Handdammsugare Test (2022) → Topp 8 handdammsugare

1
Dyson V11 Absolut sladdlös dammsugare

Du ska investera i denna trådlösa och handhållna dammsugare från Dyson om du letar efter den bästa handdammsugaren på marknaden. Modellen har utsetts till vår testvinnare eftersom den är effektiv i drift, har en optimal konstruktion, är tyst och tar bort damm på flera olika typer av ytor utan problem. Varför ska du välja en Dyson V11 Absolut sladdfri dammsugare Du har flera goda skäl att investera i Dyson V11 Absolute. Först och främst får…

Kolla Priset →
TESTVINDER
 PrisBilligst hos 
Dyson V11 Absolut sladdlös dammsugare##
Bosch BBS 1114 Dammsugare##
Philips FC6823/01 Handdammsugare##
Dyson 2-i-1 dammsugare V8 Absolute 4.264 kr. Compumail
Bosch Athlet BBH52550 Handhållen dammsugare 3.588 kr. Cdon
Bosch sladdlös Flexxo 2in1 handhållen dammsugare##
Electrolux EER77SSM Ergorapido Handdammsugare##
Nilfisk Easy 2in1 Handdammsugare 1.610 kr. Vitvaruexperten

I detta test av handdammsugare kan du läs om de 8 bästa handdammsugarna på marknaden just nu. Vi har utsett Dyson V11 Absolut sladdlös dammsugare till vår testvinnare, men de andra modellerna på listan är väl värda investeringen. Alla modeller testas baserat på parametrarna: sugkraft, användning och laddningstid, utseende och pris.

Du kan också lära dig mer om hur du hittar rätt handdammsugare för dig efter att ha lärt känna och granskat produkterna, eftersom vi då ger dig goda råd inför köpet. Och sedan kan du också läsa om hur du bäst underhåller din handdammsugare och hur du hittar den bästa handhållna dammsugaren. Nu kör vi!

Dyson V11 Absolut sladdlös dammsugare – Den bästa handdammsugaren

Du ska investera i denna trådlösa och handhållna dammsugare från Dyson om du letar efter den bästa handdammsugaren på marknaden. Modellen har utsetts till vår testvinnare eftersom den är effektiv i drift, har en optimal konstruktion, är tyst och tar bort damm på flera olika typer av ytor utan problem.

Varför ska du välja en Dyson V11 Absolut sladdfri dammsugare

Du har flera goda skäl att investera i Dyson V11 Absolute. Först och främst får du en funktionell sladdlös dammsugare som till och med kan förvandlas till ett handhållet verktyg, så att du lättare kan rengöra möbler eller trånga områden. Dessutom hjälper ett litet motoriserat verktyg dig att ta bort hår och envis smuts på dessa ytor.

Du investerar också i en användarvänlig variant genom att välja den här modellen. Produkten är utrustad med en fin LCD-skärm som informerar om aktuell prestanda. Modellen är till och med utformad för att vara tyst och vibrerande, vilket säkerställer att städningen inte blir ett störande moment för alla andra i hushållet. Du kan också enkelt tömma behållaren för damm och smuts utan att behöva komma i kontakt med den, vilket säkerställer en mer hygienisk tömning av behållaren.

Den handdammsugare som är bäst i test

I det här testet av handdammsugare har vi utsett denna modell till vår testvinnare och det beror bland annat på ovanstående fördelar, men också att modellen rengör ditt hem på djupet så att du blir av med pollen, damm och bakterier i hemmet. Detta kan göras, eftersom modellen är utrustad med 14 cykloner och ett kraftfullt batteri, vilket säkerställer effektiv dammsugning. Cyklonerna hjälper till att fånga upp till 99,97 procent av alla mikroskopiska partiklar, medan kombinationen av motor, behållare och cykloner ger upp till 20 procent mer kraft än du upplever med en Dyson V8-dammsugare.

Dessutom kan rengöringsprestandan också anpassas till den enskilda ytan, vilket garanterar en ännu grundligare rengöring av allt från mattor, trägolv, möbler och mer. Du kan välja mellan tre inställningar för ström och det medföljande rengöringshuvudet för direktdrivning hjälper också till att ta bort envis smuts från mattor. Flera andra munstycken ingår också i köpet, en minidammborste, en borste för envis smuts och olika kombinationstillbehör.

Produktdetaljer

 • Höjd: 26,1 cm
 • Längd: 126,1 cm
 • Bredd: 25 cm
 • Vikt: 3 kg
 • Sladdlös: Ja
 • Spänning: 25,2 volt
 • Max effekt: 545 watt
 • Laddningstid: 4,5 timmar
 • Användningstid: 1 timme
Det vi liker:
 • Effektiv dammsugare med kraftfullt batteri och optimal sugkraft
 • 2-i-1 trådlös rengörare som kan fungera som ett handhållet verktyg
 • Anpassa inställningen för motoreffekt till den typ av yta för bästa rengöring
 • Buller- och vibrationssvag modell

Bosch BBS 1114 Dammsugare – En idealisk handdammsugare för bilen

Med denna dammsugare från Bosch har du alla förutsättningar att rengöra både hus, garage, bil etc. från smuts och damm. Produkten är en handhållen och sladdlös dammsugare som kan användas både som en vanlig dammsugare tack vare dess långa stång och som en handdammsugare om du tar bort stången. Dessutom har den ett optimalt filtersystem för att rengöra luften.

