Induktionshäll test 2022

1
Siemens EH651FEB1E

Denna induktionshäll från Siemens, EH651FEB1E, är en riktig vinnare på flera sätt! Den har allt som du förväntar dig av en induktionshäll, och allt det med det lilla extra. Du kommer att känna dig som en riktig kock då du med innovativa tekniker och grym snabbhet kan laga riktigt god mat med denna induktionshäll, bäst i test overall! Mer info Du behöver inte bara ta vårt ord på att detta, Siemens EH651FEB1E, är den bästa…

Kolla Priset →
TESTVINDER
 PrisBilligst hos 
Siemens EH651FEB1E 5.590 kr. eNemo
Bosch PXE651FC1E 5.555 kr. Hemmy
Siemens EX851FVC1E 9.490 kr. eNemo
Electrolux HOI630MF 4.390 kr. Gränsbygdens Köpcentrum
AEG IKB64301FB 7.595 kr. Tretti
Witt WIP78SQW2 17.983 kr. Gränsbygdens Köpcentrum

Att jämföra en induktionshäll med en vanlig spis med är som att jämföra en Ferrari med en Volvo V40 – det är som helt olika världar! Det som man framför allt slås av när man lagar mat på en induktionshäll är hur otroligt snabbt det går. Oftast går det exempelvis mycket snabbare att koka upp vatten på induktionshällen än i vattenkokaren, vilket ju är väldigt talande! Vi som ofta kan vara lite tankspridda gläds även av att man inte kan bränna sig på samma sätt, då ingen värme utsöndras via kokzonerna så länge du inte har stekpannan eller kastrullen på själva plattan och magnetismen är igång.

På marknaden finns flera olika typer av induktionshällar som bland annat skiljer sig åt när det kommer till funktion, pris och kokzoner, och vi har i detta induktionshäll-test samlat de som är bäst i test.

Siemens EH651FEB1E – Induktionshäll bäst i test

Denna induktionshäll från Siemens, EH651FEB1E, är en riktig vinnare på flera sätt! Den har allt som du förväntar dig av en induktionshäll, och allt det med det lilla extra. Du kommer att känna dig som en riktig kock då du med innovativa tekniker och grym snabbhet kan laga riktigt god mat med denna induktionshäll, bäst i test overall!

Mer info

Du behöver inte bara ta vårt ord på att detta, Siemens EH651FEB1E, är den bästa induktionshällen, bäst i test overall, utan den har även blivit utsedd till bäst i test enligt det danska konsumentrådet Tænk och klassats som ett bra köp av Råd & Rön.

Detta baseras till stora delar på Siemens innovativa tekniker som baseras på induktionstekniken där värmen endast genereras i botten av själva kastrullen medan resten av induktionshällen fortsätter att vara kall och säker. Det reducerar värmeförlust och gör matlagningen säkrare och mer effektiv, både tids- och energimässigt.

Precis som jag kan jag tänka mig att du i en stressig vardag uppskattar att spara tid på matlagningen. Med hjälp av tekniken QuickStart går all matlagning med Siemens EH651FEB1E riktigt smidigt. Hällen känner därigenom nämligen automatiskt av vilken kokzon du har placerat kärlet på och kokprocessen startar på några sekunder. Dessutom har denna induktionshäll från Siemens tekniken PowerBoost för ämaximalt snabb uppvärmning av själva plattan – utan lång tid alls.

För ännu mer strömlinjeformat arbete och automatisering får du med Siemens EH651FEB1E även hjälp av en automatiskt kastrullavkänning. Detta innebär att så fort du ställer ner en kastrull på induktionshällen kommer den automatiskt känna vilken diameter den har.

Hög säkerhetsnivå

En av denna Siemens EH651FEB1E’s stora fördelar är dess höga säkerhetsnivå, både induktionsteknikens inneboende, samt att den är utrustad med ett barnsäkert lås. Detta är enkelt att aktivera så att dina barn utan problem är skyddade från att av en händelse råka sätta på hällen eller ändra inställningarna.

