Hårtork bäst i test 2022 – Så hittar du den bästa hårtorken för dig

1
GHD Air Professional

GHD Air Professional är en fantastiskt bra hårtork som du ska köpa om du är ute efter att kunna föna håret snabbt och även styla håret med, som namnet antyder, professionella resultat. Dessutom är den utformad med vänsterhänta i åtanke och är därför extra användarvänlig. Allt som allt en riktigt bra hårfön som vi har utsett till bäst i test overall! Därför ska du välja GHD Air Professional Detta är marknadens bästa hårtork för dig…

Kolla Priset →
TESTVINDER
 PrisBilligst hos 
GHD Air Professional 1.182 kr. Lyko
Dyson Supersonic 3.708,69 kr. Simply Scuba
OBH Nordica Björn Axén Tools AC 2000 648 kr. Compumail
Babyliss Bronze Shimmer 2200W (D566E) 585 kr. Parfumdreams.se - SE
Remington Proluxe AC9140 336,75 kr. Apotek Hjärtat
Babyliss Expert Plus 2100W (D322E) 299 kr. Elon
GHD Wanderlust Flight Travel##
Remington Air3D D7779 968 kr. Compumail

Tillhör du en av dem som tror att en hårtork bara är en hårtork (eller som den så ofta också kallas; hårfön), så länge den kan blåsa ut luft? Då kommer du att få lite av ett wake up call här! För en hårtork är inte bara en hårtork, och även om dess grundläggande funktion är att föna håret, finns det en mängd av olika modeller med olika funktioner och för olika behov. Som du förmodligen kan räkna ut är marknaden för hårtorkar stor och det kan vara svårt att hitta den bästa hårtorken för just dina behov. 

Lyckligtvis kan du komma nära svaret tack vare denna artikel! Vi har verkligen gjort gedigen research och kommit fram till vilka som är de 8 bästa produkterna när det kommer till de hårtorkarna som finns på marknaden just nu. Här får du alltså presenterat en granskning med alla deras olika egenskaper och fördelar. 

Dessutom kommer vi i slutet av artikeln guida dig så att du kan välja rätt hårtork för dig, och vi kommer också med några bra tips kring hur du tar hand om ditt hår när du torkar det. Sist men inte minst ger vi tips och tricks om hur olika hårtyper får ut det bästa av föntorkning – och med bästa resultat. 

GHD Air Professional – Hårfön bäst i test

GHD Air Professional är en fantastiskt bra hårtork som du ska köpa om du är ute efter att kunna föna håret snabbt och även styla håret med, som namnet antyder, professionella resultat. Dessutom är den utformad med vänsterhänta i åtanke och är därför extra användarvänlig. Allt som allt en riktigt bra hårfön som vi har utsett till bäst i test overall!

Därför ska du välja GHD Air Professional

Detta är marknadens bästa hårtork för dig som värdesätter god kvalitet från just en av de bästa tillverkarna på marknaden – GHD. GHD Air är utrustad med en kraftfull AC-motor som säkerställer snabb och effektiv torkning. Trots den kraftfulla motorn utrustad med hela 2100W är den väldigt tyst. 

Modellen är utrustad med jonteknik som minskar friss och lämnar håret mjukt och glänsande – satin hair, helt enkelt. Denna hårtork har en riktigt elegant och professionell design, som du kan höra på namnet. Dessutom är den utrustad med ett avtagbart filter som samlar upp tex. löst hår, vilket garanterar ett långt liv. Hårtorken levereras också med användbara tillbehör, såsom två olika munstycken i olika storlekar. Sammantaget bäst i test overall!

Det vi liker:
 • Jonteknik som motverkar statisk elektricitet, krusigt hår och kluvna toppar
 • Ergonomisk design som passar både höger- och vänsterhänta – unikt och användbart!
 • 3 meter lång sladd så att du enkelt kan röra dig medan du blåser och stylar hårey
 • Kalluftsfunktion så att du kan få en mildare föning och sätter en fin finish på din styling
Det vi ikke liker:
 • Kan för vissa upplevas som lite tung och klumpig
 • En diffuser ingår inte med denna hårtork – du måste köpa den separat
 • Priset – detta är en dyr hårtork

Dyson Supersonic – Bästa premium

Precis som vår testvinnare är Dyson kända för att vara en tillverkare som levererar riktigt bra produkter till kräsna användare. Med denna hårfön får du allt du kan önska när det kommer till att torka håret och styla det snyggt och hållbart. Bland annat tack vare en effektiv motor och olika värmeinställningar. Marknadens bästa premiumval!

