Bästa fotmassageaparaten 2022 – 6 geniala apparater för dina fötter

1
Beurer FM 90

na fötter och samtidigt slå ett slag för ditt välbefinnande? Då behöver du skaffa en maskin som kan massera dina fötter! I den här artikeln hjälper vi dig att hitta den bästa fotmassageapparaten, så att du alltid kan få en läcker massage hemma. Oavsett om du letar efter en lugnande shiatsumassage eller om du bara vill göra dina fötter nöjda med ett härligt fotbad då och då har du kommit rätt till oss här! Vi…

Kolla Priset →
TESTVINDER
 PrisBilligst hos 
Beurer FM 90 1.599 kr. Svensk Hälsokost
Beurer FM 60 799,20 kr. Apotek Hjärtat
Beurer FB 50##
Flowlife Flowfeet 2.090 kr. Hälsokosten
Homedics FMS 230H 765,93 kr. Amazon.se
Beurer FM 39##

Är du redo att skämma bort dina fötter och samtidigt slå ett slag för ditt välbefinnande? Då behöver du skaffa en maskin som kan massera dina fötter! I den här artikeln hjälper vi dig att hitta den bästa fotmassageapparaten, så att du alltid kan få en läcker massage hemma.

Oavsett om du letar efter en lugnande shiatsumassage eller om du bara vill göra dina fötter nöjda med ett härligt fotbad då och då har du kommit rätt till oss här! Vi listar fördelarna och nackdelarna med 6 utvalda fotmassagemaskiner och så guidar vi dig så att du kan välja den maskin som passar dig bäst.

Beurer FM 90 – Fotmassageapparat bäst i test

Därför ska du välja Beurer FM 90

Beurer har i Beurer FM 90 gjort en fotmassage-maskin som lyckas öka blodflödet och ge nytt liv även till de mest trötta och ömma av fötter. Du kan också själv bestämma om du vill använda maskinen med eller utan strumpor, eftersom den outtröttligt masserar lika effektivt oavsett. 

Förutom luftkompression och shiatsumassage erbjuder enhetens tre olika massageprogram en kombination av dessa. Dessutom är Beurer FM 90 superenkel att styra via en ljusdisplay; färgerna grönt, blått och rött indikerar olika inställningar och värmefunktionen är lätt att välja att antingen ha på eller av. Allt som allt är detta utan tvekan en effektiv fotmassage-maskin som är designad för att värma kalla fötter, lindra smärta (även rätt så stark smärta) och minska svullnad i alla typer av fötter efter en lång dag på jobbet – eller när som helst. Beurer FM 90 är bäst i test overall!

Det vi liker:
 • Tre olika massageprogram program och tre olika styrkor/intensitetsnivåer för effektiv och skön massage
 • Automatisk avstäning efter 15 minuters användning – vilket är den rekommenderade massagetiden för elektriska apparater
 • Kompressionsmassage och shiatsumassage i en och samma enhet
 • Stimulerar effektivt reflexzonerna under dina fötter
 • Avtagbart och tvättbart överdrag
Det vi ikke liker:
 • Inte den bästa för de med lite större fötter, utan den är bäst för de lite mindre fötter mellan storlek 38 och 42

Beurer FM 60 – Bästa för smärta i hålfoten

Därför ska du välja Beurer FM 60

Om du kämpar med hälsporre och smärta i fotvalvet är denna fotmassagemaskin Beurer FM 60 ett självklart val för dig. Plantar fasciit är en smärtsam åkomma som framför allt löpare eller andra personer som använder sina fötter mycket kan lida av. Men, med en fin funktion för shiatsumassage och infraröd värme tar denna Beurer FM 60 väl hand om dina fötter. Det är en användarvänlig maskin med en enkel meny som enkelt styrs på en enda funktionsknapp – och som även kan nås med stortån medan du sitter och njuter.

Med Beurer FM 60 får du en djupgående fotmassage, som effektivt tar hand om reflexzonerna under dina fötter och sätter igång blodcirkulationen. Helt enkelt din egen zonterapi hemma! Och skulle du behöva en mer avslappnande omgång shiatsu-fotmassage så finns det också stora möjligheter till det. Allt som allt en superbra apparat som gör underverk för smärtsamma fötter. Beurer FM 60 är bäst i test på sitt sätt!