Behöver du av någon anledning lämna din spis och stänga av den räddas du av dess ReStart-funktion. Detta är även en stor hjälp och sparar dig tid om du ofta lagar samma typ av mat. Här kommer Siemens EH651FEB1E nämligen automatiskt ihåg dina senaste inställningar.

Inställningarna styr du smidigt och säkert via på en touch-kontrollpanel, och här har du full kontroll över hällen med dess hela 17 olika värmenivåer. Varje zon på denna Siemens EH651FEB1E har en automatisk timer som stänger av sig automatiskt så fort den valda tiden har passerat. Som du förstår är detta en väldigt bra induktionshäll, bäst i test av alla!

Det vi liker:
 • Bäst i test enligt Tænk och klassats som ett bra köp av Råd & Rön
 • Ytan är väldigt enkel att rengöra vilket gör att hällen och köket är lätt att hålla rent och snyggt
 • Barnsäkert lås som hindrar ofrivillig ändring av inställningar
 • ReStart-funktion där induktionshällen automatiskt ihåg dina senaste inställningar
 • Så mycket som hela 17 olika värmenivåer
 • Automatisk timer för varje zon som stänger av hällen efter angiven tid
Det vi ikke liker:
 • Saknar FlexZone
 • Relativt kort garanti på 3 år
 • Kan upplevas låta en del vid uppstart

Bosch PXE651FC1E – Bästa med flexzone

DirectSelect, PowerBoost, QuickStart, ReStart och CombiZone kan låta flashigt och avancerat. Och visst är det i sig avancerade tekniker bakom dessa funktioner som denna induktionshäll från Bosch är utrustad med, men de är samtidigt riktigt användbara – och enkla att använda. Värt att kalla bäst i test!

Mer info

Med fyra värmezoner ger Bosch PXE651FC1E dig tillräckligt med utrymme för alla dina grytor och kokkärl. På så sätt kan du spara tid och energi då du får chansen att förbereda fler måltider samtidigt. Du väljer önskad inställning på hällen med en bekväm touch-kontroll. Här kommer du att kunna slås av hur lätt det att hoppa direkt till den effektnivå du behöver. Det finns hela 17 effektnivåer att välja mellan.

Hällen är även utrustad med en PerfectFry-sensor, som innebär att denna smarta sensor med 5 temperaturinställningar styr och justerar temperaturen under stekprocessen. På så sätt får dina biffar och annan stekt mat får optimal temperatur. Annars kan att balansera temperatur och stekning vara en liten utmaning för att få perfekt balans mellan krispig yta och saftigt inre.

Flexibel placering av grytor

Eftersom denna Bosch PXE651FC1E också har flex-induktion, kan de vanliga värmezonerna kopplas ihop till en större värmezon för större kokkärl. Med automatisk detektering av kastruller och stekpannor så behöver du inte bry dig om att bestämma vilken värmezon som är bäst för dina kärl. Placera bara grytan eller stekpannan på en värmezon och låt hällen starta den valda zonen automatiskt. Med QuickStart upptäcker denna häll från Bosch automatiskt i vilken tillagningszon du har placerat ditt kärl och du kan börja laga mat på några sekunder. Inte nog med att teknikerna säkerställer snabbhet – utan tack vare HighSpeed keramiskt glas kommer denna induktionshäll också bidra till att du snabbt kan värma upp det du placerar på hällen.

Nu kanske du frågar dig – är det egentligen möjligt att spara ännu mer tid på matlagningen bara tack vare rätt induktionshäll? Svaret är ja, vilket du kan tacka att denna moderna Bosch PXE651FC1E är utrustad med power boost-funktion för. Detta ger nämligen ännu snabbare uppvärmning. Boostern finns dessutom i alla värmezoner, så begränsningarna är få. Precis som den induktionshäll från Siemens som vi utsåg till allra bästa i test har även Bosch PXE651FC1E en ReStart-funktion, där den senaste inställningen på induktionshällen sparas till nästa gång.