Därför ska du välja Dyson Supersonic

Att denna hårfön från Dyson är en av de absolut bästa på marknaden kan till stora delar hänföras till att den  är utrustad med en lätt men kraftfull V9 motor och har värme- och hastighetskontroll med hög precision så du kan uppnå professionella resultat hemma. Dessutom är motorn på Dyson Supersonic ergonomiskt placerad i handtaget, så du kommer inte ens märka dess vikt. Kombinera detta med att det går riktigt snabbt att föna håret med denna hårfön så förstår du att det inte kommer att bli tal om några trötta armar här!

Hårfönen har 4 värmeinställningar – 100°C för snabb torkning och styling, 80°C för vanlig torkning, 60°C för varsam torkning och 28°C kall luft för de som vill finslipa stylingen av sitt hår. Hårfönen levereras även med ett praktiskt tillbehör för ett varsamt och kallare luftflöde, vilket är perfekt för fint hår och känslig hårbotten, men säkerställer ändå en snabb hårtorkning. Du kan även få till din styling precis som du vill tack vare de mångsidiga magnetiska tillbehören. Allt som allt är Dyson Supersonic bäst i test på sitt sätt genom att vara den hårfön som är marknadens bästa premiumval.

Det vi liker:
 • Lätt men kraftfull V9 motor som gör torkning och styling effektiv
 • Liten, smidig och ergonomisk modell med vilken du lätt kommer åt där du vill
 • Kan ställas in på 4 olika värmeinställningar beroende på dina behov
 • Kontrollerat och kraftfullt luftflöde i hög hastighet tack vare Air Multiplier-teknologin som säkerställer en effektiv hårföning utan värmeskador
Det vi ikke liker:
 • Säljs till ett högre pris som inte alla är beredda att betala
 • Kan upplevas som lite väl krånglig för vissa som inte vill sätta sig in i olika inställningar etc.

OBH Nordica Björn Axén Tools AC 2000 – Bästa allround

Med en ovanligt effektiv funktion med kall luft och en funktionell design är OBH Nordica Björn Axén Tools AC 2000 är ett riktigt bra val för de som vill ha en av marknadens bästa allround hårfönar som lever upp till höga krav.

Därför ska du välja OBH Nordica Björn Axén Tools AC 2000

De flesta som äger en hårfön med kalluftsfunktion vet att den här funktionen vanligtvis bara är lite halvdan, och kanske ändå inte alls så kall som man vill. Men hos denna OBH Nordica Björn Axén Tools AC 2000 lever dock kalluftsinställningen verkligen upp till sitt löfte! Genom att avsluta med kall luft håller frisyren bättre och håret lämnas med mer glans och du får den där fina ‘satin hair-känslan’. Dessutom är denna modell utrustad med en joniseringsfunktion som motverkar statisk elektricitet och krusigt hår. 

Björn Axén AC 2000 väger otroligt lite jämfört med sina konkurrenter, vilket ger en bra och bekväm användarupplevelse. Med sina 2000 watt, 2 hastigheter, 3 temperaturinställningar och en stark kalluftsfunktion säkerställer den snabb och effektiv föntorkning som kan ställas in för alla behov. Dessutom har denna hårfön en lång sladd för stor rörelsefrihet och ett avtagbart filter för enkelt underhåll. Allt som allt den allround-hårfön som är bäst i test!

Det vi liker:
 • Supereffektiv och kalluftsfunktion – här kan du verkligen fixa din frisyr!
 • Lätt i vikt – med denna snygga hårfön undviker du trötta handleder och armar, samt lång sladd för flexibilitet
 • Kraftfull AC-motor som blåser för fulla muggar på 2000 watt
 • Tyst så att även din hund kan torkas utan att sticka svansen mellan benen
 • Perfekt tempererade värme- och kylinställningar – varken för varmt eller för kallt
 • Även bra för att torka långt och lockigt skägg
Det vi ikke liker:
 • Kan tendera att bli lite varm vid långvarig användning
 • Den tillhörande diffusorn har inga piggar i mitten och är därför mindre effektiv om du har kort hår

Babyliss Bronze Shimmer 2200W (D566E) – Bästa budget

Babyliss Bronze Shimmer 2200W D566E är en effektiv och snabbtorkande hårfön som kommer att tillfredsställa även de mest kräsna typerna. Den är utrustad med en kraftfull motor och jonteknik så att du alltid är garanterad ett fint, glänsande och ofrissigt resultat. Denna hårfön levereras också med en diffuser, vilket gör den till en fantastisk hårfön för alla frisyrer. Allt detta till ett mycket lågt pris!

