Espressomaskin bäst i test – De 15 bästa espressomaskinerna 2023

1
DeLonghi La Specialista Prestigio EC9355

Varför välja DeLonghi La Specialista Prestigiogott EC9355 DeLonghi La Specialista i gör en fantastisk kopp  kaffe varje gång. Det är delvis tack vare det smarta Senso Grinding-systemet, som består av unika sensorer som ser till att mängden malet kaffe alltid distribueras jämnt och perfekt. Stampstation En av de saker som många recensenter och användare uppskattar med den här maskinen är den smarta så kallade stampstationen. När det gäller espresso måste kaffet stampas på plats i…

Kolla Priset →
TESTVINDER
 PrisBilligst hos 
DeLonghi La Specialista Prestigio EC9355 8.040,51 kr. Amazon.se
Ariete Vintage 536 kr. Cervera
Sage The Oracle Touch 23.124,03 kr. Aromatico
Sage The Barista Express 6.816 kr. Compumail
DeLonghi Dedica EC685BK##
Siemens TP503R09 6.645,21 kr. The Coffee Mate
Sage The Barista Pro 8.102,10 kr. Aromatico
Krups Virtuoso XP442C11 1.606 kr. Compumail
DeLonghi Magnifica Evo 5.313,51 kr. The Coffee Mate
DeLonghi ESAM 2600 4.620,64 kr. Amazon.se
Philips Series 2200 EP2221 3.946 kr. Compumail
Smeg BCC01RDMEU 5.995 kr. Kaffegrossisten
Gaggia Classic Pro 5.229 kr. Rigtig Kaffe
Melitta Caffeo Solo 3.819 kr. WhiteAway SE
Cecotec Power Espresso 1.280,70 kr. Amazon.se

I det här espressomaskintestet granskar vi 15 modeller och väljer den bästa espressomaskinen på marknaden.

För många människor är espresso den gyllene standarden för kaffe. Det är en komplex bryggningsmetod som ger ett unikt, lyxigt och tjockflytande kaffe som verkligen låter bönorna komma till sin rätt. Men komplexitet innebär också högre krav på kaffemaskinen.

Vi har i detta test av espressomaskiner granskat de bästa modellerna på marknaden för att hjälpa dig att hitta den bästa espressomaskinen – den som är bäst i test för just dig.

Generellt sett finns det i ena änden av spektrumet de enklaste och mest användarvänliga modellerna, som i sin tur inte erbjuder många alternativ för att konfigurera maskinen efter din egen smak. I andra änden finns maskiner som kan justeras in i minsta detalj, vilket ger dig möjlighet att brygga ett gott kaffe precis som du vill ha det. Detta innebär i sin tur att inlärningskurvan är brantare och att underhållet blir större.

I vårt test av espressomaskiner har vi försökt hitta den maskin som erbjuder den bästa balansen mellan de två: Det vill säga en användarvänlig espressomaskin som också brygger ett riktigt gott kaffe.

Läs vår köpguide för att lära dig mer om vilka faktorer som spelar in när du köper en ny espressomaskin – och ta en titt på jämförelsetabellen för att jämföra de olika produkternas specifikationer.

DeLonghi La Specialista Prestigio EC9355 – bäst i test

DeLonghi La Specialista Prestigio EC9355

Varför välja DeLonghi La Specialista Prestigiogott EC9355

DeLonghi La Specialista i gör en fantastisk kopp  kaffe varje gång. Det är delvis tack vare det smarta Senso Grinding-systemet, som består av unika sensorer som ser till att mängden malet kaffe alltid distribueras jämnt och perfekt.

Stampstation

En av de saker som många recensenter och användare uppskattar med den här maskinen är den smarta så kallade stampstationen. När det gäller espresso måste kaffet stampas på plats i det medföljande portafiltret, som sedan skruvas in i maskinen – och eftersom trycket som kaffet stampas med har mycket att säga om utvinningen.

Det är bara en liten detalj i en lång rad av saker som måste räknas ihop för att få en perfekt kopp gott kaffe, men med stampstationen gör den här maskinen det mycket enklare. Det garanterar ett korrekt och konsekvent resultat som du kan räkna med varje gång.

Mjölkskummare

Den automatiska mjölkskummaren på den här maskinen är av hög kvalitet och helautomatisk, vilket innebär att du inte behöver öva på dina baristakunskaper för att få en perfekt latte från första dagen. Det är bara att sätta staven i mjölken och låta maskinen ånga den till den perfekta konsistensen och temperaturen. En inbyggd mjölkskummare är en funktion som hjälper dig att få ett utsökt, professionellt och konsekvent resultat.

Anpassade inställningar

Espressomaskiner har vanligtvis många inställningar – de många olika stegen i bryggningsprocessen kan och bör balanseras för att uppnå ett perfekt resultat – och ett resultat som passar din personliga smak.

Men kanske finns det fler personer i huset – eller kanske varierar dina preferenser från dag till dag?

Det fina med DeLonghis La Specialista är att du kan spara många anpassade inställningar med det smarta MyMenu-systemet, så att du, din partner, tonåringen i huset eller de vuxna barnen på besök alltid kan göra exakt deras favoritkaffe med en knapptryckning.

Produktspecifikationer:

 • Typ: halvautomatisk
 • Inbyggd kvarn: Ja
 • Kapacitet (vattentank): 2,5 L
 • Kapacitet (koppar): 2 
Det vi liker:
 • Högt tryck på 19 bar
 • DeLonghi La Specialista-Sensor Grinding-teknik för exakt dosering av kaffe
 • Vattenbehållare med hög kapacitet
Det vi ikke liker:
 • Kan vara svårt att ställa in

Ariete Vintage – bäst i test för billiga espressomaskin

Ariete Vintage

Varför välja Ariete Vintage

Här är en prisvärd espressomaskin med automatisk mjölkskumning som både kan skummar mjölken och brygger högkvalitativt kaffe.

Bra design

För pengarna är detta en riktigt bra kaffemaskin som först och främst utmärker sig för sin otypiska men otroligt attraktiva vintage-design, som med sina vackra pastellfärger och glänsande metallyta kommer att se bra ut i vilket kök som helst. Den har också en droppbricka i rostfritt stål och ett smart system med en knapp som lyser upp när maskinen är redo att brygga espresso eller skumma mjölk.

