Högtryckstvätt Test (2022) → 5 av de bästa högtryckstvättarna

1
Kärcher K4 Full Control Premium Högtryckstvätt

Du gör verkligen ett bra val om du investerar i denna högtryckstvätt, Kärcher K4 Full Control, Premium som vi har utsett till allra bäst i test. Den har även fått bra betyg av Råd & Rön, och du kan därmed vara säker på att du här får tag på en väldigt bra variant. Det är ett bra köp även i det att du får med flera tillbehör, såsom ett roterande munstycke och lång slang. Denna…

Kolla Priset →
TESTVINDER
 PrisBilligst hos 
Kärcher K4 Full Control Premium Högtryckstvätt##
Nilfisk E 150.2-10 X-TRA Högtryckstvätt 150 bar med slangvinda##
Bosch Universal Aquatak 125 Högtryckstvätt 1.479 kr. Proshop
Kärcher K7 Premium Full Control Plus Flex Högtryckstvätt##
Bosch EasyAquatak 110 Högtryckstvätt 1.150,27 kr. SVH Handels

I detta test av högtryckstvättar kommer du att guidas till marknadens 5 bästa högtryckstvättar 2021. Vi har utsett Kärcher K4 Full Control Premium Högtryckstvätt till bäst i test eftersom att den utmärker sig på testets parametrar effektivitet, flexibilitet, utseende och konstruktion samt pris.

Vi står dock bakom alla högtryckstvättar i detta test – och inte bara vår testvinnare, då alla är bäst i test på sitt sätt, så oavsett vilken du väljer kan vi skriva under på att det är ett bra val. Detta beror på att alla modeller rekommenderas av experter och konsumenter, exempelvis Råd & Rön, så du kan vara säker på att du oavsett gör ett bra val och att de lever upp till de förväntningar du har på en högtryckstvätt som är bäst i test. Förutom en guide till topp 5, kommer vi också att guida dig till hur du hittar den bästa högtryckstvätten för dig och dina behov.

Kärcher K4 Full Control Premium Högtryckstvätt – Högtryckstvätt bäst i test

Du gör verkligen ett bra val om du investerar i denna högtryckstvätt, Kärcher K4 Full Control, Premium som vi har utsett till allra bäst i test. Den har även fått bra betyg av Råd & Rön, och du kan därmed vara säker på att du här får tag på en väldigt bra variant. Det är ett bra köp även i det att du får med flera tillbehör, såsom ett roterande munstycke och lång slang. Denna högtryckstvätt säkerställer flexibel rengöring i hur den är perfekt för allt från kakel, möbler, bilar etc. Den har ett bra tryck mellan 20 och 130 bar och en pumpvolym på maximalt 420 liter/h. Dessutom har den en vattenkyld motor och justerbart teleskophandtag.

Därför ska du välja en Kärcher K4 Full Control Premium Högtryckstvätt

Om du vägrar att kompromissa med din nya högtryckstvätt är denna Kärcher K4 Full Control Premium, allra bäst i test enligt oss, en bra investering för dig. Liksom de flesta andra produkterna från Kärcher, vare sig det är andra högtryckstvättar såsom K7 Premium Full Control, eller andra produkter från dem, är denna högtryckstvätt effektiv i drift och har en funktionell uppbyggnad som underlättar arbetet för dig. Den har fått bra betyg av Råd & Rön, och det är möjligt att använda denna högtryckstvätt på kakel, möbler, bilar, motorcyklar, väggar etc., så det är en riktig allroundmaskin. 

Du kan använda högtryckstvätten på alla ytor, eftersom den levererar ett konstant högt tryck som kan justeras efter behov. Du justerar trycket på maskinen via en LED-tryckindikator på dess spolhandtag, och kan därför alltid se till att trycket passar ytan i fråga då du använder högtryckstvätten. Det är till och med möjligt att ändra rengöringsmedlet och mängden av den efter ytan. Sätt då bara önskad behållare i maskinen och välj rätt alternativ. Maskinen sprutar sedan både vatten och rengöringsmedel på ytan via Plug’n’Clean-systemet.

