Bästa hårspray 2022 – Test av 5 effektiva hårsprayer + guide

1
Wella EIMI Super Set

Varför du ska välja Wella EIMI Super Set Namnet Super Set är ingen överdrift när det gäller detta ganska effektiva hårspray från Wella. Med en stadga som håller i både lätta vindar och hårda vindar till stormvindar får alla hårtyper en produkt här som gör något. Det är imponerande att den fortfarande lämnar håret rörligt och mjukt för en så stark stadga. Och det är just därför som den har blivit en favorit hos oss.…

Kolla Priset →
TESTVINDER
 PrisBilligst hos 
Wella EIMI Super Set 100,98 kr. Parfum Zentrum
Elnett Hair Spray för varaktig volym##
Moroccanoil Luminous Hairspray Strong 229,72 kr. Beauty Expert
Schwarzkopf Silhouette Super Hold Hairspray 105 kr. MiaCris
L'Oréal Professionel TecniArt Force 5 Fix Design Fixing Spray##

I den här artikeln berättar vi vilken är den bästa hårsprayen. Vi testar totalt 5 populära hårsprayer och går igenom för- och nackdelar med varje spray.

Mycket har hänt sedan den tid då hårspray var synonymt med en nästan glasartad och lätt smulig vit finish. Utmaningen i dag är däremot att utbudet är enormt och att välja rätt hårspray kan snabbt bli ett projekt i sig självt.

Med lite hjälp av oss kommer du snabbare fram till vilket hårspray du ska välja, eftersom vi testar 5 av de bästa i den här recensionen. Vi fokuserar på egenskaper som stadga, känsla och finish när vi sprayar håret med våra fem finalister. Vi avslutar med en köpguide för att hjälpa dig att få reda på egenskaperna och funktionerna hos olika hårsprayer – och ger dig några bra spraytips på vägen. Du kan också se de fem produkterna i testet i vår jämförelsetabell här.

Wella EIMI Super Set – Bäst i test

Wella EIMI Super Set

Varför du ska välja Wella EIMI Super Set

Namnet Super Set är ingen överdrift när det gäller detta ganska effektiva hårspray från Wella. Med en stadga som håller i både lätta vindar och hårda vindar till stormvindar får alla hårtyper en produkt här som gör något. Det är imponerande att den fortfarande lämnar håret rörligt och mjukt för en så stark stadga. Och det är just därför som den har blivit en favorit hos oss.

Det spelar förresten ingen roll vilken hårlängd eller typ du har eller vilken frisyr du vill ha, för den här flaskan fixar alla typer av hår med en enda sprutning eller två. Den lämnar också håret med en lätt glans, så att det ser vackert och välvårdat ut hela dagen.

Det vi liker:
 • Värmeskyddande hårspray med solfaktor
 • Ger superstarkt, långvarigt grepp – även när det blåser ute
 • Den klibbar inte fast eller stelnar även om du överdoserar – och den är lätt att reda ut.
 • Perfekt för korta frisyrer
 • Fuktskyddande och mycket lätt – håller frisyren utan att tynga ner den
Det vi ikke liker:
 • Den torkar på några sekunder – så om du behöver platta efteråt måste du vara väldigt snabb.
 • Skyddar mot värme i vädret men är inte ett värmeskyddande spray för (heta) styling apparater.

Elnett Hair Spray för varaktig volym – Bäst billigt

Elnett Hair Spray för varaktig volym

Varför du ska välja Elnett Hair Spray för varaktig volym

För dig som vill spara pengar utan att behöva ta till en hårspray som gör håret spegelblankt och styvt – den här är hårsprayen för dig! Den fixerar frisyren med en medelstark stadga och den gör det bra och relativt mjukt, så länge du inte sprutar på för mycket. Du ska inte förvänta dig att den ska hålla dina små hårstrån i blåsiga förhållanden, men å andra sidan kan den ge mer fyllighet vid rötterna de dagar då du behöver lite extra piffighet i dina lockar. Den är också en fantastisk finish för en utekväll och lämnar håret med en vacker glans. För alla normala hårtyper är denna hårspray från Elnett ett bra köp som kan göra din hårdag bättre utan att bryta månadsbudgeten.

Det vi liker:
 • Lätt hårspray med stark stadga
 • Lämnar en naturlig look utan att klistra eller tynga ner håret
 • Bra för att skapa volym
 • Sprutmunstycket har en bra bred fördelning och sprutar med en ultrafin dimma.
Det vi ikke liker:
 • Har en sprittande doft som håller i en timme innan den försvinner.
 • Kan torka ut håret vid frekvent användning – inte bra för lockar
 • Håller din stil bra i några timmar men inte

Moroccanoil Luminous Hairspray Strong – Bästa bidraget

Moroccanoil Luminous Hairspray Strong

Varför du ska välja Moroccanoil Luminous Hairspray Strong

Moroccanoil ger glans och rörelse med en medelhög stadga för alla hårtyper – även för dem med lockigt hår! Det betyder också att den är skonsam, vilket gör den perfekt även för torrt hår. Med arganolja, som är Moroccanoils signaturingrediens samt de essentiella fettsyrorna kan du styla ditt hår här utan att det känns knaprigt eller glaslikt.

