Inbyggnadsugn Test (2022) → Topp 10 bästa modellerna

1
Siemens iQ700 Inbyggnadsugn HB672GBS1S

Om du ska köpa en ny ugn kommer du inte att ångra dig om du väljer att investera i den här inbyggnadsugnen från Siemens. På så sätt kan du vara säker på att du får en utmärkt modell, då det är en av de bästa ugnarna på marknaden. Den här inbyggnadsugnen har fått bra recensioner från både konsumenter och det danska konsumentrådet Tænk, så många människor står bakom ugnen och klassar den som ett bra…

Kolla Priset →
TESTVINDER
 PrisBilligst hos 
Siemens iQ700 Inbyggnadsugn HB672GBS1S 7.990 kr. Tretti
Bosch HBG672BS1 Inbyggnadsugn 7.708 kr. Compumail
Gorenje BOP747S32X Inbyggnadsugn 7.990 kr. NetOnNet
Miele H22651BPCLST Inbyggnadsugn 11.195 kr. Power SE
Bosch Series 8 HBG672BB1S Pyrolysugn 9.490 kr. Gränsbygdens Köpcentrum
Smeg SF6381X Inbyggnadsugn 7.889 kr. Allectra
Gram IO 11630-91 X Inbyggnadsugn##
Voss IEL600RF Inbyggnadsugn##
Samsung Integrerad Ugn NV68N3372BM##

I detta test av inbyggnadsugnar har vi samlat de 10 bästa inbyggnadsugnarna på marknaden på ett ställe. Vi har utsett Siemens iQ700 HB672GBS1S Inbyggnadsugn till bäst i test, eftersom den lever upp till alla förväntningar och har presterat bra resultat på testets parametrar: funktionalitet, design och pris.

I testet hittar du dock också ett antal andra produkter som helt klart är värda investeringen, så du har gott om möjligheter att hitta den bästa inbyggnadsugnen för dig i den här artikeln. Om du fortsätter att läsa till slutet av testet hittar du också information om olika metoder för hur du kan rengöra din inbyggnadsugn och installera din inbyggnadsugn, samt goda råd om hur du hittar rätt modell för dig.

Siemens iQ700 Inbyggnadsugn HB672GBS1S – Den bästa inbyggnadsugnen

Om du ska köpa en ny ugn kommer du inte att ångra dig om du väljer att investera i den här inbyggnadsugnen från Siemens. På så sätt kan du vara säker på att du får en utmärkt modell, då det är en av de bästa ugnarna på marknaden. Den här inbyggnadsugnen har fått bra recensioner från både konsumenter och det danska konsumentrådet Tænk, så många människor står bakom ugnen och klassar den som ett bra köp. Dessutom är den utrustad med funktioner som möjliggör pyrolys och stor kapacitet som passar bra när du vill laga mycket mat.

Därför bör du välja en Siemens iQ700 Inbyggnadsugn HB672GBS1S

Om du letar efter den bästa inbyggnadsugnen kan du på goda grunder vända dig till denna modell som vi har utsett till bäst i test i detta inbyggnadsugnstest: Siemens iQ700 Inbyggnadsugn HB672GBS1S. Denna ugn är perfekt och uppskattad av alla, och utmärker sig i sin eleganta design och en solida konstruktion. Produkten är lämplig för både matlagning och bakning – och med åtta olika ugnsfunktioner kan du på ett mycket bra sätt tillaga maten på det sätt du vill och behöver göra. 

Inbyggnadsugn från Siemens med stor kapacitet

En av de stora fördelarna med den här inbyggnadsugnen är att den har en stor kapacitet. För även om den bara består av ett ugnsutrymme, rymmer ugnen hela 71 liter. Du kan på så sätt enkelt förbereda flera rätter samtidigt utan några som helst problem. Ugnens varmluftscirkulation säkerställer också ett jämnt luftflöde med bokstavligen goda resultat i hela ugnen. Dessutom påskyndar den speciella accelerationseffekten matlagningen, så att du inte behöver vänta för länge på det du tillreder, om det så är en stek eller kakor.

Självrengörande inbyggnadsugn

Du kan på goda grunder investera i den här inbyggnadsugnen om du även vill bli av med måstet att rengöra ugnen själv, vilket kan kännas som ett lite väl återkommande krav. Denna modell är utvecklad med pyrolys, som hjälper till att bryta ner fetter och matpartiklar i ugnen, så du behöver bara torka av ytan med en våt trasa för att bli av med smuts inuti ugnen.

Modellen har också utvecklats med säkerhet i fokus, eftersom att den är utrustad med ett barnsäkerhetslås på både dörrar och knapparna som styr dess funktioner. På så sätt kan inga små fingrar öppna dörren eller sätta på/stänga av ugnen utan hjälp av en vuxen. Dessutom säkerställer den fina softmove dörren att du kan öppna och stänga ugnsluckan på ett bra sätt, eftersom den inte smäller.

Produktdetaljer

 • Höjd: 59,5 cm
 • Djup: 54,8 cm
 • Bredd: 59,4 cm
 • Minimum nischhöjd: 57 cm
 • Minimum nischbredd: 56 cm
 • Vikt: 39 kg
 • Ugnsvolym: 71 liter
 • Energiklass: A +
Det vi liker:
 • Ugnen har fått bra recensioner från både konsumenter och det danska konsumentrådet Tænk
 • Verkar självrengörande via pyrolytisk rengöring, så att du själv inte behöver göra det
 • Har utvecklats med 8 olika funktioner
 • Har stor kapacitet och bra energimärkning

Bosch HBG672BS1 Inbyggnadsugn – En inbyggnadsugn med hög säkerhet

Med den här inbyggnadsugnen från Bosch får du möjlighet att laga all typ av mat. Modellen är utrustad med åtta ugnsfunktioner och tio automatiska program, med vilka du kan få bra hjälp med att laga maten till perfektion. Bosch har också fokuserat på säkerhet med den här modellen, eftersom den bl.a. har ett elektroniskt dörrlås, barnlås, säkerhetsbrytare, restvärmeindikering etc.

