Gasolgrill bäst i test 2023 – se vårt stora test av gasolgrillar

1
Broil King Baron 440

och hitta din egen gasolgrill bäst i test. En gasolgrill är till för dig som vill ha god grillmat utan att det är krångligt. En blixtsnabb tändning är därför ett absolut måste. Grillentusiaster vet också att brännare och grillgaller samverkar för att skapa en konstant och jämn värmefördelning. Detta gör att gasolgrillen lämpar sig för allt från kött och fisk till hel stekt kyckling och grönsaker, till och med efterrätter. Vi hjälper dig at hitta…

Kolla Priset →
TESTVINDER
 PrisBilligst hos 
Broil King Baron 440 10.990 kr. Grillkung
Weber Q3200 5.999 kr. Grillbutiken
Weber Genesis EPX-435 Smart 24.490 kr. Bagaren och Kocken
Nexgrill Deluxe 4B 7.989 kr. GardenStore
Weber Traveler 4.699 kr. Hornbach
Charbroil Professional 4400 Gas Grill##
Napoleon Rogue 425 10.989 kr. Bagaren och Kocken
Charbroil Performance Power Edition 3##
Dangrill Valhal 410 CS##
Outwell Crest 677,66 kr. Barrabes SE
NomadiQ The Bbq 2.790 kr. Inredningsvaruhuset
Charbroil Professional 3400 5.341,90 kr. Appliances Direct

Se de 12 bästa gasolgrillarna av alla och hitta din egen gasolgrill bäst i test. En gasolgrill är till för dig som vill ha god grillmat utan att det är krångligt. En blixtsnabb tändning är därför ett absolut måste. Grillentusiaster vet också att brännare och grillgaller samverkar för att skapa en konstant och jämn värmefördelning. Detta gör att gasolgrillen lämpar sig för allt från kött och fisk till hel stekt kyckling och grönsaker, till och med efterrätter. Vi hjälper dig at hitta din bästa gasolgrill.

I vår bäst i test köpguide går vi i detalj in på dessa funktioner för att se till att du får en kraftfull grill som passar perfekt för dina behov. I det följande blir du mycket klokare när det gäller storlek, antal brännare, temperaturkontroll av brännare, material och lyxiga funktioner. Kort sagt, allt som gör gasolgrillar så populära i landet.

Om du vill ha en tydlig och snabb översikt över de 12 bästa gasolgrillarna och se vilken grill blev bäst i test kan du också välja att gå direkt till vår informativa jämförelsetabell här. Där kan du enkelt hitta din gasolgrill bäst i test.

Broil King Baron 440 – gasolgrill bäst i test

Broil King Baron 440

Varför välja Broil King Baron 440

En läcker och välutrustad grill som gör allt! Med fyra huvudbrännare och en sidobrännare samt ett sidobord och ett rotisseriesystem klarar Broil King Baron 440 gasgrillen allt från vardaglig grillning till festmat. Grillen från Broil King är jämförelsens gasolgrill bäst i test.

Praktisk

Den mångsidiga Broil King Baron 440  grillen är utrustad med fyra huvudbrännare i rostfritt stål och en sidobrännare, vilket ger en total stor grillyta på 4 155 cm². Huvudbrännarna har Broil Kings patenterade Dual Tube-funktion som ger två flamfickor per brännare. Detta ger en bättre och jämnare värmefördelning. Tack vare sidobrännaren på Broil King Baron 440 kan du förutom grillad mat även laga andra saker, till exempel en läcker bearnaise eller pasta. Två praktiska bord är monterade på sidorna och kan fällas upp och ner vid behov. Skåpet har gott om plats för gasflaskan och förvaring av tillbehör. Som en extra bonus är denna gasolgrill bäst i test grillen från Broil King Baron 440  utrustad med hjul, så det är lätt att flytta runt den utan problem.

Väldigt bra funktioner

Ett smart rotisserie-set ingår också. På så sätt kan du grilla eller långsamt steka en saftig stek eller en läcker kyckling. Lägg bara allt på din Broil King grill och stäng locket. Grillen har en användbar krok för att hänga upp tillbehör som handskar och grilltänger, så att du alltid har dem nära till hands. Gjutjärnsgrillen kan justeras i tre olika vinklar, så att fettet kan rinna effektivt ner i droppbrickan. Fettbrickan samlar upp allt fett, så att du undviker stora lågor. Den är också lätt att ta bort och tömma.

De extra fina funktionerna

Grillens dubbla Sure-Lite™ tändsystem gör det enkelt och snabbt att tända grillen med en knapptryckning. Du kan styra värmeinställningarna med de smarta Sensi-Touch™-knapparna. Eftersom de är utrustade med en inbyggd lampa på kontrollerna är det lätt att använda grillen även i mörka miljöer. Dessutom har grillen ett Flav-R-Wave™-grillsystem för väldigt bra och jämn grillning. Systemet skyddar också brännarna.

Specifikationer:

 • Antal huvudbrännare: fyra brännare
 • Total grillyta: upp till 4 155 cm²
 • Typ av tändning: elektrisk tändning
 • Effekt: 12,4 kW
Det vi liker:
 • 4 huvudbrännare
 • 1 sidobrännare
 • Elektronisk tändning
 • Rotisserie ingår
 • Temperaturreglering
Det vi ikke liker:
 • Fyller upp mycket
 • Inte så lämplig för låga temperaturer

Weber Q3200 – bäst i test – billig gasolgrill

Weber Q3200

Varför du ska välja Weber Q3200

Weber Q3200 är en perfekt grill för dig som vill ha en kraftfull och användarvänlig grill för lite pengar utan att kompromissa med hög kvalitet och läckra funktioner.

Lätt att använda

Weber Q3200 med två brännare är fantastiskt enkel att använda. Du vrider helt enkelt på de två gasknapparna och trycker sedan på tändningsknappen. Tadaa, Weber Q3200 grillen är nu tänd och du kan grilla vad du vill. När du stänger locket på Weber Q cirkulerar värmen i hela grillen, vilket ger dig en jämn värmefördelning och fantastiska grillresultat. Tack vare den medföljande borsten är Weber Q3200 lätt att rengöra. Fettbrickan under själva grillgallret är också lätt att rengöra. Ta helt enkelt bort den aluminiumbricka som det dränerade fettet har samlats i och sätt in en ny i din Weber Q.

Praktisk

Weber Q3200 grillen är utrustad med en smart termometer så att du alltid vet hur varm den är. Det finns också ett praktiskt värmehållande område – perfekt för att hålla såsen varm, till exempel. Det finns två små bord på sidan av grillen i din Weber Q, vilket gör det mycket enklare att grilla eftersom du kan ställa undan saker. De kan också fällas ner, vilket gör det mycket lättare att förvara grillen i skjulet eller liknande. Weber Q3200 är också utrustad med hela tre verktygskrokar, så att dina tillbehör alltid är nära till hands och redo att användas. Handtaget är utrustat med en integrerad lampa, vilket gör Weber Q3200 perfekt för användning i mörka miljöer eller under vintermånaderna när det är lite mörkare ute.