Det vi liker:
 • Infraröd värme som kan väljas att ha av eller på
 • Har visat sig vara särskilt bra för att lindra smärta orsakad av plantar fasciit
 • Beurer FM 60 är bra för alla fotstorlekar – även de stora!
 • 2 olika styrkor/intensitetsnivåer och så många som 18 roterande massagehuvuden i shiatsustil!
 • Enkel och lätt design – väger endast 2,1 kg
 • Justerbar höjd
Det vi ikke liker:
 • Beurer FM 60 kräva lite extra anpassning för personer med små fötter

Beurer FB 50 – Bästa fotspat

Därför ska du välja Beurer FB 50

Den ultimata självvården för dina fötter kommer här i form av denna fotbadsmaskin från ett av de marknadsledande varumärkena inom selfcare hemma. Ja, för här har vi ännu en läcker design från tyska Beurer! Oavsett om du letar efter en seriös zonterapimassage för hela foten eller bara en avkopplande behandling, kommer denna enhet att göra susen! 

Med 6 magnetfält och 8 infraröda lampor behandlas praktiskt taget alla trötta och ömma fötter effektivt med detta fotbad. Du kommer att slås av hur skönt det är när hela foten omsluts av det varma vattnet, och samtidigt får något av marknadens bästa fotmassage. Enhetens program och härliga vattentemperatur (35 – 48 grader) ställs också enkelt in via den upplysta LED-displayen. Dessutom finns det gott om plats för dig att röra fötterna fram och tillbaka för ytterligare massageeffekt. Helt enkelt ett skönt fotbad som ger ökat välbefinnande för dina fötter. En perfekt hemmaspaterapeut efter en lång dag på jobbet. 

Det vi liker:
 • Tre olika program och fem temperaturinställningar med med infraröd värme
 • Fotmassagemaskin med vibrationsmassage och bubbelmassage
 • 3 utbytbara massagerullar ingår för ständigt effektiv och skön massage
 • Kan även användas utan vatten – få torr massage om det passar dig bättre
 • Pedikyrtillbehör ingår
 • Timerfunktion – ställ in din fotmassage på allt mellan 20 och 60 minuter
Det vi ikke liker:
 • Stänker lätt om du flyttar fötterna fram och tillbaka över rullarna + när bubbelfunktionen är påslagen
 • Kan göra lite ljud som kan störa dig i avslappningen

Flowlife Flowfeet – Bästa premium

Därför ska du välja Flowlife Flowfeet

Få kompressionsmassage i absolut toppklass med denna prisade fotmassageapparat Flowlife Flowfeet! Supereffektiv och lite mer noggrann än de flesta; här garanteras att dina fötter får en omgång elektrisk fotmassage där det verkligen går att känna hur fin effekt den har på dig. Denna Flowlife Flowfeet är en premiumvariant bland marknadens bästa fotmassageapparater, och det på goda grunder. 

Flowlife Flowfeet lyckas verkligen öka blodcirkulationen i hela foten och den är inget mindre än ett proffs när det kommer till att mjuka upp ansträngda fötter. Det finns även värmefunktion på maskinen, vilken kan också slås på och av som du vill. Styrkan på dess massage erbjuds i 3 olika nivåer, allt från mild och avslappnande till djup och avancerad. Dessutom har maskinen ett handtag som du kan bära den i, så trots att den är relativt tung kan den bäras helt okej smidigt. Till sist kan vi lyfta att insidan på maskinen enkelt kan tas av och tvättas. Så, en effektiv och robust maskin som garanterar en bra fotmassage för fötter i alla åldrar – inte minst för de väldigt aktiva typerna där ute. Flowlife Flowfeet erbjuder allt som allt något av marknadens bästa fotmassage av hela foten för de som inte nöjer sig med något annat än just det bästa!

Det vi liker:
 • Lufttrycksmassage med infraröd ljusterapi
 • Kan ge en mycket kraftfull och uppiggande massage för ömma och trötta fötter
 • Används av professionella idrottare – Flowlife Flowfeet är för de som inte kompromissar med något
 • 3 olika massageprogram
 • Flowlife Flowfeet är särskilt bra för hälarna
 • Inbyggd auto- avstängningstimer på 15 minuter – så överbelastas inte dina fötter
Det vi ikke liker:
 • Väger hela 6,5 kg – det är lite tungt för en apparat som denna
 • Du behöver se till att ha lite uppvärmda fötter när du startar – Flowlife Flowfeet tar bra fart direkt!
 • Flowlife Flowfeet är lite liten för fötter över storlek 42 – bäst för fötter upp till storlek 41

Homedics FMS 230H – Bästa för små fötter

Därför ska du välja Homedics FMS 230H

Är du utrustad med fötter upp till storlek 38 är denna fotmassagemaskin från Homedics precis grejen för dig! Det här är en superbra maskin som levererar avslappnande shiatsu-fotmassage precis när det passar dig. Med hjälp av hela 12 massagehuvuden får dina trötta fötter precis den behandling du behöver – oavsett om det är att lösa upp spänningar och smärta eller få avslappning. 