Högtryckstvätt med vattenkyld motor

Du kan vara säker på att du kommer att kunna få nytta av denna Kärcher K4 Full Control Premium under många år framöver, eftersom den har utvecklats med hög kvalitet i åtanke och en vattenkyld motor som hjälper till att garantera en längre livslängd för maskinen. Detta är också en av anledningarna till att maskinen fungerar effektivt. Totalt fungerar Kärcher K4 Full Control Premium med ett tryck på mellan 20 och 130 bar, har en maximal vattenvolym på 420 liter/h och en kapacitet på 30 m2/h. Du förstår alltså att denna modell har en bra prestanda, oavsett om du ska tvätta bilen eller möbler!

I köpet ingår bland annat ett roterande munstycke, högtrycksslang, trädgårdsslangadapter samt en fullt kontrollerbar högtryckspistol. 

Användarvänlig och justerbar högtryckstvätt

En annan fördel med att investera i Kärcher K4 Full Control Premium är att den har en användarvänlig konstruktion som gör maskinen enkel att använda. Dessutom kan du justera teleskophandtaget i längden, vilket ger dig en väldigt bra arbetsställning då du använder den och säkerställer att handtaget tar så lite utrymme som möjligt då den står förvarad. I själva verket är högtryckstvätten utformad för att vara utrymmesbesparande eftersom den har en slangrulle på baksidan och möjligheten att placera en pistol och tillbehör på maskinen. 

Du kan också enkelt flytta denna K4 Full Control Premium, eftersom den har ett extra handtag längst ner. På så sätt är det inte lika problematiskt att bära högtryckstvätten upp och ner för trappor eller runt trädgården.

Produktdetaljer

 • Höjd: 58,4 cm
 • Längd: 41,1 cm
 • Bredd: 30,5 cm
 • Vikt: 11,9 kg
 • Effekt: 1800 watt
 • Kapacitet: 30 m²/h
 • Maximalt tryck: 130 bar
 • Maximal pumpvolym: 420 liter per timme
 • Slanglängd: 6 meter
Det vi liker:
 • Robust maskin med vattenkyld motor för konstant högt tryck och lång livslängd
 • Användarvänlig konstruktion med LED-tryckindikator och höjdjusterbart teleskophandtag
 • Möjlighet att blanda rengöringsmedel direkt i strålen
 • Lätt att förvara och transportera, som har fått bra betyg av Råd & Rön

Nilfisk E 150.2-10 X-TRA Högtryckstvätt 150 bar med slangvinda – Den bästa högtryckstvätten för större uppgifter

Med denna Nilfisk E 150.2-10 X-TRA Högtryckstvätt kan du hantera alla uppgifter hemma, oavsett om det handlar om att tvätta bilen, kakel, väggar, och liknande. Maskinen är utrustad med en bajonettkoppling så att den kan användas med olika typer av utrustning, har automatisk start och stopp och fungerar med en vattenvolym på upp till 610 liter/h. Och så har den har ett vattentryck på hela 150 bar. Dessutom har maskinen en ergonomisk design och bra prestanda. Du kommer att förstå att detta är en grym högtryckstvätt, bäst på flera sätt! 

Därför ska du välja en Nilfisk E 150.2- 10 X-TRA Högtryckstvätt 150 bar med slangvinda

Om du letar efter bland högtryckstvättar som passar väldigt bra för större uppgifter bör du investera i denna modell: Nilfisk E 150.2-10 X-TRA. Maskinen är utvecklad med ett vattentryck på upp till 150 bar och har en maximal vattenvolym på 610 liter/h. Du investerar i en maskin med bra prestanda i dess induktionsmotor, huvud av mässing och en metallpump. Dessutom har högtryckstvätten, vilket inte är en självklarhet hos andra högtryckstvättar, tryckreglering så att du kan justera dess vattentryck till den enskilda ytan och automatiskt start/stopp.

Multifunktionell högtryckstvätt

Nilfisk E 150.2-10 X-TRA är utvecklad med en bajonettkoppling, som gör att du kan ansluta olika utrustning och tillbehör till maskinen utan problem. Det är därför en multifunktionell maskin du får tag på, eftersom den kan användas för många ändamål. Vattentemperaturen överstiger inte 60 grader, så det finns minimal risk för skador. Högtryckstvätten levereras med munstycke, skummunstycke, vagn och slangvinda, samt patio terrasstvätt som standardtillbehör. Dessutom är den utrustad med en sladd på 5 meter så att du har väldigt bra rörelsefrihet.