Därför ska du välja en Bosch BBS 1114 dammsugare

Är du på jakt efter en dammsugare som kan användas överallt så att du inte är begränsad till att använda den i den i huset? Om så är fallet, ta en titt på den här modellen från märket Bosch. Deras BBS1114 dammsugare är en idealisk modell för användning i både huset, garaget eller kanske för rengöring av bilen. Det är egentligen bara du själv som sätter gränserna med denna variant.

Du kan enkelt justera dammsugaren så att den både kan fungera som en vanlig dammsugare med en lång stång eller ta bort axeln helt och använda den som en liten handhållen modell. Denna funktion är framför allt idealisk för dig som planerar att använda dammsugaren direkt på möblerna eller för att städa bilen, där den ska kunna komma in överallt.

Optimalt filtersystem

En av de stora fördelarna med denna handdammsugare är att den är utrustad med ett speciellt filtersystem som säkerställer att frånluften rengörs optimalt innan den sprids i rummet. Totalt filtreras upp till 99,9 procent av alla mikroskopiska partiklar. Du kan alltså vara säker på att frånluften är renare än luften i rummet. Inköpet kommer också med ett brett utbud av tillbehör, så att du har allt du behöver för att rengöra olika ytor till hands.

Dessutom kan du njuta av denna dammsugare under många år framöver. Produkten är utrustad med ett kraftfullt 18 volts litiumionbatteri och en DigitalSpin-motor. Detta säkerställer effektiv rengöring av alla ytor. Du kan till och med använda samma batteri över produkter i Bosch-serien “Home & Garden 18-volt trådlöst system” (deras gröna produktserie). Så du behöver inte fler batterier bara för att du har fler maskiner.

Produktinformation

 • Höjd: 43 cm
 • Längd: 20,5 cm
 • Bredd: 11 cm
 • Vikt: 3,5 kg
 • Sladdlös: Ja
 • Dammkapacitet: 0,4 liter
 • Spänning: 18 volt batteri
 • Laddningstid: 5 timmar
 • Användningstid: 1 timme
Det vi liker:
 • Kan användas överallt; i huset, på möbler, för rengöring av bilen etc.
 • Utrustat med ett optimalt filtersystem som garanterar en ren frånluft
 • Möjlighet att använda batteriet till andra maskiner i samma serie

Philips FC6823/01 Handdammsugare – För dig som vill ha en testvinnare till handdammsugare

Genom att investera i denna handdammsugare från Philips kan du vara säker på att du faktiskt får en perfekt modell beställd hemma. Produkten utsågs till testvinnare på Dinside.no i februari 2019, så den borde leva upp till alla dina förväntningar. Åtminstone investerar du i en 2-i-1-lösning, eftersom du kan använda den både som en vanlig och handdammsugare.

Därför bör du välja en Philips FC6823/01 Handdammsugare

Om du letar efter en manövrerbar handdammsugare som kan användas för alla typer av ytor kan du titta närmare på den här modellen från Philips. De har utvecklat en idealisk dammsugare för dig som vill att rengöringen ska göras så snart som möjligt. Maskinen kan främst användas både som en vanlig dammsugare och som en handhållen modell. På så sätt kan du ta bort smuts och damm från alla ytor.

Produkten är också lämplig för användning på både hårda golv och mattor, där den går utan problem. Modellen är utrustad med ett 360 graders sugmunstycke med lysdioder och ett turbomunstycke ingår också i köpet. Dessutom finns en inbyggd borste så att du alltid har den till hands.

Bra resultat i tester av handhållna dammsugare

Denna dammsugare har presterat bra i olika tester av handhållna dammsugare, och det är därför inte konstigt att den finns på vår lista över de bästa handhållna dammsugarna på marknaden. Modellen har bl.a. utnämnts till testvinnare på den norska testplatsen Dinside.no i februari 2019. Egenskaper som manövrerbarhet, inbyggt ljus i munstycket och den ergonomiska konstruktionen var bland annat. några av de saker som talade för produkten.

En annan fördel med denna handhållna dammsugare är att den är utvecklad med PowerCyclone 8, som är Philips bästa påsfria teknik. Därför behöver du inte oroa dig för dammsugarpåsar i framtiden om du investerar i den här modellen. Istället har den en inbyggd 0,6 liters dammbehållare som lätt kan tas bort och tömmas direkt i papperskorgen. Du behöver därför inte röra damm och smuts.

Produktdetaljer

 • Vikt: 5,4 kg
 • Sladdlös: Ja
 • Behållarvolym: 0,6 liter
 • Spänning: 25,2 volt
 • Max effekt: watt
 • Laddningstid: 5 timmar
 • Användningstid: 65 minuter
 • Ljudnivå: 84 dB (A)
Det vi liker:
 • Utnämnd testvinnare på den norska webbplatsen Dinside.no i februari 2019
 • Manövrerbar handdammsugare med 360 graders sugmunstycke
 • Utrustad med påsfri teknik med bra storlek på behållaren

Dyson 2-i-1 dammsugare V8 Absolute – Den bästa handdammsugaren med tvättbart filter

Den här handdammsugaren är perfekt för dig som vill bli av med alla mikroskopiska partiklar i hemmet. Produkten är utvecklad med ett tvättbart HEPA-filter som fångar upp alla partiklar. Dessutom har modellen en justerbar sugning så att den kan användas på flera ytor och är utan påse, så att du istället tömmer innehållet direkt i soptunnan från behållaren.