Kvalitetsmaterial i rostfritt stål och gjuten aluminium

De två brännarna i rostfritt stål ger en total värme på 6,36 kilowatt. De kan användas för både direkt och indirekt grillning. Grillgallret på Weber Q3200 är däremot tillverkat av porslinsemaljerat gjutjärn, medan både lock och botten är tillverkade av gjuten aluminium.

Specifikationer:

 • Antal huvudbrännare: två brännare
 • Total grillyta: upp till 2 835 cm²
 • Typ av tändning: elektronisk tändning
 • Effekt: 6,36 kW
Det vi liker:
 • Fördelar
 • Inbyggd termometer
 • Avtagbar fettbricka
 • Vikbart sidobord
 • Handtag med integrerad lampa
 • 3 verktygskrokar
Det vi ikke liker:
 • Grillytan ligger nästan på samma nivå som bordet, vilket innebär att det kan bli lite rörigt när du rengör gallret.

Weber Genesis EPX-435 Smart – bäst i test av gasolgrillar – bästa premiumval

Weber Genesis EPX-435 Smart

Varför välja Weber Genesis EPX-435 Smart?

Detta är en otroligt kraftfull gasolgrill som kan nå 300 °C på bara 15 minuter!

Om du letar efter en stor, högkvalitativ gasolgrill som även kan användas som en gasolgrill i uteköket med många läckra funktioner, är denna Weber-gasolgrill ett bästa premiumval för dig.

Hög kvalitet som du kan känna och se

Den läckra grillen är utrustad med ett lock i porslinsemalj, medan de fyra huvudbrännarna är tillverkade av rostfritt stål. Grillen har en kraftfull effekt på 21,4 kilowatt. Sidobrännaren har en effekt på 3,5 kilowatt, medan den praktiska värmehållaren har en effekt på 3,8 kilowatt. Så du kan grilla kött, koka potatis och hålla såsen varm samtidigt och på samma ställe!

Praktiska egenskaper

Grillplatsen är stor och fin, 86 x 48 centimeter, så du har säkert plats för allt. Grillen har också ett praktiskt förvaringsutrymme under själva grillen, där du kan förvara gasflaskan och tillbehör. Du kan hänga alla dina grillverktyg, som handskar och tänger, på de 6 krokarna så att de alltid är redo att användas. Grillen är utrustad med svängbara hjul, vilket gör det lätt att flytta grillen vid behov.

Lyxiga funktioner

Det finns ett extra 82 x 27 cm utfällbart galler så att du kan få plats med fler grönsaker. Det finns alltså gott om möjligheter att grilla med både direkt och indirekt värme. Hela grillytan är utrustad med ett användbart ljus, så att du enkelt kan grilla när det är mörkt. Det finns också en smart indikator som räknar ner tills maten är klar. Och så har vi den absoluta lyxfunktionen: Weber Connect. En appfunktion som ger information om maten, och finns endast i detta bästa premiumval. Den håller dig informerad om matens temperatur. Men den talar också om för dig när du ska vända steken och när maten är klar. Perfekt grillresultat – varje gång!

Specifikationer:

 • Antal huvudbrännare: fyra brännare
 • Total grillyta: upp till 6 415 cm²
 • Typ av tändning: elektronisk tändning
 • Effekt: 21,4 kW
Det vi liker:
 • Wi-fi-anslutning
 • 4 huvudbrännare
 • 1 sidobrännare
 • Värmehållande yta
 • Kraftfull – kan nå 300°C på bara 15 minuter
Det vi ikke liker:
 • Stor och tung att hantera, särskilt vid montering.

Nexgrill Deluxe 4B – den mest mångsidiga gasgrillen

Nexgrill Deluxe 4B

Varför välja Nexgrill Deluxe 4B

En mångsidig, funktionell och stor gasolgrill med fyra brännare i rostfritt stål och en smart keramisk bakre brännare. Det är den keramiska bakre brännaren som ger precis den extra värme du behöver för att göra din kyckling och pizza extra krispig och god. Brännarna i botten av grillen ger en konstant och jämn värmefördelning. På den högra sidan har grillen en extra stekzon som kan nå cirka 600 grader – perfekt för att ge dina biffar en krispig yta.

ProTouch-systemet är en praktisk funktion med utbytbara grillplattor, där en del av gallret kan tas bort och ersättas med läckra tillbehör. Du kan till exempel sätta in en läcker stekpanna, wok eller kycklinghållare från Nexgrill som är speciellt utformad för grillen. Detta gör det också möjligt att göra underbara simmerrätter, pannkakor, wokrätter eller frityrmat i grillen!

För bekvämlighet kan botten tas bort, vilket gör rengöringen super snabb och effektiv! Grillen har också ett lock som gör att värmen cirkulerar perfekt inuti. Det praktiska sidobordet är perfekt för att ha kryddor och marinader till hands. Och tack vare den integrerade termometern vet du alltid hur varm grillen är. En väldigt bra allround gasgrill.

Specifikationer:

 • Antal huvudbrännare: fyra brännare
 • Total grillyta: upp till 2 980 cm²
 • Typ av tändning: elektrisk tändning
 • Effekt: 20,3 kW
Det vi liker:
 • Inbyggd termometer
 • Stekzon
 • Keramisk bakre brännare
 • ProTouch-system
 • Emaljerat stekbord
Det vi ikke liker:
 • Ingen separat droppbricka

Weber Traveler – bäst i test för campinggrillar

Weber Traveler

Varför välja Weber Traveler

Vill du ta med dig grillen? Det kan du med den här Weber Traveler-grillen! Det är en självklar gasolgrill för camping och en perfekt liten portabel gasolgrill eftersom den är utrustad med ben och två hjul. De två hjulen är fantastiskt robusta. Den är perfekt för ojämn terräng och kan snabbt fällas ihop och fällas ihop så att du enkelt kan ta med den överallt. En kompakt gasolgrill som trots sin ringa storlek har ett praktiskt sidobord där du kan placera kryddor, såser och andra tillbehör. Det finns också en smart inbyggd termometer så att du alltid kan hålla koll på hur varmt det är.

Grillen har en total stor grillyta på 2 065 cm², som dessutom täcks av ett välslutande emaljerat lock. Locket har till och med en oumbärlig låsmekanism, så att du undviker att grillen öppnas under transport. Grillen har en total effekt på 6,4 kilowatt, vilket är perfekt för läckra grillrätter när du är på språng. Tack vare den praktiska fettavskiljaren är det lätt att rengöra grillen efter användning. Det finns även krokar för att hänga upp redskap och tillbehör. Perfekt för campingsemester och vandring i naturen utan att kompromissa med komfort och god mat.

Specifikationer:

 • Antal huvudbrännare: 1 brännare
 • Total grillyta: upp till 2 065 cm²
 • Typ av tändning: elektronisk tändning
 • Effekt: 6,4 kW
Det vi liker:
 • Vikbar
 • 1 huvudbrännare
 • Justerbar termostat
 • 2 robusta hjul för enkel transport
 • Lätt att använda
Det vi ikke liker:
 • Temperaturen kan inte ställas in under 200 grader.

