Grästrimmer Test (2022) → Marknadens 8 bästa grästrimmers

1
Husqvarna 115iL Batteridriven Grästrimmer

Husqvarna 115iL Batteridriven Grästrimmer är en utmärkt batteridriven grästrimmer, bäst i test enligt oss, som har utvecklats med hög kvalitet och användarvänlighet i fokus. Det är en bekväm och lättanvänd grästrimmer som kan justeras på många sätt och också är väldigt tyst. Dessa tystgående egenskaper gör trimmern perfekt för att använda i bostadsområden utan att du stör familj eller grannar. Samtidigt är detta en kraftfull grästrimmer, tack vare dess motors höga kapacitet, så du kan…

Kolla Priset →
TESTVINDER
 PrisBilligst hos 
Husqvarna 115iL Batteridriven Grästrimmer##
Makita DUR181Z 18V Li-ion Grästrimmer##
Ryobi OLT1832 One+ Grästrimmer 674,17 kr. Onlinedeal24
Bosch ART 27 Grästrimmer 950 kr. Proffsmagasinet
Stiga SGT 500 AE Grästrimmer##
Gardena SmallCut Li -23R 14,4 V Grästrimmer 339 kr. Lindarn Webshop
Makita RST250 Bensindriven Grästrimmer##

I detta test av grästrimmers kan du läsa om marknadens 8 bästa grästrimmers på marknaden. Vi har utsett en Husqvarna 115iL Batterdriven Grästrimmer till bäst i test, eftersom den utmärker sig med ett bra klippsystem, låg vikt och användarvänlig konstruktion. Du kan därför med fördel välja den här trimmern om du är osäker på vilken variant som är bäst för dig, men du kan lita på att samtliga grästrimmare i testet är värda sin investering då de är bäst i test på olika sätt.

I listan hittar du både bensin-, sladd- och batteridrivna modeller där de skiljer sig åt i storlek, konstruktion och effektivitetsnivå, så det finns något för alla. Efter att vi har gått igenom och granskat produkterna kan du läsa mer om skillnaden i de olika modellerna, hur du byter tråd på din maskin etc.

Husqvarna 115iL Batteridriven Grästrimmer – Grästrimmer bäst i test

Husqvarna 115iL Batteridriven Grästrimmer är en utmärkt batteridriven grästrimmer, bäst i test enligt oss, som har utvecklats med hög kvalitet och användarvänlighet i fokus. Det är en bekväm och lättanvänd grästrimmer som kan justeras på många sätt och också är väldigt tyst. Dessa tystgående egenskaper gör trimmern perfekt för att använda i bostadsområden utan att du stör familj eller grannar. Samtidigt är detta en kraftfull grästrimmer, tack vare dess motors höga kapacitet, så du kan både använda den till högre och kraftigare gräs och till gräsmattekanter. Så det är på goda grunder vi kan säga Husqvarna 115iL: bäst i test!

Därför ska du välja Husqvarna 115iL Batteridriven Grästrimmer

Om du letar efter den grästrimmer på marknaden som är allra bäst i test, då kommer du inte ångra dig om du väljer denna modell, Husqvarna 115iL. Det är en kraftfull grästrimmer, då modellen är utvecklad och tillverkad i hög kvalitet med ett kraftfullt skärsystem, med en klippbredd på 33 cm, vilket ger en effektiv klippkvalitet. Du kommer därför att kunna bli av med allt oönskat i trädgården – från högt och kraftigt gräs till mindre gräs vid gräsmattans kanter. Du kan välja mellan normal- eller savE™-läge utefter förhållandena där du ska arbeta vilket ger maximal effekt och körtid. Oavsett vilket får du alltid perfekt resultat!

