av infravärme ingår
 • Takhängd för flexibilitet och frihet i t.ex. ditt uterum

Solamagic 2000 Premium + BTC Terrassvärmare – Den bästa lyxiga terrassvärmaren

Denna Solamagic 2000 Premium + BTC Terrassvärmare är en väldigt bra modell för dig som vill ha det bästa av det bästa. Det är fokus på kvalitet såväl som maximal användarvänlighet och prestanda, högeffektiv uppvärmning, minimal energiförbrukning och miljövänlig uppvärmning.

Därför ska du välja Solamagic 2000 Premium + BTC Terrassvärmare

Solamagic 2000 Premium + BTC är den mest mångsidiga, effektiva, funktionella och användarvänliga modellen som ingår i detta terrassvärmare-test. Den säljs också till ett högre pris än vissa modeller som ingår i testet. Det är dock definitivt värt en investering om du behöver använda värmaren ofta och därför vill ha kvalitet och hållbarhet samt fantastisk prestanda. Som kvalitetssäkring har du en fullständig 5-årsgaranti, vilket ger säkerhet att värmaren är konstruerad och tillverkad för att ge konsumenten maximalt värde.

Premium + BTC Terrassvärmare från Solamagic kan faktiskt monteras på väggen eller hängas eller så att du kan användas som golvvärmare beroende på var den ska placeras och vilka behov och önskemål du har. Oavsett var du placerar och monterar din Solamagic 2000 Premium +, kommer den alltid att vara lika lättillgänglig att använda, eftersom den styrs via en smartphone. Denna metod är modern och extremt användarvänlig och erbjuder många gratis alternativ för infravärmare etc. Premium + från Solamagic är utrustad med integrerad värmereglering så att du kan kontrollera hur mycket den behöver värmas upp. Dessutom garanterar inköpet av denna lampa ultimat prestanda med de patenterade högpresterande Solastar Ultra-värmarna, som förutom effektiviteten också säkerställer miljövänlig uppvärmning.

Produktdetaljer:

 • Typ: Golv-, tak- eller väggmonterad modell
 • Vikt: 4,1 kg
 • Uppvärmningseffekt: 2000W 
 • Värmekälla: El
 • Område: 17 m2
 • IP-standard: IP X4 / X5
Det vi liker:
 • 5 års kvalitetssäkring
 • Kan styras från smartphone för enkel användning
 • Utrustad med integrerad värmereglering för individualitet
 • Patenterad högpresterande Solastar Ultra-värmare för miljövänlig uppvärmning.

Hortus Ufo Terrassvärmare för bord – Den mest flexibla terrassvärmaren

Denna infravärmaren från Hortus är kompakt och lätt i hur det ger infravärme som en effektiv bordsmodell. Den är idealisk för dig som vill ha en flexibel lösning när det är en uteplats, vardagsrum eller andra liknande utrymmen utomhus som ska värmas. Du kan enkelt flytta runt värmaren precis dit du vill att den värmer.

Därför ska du välja en Hortus Ufo Terrassvärmare för bord

En liten, effektiv elektrisk infravärmare för användning inomhus och utomhus är det bästa valet för dig som vill ha optimal frihet att ta med dig den lilla terrassvärmaren varhelst den behövs så att du alltid garanteras bra med värme. Och trots storleken på den här modellen från Hortus får du en riktigt bra värme, eftersom den har en räckvidd på 6-8 meter eller motsvarande 12 m2. Så det finns gott om möjligheter att värma alla runt bordet eller den mysiga loungen.

De mest använda typerna av infravärmare är de som står på golvet eller kan hängas på väggarna, men om du behöver flexibilitet, eller inte har golvyta eller vill borra i väggarna, kan du med fördel välja denna bordsvärmare från Hortus. Den fungerar både inomhus och utomhus om du också har en vinterträdgård eller liknande som kan kännas kallt under de kallare månaderna. Den är utrustad med en Soft touch-knapp för av/på som gör den enkel att använda. För att göra den ännu mer användarvänlig ingår en fjärrkontroll som du kan styra värmaren med. Den har uppvärmning i tre steg att låta dig välja mellan, och den värms upp med infraröda halogenrör. Det finns väldigt låga driftskostnader i samband med denna värmare, som bara ligger på mellan 1,74-4,40 kr per timme, beroende på vilken effektnivå du har den på.