Högtryckstvätt med hjul

Denna Nilfisk E 150.2-10 X-TRA har utvecklats med robusta hjul med en storlek på 40 x 200 mm. Dessa hjul säkerställer att du enkelt kan transportera maskinen efter behov. Den har också en integrerad vagn. Du tvingas därför inte ha den stående på samma plats. Du kan även välja att hänga upp maskinen då du inte använder den, och som pricken över i:et i dess smarta utveckling, helt klart värt en plats på listan bland de högtryckstvättar som är bäst i test, är att den är relativt tyst tack vare dess gummiupphängning. 

Den inbyggda stålförstärkta Superflex högtrycksslang är en lång slang då den har en längd på 10 meter. Den har en intern anslutning till pumpen. Maskinen har också inbyggda hållare för både spolhandtag, munstycksrör, slang och strömkabel. Den har också en avtagbar och integrerad tank för rengöringsmedel där du kan justera mängden rengöringsmedel för uppgiften.

Hela maskinen har generellt en ergonomisk konstruktion, så du kan vara säker på att du kommer att få bättre arbetskomfort med denna högtryckstvätt. T.ex. är den utvecklad med en upprättstående design, en lång högtrycksslang och ett teleskophandtag med SoftGrip-grepp på handtaget. Handtaget har också både snabbkoppling och vridning – allt för att användningen ska bli så enkel som möjligt.

Produktdetaljer

 • Höjd: 95,5 cm
 • Längd: 39,4 cm
 • Bredd: 39,1 cm
 • Vikt: 26,8 kg
 • Effekt: 2900 watt
 • Maximalt tryck: 150 bar
 • Maximal pumpvolym: 610 liter per timme
 • Slanglängd: 10 meter
Det vi liker:
 • Extra robust maskin med stålförstärkt Superflex högtrycksslang på 10 meter
 • Möjligt att ansluta en mängd olika typer av utrustning tack vare konstruktionen med bajonettkoppling
 • Ergonomisk design med soft-grip handtag och teleskoprör
 • Med gummifjädring av motorpump fungerar tystnad av maskinen

Bosch Universal Aquatak 125 Högtryckstvätt – Den bästa billiga högtryckstvätten

Även om du har en liten budget att röra dig med, har du råd med den här högtryckstvätten från Bosch. Maskinen säljs till ett billigt pris, och är den modell som är bäst i test av marknadens billiga, bland annat tack vare dess vattentryck på 125 bar. Trots dess låga pris har den fortfarande en robust och kompakt konstruktion som gör att du kan ha nytta av maskinen under många år framöver. Den har relativt låg ljudnivå och är lätt att transportera, eftersom den bl.a. har hjul och är lätt i vikt.

Därför ska du välja en Bosch Universal Aquatak 125 Högtryckstvätt

När vi genomförde detta test av högtryckstvättar och letade efter de modeller som är bäst i test på olika sätt letade vi givetvis även efter några mer budgetvänliga maskiner, så du behöver inte nödvändigtvis ha för mycket pengar i plånboken för att kunna göra rent det du vill utomhus. Detta är nämligen en billig högtryckstvätt, bäst i test enligt oss i den kategorin. Under vår marknadsundersökning, bland annat genom att gå igenom Råd & Rön och deras test, kom vi över denna Bosch Universal Aquatak. 

En av fördelarna med denna maskin, förutom att den säljs till ett billigt pris, är att den är kompakt i sin konstruktion. Du får alltså en högtryckstvätt som inte tar upp all världens plats, vilket kan vara uppskattat då du ska använda en högtryckstvätt. Ändå är konstruktionen robust, så du får en kraftfull högtryckstvätt som du ska kunna njuta av i många år. Maskinens låga vikt och utrustning med hjul säkerställer att du enkelt kan transportera den fram och tillbaka i trädgården, så att den kan användas precis där den behövs.

En högtryckstvätt för mindre uppgifter

Produkten är perfekt när du vill kunna göra rent mindre uppgifter utomhus. Denna högtryckstvätt skjuter ut vattnet genom en slang och ett 3-i-1-munstycke som kan justeras till önskat tryck och form på vattenstrålen. Du bestämmer själv vilken typ av stråle du vill använda för den enskilda uppgiften. Det är möjligt att använda maskinen på alla hårda ytor utanför, eftersom den har ett vattentryck på 125 bar. Totalt använder den maximalt 360 liter vatten per timme när den används med full effekt.