Det är inte ofta en hårspray kan ge näring och fukt samtidigt som det fixerar frisyren, men det är precis vad denna Luminous spray kan göra. Den kan användas i hela håret, som den för övrigt ger en vacker och naturlig glans.

Det vi liker:
 • Konditionerande hårspray med anti-friss egenskaper och antioxidanter
 • Kan användas både före och efter styling
 • Tynger inte ner håret och lätt att tvätta ur håret
 • Har en lätt och behaglig doft
 • Bra för fint hår
Det vi ikke liker:
 • Inte bra i klimat med hög luftfuktighet
 • Har inte så starkt grepp som tillverkaren påstår

Schwarzkopf Silhouette Super Hold Hairspray – Bäst med stark stadga

Schwarzkopf Silhouette Super Hold Hairspray

Varför du ska välja Schwarzkopf Silhouette Super Hold Hairspray

En annan hårspray som fixerar håret så att det håller sig fint och fast hela dagen. Perfekt för fasta stilar med volym och för att hålla fast små hårstrån längs hårlinjen utan att det ser lackerat och klibbigt ut. Här har vi en riktigt bra hårspray som håller vad den lovar – och lite till.

Hårsprayen kan enkelt användas på alla hårtyper, och är även bra för dig som dansar eller går på gym – den kan verkligen hålla fast din frisyr! Den doftar också ganska gott för att vara en hårspray, och det har bra anti-friss-egenskaper.

Det vi liker:
 • Unisex hårspray med mycket stark stadga – men ändå lätt att reda ut.
 • Ger glans och lätt glans till torrt och livlöst hår
 • Torkar relativt snabbt och håller hela dagen
 • Bra för kort hår och hår som är tunt och fint
 • Silikon- och parabenfri
Det vi ikke liker:
 • Inte så bra för mjuka och naturliga stilar
 • För mycket spray kan tynga ner håret.

L’Oréal Professionel TecniArt Force 5 Fix Design Fixing Spray – Bäst för styling

L'Oréal Professionel TecniArt Force 5 Fix Design Fixing Spray

Varför du ska välja L’Oréal Professionel TecniArt Force 5 Fix Design Fixing Spray

Ge din frisyr mjukhet, rörelse och lätt glans med denna designade hårspray från Paris. Den är perfekt för styling av tjockt, tunt och fint hår, och är en produkt som kan hålla din frisyr i flera timmar. Den är perfekt för dem som behöver skapa textur och sätta stilar med volym, och fungerar även bra som en finishing touch. Den blir inte klibbig eller glasig i håret, och om du råkar spraya lite för mycket är det superlätt att borsta ur den igen. På det hela är denna en utmärk hårspray och en av de bättre stylingprodukterna på marknaden – och förmodligen en av dem du har sett på din frisörs hylla.

Det vi liker:
 • Hårspray utan aerosol med medium till stark stadga som skyddar mot solens UV-strålar.
 • Innehåller ricinolja – återfuktar och vårdar håret lätt.
 • Bra för styling
 • Lätt och icke-klibbigt – perfekt för fint hår
 • Mycket lätt att tvätta och reda ut
Det vi ikke liker:
 • Om du bara behöver fixa ditt hår och lägga ner lite babyhår, spendera inte pengar på detta hårspray.
 • Inte så bra om du har mycket frissigt hår
 • Inte så bra för lockigt hår

Hur man väljer den bästa hårsprayen – köpguide

På det gyllene 80- och 90-talet var hårspray något som kunde göra håret så styvt, glänsande och frissigt att det faktiskt kunde vara lite svårt att tvätta ur håret. I dag kan du fortfarande (om du vill) få en frissig frisyr, men du slipper stelheten och den lackerade finishen samt det slitage som “gamla” hårsprayer gav ditt hår.

Med dagens hårsprayer kan du få värmeskydd, näring, vård och stadga – du kan till och med få en hårspray som praktiskt taget är skräddarsytt för din hårtyp, med extra skydd mot solens UV-strålar.

Det finns många olika produkter att välja mellan, så innan du ger upp och bara köper den som ser bäst ut ska du läsa vidare. Vi guidar dig så att du är förberedd på att välja en hårspray som passar dina specifika behov.

Stadga

Hårspray innehåller olika typer av polymerer, och det är dessa som avgör hur mycket stadga varje hårspray ger. Det finns lätt, medium och stark stadga – och ibland extra stark stadga.