Husqvarna 115iL är som sagt en batteridriven grästrimmer, så du behöver inte oroa dig för något utsläpp av bensin eller liknande. Den har således heller ingen motor som stör med massa ljud, vilket din familj och dina grannar, för att inte tala om dina öron, kommer att tacka dig för. Detta är som sagt en kraftfull grästrimmer, mycket tack vare att dess kraftfulla 36 V Li-ion batteri är konstruerat för tillförlitlig, långvarig användning och kan laddas hundratals gånger. Vidare har Husqvarna 115iL lätt vikt vilket gör den bekväm att använda och du kommer då inte att uppleva att du blir trött i armarna snabbt under trimning. För ytterligare komfort och bekvämlighet har denna en intuitiv knappsats, teleskopiskt riggrör och justerbart handtag.

Med Husqvarna 115iL grästrimmer får du också ett 36 V litiumjonbatteri och en QC80 80W laddare. Batteripacket är utvecklat för krävande och långvarig professionell användning. Det passar alla våra handhållna maskiner, så för att kunna fortsätta att arbeta snabbt kan du snabbt kan växla mellan trimmer, blåsare, motorsåg och häcksax. Batteriet laddar upp fullt på 73 minuter. Så det är på goda grunder vi kan säga Husqvarna 115iL: bäst i test!

Produktdetaljer:

 • Vikt: 3,45 kg
 • Klippbredd: 33 cm
 • Kraftkälla: Batteri
 • Batterityp: Litiumjon
 • Batteristorlek: 2,0 Ah
 • Spänning: 36 Volt
 • Batteriladdningstid: 73 minuter
 • Ljudnivå: 77 dB (A)
Det vi liker:
 • Hög bekvämlighet med intuitiv knappsats och teleskopiskt riggrör
 • Lätt vikt så att du inte blir trött i armarna under användning
 • Utrustad med ett justerbart grepp för hög användarkomfort både vid användning och transport

Makita DUR181Z 18V Li-ion Grästrimmer – Den bästa grästrimmern för nybörjare

Grästrimmern DUR181Z från Makita är en lätt och praktisk grästrimmer för användning i trädgårdar i alla storlekar. Maskinen har bra användarkomfort och väger bara 2,6 kg, vilket gör den lätt att hantera. Dessutom är den enkel att använda, även för nybörjare, eftersom att den har just en hög användarvänlighet utan komplicerade funktioner.

Därför ska du välja Makita DUR181Z 18V Li-ion Grästrimmer

Denna grästrimmer från Makita är perfekt för dig som ska använda en grästrimmer för första gången. Med DUR181Z grästrimmer är du fri från krångliga och invecklade funktioner, eftersom den har utvecklats för att vara enkel att använda med intuitiv funktion. Av den anledningen är maskinen också ett självklart köp för dig som bara vill ha en enkel maskin som är enkel att använda utan att behöva krångla till det. 

Grästrimmern har också ett överbelastningsskydd med lampor som tänds vid överbelastning. På så sätt vet du om något är i vägen, så att du kan agera därefter. Denna typ av säkerhet säkerställer också att du kan njuta av din grästrimmer under längre tid eftersom det blir lättare att ta hand om den och den inte skadas av hinder på vägen. 

Denna grästrimmer har ett vridbart trimhuvud och är justerbart till så många som 5 olika positioner, så att trimningen blir enklare och maskinen bekvämare att använda. Detta gör det också lättare för dig att trimma böjda kanter. Makita grästrimmer jobbar med 18 v och           7800 varv/min, vilket gör den otroligt effektiv. Den har en klippbredd på 26 centimeter, vilket gör denna trimmer bra för då du vill ta upp ett större område med trimmern, utan att det blir en lång och tidskrävande uppgift. 

Produktdetaljer:

 • Höjd: 23,5 cm
 • Längd: 133 cm
 • Bredd: 29,7 cm
 • Vikt: 2,6 kg
 • Klippbredd: 23 cm
 • Kraftkälla: Batteri
 • Batterityp: Litiumjon
 • Spänning: 18 V
 • Vibrationsnivå: 2,5 m/s2
Det vi liker:
 • Perfekt grästrimmer för nybörjare, eftersom den har en enkel och intuitiv användning
 • Utrustad med överbelastningssäkring med lampindikering för högre säkerhet
 • Vridbart trimhuvud med 5 olika lägen gör den enkel att använda för böjda kanter