En liten bonus är att Arietes vintage-sortiment även innehåller både en vattenkokare och en brödrost i samma retrolook, så om du är nöjd med deras produkter kan du relativt enkelt (och billigt) utrusta ditt kök med en äkta 50-talskänsla.

Med ett tryck på 15 bar har maskinen tillräckligt med kraft för att brygga en kopp espresso med mycket styrka och intensitet som lätt kan mäta sig med den kvalitet du får på kaféer.

Kan även användas med kapslar

Om du inte vill brygga espresso kan maskinen också använda färdigmalet kaffe i kapselform. Detta gör den till en två-i-ett-lösning för dem som kanske är tveksamma mellan att köpa en riktigt bra espressomaskin eller en av de populära kapselmaskinerna som har gjort sitt intåg i många hem de senaste åren – här får du båda i en vacker, autentisk design.

Acceptabel mjölkskummare

Maskinen har en ganska bra mjölkskummare som kan ge ett krämigt mjölkskum, men den behöver lite extra kraft för att matcha vad du får från de dyrare modellerna. Om du gör en café latte, latte macchiato, cappuccino eller något annat är det bra att känna till detta.

Produktspecifikationer:

 • Typ: halvautomatisk/kapsel
 • Inbyggd kaffekvarn: Ingen
 • Kapacitet (vattentank):0.9
 • Kapacitet (koppar): 2
Det vi liker:
 • Fungerar både som espressomaskin för hela kaffebönor och kapslar
 • Snygg retrodesign
 • Billig espressomaskin med högt tryck
Det vi ikke liker:
 • Har inbyggd mjölkskummare som inte är inte särskilt kraftfull

Sage The Oracle Touch – bäst i test för premium espressomaskiner

Sage The Oracle Touch

Varför du ska välja Sage The Oracle Touch

Den här espressomaskinen med kvarn och mjölkskum är det bästa premiumval för dig som vill komma nära en professionell espressomaskin som brygger en riktigt bra kopp riktigt gott kaffe och som inte har något emot att ägna tid åt att lära känna en något mer komplex maskin.

Fler justeringsalternativ

Det är inte så att Sage The Oracle Touch inte är enkel att använda. Den har en snygg och tydlig display som guidar dig genom varje steg på vägen till den perfekta koppen kaffe. Men om du är van vid en automatisk espressomaskin, till exempel, kommer du att upptäcka att det finns fler saker att justera här. Allt från temperaturen till malningen av kaffebönorna och längden på dina espressoshots.

Kvarn av hög kvalitet

Resultatet får sin tur är också väldigt bra betyg – maskinen gör en riktigt bra kopp välsmakande espresso. Det beror till stor del på en inbyggd kvarn – en justerbar konisk kvarn – som kan mala bönorna på plats när det är dags att brygga kaffe. Det ger en espresso av en annan kaliber – en espresso som du kanske känner igen från bra caféer.

Bra mjölkskummare

Maskinen levereras med en automatisk mjölkskummare, som också kan användas manuellt om du vill göra latte-liknande latte, café latte eller något annat. Och till skillnad från många maskiner för hemmet har den här faktiskt ett fast tryck som gör att den kan leverera det mycket fina så kallade mikroskummet, som är de mycket luftiga, små bubblorna i mjölken som även en professionell espressomaskin åstadkommer. Maskinen kan brygga två koppar kaffe åt gången.

På det hela taget är Sage The Oracle Touch den bästa espressomaskinen för dem som vill ha cafékvalitet i kombination med användarvänlighet – och bland de bästa espressomaskinerna från denna redan mycket hyllade tillverkare.

Produktspecifikationer:

 • Typ: halvautomatisk
 • Inbyggd kvarn: Ja
 • Kapacitet (vattentank): 2,5 L
 • Kapacitet (koppar): 2
Det vi liker:
 • Användarvänlig display
 • Inbyggd kvarn (keramisk kvarn)
 • Manuell mjölkskummar
 • Kan brygga kaffe av professionell kvalitet
 • Kan brygga två koppar samtidigt
Det vi ikke liker:
 • Kan vara komplicerat att använda för vissa
 • Inte en särskilt tyst espressomaskin

Sage The Barista Express – bäst i test espressomaskinen för hemmabaristan

Sage The Barista Express

Varför du ska välja Sage The Barista Express

Sage the Barista Express är en av de bästa espressomaskinerna för hemmet.

Att brygga en god kopp espresso är lite av en vetenskap. Alla de små detaljerna – från bönornas temperatur till vattnets finhet – måste vara helt rätt, och det är små justeringar som gör skillnaden mellan en god espresso och en som är helt okej eller rent av dålig.

Särskilt vattentemperaturen kan vara en utmaning i hemmet, eftersom många termometrar är felaktiga och många espressomaskiner inte kan värma upp vattnet till en stabil temperatur. Sage The Barista Express löser detta problem med en digital termometer och ett särskilt system som kontinuerligt värmer och kyler vattnet för att hålla en stabil temperatur.

Vad betyder det för dig? Det betyder helt enkelt att du är garanterad en perfekt kaffekopp varje gång du sätter igång maskinen. Faktum är att Sage The Barista Express kan vara den halvautomatiska espressomaskin för hemmet som kommer närmast en professionell upplevelse. Därför är det den självklara maskinen för hemmabaristas – både för nybörjare och mer erfarna.

Sage Barista Express brygger två koppar kaffe åt gången och har en inbyggd mjölkskummarmaskin som ger ett övertygande mikroskum för alla olika kaffedrycker du kan tänka dig.

Produktspecifikationer:

 • Typ: halvautomatisk
 • Inbyggd kaffekvarn: Ja
 • Kapacitet (vattentank): 2 L
 • Kapacitet (koppar): 2
Det vi liker:
 • Justerar malningen i den keramiska kvarnen
 • Stabil termometer garanterar en god kopp espresso varje gång
 • Attraktiv och solid design i rostfritt stål
 • Bland de bästa espressomaskinerna från Sage
Det vi ikke liker:
 • Det går inte att justera temperaturen på den automatiska mjölkskummaren.