Kombinationen av högt tryck och 3-i-1-munstycket garanterar effektiv rengöring av de flesta ytor. Du bör dock vara medveten om att träytor ska oljas efter rengöring med denna högtryckstvätt för att skydda den igen. Det lönar sig att använda maskinen vid temperaturer mellan 0 och 40 grader.

Tyst högtryckstvätt

Du kan inte undvika att en högtryckstvätt kommer att avge lite ljud. Om du investerar i denna modell kommer du dock att uppleva en påtaglig sänkning av ljudnivån, då den är tystare i drift än andra högtryckstvättar, även av de i denna samling av de som är bäst i test. Maskinen har nämligen en ljudnivå på “endast” 95 dB (A). Dessutom har du möjlighet att justera längden på handtaget så att det passar dig. Totalt kan det dras ut till en längd av 870 mm.

Produktdetaljer

 • Vikt: 6,8 kg
 • Effekt: 1500 watt
 • Maximalt vattentryck: 125 bar
 • Maximalt pumpvolym: 360 liter per timme
 • Slanglängd: 5 meter
Det vi liker:
 • En billig högtryckstvätt med ett vattentryck på 125 bar
 • Kompakt högtryckstvätt som är lätt att transportera på grund av konstruktionen med hjul
 • Tystare än andra högtryckstvättar med en ljudnivå på 95 dB (A)
 • Utrustad med ett 3-i-1-munstycke där du kan ändra tryck och forma strålen.

Kärcher K7 Premium Full Control Plus Flex Högtryckstvätt – Robust och användarvänlig högtryckstvätt för tuffa uppgifter

Kärcher K7 Premium Full Control Plus Flex är en robust och användarvänlig modell som har utvecklats för att göra jobbet avsevärt mycket lättare för dig. I jämförelse med andra högtryckstvättar är denna särskilt effektiv för tuffare uppgifter och stora ytor, såsom båten och poolen. Denna modell är lite större än de andra i testet, men är då även en kraftfull högtryckstvätt med en effekt på hela 3000w, 145 bar och en maximal vattenvolym på 500 liter. Det är även fullt möjligt att reglera trycket och doseringen av rengöringsmedel direkt på handtaget och sedan har du en visuell översikt över inställningarna via den inbyggda LCD-skärmen eller via appen Kärcher Home and Garden. Dessutom är Kärcher K7 Premium Full Control Plus Flex lätt att transportera och har ett teleskopiskt rör.

Därför ska du välja en Kärcher K7 Premium Full Control Plus Flex

Med Kärcher K7 Premium Full Control Plus Flex får du en kraftfull och användarvänlig maskin, eftersom du i så fall är säker på att få ut mesta möjliga av den. Då du använder högtryckstvätten kommer du nämligen att uppleva att alla inställningsalternativ och funktioner är lättillgängliga både på handtaget och appen Kärcher Home and Garden. En hög användarvänlighet är alltså precis vad du kan förvänta dig av högtryckstvätten från Kärcher, som vi har utsett till den bästa användarvänliga maskinen i vårt test högtryckstvättar. Maskinen har flera funktionella funktioner, men de är alla lätta att komma åt och justera. Som om inte detta vore nog är kanske egentligen den främsta egenskapen hos K7 Premium Full Control Plus Flex från Kärcher att den fixar tuffa uppgifter mycket bra. Den jobbar med 3000w för stora ytor och envis smuts!

Du kan enkelt reglera högtryckstvättens tryck via appen Kärcher Home and Garden. K7 Premium Full Control Plus Flex är nämligen utrustad med Bluetooth, så Kärchers app guidar dig så att alla ytor kan rengöras med exakt rätt tryck. Rådgivaren som är integrerad i appen ger dig praktiska tips för alla olika situationers rengöring och ändamål för ett så perfekt resultat som möjligt. Appen har även andra praktiska funktioner såsom underhållsanvisningar, monteringsanvisningar och skötselråd samt Kärchers serviceportal.

Du kan även styra trycket på K7 Premium Full Control Plus Flex med +/- knapparna på handtaget. På detta sätt anpassas trycket snabbt till den enskilda uppgiften, även utan direkt tillgång till teknik och din mobil. Den inbyggda LCD-skärmen på handtaget garanterar också en enkel översikt över inställningsalternativen. Med K7 Premium Full Control Plus Flex’s Multi Jet-spolrör 3-i-1 kan du växla mellan en vanlig plattstråle, hård roterande stråle och ett munstycke för rengöringsmedlet. Det kräver bara att du vrider på maskinen för att få önskad stråle. 