Charbroil Professional 4400 Gas Grill – bäst i test gasgrill med patenterat TRU-Infrared system

Charbroil Professional 4400 Gas Grill

Varför välja Charbroil Professional 4400 Gas Grill

En fantastisk gasgrill från Charbroil som är utrustad med det patenterade TRU-Infrared™-grillsystemet som värmer upp grillen snabbare och effektivare. Köttsaft och fett samlas upp direkt i värmefördelningsplattan. På så sätt återförs smaken till maten, vilket ger dig en optimal smakupplevelse. Den har den extra fördelen att den håller själva kammaren ren, medan värmefördelningsplattorna i stål är lätta att ta bort och rengöra. De uppåtriktade brännarna av högkvalitativt rostfritt stål säkerställer dessutom en god och hög värmeeffektivitet. Locket och förbränningskammaren är tillverkade i ett enda stycke, vilket gör att värmen stängs in och inte kan flyga ut. Detta ger i slutändan en mer idealisk och jämnare värmefördelning.

Du får en total stor grillyta på 3 435 cm², vilket ger dig många möjligheter att grilla olika maträtter. Grillen är också utrustad med ett smart värmehållande galler, perfekt för bröd och för att hålla maten varm. Den är också utrustad med en sidobrännare som ger dig extra utrymme på grillen. Men du kan också stänga locket och använda utrymmet som ett sidobord, så att du har två sidobord. På så sätt har du alltid väldigt bra plats för extra tallrikar, fat och kryddor.

Specifikationer:

 • Antal brännare: 4 brännare
 • Total grillyta: upp till 3 435 cm²
 • Typ av tändning: elektrisk tändning
 • Effekt: 41,4 kW
Det vi liker:
 • Sidobrännare
 • Integrerad termometer
 • TRU-Infrared™-grillsystem
 • Elektrisk tändning
 • Bra förvaringsutrymme
Det vi ikke liker:
 • Tungt att manövrera
 • Tar lång tid att montera

Napoleon Rogue 425 – bäst i test gasolgrill med 3 brännare

Napoleon Rogue 425

Varför välja Napoleon Rogue 425

Gläd familjen genom att laga hela menyn på den här Napoleon Rogue 425-grillen! Med tre brännare i rostfritt stål är den perfekt för en familj eller en sammankomst med mellan tre och fem personer. Fördelen med tre brännare är att den indirekta värmefördelningen fungerar perfekt. Dessutom är brännarna tillverkade av särskilt slitstarkt och högkvalitativt 304-stål, som också kan tas bort.

Stekplattorna är placerade på olika nivåer, vilket ger en bättre värmefördelning i grillen. Värmehyllan i förnicklat stål på 60 x 17 centimeter är avtagbar, vilket gör den snabb och enkel att rengöra. Observera att det är bättre att ta bort den från grillen när den inte används. På så sätt håller den längre.

De två fällbara sidoborden kan fällas ner för att få plats med grillen på en mindre uteplats eller balkong. Under själva grillen finns ett förvaringsfack som rymmer en gasflaska av standardstorlek 58 centimeter eller mindre. Det finns fyra hjul under grillen som är försedda med ett lås för att hålla grillen stabil hela tiden. Det porslinsemaljerade locket omsluter grillplattorna perfekt och håller värmen inne. Napoleon Rogue: en funktionell gasolgrill i mellanklassen med vikbara sidobord.

Specifikationer:

 • Antal brännare: 3 brännare
 • Total grillyta: upp till 2 700 cm²
 • Typ av tändning: elektrisk tändning
 • Effekt: 12,6 kW
Det vi liker:
 • Vändbart grillgaller i gjutjärn
 • Sidobordet kan fällas ner
 • Inbyggd termometer
 • Avtagbar värmande hylla
 • Bra indirekt värme
Det vi ikke liker:
 • Slip lätt beläggning inte så bra

Charbroil Performance Power Edition 3 – bäst i test gasolgrill med låg gasförbrukning

Charbroil Performance Power Edition 3

Varför välja Charbroil Performance Power Edition 3

Den här Charbroil Performance Power Edition 3 gasgrillen har det ultraeffektiva TRU-Infrared™-grillsystemet. Den ger dig inte bara 50 % saftigare kött, utan minskar också gasförbrukningen med upp till 30 %. De tre högpresterande brännarna är tillverkade av hållbart rostfritt stål av hög kvalitet. Grillen är också utrustad med en keramisk brännare som kan nå upp till 900 grader. Du kan därför lätt få de karakteristiska grillränderna på köttet. Gjutjärnsgrillplattor behåller också värmen länge.

Sidobordet ger dig extra utrymme för kryddor, tallrikar och skålar. Det är säkert och enkelt att tända grillen, och du behöver aldrig oroa dig för att använda en öppen låga. Det omslutande locket skyddar också grillen från alla väder, så att du kan använda grillen året runt. Locket har en integrerad termometer. Under grillen finns ett praktiskt förvaringsskåp. Den har också en praktisk griddle, vilket ger dig många olika matlagningsalternativ. Hjulen har ett smart låssystem, som gör att grillen alltid står stadigt på plats. Det skyddande höljet är vattenavvisande, så du kan låta grillen stå ute på terrassen. En prisvärd gasolgrill med två sidobord i rostfritt stål.

Specifikationer:

 • Antal brännare: 3 brännare
 • Total grillyta: upp till 2 362,05 cm²
 • Typ av tändning: elektrisk tändning
 • Effekt: 12,75 kW
Det vi liker:
 • TRU-Infrared™-grillsystem
 • Brännare av hög kvalitet upp till 900 grader
 • Upp till 30 % lägre gasförbrukning
 • Integrerad termometer
Det vi ikke liker:
 • Fettbrickan kan vara lite svår att sätta på plats
 • Botten kan inte tas bort för rengöring

Dangrill Valhal 410 CS – bäst i test gasolgrill med stor grillyta

Dangrill Valhal 410 CS

Varför välja Dangrill Valhal 410 CS?

Om du vill grilla för en stor grupp människor är den här gasolgrillen från Dangrill det perfekta valet. En fantastisk gasgrill med en särskilt stor grillyta på hela 71 x 45 centimeter, så det finns gott om plats för kött, grönsaker och andra läckerheter. De fyra hållbara brännarna i rostfritt stål har en effekt på 4 kilowatt vardera, vilket ger en jämn värmefördelning. Det finns också en praktisk sidobrännare på 2,5 kilowatt, vilket ger gasgrillen en total effekt på upp till 18,4 kilowatt. Det finns två sidobord (varav ett döljer sidobrännaren).