Därför ska du välja Dyson 2-i-1 dammsugare V8 Absolute

Tidigare i detta test av handdammsugare nämnde vi att vår testvinnare är kraftfullare än V8 Absolute från Dyson. Detta är också korrekt, och därför valdes en annan modell som testvinnare, men det betyder inte att denna variant från Dyson inte är effektiv i drift – för det är den! Modellen har faktiskt både en stark absorptionsförmåga på golvet och mattor. Du kan också alltid justera sugkraften så att den passar det aktuella området.

Du kan också välja att använda ett MAX-läge, vilket i upp till sju minuter säkerställer en extremt hög effekt om du har områden med extra envis smuts eller damm hemma. På så sätt kan du fortfarande bli av med all smuts i huset utan att behöva byta maskin. Du bestämmer också själv om du vill använda produkten med en axel som traditionell dammsugare eller som en handhållen variant. Ändringen görs med bara ett enda klick.

Bra handdammsugare för allergiker

Du kan enkelt investera i den här modellen om du letar efter en idealisk handdammsugare för ett hem med allergiker. Modellen är utrustad med ett speciellt HEPA-filter som även kan tvättas. HEPA-filtret kommer att fånga upp alla mikroskopiska partiklar, från bakterier, damm och smuts till pollen, och se till att de inte sprids i rymden igen. 

Vidrör inte dammet, eftersom det här är en påse utan variant. Töm istället helt enkelt behållaren i papperskorgen. Detta säkerställer att behållaren töms utan att behöva vidröra smutsen.

För att ytterligare bevisa att den här produkten är värt investeringen kan vi berätta att det danska konsumentrådet Tænk har kategoriserat den som ett bra köp. Inköpet kommer också med ett antal tillbehör, vilket innebär att du har allt du behöver för rengöring till hands. Bland annat får du ett verktyg för fogar, en mjuk borste och ett mjukt rullrengöringshuvud, kombinationsmunstycke och ett motoriserat miniverktyg.

Produktdetaljer

 • Höjd: 73,9 cm
 • Längd: 27,1 cm
 • Bredd: 15,4 cm
 • Vikt: 2,63 kg
 • Sladdlös: Ja
 • Behållarens kapacitet: 0,53 liter
 • Maximal effekt: 115 watt
 • Laddningstid: 5 timmar
 • Användningstid: 40 minuter
Det vi liker:
 • Utvecklat med ett HEPA-filter som också är tvättbart
 • Justerbart sug gör det möjligt att anpassa effektiviteten till olika ytor
 • Påsfri konstruktion, så att du istället kan tömma behållaren direkt i soptunnan.
 • Ett antal tillbehör ingår i köpet, inklusive borstar, rengöringshuvuden och verktyg

Bosch Athlet BBH52550 Handhållen dammsugare – Den bästa billiga handdammsugaren

En ny handdammsugare behöver långt ifrån kosta hela världen – även om du inte kompromissar med kvaliteten. Denna modell från Bosch är ett bra exempel på detta. Produkten är kraftfull, kräver minimalt underhåll och är utrustad med en påse utan behållare. Dessutom garanterar sensortekniken automatisk sugeffektjustering.

Därför ska du välja Bosch Athlet BBH52550 handdammsugare

Har du inte den största budgeten att köpa för? Ha i så fall inte panik. Du behöver inte kompromissa för mycket med dina önskemål om dammsugarens funktioner. Till exempel kan du välja den här modellen från Bosch om du letar efter en billig handdammsugare. Produkten säljs till ett plånboksvänligt pris som de flesta kan ha råd med.

Modellen tar dessutom inte upp ett utrymme för hela världen i hemmet och kan därför enkelt tas bort när den inte används. Dessutom är den sladdlös, så du har fullständig rörelsefrihet när du dammsuger. Ändå har den fortfarande hög effektivitet, eftersom den ger ett resultat på rengöringen som om det var en dammsugare med 2400 watt. Som en extra bonus kan du enkelt komma runt alla hörn, under möbler eller rengöra själva möblerna med den här modellen.

Handdammsugare med inbyggd sensor

En annan fördel med den här modellen är att den är utrustad med en sensorbaserad kontroll av prestanda. Detta säkerställer rätt rengöringseffektivitet beroende på ytan, så du använder inte onödigt mycket ström om det inte behövs. Det säkerställer också att du får rengöra alla områden på djupet – även mattor.

Dessutom kräver denna handdammsugare endast minimalt underhåll. Detta beror delvis på dess funktionella struktur, men också att produkten inte har en påse för smuts och damm. Istället fångas dessa element i en påse utan behållare, den kan lätt tömmas på ett bra hygieniskt sätt – du behöver inte röra smutsen efteråt. Maskinen är också utrustad med en LED-lampa som indikerar när filtret behöver rengöras.

Modellen är också utrustad med ett Soft Touch-handtag och har en låg vikt, vilket gör det extremt praktiskt och manövrerbart att hantera.