Perfekt applicering av rengöringsmedel

Denna Kärcher K7 Premium Full Control Plus Flex har utvecklats med en så kallad Plug’n’Clean-funktion, som säkerställer en enkel och snabb applicering av önskat rengöringsmedel. Allt du behöver göra är att sätta behållaren i maskinen så är du fullt redo att göra rent allt från kakel, utemöbler och krukor till större uppgifter såsom bilen, båten, poolen och uppfarten etc. Precis som med flera av de andra inställningsmöjligheter kan du justera rengöringsdosen direkt på handtaget eller i appen. På så sätt ser tekniken på denna K7 Premium Full Control Plus Flex till att du inte använder för mycket eller för lite rengöringsmedel för uppgiften i fråga.

Högtryckstvätt med vattenkyld motor

Du kan njuta av din Kärcher K7 Premium Full Control Plus Flex Högtryckstvätt i många år framöver, eftersom den är utrustad med en robust vattenkyld motor. Detta säkerställer god effektivitet under maskinens livslängd. Maskinen har en maximal vattenvolym på 500 liter/h och ett maximalt vattentryck på 145 bar. Den är också utrustad med en slang med en slanglängd på 10 meter, som är gjord av mjukt material med ett antivridsystem, vilket gör slangen, trots dess långa slanglängd, lätt att rulla ut och riskerar inte att gå sönder. K7 Premium Full Control Plus Flex har också en inbyggd slangrulle, vilket gör det enkelt att förvara slangen utan att skada den. Denna modell är lite större än de andra i testet, men är då även en kraftfull högtryckstvätt med en effekt på hela 3000w.

Utöver allt ovanstående är denna Kärcher K7 Premium Full Control Plus Flex också lätt att transportera och förvara. Den enkla transporten beror bl.a. på ett extra bärhandtag på högtryckstvätten, medan den utrymmesbesparande förvaringen möjliggörs genom konstruktion med ett teleskopiskt handtag i aluminium som kan fällas upp under lagring. Detta rör hjälper också till att säkerställa bättre användarkomfort under arbetet, eftersom det teleskopiska handtaget kan göras längre efter behov för att passa alla de som ska använda den.

Produktdetaljer

 • Höjd: 71,3 cm
 • Längd: 59,1 cm
 • Bredd: 39,7 cm
 • Vikt: 20,18 kg
 • Effekt: 300 watt
 • Maximal temperatur: 60 grader
 • Maximalt vattentryck: 195 bar
 • Maximal pumpvolym: 600 liter per timme
 • Slanglängd: 10 meter
Det vi liker:
 • Användarvänlig konstruktion med flera olika inställningar
 • Robust och kompakt design säkerställer stabilitet och lång hållbarhet
 • Högtrycksslang på vinda med en slanglängd på 8 m med praktisk slangstyrning med en kapacitet på 500 liter och tryck på 145 bar
 • Snabb och enkel applicering av rengöringsmedlet – mängden kan justeras på handtaget och via appen

Bosch EasyAquatak 110 Högtryckstvätt – Bra högtryckstvätt med låg vikt och lågt pris

Denna EasyAquatak högtryckstvätt från Bosch är en prisvärd högtryckstvätt, varför de flesta hushåll har råd med maskinen. Du investerar i en maskin som är lätt i vikt, vilket innebär att den lätt kan transporteras runt på bästa sätt – både hemma och om du vill ta den med dig på språng. Dess vattentryck på 110 bar är något lägre än andra modellers, men den har andra fördelar såsom att det är möjligt att hämta vatten från externa källor, t.ex. en brunn snarare än klassiska kranen/vattenförsörjningsnätet. Med i köpet får du fler än ett munstycke, så att du kan byta munstycke efter dina önskningar.

Därför ska du välja en Bosch EasyAquatak 110 Högtryckstvätt

I detta test av de högtryckstvättar som är bäst i test har vi redan presenterat vår bästa billiga modell (nr 3), men det betyder inte nödvändigtvis att det inte finns andra bra och billiga högtryckstvättar på marknaden som på sitt sätt är bäst i test. För om du letar efter en billig modell som lätt kan transporteras runt efter behov, är den här högtryckstvätten från Bosch precis rätt för dig. Högtryckstvätten säljs till ett riktigt plånboksvänligt pris, som de flesta kan ha råd med. Dessutom är den, i jämförelse med andra högtryckstvättar, lätt i vikt med sina endast 3,8 kg (utan utrustning), vilket gör det enkelt att bära maskinen från plats till plats. Du kan alltså enkelt använda högtryckstvätten på plattor i trädgården, utemöbler, bilen eller vad du nu känner för.