Locket har ett dubbelt isolerande skikt, så att den inre värmen hålls väl kvar. Detta främjar den indirekta tillagningsmetoden. Locket har en integrerad termometer, så att du alltid vet hur varmt grillen är. Handtagen är tillverkade av hållbart stål och silikon. Den automatiska tändningen är enkel och okomplicerad. Den praktiska dropplådan samlar upp fett och köttsafter, så du behöver bara tömma den efter användning. Under grillen finns ett praktiskt förvaringsfack för gasflaskan och andra tillbehör. Den har också fyra robusta hjul så att du kan flytta grillen till en annan plats när som helst.

Specifikationer:

 • Antal brännare: 4 brännare
 • Total grillyta: upp till 2 967,25 cm²
 • Typ av tändning: elektrisk tändning
 • Effekt: 18,4 kW
Det vi liker:
 • Inbyggd tändare på alla brännare
 • Handtag i stål och silikon
 • 4 brännare
 • 1 sidobrännare
 • Sidobord
Det vi ikke liker:
 • Inte så många tillbehör

Outwell Crest – bästa gasolgrill eller bordsgrill i klassen små grillar

Outwell Crest

Varför du ska välja Outwell Crest

Har du ingen trädgård eller uteplats? Eller vill du bara stanna inomhus? Då är en liten och portabel gasolgrill som den här från Outwell Crest perfekt! Den lilla gasgrillen med en enda brännare har en effekt på 1900 watt och klarar allt från kött, fjäderfä och grönsaker. Tack vare den praktiska piezotändningen är den extremt lätt att tända. Du kan sedan reglera värmeinställningen för att få exakt den temperatur du vill ha.

Grillplattorna är tillverkade med en smart slip-let-beläggning så att köttet inte fastnar på gallret. Det är också otroligt enkel att rengöra. För att tända grillen behöver du en butangasflaska. Den är dock integrerad i designen, så du behöver inte komma ihåg att packa in den. Se bara till att den är full innan du går iväg för att använda den lilla gasgrillen. Det finns också en praktisk dropplåda under själva grillen, så att fett och köttsaft inte hamnar på köksbordet eller i husvagnen. Den har en förbrukning på cirka 138 gram per timme, så du kan laga massor av god mat på en fylld flaska. En effektiv liten gasolgrill och den bästa gasolgrillen för småhus.

Specifikationer:

 • Antal huvudbrännare: 1 brännare
 • Total grillyta: –
 • Typ av tändning: Piezo-tändning
 • Effekt: 1 900 watt
Det vi liker:
 • Variabel värmereglering
 • Avtagbar droppbricka
 • Grillplattor med slip-on-beläggning
 • Inbyggd butangasflaska
 • Justerbar termostat
Det vi ikke liker:
 • Användarhandboken kunde vara bättre

NomadiQ The Bbq – bäst i test i kategorin bärbara gasolgrillar

NomadiQ The Bbq

Varför välja NomadiQ The Bbq?

Den här NomadiQ The Bbq bärbara grillen med två brännare är idealisk för när du är på språng. Man skulle kunna tro att det är en liten gasolgrill när den är stängd. Men varje sida mäter hela 730 kvadratmeter, vilket ger en total grillyta på 1 460 kvadratmeter! Den kan också värmas upp till 350 grader. Den är utrustad med praktiska axelremmar så att du snabbt och enkelt kan ta den med dig i farten. Dessutom väger den inte mycket med sina bara 5,6 kilo, vilket gör den perfekt för camping, cykling eller vandring.

Och du slipper vänta länge på att grillen ska värmas upp. När du väl har tänt den är den lilla gasolgrillen redo att användas på mindre än en minut! Du kan justera temperaturen på de två ytorna med hjälp av två knappar på sidan. Det innebär också att du kan ställa in temperaturen för de två ytorna individuellt. På så sätt kan du tillaga kött och korv på ena sidan och grönsaker och fisk på den andra. Grillgallret har en speciell praktisk non-stick-beläggning, så att maten inte fastnar. Den är också fantastiskt enkel att rengöra efter användning.

Specifikationer:

 • Antal huvudbrännare: 2 brännare
 • Total grillyta: upp till 1 460 cm²
 • Typ av tändning:
 • Effekt:
Det vi liker:
 • Axelrem för enkel transport
 • Lättvikt
 • Vikbar
 • Två stora grillytor
 • Galler med glidande beläggning
Det vi ikke liker:
 • Lite besvärligt att montera

Charbroil Professional 3400 – bäst i test bland gasgrillar med brett sidobord

Charbroil Professional 3400

Varför välja Charbroil Professional 3400

Den här gasolgrillen Charbroil Professional 3400 har ett särskilt brett sidobord och en robust och solid konstruktion, så det finns plats för några extra godsaker när du lagar mat utomhus. Du slår på grillen med en knapptryckning. Snabbt och effektivt! De tre kraftfulla, uppåtriktade brännarna i rostfritt stål levererar vardera 7 kilowatt per timme. Sidobrännaren har en effekt på 3,8 kilowatt, så du kan tillaga alla typer av mat på grillen. Eftersom grilllådan är tillverkad i ett stycke håller den värmen ännu bättre.

Det patenterade TRU-Infrared™-grillsystemet använder strålningsvärme för att säkerställa 100 % bättre värmefördelning i grillen och för att köttet ska bli 50 % saftigare och godare. Det gör det också lättare att rengöra grillen och ser till att elden aldrig flammar upp farligt under användning. Rostet i gjutjärn ger köttet det distinkta och attraktiva grillmönster som grillentusiaster älskar. Grillen är även utrustad med ett praktiskt 55,9 x 18,1 centimeter stort värmehållande galler som kan användas för bröd, grönsaker eller annan mat som behöver hållas varm. En bra medelstor grill, perfekt för 4-6 personer.

Specifikationer:

 • Antal huvudbrännare: 3 brännare
 • Total grillyta: upp till 2 736,75 cm²
 • Typ av tändning: elektrisk tändning
 • Effekt: 12,16 kW
Det vi liker:
 • TRU-Infrared™-grillsystem
 • Värmebar
 • Låda i ett stycke
 • Lock med integrerad termometer
 • Förvaringsskåp
Det vi ikke liker:
 • Grillgallret är lite svårt att rengöra
 • Kan vara svårt att manövrera på terrasser med många spår

Hur man väljer den bästa gasgrillen

Snabb tändning, lägg på köttet och voila! Maten är klar. Låter det för bra för att vara sant? Men det är precis vad du får när du grillar på en gasolgrill.

Dessutom är gasgrillar verkligen mångsidiga. Du kan göra en förrätt, huvudrätt OCH efterrätt med en enda gasolgrill. Ja, det är tillräckligt bra. Och om du är med i kolgrilllaget just nu, kom ihåg att gas är billigare än kol på lång sikt. Du sparar faktiskt pengar, och det kan ingen säga nej till, eller hur?

Under de senaste åren har gasolgrillar blivit mycket populära för att laga mat och förlänga sommarsäsongen. Och vi förstår varför. Det finns många fördelar med en gasolgrill jämfört med en kolgrill. Eftersom grillen, som vi nämnde ovan, inte bara tänds snabbt, utan också blir het otroligt snabbt. Det tar faktiskt bara cirka 10 minuter för en gasolgrill att nå önskad värme. Dessutom är moderna gasolgrillar numera utrustade med en mängd praktiska funktioner, så att de nästan fungerar som ett helt utomhuskök i sig själva.