Den här modellen är för övrigt den typen av fotmassagemaskiner som ger dig full kontroll medan själva massagen pågår. Här behöver du inte sätta ner fötterna i två hål – utan här styr du showen själv; den önskade styrkan regleras med det tryck du applicerar med fötterna på maskinens yta medan de roterande massagehuvudena gör jobbet på undersidan av foten. Maskinens program styrs dessutom enkelt med stortån och är helt klart ett extra plus för användarupplevelsen. Sammantaget bästa fotmassagemaskinen för de med mindre fötter!

Det vi liker:
 • Lättviktsmaskin på bara 1,9 kg!
 • 2 program och 1 intensitetsnivå gör att du inte känner dig överväldigad bland massa alternativ
 • Shiatsu-massage med 12 roterande massagehuvuden för massage av hög kvalitet
 • Manuell värmefunktion – välj om du vill massera fötterna med eller utan värme
 • Intuitiv och enkel att använda – har en enda knapp på menyn
 • Väldigt bra fotmassage av undersidan av foten
Det vi ikke liker:
 • Inte idealisk för personer med stora fötter – bäst för fötter upp till storlek 38

Beurer FM 39 – Bästa billiga

Därför ska du välja Beurer FM 39

Nu kan du skämma bort dina fötter med en skön fotmassage och du kan göra det utan att spränga hela budgeten! Som du kanske börjar förstår kan man på sätt och vis säga Beurer = fotmassage. Här har vi en av de fotmassageapparater på marknaden som kan massera fötterna varma och få dem att slappna av på enklaste sätt, till ett lågt pris. Med hjälp av 6 massagehuvuden får du både shiatsu-fotmassage och zonterapi. Medan massagen pågår får fötterna njuta av det sköna yttermaterialet i form av behaglig andningsväv.

Modellen är perfekt efter en lång dag på jobbet – och det inte endast tack vare att den kan ge avslappning åt fötter och själ, utan även åt hjärnan som inte behöver välja mellan tusen olika program. Nej, utan krusiduller och med en enda menyknapp kommer denna FM 39-enhet att ge avslappning och glädje i många hem. Bäst i test och något av marknadens bästa pris!

Det vi liker:
 • Lättviktig – denna fotmassageapparat väger bara 1,5 kg!
 • Superbra för priset – billig utan att kompromissa med kvaliteten
 • Såväl skön och väldigt bra fotmassage i shiatsu-stil som zonterapi
 • Infraröd värme för ökad avslappning
 • Enkel och användarvänlig design
Det vi ikke liker:
 • Har endast 1 massageprogram
 • Kan kräva mycket rörelse om du behöver massera fötterna i sin fulla längd

Så väljer du den bästa fotmassageapparaten

Vi är väl medvetna om att det kan verka både krångligt och kanske till och med och även onödigt att skaffa en fotmassagemaskin. Men glöm inte att friska fötter är glada fötter – vilket även innebär en glad och frisk kropp och själ. Vi tar ofta våra fötter för givet, men vi alla skulle nog må bra av att då och då ta en stund och uppskatta allt de gör för oss – hur de bokstavligen bär oss!

Samtidigt som att man kan komma en bra bit på att känna tacksamhet kan man behöva göra något praktiskt – och då kan en fotmassagemaskin ofta visar sig vara ett förvånansvärt uppskattat tillskott för många.

Vi anstränger våra fötter varje dag och nu är det alltså slut på att glömma hur viktigt det faktiskt är att ta hand om dem. Om du kämpar med hårt belastade fötter, till exempel på grund av ditt arbete, kommer en fotmassagemaskin att vara en av de bästa presenterna du kan ge dig själv. Detsamma gäller om du tenderar att ha kalla fötter som du har svårt att värma upp. Här kommer en fotmassageapparat att vara idealisk för att få igång blodcirkulationen, och dessutom kunna ge en läcker fotmassage när det passar dig. Vissa med magproblem eller annat kan faktiskt också komma att ha nytta av en fotmassageapparat, tack vare dess zonterapeutiska egenskaper.

Hur som helst, nedan går vi igenom mer kring vi lite olika massagetyper och aspekter att tänka lite extra på i valet av den fotmassageapparat som blir den allra bästa för dig. Dags att du börjar ta hand om dina fötter som, låt oss vara ärliga, fått väldigt mycket jobb – men kanske mindre återhämtning genom åren.

Program och funktioner

De flesta fotmassagemaskiner har 2 – 3 program och en värmefunktion. Här kommer du ofta att kunna välja mellan shiatsu och tryckluftsmassage (i de slutna enheterna, såsom Flowlife Flowfeet), och massage med infrarött ljus.