Effektiv högtryckstvätt

Högtryckstvätten tar inte upp mycket plats utan kan enkelt ställas undan då du inte använder den. På så sätt behöver du inte avsätta allt utrymme du har för att den här maskinen ska kunna få plats. Det är till och med möjligt att placera vissa delar, såsom handtaget, direkt på maskinen om du måste ta en paus eller lämna maskinen av annan anledning under arbetet. Totalt arbetar högtryckstvätten med en maximal vattenvolym på 330 liter/h, ett maximalt vattentryck på 110 bar och en maximal temperatur på 40 grader. Dess vattentryck är således något lägre än andra modeller, av vilka vissa kan komma upp i så mycket som 145 bar. Dess slanglängd uppgår till 3 meter och själva sladden 5 meter, så du har också bra rörelsefrihet.

Högtryckstvätt för extern vattenkälla

En av de stora fördelarna med att investera i denna kompakta högtryckstvätt från Bosch, som gör den till ett så pass bra köp, är att du inte nödvändigtvis behöver hämta vatten från vattenförsörjningsnätet. Du väljer nämligen om du vill ha vatten från nätet eller använda en extern vattenkälla, t.ex. en brunn, regnvattentank etc. Du kan således spara mycket pengar på din vattenräkning genom att använda denna maskin istället för andra modeller på marknaden som måste använda vatten från vattenförsörjningsnätet. Det är ur ekonomisk synvinkel den som är bäst i test, då du har möjlighet att spara pengar både vid själva köpet och under användning.

Oavsett var du får ditt vatten från kan du dock vara säker på att denna högtryckstvätt efter bästa förmåga uppfyller dina krav när det gäller rengöring av olika ytor. Maskinen levereras med flera variabla munstycken, inklusive ett roterande munstycke, fläktmunstycke och ett högtrycksmunstycke för rengöringsmedel. Detta hjälper till att säkerställa ett optimalt och snabbt resultat, oavsett vad som behöver rengöras. Maskinen kan mycket väl säkerställa en grundlig rengöring med kraftfull effekt, trots sin lilla storlek.

Det är enkelt att växla mellan tillbehören, eftersom maskinen är utvecklad med ett system med Push Fit-anslutning. Förutom ovanstående munstycken ingår även en slang till maskinen, vattenfilter, lans och naturligtvis det funktionella högtryckshandtaget.

Produktdetaljer

 • Vikt: 3,8 kg
 • Effekt: 1300 watt
 • Maximalt tryck: 110 bar
 • Maximal pumpvolym: 330 liter per timme
 • Slanglängd: 3 meter
Det vi liker:
 • Säljs till ett billigt pris och har ett maximalt vattentryck på 110 bar
 • Lätt vikt gör det möjligt att transportera runt maskinen utan problem
 • Möjlighet att använda vatten från externa källor, t.ex. en brunn, regnvattentank
 • Levereras med fler än en typ av munstycke, t.ex. ett roterande munstycke, så att alla ytor kan rengöras optimalt.

Hur du väljer den bästa högtryckstvätten för dig

I detta test av högtryckstvättar har vi samlat de bästa modellerna på marknaden, men det ger dig inte nödvändigtvis svar på alla de viktigaste frågorna när du ska köpa en högtryckstvätt, som leder dig fram till den maskin som är den bästa för dig. I det här avsnittet ger vi dig därför våra bästa råd om vad du ska prioritera när du köper din nya högtryckstvätt och vad du bör tänka på innan du kastar dig över den första och bästa maskinen du ser.

Prioritera en högtryckstvätt med ergonomisk design och justerbart handtag

Först och främst rekommenderar vi dig att prioritera en högtryckstvätt med ergonomisk design och ett justerbart handtag/pistol, eftersom du i så fall får bättre arbetskomfort när du använder maskinen. Den ergonomiska konstruktionen säkerställer att du har ett bra grepp på både handtaget och maskinen. På så sätt riskerar du inte att det blir besvärligt att använda eller flytta runt maskinen. Ett justerbart handtag/pistol säkerställer att alla, oavsett hur lång man är, kan dra nytta av maskinen. Således behöver du som lång inte böja dig eller vara supervig för att kunna använda maskinen, likaväl som att du som kort inte känner att handtaget/maskinen är alldeles för stort/långt.