Ytterligare en teknik du känner igen från vår testvinnare är det barnsäkra låset, som du kan aktivera och förhindra att ditt barn av misstag slår på hällen eller ändrar inställningarna. Dess ‘släkting’ PIE651BBE har dessutom fått fina betyg av Råd & Rön, som spiller över på denna. Nu förstår du att Bosch PXE651FC1E är en riktigt bra induktionshäll – bäst i test på sitt sätt!

Det vi liker:
 • Flexzone ger stor flexibilitet i var och hur du använder dina kastruller och stekpannor
 • Hög säkerhetsnivå med barnlås
 • Utvecklad av etablerade Electrolux, flertalet gånger prisad av Råd & Rön
 • Flera fina och bra funktioner såsom ReStart och PowerBoost
 • Du får mycket bra hjälp i matlagningen med PerfectFry
 • Snabb och smidig matlagning med QuickStart och HighSpeed keramiskt glas
 • Roliga detaljer såsom äggklocka
Det vi ikke liker:
 • Liknar på många sätt vår ‘bäst i test overall’ men är något dyrare
 • Kan stänga av sig lite för lätt under matlagningens gång

Siemens EX851FVC1E – Bästa premium

Inte mycket har sparats in på hos denna induktionshäll från Siemens – detta gäller både tekniker som utrymme. Den är nämligen utrustad med alla tekniker du kan tänkas behöva – och sådana du till och med inte trodde du behövde, samt att den är större än de andra induktionshällarna i detta induktionshäll-test med sina hela 80 cm.

Mer info

Det vanligaste för marknadens induktionshällar är alltså att de har fyra kokplattor, där vissa kan utökas med flexzone. Flexibel induktion med flexzone hittar du även hos denna Siemens EX851FVC1E, men den har så många som 5 kokplattor som utgångspunkt.

Dessa 5 kokplattor, utformade som klassiska cirkulära kokzoner och en rektangulär, är snyggt och smart placerade. Jag själv tycker att det gör att hällen ser ut nästan som en tavla i hur den leker med mönster och former. Kan denna induktionshäll kanske bli en oväntat uppskattad inredningsdetalj? Oavsett ger flexInduction dig riktigt stor flexibilitet.

Att ha flera kastruller på induktionshällen från Siemens samtidigt kräver dock mer av dig, din uppmärksamhet och kontroll. Som tur är kan du räddas av dess integrerade fryingSensor plus. Denna kontrollerar och behåller värme under hela tillagningen så att maten inte bränner fast

Smart styrning med touchSlider

En viktig del i smidig matlagning är smidig, gärna sömlös, styrning av värme och detta är möjligt här. Med touchSlider-funktionen kan nämligen kokzonstemperaturen ställas in genom att den anges direkt eller ställs in på en skala med ett enda fingertryck. Värmen styrs via sensorer och sker i halva steg till grad 9.

Du hittar här även en powerBoost-funktion och med den höjs effekten med upp till 50 %. När du kokar upp stora mängder sparar du in 35 % av tiden – vilket blir en hel del i slutändan! När vi är inne på tid behöver du inte heller ägna för mycket tankeverksamhet åt huruvida induktionshällen eller den specifika kokzonen du använt fortfarande är påslagen. Detta då dess timer med stoppfunktion ger säker avstängning av kokzonen efter att den inställda tiden gått ut.

Du ser även till att höja säkerheten och undvika onödiga risker genom dess barnspärr. Denna gör att du snabbt och enkelt kan skydda dina eller andras barn mot obehörig användning. Med en tryckning blockerar barnspärren induktionhällens samtliga funktioner, och du kan själv återkalla den när du vill.