Därför ska du välja en Bosch HBG672BS1 Inbyggnadsugn

Vill ha ugn med hög säkerhet, så att du kan vara säker på att inga olyckor inträffar i köket? Om så är fallet, ta en titt på den här inbyggnadsugnen från Bosch. Modellen här är utrustad med en inbyggd kylfläkt och är utvecklad för att ha en främre temperatur på högst 30 grader. Den har även andra säkerhetsfunktioner, vilka består av elektroniskt dörrlås, säkerhetsbrytare, start- och stopphjälp, dörrbrytare, barnlås med nyckelfunktion och restvärmeindikering.

Få hjälp att laga mat med inbyggnadsugnen från Bosch

Även om du inte är den skarpaste kniven i lådan när det kommer till att laga mat, kan du ha god användning av denna ugnen från Bosch. Modellen är utvecklad med tio automatiska program för både matlagning och bakning, som hjälper dig att lyckas med det du tar dig an i köket – oavsett vilken nivå du befinner dig på. Ugnen har också åtta funktioner som säkerställer att en mängd olika rätter kan tillagas på ett bra sätt. Dessa ugnsfunktioner består bland annat av 4D varmluft, över- och undervärme, varmluft- och impulsgrill, pizzafunktion, och eko-funktion.

Ugnen informerar dig även om den aktuella temperaturen i ugnen, kommer med förslag på temperatur och har en AutoPilot-funktion. Totalt kan denna ugn värmas på mellan 30 och 300 grader, och så har den en kapacitet på 71 liter. Så det finns alltså gott om möjligheter och utrymme för att laga flera rätter och mat för hela familjen. Modellen är även i energiklass A +, så du bör inte vara orolig för att den drar för mycket el när du lagar mat.

Enkel rengöring

Ugnen är utvecklad med antracitemalj, och du kan alltid se maten genom den stora glasluckan. Den har också halogenbelysning, och själva ugnsbelysningen kan stängas av vid behov. Du kan också alltid eftermontera teleskopiska utdrag om du föredrar en annan installation.

Du kan enkelt rengöra ugnen eftersom den kan ställas in för pyrolytisk rengöring. Kort beskrivet betyder det att ugnen värms upp till en mycket hög temperatur och därmed bränner bort alla matrester och smuts och gör dem till aska. Sedan kan du helt enkelt torka av ytorna med en våt trasa för att slutföra rengöring av ugnen. Både ugnsgallret och plåtar tål pyrolys, och i köpet av denna ugn ingår också ett galler och bakplåt. 

Produktdetaljer

 • Höjd: 59,5 cm
 • Djup: 54,8 cm
 • Bredd: 59,5 cm
 • Min. nischhöjd: 58,5 cm
 • Min. nischbredd: 55 cm
 • Vikt: 36,5 kg
 • Ugnkapacitet: 71 liter
 • Energiklass: A +
Det vi liker:
 • Hög säkerhetsnivå så att inga olyckor inträffar i samband med matlagningen
 • Utrustad med 8 ugnsfunktioner och 10 automatiska program
 • Möjlighet att rengöra inbyggnadsugnen med pyrolys

Gorenje BOP747S32X Inbyggnadsugn – En bra och stor inbyggnadsugn

Med den här inbyggnadsugnen behöver du aldrig vara orolig för att du får slut på utrymme i ugnen. Ska du laga en stor stek, laga mat för många personer eller dra igång ett större bakprojekt? Inga problem – med 73 liter ugnskapacitet har du gott om plats att göra i princip vad du vill, även samtidigt om du så vill. Modellen har också en teleskopisk utdragbar, inbyggd stektermometer och pyrolysfunktion med pyrolytisk självrengöring.

Därför ska du välja en Gorenje BOP747S32X Inbyggnadsugn

Behöver du inbyggnadsugn med extra stor kapacitet? I så fall kan den här modellen från Gorenje vara rätt val för dig. Modellen har en kapacitet på 73 liter, så det finns gott om plats för både stora rätter, eller många mindre rätter. Du kan dessutom på ett enkelt sätt ta in och ut all mat ugnen, eftersom den är utvecklad med teleskopiska utdrag i två nivåer. Och så kan du alltid hålla ett öga på köttets temperatur via den inbyggda termometern.

Användarvänligt byggd

Modellen är också byggd på ett användarvänligt sätt. Till exempel är den utrustad med en lättanvänd elektronisk kontrollpanel och en elektronisk temperaturreglering. Samtidigt är både knappar och handtag ergonomiskt byggda, så du har alltid ett bra grepp när du ska öppna eller stänga luckan, skruva upp och ner värmen, justera ugnsprogrammet etc. 

Du behöver inte ens tänka på att rengöra ugnen själv, eftersom den är utrustad med en pyrolysfunktion. Detta bidrar till att ugnen hålls ren eftersom den bränner bort både fett och smuts och gör det till aska. Sedan kan du bara enkelt torka bort överflöd från ytorna i ugnen med en våt trasa – och det är allt som krävs för att ugnen ska bli ren.

Liten olycksrisk

Denna ugn är byggd av rostfritt stål och är utrustad med en glaslucka, så du kan alltid hålla koll på det du har i ugnen. Luckan är faktiskt utrustad med fyra glaslager, så den kommer alltid hållas sval, även när ugnen ställs in på en hög temperatur. Luckan stängs också långsamt, vilket ökar säkerheten, till exempel så att inga fingrar fastnar. Och sedan är modellen också utrustad med barnsäkerhetslås för säkerhet.

I köpet ingår också, förutom ovanstående element, ett bakgaller, en extra djup bakform och en bakplåt. Så du har på sätt allt du behöver för att komma igång med den här fina ugnen.

Produktinformation

 • Höjd: 59,5 cm
 • Djup: 54,6 cm
 • Bredd: 59,5 cm
 • Minimum nischhöjd: 59 cm
 • Minimum nischbredd: 56 cm
 • Vikt: 42,5 kg
 • Ugnskapacitet: 73 liter
 • Energiklass: A
Det vi liker:
 • Stor ugnskapacitet på 73 liter, så att du kan laga mycket mat samtidigt
 • Lätt att få in och ut galler och plåtar med hjälp av inbyggt teleskopiskt utdrag
 • Utvecklad med glasdörr i fyra lager med dubbel värmeavvisning och barnsäkerhet

Miele H22651BPCLST Inbyggnadsugn – Miljövänlig inbyggnadsugn med stor ugnskapacitet

Genom att investera i den här inbyggnadsugnen från Miele kommer du att göra något bra för din egen elräkning och för miljön. Modellen är en energieffektiv och miljövänlig ugn som värms upp snabbt och kan ställas in på flera individuella inställningar. Dessutom har ugnen en XL ugnskapacitet på 76 liter.