Ett justerbart handtag gör att du kan nå även i trånga utrymmen, eftersom du helt enkelt kan anpassa detta för att kunna nå. Och så ger det bättre förutsättningar när du ska ställa iväg maskinen då du inte använder den, eftersom att justerbara/hopfällbara maskiner sparar utrymme.

Håll koll på slanglängd och material

Maskinens slanglängd hjälper till att säkerställa viss flexibilitet. Du bör med fördel vända dig till en högtryckstvätt med en slang som varken är för kort eller för lång (det är dock upp till dig vad du tycker är lång och kort) – här är alltså en lagom slanglängd att rekommendera. Det viktigaste är inte att ha en lång slang som sådan, så länge som slangen är flexibel. Du kommer inte långt med en kort och stel slang, eftersom du då måste flytta runt maskinen mycket mer under arbetet, vilket kan vara rätt så jobbigt.

Du bör också hålla koll på vilket material slangen är gjord av. Det är viktigt att du får tag i en slitstark slang som inte skadas av minsta användning. Och så ska materialet vara lätt att veckla ut, så att du inte riskerar att slangen blir svår att få upp om den ligger på marken och mer eller mindre trasslar ihop sig.

Välj en modell med justerbart tryck och stråle

För att vara säker på att din högtryckstvätt kan hantera de olika uppgifterna som den ska användas för, att den är så kraftfull som krävs, kan du med fördel välja en maskin där det är möjligt att justera trycket och formen på vattenstrålen. Du kan kontrollera vattenstrålen antingen med hjälp av flera munstycken, som du kan växla mellan, eller med ett multifunktionellt munstycke, där du helt enkelt kan flytta huvudet för att få en annan typ av stråle. Vissa högtryckstvättar säljs dock bara med ett munstycke, så om du vill ha två, eller fler än två munstycken, bör du försäkra dig om att detta ingår i köpet eller är möjligt att köpa till. Detta gäller för alla slags tillbehör – alltså att du önskar fler tillbehör än vad som är standard

Det kan vara en fördel om trycket kan justeras direkt på handtaget så att du inte behöver gå till maskinen varje gång du måste höja eller lätta på trycket. Hela processen blir mycket enklare om du kan justera inställningsalternativen nära till hands.

Prioritera en användarvänlig högtryckstvätt

Det rekommenderas att du prioriterar en användarvänlig högtryckstvätt istället för att investera i en modell med många funktioner och tekniker. Du får ut det mesta av din nyinköpta maskin om du faktiskt vet hur de olika funktionerna kan och ska användas.

En typ av användarvänlighet som är värd att leta efter är att kunna hälla rengöringsmedel direkt i maskinen så att den själv blandar vatten och rengöringsmedel i rätt blandningsförhållande. Flera maskiner har utvecklats för att kunna rymma hela behållaren, så att du alltid kan byta rengöringsmedel om du behöver olika varianter för olika ytor.

Håll koll på maskinens ström- och vattenförbrukning.

Du bör välja en effektiv och kraftfull högtryckstvätt, eftersom du i så fall kan vara säker på att du både får en modell som klarar olika uppgifter, såväl tuffare som lättare, på bästa sätt, och som inte använder för mycket ström under arbetet. Maskinens kraft ger inte nödvändigtvis en tydlig bild av hur mycket vatten den förbrukar, eftersom du måste titta på effekten i förhållande till mängden vatten per timme och tryck. Flera små maskiner arbetar med lägre effekt, men med samma effekt som de större maskinerna – och det kan därför vara en fördel att gå för en sådan maskin.

Alternativ/extern vattenkälla

Ett av de bästa sätten att spara pengar är att investera i en maskin som kan hämta vatten från en extern vattenkälla istället för att bara använda vatten från vattenförsörjningsnätet. På så sätt kan du använda vatten från en närliggande brunn eller från din regnvattentank, vilket gör att du kan spara in mycket pengar på vattenförbrukningen.

