Färgspruta Test (2022) → Din guide till de 4 bästa färgsprutorna

1
Bosch PFS 5000 E

Letar du efter en kraftfull, effektiv och elektrisk färgpistol som kan spraya med alla typer av färger, vattenbaserat trälack och lack? Då är denna Bosch PFS 5000 E perfekt för dig. Bosch är känt för att tillverka bra produkter för hantverkaren, som håller i många år till ett rimligt pris. Den har egenskaper och funktioner som helt klart gör den bäst i test! Därför bör du välja Bosch PFS 5000 E Färgspruta Detta är en…

Kolla Priset →
TESTVINDER
 PrisBilligst hos 
Bosch PFS 5000 E
Ikke på lager
Wagner Control Pro 250 R
Verkter
Black & Decker HVLP Färgspruta
Proffsmagasinet
Metabo FSP 600 Färgspruta
Svets och tillbehör

Om du har påbörjat ett nytt projekt eller behöver förbereda träterrassen med det årliga jobbet med att skydda och ta hand om träet kommer arbetet att gå avsevärt mycket snabbare med en bra färgspruta, och det kommer att innebära mindre belastning på rygg och kropp. En färgspruta är effektiv och lämnar dig med ett snyggt resultat utan ränder. Här kan du hitta den färgsprutan för precis det du behöver göra.

I detta test av färgsprutor går vi igenom 4 olika modeller, som alla har olika fördelar och är lämpliga för olika arbetsuppgifter – allt från små och medelstora till stora projekt. Vi tittar på maskinernas effektivitet, prestanda, funktioner, pris och kvalitet så att du kan hitta och köpa den bästa färgsprutan för precis det du behöver göra och läsa om goda råd om hur du på bästa sätt väljer din nästa färgspruta längst ner i den här artikeln.

Bosch PFS 5000 E – Färgspruta bäst i test

Letar du efter en kraftfull, effektiv och elektrisk färgpistol som kan spraya med alla typer av färger, vattenbaserat trälack och lack? Då är denna Bosch PFS 5000 E perfekt för dig. Bosch är känt för att tillverka bra produkter för hantverkaren, som håller i många år till ett rimligt pris. Den har egenskaper och funktioner som helt klart gör den bäst i test!

Därför bör du välja Bosch PFS 5000 E Färgspruta

Detta är en extremt kraffull färgspruta, bäst i test enligt oss, som är perfekt för hantverkaren hemma eller i arbetet. Den har en arbetseffekt på 1200 watt och kan applicera upp till 3 m² per minut. Bosch PFS 5000 E har en helt unik och innovativ ALLpaint-teknik, vilket innebär att den har förmågan att spraya med alla typer av färg, vattenbaserade trälack och lack – faktiskt alla typer av färg utan utspädning. Olika munstycken för lack, glasyr och väggfärg ingår i köpet, så du är snabbt redo att på bästa sätt komma igång och måla det du vill.

När du behöver en färgspruta är det oerhört viktigt att försörjningen av färg alltid är perfekt, och det är vad du är garanterad med denna Bosch färgpistol. Oavsett om du använder den på huvudhöjd eller på golvet, är färgförsörjningen densamma. Detta beror på Bosch smarta ConstantFeed-färgbehållare. Du har också möjlighet att steglöst justera luftmängden för att reglera mängden färg som appliceras. Med denna målarspruta är det också lätt att fylla på färg tack vare det smarta SDS-systemet, alltså ett nyckellöst system speciellt utvecklat av Bosch, vilket också gör rengöringen enkel.

Användarvänlighet, flexibilitet och kraftfullhet är några av de saker som är kärnan i denna Bosch PFS 5000 E, så när du är i färd med att använda maskinen och inte har händerna fria, så finns det naturligtvis en fotbrytare som kan sätta på och stänga av maskinen. Bosch har också fokuserat på ett flexibelt arbete i vilket det går utmärkt att röra sig fritt. Därför har färgsprutan en 4 meter lång luftslang, vilket borde vara gott nog för dig. Självklart har maskinen också integrerade hjul så att du enkelt kan dra den efter dig när arbetet fortskrider.