Därför bör du välja en Miele H22651BPCLST Inbyggnadsugn

Om du letar efter en inbyggnadsugn som inte bara är bra för miljön utan också för din plånbok, då ska du investera i den här modellen från Miele. Denna speciella variant tillhör energiklass A +, vilket indikerar att denna modell är miljövänlig. Dessutom är den extremt energieffektiv, vilket leder till att det inte krävs särskilt mycket ström för att värma ugnen.

Maximal ugnskapacitet i denna inbyggnadsugn

Det är faktiskt en ganska stor bedrift att denna inbyggnadsugn är energieffektiv och tillhör en bra energiklass, samtidigt som den har en extremt stor ugnskapacitet, vilket annars snabbt kan sluka riktigt mycket energi. Men så är alltså inte fallet här. I stället värms denna ugn med en kapacitet på 76 liter upp på nolltid så att du kan få ut det mesta av din ugn utan att slösa för mycket tid.

Så du kan alltså förbereda alla typer av rätter och för så många människor du vill, om du investerar i den här inbyggnadsugnen. Det är både en fördel för dig med en stor familj och för människor som ofta har många gäster på besök. Dessutom behöver du inte ens bry dig om att rengöra ugnen, eftersom den är utvecklad med ett pyrolysprogram som tar bort fett och matrester.

Miele Inbyggnadsugn med användbara funktioner

Det finns faktiskt ännu fler skäl att välja den här inbyggnadsugnen från Miele än de som beskrivs ovan. Modellen är extremt användarvänlig, vilket säkerställer att du snabbt blir bekväm med ugnen – och därmed också kan bli bekvämare med din matlagning. Ugnen är bl.a. utrustad med en EasyControl-skärm där du har möjlighet att justera individuella inställningar.

Dessutom har denna ugn ett minutur, visning av tid, visning av den faktiska temperaturen i ugnen, visning av inställd temperatur och dessutom ger den dig också förslag på temperatur. Som om det inte räcker kan du ställa in en sluttid för tillagning och tillagningstid, så att du får ett larm när maten är klar.

Produktdetaljer

 • Höjd: 59,6 cm
 • Djup: 56,9 cm
 • Bredd: 59,5 cm
 • Minimum nischhöjd: 59,5 cm
 • Minimum nischbredd: 56 cm
 • Vikt: 46 kg
 • Ugnskapacitet: 76 liter
 • Energiklass: A +
Det vi liker:
 • Tillhör energiklass A + och är energieffektiv
 • Stor ugnskapacitet på så mycket som 76 liter och snabb uppvärmning
 • Användarvänlig konstruktion med flera funktionella egenskaper

Bosch Series 8 HBG672BB1S Pyrolysugn – Modern inbyggnadsugn med pyrolytisk rengöring

Med sin eleganta svarta och moderna design passar den här inbyggnadsugnen i de flesta kök. Modellen är snygg och garanterar enkel tillagning av alla rätter. Den är bland annat utvecklad med tio automatiska program, åtta ugnsfunktioner och pyrolytisk rengöring, så du behöver inte kämpa med varken matlagning eller rengöring.

Därför ska du välja en Bosch Series 8 HBG672BB1S Pyrolysugn.

Om du letar efter en elegant och modern inbyggnadsugn som gör både matlagning och rengöring lättare för dig, då ska du investera i den här modellen från märket Bosch. Denna inbyggnadsugn kan tillaga all världens rätter, eftersom den är multifunktionell med möjlighet att ställa in åtta olika ugnsfunktioner. Det är alltså upp till dig om du vill använda traditionell uppvärmning, bottenvärme, 4D uppvärmningsluft, grill eller någon av de andra funktionerna i ugnen. 

Stor ugnskapacitet

Du kan enkelt laga mat för hela familjen eller till en större middag när du har ugnen i köket utan att behöva planera för mycket i förväg. Den har en kapacitet på 71 liter, vilket är gott om ugnsutrymme för att ha inne flera rätter samtidigt. Och du kan vara säker på att ugnen har en jämn fördelning så att alla områden blir jämnt tillagat. 

Om du behöver hjälp med matlagning kan du alltid använda ett av de tio automatiska programmen som ugnen är utrustad med. Dessa styrs via den stora TFT-skärmen, som också är extremt användarvänlig. Tänk också på att denna ugn har en hög accelerationseffekt, vilket säkerställer att ugnen blir redo att laga mat på nolltid.

Enkel rengöring och låg energiförbrukning

Den här inbyggnadsugnen är en så kallad pyrolysugn. Detta innebär att ugnen kan rengöras med pyrolytisk rengöring. Detta är en självrenande egenskap där ugnen värms upp till en hög temperatur (över 400 grader), varefter matrester och fett bryts ner till aska. Därefter kan du köra en fuktig trasa över ugnens ytor och ta bort askan, vilket gör ugnen är så gott som ny. Så du behöver alltså inte skrubba för ditt liv när din inbyggda ugn är utrustad med den här funktionen.

Dessutom tillhör denna ugn energiklass A +, så du investerar till och med i en miljövänlig modell som är energieffektiv i drift. Detta kommer på sikt att ha en positiv inverkan på din elräkning än om du använde en modell i en lägre energiklass. I köpet ingår också ett galler och en universell bakplåt.

Produktdetaljer

 • Höjd: 59,5 cm
 • Djup: 54,8 cm
 • Bredd: 59,4 cm
 • Minimum nischhöjd: 59,5 cm
 • Minimum nischbredd: 55 cm
 • Vikt: 35 kg
 • Ugnskapacitet: 71 liter
 • Energiklass: A +
Det vi liker:
 • Möjlighet att använda pyrolysfunktion för enkel rengöring
 • Välj mellan flera funktioner och automatiska program
 • TFT-display garanterar ett modernt utseende och användarvänlig kontroll.