Ryobi OLT1832 One+ Grästrimmer – Billig grästrimmer

Ryobi OLT1832 One+ Grästrimmer, med en klippbredd på 25 – 30 cm, har ett mycket smart utvecklat handtag som ger en ergonomisk och bekväm arbetsställning. Trimmern är en batteridriven, billig grästrimmer som är perfekt när du vill snygga till gräsmattan efter att den har blivit klippt, och detta kan du göra på ett ergonomiskt sätt med justerbart handtag. Dessutom har maskinen automatisk trådmatning. Trimmern ingår också i ONE+ systemet, där alla 18V-maskiner kan använda samma batteri. Allt som allt är detta en prisvärd grästrimmer.

Därför ska du välja Ryobi OLT1832 One+ Grästrimmer

Om du gör inte har den största budgeten att röra dig med, men ändå vill ha en bra grästrimmer, då kan du med fördel investera i den här modellen från märket Ryobi. De har utvecklat en solid maskin som inte kostar en förmögenhet. Du behöver dock inte vara orolig för att du kompromissar med maskinens konstruktion eller effektivitet bara för att du investerar i en något billigare modell. Denna effektiva grästrimmer från Ryobi, en kraftfull variant, ger dig nämligen fina möjligheter till en snygg exakt trimning med hög precision av kanter vid terrassen, studsmattan, runt trädgårdsmöbler etc.

Maskinen har automatisk trådmatning samt en justerbar klippbredd på 25 till 30 cm så att du enkelt kan få bukt med såväl mindre som större och tuffare vegetation, såsom högt gräs, i trädgården. Den är smidig att arbeta med tack vare att den är batteridriven och saknar sladd som du slipper trassla in dig i. Allt du behöver säkerställa att batteriet är laddat!

Med denna Ryobi OLT1832 One+ Grästrimmer kan du bekvämt och på ett maximalt ergonomiskt sätt arbeta med i trädgården, eftersom den har en tvåhandtagskonstruktion som ger dig en bra och optimal arbetsposition. Du kan justera dess sidohandtag och vidare har den ett smart utvecklat trimmerhuvud som kan justeras i tre lägen. Dessutom har den en låg vikt på bara 2,3 kg. Detta minskar risken för ömhet och smärta efter arbete i trädgården eftersom du undviker att arbeta i dåliga positioner eller överanstränga armar och rygg.

Produktinformation:

 • Vikt: 2,3 kg
 • Klippbredd: 25 – 30 cm
 • Kraftkälla: Batteri
 • Batterityp: Litiumjon
 • Spänning: 18 Volt
 • Trimmertråd: 1,6 mm
 • Ljud: 94 dB (A)
 • Vibrationsnivå: 0,1 m/s2
Det vi liker:
 • Säkerställer snygg trimning med hög precision av kanter och svåra områden i trädgården
 • Trimmerhuvud som är justerbart till tre lägen
 • Teleskopskaftet kan du enkelt anpassa till din längd och maximera ergonomin

Bosch ART 27 Grästrimmer – Den bästa användarvänliga grästrimmern med sladd

Denna grästrimmer från märket Bosch är en eldriven, kraftfull variant med sladd, som har bra prestanda och kan användas för både gräs- och kantklippning. Bosch ART 27 är utrustad med ett system för automatisk trådmatning och har en klippbredd på 27 centimeter. Dessutom har denna modell från Bosch en lätt och kompakt storlek med justerbar längd för optimal komfort, och du behöver inte hålla koll på något batteri. Är du en person som endast nöjer dig med produkter bäst i test, grästrimmer inkluderad, är detta ett bra alternativ för dig!