Därför ska du välja Babyliss Bronze Skimmer 2200W D566E

Denna hårfön, D566E från Babyliss, är en effektiv och kraftfull hårtork som garanterar snabb torkning varje gång. Den är utrustad med 2 värme- och blåsstyrkor och har också en kalluftsknapp för skonsam föning och styling av frisyren. Dessutom säljs den till ett lågt pris, så du behöver inte känna att du spränger din budget med denna modell.

Babyliss Bronze Shimmer D566E är vidare en hårfön utrustad med en nano-keramisk kvartsvärmare. Detta innebär att du som användare garanteras en enhetlig och skonsam torkning. Med en motor på 2200 watt får du en kraftfull modell som kan torka även det tjockaste håret på kort tid. Förutom den kraftfulla motorn och den nano-keramiska kvartsvärmaren, är denna Babyliss Bronze Shimmer 2200W D566E hårfön utvecklad med jonteknik för att säkerställa att du eliminerar statisk elektricitet och mer glänsande hår. Filtret är avtagbart och modellen är därför lätt att rengöra. Sammantaget en av de hårtorkar som är bäst i test för skimrande, bronzigt hår!

Det vi liker:
 • Utrustad med 2200 watt motor, så att du verkligen kan blåsa igenom hela håret
 • Nano-keramisk kvartsvärmare – innovativ design i högklassig
 • Jonteknik som gör att du slipper både frissigt hår, statisk elektricitet och slitet hår
 • Super bra grepp – du kan föna och styla i en evighet utan att du tröttnar i armarna
 • Avger inte lika högt ljud som många av de andra – det här är en tyst hårtork
 • Särskilt effektiv luftflödesteknik så att hårtorkningen går snabbt och smidigt
 • Säljs till ett plånboksvänligt pris som de flesta har råd med
Det vi ikke liker:
 • Det kan vara nödvändigt att vänja sig vid placeringen av inställningsknapparna på denna hårfön så att du trycker inte på dem medan du är igång

Remington Proluxe AC9140 – Bästa kraftfulla

Det sägs ofta att tid är pengar, och frågan är om inte denna hårfön från Remington är den bästa när det kommer till att vi sparar både tid och pengar då vi man vill föna sitt hår på inte lång tid alls?! Den är nämligen en av marknadens absolut billigaste hårfönar, som dock fortfarande har en av testets kraftfullaste motorer!

Därför ska du välja Remington Proluxe AC9140

Samtidigt som vi är många som tycker att det är en härlig stund då vi står framför spegeln och fixar oss, oavsett om det är inför en vanlig dag på jobbet eller något mer spektakulärt, är kanske inte momentet att torka håret det moment vi vill lägga allra mest tid på. Väljer du denna hårfön, Remington Proluxe AC9140, kan du snabbt och effektivt ta dig igenom håret – även om du har mycket och tjockt hår. Detta då den är utrustad med en av testets kraftfullaste motorer på 2400 watt.

Innebär då detta att du behöver göra jättestort utrymme för att köpa hårfönen i din budget då? Nej, tvärtom! Den är nämligen en billig hårfön, en av marknadens billigaste faktiskt. Vidare är den utvecklad med 90% mer joner för frizz-fri glans samt intelligent OPTIHeat-teknik ger värme där det behövs. Mycket av det fina resultatet som gör håret mer hållbart och snyggt stylat kan hänföras till dess exklusiva Remington-munstycke. Vill du ha en extra boost finns dess StyleShot-inställning. Till sist kan vi nämna att det är en hållbar modell med en så lång garanti som hela 5 år! Sammantaget en mycket kraftfull hårfön – bäst i test i den kategorin!