När du är klar med att måla det du ska måla med maskinen förvaras slangen och munstyckena med en enkel förvaring i själva maskinen, så du har alltid saker monterade och redo för nästa gång du behöver använda färgsprutan. Hos vissa återförsäljare kan du ha tur att få med relevanta tillbehör, men det beror mycket på återförsäljaren, så det är något du kan hålla ett extra öga på. Detta kan till exempel vara en extra omrörare eller flera färgbehållare. En rengöringsborste och färgfilter ingår vanligtvis som standard med denna Bosch PFS 5000 E. Hur som helst är detta den bästa färgsprutan som helt klart har de egenskaper och funktioner du vill ha när målningen ska gå enklare och snabbt – så den är helt klart bäst i test!

Produktinformation: 

 • Effekt: 1200 watt
 • Applicering av färg: 3 m² per minut
 • Slanglängd: 4 meter
 • Färgbehållare: 1000 ml
 • Vikt: 4,8 kg
Det vi liker:
 • Kan spraya med alla typer av färg, vattenbaserade trälack och lackfärg
 • Utrustad med en flexibel, hjulförsedd fläktenhet och en 4 meter lång slang vilket ger bästa flexibilitet och möjlighet att röra sig på stora ytor
 • Fotbrytare så att den kan slås på och av utan att använda händerna.

Wagner Control Pro 250 R – Luftfri färgspruta

Om du vill ha det bästa av det bästa när det kommer till målning så är denna luftfria färgspruta något för dig. Den är lämplig för ambitiösa gör-det-själv-arbeten, servicearbetare och hantverkare. Även om du är nybörjare kan du också använda denna luftfria modell eftersom den är enkel, effektiv och säkerställer ett perfekt utseende utan ränder.

Därför ska du välja Wagner Control Pro 250 R

Det här är en maskin från Wagner med otroligt hög prestanda, vilket beror på till att den är utrustad med High Efficiency Airless-teknik, som är en helt ny generation av airless spray-system. Den har en innovativ munstycke-teknik, som tillsammans med den effektiva pumpen, gör det möjligt att måla mellan 100 och 120 m2 på bara några timmar. Enklare och snabbare än så blir det inte!

Trycket är så högt som 110 bar vid full prestanda. Därför är den lämplig för den ambitiösa hantverkaren hemma, eller en hantverkare som behöver använda den för större projekt, eftersom den är mycket större och kraftfullare än andra färgsprutor i detta test.

Wagner Control Pro 250 R kan användas för alla lösningsmedelsbaserade och vattenbaserade lacker, glasyrer, träskyddsmedel samt dispersions- och latexfärger, så det är en mycket mångsidig maskin som också är lätt att använda. Oavsett vilken typ av färg du använder behöver du inte späda inte ut den, vilket bidrar till en snabbhet och effektivitet i toppklass.

Vidare har du maximal kontroll över maskinen hela tiden. Det reducerade pumptrycket innebär att det finns upp till 55% mindre sputdimma, så att du kan se exakt vad som händer hela tiden, och då betyder det också att du inte blir trött i armarna så snabbt. Om du har en färgspruta med mycket högt tryck blir det snabbt tröttsamt för armarna.

I grund och botten har Wagner fokuserat på att skapa en lättanvänd maskin, i kombination med dess stora kapacitet. Det är inte någon liten färgspruta, men den är fortfarande smidig att arbeta med Den har bl.a. en 9 meter lång slang så att du kan röra dig fritt och ett bra och bekvämt handtag så att maskinen är skön att använda. Själva pistolen är en lättviktig pistol med professionell kvalitet, så du får ett enkelt arbetsflöde, eftersom det är enkelt och exakt att arbeta med.

Det är otroligt enkelt att addera färg i maskinen, eftersom det smarta bärhandtaget kan suga upp färgen direkt i behållaren vilket gör arbetet lite smartare så att du inte får färg överallt.