Därför ska du välja Bosch ART 27 Grästrimmer

Det är naturligtvis inte bara batteridrivna grästrimmers, som dessutom kräver koll på batteri och laddare, som har presterat tillräckligt bra för att klassas som bäst i test, utan även denna Bosch ART 27 Grästrimmer är en av de bästa. Så om du letar efter en optimal grästrimmer med sladd som är effektiv i drift, kan vi alltså rekommendera dig att investera i denna variant från Bosch. Bosch ART 27 grästrimmer är en funktionell maskin som garanterar enkel och snabb trimning av alla områden i trädgården. Det är optimalt att använda Bosch ART 27 som ett komplement till gräsklipparen, eftersom den kan nå de vanligen oåtkomliga platserna och fixa kanter snyggt på nolltid.

Bosch ART 27 har en effekt på 450 watt och arbetar med en skärhastighet på upp till 10 500 rpm. Så du kan därmed vara säker på att den här trimmern kommer att bli av med all typ av oönskad vegetation – även det mer envisa. Dessutom har den en klippbredd på 27 cm så att du snabbt kan ta bort en större mängd gräs. 

Komforten med grästrimmern från Bosch är högklassig, eftersom du, bland annat, enkelt kan växla mellan trimning och kantfunktion när du skär 90 grader. Denna Bosch grästrimmer har också justerbar längd så att du kan ställa in den till en höjd som passar dig smidigt med ett enda klick på en intuitiv knapp. Totalt kan höjden ställas in mellan 80 och 115 cm. Handtaget är utvecklat med softgrip och sedan finns det också ett justerbart handtag, vilket ger dig ett säkert och fast grepp om trimmern. Är du en person som endast nöjer dig med produkter bäst i test, grästrimmer inkluderad, är alltså denna Bosch ART 27 ett bra alternativ för dig!

Produktdetaljer:

 • Vikt: 2,7 kg
 • Klippbredd: 27 cm
 • Kraftkälla: Ström 
 • Effekt: 450 watt
 • Trådspole: 6 meter
 • Klipphastighet: 10 500 rpm
Det vi liker:
 • Motoreffekt på 450 watt och klippbredd på 27 cm ger bra resultat – du behöver inte hålla koll på något batteri
 • Lätt, kraftfull och kompakt maskin med justerbar höjd för optimal användarkomfort
 • Enkel inställning av funktioner med några knappar

Stiga SGT 500 AE Grästrimmer – Den bästa tysta grästrimmern

Med Stiga SGT 500 AE Grästrimmer kan du vara säker att ditt arbete i trädgården inte blir tröttsamt för varken dina eller dina grannars öron. Produkten är nämligen tyst när du använder den, vilket bidrar till dess höga nivå av ergonomi. Dessutom har den en mycket bra klippbredd på hela 30cm, ett vridbart huvud med stödhjul, samt ett justerbart handtag och riggrör för ännu bättre ergonomi.

Därför ska du välja Stiga SGT 500 AE Grästrimmer

Om du letar efter för en tyst grästrimmer kan du med fördel välja den här modellen från Stiga som går på batteri. Deras SGT 500 AE Grästrimmer avger inte mycket ljud alls då du använder den, varför den är perfekt för dig som prioriterar en låg ljudnivå högt. Dessutom är denna variant också en miljövänlig grästrimmer som arbetar med en effekt på 200 watt och en motorhastighet på maximalt 8000 varv per minut.

Maskinen är kompatibel med 48 V batteri och det är möjligt att använda batterier från andra maskiner i 500-serien med denna maskin. Du bör dock vara medveten om att ett batteri inte ingår i köpet av denna grästrimmer.

Denna modell har en användarvänlig struktur, eftersom du enkelt kan styra olika funktioner via de intuitiva knapparna på maskinen. Knappsatsen har till och med knappar bra för ergonomi, vilket, utöver just hög ergonomi, garanterar optimal kontroll och säkerhet. Du kan justera maskinens handtag och rör så att alla som använder den får den bästa arbetspositionen. Riggröret kan delas i två, så den kan också enkelt förvaras i minimalt utrymme. Klippbredden på 25 till 30 cm och det vridbara huvudet med stödhjul säkerställer också optimal klippning av gräset och gräsmattans kanter.