Det vi liker:
 • Säljs till ett lågt pris som inte behöver sparas för i år och dar
 • Kraftfull AC-motor på hela 2 400 watt ger hög effektivitet för även det tjockaste håret
 • 90% mer joner för frizz-fri glans
 • Förbättrat luftflöde och värmefördelning, mycket tack vare ett exklusivt Remington-munstycke
 • Salongsresultat med lång hållbarhet, och lång hållbarhet på hårfönen med 5 års garanti
Det vi ikke liker:
 • Större än vissa andra hårtorkar gör att den kan upplevas som något osmidig

Babyliss Expert Plus 2100W (D322E) – Prisvärd och stark

Denna Babyliss Expert Plus 2100W är ytterligare ett alternativ när det kommer till det perfekta verktyget för människor som letar efter en kraftfull hårtork, som är både prisvärd, mångsidig och effektiv. Det finns många fördelar med denna hårfön – inte minst då att den torkar håret snabbt!

Därför ska du välja Babyliss Expert Plus 2100W (D322E)

Letar du efter en effektiv och bra hårfön som inte blåser budgeten är Babyliss Expert 2100W ett ytterligare ett av de bästa alternativen. Enligt många marknadens bästa hårfön i det avseendet! Detta tack vare sin stora kraft, men också för att den är både lätt och tyst hårfön. Babyliss Expert 2100W blåser med en hastighet på hela 75 km/h. Vidare har den en torkningseffekt på 2100W, men har bara en verklig energiförbrukning på 1500 watt. Detta innebär en energibesparing på så mycket som 25%. 

Förutom sitt budgetvänliga pris är Babyliss Expert 2100W också extremt användarvänlig. Den medföljande hårtork-näbben säkerställer en exakt blåsriktning och med dess 2 temperatur- och styrkeinställningar, samt en kalluftsfunktion, uppfyller den de allra flesta önskemålen. Helt enkelt en av de bästa hårtorkarna för ett mycket bra pris, absolut värd att klassas som bäst i resr.

Det vi liker:
 • Effektiv likströmsmotor som går på 2100 watt men med en låg energiförbrukning på bara 1500 watt
 • Lätt hårfön med bra grepp
 • Tyst hårtork – du slipper väcka hela huset när håret ska torkas
 • Bra pris – detta är en billig hårtork i bra kvalitet
 • Kalluftsfunktion så att du alltid kan få en fin finish på din styling
Det vi ikke liker:
 • 1,8 meter sladd är något kortare än på andra hårtorkar
 • Denna hårfön är inte utrustad med jonteknik

GHD Wanderlust Flight Travel – Bästa för resan

En annan väldigt bra hårfön från människorna bakom GHD har vi i denna Wanderlust Flight Travel. Det är en exklusiv hårfön som du enkelt kan ta med dig i väskan var du än ska. Om du ofta är ute och reser eller är på språng, så är denna hårfön något för dig!

Därför ska du välja GHD Wanderlust Travel

Är du en riktig globe trotter, eller är du bara ofta på språng? GHD Wanderlust Flight Travel resehårtork är det enda verktyget du behöver för att kunna torka håret snabbt – oavsett var du befinner dig. GHD Wanderlust Flight Travel är nämligen en hårfön som är perfekt för en weekendresa eller semester. Den lilla resehårtorken kan enkelt fällas ihop så att den kan få plats i ditt handbagage, och den väger inte mer än 320 gram, vilket gör den lätt att bära med sig på resan. Trots sin lilla storlek är denna hårfön utrustad med en torkningseffekt på 1400W, vilket garanterar en snabb torkning. 

Förutom att vara lätt att bära med sig som resesällskap, är GHD Wanderlust Flight Travel utrustad med 2 blåskrafter och en kalluftfsunktion som garanterar en bra finish. Den har också andra justerbara egenskaper, så att den ger maximal prestanda oavsett var i världen du behöver den. Sist men inte minst ingår en fin tygpåse för förvaring så att den skyddas när du är på språng. Du förstår att det är en mycket bra hårtork – bäst i test för dig som vill föna håret på bästa sätt på språng!