DeLonghi Dedica EC685BK – kompakt espressomaskin bäst i test

DeLonghi Dedica EC685BK

Varför välja DeLonghi Dedica EC685BK

Den här modellen har en integrerad mjölkskummare och brygger allt från latte macchiato till flat white och cappuccino med DeLonghis specialanpassade cappucinosystem som skummar upp mjölken precis som du vill ha den.

DeLonghi har länge varit känd som en av de ledande tillverkarna av olika espressomaskiner för hemmet, så det är kanske ingen överraskning att denna DeLonghi Dedica-modell också smyger sig in i testet.

DeLonghi Dedica är en liten och kompakt espressomaskin som har en perfekt balans mellan att erbjuda många inställningsmöjligheter och vara enkel att använda – och såklart gör den en god kopp gott kaffe.

Men med den här modellen från DeLonghi behöver du inte ha en halv meter fritt bord för att brygga en espresso, cappuvccino och latte. Med en bredd på cirka 15 centimeter passar den här maskinen in i nästan alla kök.

Dessutom kan du brygga en kopp espresso precis som du vill ha den tack vare maskinens elektroniska temperaturkontroll som gör att du kan nå den optimala temperaturen för den dryck du vill ha. Du kan också justera styrkan när du brygger kaffe genom att justera mängden kaffe som du använder. Så du får alltid nybryggt kaffe som är exakt i din smak.

Produktspecifikationer:

 • Typ: halvautomatisk
 • Inbyggd kaffekvarn: Ja
 • Kapacitet (vattentank): 1,1 L
 • Kapacitet (koppar): 2
Det vi liker:
 • Enkel och lättanvänd espressomaskin som ger ett välsmakande kaffe
 • Kompakt espressomaskin
 • Bryter kaffe i alla former: café latte, latte macchiato, cappuccino osv.
 • Användaren kan ställa in temperaturen
 • Integrerad mjölkskummare
Det vi ikke liker:
 • Svårt att få plats med två koppar på en gång
 • Droppar efter bryggning av kaffe

Siemens TP503R09 – helautomatisk espressomaskin bäst i test

Siemens TP503R09

Varför du ska välja Siemens TP503R09

Den här helautomatiska espressomaskinen från Siemens är bäst i test i sin klass eftersom den är extra lätt att använda och kräver minimalt arbete av dig.

En helautomatisk maskin är till skillnad från en halvautomat inte utrustad med ett filterhandtag (även kallat bajonett) som du själv måste fylla, tampas och skruva loss från maskinen. Detta tar bort en stor del av arbetet och ger också färre delar att rengöra.

Istället fungerar den mer som en klassisk automat, där du helt enkelt placerar din kopp under den och med en enda tryckning serveras ditt favoritkaffe.

Med CoffeeSelect-displayen kan du med den här Siemens-modellen välja mellan ett brett utbud av välkända mjölkdrycker som cappuccino och latte och snabbt brygga en perfekt espresso. Maskinen kan brygga två koppar samtidigt.

Det är enkelt att rengöra maskinen med autoMilk Clean-systemet, som är ett automatiskt rengöringsprogram.

Produktspecifikationer:

 • Typ: helautomatisk
 • Inbyggd kaffekvarn: Ja
 • Kapacitet (vattentank): 1.7
 • Kapacitet (koppar): 2
Det vi liker:
 • Helautomatisk espressomaskin – gör kaffe med en enda tryckning
 • Minimalt underhåll
 • Automatiskt mjölksystem
Det vi ikke liker:
 • Gör inte lika bra kaffe som en halvautomat
 • Har ingen inbyggd koppvärmare

Sage The Barista Pro – Bäst i test bland espressomaskiner med inbyggd kvarn

Sage The Barista Pro

Varför du ska välja Sage The Barista Pro

Den här modellen är mycket lik den tidigare recenserade espressomaskinen Sage The Oracle, som är bäst i test för premiummodellerna i den här espressomaskinrecensionen.

Barista Pro är en mer traditionell, halvautomatisk espressomaskin – på gott och ont.

Den har inte samma färgglada pekskärm som den välkända espressomaskinen Sage The Oracle , och den har inte heller en meny med ett stort och trevligt urval av olika kaffekoppar som cappuccino och latte. Maskinen har visserligen en skärm, men inställningarna är mer klassiska och omfattar saker som kaffekvarn och bryggtid. På Barista Pro har mjölkångaren mer rörelse och det är lättare att ånga mjölken för hand som en riktig barista.

Det här är maskinen för den mer självgående som vill offra användarvänlighet för större frihet att finjustera. Skillnaden är dock inte så stor, så om du vill ha den extra användarvänligheten hos den något dyrare Oracle Touch, kommer du inte att gå miste om mycket om du köper den. Den kan brygga två koppar åt gången och har en inbyggd kaffekvarn.

Produktspecifikationer:

 • Typ: halvautomatisk
 • Inbyggd kvarn: Ja
 • Kapacitet (vattentank): 2 L
 • Kapacitet (koppar): 2
Det vi liker:
 • Kanske den bästa espressomaskinen med väldigt bra funktioner som kvarn
 • Mal kaffebönor i en keramisk kvarn med en enda beröring
 • Plats för många koppar på toppen av maskinen
Det vi ikke liker:
 • Kan inte brygga kaffe och skumma mjölk samtidigt
 • Mindre användarvänlig än andra maskiner i Sage Barista-serien

Krups Virtuoso XP442C11 – bäst i test av små espressomaskiner

Krups Virtuoso XP442C11

Varför du ska välja Krups Virtuoso XP442C11

Denna espressomaskin med mjölkskum från Krups är bäst i test för dig som inte har så mycket utrymme i köket. Den tar inte mycket mer plats än en vattenkokare, men brygger kaffe med ett tryck på 15 bar, vilket ger en utsökt kopp espresso som slår både kapselmaskiner och mindre, helautomatiska kaffemaskiner.

Förutom att göra fantastiskt kaffe är det här kompakta höljet också en multifunktionell espressomaskin med en smart utformad mjölkskummaren på sidan som du knappt lägger märke till vid första anblicken. Den kan packas ihop på ett snyggt sätt, men kan snabbt fällas ut och användas för att skumma upp mjölk, så att du kan anpassa kaffet precis som du vill ha det.