Produktdetaljer:

 • Höjd: 25 cm
 • Längd: 173 cm
 • Bredd: 40 cm
 • Vikt: 3 kg
 • Skärbredd: 30 cm
 • Kraftkälla: Batteri
 • Batterityp: Litiumjon
 • Batteristorlek: 2 Ah
 • Spänning: 48 Volt
 • Trådspole: 3 meter
 • Vibrationsnivå: 2 m/s2
Det vi liker:
 • Låg ljudnivå under drift garanterar en bättre arbetsmiljö
 • Justerbart handtag och rör för högre arbetskomfort och ergonomi
 • Batteri på 48 V från andra trädgårdsmaskiner kan användas för denna grästrimmer

Gardena SmallCut Li -23R 14,4 V Grästrimmer – Den bästa grästrimmern för små trädgårdar

Denna grästrimmer från Gardena är kraftfull och idealisk när du ska trimma lite mindre trädgårdar, även om vegetationen är rik med t.ex. mycket tufft gräs. Maskinen är effektiv i drift tack vare ett RotorCut-klippsystem och samtidigt är den bekväm att hantera, eftersom den har lätt vikt och är ett ergonomiskt handtag. Det finns även ingen anledning att oroa dig alltför mycket för huruvida trimmern har en lång batteritid som räcker för större ytor, eftersom att denna grästrimmer behöver en bra batteritid anpassad för en mindre trädgård – alltså jämförelsevis kort batteritid.

Därför ska du välja Gardena SmallCut Li-23R 14,4 V Grästrimmer

Letar du efter en bra grästrimmer som ska trimma lite mindre trädgårdar på bästa sätt? Vill du att den inte kostar en förmögenhet? Och givetvis, en där du inte på något sätt kompromissar med effektiviteten? I så fall rekommenderar vi dig att investera i denna grästrimmer från Gardena. Med deras SmallCut-modell finns även ett RotorCut-klippsystem med robusta plastblad som säkerställer en exakt klipprestanda. Dessutom är detta system tyst vid användning, så du behöver inte vara orolig för att störa din omgivning när du använder maskinen.

Dessutom har denna variant utvecklats med ett öga för användarkomfort. Det innebär att du får en maskin med lätt vikt och ett ergonomiskt handtag så att du alltid kan ha optimal kontroll över grästrimmern. Dessutom finns det ett extra handtag som gör det ännu enklare att arbeta med maskinen i flera arbetslägen. På så sätt kan du också få bort oönskad vegetation i även svåråtkomliga områden i trädgården.

Det är möjligt att förvara extra plastblad under handtaget, så du har dem alltid nära till hands om din maskin plötsligt inte skulle fungerar lika effektivt som förväntat. Inkluderat i köpet är även en laddare för det inbyggda litiumjonbatteriet. Detta batteri har lång batteritid, och är också lätt att underhålla eftersom det är lätt att ladda – du kan ladda det när som helst, och det laddas upp på ingen tid alls. Samtidigt finns det ingen anledning att oroa dig alltför mycket för huruvida modellen har en lång batteritid som räcker för stora ytor, eftersom att denna grästrimmer behöver en bra batteritid anpassad för en mindre trädgård – alltså jämförelsevis kort batteritid. Dessutom har dess batteri ingen minneseffekt, så allt som allt är detta en mycket bra modell till ett bra pris. 

Produktdetaljer:

 • Klippbredd: 22,3 cm
 • Kraftkälla: Batteri
 • Batterityp: Litiumjon
 • Batteristorlek: 2,0 Ah
 • Spänning: 14,4 Volt
 • Vibrationsnivå: 2,5 m/s2
Det vi liker:
 • Effektivt klippsystem med robusta plastblad som möjliggör klippning med hög precision
 • Utvecklad med ett smart handtag för hög ergonomi och lätt vikt för enklare hantering
 • Det inbyggda litiumjonbatteriet laddas snabbt när du vill

Makita RST250 Bensindriven Grästrimmer – Den bästa bensindrivna grästrimmern

Genom att investera i denna grästrimmer från märket Makita kan du vara säker på att du får hem en  kraftfull, högpresterande maskin. Trimmern är en bensindriven variant, vilket gör den ännu effektivare än de andra maskinerna i detta test av grästrimmare. Detta är en kraftfull trimmer och du behöver inte oroa dig för extra batteri eller kort batteritid, utan detta är en grästrimmer som klarar effektiv klippning av en hel del gräs och stora ytor. Den har utvecklats på ett smart sätt ur flera aspekter – den fungerar utmärkt och är enkel att använda.