Det vi liker:
 • Integrerad fryingSensor plus kontrollerar och håller värme under hela tillagningen så att maten inte bränner fast
 • 5 kokzoner och flexInduction ger möjlighet att laga mycket mat på en gång
 • Smidig temperaturreglering med touchSlider och hög precision i halva steg
 • powerBoost-funktion kan spara in mer än en tredjedel av tiden
 • Restvärmeindikering för varje kokzon ökar säkerheten
 • Energiförbrukningsdisplay ger dig full kontroll över energiåtgången
Det vi ikke liker:
 • Tar upp mer plats med sina 80 cm och 5 kokzoner
 • Säljs till ett högre pris än vad många är beredda att betala

Electrolux HOI630MF – Bästa budget

Att laga din mat med en induktionshäll är generellt ett resurseffektivt sätt, både när det kommer till att spara tid och energi, och nu kan du förstärka detta genom att välja denna Electrolux HOI630MF. Som den induktionshäll som är bäst i test i budgetsegmentet kan du spara pengar på köpet, och samtidigt få flera fina, unika och bra funktioner.

Mer info

Att spara tid och energiförbrukning förutsätter enkel styrning av induktionshällen. Detta ser denna Electrolux HOI630MF till genom att lättillgängligt på ovansidan låta dig styra dess inställningar. Här kommer du åt det mesta, men de många inställningsalternativen och figurerna kan samtidigt upplevas som lite förvirrande och ‘plottrigt’.

Annars är denna induktionshällen från Electrolux snygg i sin design, med en helt slät yta utan knappar. Detta garanterar en enklare rengöring av ytan efter användning. Dessutom hålls områdena runt hällarna kalla, så att du kan torka dem längs vägen om du skulle spilla något. Det finns till och med gott om utrymme mellan kokzonerna, så du har möjlighet att använda dem alla samtidigt. Ibland kan man nästan uppleva att kastrullerna, grytorna och stekpannorna på induktionshällen “krockar” med varandra, men dessa 60cm är väl planerade.

Smart ansluten fläkt

Smidighet återfinns även i dess Hob2Hood®-funktion. Detta är inte bara ett fancy namn, utan låter dig trådlöst ansluta din häll till din köksfläkt. Sätt bara igång och laga maten så justerar fläkten automatiskt inställningarna, vilket ger den bästa extraktionen baserat på vald effekt på hällen. Den gör således det hårda arbetet så att du och dina händer kan fokusera på matlagningen.

Uppvärmning går här med denna modell från Electrolux riktigt fort, och denna snabbhet kan du förstärka ytterligare genom att aktivera dess PowerBoost-funktion. Att koka upp vatten på mindre än 90 sekunder är imponerande, eller hur? Med Booster får du induktionszonen att gå på extra hög effekt under max 10 minuter. Detta är supersmart, men du behöver samtidigt ha bra uppsikt under tiden då detta innebär mycket kraft.

En aspekt av användning av induktionshällen från Electrolux som kan vara lätt att glömma är dess ljudnivå, men denna modell är tyst. Detta gäller även i dess PowerBoost-läge. Du förstår nu alltså att här får du en bra och smart induktionshäll för pengarna, bäst i test av de billiga. Du behöver inte bara lita på vårt ord där, utan även det danska konsumentrådet Tænk har utsett denna Electrolux HOI630MF till bäst i test 2020 och så har den fått toppbetyg av Råd & Rön!

Det vi liker:
 • Utsedd till bäst i test av Tænk 2020 samt toppbetyg av Råd & Rön
 • Säljs till ett plånboksvänligt pris som de flesta kan ha råd med
 • Hob2Hood innebär att fläktens sugkraft justeras automatiskt efter matlagningen
 • Full kontroll över matlagningen med känslig styrning ovanpå och snabb respons
 • PowerBoost-funktion för att få flera liter vatten att koka på mindre än 90 sekunder
 • Barnsäker tack vare barnlås
Det vi ikke liker:
 • Kontrollpanelen på ovansidan kan kännas lite rörig
 • Glaset upplevs repas lätt

AEG IKB64301FB – Snabb och användarvänlig

Du kommer att känna igen många av funktionerna och egenskaperna hos denna induktionshäll AEG från Electrolux HOI630MF här ovan, på #4. Till och med kontrollpanelen på ovansidan är vid en första anblick identisk. Jag tycker dock att du ska se detta som en fördel! Modellen från AEG har nämligen det du vill att en bra och hållbar induktionshäll ska ha.