Maskinen brygger inte två koppar samtidigt, men för en enda kopp är detta en perfekt lösning med en elegant, platsbesparande design i rostfritt stål.

Produktspecifikationer:

 • Typ: halvautomatisk
 • Inbyggd kaffekvarn: Ingen
 • Kapacitet (vattentank): 1 L
 • Kapacitet (koppar): 2
Det vi liker:
 • Gör en utsökt god kopp kaffe utan att ta upp mycket plats i köket
 • Kan brygga en kopp kaffe snabbt
Det vi ikke liker:
 • Brygger inte två koppar samtidigt
 • Har ingen inbyggd kvarn

DeLonghi Magnifica Evo – bäst i test bland helautomatiska espressomaskiner med kvarn

DeLonghi Magnifica Evo

Varför välja DeLonghi Magnifica Evo?

Här får du alla fördelarna med en helautomatisk espressomaskin plus möjligheten att mala färska kaffebönor för en utsökt kopp gott kaffe.

Det här är espressomaskinen som är bäst i test för dig som vill ha det bästa av två världar – kvalitets kaffebönor som är fulla av arom och som mals när du behöver dem för att hålla dem fräscha, samt minimalt underhåll och rengöring.

DeLonghi Magnifica Evo är en helautomatisk espressomaskin som kan göra en utsökt kopp kaffe på några sekunder och skumma mjölk med en knapptryckning. Med en inbyggd kaffekvarn kan du experimentera med olika kaffebönor  och få fram en god espresso som passar just din smak.

Maskinen brygger två koppar espresso på en gång, och du kan använda pekskärmen för att ställa in maskinen om du vill göra espresso macchiato eller andra kaffedrycker. Du kan också brygga en vanlig kopp kaffe om du vill det.

En mycket enkel espressomaskin av hög kvalitet. Den har en avtagbar mjölkbehållare.

Produktspecifikationer:

 • Typ: helautomatisk
 • Inbyggd kaffekvarn: Ja
 • Kapacitet (vattentank): 1,8 L
 • Kapacitet (koppar): 2
Det vi liker:
 • Helautomatisk espressomaskin med inbyggd kvarn
 • Pekskärmen är extra användarvänlig
 • Tyst kvarn
Det vi ikke liker:
 • Färre inställningsmöjligheter än på en halvautomatisk modell.

DeLonghi ESAM 2600 – bäst i test av snabba helautomatiska espressomaskiner

DeLonghi ESAM 2600

Varför välja DeLonghi ESAM 2600?

Det här är en helautomatisk espressomaskin för dig som vill ha fart. Med sina 1350 W kan DeLonghi ESAM 2600 slå på, värma och brygga kaffe samt ånga mjölk på mycket kort tid, vilket gör den perfekt för de hektiska morgnarna eller när du behöver göra kaffe till många personer samtidigt. Folk kompromissar ofta med hastigheten när de köper en espressomaskin eftersom de behöver lite tid för att värma upp och göra sig redo – men inte med DeLonghi ESAM.

Det är en helautomatisk espressomaskin som är lätt att underhålla och kräver minimal ansträngning tack vare ett automatiskt rengöringsprogram och avkalkningsprogram.

Den har en inbyggd kaffekvarn och gör ett fantastiskt kaffe. Den kan göra två koppar kaffe samtidigt och du kan justera kaffestyrkan på displayen, där du också kan välja olika kaffedrycker.

Produktspecifikationer:

 • Typ: helautomatisk
 • Inbyggd kaffekvarn: Ingen
 • Kapacitet (vattentank): 1.8
 • Kapacitet (koppar): 2
Det vi liker:
 • Helautomatisk espressomaskin med hög effekt – brygger snabbt
 • Det automatiska mjölksystemet fungerar enkelt och snabbt
 • Justera höjden på dispensern
Det vi ikke liker:
 • Färre inställningsmöjligheter än på en halvautomatisk modell.
 • Inte lika tyst – den integrerade kaffekvarnen bullrar en del

Philips Series 2200 EP2221 – bäst i test för helautomatiska espressomaskinen för starkt kaffe

Philips Series 2200 EP2221

Varför välja Philips Series 2200

Detta är en helautomatisk espressomaskin för dig som gillar starkt kaffe.

Starkt kaffe och automatiska espressomaskiner är inte alltid något som går hand i hand. Det beror på att en automatisk espressomaskin i allmänhet inte brygger med lika högt tryck som en halvautomat, och därför är kaffet ofta svagare.

Det hjälper inte heller att dubbelshot på många automatiska espressomaskiner ofta bara innebär att man häller mer vatten genom samma mängd kaffe.

Detta är inte fallet med Philips Series 2200. Genom att trycka på bryggknappen två gånger kan du få två separata espressotillskott, precis som i en “riktig” espressomaskin. Det betyder att du enkelt kan göra en stark dubbel espresso som du kan dricka ensam eller använda i en cappuccino.

Dessutom är det en relativt robust maskin som du kan använda för att brygga många koppar kaffe under lång tid. Den är kompakt, lätt att rengöra och har en integrerad kaffekvarn som inte låter lika mycket som många andra.

Produktspecifikationer:

 • Typ: helautomatisk
 • Inbyggd kvarn: Ja
 • Kapacitet (vattenbehållare): 1.8
 • Kapacitet (koppar): 2
Det vi liker:
 • Utformad för att enkelt brygga dubbelshot
 • Lätt att ta bort vattentanken
 • Kvarnen är relativt tyst
 • Kompakt
Det vi ikke liker:
 • Pumpen är lite högljudd
 • Mjölkskummaren är inte så väldigt bra

Smeg BCC01RDMEU – espressomaskin bäst i test för design

Smeg BCC01RDMEU

Varför välja Smeg BCC01RDMEU:

Den här lilla espressomaskinen från Smeg är perfekt för dig som uppskattar en modern och snygg design i köket. Och den brygger också fantastiskt kaffe!