Produktdetaljer:

 • Typ: Bordsmodell 
 • Värmeeffekt: 2000W
 • Värmekälla: Elektrisk
 • Räckvidd: 6-8 meter eller 12 m2
 • IP-standard: IP54
 • Driftskostnader: 1,76 – 4,40 kr per timme
 • Drifttid: 5000 timmar
Det vi liker:
 • Bordsvärmare med Soft touch-strömbrytarknapp och tillhörande fjärrkontroll
 • Fungerar att användas både inomhus och utomhus
 • Bärbar infravärmare för flexibilitet

Veito Nordic Golvstående Infravärmare CH1800RE – Funktionell och kraftfull infravärmare med fjärrkontroll

Om du är den som fryser på de svala sommarkvällarna och vill ha en kraftfull och funktionell infravärmare som värmer bra, och detta med en klassisk stående variant, är denna Veito Nordic Golvstående Infravärmare CH1800RE perfekt för dig. Den har ett justerbart höjdstativ samt fyra olika värmelägen som värmen kommer från, och kommer även med en fjärrkontroll för bästa möjliga användarvänlighet.

Därför ska du välja Veito Nordic Golvstående Infravärmare CH1800RE

Om du vill ha en kraftfull och funktionell terassvärmare som ser till att stora ytor täcks in, såväl den stora familjen som flera gäster, och blir varma på de lite kyliga kvällarna, då är denna Veito Nordic Golvstående Infravärmare CH1800RE det bästa valet för dig. Det har en räckvidd för värmen på hela 20 kvm, så du behöver inte oroa dig för att för liten yta täcks in av värmen, utan här ges mer värme till mer yta. Dessutom har den en drifttid på hela 10 000 timmar, så att du kan njuta av värmen under lång tid.

Att den har en så pass stor räckvidd för sin infravärme och värmer ett stort område ökar dess flexibilitet avsevärt, och denna flexibilitet och smidighet stärks ytterligare av att infravärmaren kommer med en fjärrkontroll med vilken du kan styra modellen. Du kan även styra höjden på denna infravärmare, samt temperaturen i fyra olika värmelägen. Dess fjärrkontroll reglerar även automatiskt strömförbrukningen baserat på den temperatur som du har valt. Dessutom har den ett överhettningsskydd så att den inte värmer för mycket och en timerfunktion som gör att den stänger av värmen och inte längre värmer automatiskt efter en viss tid. Till sist är den konstruerad i aluminium och har ett inbyggt bärhandtag vilket gör att du enkelt kan flytta runt maskinen mellan olika platser där den passar bäst beroende på var du vill att den värmer. 

Produktdetaljer:

 • Typ: Golvstående
 • Värmeeffekt: 900 – 1800 W
 • Värmekälla: Elektrisk
 • Räckvidd: 20 kvm
 • Vikt: 2,8 kg
 • Drifttid: 10 000 timmar
Det vi liker:
 • Kraftfull modell med en räckvidd på 20 kvm värmer större ytor
 • Möjlighet att justera såväl höjd i olika lägen som temperatur i olika värmelägen
 • Utrustad med timerfunktion och har inkluderat fjärrkontroll för enkel användning

Vilken typ av infravärmare ska jag välja?

Det finns flera typer av infravärmare som fungerar olika beroende på värmekälla. Deras prestanda varierar och det gör också energianvändningen och förbrukningen, som är mer eller mindre effektiv beroende på vilken typ av infravärmare det är fråga om och hur den värmer. Det är också en skillnad i hur mycket det kostar att ha olika infravärmare i bruk och hur mycket CO2 de släpper ut medan de njuter av värmen. Vissa terrassvärmare är väl lämpade för större områden, medan andra är lämpliga för små mysiga områden. Läs mer om de olika typerna nedan och bli klokare om vilken typ du ska gå för att tillgodose dina behov.

Elektriska infravärmare

Elektriska infravärmare finns i flera typer; infraröda värmare, halogenvärmare och reflektorvärmare. Skillnaden ligger i hur de avger infravärme. Eldrivna terrassvärmare har flera fördelar och den modell som de allra flesta har, oavsett om värmaren ska användas utomhus eller inomhus. Bland annat är en sådan mer effektiv när det kommer till miljövänlighet och ett bra alternativ till gasdrivna infravärmare, som drivs av gasol och släpper ut mycket mer CO2 vid gasförbränning.