Vare sig du är en kännare eller behöver en praktisk guide för gasolgrillar för nybörjare har vi massor av tips och råd för dig! I vårt test av gasolgrillar hittar du de bästa gasolgrillarna på marknaden just nu. Och det finns något för alla! Om du behöver lite mer kunskap kan du läsa vidare.

MEN du kommer definitivt att vilja köpa en ny gasolgrill efter att ha läst.

Nu har du blivit varnad!

6 goda skäl att välja en gasolgrill

Du kan köpa en gasgrill, en kolgrill, en elgrill eller en vedeldad grill. Men varför välja just en gasolgrill? Vi kan ge dig ett klart och tydligt svar. Här är sex snabba skäl till varför du bör välja en bra gasolgrill.

 1. Enkel och snabb att använda
 2. Mycket snabb uppvärmning.
 3. Bättre värmereglering.
 4. Lättare att rengöra.
 5. Du behöver inte köpa kol.
 6. Du kan använda den året runt.

Det är väl goda skäl? Så vi ska inte ägna mer tid åt att diskutera om det ska vara en gasolgrill. För det måste det vara.

Låt oss i stället titta på vilka överväganden du bör göra när du väljer den bästa gasolgrillen för dig.

Storlek

Det första vi tittar på är storleken på en bra gasolgrill. Det är faktiskt det första du bör tänka på. Det är inte meningsfullt att ägna tid åt att titta på en liten gasolgrill om du är ett stort hushåll eller tvärtom. Vi har gjort ett praktiskt litet diagram så att du vet vilken storlek du bör sikta på.

Grillområde på 44-65 centimeter = 2-3 personer

Grillområde 70-85 centimeter = 4-5 personer

Grillyta på 90+ centimeter = 8+ personer

Dessa mått är naturligtvis vägledande, eftersom det också beror på dina individuella behov. Behöver du en stor grillplats när du lagar mat eftersom du äter mycket eller mycket olika? Det är bra att ha lite extra utrymme på grillen så att du kan separera kött, fjäderfä och fisk. Den stora grillytan kan snabbt fyllas med grönsaker, bröd och spett.

Naturligtvis bör du också tänka på hur mycket utrymme du har för själva grillen. Finns det tillräckligt med plats för den? Ska den förvaras i ett skjul eller stå ute i det fria? Om du till exempel bor i en lägenhet måste du kontrollera hyresavtalet innan du köper en grill. I vissa hyresförhållanden är det inte tillåtet att grilla på balkongen. Men om så är fallet kan du köpa en liten bordsgrill – som den praktiska Outwell Crest i vårt test av olika gasolgrillar – för att laga mat inomhus i stället.

Vilka är dina behov?

När du väl har bestämt dig för att du vill ha en gasolgrill (för det är vad det kommer att bli) bör du fundera lite mer på dina grillbehov.

Det är faktiskt dina behov som avgör vilken gasolgrill du ska välja. Anledningen är att pris, storlek och funktioner kan variera mycket beroende på vilken modell du tittar på. Det är därför viktigt att du är tydlig med vad du vill använda gasolgrillen till och hur ofta.

Är den främst till för dig, för två eller fler, eller är du typen som bara tar fram grillen när 20 gäster är på plats och njuter av sommarens grillsäsong? Eller kanske är du redan en grillexpert, men är bara osäker på vad din nya grill har att erbjuda. Var inte rädd! Vi har allt du behöver här.

Hur ofta kommer du att använda grillen?

Om du kommer att använda grillen mycket kan det vara värt att investera i en större och dyrare modell, som vanligtvis också har fler funktioner. Om du planerar att använda gasolgrillen endast ibland, kanske för mindre grupper, kan du dock lätt klara dig med en bra, men billig gasolgrill.

Frågan om hur du förvarar gasolgrillen är också viktig. Om du använder grillen ofta är det praktiskt att ha en modell som du kan ha på displayen mer permanent. I så fall bör du också titta på material och till exempel se till att du får sidobord i rostfritt stål och ett skydd för grillen. På så sätt skyddar du den också mot väder och vind, vilket i slutändan gör den effektivare och mer hållbar.

Om du vill kunna packa undan grillen under vintern, se till att du har ett förvaringsutrymme för den. Många av dem tar trots allt mycket plats. Om utrymmet är begränsat kan du välja en kompakt grill med fällbara sidohyllor som kan fällas ner eller tas bort helt. Det är också smart att ha en grill med tillhörande skåp. Här kan du förvara alla tillbehör och gasflaskan. Du behöver utrymme för det också.

Hur många personer lagar du mat på grillen?

När vi talar om gasolgrillens storlek menar vi inte hela grillenheten. Det handlar snarare om storleken på grillområdet, dvs. den yta som maten placeras på. En större gasolgrill innebär i allmänhet en större matlagningsyta, men det kan vara en illusion. Mät därför alltid grillgallrets storlek för att vara helt säker. Kom ihåg att även mäta eventuella sidobrännare och/eller värmehållande galler. Se vår storleksguide ovan för att få en uppfattning om hur många personer en grill passar för.

Om du lagar mat till många personer är det också en bra idé att ställa in grillen på olika temperaturer. På så sätt kan du tillaga olika ingredienser samtidigt, så att du inte får en köttfest där allt måste ätas upp direkt.

Vilken typ av mat lagar du vanligtvis?

Om du grillar mycket och lagar mat på grillen ofta kan du också överväga en multifunktionell gasolgrill med en sidobrännare och en praktisk brännzon. Den är perfekt för att grilla kött, fisk och grönsaker, men du kan också använda stekpannor och grytor för såser, potatis och andra läckerheter. Föreställ dig att du gör en läcker vintersoppa ute på terrassen mitt i vintern och njuter av den med nygrillat bröd. Låter det inte utsökt? Eller vad sägs om att flytta julosten till grillen eller att bryna sommarens hamburgerbiffar till perfektion på en grillplats? Vi vet att du förmodligen vill springa ut genom dörren och köpa en gasolgrill vid det här laget, men läs vidare!

Brännare

Olika gasolgrillar har vanligtvis olika antal brännare. Generellt sett gäller att ju fler brännare, desto kraftfullare är grillen och desto fler personer kan den ta emot. Nästan alla gasolgrillar i testet har brännare i rostfritt stål, vilket är ett av de bästa materialen. De kraftfulla brännarna ger bra värme.

Temperaturen på grillen spelar förstås också roll. Ofta har grillen en steglös värmereglering så att du kan ställa in temperaturen på rätt nivå beroende på vad du grillar. Det finns vanligtvis en justerbar termostat för varje brännare i rostfritt stål, så att du kan ställa in dem individuellt.