Smeg SF6381X Inbyggnadsugn – En enkel och användarvänlig inbyggnadsugn

Det är inte nödvändigt att vända sig till en inbyggnadsugn med ett oöverskådligt antal program och inställningsalternativ om du inte förväntar dig att använda dem. För om du fortfarande är den typen som i första hand använder samma inställning eller program (t.ex. varmluft), kan du lika gärna spara lite pengar och investera i denna enkla och användarvänliga modell från märket Smeg.

Därför bör du välja en Smeg SF6381X Inbyggnadsugn

Om du letar efter en enklare inbyggnadsugn som fortfarande har en snygg design och en bra uppbyggnad så ska du titta närmare på denna variant från Smeg. Produktens inställningsalternativ justeras enkelt genom det elektroniska programvalet. Du kan välja mellan sex olika funktioner när du ska använda ugnen. Det ger dig både viss flexibilitet och säkerställer att du inte behöver bestämma mellan för många alternativ.

Inbyggnadsugn med en elegant konstruktion

Förutom att den är användarvänlig, så att alla kan ta del av denna ugn – oavsett erfarenhet av vitvaror och teknik, har den också en solid och otroligt “beständig” konstruktion. T.ex. är ytmaterialet i rostfritt stål, som både ser snyggt ut och har en bra hållbarhet. Dessutom har ugnen en yta som skyddar mot fingeravtryck så att du inte kommer att behöva torka av oljiga fingeravtryck.

Ugnen har en volym på 70 liter och kan nå temperaturer mellan 50 och 250 grader. Den har också en automatisk på- och av-funktion, samt en minut-timer, så att du kan hålla reda på tiden när du lagar mat. Ugnens utrymme är uppdelat i fem nivåer och är utrustad med en ever clean emalj, vilket säkerställer att fett och smuts inte fastnar på ytorna.

Inbyggnadsugn med kylsystem

Både ugnen och dess lucka har ett speciellt kylsystem som säkerställer att ugnen inte tar skada eller slits för mycket, även om den behöver värmas upp till höga temperaturer under lång tid. Du kan också vara säker på att glasluckan inte blir så varm att barn eller husdjur kan skadas på den. Ugnsluckan är också avtagbar så att du enkelt kan rengöra den när du känner för det.

Det finns också en inbyggd belysning i den här modellen och dessutom ingår en ugnsform som är fyra centimeter djup och ett galler. På så sätt får du en bra start med din nya inbyggnadsugn.

Produktdetaljer

 • Höjd: 58 cm
 • Djup: 54,8 cm
 • Bredd: 59,7 cm
 • Minimum nischhöjd: 58,3 cm
 • Minimum nischdjup: 55,4 cm
 • Vikt: 33,3 kg
 • Ugnskapacitet: 70 liter
 • Energiklass: A
Det vi liker:
 • Användarvänlig ugn med elektronisk programval och sex funktioner
 • Utvecklad med en elegant design i rostfritt stål
 • Yta med anti fingeravtryck så att den inte ser fet ut

Gram IO 11630-91 X Inbyggnadsugn – En liten inbyggnadsugn

Det är naturligtvis långt ifrån oss alla som har plats för en stor inbyggnadsugn med ett utrymme i storlek XL – och inte heller alla som behöver det. Som tur är det finns det alternativ till de stora modellerna och dessa inkluderar denna något mindre modell. Ugnen har en kapacitet på 66 liter, så den är inte särskilt liten heller. Och sedan säljs den också till ett extremt plånboksvänligt pris.

Därför ska du välja en Gram IO 11630-91 X Inbyggnadsugn

Om du har begränsat med plats hemma eller inte behöver en stor ugn, då kan du på goda grunder investera i denna variant från märket Gram. Den har något mindre ugnsutrymme än flera andra modeller, eftersom den “bara” har en kapacitet på 66 liter. Detta är dock en perfekt storlek för familjer på 3 till 4 personer. 

Ugnen kan ställas in på 11 olika funktioner, inklusive en varmluftsfunktion som säkerställer en jämn fördelning av värmen, så att du kan laga flera rätter i ugnen samtidigt. Det är också möjligt att tina mat i ugnen, eftersom den är utrustad med en avfrostningsfunktion. Genom att använda ugnen för att tina mat, iställer för den mer klassiska mikrovågsugnen, tinas maten upp på ett mer skonsamt sätt. 

Billig inbyggnadsugn med bra konstruktion

Du behöver inte ens ha en särskilt stor plånbok för att ha råd med den här modellen. Den säljs nämligen till ett lågt pris som de flesta kan ha råd med, oavsett budget. Men du behöver samtidigt inte oroa dig för att du kompromissar för mycket med ugnens kvalité och konstruktion bara för att den inte är lika dyr som andra inbyggnadsugnar. Modellen har nämligen en bra konstruktion, med flera fina funktioner, vilka bland annat innefattar en touch timer med minutur och automatisk start och stopp, push-pull knappar och snabb uppvärmning, där ugnen når 180 grader på bara 5 minuter.

Ugnen tillhör energiklass A, så du får också en energieffektiv ugn om du investerar i denna variant. Och dessutom har den också en hög säkerhetsnivå, eftersom den bl.a. är utvecklad med barnsäkerhet och en kall ugnsdörr så att ingen kan bränna sig.

Utrustad med Steam Clean-funktion

Som tur är, är det även enkelt att rengöra ugnen, eftersom den är utrustad med en speciell Steam Clean-funktion, dvs en funktion för ångrengöring. Det betyder att du helt enkelt häller vatten i en form och värmer upp ugnen, varefter ångan hjälper till att lossa fett och matrester från ugnen. Därefter kan du sedan bara använda en trasa på ytorna, vilket gör ugnen så gott som ny. Så investerar du i den här modellen behöver du alltså inte kämpa för att få bort fläckar och smuts från insidan av ugnen.

Produktdetaljer

 • Höjd: 59,5 cm
 • Djup: 57,5 ​​cm
 • Bredd: 59,5 cm
 • Minimum nischhöjd: 59,5 cm
 • Minimum nischbredd: 56 cm
 • Vikt: 32,4 kg
 • Ugnskapacitet: 66 liter
 • Energiklass: A
Det vi liker:
 • Mindre ugnsvolym och storlek än de andra modellerna på listan (66 liter)
 • Utrustad med en funktion med ångrengöring som får bort fett och matrester
 • Billig i pris

Voss IEL600RF Inbyggnadsugn – Den bästa billiga inbyggnadsugnen

Kvaliteten på en inbyggnadsugn kan inte alltid bedömas utifrån priset. Detta illustreras tydligt med den här varianten från Voss, som visar att en bra inbyggnadsugn inte behöver kosta en förmögenhet. Modellen har ett stort ugnsfack på 71 liter, en låg energiförbrukning och ett smart varmluftssystem som säkerställer en jämn värmecirkulation genom ugnen.