Produktdetaljer

 • Höjd: 116 cm
 • Längd: 18,5 cm
 • Bredd: 28,5 cm
 • Vikt: 3,63 kg
 • Sladdlös: Ja
 • Behållarens kapacitet: 0,9 liter
 • Spänning: 25,2 volt
 • Laddningstid: 6 timmar
 • Användningstid: 50 minuter
Det vi liker:
 • Säljs till ett plånboksvänligt pris
 • Utrustad med sensorbaserad prestandakontroll
 • Påslös behållare för smuts och damm för en mer hygienisk tömning

Bosch sladdlös Flexxo 2in1 handhållen dammsugare – En robust handdammsugare

Du kan njuta av denna handhållna dammsugare från Bosch i många år framöver, eftersom det är en oerhört robust modell med en effektiv sugkraft som endast kräver minimalt underhåll. Modellen är också sladdlös, så du har alltid full rörelsefrihet när du rengör. Dessutom har det ett tvättbart filter så att du kan bli av med alla bakterier.

Därför bör du välja Bosch sladdlös Flexxo 2in1 handhållen dammsugare

Om du letar efter en robust handhållen dammsugare som kan hålla i många år och har en perfekt prestanda, då bör du investera i den här modellen från Bosch. Deras Flexxo-modell är en sladdlös handhållen dammsugare som kan användas med eller utan axel. Den har en konstant hög prestanda, eftersom den bl.a. är utrustad med RobustAir System, som säkerställer effektiv rengöring även om dammbehållaren är på väg att fyllas.

Modellen garanterar maximal flexibilitet, eftersom den är sladdlös och lätt kan komma runt alla hinder på grund av ett extra rörligt munstycke. I köpet ingår också ett flexibelt och avtagbart fogmunstycke samt ett 2-i-1 möbelmunstycke med mjuk borste för rengöring av alla typer av möbler.

Den bästa handhållna dammsugaren för djurhår

Om du har djur i hemmet kan du investera i denna effektiva handdammsugare. Den är utvecklad med kombinerbara tillbehör som är särskilt lämpliga för att ta bort päls från både golv och möbler. Faktum är att den här modellen rengör området för djurhår snabbare än flera andra dammsugare på marknaden.

Du behöver inte ens tänka för mycket på underhåll och rengöring av modellen, eftersom den är utrustad med en påse utan behållare som lätt kan tömmas direkt i papperskorgen. Detta säkerställer ett mer hygieniskt avlägsnande av damm och smuts. Dessutom fångar det optimerade filtret i maskinen alla partiklar och bakterier så att de inte kommer in i rummet igen. Filtret är också ett tvättbart unikt.

Den lättillgängliga konstruktionen, den enkla hanteringen och den goda sugkraften gör också den enkla varianten idealisk för användning någon annanstans än bara i huset. Du kan t.ex. dammsug också bil, båt eller garage med denna handdammsugare. Och då kan det också lätt tas på språng.

Produktdetaljer

 • Höjd: 115 cm
 • Längd: 26,5 cm
 • Bredd: 18 cm
 • Vikt: 3,35 kg
 • Sladdlös: Ja
 • Behållarvolym: 0,4 liter
 • Spänning: 25,2 volt
 • Laddningstid: 5 timmar
 • Användningstid: 55 minuter
Det vi liker:
 • Robust konstruktion och maximal flexibilitet garanterar dig en optimal modell
 • Utrustad med ett tvättbart filter för bästa möjliga hygien.
 • Speciella tillbehör för djurhår ingår, så att du kan bli av med allt hår i hemmet.

Electrolux EER77SSM Ergorapido Handdammsugare – En kraftfull handdammsugare

Den här handdammsugaren från Electrolux är både extremt effektiv i drift och har en flexibel design som gör modellen extremt funktionell och användbar för alla uppgifter. Produkten är utrustad med ett litium TurboPower-batteri, vilket garanterar maximal effekt vid dammsugning – oavsett vilken yta som behöver rengöras. Dessutom är modellen manövrerbar.

Därför ska du välja en Electrolux EER77SSM Ergorapido handdammsugare.

Om du letar efter en kraftfull handdammsugare som kan användas med eller utan stång, är den här varianten från Electrolux troligtvis för dig. Maskinen är utrustad med ett litium TurboPower-batteri, som har lång körtid och är lätt att hantera. Det finns också en indikator på modellen som informerar när det är dags att ladda batteriet. 

Dessutom är modellen utrustad med ett idealiskt tvättbart filter med en EasyClean-funktion som säkerställer en snabb frigöring för enkel rengöring av filtret. Avtryckaren frigör damm som kan ha fastnat i filtret. Maskinen är också utvecklad med självrenande BrushRollClean-teknik som gör det enkelt att rengöra dammsugarens borstar för hår och fibrer.

Ergonomisk handdammsugare

Som beskrivits tidigare kan du använda modellen med eller utan axel. Så du kan enkelt använda den avtagbara handenheten om du behöver rengöra smalare områden, som köksbord, fönsterbräda, möbler eller bil. Men om du använder axeln får du till och med en handdammsugare med stor flexibilitet och manövrerbarhet. Detta beror på produktens konstruktion med 180 graders EasySteer manövrerbarhet och stora bakhjul.

Produkten är också utvecklad med tanke på designen, där den ergonomiska konstruktionen säkerställer god hantering av maskinen och att du inte arbetar i dåliga arbetspositioner när du städar ditt hem. Modellen är också utvecklad med LED-lampor i munstycket, vilket säkerställer att du inte förbiser områden och kan hålla koll på all smuts som tas bort – även från “mörka” eller oåtkomliga platser i hemmet.