Mer info

Den gör det den ska – och den gör det bra! Ungefär så kan man sammanfatta denna AEG IKB64301FB, som trots att den inte sticker ut något enormt från andra induktionshällar är ett mycket bra alternativ. Detta uppmärksammas inte bara av oss, utan även av det danska konsumentrådet Tænk som har klassat den som bäst i test 2020.

Du får således det du förväntar dig av en induktionshäll – snabb och smidig matlagning, och detta tack vare en rad fina funktioner som AEG har utrustat denna IKB64301FB med. Du får PowerBoost för ultrasnabb uppvärmning, Booster för hög effekt i 10 minuter, samt Hob2Hood-funktionen, för att nämna några. Med Hob2Hood ansluter induktionshällen och köksfläkten och justerar automatiskt fläkthastigheten utifrån värmeinställning. Den ställer in kraftfull extraktion vid stekning och tystare och mildare nivå vid blanchering. På så sätt kan du rikta fokus mot själva matlagningen och det du har på spisen. Detta kan sägas vara extra användbart hos denna AEG induktionshäll, då den, till skillnad från vissa andra induktionshällar, saknar någon typ av ‘frying sensor’.

Hög användarvänlighet

För att återkomma till kontrollpanelen och styrningen av induktionshällen sker detta smidigt på ovansidan med plus- och minusknappar och tydliga bilder. Förändring i temperatur sker direkt. Att denna modell är utformad med sådan steg-styrning, snarare än med touchSlider som Siemens EX851FVC1E, uppskattas av många. De tycker att det med tryck blir lättare att styra, än att behöva träffa precis rätt med fingret på en glidande skala.

Samtidigt som det är enkelt att styra hällen och dess inställningar kan det hända att du behöver lämna din spis. För maximalt enkel uppstart räddas du då av dess funktion Stop&Go. Du trycker då bara på knappen för detta så att alla inställningar går ner i varmhållningsläge. Sedan trycker du på samma knapp igen och alla inställningar är tillbaka som då du lämnade dem! Höjden av användarvänlighet, eller hur?

Det vi liker:
 • Klassad som bäst i test av Tænk 2020
 • PowerBoost för ultrasnabb uppvärmning med kokande vatten på 90 sekunder
 • Intuitiva knappar att kontrollera temperatur och funktioner med
 • Stop&Go möjliggör för dig att gå ifrån spisen och återuppta precis där du lämnade
 • Hob2Hood ansluter induktionshällen och köksfläkten och justerar automatiskt fläkthastigheten utifrån värmeinställning
Det vi ikke liker:
 • Till stora delar samma funktioner och egenskaper som Electrolux HOI630MF som prisats av Råd & Rön, men lite dyrare
 • Saknar frying-funktion för extra hjälp till perfekt stekt mat

Witt WIP78SQW2 – Bästa stora

Kvalitet före kvantitet är ett etablerat uttryck i Sverige, men denna induktionshäll från Witt visar att man inte behöver välja! Här får du nämligen en häll med hela 6 stycken kokplattor, samtidigt som du får flera fina och användbara funktioner.

Mer info

Att behöva anpassa och ineffektivisera sin matlagning bara för att man har brist på kokplattor och inte kan ha igång alla kastruller och grytor man vill samtidigt kan vara riktigt jobbigt. Detta gäller både för de som lagar stora mängder mat i vardagen till den stora familjen, och för de inbitna matlagningsentusiasterna. Med denna induktionshäll Witt WIP78SQW kommer det inte vara ett problem, då den har så många som 6 kokplattor som dessutom är fyrkantiga och har en autobrygga.