Infraröda infravärmare

Denna typ kallas också kvartsvärmare eller kortvågsvärmare. De arbetar i infravärmaren, som faktiskt är en lampa, genom att avge infraröda strålar, som kommer att värma upp människor och material när strålarna träffar dem. Ibland kopplas även detta till elektromagnetisk strålning. En infraröd infravärmare använder bara energi för att värma de element som de infraröda strålarna träffar och energin går därför inte förlorad på att behöva värma luft, vilket annars kan vara ett stort orosmoment med vind på t.ex. en terrass.

Halogen infravärmare

En halogen infravärmare är en annan elektrisk modell som avger infravärme. Den fungerar nästan identiskt med en infraröd infravärmare. En halogenvärmare kräver dock mycket mer energi när den används än en infravärmare med infraröda strålar, eftersom den använder så mycket som 40% av sin energi på ljus och de återstående 60% på uppvärmning i motsats till en infraröd värmare, som endast använder 4-5% av energiförbrukningen på ljus.

Reflektor infravärmare

Reflektor infravärmare värmer på annat sätt än de andra två elektriska infravärmarna. Här kommer värmen från en värmare integrerad i uteplatsen, som består av en reflektor, dvs en blank platta, som avger värme. Det är lite som samma system som du normalt skulle se med en brödrost. En reflektorvärmare värmer också luften, och denna typ av infravärmare är därför också relativt energikrävande. Det är därför inte längre en modell som ses i stor skala eftersom det finns många mer effektiva och energibesparande alternativ.

Gasdrivna infravärmare

Gasdrivna infravärmare fungerar genom att du ansluter en gasflaska som transporterar gas upp till en gasbrännare som antänds och värmestrålar avges härifrån. Gasdrivna infravärmare drivs av gasol och värmer den omgivande luften och fördelar sedan värmen jämnt i en cirkel från gasflamman. De är inte beroende av el och kan därför placeras var du vill, men de är miljöfarliga eftersom de släpper ut mycket mer koldioxid och ofta kostar mer i drift än andra typer av infravärmare, även om gas ofta kan köpas för en billig peng.

Det som ger en speciell komfortfaktor till denna infravärmare med eld är också vad som kan beskrivas som en nackdel som inte finns med andra typer av värme. Det finns alltid en brandrisk när du använder en gasdriven infravärmare. Du måste ägna särskild uppmärksamhet åt detta när du har barn och djur.

Guide: Hur man väljer den bästa terrassvärmaren

Som förklarats ovan finns det ett antal olika typer av terrassvärmare, men det finns också många olika modeller som kan monteras på vägg eller tak, stå på golvet och på eller under ett bord.

Storleken och designen på själva uteplatsen

Det är ganska viktigt att undersöka och bestämma hur mycket utrymme det finns för en infravärmare. Är terrassen liten, medelstor eller stor – behöver du värma upp en större yta eller mindre ytor? Finns det plats för en golvmodell eller ska den hängas upp? Det finns flera storlekar och designer på de olika typerna av infravärmare, och det är viktigt att du får ett hum om var infravärmaren ska bli placerad och eventuellt monteras eller om det ska vara lätt att ta sig med till flera områden.

Områdets storlek

En annan viktig faktor är att när du investerar i en infravärmare är det viktigt att den kan värma upp det område du har tänkt dig. Vissa terrassvärmare har bara en räckvidd på cirka 2-3 meter och andra har 6-8 meter. Om du har ett stort bord, ett uterum eller bara en större terrass är det mycket viktigt att de som sitter längst bort från lampan inte ska sitta och frysa. Omvänt är det också slöseri med energi (och i många fall pengar) att investera i en stor infravärmare som kan värma upp ett mycket större område än vad du faktiskt behöver. Få evt. mät terrassen eller området om det finns osäkerhet om storleken, så du är säker på optimalt energianvändning och uppvärmning med den nya terrassvärmaren.