Den har en användarvänlig design med fyra knappar på toppen som låter dig välja mellan americano, ristretto, espresso eller vanligt filterkaffe. Den brygger två koppar kaffe åt gången och har en smart automatisk avstängningsfunktion som automatiskt stänger av maskinen när den inte har använts på 20 minuter. När du slår på den igen sköljer den sig själv och är redo att brygga igen. Och nu är det dags att tömma den på kaffesump, det meddelar den dig. På det hela taget är det en maskin som är otroligt lätt att använda och underhålla.

Designen är som du känner till den från Smeg – snygg, 50-talsinspirerad och finns i flera olika färgkombinationer, så att du kan välja den som passar bäst till din smak och ditt hem. Den är byggd i rostfritt stål.

Produktspecifikationer:

 • Typ: helautomatisk
 • Inbyggd kaffekvarn: Ja
 • Kapacitet (vattenbehållare): 1,4 L
 • Kapacitet (koppar): 1
Det vi liker:
 • Vacker design
 • Automatisk avstängningsfunktion
 • Rengör sig själv vid uppstart
Det vi ikke liker:
 • Levereras utan mjölkkanna

Gaggia Classic Pro – bäst i test för kaffekvalitet

Gaggia Classic Pro

Varför du ska välja Gaggia Classic Pro

Denna italienska maskin, som har funnits på marknaden sedan 1991, har nästan uppnått kultstatus bland entusiaster och kritiker. Och det beror helt enkelt på att det är en maskin i världsklass som kan konkurrera med de mycket dyrare professionella modeller som du hittar på ett café.

Detta beror delvis på filtret, som har samma kvalitet och storlek som de kommersiella maskinerna. Detta innebär att du får precis rätt mängd espresso i din shot, vilket inte alltid är fallet med hemmamaskiner. Det betyder förstås också att du enkelt kan byta ut den om du behöver. Och det gäller i stort sett alla delar på Gaggia-maskinen – de är tillverkade enligt kommersiella mått och kan därför bytas ut och uppgraderas som du vill.

Dessutom värmer den vattnet optimalt och håller det på rätt temperatur, vilket är den viktigaste uppgiften för en espressomaskin, men som många fortfarande inte klarar av på ett tillfredsställande sätt. Dessutom är den stabilt byggd i rostfritt stål, så du kan använda den länge för att brygga många koppar kaffe.

Produktspecifikationer:

 • Typ: halvautomatisk
 • Inbyggd kvarn: Ingen
 • Kapacitet (vattenbehållare): 1,2 L
 • Kapacitet (koppar): 2
Det vi liker:
 • Gör kaffe som professionella espressomaskiner
 • Klassisk, italiensk maskin som har varit kritikerrosad i mer än 20 år.
 • Hållbar design i rostfritt stål
 • Lågt pris, högsta kvalitet
Det vi ikke liker:
 • Har inte lika många moderna funktioner
 • Slipmaskin måste köpas separat

Melitta Caffeo Solo – bästa energisnåla espressomaskinen

Melitta Caffeo Solo

Varför välja Melitta Caffeo Solo

Den här Melitta Caffeo Solo maskinen är elegant och minimalistisk, och Melitta har tagit bort alla funktioner som inte är helt nödvändiga. Resultatet är en enkel och intuitiv helautomatisk espressomaskin som gör det den ska: gör fantastisk espresso.

Den har en unik infusionsprocess där bönorna “dras in” i vatten innan kaffet bryggs. Detta garanterar maximal arom och smak i din kopp.

Melitta Caffeo Solo har också en s.k. 0-watt-omkopplare som du kan aktivera för att stänga av kaffemaskinen helt när du inte använder den. På så sätt sparar du pengar på el. När den är aktiverad lagrar den dina personliga inställningar. Du kan också ställa in maskinen så att den stängs av automatiskt när den inte används.

Själva kaffeutloppet på Melitta Caffeo Solo- kranen som kaffet kommer ut ur – kan justeras i höjdled, så att du kan använda koppar i olika storlekar utan att behöva kämpa för att få dem att passa.

På det hela taget är Melitta Caffeo Solo en enkel maskin som får bra betyg och gör en espresso snabbt och enkelt.

Den har ingen mjölkskummare, så du måste köpa den separat om du vill göra ångad eller varm mjölk till olika kaffedrycker. Den har inte heller någon inbyggd koppvärmare på toppen.

Produktspecifikationer:

 • Typ: helautomatisk.
 • Inbyggd kaffekvarn: Ja
 • Kapacitet (vattenbehållare): 1,2 L
 • Kapacitet (koppar): 2
Det vi liker:
 • Minimalistisk design
 • Särskild infusionsfunktion ger god espresso med maximal arom
 • Brygg många koppar kaffe snabbt med DoubleCup-funktionen.
 • Har energisparfunktion
Det vi ikke liker:
 • Har ingen mjölkskummare

Cecotec Power Espresso – bästa espressomaskinen med enkelt underhåll

Cecotec Power Espresso

Varför du ska välja Cecotec Power Espresso

Trots att det är en halvautomatisk modell med en bajonett i professionell stil och ett tryck på 20 bar är den här lilla maskinen enkel och snabb att starta och rengöra. Den kräver inte mycket underhåll och kan snabbt och enkelt avkalkas.

Den har en mjölkskummare och kan göra alla typer av kaffedrycker, och den har också två portafilter för färdigmalet kaffe samt möjlighet att tillreda två koppar kaffe samtidigt.

Den har en avtagbar droppbricka som är lätt att rengöra och en yta på toppen för att värma upp.

Den är utformad i rostfritt stål och har en vattenbehållare med en kapacitet på 1,5 liter, vilket räcker till flera koppar kaffe. Den kan också leverera vatten till te om så önskas.

Produktspecifikationer:

 • Typ: helautomatisk
 • Inbyggd kaffekvarn: Ingen
 • Kapacitet (vattenbehållare): 1,5 L
 • Kapacitet (koppar): 2
Det vi liker:
 • Lätt att rengöra
 • Bra pris
 • Lågt underhåll
Det vi ikke liker:
 • Kaffet är lite vattnigt

Hur man väljer sin bästa espressomaskin

I vårt  test av espressomaskiner har vi nu granskat några av de bästa modellerna på marknaden, och vi har kommit fram till både helautomatiska och halvautomatiska maskiner, som alla har sina för- och nackdelar.