Det vi liker:
 • Fällbar modell med förvaringsväska – perfekt för resor eller för användning efter duschen i gymmet
 • Exceptionellt stark blåskraft jämfört med en vanlig standard-hårfön för resor
 • Liten och ultralätt i vikt – du märker den knappt i väskan
 • Innovativ SafeGuard-teknik innebär att den stängs av automatiskt om du håller den för nära håret
Det vi ikke liker:
 • Fantastiskt för resor och weekendresor – inte så bra för daglig användning
 • Denna hårtork blir ganska varm
 • Det finns ingen jonteknik i denna hårtork

Remington Air3D D7779 – Exklusiv och futuristisk

Detta är en riktig premium-modell på hårfön, som både ser snygg ut och kommer få dig att se snygg ut. Du får ett mycket bra resultat tack vare fina egenskaper såsom 3D Airflow-teknologi och praktiska tillbehör.

Därför ska du välja Remington Air3D D7779

Bara av att se på denna hårfön inser du att det är en riktigt bra modell – med sitt futuristiska och exklusiva utseende indikeras att även du kommer få ett snyggt och exklusivt utseende. De fina resultat du får av denna hårtork kan till stora delar hänföras till dess 3D Airflow-teknologi. Dessutom kan du på allra bästa sätt skräddarsy stylingen efter dig och dina behov, då du kan välja mellan 3 värme- och 2 hastighetsinställningar, beroende av vilken hårfrisyr du vill ha. 

En extra fin aspekt med denna hårfön från Remington är att den också har en balsam-teknologi, vilken förstärker glanseffekten och minimerar frissigt hår. Ditt hår blir helt enkelt mjukt och glänsande – precis sånt ‘satin hair’, som man vill ha det! Du behöver heller inte oroa dig för att du ska gå miste om detta, utan hållbara resultat får du tack vare Cool Shot-funktionen. Allt som allt en av marknadens bästa hårtorkar i premiumklassen!

Det vi liker:
 • Har en snygg och futuristisk design som är smidig att bära med sig
 • Möjlighet att välja mellan 3 värme- och 2 hastighetsinställningar som alla är noggrant utvecklade
 • Balsam-teknologi som förstärker glanseffekt och minimerar frissigt hår
 • 3D Airflow-teknologi för optimerat resultat
 • Levereras med flera fina tillbehör, såsom exklusiv förvaringsväska, slimmad 7 mm koncentrator, samt snabbtorknings-koncentrator
Det vi ikke liker:
 • Säljs till ett högt pris som inte alla är beredda att betala
 • Har relativt låg kraft i motorn
GHD Air Professional Dyson Supersonic Björn Axen AC 2000 Babyliss Bronze Shimmer 2200W (D566E) Remington Proluxe AC9140 Babyliss Expert 2100W Hair Dryer (D322E) GHD Wanderlust Flight Travel Remington Air3D D7779
Watt 2100 1600 2000 2200 2400 2100 1400 1800
Temperaturinställningar 3 4 3 2 3 2 2 2
Blåsstyrkor 3 3 2 2 2 2 2 3
Motortyp AC Digital V9 AC DC AC DC AC DC
Längd på sladd 3 meter 2,9 meter 2,8 meter 2,5 meter 3 meter 1,8 meter 1,8 meter 3 meter
Kalluftsfunktion Ja Ja Ja Ja Ja Ja Ja Ja
Jon-teknik Ja Ja Ja Ja Ja Nej Nej Ja

Hur man väljer den bästa hårfönen

Först och främst är det viktigt att man har sitt hår och den hårtyp man har som utgångspunkt när du letar efter din nya hårtork. Det gäller bland annat att utgå från huruvida man har lockigt hår eller rakt hår, långt eller kort, för att helt enkelt den bästa hårfönen för sig själv. Om du till exempel har tjockt hår bör du titta efter en kraftfull hårtork med många watt och eventuellt också med höga temperaturer, så att du kan få håret torrt utan att behöva stå flera timmar framför spegeln.

Om håret å andra sidan är tunt eller skadad, är det viktigt att du väljer en hårtork som kan ställas in för att sänka temperaturen så att håret inte onödigtvis skadas av värmebehandlingen. Om du är villig att spendera lite extra kan du med fördel välja en hårtork som är speciellt utformad för att skydda fint och torrt hår.

Dessutom bör du tänka lite på hur den övergripande designen och de individuella egenskaperna hos hårtorken ska vara. Här är dess grepp, vikt, ljudnivå och sladdlängd några av de saker du kan tänka på. Vi går igenom de mest centrala parametrarna nedan!