Därför bör du välja en Voss IEL600RF Inbyggnadsugn

Har inte den största budgeten att röra dig med när du ska köpa inbyggnadsugn? Som tur är behöver du inte oroa dig – det är nämligen möjligt att hitta en billig inbyggnadsugn som fortfarande lever upp till dina förväntningar. Och den här modellen från Voss är ett bra bevis på det. Spisen är i energiklass A, vilket alltså inte är den högsta, men den ser ändå till att energiförbrukningen hålls på en låg nivå. Dessutom har den en enkel och klassisk design som passar in i de flesta kök.

Inbyggnadsugn med varmluftssystem

Denna modell har en stor kapacitet med en volym om 71 liter, så du har gott om utrymme för att tillaga ett antal rätter samtidigt. Du behöver dock inte vara orolig för att värmen inte kommer att spridas optimalt i den stora ugnen, eftersom modellen är utvecklad med ett speciellt varmluftssystem. Detta system säkerställer att den varma luften cirkulerar jämnt genom ugnen så att alla områden i den värms upp jämnt.

Ugnen har ett antal funktioner så att du fritt kan välja mellan att använda varmluft, över- eller undervärme, grill eller vad du vill. Du kontrollerar enkelt temperaturen och inställningen via de lättanvända popup-knapparna, som kan tryckas in efteråt så att t.ex. stänk av fett inte sätter sig på knapparna.

Utvecklat med ett aktivt kylsystem

Det finns ingen anledning att du behöver oroa dig för att ugnen blir för varm eller skadas av för höga temperaturer, eftersom den är utrustad med ett aktivt kylsystem. Detta säkerställer alltså att ugnen inte blir varm för att röra vid och att de elektroniska delarna förblir kalla på ett säkert sätt. Det finns också ett barnlås på ugnsluckan, så att mindre barn inte plötsligt kan öppna och stänga dörren utan överinseende – och då är ugnsluckan samtidigt kall på utsidan, eftersom den består av flera glaslager och når en maximal temperatur på 30 grader.

Med köpet får du en ugnspanna, galler och två bakplåtar. Då är du alltså redo från första början att använda din nya ugn. Den har också en inbyggd överbelysning i form av FloodLight halogen som ser till att du kan se maten under tillagningen i optimalt ljus – utan att du bländas av ljuset när du tittar på maten.

Produktdetaljer

 • Höjd: 59,4 cm
 • Djup: 56,7 cm
 • Bredd: 59,5 cm
 • Maximal nischhöjd: 59 cm
 • Minsta nischbredd: 56 cm
 • Vikt: 34 kg
 • Ugnsvolym: 71 liter
 • Energiklass: A
Det vi liker:
 • Säljs till ett plånboksvänligt pris, som de flesta har råd med
 • Stor volym om 71 liter, där varmluftsfunktionen säkerställer att värmen fördelas jämnt
 • Bra säkerhet tack vare barnsäkerhet och aktivt kylsystem

Samsung Integrerad Ugn NV68N3372BM – Inbyggnadsugn med 20 autoprogram

Denna inbyggnadsugn från Samsung är perfekt för dig som gillar att laga mat och som vill ha många alternativ i köket. Modellen är utrustad med dubbla fläktar för en bra värmefördelning och är utvecklad med 20 autoprogram, så att laga mat blir lätt som en plätt.

Därför ska du välja en Samsung Integrerad Ugn NV68N3372BM

Skulle du någonsin kunna behöva en hjälpande hand i matlagning för att göra processen ännu enklare? Titta då närmare på den här inbyggnadsugnen från Samsung, eftersom den har utvecklats med så många som 20 program som hjälper dig att laga de bästa rätterna. På så sätt blir tillagningen mycket lättare och du behöver inte tänka för mycket själv på vägen. 

Bra värmefördelning

Ugnen har en kapacitet på 68 liter, så det finns gott om utrymme att laga flera rätter samtidigt – eller bara stora portioner. Men när du har en ugn med bra kapacitet är det också viktigt att du kontrollerar en extra gång att värmen kommer runt bra i ugnen, så att alla områden tillagas på samma sätt. Det kan du vara säker på med denna ugn, eftersom den är utvecklad med två fläktar, vilket hjälper till att säkerställa en jämn värmefördelning.

Som en extra bonus har ugnen en integrerad termometer för kött. Så du har på så sätt ett perfekt verktyg till hands när det gäller att kontrollera köttets innertemperatur. Det gör det alltså riktigt enkelt att tillaga en stek.

Inbyggnadsugn med pyrolytisk rengöring

Denna ugn är också utvecklad med pyrolytisk rengöring, vilket betyder att ugnen är självrenande. Den kan alltså bränna rester av både fett och matpartiklar till aska, så allt du behöver göra är att torka av ytorna. Det finns därför ingen anledning för dig att använda rengöringsmedel i ugnen i framtiden.

Produkten är utrustad med en skärm och timer så att du alltid kan ställa in den efter dina behov. Dessutom har det ett barnsäkerhetslås för alla funktioner så att inga olyckor inträffar, även om barnen stannar i köket medan du lagar mat.

Produktdetaljer

 • Höjd: 59,5 cm
 • Djup: 56,6 cm
 • Bredd: 59,5 cm
 • Minimum nischhöjd: 57,2 cm
 • Minimum nischbredd: 56 cm
 • Vikt: 40,1 kg
 • Ugnskapacitet: 68 liter
 • Energiklass: A
Det vi liker:
 • Välj mellan så många som 20 autoprogram när du lagar mat
 • Optimal fördelning av värme genom ugnen tack vare dubbla fläktar
 • Integrerad kötttermometer så att du alltid kan hålla koll på matlagningen av ditt kött

Installera din inbyggnadsugn

Att installera en inbyggnadsugn är lite mer komplicerat än vad det vanligtvis är med vanliga ugnar, eftersom den här typen av ugn måste passa perfekt in i en bänk, vägg, skåp etc. Av den anledningen rekommenderar vi att du tar professionell hjälp när du vill installera din nya inbyggnadsugn. Denna tjänst kan ofta köpas direkt från återförsäljaren i samband med köpet och kostar vanligtvis inte en förmögenhet. Ofta inkluderar installationen även en demontering av din gamla ugn – och det är väldigt skönt att inte behöva kämpa med den delen själv.