Produktdetaljer

 • Höjd: 114,5 cm
 • Längd: 26,5 cm
 • Bredd: 14,5 cm
 • Vikt: 3,14 kg
 • Sladdlös: Ja
 • Behållarens kapacitet: 0,5 liter 
 • Spänning: 18 volt
 • Max effekt: 12 watt
 • Laddningstid: 4 timmar
 • Användningstid: 45 minuter
 • Ljudnivå: 79 dB (A)
Det vi liker:
 • Utrustad med kraftfulla batterier i form av lithium Turbo som varar länge och kraftfullt
 • Agile konstruktion och ergonomisk design ger god hantering
 • Utvecklad med LED-lampor i munstycket, så att du kan se området du rengör
 • Tvättbara filter med snabbkoppling, så att den lätt kan rengöras

Nilfisk Easy 2in1 Handdammsugare – Handdammsugare med lång livslängd

Den sista handdammsugaren vi presenterar för dig i detta handhållna dammsugartest produceras av Nilfisk. Deras modell har en lång livslängd, vilket gör att du kan städa hela hemmet utan att behöva ladda produkten. Dessutom laddas det också snabbt. Modellen är användarvänlig och en kompakt modell som enkelt kan lagras i ännu mindre hem.

Därför bör du välja Nilfisk Easy 2in1 handdammsugare

Letar du efter en handdammsugare som har en bra batteritid så att den inte behöver laddas hela tiden? I så fall måste du investera i den här modellen från Nilfisk. De har utvecklat en variant med en livslängd på upp till 80 minuter. Var dock medveten om att livslängden beror på vilken nivå du använder maskinen. 

Dessutom tar det ungefär samma tid att ladda produkten, så du kan också snabbt använda den igen om olyckan skulle vara ute och du inte lyckades städa hela hemmet. Men om den behöver laddas helt måste du avsätta lite mer tid för det.

Kompakt och användarvänlig handdammsugare

Denna dammsugare är kompakt i storlek, vilket gör det enkelt att komma till även svåråtkomliga platser och under möbler. Dessutom kan du enkelt lagra modellen, eftersom den lätt kan stå i ett smalt skåp, bakom en dörr eller. Modellen är också utvecklad med strålkastare, så att du kan se området även på mörka platser och hålla koll på att du dammsuger all smuts i området.

Du har alltid möjlighet att justera sugeffekten, eftersom den kan justeras med knapparna på dammsugarens handtag. Det finns totalt tre olika inställningar för sugeffekt. Dessutom ingår en borste, munstycke för klädsel och andra smala munstycken som du kan växla mellan när du behöver rengöra olika ytor i hemmet.

Modellen är utvecklad med en tvättbar dammbehållare som används för att samla damm och smuts istället för en dammsugarpåse. På det sättet är det lättare att bli av med smutsen på ett hygieniskt sätt. Dammsugaren kan rymma upp till 0,6 liter.

Produktdetaljer

 • Höjd: 116,4 cm
 • Längd: 21,1 cm
 • Bredd: 28,4 cm
 • Vikt: 3,7 kg
 • Sladdlös: Ja
 • Behållarens kapacitet: 0,6 liter
 • Spänning: 36 volt
 • Laddningstid: 80 minuter
 • Användningstid: 80 minuter
 • Ljudnivå: 77 dB (A)
Det vi liker:
 • Möjlighet att använda den i upp till 80 minuter vid full laddning
 • Utrustad med en tvättbar dammbehållare
 • Utrustad med strålkastare så att du kan se smuts även i mörka områden

Hur du hittar den bästa produkten för dig i det här testet av handdammsugare

Du har redan kommit ett steg närmare rätt dammsugare för dig när du väl har bestämt vilken typ av modell du letar efter: en handdammsugare. Det finns dock fortfarande ett antal andra överväganden du kan göra med fördel när du vill hitta rätt modell. I det här avsnittet kommer vi således att göra dig medveten om vad du behöver tänka på, samt ge dig goda råd för inköp av din nya handdammsugare.

 • Kör på en kraftfull handdammsugare med god sugkraft
 • Ska handdammsugaren främst användas på golv eller mattor?
 • Prioritera en handhållen dammsugare med ett bra filter
 • Håll ett öga på ljudnivån – gå gärna efter en tyst handdammsugare
 • Håll koll på den handhållna dammsugarens laddningstid och användningstid
 • Leta efter en handdammsugare med en dammbehållare med bra kapacitet
 • Har du önskemål om handdammsugarens storlek och design?
 • Finns det några funktioner som du inte kan göra utan?
 • Sätt en budget i förväg

Kör på en kraftfull handdammsugare med god sugkraft

Sugkraft är ett oerhört viktigt element i din dammsugare, och det är därför en funktion som du absolut inte får kompromissa med. Om du slutar investera i en modell med låg sugkraft kommer du helt enkelt inte att bli av med damm, smuts eller bakterier i hemmet. Det är därför ingen mening att nedgradera sugkraften.

Du kan t.ex. bilda dig ett intryck av modellens sugkraft utifrån den inbyggda motorn eller batteriet. Detta ger dig en inblick i maskinens effektivitet. Du kan också med fördel köra på en maskin med justerbar sugkraft, så att du kan använda både en något lägre sugkraft när du behöver hantera allmän rengöring och en extra kraftfull för mer envis smuts.