Vissa grillar har även en infraröd brännare. Vissa produkter har en infraröd brännare bakom grillen, som är en bakre brännare. Den här infraröda brännaren ger bättre värmefördelning eftersom värmen inte bara kommer under grillgallret utan även bakifrån. Om du vill tillaga stekt kyckling eller annat fjäderfä är en infraröd bakre brännare perfekt.

Du kan också skaffa en infraröd sidobrännare. Den infraröda sidobrännaren är perfekt för att steka dina biffar eftersom den uppnår mycket hög värme. Den lämpar sig därför bäst för mat som måste tillagas på hög värme och som inte behöver stå länge i ugnen. Om den är inne i grillen, under locket, hjälper den också till att hålla temperaturen jämn. Om du lagar mycket mat i grillen kan en infraröd brännare vara en fördel.

Direkt eller indirekt värme?

När vi talar om direkt och indirekt grillning talar vi om två olika sätt att grilla. De är inte direkt två olika temperaturer – och ändå. Direkt och indirekt värme utsätter maten för mer eller mindre eld.

Vid direkt värme placeras maten direkt över lågorna. Det är till exempel detta som hjälper till att ge köttet den krispiga skorpa som vi vill ha när vi grillar. På grund av den höga värmen används den direkta värmekällan för livsmedel som behöver högst 20 minuter på grillen. Och kom ihåg att ju fler brännare, desto mer värme.

Du kan t.ex. använda en sizelzon för livsmedel som behöver direkt värme.

Vid indirekt värme kommer maten inte i direkt kontakt med lågan. Två regler gäller här. Ju större köttstycket är, desto längre tid behöver det tillagas. Därför bör du använda indirekt värme. Om du till exempel vill steka en hel kyckling måste du använda indirekt värme, annars kommer kycklingen att kolas på utsidan innan den har fått tillräckligt med värme på insidan.

Men du bör också använda indirekt värme för små föremål som inte tål den höga, direkta värmen. Till exempel bröd eller potatis, som alla är bättre lämpade för indirekt värme.

Om du vill tillaga maten på indirekt värme under grilllocket kan du stänga av den mittersta brännaren innan du placerar maten på grillgallret. Låt dock alltid grillen värmas upp ordentligt först.

Faktum är att Institute of Technology 2018 konstaterade att indirekt grillning är hälsosammare, så prova det!

Toast

Grillgaller finns i olika material: rostfritt stål och gjutjärn. Rostfritt stål håller i allmänhet längre än grillgaller i gjutjärn och är perfekt för fisk, kyckling och grönsaker, eller för dem som inte grillar lika ofta.

Gjutjärn är däremot bäst för grillat kött eftersom det ger en konstant och jämn värme under användning.

Se nedan hur du tar bort rost från din grill.

Inbyggd termometer

Det där med att behöva pilla med en (het!) termometer när man har grillhandskar på sig… Nej, det tror jag inte. Då är det bra att många gasolgrillar idag har en inbyggd termometer. Som du ser på de många bra modellerna i vårt test sitter termometern vanligtvis i locket. Det gör det mycket enklare att laga mat på grillen. Du kan se direkt på locket hur varmt det är i grillen utan att behöva öppna den. När du öppnar locket går mycket värme ut. Men med den inbyggda termometern vet du alltid temperaturen.

Justerbar termostat

En av de stora fördelarna med en gasolgrill jämfört med en kolgrill är den justerbara temperaturen. Varje brännare har vanligtvis en egen termostat som du kan skruva upp eller ner. Detta är också en av anledningarna till att en gasolgrill är särskilt mångsidig och kan användas till mycket mer än en kolgrill.

Så om du vill att grillen ska vara en del av ditt utekök, eller till och med ditt utekök, är en gasolgrill det självklara valet.

Lock för gasgrill

De flesta lock har samma form, vilket gör att de omsluter grillområdet helt och hållet och skapar en god värmecirkulation i grillen. Och det gäller för alla lock. Men om du är lite av en grillnörd kan du välja en gasolgrill med dubbelt lock. Detta innebär att grillen har ett lock (ibland även två fysiska lock) med två lager. Ett dubbelt isolerat lock gör att grillen behåller värmen bättre, samtidigt som locket i sig inte blir lika varmt på utsidan. Risken att bränna sig på en gasolgrill med ett dubbelisolerat lock är mindre.

Gasflaskan

Gemensamt för alla gasolgrillar är att de behöver gas. Gas är billigare än kol i längden, så om du vill använda grillen ofta är en gasolgrill en klar fördel.

En gasflaska innehåller vanligtvis cirka 10 kilo gas, vilket ger dig cirka 20 timmars grilltid. Det enda problemet kan vara att förvara gasflaskan. En välbyggd grill har ofta ett praktiskt förvaringsskåp inuti grillen. Många modeller har en rund hållare för gasflaskan, så att den inte kan falla ner och slå i sidorna om du flyttar runt grillen. Detta håller också gasflaskan ur vägen så att barn inte kan komma åt den. Dessutom är det trevligare att ha den i skåpet än bredvid. Och du behöver inte hitta någonstans att ställa gasflaskan när du är klar med grillningen.

Utmärkande funktioner

Ovan har vi tittat på de funktioner som du vanligtvis hittar på en gasolgrill. Marknaden växer dock hela tiden och det finns många bra funktioner som är riktigt smarta. Vi har nämnt några av dem i vår recension, men vi tycker att de förtjänar en ordentlig presentation.

Värmare

En värmehållare är en mycket praktisk funktion i en gasolgrill. Termen används dock ofta omväxlande för två olika saker. Det kan vara både en värmehållande zon och ett område på grillen där du kan värma såsen eller hålla den varm medan resten av grillen tillagas.

Vissa modeller kan dock också ha ett värmehållande galler. Detta är ett extra galler som ofta är placerat på höjden. Den kan därför inte användas för direkt värme, men är perfekt för mat som behöver indirekt värme. Den är till exempel idealisk för bröd.

Kontrollera alltid modellspecifikationerna för att vara säker på vilken modell du menar.

Zonen för stekning eller grillning

Den här funktionen är nästan oumbärlig om du gillar hamburgare och en läcker grillad biff. Det är vanligtvis ett separat område på grillen som har en egen brännare och ett eget galler. Vanligtvis kan denna brännare bli ännu varmare än de andra brännarna. Det är här du tillagar din biff för att ge den precis den rätta, karakteristiska, krispiga grillskorpan. Du kan också använda den för att ge maten en liten värmepuff och sedan föra över den till den del av grillen som har ett lock. I princip är det lite som en mycket het stekpanna som används för att bryna kött innan man sänker värmen.

Vissa brännzoner har infraröda brännare och är ofta placerade på sidan. På många gasolgrillar kan den här delen användas som bord, eftersom det vanligtvis finns en platta ovanpå den här delen av grillen. Den är därför multifunktionell och kan användas både som bord och som ett extra och mycket hett grillgaller när plattan tas bort.

Wi-Fi-anslutning

Att grilla med en Wi-Fi-uppkoppling är verkligen en riktig höjdare. Men spelar det någon roll? Vi älskar särskilt när något kan göra din vardag enklare, och en Wi-Fi-anslutning kan verkligen göra det. För det första är det ett fantastiskt enkelt sätt att hålla ett öga på maten. För det andra är det en stor hjälp för dig som inte är så duktig på att laga mat och som har svårt att avgöra om en biff har fått nog.