Därför ska du välja Makita RST250 Bensindriven Grästrimmer

Letar du efter en bra bensindriven grästrimmer med flera bra funktioner? I så fall rekommenderar vi att du tittar på denna grästrimmern från Makita. Deras RST250-modell är en kraftfull trimmer eftersom den har en så pass hög prestanda. Det är därför en idealisk investering för alla som vägrar att kompromissa med denna grästrimmers kraft och huruvida den håller måttet när den ska klippa såväl högt och tufft gräs som vanligt gräs i en stor trädgård.

Grästrimmern har en effekt på 0,73 kW och drivs med 1 hästkrafter. Den är alltså så kraftfull att det här är gott nog för att bli av med även den mest envisa vegetationen, såsom högt gräs, i trädgården, och du behöver alltså inget extra batteri eller liknande som i vissa fall krävs av vissa grästrimmers för en stor trädgård. Därför behöver du inte längre oroa dig för vad som kan verka som otämjbart ogräs, gräs eller växter, eftersom du tack vare denna grästrimmern kan få en snygg och välskött trädgård. 

Du kan enkelt se vad du gör när du använder den här grästrimmern. Som ett led i dess fina funktioner har den nämligen en konstruktion med en böjd axel som säkerställer en fri sikt över klippområdet. På så sätt kommer du inte att skada delar av trädgården som inte behöver klippas. Tankens storlek på 0,5 liter garanterar också att du inte behöver fylla på nytt bränsle hela tiden, vilket är en av alla dess fördelar och fina funktioner. Så du kan alltså arbeta en längre tid i trädgården innan du behöver börja oroa dig för att fylla på tanken eller ladda batteriet – som ju denna trimmern inte ens har.

Produktdetaljer:

 • Höjd: 38,5 cm
 • Längd: 172,5 cm
 • Bredd: 60 cm
 • Vikt: 4,2 kg
 • Skärbredd: 25 cm
 • Kraftkälla: Bensin
 • Cylindervolym: 25,5 cm3
 • Effekt: 0,73 kw/1 HP
 • Tank: 0,5 liter
 • Vibrationsnivå: 2,6 till 3,2 m/s2
Det vi liker:
 • Effektiv, kraftfull bensindriven gräsklippare med hög prestanda
 • Böjt skaft ger bra sikt över klippområdet
 • Lätt i vikt jämfört med andra bensindrivna modeller
 • Tank med en storlek på 0,5 liter, så att du kan nå runt i hela trädgården

Skillnaden mellan en bensindriven, eldriven och batteridriven grästrimmer

Du kan välja mellan tre olika varianter av grästrimmers: bensindriven, eldriven eller batteridriven. De kan alla bli av med oönskad vegetation, såsom högt gräs, i trädgården, så det är helt upp till dig vilken av de sorterna du föredrar. Naturligtvis finns det fördelar och nackdelar med alla tre varianter, t.ex. med en batteridriven behöver du t.ex. fixa både batteri och laddare, varför vi har skrivit en liten guide om skillnaden mellan modellerna i detta avsnitt. På det sättet blir det lättare att hitta rätt modell för dig.

Bensindriven grästrimmer

En bensindriven grästrimmer är idealisk att använda när du vill bli av med särskilt envis vegetation, oavsett om det gäller gräs eller ogräs utan att vara beroende av batteriet som andra grästrimmrar. All slags vegetation, såsom tufft gräs, som står högt och nära ett större område kan vara problematisk att ta bort med modeller med sladd utan de speciella funktioner som kommer med de modeller med motor, eftersom sådana grästrimmrar sällan är lika kraftfulla som de bensindrivna varianter. Fördelen med en bensindriven grästrimmer är att du kan hantera all typ av växtlighet i trädgården.