Handdammsugare kan inte jämföras helt med vanliga dammsugare

Vi bör bara påpeka att även om du får fingrarna i en handdammsugare med god sugkraft är det därför inte mycket troligt att det är en dammsugare med exakt samma effekt och effektivitet som en vanlig dammsugare. En handdammsugare är i allmänhet mindre i storlek och de flesta modeller körs på batteri. Detta tillåter därför inte produkten att vara lika kraftfull som en större modell med en konstant anslutning till en strömförsörjning.

Ska den handhållna dammsugaren främst användas på golv eller mattor?

Det är också relevant att överväga på vilken yta den handhållna dammsugaren främst ska användas. Till exempel om hela hemmet är täckt med mattor är det viktigt att du investerar i en modell som faktiskt kan suga upp smuts och bakterier från mattan. Om du däremot främst har trägolv, kakel eller el i hemmet, är det en bra idé att hitta en modell som fungerar bra på denna typ av golv.

I allmänhet är det naturligtvis en fördel att investera i en variant som kan hantera lite av var och en. På det sättet kan du vara säker på att du alltid får ut det mesta av din handdammsugare. Dessutom gör denna flexibilitet dig också att använda maskinen någon annanstans än bara i huset. För vem säger inte att modellen inte också kan vara användbar för rengöring av garage, båt, bil etc.

Prioritera en handhållen dammsugare med ett bra filter

Vi rekommenderar helt klart att du bara väljer modeller som är utrustade med ett bra filter. Filtret hjälper till att säkerställa att dammsugaren plockar upp damm, partiklar och bakterier snarare än att “blåsa” ut dem i rummet igen. Filtret är den del av maskinen som ser till att luften förblir ren och att du inte bara smutsar hela hemmet medan du försöker rengöra.

Det är särskilt viktigt för personer med allergier att investera i en dammsugare med ett bra filter som förhindrar att damm och partiklar sprids i rummet. Detta minskar åtminstone besväret med t.ex. allergi mot damm och kvalster.

Du kan med fördel välja en modell utrustad med ett HEPA-filter eftersom de är några av de mest effektiva filtren på marknaden. Dessutom kan du också enkelt prioritera att filtret kan tvättas eller rengöras så att du kan ta bort mikroskopiska partiklar, bakterier och damm därifrån. Ett tvättbart filter är också en bättre lösning för miljön och din plånbok, eftersom du i så fall kan återanvända samma filter istället för att behöva gå ut och köpa nya filter med jämna mellanrum.

Håll koll på ljudnivån – kör gärna på en tyst handdammsugare

En dammsugare kan knappast undvika att göra ljud ifrån sig – det är lite av ett kännetecken. Men det finns ingen anledning till att det skulle vara för störande eller väcka hela huset varje gång det slås på. Av den anledningen rekommenderar vi att du håller koll på ljudnivån för de olika modellerna innan du kastar dig över det första och det bästa. Vissa modeller på marknaden har en mycket hög ljudnivå, vilket garanterat blir ett irritationsmoment på lång sikt. Andra modeller har däremot en relativt låg ljudnivå, vilket gör att den inte blir alltför störande.

Det är mycket möjligt att din modell är halvtyst när den används med låg sugkraft – och att ljudnivån därmed ökar när du sätter upp sugkraften. Det är okej, så länge den inte därifrån avger det högsta ljud du någonsin hört. Och om din dammsugares ljudnivå inte når dig alls, så behöver du naturligtvis inte prioritera en tyst modell. När allt kommer omkring är det tycke och smak vad du vill ha ut av din dammsugare – och snarare prioritera andra funktioner än en tyst modell, om du som sådan inte har något emot bullret.

Håll ett öga på den handhållna dammsugarens laddningstid och livslängd

När du letar efter den bästa handdammsugaren rekommenderar vi också att du håller ett öga på produktens laddningstid och livslängd. Det kan vara riktigt irriterande att behöva ladda din handdammsugare hela tiden – speciellt om den bara tar några minuter när den äntligen används. Framför allt måste du vara särskilt uppmärksam på livslängden i förhållande till modellens olika nivåer på sugeffekt, om den har mer än en. Livslängden kan variera mycket beroende på om den används med högsta sugkraft eller lägre av sitt slag.

Tänk också på att vissa modeller har relativt lång laddningstid, men att de lätt kan användas, även om de inte är fulladdade. Du ska därför inte tro att modellen måste sitta och ladda i flera timmar innan den kan användas för mindre uppgifter igen.

Välj en handhållen dammsugare med en dammbehållare med god kapacitet

De flesta handhållna dammsugarna är utrustade med en påse utan behållare. Detta skiljer sig naturligtvis något från de mer traditionella dammsugarpåsarna. Fördelen med att använda en påse utan behållare för damm och smuts är dock att de är mycket lättare att tömma på ett hygieniskt sätt. Rör inte vid en påse eller ett område där mycket damm och smuts har blivit kvar. Töm istället helt enkelt den flyttbara behållaren (som åtminstone är avtagbar på de flesta modeller) direkt i papperskorgen och sätt sedan på den igen.