Om detta har gjort dig nyfiken på espressomaskiner så att du kan göra rätt val har du kommit till rätt ställe. I den här köpguiden tittar vi bland annat på de olika typerna av olika espressomaskiner och de olika funktionerna – de smarta, nödvändiga och mindre viktiga. Vi zoomar också in på de olika funktionerna – till exempel, vad ska du tänka på när du köper en maskin med en mjölkskummare? Läs vidare för att lära dig mer om den komplexa världen av espressomaskiner.

Vilken typ av espressomaskin vill du ha?

Det första och viktigaste du måste bestämma när du köper en espressomaskin är vilken typ du vill ha den. De finns i princip i tre olika former, var och en med sina för- och nackdelar, och det är främst dina personliga preferenser, din passion för kaffe – och kanske din motvilja mot att underhålla och rengöra maskinen – som avgör vilket som är det bästa valet för dig.

I princip kommer de halvautomatiska och manuella varianterna närmast den autentiska espressoupplevelsen. Med de helautomatiska espressomaskinerna får du ofta kompromissa med justerbarheten, smaken och den övergripande kvaliteten på din espresso i utbyte mot en förstklassig användarvänlighet, där du bara trycker på en enda knapp och låter maskinen göra resten. Vanligtvis är det också mycket lättare att städa.

Helautomatisk espressomaskin

Den helautomatiska maskinen har varit en populär espressomaskin för hemmet i många år. Och det finns en väldigt bra anledning till det – det är helt enkelt det enklaste sättet att brygga espresso.

Fördelarna

Med en helautomatisk maskin behöver du inte oroa dig för att dosera kaffet i portafiltret, stoppa det och skruva fast det. Ofta behöver du inte heller justera kaffets malning, längd och liknande. I allmänhet behöver du inte justera särskilt mycket, och när du är klar finns det ofta inga lösa delar att rengöra. Istället ställer du bara koppen under maskinen, trycker på en knapp och väntar på att din espresso ska komma ut. När du är klar och det kanske är dags att rengöra maskinen är det också en uppgift som vanligtvis görs med några få handgrepp.

På så sätt är maskinen otroligt användarvänlig och lätt att hantera.

Nackdelarna

Det är den positiva delen – den negativa är att färre inställningsmöjligheter också innebär att det är svårare att få fram en kopp gott kaffe som passar dig exakt. Det är inte heller någon hemlighet att en automatisk espressomaskin i de allra flesta fall levererar kaffe av en kvalitet som är betydligt lägre än vad du får från en halvautomatisk maskin. Det beror på att espresso till stor del är resultatet av en perfekt balans mellan temperatur, kaffevolym och andra detaljer som gör skillnaden mellan en god och en dålig kopp.

Kort sagt, med de flesta helautomatiska maskiner kompromissar du med kvaliteten för användarvänlighet – vilket för många människor är helt okej.

Halvautomatisk espressomaskin

En halvautomatisk maskin är den typ av maskin som du också hittar på kaféer. Här maler du kaffet separat och doserar det sedan, i sann barista-stil, i portafiltret – det handtagsliknande filtret som skruvas fast i maskinen – och låter slutligen vattnet rinna igenom för att producera en espresso.

En ny marknad

Under många år har halvautomater främst funnits på kaféer. Det fanns modeller för hemmet, men antingen fick de inte bra betyg eller så var de relativt dyra och reserverade för riktiga kaffenördar. De krävde också vanligtvis extra underhåll och rengöring och tog tid att värma upp.

Sedan dess har det hänt mycket på marknaden. Fler människor har fått smak för espresso och café latte och vill göra det hemma, och tillverkarna har svarat genom att utveckla halvautomatiska espressomaskiner som i hög grad liknar de som finns på kaféer, men som är mindre, lättare att underhålla och mer användarvänliga.

Särskilt den sista punkten är viktig, eftersom en halvautomatisk espressomaskin kräver mer av användaren. Till skillnad från automatmaskiner där du bara trycker på en knapp måste du här mala bönorna, tamponera kaffet, justera vattenhastigheten och en mängd andra saker som kan låta triviala men som i slutändan gör skillnaden mellan en väldigt bra eller dålig kopp. En god espresso är resultatet av små, fina detaljer som samverkar – och det finns mycket som kan gå fel. Å andra sidan kan du göra ett riktigt bra kaffe när du lär känna maskinen, och halvautomatiska maskiner kommer mycket närmare en äkta espresso än automatiska maskiner.

Den goda nyheten är att många nyare modeller, som sagt, tar hänsyn till den ökade komplexiteten och guidar dig genom processen med smarta pekskärmar, användarvänlig design och mycket mer. Ett bra exempel på detta är modellerna från Sages Barista-serie, som enligt många recensenter gör lika bra espresso som professionella maskiner, men som är enkel att använda.

Nackdelar med halvautomastiska espressomaskiner

Eftersom de halvautomatiska maskinerna har blivit mer användarvänliga finns det inte många nackdelar om man jämför dem med de helautomatiska maskinerna. Komplexiteten är på en nivå där de flesta kan hänga med och de ger ofta ett mycket bättre resultat.

Om du inte har något emot att ägna några timmar åt att lära dig grunderna i espressobryggning, rekommenderas en bra halvautomatisk modell.

Manuell espressomaskin

En manuell espressomaskin är lite mer udda – de är inte lika vanliga som de andra två modellerna. Men det betyder inte att de är dåliga maskiner. Faktum är att de levererar en av de bästa espresson du kan göra hemma utan en kommersiell maskin.

Varför används de då inte lika mycket?

Förmodligen för att de arbetar för hand och därför kräver mycket mer arbete än vad de flesta människor är villiga att lägga ner på en kopp gott kaffe. Espresso framställs med hjälp av tryck – vatten leds genom komprimerat, malet kaffe med högt tryck, och det är detta som skapar den intensiva smaken och den tjocka crema som lägger sig ovanpå bryggan. En manuell maskin har ett handtag som du själv måste leda ner genom kaffet, vilket kräver lite övning. Det är till exempel viktigt att du ger ett jämnt tryck hela tiden, att du trycker tillräckligt länge – men inte för länge – och så vidare.