Om din gasolgrill har en Wi-Fi-anslutning kan du hålla koll på temperaturen för varje maträtt via en app på din mobiltelefon. Du anger helt enkelt vad du ska lägga på grillen. Weber Genesis EPX-435 Smart-modellen är till exempel utrustad med sensorer som sätts in i steken. Appen skickar sedan meddelanden om när det är dags att vända steken och när den har fått nog. Naturligtvis kan du ange hur den ska tillagas, så att den varken blir för röd eller för kokt för att du ska gilla den.

Det är också praktiskt om du har gäster. Vi vet alla hur du hamnar ensam vid grillen och tittar på all mat medan dina gäster roar sig vid bordet längre bort eller inomhus. Men om du har appen kan du enkelt lämna grillen och njuta av gästernas sällskap medan biffarna tillagas färdigt.

Det är verkligen smart!

Rätt tillbehör

Nu när du har valt den häftigaste gasolgrillen och ser fram emot att laga den godaste grillmaten bör du definitivt ha rätt redskap också. Vi har sammanställt en praktisk lista över praktiska tillbehör och coola prylar för dig.

Tång

Tänger är kungen av grilltillbehör. Det är vad du behöver för att vända dina biffar och grönsaker eller för att flytta alla korvar till den andra änden av gallret. Det är helt oumbärligt. Den är vanligtvis tillverkad av metall, så se till att handtaget är skönt att hålla i och att den inte blir för varm att hålla i.

Spatel

Spateln är bra för fisk eftersom du kan komma under maten och flytta den utan att den går sönder. Det är också den bästa om du gör dina egna hamburgare.

Grillförkläde

Ett fint grillförkläde ser inte bara snyggt ut, det är faktiskt också användbart. Du använder mycket olja när du grillar, och patties kan bli lite fläckiga. Särskilt om du flitigt använder dig av en sizelzon. Det är så synd att sommarskjortan blir smutsig när du sköter om de här läckerheterna. Så ta på dig ett förkläde. Du kan till exempel få fina förkläden i läder.

Grillhandskar

Grillhandsken är kanske ännu viktigare än förklädet. Du kan inte undvika att hålla i något varmt och att bära en varm tallrik eller tallrik. Dessutom kommer du att vara glad över grillhandsken, eftersom du slipper bränna dig på fingrarna. Fördelen med grillhandskar är att du även kan använda dem i ugnen, så det finns ingen anledning att inte investera i en bra handske!

Termometer för matlagning

Som redan nämnts har de flesta gasolgrillar en inbyggd termometer. Det kan dock vara bra att ha en matlagningstermometer till hands. Använd den särskilt för kött, eftersom det kan vara svårt att få till rätt stek. Om du vill använda den till en stor stek, välj en längre modell, eftersom termometern måste gå in i mitten av köttstycket. Om du vill undvika att sticka något i maten (ögonen äter ju som bekant också) kan du överväga att skaffa en infraröd termometer. Det är också mer hygieniskt, eftersom du i stället för att sticka in den i maten riktar du bara laserstrålen mot maten för att mäta temperaturen.

Grillborste

En grillborste är nödvändig för att rengöra din gasolgrill. För bästa resultat bör grillborsten vara av stål. Använd den för att borsta gallret från matrester medan det fortfarande är varmt. Det gör det lättare att borsta bort matrester. Se dock till att gallret inte är för varmt. Men då är det bra att du har en tjock grillhandske som du kan använda.

Grillbräda eller grillplatta

En grillplatta är särskilt lämplig för mat som har en tendens att gå sönder, till exempel fisk. När du tillagar fisk på grillen riskerar du att fisken flagnar och att bitarna faller mellan gallret och rakt ut i lågorna. Du kan dock undvika detta genom att använda en grillplatta. Den kan också användas för grönsaker och fisk och skaldjur.

Vissa gasolgrillar har en sådan grillplatta som passar perfekt till gallret. Det är också möjligt att köpa en gasolgrill med utbytbara plattor. Då är det bara att byta ut en del av gallret mot plattan.

Pizzasten

Eftersom en gasolgrill har ett lock är den också perfekt för att göra pizza. Du kan köpa pizzastenar som är speciellt utformade för gasolgrillar. Placera den bara i grillen och stäng locket. Grillen ska ha en temperatur på mellan 200 och 350 grader och pizzastenen ska vara varm när pizzan läggs på den. Men du får också en utsökt pizza med en krispig skorpa och smält grillad ost. Nam-nam.

Grytor och stekpannor av sten

Om du skaffar grytor och stekpannor av sten till din grill får du ännu mer glädje av din gasolgrill. Du kan enkelt laga läckra simmerrätter och baka bröd och pannkakor på din gasolgrill. Med ett rotisseri kan du till och med tillaga stekt kyckling eller anka. Det finns faktiskt inga gränser så länge du har rätt behållare och redskap.

Fördelar med gas jämfört med träkol

Det kan vara svårt att avgöra om en gas- eller kolgrill är rätt för dig. En kolgrill har den stora fördelen att den ger dig en distinkt grillsmak som du inte får med en gasgrill. Det betyder dock inte att en kolgrill är bättre i alla avseenden. Vi har samlat alla fördelar med en gasolgrill här:

Supersnabb tändning.

En gasolgrill värms upp på 5-10 minuter, medan en kolgrill måste stå och värmas upp i minst 20 minuter innan den är klar att användas.

Justerbar värme.

På en gasolgrill kan du justera värmen, medan du på en kolgrill måste ställa in den rätta tiden och grilla maten i en bestämd ordning.

Mer mångsidig användning och matlagning.

På grund av den justerbara värmen och de många läckra funktionerna som infraröda brännare är en gasolgrill mångsidigare att använda. Men med en gasolgrill kan du också laga en god efterrätt på grillen utan att behöva oroa dig för om kolen kommer att hålla sig varma tillräckligt länge. Du slår bara på och av den när du vill.

Grillning året runt.

Du kan grilla året runt eftersom du inte behöver vara beroende av bra väder. Och det finns något underbart med att laga något gott ute i kylan och sedan ta med det in i värmen för resten av familjen.

Billig i drift

En gasolgrill är billig i drift. Faktum är att du bara behöver en gasflaska när gasolgrillen är betald och monterad. Du kan räkna med att en 10 kg gasflaska räcker till cirka 20 timmars grillning. Kol däremot är dyrt och måste köpas oftare. Du behöver inte heller nödvändigtvis tända alla brännare. När det gäller små portioner kan du kanske nöja dig med en enda, vilket sparar energi och pengar!

Säkerhet

Även om en gasolgrill är mycket säker bör du vidta vissa försiktighetsåtgärder.