Dess fyrkantiga, istället för runda som de flesta andra induktionshällar har, form ger mer flexibilitet, eftersom att du kan placera flera grytor på samma område. Med dess autobrygga kombinerar induktionshällen automatiskt två kokzoner till en stor kokzon på 22 x 36 cm om du skulle behöva det.

Intelligens och modernitet

Denna induktionshäll från Witt är, trots att syftet är detsamma – laga mat, raka motsatsen från forntidens eld. Liknelsen kan halta något, men illustrerar ändå dess intelligens och modernitet i hur Witts nya induktionshällar är utrustade med intelligent elektronik. Den känner automatiskt av ett kokkärl som placeras på hällen och tänder kontrollen för den kokzonen, så att du enkelt kan välja värmeläge.

Värmen ställer du enkelt in via de glidande touch-kontrollerna, snyggt och minimalistiskt placerade nedanför varje platta. Du kan även aktivera funktionen med konstantvärme så kommer hällen att hålla en konstant temperaturnivå. Detta blir ett enkelt sätt att hålla maten varm, smälta choklad eller förhindra att maten kokar över. Du kan välja mellan temperaturerna 42, 70 eller 93 °C. Behöver du lämna spisen räddar Stop&Go dig, då den kommer ihåg dina senaste inställningar. Vi alla vet också att i en stressig vardag kan du behöva få maten klar så snabbt som möjligt. Därför har denna häll inte bara en traditionell booster, utan också en dubbel booster som garanterar högsta möjliga hastighet.

Till sist är det en snygg, stilren och modernt utstrålande induktionshäll, med vitt ljus, istället för det vanliga röda. Sammantaget bäst i test 2021 när du med hög kvalitet vill laga mycket mat!

Det vi liker:
 • Stor kapacitet med 6 kokplattor möjliggör för mycket och effektiv matlagning
 • FlexZone där induktionshällen automatiskt kopplar två kokzoner till en stor kokzon på 22 x 36 cm
 • Låsfunktion och säkerhetsstopp i 11 situationer gör att hällen inte nödvändigtvis behöver vara en alltför stor källa till oro för olyckor
 • Grill-funktion gör det möjligt till experimentering i matlagningen
 • Konstantvärme för att automatiskt hålla maten varm, smälta choklad eller förhindra att maten kokar över
 • Snygg och exklusiv design med vitt ljus och coola touch-slider kontroller
Det vi ikke liker:
 • Säljs till ett högt pris som alla inte är beredda att investera
 • Tar upp mer plats än de flesta andra induktionshällarna med sin bredd på 78 cm
Produkt 1 Produkt 2 Produkt 3 Produkt 4 Produkt 5 Produkt 6
Antal kokplattor/zoner: 4 st. 4 st. 5 st. 4 st. 4 st. 6 st.
Flexzone Nej Ja Ja Nej Nej Ja
Ram Facettslipad Facettslipad Facettslipad Facettslipad Facettslipad Rätslipad
Till planlimning Nej Nej Nej Nej Nej Nej
Boostfunktion Ja Ja Ja Ja Ja Ja
Anslutningseffekt 7400 watt 7400 watt 7400 watt 7350 watt 7350 watt 11 100 watt

Vad ska jag tänka på när jag köper en induktionshäll?

Det finns många olika induktionshällar på marknaden, och därför kan det vara svårt att ta reda på vilken modell som passar bäst för dig. Under rubrikerna nedan fokuserar vi på detta och guidar dig till vad du bör vara särskilt uppmärksam på när du köper. På så sätt kan du lära dig mer om hur du väljer den bästa induktionshällen för dig.

Därefter kan du också läsa om hur man bäst rengör ytan på induktionshällarna så att produkten kan hålla längre och alltid är redo att användas. Men först får du hjälp med valet av de bästa induktionshällarna genom att vägledas till vilka 6 parametrar du särskilt bör hålla ett öga på när du köper en induktionshäll. Dessa utgår bland annat från det som Råd & Rön i sina tester har identifierat som centralt för en riktigt bra häll!