Är det lagligt att installera sin egen inbyggnadsugn

Det finns några allmänna regler som du måste följa om du vill installera vitvaror, såsom spisar, ugnar, kylskåp, tvättmaskiner etc. Generellt går det bra att montera och installera produkten själv om den har en så kallad stickpropp. Denna behöver helt enkelt bara anslutas till ett eluttag och kräver därför inga verktyg för installation. Men om produkten inte har någon sådan kontakt ska du inte installera den själv. Detta beror helt enkelt på att en sådan installation och montering kräver en auktoriserad elektriker.

Att ta professionell hjälp när du ska installera din inbyggnadsugn kan även vara bra då de vet exakt hur man bäst placerar inbyggnadsugnen på plats så att den passar perfekt hos dig. Samtidigt står du inte själv som ansvarig om något mot förmodan går galet med montering (och i så fall gäller inte din garanti).

Hur du hittar den bästa inbyggnadsugnen

Det finns många ugnar av olika sort, var och en med sitt eget utseende, konstruktion, funktioner osv. Av den anledningen kan du känna dig lite förvirrad när du letar efter en ny ugn – för vilken modell ska du faktiskt välja och vilka funktioner är de viktigaste? Ugnens struktur och funktioner beror naturligtvis mycket på dig och vad du förväntar dig att få ut av din ugn, och det skiljer sig mellan olika ugnar.

För att komma närmare ett svar på vilken inbyggnadsugn som passar dig bäst kan du läsa i det här avsnittet. Här ger vi dig goda råd och överväganden som du kan ta med dig och tänka på när du är på jakt efter din nya inbyggnadsugn.

 • Dubbelkolla vilka mått du ska hålla dig inom.
 • Tänk på hur stor ugnskapacitet du vill ha/behöver
 • Har du specifika önskemål på ugnens utseende?
 • Gå för en miljövänlig inbyggnadsugn
 • Prioritera en användarvänlig inbyggnadsugn
 • Tänk på vilka ugnsfunktioner du inte kan leva utan
 • Vill du ha förinställda program?
 • Har du vissa preferenser när det gäller hur ugnen ska rengöras?
 • Sätt en budget från början

Dubbelkolla vilka mått du ska hålla dig inom

Hela poängen med en inbyggnadsugn är att den ska kunna placeras i väggen/bordsskivan. Av det skälet är det första steget i att köpa rätt inbyggnadsugn alltid att mäta vilka mått du ska hålla dig inom. Detta gäller både höjd, bredd och djup. När du väl har tagit fram dessa siffror kan du också bättre begränsa urvalet eftersom inte alla ugnar passar in i dina mått.

Kom också ihåg att hålla ett öga på inbyggnadsugnens minsta och maximala nischmått när du har kommit fram till en modell som du funderar på att köpa. Dessa kan förändras något från produkt till produkt – även om de generellt har samma storlek.

Tänk på hur stor ugnskapacitet du vill ha/behöver

När du har fått reda på vilka mått du ska hålla dig inom kan du också bättre få en inblick i om du kan välja mellan inbyggnadsugnar med stor eller liten ugnskapacitet. För om du inte har mycket utrymme för en inbyggnadsugn är det uppenbart att ugnsutrymmet inte heller kan vara det största, och då kan du utesluta många ugnar.

Men om du däremot har fria händer när det gäller storleken på ugnen, kan du ju själv bestämma dig för hur stor ugnskapacitet du vill ha. Ska du exempelvis främst laga mat till en mindre familj på 2 till 3 personer som sällan har massa gäster som besöker samtidigt, då kan en något mindre modell vara att föredra. Då kan du samtidigt ta vara på att det kan finnas lite pengar att spara, och så fyller ugnen inte all världens utrymme. Om du däremot är en stor familj, ett kollektiv eller bara i allmänhet brukar ha många gäster över åt gången, där mycket mat måste tillagas på en gång, är en ugn med stor ugnskapacitet en bra investering. Med en större modell behöver du inte planera på samma sätt när de olika rätterna ska vara i ugnen, utan du kan enkelt ha flera rätter inne samtidigt.

Har du specifika önskemål på ugnens utseende?

Det är smartast att investera i en ugn som passar in i resten av köket – om du naturligtvis inte föredrar att ugnen bryter av inredningsstilen. Så du kan då välja en stilren modell om köket är väldigt modernt, eller en lite mer rustik variant om köket har en mer avslappnad stil på inredningen. Naturligtvis måste du också tänka på modellens färg, eftersom det är långt ifrån alla modeller som finns i flera färger. Vissa finns nämligen bara i svart eller stål – och du kan helt utesluta dem om du föredrar en vit inbyggnadsugn.

Kopplat till utseendet på ugnen tänker vi naturligtvis även på utformningen av knapparna, formen på ugnsluckan och ugnens framsida och material. När det gäller att besluta om dessa parametrar beror det mycket på din smak och vad du anser är perfekt. Vill du t.ex. väldigt gärna kunna titta in på maten genom en stor glaslucka, och tycker att det ser fint ut i ditt kök, kan du prioritera det, men du kan också välja en modell med knappar som kan tryckas in om du vill undvika att det blir smutsiga av stänk.

Gå för en miljövänlig inbyggnadsugn

Det är alltid bra att hålla koll på vilken energiklass som ugnen tillhör innan du köper den. I grund och botten skulle vi rekommendera dig att gå för en miljövänlig och energieffektiv modell. Det betyder att du praktiskt taget kan utesluta alla inbyggnadsugnar som inte tillhör åtminstone energiklass A. Det är dock uppenbart att ugnen är mer miljövänlig och energieffektiv ju högre energiklass den har, så en modell med A ++ eller A +++ kan helt klart vara värt investeringen för din elräkning på lång sikt.