Tänk på om du vill prioritera en tystare högtryckstvätt

Man kan inte låta bli att lägga märke till att en högtryckstvätt avger rätt så mycket ljud när den används. Men om du vill kunna arbeta i trädgården och använda en högtryckstvätt utan att störa alla där hemma eller dina grannar alltför mycket kan det vara en idé att hålla ögonen öppna för en tystare modell. I så fall kommer ni att uppleva ljudnivån som mycket mindre störande.

Tänk på om du vill ha vissa tillbehör

De flesta högtryckstvättar levereras med olika tillbehör, t.ex. flera munstycken. Det är därför värt att titta på vad du får när du köper maskinen, speciellt om du har önskemål när det kommer till vilken typ av munstycke, slang, handtag etc. som ska användas. Här räknas även slanglängd in. Om du vill ha fler tillbehör än de som ingår i köpet kan du hålla koll på om det är möjligt att köpa dem och om de passar din maskin – på det sättet får du fortfarande ut det du vill ha från maskinen. Annars kan det vara en god idé att titta ifall andra modeller har dessa tillbehör så att du kan göra det du vill när du ska använda högtryckstvätten.

Håll ett öga på priset

I detta test av högtryckstvättar hittar du både exempel på några lite dyra högtryckstvättar och några billigare varianter, där alla är bland de bästa på marknaden. Så du kan se att det inte är omöjligt att hitta en bra högtryckstvätt till ett billigt pris.

Det lönar sig därför att hålla koll på priset på olika högtryckstvättar och jämföra dessa innan du kastar dig över den första bästa högtryckstvätten du ser. Ändå rekommenderar vi att du inte bara tittar på priset när du letar efter en funktionell högtryckstvätt, eftersom du i så fall riskerar att investera i en maskin som förmodligen är billig men inte uppfyller dina förväntningar.

Så här hittar du det bästa erbjudandet på en högtryckstvätt

Om du inte har den största budgeten att röra dig med, rekommenderar vi att du håller ett öga på olika online-återförsäljares webbplatser i din jakt efter en högtryckstvätt. Återförsäljare online erbjuder regelbundet trädgårdsmaskiner till bra priser, där du ofta också kan hitta en högtryckstvätt till det bästa priset.

Det rekommenderas att du hittar rätt modell för dig och sedan håller koll på om högtryckstvätten i fråga ska ut på erbjudande. I så fall är du redo att slå till så snart det finns pengar att spara på den bästa högtryckstvätten för dina behov. Kom också ihåg att jämföra priser mellan återförsäljare så att du är säker på att få det bästa priset.

Behöver du andra maskiner för trädgårdsunderhåll?

På den här sidan kan du läsa om ett stort antal maskiner för trädgården. Så det är bara att du söker på sidan om du är ute efter olika trädgårdsmaskiner eller tillbehör. I alla artiklar guidar vi dig till de bästa modellerna så att du är fullt redo inför ett bra köp.

För att kunna använda din högtryckstvätt i trädgården, på terrassen etc. kan det vara en bra idé att först använda en lövblås i området. I så fall tar du åtminstone bort löv och kvistar som ligger i vägen på ytan och förhindrar att du tar bort smuts och smuts på bästa sätt. Vill du veta mer om hur du använder en lövblås och vilka modeller på marknaden just nu som är bäst i test? Du kan lära dig mer om detta i vårt test av lövblås.

FAQ

Vilken högtryckstvätt är bäst i test?

I detta test av högtryckstvättar har vi utsett Kärcher K4 Full Control Premium Högtryckstvätt till bäst i test. Men alla högtryckstvättar i detta test är bäst i test på sina egna sätt och värda investeringen, så läs vidare och hitta den bästa högtryckstvätten för dig!

Vad ska jag vara särskilt uppmärksam på när jag köper en högtryckstvätt?

Du måste hålla koll på maskinens inställningsalternativ för att se till att du kan justera trycket och vattenstrålen till den yta det gäller. Det kan vara smart att leta efter en användarvänlig maskin med en ergonomisk konstruktion (t.ex. justerbart handtag).

Hur mycket kostar en högtryckstvätt?

Priset på en högtryckstvätt varierar mycket beroende på vilken modell du föredrar - och hur mycket tryck och mängd vatten du vill att maskinen ska arbeta med. I detta test har vi dock två billiga högtryckstvättar, så det är möjligt att hitta bra modeller till ett billigt pris.