Med alla dessa saker är Wagner Control Pro 250 R en riktigt bra färgspruta, vilket ger ett perfekt och enhetligt resultat utan ränder – även för nybörjare är det ett bra verktyg.

Produktdetaljer: 

 • Effekt: 550 watt
 • Applicering av färg: 16 m² på 2 min.
 • Maximalt spraytryck: 110 bar
 • Slangledning: 9 meter
 • Vikt: 4,8 kg
Det vi liker:
 • Måla mellan 100 och 120 m2 på några timmar
 • Hög täckning med ett minimum av spill
 • Bärhandtaget suger färgen direkt från dess färgbehållare

Black & Decker HVLP Färgspruta – Kraftfull färgspruta med stor kapacitet

Denna modell från Black & Decker är en smidig och kraftfull variant som passar perfekt när du vill ha bra resultat på stora ytor, såsom när du ska måla ett plank, tak, staket och fasader. Samtidigt som den har en så pass stor kapacitet kan du även måla mindre skrymslen med den vilka annars kan vara svårare att komma åt, såsom möbler, element och andra lite trängre områden. Oavsett vad du har tänkt att du ska använda denna maskin till har du bästa möjliga räckvidd med en slang på 6 meter – så här är det inget som är i vägen för bästa och smidigaste målning av precis det du vill!

Därför ska du välja Black & Decker HVLP Färgspruta

Du kan använda denna modell från Black & Decker på allra bästa sätt oavsett vad du vill måla. Den har nämligen en riktigt bra flexibilitet när det kommer till storlek och omfattning på dina projekt, då den är stark nog att måla större ytor som plank, tak, staket och fasader. Samtidigt är den smidig och den du ska använda när du vill komma åt ställen där penseln inte är det mest optimala valet, vilket innebär att möbler, element och andra skrymslen snabbt och enklare än någonsin kan målas med bästa resultat.

Flexibiliteten i vad du kan måla med denna Black & Decker HVLP kompletteras av en stabilitet i toppklass, då det är en golvplacerad variant vilket innebär att du inte behöver oroa dig för instabilitet eller att maskinen känns för liten och inkapabel. Nej, tvärtom är detta en kraftfull och stabil variant. Den är samtidigt enkel och smidig att använda med en smart utrustning i form av en färgbehållare på sidan och en skål för färgblandning. Färgbehållaren är mycket enkel att fylla på och tömma. Med i köpet kommer även en rengöringsborste, vilket gör att den är mycket enkel att rengöra. Den är således enkel och bekväm att använda i alla avseenden.

Denna modell från Black & Decker har också en indikator som visar färginställning, vilket gör det enklare än någonsin att använda samma inställning igen. Behållaren har plats för så mycket som 1200 ml färg och tack vare att Bosch har utvecklat färgsprutan med färgbehållaren på sidan kan du enklare än någonsin fylla på färgen. Den har också ett ergonomiskt handtag så att du kan få ett bra grepp om pistolen. Så nu förstår du, att om du köper Black & Decker HVLP får du en högkvalitativ, kraftfull maskin till ett bra pris, som är lätt att använda.

Produktinformation: 

 • Effekt: 450 watt
 • Slanglängd: 6 meter
 • Färgbehållare: 1200 ml
Det vi liker:
 • Perfekt för såväl små som större projekt
 • Bra målningshastighet, så det går mycket snabbare än om du hade målat för hand
 • Utrustad med en färgbehållare på sidan och en skål för färgblandning, samt och en 6 meter lång slang

Metabo FSP 600 Färgspruta – Färgspruta med tryckluft

Denna färgspruta från Metabo är snabb och liten och väger nästan ingenting, vilket gör arbetet är lättare för dig när du har olika projekt som ska målas. Så med denna modell har du de bästa möjliga förutsättningarna för att uppnå ett bra resultat, trots att du inte behöver betala en förmögenhet för din maskin. Detta är nämligen en billig färgspruta, vilket är i linje med Metabos kännetecken i form av att tillverka bra verktyg till ett bra pris, och denna färgspruta (tryckluft som teknik) är således inget undantag. Detta är en prisvärd färgspruta som är bäst i test av de billiga!