Hur ofta infravärmaren ska användas

Vissa människor sitter mycket ute på de varma sommarkvällarna, som tenderar att bli lite kyliga, och då blir du särskilt sugen på att låta en infravärmare användas både på försommaren och på sensommaren. Andra kanske bara behöver använda infravärmare ibland för speciella tillfällen. Här kommer det att finnas en stor skillnad i hur ofta infravärmaren kommer att användas, och detta kan vara en ganska viktig faktor vad gäller kvalitet och pengar. Det kan vara en oerhört fördelaktig investering att lägga lite mer pengar på inköp av en infravärmare om den ska användas flitigt, eftersom den därmed kommer att klara mer slitage. Ofta kommer det att innebära mycket mer användarvänlighet om du väljer någon av de lite dyrare modellerna, vilket kan vara mycket användbart om du tänker använda din terrassvärmare ofta.

Energiförbrukning och energibesparingar

Det kan finnas stora variationer i förhållande till energiförbrukningen beroende på vilken typ och modell av altan du väljer. Vissa infravärmare kräver helt enkelt mer än andra. Vanligtvis blir en elektrisk infravärmare något mer energieffektiv jämfört med en gasdriven modell, och dessutom är detta det bästa valet om du vill göra ett miljövänligt val.

Pris

Priserna varierar naturligtvis också och beror mycket på typ och modell när du letar efter en infravärmare. De finns hela vägen ner till några hundra kronor och hela vägen upp till ett femsiffrigt belopp. Naturligtvis behöver du inte köpa över budgeten, men det är en bra idé att spara lite extra för att kunna investera i en modell som inte nödvändigtvis är den billigaste på marknaden. Kvalitet och pris kommer i många fall att vara sammankopplade då du köper en infravärmare, och du får mycket mer avkastning och mindre energiförbrukning för pengarna om du investerar i en mellandyr prisklass. Som ett exempel är den elektriska reflektorvärmaren ofta tillgänglig för mycket låga priser, men det kan generellt vara så att detta går ut över dess kvalitet, och det är därför definitivt värt att investera lite mer pengar i en av de andra typerna av infravärmare.

IP-standard

Om du vill säkerställa lång hållbarhet och en terrassvärmare som tål väder och vind kan du kontrollera dess IP-klassning. Detta indikerar infravärmarens förmåga att hålla bort fukt, vatten och damm. Ju högre IP-klassning, desto mer tål den.

Hitta det bästa erbjudandet på infravärmare

När du letar efter din första eller nästa infravärmare kan det vara tilltalande att välja en billig modell, så att du inte behöver lägga så mycket pengar på köpet, då den ju vanligtvis endast används främst under de varmare månaderna. Det kan också vara en bra taktik om infravärmaren inte ska användas mycket, men om det är något du tänker använda flitigt, helst i många år, kan det mycket väl löna sig att investera lite mer pengar. När allt kommer omkring går kvalitet och pris ofta hand i hand oavsett vad du köper, och det är vanligtvis inget undantag med en infravärmare.

Man kan med fördel titta på infravärmare som ingår i detta test eftersom det finns några från olika prisklasser och de kan uppfylla olika behov. När du väl har valt den infravärmare som du tycker är den bästa kan du vänta och se om den valda modellen ska erbjudas på någon kampanj inom överskådlig framtid. Det kan finnas mycket pengar att spara om du utrustar dig med lite tålamod, eftersom det ofta finns erbjudanden att spana in när du handlar online.

Hur detta test av infravärmare har utförts

Detta test av infravärmare har baserats på en genomgång av andra testresultat och en inblick av konsumenters åsikter samt expertutlåtanden om de olika modeller som finns på marknaden. Baserat på denna genomgång har vi identifierat så många som 9 modeller som utmärker sig och är bäst i test. Det finns infravärmare för alla smaker och många olika behov, så alla kommer att kunna hitta den bästa infravärmaren för sitt hem i detta test.

FAQ

Vilken infravärmare är bäst i test?

I detta test har vi utsett Hortus Väggmonterade Infravärmare 211-354 till bäst i test. Det beror på att den är mångsidig och användarvänlig och har en design som smälter in i många hem.

Hur fungerar infravärmare?

Halogen- och infraröda infravärmare fungerar genom att avge infraröda strålar som värmer upp de element som träffar strålarna. Gas- och reflektorvärmare värmer upp luften med hjälp av förbränning och en reflektor.

Vilken typ av infravärmare ska du välja?

Energiförbrukningen varierar, och det är alltid en bra idé att, även om det kan låta motsägelsefullt, välja en modell som har en hög energianvändning, eftersom du därmed får en hel del infravärmare för pengarna. Särskilt infraröda infravärmare är energivänliga.