Likaså bör du ha användarvänlighet i åtanke – tänk på att ju mer avancerad maskinen är vad gäller program och funktioner, desto fler knappar kommer det vanligtvis också att finnas att trycka på.

Medan vissa uppskattar möjligheten att välja mellan flera olika program, massagetyper och tidsintervall, uppskattar andra enkelheten i att låta maskinen välja åt en och slippa beslutsångesten kring alla möjliga slags val. Ge dig själv lite tid att överväga saker som dessa innan du låter ditt slutgiltiga beslut falla.

Olika typer av fotmassagemaskiner

Många av de mer avancerade fotmassagemaskinerna fungerar genom att du sticker in dina fötter i två hål i maskinen som sedan omsluter dina fötter. Andra maskiner fungerar genom att du sätter fötterna ovanpå själva maskinen. Det är en smaksak vad som är bäst för individen, men maskinerna som omger fötterna kommer typiskt sett (men inte alltid) att kunna ge en mer intensiv och djupgående massage.

Shiatsumassage

Många massageapparater – både för fötter och kropp – är designade för att ge shiatsumassage. Men vad är shiatsu egentligen, förutom något av ett tungvrickande ord?

Jo, shiatsu-massage är en uråldrig behandlingsform som fokuserar på läkning genom punktmassage. Shiatsu bygger på ett helhetsgrepp, där det fysiska och psykiska är oskiljaktiga i förhållande till välmående och trivsel i livet. Shiatsu-massage sker i praktiken genom att en terapeut med tryck och små fasta och roterande rörelser stimulerar fötterna, och är därför relativt lätt att efterlikna i en massageapparat.

Zonterapeutisk massage

Fotmassage kan också fungera som zonterapi. Utgångspunkten här är att vi har olika zoner under våra fötter. Dessa zoner kallas reflexzoner, och tanken är att alla dessa zoner är kopplade till (och kan hjälpa till att balansera) olika delar av kroppen.

Det innebär att man genom att massera dessa olika zoner under fötterna kan sätta igång kroppens eget läkningssystem. Ett bra exempel är hur många människor upplever att exempelvis huvudvärk och nackont, eller magproblem, ofta kan lindras genom att trycka på specifika ställen under fötterna.

Infraröd värme

Infraröd värme i en massageapparat hjälper till att vidga blodkärlen i dina muskler. En fotmassagemaskin med infraröd värme kommer alltså att kunna gå mer på djupet än vad en maskin med vanlig värme kan.

På de maskiner som har inställningen infraröd värme kan du dock ofta enkelt styra om du vill ha på funktionen eller inte. Medan det ger fina effekter vad gäller mottaglighet och avslappning, tycker vissa att det kan bli lite obehagligt med för mycket värme.

Fotspa – fotmassage med vatten

Fotmassageapparater med vatten har ofta en funktion med bubblor och/eller vibrationsmassage. Du ger med andra ord din fötter något av en jacuzziliknande upplevelse när du väljer en fotbadsmaskin med vatten.

Fotspa-maskiner är idealiska för svullna och ömmande fötter, precis som att de kommer att vara bra för stela leder. Äldre människor som kämpar med särskilda fotåkommor kommer vanligtvis också att kunna njuta lite extra av den avkopplande massagen med fotspa-maskinen.

Storlek

När vi tipsar om att du i valet ska tänka ett varv kring storlek menar vi på två sätt. Dels, hur lätt och enkel ska din fotmassageapparat vara att flytta runt, och hur mycket plats har du för förvaring? Dels, hur stora är dina fötter egentligen?

Alltså, vissa maskiner är en hel del tyngre än andra, och dessutom är det så att de maskiner som du stoppar ner fötterna i ofta tar upp mer plats än de där du sätter fötterna ovanpå. Sedan har vi frågan kring din fotstorlek, och där är helt enkelt vissa maskiner för små för de med större fötter, medan andra modellers massagehuvuden kan kännas för stora för de med små fötter.

Ofta kan det framkomma ganska tydligt på produktsidan vad som storleksmässigt gäller för modellen i fråga, och vi har även pekat på dessa aspekter bland produkterna i listan ovan. Ytterligare ett tips där är också att läsa användarrecensioner av de olika fotmassagemaskinerna på marknaden. På så sätt kan du där se vilka modeller som har fått väldigt bra beröm av särskilda “fotstorleksinnehavare.”

Hur fungerar en fotmassageapparat

Vi förstår att du kanske inte är superintresserad av alla tekniska specifikationer hit och dit, men att få lite koll på varför underverk sker kan vara givande för att få ut maximalt av din fotmassagemaskin.