Storlek

Först och främst måste du överväga hur stor induktionshäll du verkligen vill ha. Ska den vara relativt ‘vanlig’ i sin storlek med en bredd på 60 cm eller ska den vara något bredare på 70, 80 eller till och med 90 cm? Om du har ett litet kök och också sällan använder flera induktionshällar samtidigt på samma gång, då kan en kompakt modell med en bredd på 30 cm vara en bra lösning, eftersom en sådan variant tar upp mycket mindre utrymme än en vanlig spis.

Kokzoner

Kopplat till storlek måste du också överväga hur många kokzoner du behöver. Som du har sett i detta induktionshäll-test har de flesta induktionshällar fyra kokzoner, men du kan också behöva en med färre eller fler. Det är helt upp till dig hur många enskilda zoner du behöver. Väljer du en med flexzone, som vi går in mer på nedan, behöver du inte tänka lika mycket på detta.

Flexibla hällar

Det är också alltså värt att överväga om du vill prioritera en modell med flexibla hällar eller bara vanliga, uppdelade sådana. Flexibla kokzoner, även kallade flexzone, är en bra idé om du vill kunna använda den stora kastrullen eller stekpannan. På så sätt kan hela kastrullen eller stekpannan bli varm snarare än bara en del av den. Dessa hjälper också till att minska värmeförlusten, och du behöver inte ha samma precision när det kommer till placering av kastrullerna. Råd & Rön har dock konstaterat att vissa modellers flexzone inte fungerar särskilt bra alls, så du bör nog inte ha alltför höga krav.

Användarvänlighet

Vi rekommenderar att du investerar i en induktionshäll med hög användarvänlighet, så att du enkelt kan ställa in den efter dina behov när du lagar mat. Det ska inte vara svårt att höja och sänka värmenivån, och då bör du också enkelt kunna växla mellan de olika zonerna om du kör flera samtidigt. Vissa personer föredrar mer av det tryckande plus- och minuskonceptet i steg, medan andra tycker att en glidande inställning, touch-slide, är bättre. Oavsett är de flesta induktionshällar styrda med touch, snarare än knappar. Detta är för det mesta smidigt, ger ett slimmat intryck och förenklar rengöring.

Funktioner

De flesta moderna induktionshällar är utrustade med flera funktioner för att göra det enklare att laga din mat, som en vanlig spis saknar. Det finns en mängd av dessa, och det är upp till dig att ta reda på vilka du åtminstone vill att din nya induktionshäll ska vara utrustad med. Det är därför en bra idé att säkra en modell med timerfunktion och PowerBoost-funktion. Dessa är standard hos de flesta modeller. Dessutom kan Stop & Go, ReStart eller QuickStart-funktionen vara bra att välja om du vill ha större flexibilitet och snabbare start.

Prisintervall

Det är nödvändigt att hålla ett öga med den enskilda modellens prisklass och pris om du inte vill riskera att betala för mycket för din nya induktionshäll. Du hittar många bra modeller i olika prisklasser, varför det är värt att jämföra priser innan du kastar dig över det första och bästa du ser. Kom dock ihåg att pris inte är allt – för om modellen utvecklas med mer teknik och funktioner kan du nog ta att den kostar lite extra.

Därför bör du välja en induktionshäll

Det finns verkligen både fördelar och nackdelar med investera i en induktionshäll. Den stora fördelen och anledningen till att många väljer en induktionshäll är att den värms upp på nolltid. Således behöver du inte vänta alls många minuter på att själva kastrullen, stekpannan eller grytan blir varm – det sker snabbt, i princip direkt. Detta sparar otroligt mycket tid i vardagen, och du kan fokusera på flera moment i taget.

Dessutom bibehåller denna typ av häll en jämnare temperatur, och då är det möjligt att skruva upp och ner temperaturen, varefter den reagerar omedelbart. Denna snabba respons är fantastisk när du vill ha full kontroll.