Med andra ord är det en teknisk process som kräver övning och förmodligen en passion för kaffebryggning. Och tid.

Å andra sidan ger den manuella espressomaskinen dig kaffe av hög kvalitet, den är robust och har inte många elektriska delar som kan gå sönder, och det är inte heller lika mycket rengöring eller underhåll.

Funktioner – Vilken typ av kaffe brygger du mest?

Espressomaskiner har många olika funktioner. Vissa är uppenbarligen mer användbara än andra, men i slutändan handlar det om användarens preferenser och behov. Vem kommer att använda maskinen, vilken typ av kaffe kommer de att brygga mest? Kommer maskinen att brygga många eller få koppar?

Här går vi igenom några av de vanligaste specifikationerna och bedömer i vilka fall de är användbara.

Inbyggd kaffekvarn

Förutsättningen för att göra god espresso är först och främst nymalda kaffebönor – det är oslagbart. Kaffebönor ska malas i samma ögonblick som de behövs, inte tidigare. Det beror på att kaffets arom och smak kommer långt ifrån oljorna i bönorna, och i samma ögonblick som de mals börjar de torka ut och förlorar dessa två saker.

Därför är kaffekvarnen också en av de absolut viktigaste utrustningsdelarna för din espressomaskin och ett absolut måste, oavsett om din maskin är manuell, halvautomatisk eller helautomatisk.

Håll ett öga på kvaliteten

Många maskiner har numera en sådan inbyggd, och det kan naturligtvis vara mycket användbart. Men det betyder också att det är en parameter som du bör bedöma helhetsintrycket av din maskin utifrån. Om maskinen levereras med en dålig kaffekvarn kan det vara en bra idé att hitta en annan.

En keramisk kvarn är bäst

Men hur bedömer du vad som är en bra och en dålig kaffekvarn?

Lyckligtvis är det relativt enkelt. En bra kaffekvarn är en konisk keramisk kvarn. En “burr”-kvarn kallas också ibland på engelska. Det är bäst eftersom det keramiska materialet ger en jämn slipning, vilket är nödvändigt för att få bästa möjliga resultat. Om maskinen har en keramisk kvarn kan du vara ganska säker på att den är utmärkt.

Om maskinen inte har en inbyggd kvarn är det inte nödvändigtvis negativt. Professionella modeller, till exempel, gör det inte. Men det betyder att du måste köpa en kvarn vid sidan av, och de är inte nödvändigtvis billiga om de ska vara av god kvalitet.

En inbyggd kaffekvarn får bra betyg om den är keramisk – en så kallad burrkvarn.

Mjölkskummare

Mjölkskummaren är inte lika viktig som kaffekvarnen. Och ändå – om ditt huvudsyfte med att köpa en espressomaskin är att göra kaffedrycker som cappuccino och latte, kommer du inte långt utan en mjölkskummare som är enkel att använda. De kan också köpas separat, men det är vanligare att de finns en inbyggd mjölkskummare på maskinen när du köper den.

Kvaliteten varierar kraftigt

Kvaliteten på dessa mjölkskummare varierar kraftigt – vissa ger skummad mjölk av cafékvalitet, medan andra gör för stora bubblor och ger ett resultat som mer liknar skum som kan ätas med en sked och mindre liknar den krämiga mjölk som kännetecknar de flesta kaffedrycker.

Detta är naturligtvis ytterligare en parameter som du bör undersöka noga innan du köper den maskin som du kanske har ögonen på. Om den har en dålig inbyggd mjölkskummare kommer den aldrig att ge ett tillfredsställande resultat.

Håll ett öga på trycket

I första hand handlar det om mjölkskummarens förmåga att leverera ånga med tillräckligt högt tryck för att producera det som på baristaspråk kallas mikroskum. Det bästa sättet att ta reda på det är att läsa om de enskilda modellerna. En annan detalj som är mindre viktig, men inte helt oviktig, är frågan om hur och hur mycket staven för att skumma upp mjölken kan röra sig. På de professionella modellerna kan ångan armen dras i alla riktningar, men den är ändå så solid att den inte rör sig när du matar in den i mjölkkannan. Vinkeln är relativt viktig och har betydelse för hur mjölken skummar.

En rörlig ångarm eller ett automatiskt system

Andra modeller har ingen rörlig ångarm, utan bara en plats där du kan ställa in mjölkkannan och låta maskinen göra jobbet åt dig. Tidigare var kvaliteten på dessa maskiner inte särskilt bra, men låt dig inte luras: idag kan många maskiner leverera automatiskt ångad mjölk som är helt okej.

Som du kan läsa är något så enkelt som en inbyggd mjölkskummare faktiskt en vetenskap, och som sagt lönar det sig att läsa noga om den modell du överväger. Mjölkskummare är en av de saker som många människor blir besvikna på i sina maskiner. Tyvärr får de reda på det först när de har köpt maskinen, och då är det för sent att göra något åt det.

Kokande vatten

En annan funktion som kan vara användbar för många är möjligheten att få kokande vatten ur sin espressomaskin, till exempel för te.

Tänk på om det är något du behöver: om maskinen till exempel ofta används till flera personer samtidigt finns det troligen en eller flera personer i sällskapet som inte dricker kaffe, och det kan vara bra att kunna erbjuda en kopp te utan att behöva sätta igång vattenkokaren.

Dubbel vattenkokare

När en espressomaskin har en dubbelkokare betyder det att den har två kokare för att koka vatten. Detta är smart eftersom du kan brygga en espresso samtidigt som du ångar mjölk, till exempel.

Om en espressomaskin ska användas av en eller kanske två personer är detta en bra funktion. Om den ska användas av många personer samtidigt – till exempel om ni är en liten familj som dricker kaffe på lördagsmorgonen – kan det spara mycket tid att inte behöva vänta mellan varje steg.

Det är också en bra idé att välja en maskin med dubbelkokare om du främst använder den för att göra latte eller cappuccino, eftersom du antingen måste vänta på att kaffet ska bryggas färdigt innan du kan ånga mjölken.

Tänk på att du bara ska köpa en modell med dubbelkokare om du behöver den. Om du till exempel bara är en person som använder maskinen och främst dricker espresso eller americano, är det osannolikt att du behöver en maskin med dubbelkokare – å andra sidan tar det längre tid att värma upp den på morgonen, vilket innebär onödig väntetid.