Det mesta grundläggande i dess funktion är kopplat till maskinens massagehuvuden, vilka varierar i antalet mellan olika modeller. Det är dessa som med sina elektriska rotationer ökar blodcirkulationen och knådar och mjukar upp senor och muskler, samt stimulerar reflexpunkter i foten. Just att massagehuvudena roterar av sig själva, tack vare ström, är en stor fördel med en fotmassageapparat jämfört med andra typer av massageverktyg, såsom bollar och pinnar, där du själv behöver röra på fötterna för att få massage. Och då handlar det ju minst lika mycket om att du ger massage, än att du får den, inte sant?

En fotmassage-maskin kan också sägas, i något förenklad mening, vara ett substitut för en omgång manuell zonterapi eller fotmassage. En klassisk massage utförd av en terapeut kommer förstås aldrig att kunna ersättas till 100 % av en maskin – inte ens när det ‘bara’ handlar om att ge fötterna en chans. De goda nyheterna är dock att en bra fotmassagemaskin faktiskt kommer ganska nära! En fördel är ju även att maskinen hemma alltid är tillgänglig för dig – du behöver inte boka en tid och så är det ofta prisvärt. Vi går närmare in på prisaspekten nedan.

Vad kostar då den där fotmassagemaskinen?

Ovan var vi inne på att en fotmassage-maskin är ett relativt prisvärt sätt att ta hand om sina fötter om man jämför det med att gå på flera sessioner hos en utbildad massageterapeut. Samtidigt gäller att eftersom att en fotmassage-maskin är en elektrisk apparat kommer priset ofta också att spegla kvaliteten; en ordentlig och hållbar maskin kostar helt enkelt bara mer pengar än en av lägre kvalitet.

Det betyder dock inte att du måste punga ut flera tusen kronor för att få en bra fotmassageapparat. En utmärkt enhet kommer vanligtvis att ligga kring ett pris som börjar på kring strax under 1 000 kr (och som rör sig uppåt beroende på hur avancerad enheten ska vara). Vår premium-modell i detta test ligger dock kring strax över ett par tusen kronor, men då får du också ett antal funktioner och fin styrka och hållbarhet.

Är det däremot en fotspa-maskin med vatten som du är ute efter kan det finnas lite att spara in på eftersom att dessa oftast är billigare. Fotbadsmaskiner är det uppenbara valet vid ömma leder, och fötter med benägenhet att svullna, samt fötter som har särskilt svårt att värma upp. Kanske även för den stressade själen som vill ha maximal avslappning.

Vissa fotbadsmaskiner kan även användas utan vatten (såsom Beurer FB 50 i detta test). Med sådana apparater vill vi bara göra dig uppmärksam på att du bara bör vara medveten om att styrkan på själva massagen i vissa fall kan vara svagare än den är i fotmassageapparater som är gjorda exklusivt för torr massage.

Till sist kan man säga att priset borde vara vettigt i förhållande till hur ofta du tänker använda din fotmassagemaskin. Och just det, tänk också på att en fotmassagemaskin kan delas med flera, vilket kan göra att det känns värt att betala något mer, om man kanske delar på priset.

5 goda skäl att använda en fotmassageapparat

Om du nu efter att ha läst hela testet mot förmodan inte redan skulle vara övertygad om att en fotmassageapparat är en mycket bra investering (återigen, tänk på hur viktiga våra fötter är för oss!), underlättar vi här för dig genom att lista 5 goda skäl till att du ska använda en fotmassageapparat.

 • Fotmassage ökar blodcirkulationen
 • Fotmassage har en avstressande effekt på själen
 • Fotmassage ger avslappning till trötta och ömma fötter
 • Fotmassage lindrar smärta – även vid allvarligare tillstånd (rådfråga dock alltid din egen läkare innan du påbörjar behandling med fotmassagemaskinen hemma)
 • Fotmassage är ett läckert sätt att skämma bort dig själv – och så kan du genom zonterapi som bonus förbättra vissa tillstånd i kroppen, win-win!

FAQ

Vilken fotmassagemassagin är bäst i test?

Den fotmassagemaskin som är bäst i test är Beurer FM 90! Här får alla fötter fotmassage och zonterapi i toppklass, och detta med effektiv kompressions- eller shiatsumassage – eller båda samtidigt!

Hur ofta ska du massera dina fötter?

Du kan i princip massera dina fötter så ofta som det passar dig, men en omgång fotmassage på kvällen innan läggdags (efter en lång arbetsdag) kan göra under för både fötter, välbefinnande och sömnen.