Om du förväntar dig att använda din handdammsugare som din vanliga dammsugare i hemmet, är det särskilt en bra idé att gå till en modell med en något stor behållare – dvs en med god kapacitet för damm och smuts. Detta säkerställer att du inte behöver tömma behållaren flera gånger medan du rengör. Om du däremot främst förväntar dig att använda den handhållna dammsugaren för mindre ytor, möbler när en olycka har inträffat och något har gått förlorat på golvet etc., så kan du enkelt nöja dig med en modell med en något mindre container.

Har du önskemål om handdammsugarens storlek och design?

Hela idén med en handdammsugare är att den är mindre i storlek än en vanlig dammsugare och är bekvämare att använda för mindre ytor eller områden. Av denna anledning är det relevant att hitta en handdammsugare som är kompakt i storlek och inte väger för mycket. Detta säkerställer också enklare användning av produkten. Kom ihåg att det är en skillnad i vikten på själva den handhållna dammsugaren eller om den sitter på en axel. Det viktigaste är att det är lätt när det inte sitter på axeln, eftersom det är här du måste använda mycket kraft för att hålla den.

Dessutom bör dammsugaren passa dina behov och därför kan du också enkelt tänka på om du har preferenser för modellens utseende och struktur. Föredrar du t.ex. en snygg design över en retromodell? Eller kanske du gillar en transparent variant av en modell i pannfärger? Det kan också vara så att produkten ska vara långsträckt och tunn snarare än liten och kompakt.

Naturligtvis är det helt upp till dig vad du föredrar. Tänk bara på att du måste kunna lagra produkten någonstans i huset och att du måste kunna fortsätta titta på den. Speciellt om du förväntar dig att njuta av produkten i många år.

Finns det några funktioner som du inte kan vara utan?

I avsnitten ovan har vi nämnt mycket om vilka funktioner och egenskaper du bör prioritera när du köper en handhållen dammsugare. Dessa egenskaper är emellertid relativt allmänna eftersom de är de varianter som alla borde gå efter. Men det är naturligtvis mycket möjligt att du har några specifika funktioner som du förväntar dig av din maskin. Naturligtvis bör du också prioritera dessa när du letar efter den bästa modellen för dig, eftersom du annars inte blir helt nöjd med din modell. I dessa underavsnitt kan du läsa om några användbara funktioner som du kan behöva prioritera i din sökning efter den bästa handdammsugaren.

Handdammsugare för djurhår

Om du har husdjur hemma, vet du hur svårt det kan vara att få alla hårstrån att leva. Om det är ett stort problem med att ta bort djurhår från golv och möbler, rekommenderar vi att du prioriterar en modell med olika tillbehör som är särskilt utvecklade för borttagning av djurhår. Det kan också vara en bra idé att gå efter en modell med extra kraftfull sugkraft, så att du kan få upp alla hårstrån på en gång.

Handdammsugare med strålkastare

Strålkastare är en idealisk funktion som låter dig se området du dammsuger. På det sättet kan du alltid hålla ett öga på om det finns mer smuts och smuts på webbplatsen så att du vet när du kan gå vidare till nästa område. Dessutom hjälper ljuset till att belysa mörka eller svåråtkomliga områden, t.ex. under möbler eller uppe på vinden så att du kan bli av med så mycket smuts som möjligt.

Handdammsugare med självrengörande egenskaper eller tvättbar konstruktion

Om du vill hålla underhållet av din handdammsugare till ett absolut minimum kan du välja en modell med självrensande egenskaper eller med en tvättbar konstruktion. Flera modeller kan köpas med ett självrensande filter eller dylikt, vilket är smart för dig som inte bryr dig om att behöva tvätta eller byta ut det hela tiden. Det kan dock också vara en fördel att ha en modell med en tvättbar dammbehållare, så att du snabbt kan rengöra behållaren om någon vätska, vakuum eller elektricitet har dammsugits.

Handdammsugare med ergonomisk konstruktion

I ett tidigare avsnitt nämnde vi den faktiska konstruktionen av den handhållna dammsugaren. I avsnittet tog vi inte upp något med en ergonomisk konstruktion, eftersom det inte är en viktig funktion. Det kan dock vara trevligt att använda en handdammsugare med en ergonomisk konstruktion, så att du har full kontroll över produkten och inte får överansträngda delar av kroppen när du använder den.

Sätt en budget i förväg

Det rekommenderas att du ställer in en budget i förväg innan du letar efter din nya handdammsugare. Det beror på att du kan hitta modeller i många prisklasser och att du snabbt kommer att känna att du har spenderat för mycket pengar på köpet om du inte funderar över vad du faktiskt är bekväm att betala för din nya investering.

Naturligtvis bör du sätta en realistisk budget baserat på dina förväntningar på produkten. Det ger trots allt inte mycket värde att du förväntar dig att kunna köpa en högteknologisk och extremt effektiv modell för alla typer av ytor om du bara kan betala några hundra kronor. Det finns dock ingen anledning att vara rädd för att du inte hittar en bra modell även om du har låg budget. Som vi har visat i det här testet av handdammsugare finns det ett stort antal bra modeller på marknaden till ett plånboksvänligt pris.

Underhåll din handdammsugare

För att du ska kunna njuta av din dammsugare i många år är det viktigt att du underhåller din handdammsugare regelbundet. I det här avsnittet kommer vi att göra dig klokare om vad som behöver underhållas och hur du bäst kan hålla produkten rak.