Det är dock lite upp till dig hur du vill prioritera miljövänligheten på din modell, lägre eller högre. Detta beror antagligen också delvis på om du använder ugnen ofta och för större matlagning, eller bara använder den då och då.

Prioritera en användarvänlig inbyggnadsugn

Det kan vara otroligt frestande att investera i den senaste nya inbyggnadsugnen eftersom den är designad med en mängd fantastiska funktioner och applikationer som ingen av dina vänner har. Visst att du får en bra ugn, men det är inte säkert att en ugn med många funktioner är något för dig  – du kanske inte behöver alla funktioner eller program – eller att du ens kan ta reda på hur du använder ugnen, eftersom det kan vara för komplicerat att hitta rätt i djungeln av de extra funktionerna.

Vi rekommenderar definitivt att du tittar på bilder och kanske videor av din inbyggnadsugn i förväg så att du får en uppfattning om huruvida det är en användarvänlig modell eller inte. Och då vill vi även säga att en användarvänlig ugn alltid bör vara att föredra, eftersom du just därför har möjlighet att få ut det mesta av din nya produkt. Det finns inget värre än att veta att ugnen kan göra mycket men inte kunna ta reda på hur man använder funktionerna optimalt.

Tänk på vilka ugnsfunktioner du inte kan leva utan

I samband med ovanstående avsnitt om prioritering av en användarvänlig modell kan du också överväga i förväg vilka funktioner ugnen ska vara utrustad med. Detta för att du ska få ut mesta möjliga av din nya inköp – att ugnen kommer att göra så att du känner att det är en av de bästa ugnarna någonsin. Är du t.ex. den typ som föredrar över- och undervärme eller varmluft när du laga värma mat i ugnen? Kanske är du den typen som alltid använder grillfunktionen på vintern när det inte går att grilla olika rätter på grillen? Eller kanske du föredrar att använda en kombination av flera funktioner när du bakar en tårta, lagar en stek etc.

Om du alltid använder samma funktion när du ska laga mat, kanske det inte är så viktigt för dig att ugnen kommer med många funktioner. Men om det ändras mycket från maträtt till maträtt kan det vara trevligt med lite flexibilitet så att du alltid kan få till det rätt, oavsett om det gäller optimal krispighet eller stekgrad.

Vill du ha förinställda program?

Flera av de mer moderna ugnarna har nu ett antal förinställda program som du kan använda för att göra matlagningen ännu enklare för dig själv. Det kan vara en riktigt bra idé att investera i en inbyggnadsugn med flera förinställda program om du inte är den vassaste i köket eller bara vill ha lite extra hjälp med din matlagning. Om du å andra sidan inte förväntar dig att använda dessa program finns det ingen anledning att investera extra pengar i en modell som har 20 förinställda program, vilket vissa ugnar kan komma upp till.

Har du vissa preferenser när det gäller hur ugnen ska rengöras?

Det är möjligt att köpa vissa ugnar med speciella typer av beläggning eller med inbyggda rengöringsmetoder som kan hjälpa dig att hålla hela ugnen ren. De flesta moderna inbyggda ugnar har någon form av metod som ser till att du inte behöver skrubba ihjäl dig på ugnens ytor för att få bort smuts, fett och matrester från dem.

Trots detta kan det ändå finnas en poäng med att få lite större koll på de olika metoderna för rengöring. På så sätt kan du vara säker på att du köper en inbyggnadsugn med en metod som passar dig. Pyrolytisk självrengöring är till exempel perfekt om du inte har något emot att vara hemma medan ugnen rengörs och har möjlighet att hålla barnen borta från ugnsluckan under tiden (eftersom det kan bli mycket varmt). Du kanske också föredrar ångrengöring, eftersom det är lätt att sätta in en form vatten i ugnen och sedan kunna torka bort överflöd av ytor med en våt trasa. Och om du bara vill att smutsen inte ska fastna från början, bör du vända dig till en ugn med en speciell innerbeläggning som ser till att smutsen inte bränner fast över tid.

Du kan läsa mer om de olika metoderna för rengöring i ett senare avsnitt av den här artikeln.

Sätt en budget från början

Det kan vara dyrt att köpa en bra ugn, och inte alla har en superstor budget att röra sig med när det kommer till att köpa en inbyggnadsugn. Som tur är finns inbyggnadsugnar i de flesta prisklasser, så att det finns något för alla.

Det kan dock vara en bra idé att tänka på vilket pris du är bekväm att betala för den nya ugnen innan du ger dig ut på jakt online. Du riskerar att falla för en dyr modell som helt enkelt inte passar din budget om du inte applicerar ett filter på i din sökning efter ugnar. Samtidigt ger det dig också en förståelse för vad du verkligen kan förvänta dig av din kommande ugn.

Till exempel, om du sätter en budget på 3000 kronor, då kan du inte nödvändigtvis förvänta dig en inbyggnadsugn med enorm ugnskapacitet, en mängd funktionella och moderna funktioner samt en elegant design. Men det finns naturligtvis ingen anledning att betala flera tusen kronor för en inbyggnadsugn om du hittar en modell med exakt samma funktioner och funktioner till ett billigare pris.

Vilka är fördelarna med en ångugn jämfört med en traditionell ugn?

Fler och fler tillverkare av ugnar har börjat producera modeller som kan fungera både som en traditionell ugn och ångugn. Men vad exakt är skillnaden mellan de två varianterna? Och är det bättre att gå för en kombiugn eller en särskild ångugn? Du kan lära dig mer om detta i det här avsnittet.

En ångugn ser vanligtvis till att maten behåller en viss mängd saftighet. Detta kan uppnås när en ångugn används vid lägre temperaturer, samtidigt som ångan tillför fukt som hjälper till att hålla maten saftig under tillagningen. På detta sätt blir inte kött, bröd, grönsaker etc torrt under tillagningen. Det är t.ex. lättare att baka diverse bakverk i en ångugn, eftersom ångan säkerställer en något mer gyllene och krispig skorpa, men inte gör bakverken för torra eller krispiga. Detta kan ofta hända snabbt i en traditionell ugn om du inte är uppmärksam på temperaturen och var i ugnen du placerar rätten.

Dessutom är det särskilt bra att använda en ångugn när man lagar grönsaker. Detta beror på att grönsaker behåller mer vitaminer och mineraler när de ångas snarare än kokas, bland annat då mycket av vitaminerna försvinner ut i kokvattnet. Så det är bättre att tillaga grönsaker i ugnen snarare än att koka dem i en kastrull om du vill få ut mesta möjliga av dina grönsaker.