Hur många koppar kaffe behöver du brygga?

Du bör också tänka på hur många koppar kaffe du kommer att brygga dagligen och veckovis, och om det är viktigt för dig att maskinen kan tillreda två koppar på en gång.

Ju större vattentanken är, desto fler koppar kan den brygga innan vattnet behöver bytas ut. Att byta vatten är vanligtvis inte särskilt svårt, men det kräver ändå ofta att maskinen dras ut från väggen, att vattentanken tas bort och fylls med vatten från kranen innan den sätts tillbaka i maskinen, och för många människor är detta inte något som passar in i deras morgonrutin.

Du kan få vattentankar som rymmer en enda liter och upp till flera liter.

Många maskiner har numera möjlighet att tillreda två koppar på samma gång – detta är mycket användbart om flera personer använder maskinen. Det är också bra om du vill göra ett kaffe med en extra dos espresso.

Hur många bar behöver espressomaskinen?

När du undersöker marknaden för espressomaskiner kommer du snabbt att upptäcka att olika maskiner står för att brygga kaffe med ett visst antal “bar”. Men vad betyder det – och hur många bar behöver din nya maskin?

Hur fungerar en espressomaskin?

Som du kanske vet skiljer sig espressobryggning från andra former av bryggning genom att den sker med högt tryck och relativt hög hastighet. Det fungerar så att det mycket finmalda kaffet samlas i en hård puck och vattnet skjuts genom den. Till skillnad från till exempel filterkaffe, som tar flera minuter, tar espresso vanligtvis bara 20-30 sekunder.

Hur kan detta göras? En av orsakerna är det höga tryck som skapas i maskinen när vattnet pressas genom kaffet.

Vad är bar?

Och det är där baren kommer in i bilden. Bar är helt enkelt en måttenhet som anger hur högt maskinen brygger kaffe – närmare bestämt hur högt den pumpar vattnet genom kaffet.

Hur många bar är idealiskt?

9 bar är tillräckligt för att brygga espresso. Eller för att vara mer exakt, 9 barer är idealiskt. Du kan brygga espresso med maskiner som arbetar med 7 eller 8 bar, men resultatet blir inte lika bra.

Kaffet blir inte bättre vid 9 bar – tvärtom, det är möjligt att brygga med för högt tryck, vilket inte ger bra kaffe.

Du kanske undrar varför många maskiner marknadsförs med 15 bar eller mer – är det inte för mycket? Ja, det är det. Men dessa maskiner är vanligtvis utrustade med en så kallad övertrycksventil som ser till att trycket aldrig överstiger 9 bar. Det finns dock billiga modeller som brygger kaffe med för högt tryck, och du bör undvika dem om möjligt. Fråga din återförsäljare om du är osäker.

Hur stor ska din espressomaskin vara?

Storleken har inte mycket att göra med prestandan hos din hemmamaskin – det är inte så att större är nödvändigtvis bättre. Andra faktorer avgör om det är en bra maskin (de saker som vi har diskuterat ovan), och små maskiner kan lätt vara bra och vice versa.

Därför rekommenderas det helt enkelt att du väljer en maskin som får plats på din köksbänk, och för de flesta är det förmodligen bättre med en mindre maskin.

Naturligtvis har mindre maskiner oftast också en mindre vattentank, vilket innebär att maskinen kan brygga färre koppar innan vattnet behöver bytas ut.

Hur mycket ska espressomaskinen kosta?

Nu har du en bra överblick över de funktioner och specifikationer som är viktiga att titta på när du köper din nästa espressomaskin. Nästa fråga är naturligtvis hur mycket maskinen ska kosta – vilken prisklass behöver du för att få en maskin som brygger kaffe på cafénivå?

Det beror på om du vill ha en hel- eller halvautomatisk maskin (den senare är dyrare), men som med det mesta går pris och kvalitet hand i hand.

Halvautomatiska maskiner

Även om halvautomatiska espressomaskiner har blivit billigare de senaste åren finns det en anledning till att de inte är den vanligaste kaffemaskinen i hemmen – de är fortfarande relativt dyra jämfört med till exempel kolv- eller filterkaffe. Åtminstone om de ska vara bra.

Räkna med att betala runt 5 000 kronor för en halvautomatisk maskin som kan brygga en riktigt perfekt espresso – och det är en billig espressomaskin – medan andra modeller går för för 16 000 kronor i den dyra änden.

Halvautomatiska maskiner som kostar mindre än 5 000 pund gör inte nödvändigtvis dåligt kaffe. Men den är så långt ifrån toppen av klassen att det finns många andra intressanta alternativ för andra än espresso att överväga – till exempel en högkvalitativ kaffekvarn i kombination med en bra filterkaffemaskin.

Automatiska maskiner

Automatiska espressomaskiner kan inte alltid finjusteras lika mycket som halvautomater, men de kan erbjuda en användarvänlighet som är oöverträffad av halvautomater. Därför är priset inte heller nödvändigtvis lågt. Du kan dock få en tillfredsställande modell för cirka 2 500 kronor. Därifrån stiger de återigen till 15 000. Det enda vi skulle vilja tillägga här är att till det priset kan det vara mer intressant att överväga en halvautomatisk maskin om du har viljan att njuta av espresso på en något mer avancerad (men fortfarande mycket användarvänlig) nivå.

VANLIGA FRÅGOR

Vår espressomaskin bäst i test - vilken är den?

Espressomaskin som valdes till bäst i test är DeLonghi La Specialista Prestigio EC9355, som är en utmärkt maskin som har en bra balans mellan användarvänlighet och en fantastisk smakupplevelse varje gång. Vår bästa espressomaskin gör en fantastisk bra espresso, cappuccino och latte varje gång

Ska jag välja en hel- eller halvautomatisk espressomaskin?

En helautomatisk espressomaskin är mer användarvänlig och enkel, men ger ett resultat som är mer långt ifrån den äkta espressoupplevelsen. Ju mer kaffenörd du är, desto hellre väljer du en halvautomatisk modell och får göra espresso som du vill ha den.