Användarvänlighet

Oavsett hur effektiv en hårtork är och hur många blåsstyrkor och temperaturinställningar den kan imponera med, är användarvänligheten i slutändan en av de viktigaste parametrarna som du inte får glömma. Vad detta inkluderar berättar vi mer om här!

Grepp och inställningar

Det lönar sig alltid att gå efter en hårtork med ett bra ergonomiskt grepp, så att du enkelt kan föna håret och flytta hårtorken i din egen takt utan att få kramp i dina armar, handleder och fingrar. Håll också ett öga på hur du använder de olika inställningarna för hårtorken; var är knapparna och är det enkelt att ändra inställningar medan du torkar?

Vikt

På samma sätt kan du överväga hur mycket hårtorken väger; Om du har långt hår som tar lite tid att torka kommer dina armar förmodligen att uppskatta en hårtork som inte väger för mycket. Om du däremot inte använder din hårfön ofta, eller om dina hårfön-sessioner är över snabbt, kommer vikten att spela en mindre roll.

En lätt hårtork väger vanligtvis mellan 500 och 800 gram. Vissa är till och med så lätta att de inte väger mer än cirka 450 gram. Lätta hårtorkar som ligger runt 500 – 600 gram är självklara att ta med på din semester eller affärsresa. Förutom den lätta vikten är de ofta också något mindre i storlek, och också praktiska att ha på språng till exempelvis gymmet.

Tänk dock på att bara för att en hårtork väger mer än 800 gram är den inte nödvändigtvis lika tung som en sten. De flesta hårtorkar av god kvalitet väger 1 kilo och du kan fortfarande torka håret med dem en bra stund utan att få ont i armar, händer och handleder. Annars är väl lite extra träning inte fel?!

Watt

Kort sagt, mängden watt säger något om hur mycket energi en elektrisk apparat använder per sekund. Hårtorkens effekt mäts i watt, vilket innebär att ju högre watt, desto kraftfullare är den.

Som huvudregel kan du komma ihåg att antalet watt påverkar hårfönens blåskraft. En hårtork med många watt kommer därför att ha en större och kraftfullare motor, som kan blåsa med full kraft under en längre tid utan uppvärmning under vägen. På samma sätt kommer en hårtork med många watt också vanligtvis att ha fler hastighetsinställningar och därmed vara mer mångsidig – till exempel om du vill styla ditt hår på olika sätt.

En bra traditionell hårtork går på cirka 2000 – 2200 watt, samt har mellan 2 – 3 olika hastighetsinställningar och blåser effektivt igenom hela din frisyr utan att behöva kylas ner kylning under vägen. Här blir de lite mindre hårtorkarna (med en lite mindre motor) inte de bästa, eftersom de lätt kan bli något varma även efter en kort tids användning.

Motor

De två vanligaste typerna av motorer i hårtorkar är en AC- eller DC-motor. Om du letar efter en kraftfull hårtork, välj då en som är utrustad med en AC-variant. AC-motorn är också den som de flesta professionella hårtorkarna är utrustade med. För förutom den kraftfulla motorn har den också en längre livslängd. En hårtork med en AC-motor kommer också att vara mer effektiv när det gäller både koncentration och fördelning av luftflöde.

En likströmsmotor är mindre, men det betyder inte att den är mindre effektiv. Många hårtorkar av hög kvalitet med standardfunktioner (inklusive blåskrafter) är utformade med en likströmsmotor. En likströmsmotor är också lättare än en växelströmsmotor.

En hårtork med eller utan diffuser?

Det är alltid bra att använda en diffuser när du torkar håret. För att fräscha upp minnet är alltså en diffuser det du på sätt och vid sätter på hårfönens munstycke. Med detta som “extra munstycke” säkerställs en jämn luftfördelning. Av samma anledning undviker du att slita på håret i onödan, eftersom värmen är jämnt fördelad.

En diffuser är också ett oumbärligt tillbehör för de med lockigt hår som vill lyfta fram de vackra vågorna. En diffuser kan lyfta och separera håret under föntorkning, vilket skapar lockar och volym som håller. Vissa hårtorkar levereras med en diffuser, medan du i andra fall måste köpa en separat. Om så är fallet, se till att den hårtork du köper kan utrustas med tillbehör.