Andra fördelar med en induktionshäll är att hällen i sig inte blir varm – det är bara själva kokkärlets undersidan som blir det, så det finns en minimal risk för att bränna sig vid matlagning på en induktionshäll eller att något du spiller bränns fast på även om det hamnar på en platta. Dessutom använder ett sådant system i allmänhet mindre energi än t.ex. en keramikhäll.

Nackdelar med induktionshäll

Även om induktionshällar i allmänhet är en riktigt bra investering, måste vi bara nämna de få nackdelarna med denna typ av häll. Först och främst kan endast köksredskap med magnetisk bas användas på induktionshällar. Det är viktigt att göra dig uppmärksam på det, eftersom att du kan behöva spendera mycket pengar på att byta ut dina kokkärl innan du kan använda din nya häll. Många nya kokkärl finns dock i snyggt rostfritt stål, vilket kan glädja de som tycker att just rostfritt stål är snyggt och hållbart.

Dessutom kostar induktionshällar i allmänhet mer än glaskeramiska hällar, och de kan ibland riskera att avge mer ljud under matlagningen. Du kan dock enkelt komma runt de sistnämnda nackdelarna genom att hålla ett öga på en induktionshäll som av andra upplevs som tystare och då kanske välja den.

Rengöring av induktionshäll

Som tur är kräver det inte mycket av dig för att rengöra en induktionshäll på bästa sätt. Du kan ofta komma undan enkelt och snyggt med en mer djupgående rengöring om du bara ser till att torka av ytan med en fuktig trasa efter användning. För att göra den extra skinande är en mikrofiberduk att rekommendera! Då använder du först den blöta, följt av en torr att torka med. Är det en fet yta du ska få bort, om du t.ex. har stekt bacon, kan det göras med en fuktig trasa med tvål/diskmedel, eftersom medlet kan ta bort fettet.

Om du däremot glömmer att rengöra din induktionshäll efter varje användning eller om du har spillt mycket på ytan, så kräver det lite mer arbete från din sida. Det är inte säkert att de brända matresterna helt enkelt kan tas bort med en våt trasa, men lugn – det finns en räddning!

För att rengöra brända matrester på din induktionshäll gör du såhär:

 • Skrapa av resterna med en glasskrapa. Var noga med att välja en variant med skarpa blad
 • Det är viktigt att du inte trycker för hårt så att du får repor
 • När alla brända rester har tagits bort kan du byta till en fuktig svamp med lite diskmedel och vatten på
 • Kör med svampen runt plattan i cirkulära rörelser och se till att du kommer ut vid kanterna. Du kan behöva skölja svampen längs vägen
 • Nu kan du torka av ytan med en mikrofiberduk för att ta bort överflödigt vatten och tvål
 • Om du vill göra mer kan du polera ytan med t.ex. en torr mikrofiberduk så att den blir helt blank

FAQ

Vilken induktionshäll är bäst i test?

Siemens EH651FEB1E är den induktionshäll som är bäst i test 2021, då den är prisvärd och har flera fina funktioner. I testet finns dock flera andra modeller som kan passa dig bäst.

Hur fungerar en induktionshäll?

En induktionshäll fungerar genom att ett varierande magnetfält från hällen inducerar strömmar i det kokkärl som används, vilket skapar ett motstånd som gör att värme alstras.

Vilka kastruller fungerar på en induktionshäll?

Magnetiska kastruller fungerar på en induktionshäll, och dessa är ofta märkta med en symbol för att de fungerar med induktion. Gjutjärn är naturligt magnetiskt och ett bra alternativ.

Varför är det en fördel att välja en induktionshäll?

Fördelarna med att välja en induktionshäll är att matlagning går snabbare och är lätt att kontrollera då temperaturen höjs och sänks snabbt. Vidare finns även ofta flera andra hjälpsamma funktioner.