Å andra sidan är denna typ av maskin ofta tyngre än modeller med sladd, så det kräver lite mer kraft att bära runt och använda maskinen. Och då kan det naturligtvis vara irriterande att behöva hålla koll på bränsle, som främst brukar vara en blandning av bensin och olja, och alltså fylla på det innan du kan komma igång. Av denna anledning väljer många privata hushåll bort den bensindrivna trimmern, medan det är ett vanligt val för professionella.

Eldriven grästrimmer

Eldrivna grästrimmrar är idealiska för användning i mindre trädgårdar, men kan också vara bra för större trädgårdar om du inte har något emot att använda en förlängningssladd. En av dess stora fördelar med att använda eldrivna grästrimmrar är att du inte är beroende av batterikapacitet eller kapacitet på dess motor, såsom att tar slut på ström mitt i arbetet. Således behöver du inte stanna halvvägs för att sätta i batteriet för laddning eller hälla i nytt bränsle, utan du kan istället bara fortsätta tills arbetet är klart.

Dessutom är en eldriven grästrimmer också några av de billigaste varianterna på marknaden, så om du vill spara pengar på köpet kan en sladdlös grästrimmer vara en bra investering. Det enda du behöver vara medveten om är att du alltid ska hålla ett öga på sladden, eftersom du annars riskerar att klippa av den under arbetet, vrida den eller trassla in dig i den. Sladden kommer snabbt i vägen när du rör dig i trädgården. Och så kan det naturligtvis vara ett problem att sladden inte alltid är tillräckligt lång, varför det alltid är en bra idé att ha en förlängningssladd utomhus redo – speciellt om du har en större trädgård.

Batteridriven grästrimmer

Om du föredrar viss flexibilitet när du arbetar i trädgården kan en grästrimmer med batteri vara rätt lösning. Dessa modeller säkerställer ofta hög grad av ergonomi fullständig rörelsefrihet eftersom de är lätta i vikt, kan justeras och det inte finns några begränsningar i form av en sladd. Dessutom finns det många bra batteridrivna grästrimmers på marknaden, så det är inte svårt att hitta en modell som passar dina behov med olika batterikapacitet.

En grästrimmer med batteri har alltså flera fördelar, men nackdelen med att använda en modell med batteri är att du alltid måste se till att dess batteri är laddat, oavsett batterikapacitet. Du riskerar också att behöva vänta länge för att batteriet ska ladda klart om det tar slut under arbetet. Detta kan dock undvikas genom att investera i flera batterier, så att ett kan laddas medan den andra används.

Batteridrivna grästrimmers är inte de billigaste på marknaden om du också måste köpa en batteri och laddare till modellen. Men om du redan har dessa delar kan du enkelt hitta relativt billiga modeller. Flera återförsäljare har också utvecklat serier för trädgårdsmaskiner där batteriet passar flera av maskinerna. På så sätt behöver du bara köpa batteriet och ladda en gång, varefter du kan använda det på alla maskinerna.

Annan användbar information i detta test av grästrimmers

Även om du kanske har utsett din egen testvinnare, samma testvinnare som vi eller inte,  sitter du förmodligen med fler frågor för att köpa din grästrimmer och du kan förhoppningsvis lära dig mer om dem i avsnitten nedan. Du kan läsa om klipptekniker, hur du byter ut nylonsnöre i din grästrimmer och skillnaden mellan en grästrimmer och en klippare.

Klipptekniker för grästrimmer

Det är möjligt att välja mellan två klipptekniker när du ska välja din grästrimmer: Klippteknik med plastknivar eller trimmertråd. Vissa modeller är utformade för att fungera med båda teknikerna, så att du kan växla enligt vad som behöver tas bort i trädgården. Det är helt upp till dig vilken typ av klippteknik du föredrar.