Är en kombiugn en bra lösning?

En kombiugn kan vara en riktigt bra lösning om du vill kunna laga mat i både en traditionell ugn (dvs. med varmluft, över- och undervärme, grillfunktion etc.) och med ånga. När allt kommer omkring har väldigt få av oss plats för två separata ugnar i köket. Flera kombinationsmodeller fungerar bra och kan därför enkelt användas hemma utan problem. I själva verket kan det hjälpa dig att få mer frihet i köket.

Men om du däremot letar efter en ångugn för professionell användning eller liknande, där ångan spelar en avgörande roll, kan det vara bättre för dig att gå till en specifik ångugn. Det blir ju alltid annars något av en kompromiss när man använder kombinationsprodukter.

Vad betyder det när en inbyggnadsugn är utrustad med pyrolys?

En ugn (oavsett om det är en inbyggnadsugn, ångugn, traditionell ugn, etc.) med en pyrolysfunktion kan faktiskt rengöra sig själv. Under pyrolytisk rengöring värms ugnen upp till mellan 400 och 500 grader. Detta resulterar i att smuts, matrester och fett förvandlas till aska eftersom det helt enkelt bränns. Du kan sedan enkelt ta bort resterna genom att köra en våt trasa över ugnens ytor.

Du bör dock vara medveten om att ugnen använder mycket energi vid pyrolytisk rengöring, eftersom den bara behöver nå mycket höga temperaturer. Du brukar därför kunna se en skillnad i din elräkning baserat på om du har använt ugnen för matlagning eller dess självrensande egenskaper. Men det är troligtvis värt pengarna eftersom du inte behöver bry dig om rengöringen av ugnen, utan den sköter det själv.

Det är också viktigt att du är hemma när du använder din ugns pyrolysfunktion. Detta beror på att ugnen helt enkelt värms upp till mycket höga grader och därför kan bli riktigt varm – även utanpå ugnsluckan. Samtidigt finns det en risk att ugnen avger en stark lukt eller rök under programmets gång. Av den anledningen, bara för att vara på den säkra sidan, är det bättre att vara hemma i huset så att du kan reagera snabbt om något händer. Och så ska du tänka på att hålla både barn och husdjur borta från ugnen medan den rengörs.

Andra rengöringsprogram för ugnar

Pyrolysen skiljer sig något från andra rengöringsprogram genom att den bränner rester av mat, fett och smuts till aska. Rengöringsprogrammet EcoClean, till exempel, använder å andra sidan ett filtrerings- och återcirkulationssystem för att rengöra ugnen och Aqua Clean-funktionen använder ångvatten för att ta bort rester från ugnens väggar. Fetta gäller även andra rengöringsprogram som använder ånga.

Du kan också investera i en ugn med katalysbeläggning om du vill hålla rengöringen på ett minimum. En ugn med katalys har utvecklats med en speciell emalj som hjälper till att bryta ner fett och matrester när ugnen är inställd på mer än 200 grader. Ugnen behöver alltså inte nå samma höga värmenivå för att bli av med smuts när den har en katalysbeläggning i förhållande till pyrolytisk rengöring.

Så här hittar du det bästa erbjudandet på inbyggnadsugnar

Det är en stor prisskillnad mellan de olika modellerna av inbyggnadsugnar, och det är därför möjligt att hitta en billig inbyggnadsugn utan för den skull behöva leta efter ett specialerbjudande. Men det kan ändå vara önskvärt att kunna spara lite extra pengar vid köpet – speciellt om din valda ugn är lite över din budget eller om priset i allmänhet känns lite högt.

För att hitta det bästa erbjudandet på din inbyggnadsugn måste du till att börja med göra lite research. Det är bäst att jämföra priserna från olika återförsäljare för att ta reda på var det lönar sig att köpa produkten. Om du har möjlighet att vänta med att köpa produkten, skulle vi definitivt rekommendera dig att vänta tills online-återförsäljare kör med specialerbjudanden. Under dessa kampanjer kan det finnas otroligt mycket pengar att spara på köpet.

Annan användbar kunskap i detta inbyggnadsugnstest

Valet av en inbyggnadsugn beror mycket på dina egna preferenser och vad du själv förväntar dig att få ut ur din nya ugn. Därför behöver du inte känna att det finns några förväntningar på att en ugn ska kunna göra något specifikt – annat än matlagning. Men hur denna tillagning sker på bästa sätt, finns det många olika åsikter om. Du bör alltid gå efter dina egna önskningar och inte vad andra tycker.

När du väljer en inbyggnadsugn kan du också alltid överväga priset i förhållande till hur länge du förväntar dig att ugnen ska hålla. Om du fortfarande är den typ som gillar att byta ut dina vitvaror regelbundet, även om de fortfarande fungerar bra, behöver du kanske inte gå för den dyraste modellen, eftersom den inte nödvändigtvis behöver vara funktionell i flera år. Om du å andra sidan planerar att investera i en inbyggnadsugn som håller länge, kan du med fördel investera i en modell med en motståndskraftig och robust konstruktion som inte lätt skadas eller går sönder (och eventuellt också har en längre garanti ).

FAQ

Vilken inbyggnadsugn är bäst?

Vi har utsett Siemens iQ700 Inbyggnadsugn HB672GBS1S som vår testvinnare, eftersom den på flera sätt är den bästa. Men har du speciella preferenser, t.ex. när det gäller storlek, pris eller funktioner kan en av de andra modellerna i listan vara ett bättre val för dig.

Vad är fördelen med en inbyggnadsugn?

En inbyggnadsugn placeras i en vägg, skåp eller bordsskiva så att den inte står och tar upp separat utrymme. Det kan vara en fördel för dig som gillar rena linjer och en modern inredningsstil i ditt kök, och inte behöver en ugn med kokplattor på toppen.

Kan du få en inbyggnadsugn med pyrolys?

Ja, flera inbyggnadsugnar på vår lista över de bästa produkterna är utrustade med pyrolytisk rengöring - det vill säga en pyrolysfunktion. Detta är helt klart värt investeringen om du föredrar en självrenande inbyggnadsugn.