För de flesta hårtyper och frisyrer räcker det med en lätt eller medelhög stadga för att fixera frisyren med så du får en naturlig och rörlig look. Om du letar efter en stadga som håller din frisyr på plats är en stark eller extra stark stadga rätt val. Vi rekommenderar dock att du endast använder en hårspray med stark stadga om du väljer en frisyr där håret behöver hållas uppe. Det kan till exempel handla om volymfrisyrer där du sprayar mycket nära rötterna.

Hårspray med lättare eller mer flexibel stadga är ofta bra att använda före och under fixeringen av frisyren. Om du har lockigt hår rekommenderar vi att du alltid använder en hårspray med relativt lätt stadga.

Finish

En annan sak att tänka på är hårsprayens finish. Även här finns det några alternativ att välja mellan. De flesta hårsprayer ger en lätt glans, medan andra lämnar en matt eller nästan osynlig yta.

en hårspray med glans kan ge en extra välvårdad och hälsosam look och är bra för hår som tenderar att se lite torrt och livlöst ut. För lockiga hårtyper ger en lätt glans en välvårdad och exklusiv look.

Fyllighet och volym

De flesta av oss känner till knepet att tupera rötterna och sedan spraya med hårspray för att ge håret mycket volym. Med en bra hårspray kan du slippa tupera och ändå få fin volym i håret. Om det är den här typen av styling du är ute efter bör du vara uppmärksam på hårsprayens appliceringsmöjligheter och vilken typ av stadga det är formulerat för att ge. Extra hold och super hold är vanligtvis bra indikatorer på att det är en hårspray som är idealiskt för stylade frisyrer och som även kan sprayas vid rötterna. Den här typen av styling kan dock vara ganska slitsam för håret, särskilt om du vill skapa volym i det dagligen. Ett bra alternativ är torrschampo. Torrschampo appliceras på hårbotten och hårrötterna och kan därför hjälpa till att ge håret lyft och fyllighet. Samtidigt kan du med ett torrschampo hoppa över en eller två hårtvättar – win-win!

Doft

Den starka lukten av sprit och konstiga kemikalier som sticker lite i näsan är förmodligen vad de flesta hårsprayer från förr kännetecknas av. Tack och lov är detta inte längre fallet och fler tillverkare prioriterar en god doft bland hårsprayens övriga ingredienser.

Vissa hårsprayer doftar bättre än andra, men det är värt att veta att den stickande lukten beror på några av de ingredienser som ger hårsprayen stadga (inklusive alkohol). Med andra ord, om du är på jakt efter en hårspray med extra stadga måste du vanligtvis välja mellan en parfymerad doft (parfymen tillsätts för att maskera lukten av sprit) eller en “renare” spritdoft.

Det betyder också att hårspray med lätt stadga och hårspray som ofta kan användas före styling – det vill säga för att styla med, inte bara fixera – ofta också är de som kan klara sig med en relativt mild och väldoftande formula.

Hårspray med anti-frizz egenskaper

Eftersom hårspray fixerar håret kan den också reducera frissighet och hålla ner flygande strån. Om du lider särskilt mycket av frissighet kan det vara en bra idé att välja en hårspray med fuktskyddande egenskaper. Hårtyper som är benägna att vara frissiga kan också få en extra boost med en hårspray som ger håret en lätt glans.

I det här testet har både Wella EIMI Super Set och Moroccanoil Luminous Hair Spray särskilda anti-frizz-egenskaper.

Hårspray för lockigt hår

Även för lockigt hår är det viktigt att använda en hårspray som ger fukt och har anti-frizz-egenskaper.

en hårspray för lockar innehåller ofta oljor som argan-, kokos-, jojoba- eller ricinolja. Lockigt hår kräver särskild vård, och det kan vara bra att tänka på detta oavsett vilka hårprodukter man använder.

5 gyllene tips för att styla håret med hårspray

 • Spraya alltid på rent hår som är helt torrt.
 • Håll ett avstånd på mellan 25 och 30 cm.
 • Skapa volym genom att spraya rötterna – och håll rötterna utsträckta tills lacket är torrt eller blås kall luft från din fön.
 • Om du behöver lägga ner några frissiga hårstrån, spraya lite lack på din hand och klappa försiktigt ner håret.
 • Använd en (ren) tandborste för att ta bort små babyhår och fint hår vid hårlinjen innan du fixerar med hårspray.

VANLIGA FRÅGOR

Vilken är den bästa hårsprayen i testet?

Den bästa hårsprayen i testet är Wella EIMI Super Set! Här får alla hårtyper både solskydd och en imponerande stark stadga med en lätt hårspray som inte gör håret stelt.

Är hårlack och hårspray samma sak?

Ja, hårlack och hårspray är samma sak. Båda är produkter som du kan använda för att styla och/eller fixa ditt hår.