Kontrollera alltid att slangen till gasflaskan är ordentligt fastsatt. Den får inte läcka. Kontrollera också att både gasflaskan och regulatorn är täta innan du sätter igång grillen. När du har grillat färdigt tar du bort regulatorn från gasflaskan.

Om grillen står utomhus större delen av året är det en bra idé att skydda den med ett lock.

Slutligen ska du alltid hålla barn borta från den heta grillen och lågorna. Slutligen, lite om budgeten.

Budgeten är naturligtvis inte oviktig. Som tur är finns det många olika grillar i många olika prisklasser. Den billigaste grillen i vårt test kostar cirka 450 kronor. Det är bordsgrillen från Outwell Crest. Om du vill ha en så kallad grillvagn ligger priset på mellan 3 000 och 13 000 danska kronor. Det kan alltså vara en stor prisskillnad, och som med så många andra saker kostar en stor grill också mer. Men det betyder inte att du inte kan få en prisvärd gasolgrill av hög kvalitet för mindre pengar.

Istället för att använda priset som en vägledning för ditt köp bör du vara tydlig med hur mycket pengar du är villig att spendera på en gasolgrill. Tänk sedan på vilka funktioner du verkligen behöver. Vad exakt vill du använda grillen till? Det är så lätt att bli förförd av alla möjliga funktioner som man till slut inte använder. Om det är din första grill kan det vara en bra idé att börja med en något billigare modell. Om du redan har en gas-, kol- eller annan typ av grill och vet att du kommer att använda den mycket, är det vettigt att investera mer i en gasolgrill. Du kommer att uppskatta alla spännande funktioner extra mycket om du har provat en enklare grill.

Hur du rengör din gasolgrill efter användning

Som en allmän regel bör du alltid rengöra din gasolgrill efter att du har använt den. Detta bidrar till att bevara den och förlänga dess livslängd. Det är också helt enkelt bättre för dig, eftersom matrester inte bara kan locka till sig djur som råttor, utan också bilda bakterier. Rengör den därför systematiskt efter varje användning. När du har gjort det några gånger blir det rutin och mycket lättare att göra. Dessutom är en gasolgrill mycket enklare och snabbare att rengöra än till exempel en kolgrill, eftersom du inte behöver oroa dig för att ta bort kolet.

Så här gör du:

 • Stäng av grillen och vänta tills gasolgrillen har svalnat så att du inte bränner dig!
 • Töm droppbrickan. Ta försiktigt bort den så att fettet inte rinner ut på terrassen eller ytan som den ligger på.
 • Torka av botten på grillen. Det kommer alltid att finnas lite fett och matrester på botten, så även om dropplådan tar upp det värsta bör du ändå torka av botten för att se till att den är helt ren. Om för mycket fett samlas i botten riskerar du att få en så kallad fettbränna när du tänder grillen igen.
 • Ta bort gallret och använd en specialborste för att rengöra gallret. Det är lättare att göra detta när gallret fortfarande är varmt. Men kom ihåg att den inte får vara så varm att du bränner dig på den. När du har borstat bort alla matrester sköljer du den i ljummet tvålvatten. Om den är mycket smutsig (du kanske glömde att rengöra den ordentligt förra gången – vi ska inte berätta det för någon) kan du också låta gallret ligga i en balja med tvålvatten över natten. Du kan sedan enkelt tvätta den ren nästa dag.
 • Smörj därefter gallret med olja. Du kan också vänta tills du behöver den nästa gång. Använd alltid en olja med neutral smak, till exempel raps- eller solrosolja. Olivolja är olämplig eftersom den kan bli härskande och överföra den härskande smaken till maten. Använd en pappershandduk för att sprida ut den neutrala oljan. Om grillen redan är varm kan du använda en tång för att ta tag i pappret. Du bör aldrig göra detta med en pensel, eftersom du riskerar att oljan faller på lågorna som då flammar upp.

Hur man tar bort rost från grillgallret

Med tiden kan gallret börja rosta, även om du har tagit väl hand om det. Lyckligtvis finns det ett enkelt sätt att ta bort rosten. Du kan använda en mild syra för att rengöra ytlig rost.

 • Använd latexhandskar. Du arbetar trots allt med syra.
 • Blanda 1 del ättiksyra med 3 delar ljummet vatten.
 • Blötlägg en mjuk svamp i ättiksyra och gnugga den sedan på det berörda området på gallret.
 • Upprepa detta förfarande tills all rost är borta.
 • Om rosten är mycket angripen kan du också låta den ligga i en balja med lätt buljongvinäger. Låt den ligga i blöt i minst en timme och skrubba sedan med borsten. Om du vill låta den ligga i blöt kan du också göra en blandning av vinäger och bikarbonat eller tvättmedel med citron.

Idéer om vad du kan göra i en gasolgrill

Vi vet alla hur man gör hamburgare, läckra, mjuka biffar och grillspett. Men en gasolgrill är så mångsidig att du kan laga alla möjliga rätter i den. Här är lite inspiration om vad du kan göra med din gasolgrill.

Soppor och grytor

Pumasoppa, kycklingsoppa, tomatsoppa eller vad sägs om en krämig och fyllig chili con carne eller gulasch? Om du har en bra stengryta till din gasolgrill kan du enkelt göra soppor och grytor på grillen. Gör en extra stor sats så att du kan frysa in den i portionsförpackningar eller njuta av den tillsammans utomhus runt en eld. Tips: Gör den dagen innan för att få ännu mer smak. Och bara ett råd till: Använd lite socker, kanel eller mörk choklad i din chili con carne.

Stekt kyckling

Om du inte redan har ett rotisserie till din gasolgrill är det bäst att du skaffar ett snabbt. Du kan också tillaga julankan eller julgås på en gasolgrill. En gås är vanligtvis stor och det kan vara svårt att få plats i ugnen. Dessutom är det trevligt att kunna använda ugnen till något annat på julafton. Smart!

Bröd

Bröd som görs i en stengryta smakar fantastiskt! Grytan måste vara mycket varm, vilket är anledningen till att en gasolgrill är perfekt för att baka bröd.

Grillade fruktspett

Varför inte göra spett med frukt i stället för grönsaker och kött? Prova till exempel bananer, jordgubbar och päron på spett. Eller vad sägs om mango och banan? Eller ett äpple med socker och citron? Servera med en eller två skopor glass och lite krisp. Vi lovar att det kommer att bli en succé!

VANLIGA FRÅGOR

Vilken gasolgrill är bäst i test?

Gasolgrillen som tar priset för bäst i test 2022 är Broil King Baron 440. Med sina fyra huvudbrännare och sidobrännare i rostfritt stål, en total grillyta på 4 155 cm², ett hopfällbart sidobord och rotisseri är den här grillen mångsidig och perfekt för både stora och små sammankomster.

Vilken gasolgrill ska jag välja?

En bra gasolgrill är en grill som uppfyller dina krav, förväntningar och behov är bäst i test för jus dig. Du bör alltid välja en grill som ger dig en jämn värmefördelning, är lätt att tända och snabb att rengöra. Det är praktiskt att ha ett sidobord och en sidobrännare samt en värmehållande funktion.