Därför ska du välja Metabo FSP 600 Färgspruta

Metabo FSP 600 skiljer sig från de andra modellerna i detta test eftersom det är en färgspruta med tryckluft. Den har ett arbetstryck på upp till 1,6 bar och luftförbrukningen är 136 liter per minut, vilket gör den till en effektiv maskin som enkelt gör jobbet åt dig när du ska måla olika projekt. Det minsta arbetstrycket är 0,7 bar på det medföljande munstycket. Denna maskin kallas också LVLP, som står för “Low Volume, Low Pressure” (låg volym, lågt tryck), vilket säkerställer en minimal sprutning men maximal överföringseffektivitet vid låg luftförbrukning.

Alla projekt du tar dig an när det kommer till att måla är olika och därför kan du också ställa in färgsprutan så att den passar målningen du har framför dig. Den kan på ett smart sätt ställas in steglöst beroende på det som passar – från rund till bred stråle. Dessutom är det en otroligt enkel och flexibel maskin med vilken målningen sker ergonomiskt, eftersom den bara väger 0,7 kg. På så sätt kan du arbeta med den i många timmar om du behöver det, och du kan få mycket målning gjord på en gång. Den har ett bra och stort handtag så att du får ett bra grepp runt maskinen. Du behöver inte heller oroa dig för en lång slang att ta hänsyn till – eftersom den inte har någon! Rengöringen är också lätt, vilket är viktigt eftersom det hjälper till att säkerställa att färgsprutan har maximal precision och livslängd. Den stora behållaren sitter ovanpå maskinen.

Som tillbehör till färgsprutan ingår olika munstycken av rostfritt stål, vilket gör pistolen lämplig för användning av vattenlösliga och material som innehåller lösningsmedel. Den levereras med en komplett uppsättning munstycken så att du kan anpassa den för den målning du har framför dig. Metabo FSP 600 LVLP finns faktiskt också som HVLP, vilket betyder “High Volume, Low Pressure” (hög volym, lågt tryck) och därmed fungerar annorlunda än denna modell. Sammantaget är dock Metabo FSP 600 Färgspruta en väldigt bra, billig färgspruta som gör ditt arbete enklare för dig!

Produktinformation: 

 • Arbetstryck: 1,6 bar
 • Luftförbrukning: 136 liter per minut
 • Vikt: 0,7 kg
Det vi liker:
 • Minimal översprutning men maximal överföringseffektivitet vid låg luftförbrukning, och finns även som HVLP
 • Steglös inställning för rund- och bredsprutning
 • Prisvärd maskin som säljs till ett plånboksvänligt pris

Hur du väljer den bästa färgsprutan för ditt projekt

Det finns flera olika färgsprutor på marknaden, så du måste hitta rätt färgspruta att köpa utifrån projektet i fråga – helt enkelt den som är den bästa för de arbetsuppgifter du behöver använda den för. Att måla med färgspruta är dock i allmänhet ett mycket uppskattat och smart sätt för att spara tid och kropp. En av de viktigaste sakerna att tänka på när man använder en färgspruta är vidare att skydda omgivningen väl för att undvika att spraya på golvet. Det skiljer sig således från att måla med en pensel och det sparar mycket tid eftersom arbetet görs snabbt.

Vad kan en färgspruta användas till?

Att måla med färgspruta innebär generellt ett snabbt och smidigt arbete. De flesta färgsprutor kan användas tillsammans med de flesta typer av färg, dvs. vanligtvis alla lösningsmedelsbaserade och vattenbaserade lacker, träkonserveringsmedel samt dispersions- och latexfärger utan att de behöver spädas. Detta kan dock variera beroende på vilken modell du köper, så det är en bra idé att undersöka vad färgsprutan i fråga är mest lämpad för.