 • Rengör filtret: Håll alltid ett öga på om din handdammsugares filter behöver rengöras. Vissa filter är självrengörande, andra tål att tvättas och vissa filter behöver bara bytas ut mot ett nytt med jämna mellanrum. Det är viktigt att du är medveten om vad ditt filter behöver. För om ditt filter inte rengörs kan det inte fungera efter bästa möjliga förmåga – och sedan rengör du inte ditt hem för partiklar, bakterier, damm, pollen etc.
 • Töm påsen/behållaren: Oavsett om din handdammsugare är utvecklad med en påse utan behållare eller en definitivt en dammsugarpåse, då är det relevant att denna byts ut eller töms med jämna mellanrum. Naturligtvis bör den inte tömmas efter varje användning, men det kan vara idealiskt att tömma den innan den når sitt maximala, så att du inte riskerar att påsen spricker, behållaren spricker, dammsugaren suger inte särskilt bra etc. Om du har en modell som använder dammsugarpåsar, då bör du också se till att använda originalpåsar. Dessa är bättre lämpade eftersom de är utformade speciellt för den typen av dammsugare och då kan du lita mer på originaltillverkaren än kopior.
 • Underhåll av borstar: Det är viktigt att dammsuga eller på annat sätt rengöra tillbehörsborstar som kommer med dammsugaren. På så sätt undviker du att de samlar damm, smuts och ludd som sedan kan spridas ut till ditt hem eller dina möbler. Smuts, trådar, hår etc. i munstyckena är faktiskt en av de främsta anledningarna till att din produkts sugförmåga försämras, så det är också värt att kontrollera munstycket om du känner att din dammsugares sugkapacitet har minskat. Kom också ihåg att använda olika borstar när du dammsuger, så att du får ut det mesta av ditt köp.
 • Kontrollera slangen för ansamlingar: Precis som med påsen/dammbehållaren och borstarna kan slangen också stoppas om för mycket smuts, hår, ludd ackumuleras etc. Du kan därför med fördel skruva loss slangen för att bara kontrollera att den inte fylld med olämpliga ”föremål”.
 • Torka av maskinen: Du kan enkelt torka av maskinens yta med en våt trasa för att hålla den ren och snygg att se på. Detta kräver inte hela världen och är inte något du behöver göra varje gång du har maskinen framför.

Så här hittar du ett bra erbjudande på handdammsugare

Generellt kostar köp av en dammsugare snabbt mycket pengar – och detta gäller även en handhållen dammsugare. Faktum är att vissa handdammsugare är dyrare att investera i än en traditionell dammsugare, eftersom de har en multifunktionell design, är lätta i vikt och säkerställer större rörelsefrihet. Av det skälet lönar det sig att leta efter ett bra erbjudande på handdammsugare om du vill spara lite pengar på köpet.

Lyckligtvis är det relativt enkelt att hitta det bästa handdammsugaren. Allt du behöver göra är att hålla ett öga på olika online-återförsäljare av produkten i fråga som du funderar på att investera i. Online-återförsäljare erbjuder ofta olika produktkategorier där det kan finnas mycket pengar att spara. Så det handlar bara om att spendera lite tid online och slå på när rätt erbjudande kommer ut för att hitta din valda produkt till bästa pris.

Letar du efter en annan typ av dammsugare?

Det finns ett brett utbud av olika typer av dammsugare på marknaden. Det är därför alltid möjligt att hitta en bra variant som passar dina behov. I den här artikeln har vi granskat de bästa handhållna dammsugarna, och dessa varianter är en bra investering om du bara behöver en dammsugare för ett mindre hem eller för mindre uppgifter där du inte bryr dig om att använda din vanliga dammsugare. En handdammsugare är också lätt att hantera.

Har du funderat på en robotdammsugare?

Men om du vill bli av med det mesta av städningen i hemmet kan du investera i en robotdammsugare snarare än en handdammsugare. En robotdammsugare hanterar själva dammsugningen – faktiskt beräknar de flesta modeller till och med den bästa vägen i hemmet, undviker möblerna och återgår till laddstationen när de tar slut. Så det kräver ett minimalt arbete från din sida att ha en robotdammsugare.

Vill du veta mer om robotdammsugare och vägledas till de bästa modellerna på marknaden? I så fall kan du läsa mer i vårt stora robotdammsugartest, där vi till och med guidar dig om hur du hittar den bästa robotdammsugaren för dig och vad du bör vara medveten om när du köper.

Du kommer långt med en vanlig dammsugare

Om du å andra sidan är mer intresserad av en vanlig dammsugare och verkligen tror att allt med handdammsugare och robotdammsugare gör mer skada än nytta, då kan du som tur är alltid välja att investera i en vanlig dammsugare. Denna typ av dammsugare förnyas också ständigt, så du kommer inte ha svårt att hitta en variant som är högteknologisk, effektiv, billig, bra för djurhår eller vad du än vill.

Fördelen med vanliga dammsugare är att de alltid kommer att vara kraftfullare än både hand- och robotdammsugare, och i de flesta fall kostar mindre. Detta beror dock naturligtvis på vilken modell du väljer att investera i.

Du kan läsa vårt stora test av dammsugare om du försöker hitta rätt vanlig dammsugare för dig. I artikeln guidar vi dig till de bästa modellerna och vad du ska prioritera när du letar efter en ny dammsugare.