I allmänhet är klipptekniken med en kniv idealisk för tung vegetation, såsom högt gräs, eftersom den fungerar mer effektivt och har en högre hållfasthet än trådar. Å andra sidan säkerställer trådarna ett mer exakt resultat. Det kan därför vara en fördel att få till en kombination av de två metoderna så att ni båda blir av med tyngre vegetation, såsom högt gräs, och uppnår ett exakt resultat.

Du bör vara medveten om att både knivar och trådar måste bytas ut med jämna mellanrum. Trimmertrådar kan gå sönder och knivarna kan tappa sin effektivitet. Därför lönar det sig att titta på dessa delar om du inte känner att din maskin lever upp till förväntningarna längre.

Så här monterar/byter du sladden på en grästrimmer

Vi har precis beskrivit hur trimmertråd på din grästrimmer kan gå sönder. Men hur sätter man in en ny tråd på maskinen? Vi kommer att granska detta åt dig i steg-för-steg-guiden nedan, så att du är beredd på när olyckan är ute.

 • Se till att maskinen är avstängd och inte bara påslagen (ta bort batteriet, ta ut sladden från strömkontakten, ta bort bränsletanken etc.)
 • Spänn fast grästrimmerns huvud så att du kommer åt den roterande delen
 • Se till att denna del är fäst kan inte rotera
 • Öppna hölstret där sladden sitter och ta bort kroppen
 • Ta bort den gamla sladden, men se till att du skär den nya sladden i exakt samma längd innan du slänger den
 • Vrid nu sladden (eller sladdarna, om fler) om kroppen i den riktning som anges i bruksanvisningen. Du måste fortsätta att linda sladden runt kroppen tills båda ändarna kan fästas.
 • Sätt tillbaka kroppen i höljet.
 • Lossa de roterande delarna så att du kan se om sladdarna roterar som de ska
 • Om allt fungerar som det ska är maskinen nu redo att användas.

Vad är skillnaden mellan en klippare och en grästrimmer?

Det kan vara lite svårt att se skillnaden mellan en klippare och en grästrimmer, eftersom de ofta används i mer eller mindre samma syfte. Det som emellertid skiljer de två typerna av maskiner är deras storlek och effektivitet. En busktrimmer är större än en vanlig grästrimmer, vilket beror på att den används för särskilt envisa växter och större områden. Av denna anledning är en busktrimmer också tyngre än en grästrimmer, varför du måste bära maskinen i en lyftsele för att ha optimal kontroll över den.

Vi måste också lyfta att flera grästrimmare på marknaden har en så pass bra struktur och effektivitet att de i flera fall kan användas för till och med envisa växter. Det beror dock mycket på trimmern. Fördelen med att använda en grästrimmer framför en klippare är dess låga vikt, vilket gör den mer hanterbar för användare i alla storlekar.

Överväger du att investera i en klippare istället för en grästrimmer? I så fall rekommenderar vi att du tittar närmare på vårt test av busktrimmer, där du kan läsa om de bästa modellerna på marknaden. Där kan du t.ex. också få bättre koll på hur du bäst använder din klippare och annan användbar information.

FAQ

Vilken grästrimmer är bäst i test?

Enligt oss är följande modell bäst i test: Husqvarna 115iL Batteridriven Grästrimmer. Modellen utmärker sig i effektivitet, konstruktion och pris. Det är dock fullt möjligt att en av de andra modellerna bättre passar dina behov, så läs vidare och hitta rätt grästrimmer för dig.

Vad kan du använda grästrimmer till?

Du kan använda en grästrimmer för att få bort gräset på platser där det kan vara svårt att komma åt med gräsklipparen. Dn grästrimmer kan också användas för att ta bort oönskad vegetation i kanterna, uppför en vägg, nära häcken etc.

Ska jag välja en batteridriven, eldriven eller bensindriven grästrimmer?

Det är helt upp till dig om du föredrar en batteri-, el- eller bensindriven grästrimmer. Batteridrivna modeller säkerställer större rörelsefrihet, men du får samtidigt aldrig slut på ström med en variant med sladd. Den bensindrivna är dessutom bra för tung vegetation, såsom högt gräs.