Måla taket med en färgspruta

En elektrisk färgspruta är särskilt lämplig för att måla tak eftersom det går snabbt och samtidigt belastar ryggen och kroppen mindre. Dessutom är det mycket lättare att komma åt i trängre ytor och skrymslen, vilket också underlättar arbetet. En färgspruta underlättar också arbetet för dig som har en stuckatur i taket, där det vanligtvis finns många små detaljer som behöver målas. Det är således ett verktyg som mycket väl ersätter målning för hand.

Färgspruta för att skydda trä

Det är idealiskt att använda ett verktyg i form av en färgspruta när du behöver skydda terrassens trä, vilket är bra att göra varje år för att underhålla uteplatsen. Arbetet görs klart snabbare med en färgspruta, och samtidigt kan du vara helt säker på att det är ett jämnt lager.

Färgsprutans effektivitet

När du väljer nästa färgspruta för ditt kommande projekt är det viktigt att du tittar på dess effektivitet så att du vet vad du kan förvänta dig av pistolen. De olika modellerna är lämpliga för olika typer av uppgifter; vissa är för de riktigt stora uppgifterna och kan arbeta i timmar, medan andra är mer lämpliga för små och medelstora uppgifter. Det är därför viktigt att du bekantar dig med den produkt du ska köpa och vet vad du själv förväntar dig.

Vilka munstycken ingår?

Undersök de olika munstyckena som medföljer färgsprutan eftersom det kan ha stor inverkan på vad du kan använda den till. Vissa tillverkare har till exempel olika munstycken för väggfärg etc.

Färgsprutans behållare

Färgen lagras i en behållare och beroende på vilken färgspruta du väljer kan behållarens storlek variera. Naturligtvis ska den inte vara för liten, men om du behöver måla mycket och om du behöver använda färgsprutan för stora och tidskrävande uppgifter kommer du att upptäcka att den måste fyllas på rätt ofta, eftersom de ofta  innehåller mindre än 1 liter. Samtidigt är faktumet att du behöver fylla på positivt, för med en stor behållare blir pistolen helt enkelt för tung och det saktar ner ditt arbete. En av modellerna i testet har en behållare som automatiskt suger upp färgen, vilket säkerställer att ingen färg kommer ut över den, och då är det också lättare än om du måste stå och hälla färg i behållaren.

Rengöring och underhåll av färgsprutan

Det är extremt viktigt att du rengör färgsprutan och den medföljande behållaren ordentligt, eftersom detta påverkar ditt resultat och pistolens prestanda. Vissa modeller har till och med flera behållare, vilket kan vara en stor fördel om du har ett stort arbete framför dig.

Hur detta test av färgsprutor har utförts

Detta test har utförts genom att vi har samlat in information om några av de bästa färgsprutorna på marknaden. Vi tittar på olika tillverkare, återförsäljare och naturligtvis också på vad tidigare kunder säger om produkten. I testet har vi valt ut 4 olika färgsprutor av god kvalitet, som är lämpliga för olika uppgifter, så det finns något för varje hantverkare, hemma eller i arbetet.

FAQ

Vilken är den färgsprutan som är bäst i test?

I detta test har vi utsett Bosch PFS 5000 E till bäst i test, eftersom du med den kan måla med alla typer av färg, och detta görs enkelt och effektivt med ett mycket bra resultat. Läs dock hela artikeln och hitta den färgspruta som bäst passar dina arbetsuppgifter och dina behov och önskemål när det kommer till målning.

Vilken färg ska du använda för en färgspruta?

Det finns ingen särskild färg till färgspruta, utan de allra flesta färgsprutor kan användas med alla typer av färg, träskydd, lack och liknande utan att du behöver späda ut det, och det beskrivs tydligt på varje modell vad den tål. Färgsprutan kan således användas för mycket mer än bara målning.

Vilka är fördelarna med en färgspruta?

En färgspruta är en smart produkt som effektiviserar dina uppgifter, eftersom du både sparar tid och sparar in på rygg och kropp. Dessutom kan färgsprutan också användas för annat än målning, såsom att skydda och ta hand om träet på din terrass eller liknande.