Jonteknik

Om du har fint och slätt hår som tenderar att generera statisk elektricitet måste du skaffa en hårtork med jonteknik. Joniserade hårtorkar slätar ut hårstrån och motverkar effektivt statisk elektricitet och frissigt hår, och också ger dig en skonsammare föntorkning. Risken för att skada håret minskar därmed avsevärt.

Vad gör en kalluftsfunktion?

Kyl-knappen på en hårtork är den funktion du kommer att få glädje om du använder din hårtork för att styla håret. Den kalla luften är pricken över i:et då den fixar din styling så att den håller. Dessutom ger kalluft funktionen också en mer skonsam torkning av håret, vilket kan vara mycket bra att känna till.

Tips på hur du tar hand om ditt hår när du fönar håret

När du torkar håret med en hårtork kommer det i kontakt med hög värme, vilket kan skada håret. Därför är det en bra idé att använda en produkt som är speciellt utvecklad för att skydda håret från värme, till exempel en värmeskyddsspray.

Se upp med värmen

Oavsett vilket typ av stylingverktyg med värme som du använder, kommer det att skada ditt hår i högre eller mindre grad (bokstavligen!). Med det sagt finns det tack och lov olika sätt att minska dessa värmeskador.

En av metoderna är, som nämnts ovan, att applicera någon av marknadens alla värmeskyddande produkter i håret innan du börjar föna. Vi rekommenderar alltid att du använder en sådan produkt.

Håll avstånd mellan hår och hårfön

En annan metod är att du ser till att hålla ett bra avstånd när du fönar – du måste vara försiktig med de varma temperaturerna när du går genom håret. De flesta hårtorkar är dock relativt säkra och når inte temperaturer som allvarligt kan skada håret.

Varför kan man ändå höra talas om att det går att skada håret rejält när man fönar det? Svaret är enkelt, och samtidigt är det något de flesta inte tänker på; det sker då man låter hårfönens munstycke komma mycket nära håret. Det som kan hända när du gör detta är att värmen är alldeles för koncentrerad och blockerad – och därför ökar värmen, och det är då värmeskadorna sker.

Hur man fönar håret

För att göra det hela lite lättare för dig ger vi dig några tips om hur du torkar håret mer skonsamt.

 • Se alltid till att hålla ett avstånd mellan hår och hårfönens munstycke när du är igång. Mellan 10 och 15 centimeter är ett lämpligt avstånd.
 • Du ska flytta hårfönen omväxlande fram och tillbaka i korta rörelser för att undvika konstant värme (och slitage) på ett ställe under längre tid.
 • Se samtidigt till att luften fördelas ordentligt när du blåser fram och tillbaka. Det är en bra idé att ändra temperaturinställningar längs vägen; börja med högre värme och växla gradvis till en svalare inställning.

Vänd ner huvudet och dela sedan håret i sektioner.

 • Börja torka håret med huvudet nedåt. På det sättet kan du lättare nå hela vägen runt, och du får en ‘grundtorkning’, så att håret närmast hårbotten torkas först.
 • Härifrån kan du dela håret i sektioner så att du börjar på ett ställe och slutar på ett annat och därmed inte får samma hårstrån utsatta för mer värme än nödvändigt.
 • Det är också en effektiv metod om du vill styla ditt hår och samtidigt komma åt effekten som ger dig rakt hår.

Använd en hårtork med separat värme och blåsstyrka

Det rekommenderas att du väljer en hårtork där temperaturinställningarna fungerar oberoende av hårtorkens blåshastigheter, så att du till exempel kan föna med hög blåshastigher men med låg temperatur. Det är mer skonsamt och samtidigt får du fler möjligheter att vara kreativ med stylingen.

FAQ

Vilken hårtork är bäst i test?

GHD Air Professional är den hårtork som är bäst i test, då det är en praktisk, prisvärd och pålitlig modell då du vill torka och styla håret. De andra modellerna är dock bra på sina sätt!

Vad är en jonisk hårtork?

En jonisk hårtork är utformad med negativt laddade joner, vilket motverkar frissigt hår och statisk elektricitet. Samtidigt kommer en jonisk hårtork också att vara mer skonsam mot ditt hår.