Eltandborste Test (2022) → Renare tänder med de 9 bästa

1
Philips Sonicare ProtectiveClean Eltandborste HX6800/04

Du kommer inte att ångra dig om du väljer denna eltandborste från Philips. De har utvecklat en riktigt bra modell, Philips Sonicare ProtectiveClean HX6800/04, som tar bort plack, förbättrar tandköttet och rengör effektivt mellan tänderna och längs tandköttet. Modellen är också högteknologisk och hjälper dig därmed att bättre borsta tänderna via varningar. De har även utsetts till bäst i test av det danska konsumentrådet Tænk. Därför ska du välja Philips Sonicare ProtectiveClean eltandborste HX6800/04 Om…

Kolla Priset →
TESTVINDER
 PrisBilligst hos 
Philips Sonicare ProtectiveClean Eltandborste HX6800/04 551 kr. Apotek 365
Oral-B SmartSeries 4000 CrossAction 1.699 kr. Tandshopen
Oral-B Genius 8000N Eltandborste##
Oral-B Genius X 20100S Eltandborste 1.686 kr. Elon
Oral-B Pro 770 Cross Action Eltandborste##
Philips Sonicare DiamondClean Eltandborste 1.791,36 kr. Amazon.se
Oral-B Pro 2900 Duo Eltandborste 676,06 kr. AliExpress
Oral-B Stages Power Frost Eltandborste för barn 199 kr. Jula
Oral-B Junior Eltandborste D16##

I detta eltandborste-test kan du läsa om de 9 bästa modellerna på marknaden. I listan hittar du både modeller för vuxna och barn. Vi har utsett Philips Sonicare Protective Clean Eltandborste HX6800/04, eftersom den utmärker sig på testets parametrar: rengöringsförmåga, funktioner och pris.

Du kan dock vara säker på att alla modeller i detta test kan rengöra på djupet och ge dig en renare mun. Dessutom har de valda modellerna sina unika fördelar och egenskaper, så det borde finnas något för alla smaker och preferenser i detta test. Du kan läsa mer om hur du väljer den bästa eltandborsten för dig, hur du upprätthåller god munhygien och goda råd från tandläkare efter att ha granskat produkterna.

Du kommer inte att ångra dig om du väljer denna eltandborste från Philips. De har utvecklat en riktigt bra modell, Philips Sonicare ProtectiveClean HX6800/04, som tar bort plack, förbättrar tandköttet och rengör effektivt mellan tänderna och längs tandköttet. Modellen är också högteknologisk och hjälper dig därmed att bättre borsta tänderna via varningar. De har även utsetts till bäst i test av det danska konsumentrådet Tænk.

Därför ska du välja Philips Sonicare ProtectiveClean eltandborste HX6800/04

Om du letar efter den bästa eltandborsten kan du på goda grunder investera i den här modellen från Philips, Philips Sonicare ProtectiveClean HX6800/04, som både har utsetts till vår testvinnare och bäst i test av det danska konsumentrådet Tænk 2019. Du kan vara säker på att du får en idealisk eltandborste för pengarna – och så ska vi då också lyfta att den här modellen säljs till ett lågt, plånboksvänligt pris, som de flesta kan ha råd med. Därför behöver du inte vara orolig för att du måste spara en evighet för att ha råd med den här grymma modellen.

Philips Sonicare ProtectiveClean HX6800/04 hjälper till att ta bort upp till sju gånger mer plack än med manuell tandborstning och dessutom kommer den att förbättra tandköttet efter att du har använt den i endast två veckor. Produkten rengör mellan tänderna och längs tandköttet, vilket du kan läsa mer om i följande avsnitt. I köpet ingår även ett ProtectiveClean-handtag, C2 Optimal Plaque Defense borsthuvud och en laddare.

Högteknologisk eltandborste

Denna eltandborste har utvecklats med ett antal väldigt bra tekniker som gör tandborstningen ännu mer komplett. T.ex. säkerställer den speciella patenterade Sonic-tekniken att vätska och tandkräm kommer in mellan tänderna. Denna dynamiska rengöringsfunktion hjälper dig bli av med mer plack – både mellan tänderna och längs tandköttet. Philips Sonicare ProtectiveClean driver borsthuvudet med rörelser upp till 62 000 rpm, vilket säkerställer effektiva resultat. Du behöver dock inte oroa dig för blödning och inflammation i tandköttet, eftersom denna tandborste minskar båda, liksom motverkar håligheter i tänderna.

En annan tydlig fördel med Philips Sonicare Protective Clean HX6800/04 är att den hjälper dig till att du borstar dina tänder optimalt när det gäller hårdhet och tid. Detta beror på den inbyggda BrushSync-tekniken, där en mikrochip-ansluten teknik håller reda på hur mycket tid du lägger på att borsta på olika ställen i munnen och hur hårt du trycker. 

Quadpacer berättar för dig när du ska fokusera på en annan del av munnen, medan Smartimer berättar när du har borstat i två minuter – två väldigt bra funktioner när du borstar dina tänder. Trycksensorn informerar dig om du trycker för hårt med tandborsten, och till sist påminner Philips Sonicare ProtectiveClean eltandborste HX6800/04 dig också när du ska byta tandborsthuvud.

Produktdetaljer

 • Höjd: 25 cm
 • Djup: 3 cm
 • Bredd: 2,7 cm
 • Vikt: 282 gram
 • Färg: Svart
 • Antal rotationer: 31 000 per minut
 • Borströrelser: 62 000 per minut
 • Användningstid vid full laddning: 184 minuter
 • Laddningstid: 11 timmar
 • Ingår: Borsthuvud, laddare och ett ProtectiveClean-handtag
Det vi liker:
 • Högteknologisk variant som hjälper dig till en mer perfekt tandborstning
 • Det danska konsumentrådet Tænk har utsett denna eltandborste till bäst i test och som ett bra köp
 • Förhindrar att du borstar för hårt och för länge
 • Säljs till ett plånboksvänligt pris

Oral-B SmartSeries 4000 CrossAction – Testets bästa billiga eltandborste

Genom att investera i denna modell från Oral-B, kan du göra något bra för tandköttet utan att det går ut över din plånbok. Denna modell arbetar på djupet och gör dig därför av med plack etc. optimalt utan att skada tänder och tandkött. Ändå säljs den till ett billigt pris som de flesta har råd med. Av den anledningen har den utsetts till bäst i test av billigare modeller av eltandborstar.

Därför ska du välj en Oral-B SmartSeries 4000 CrossAction

Har du inte den största budgeten att köpa en eltandborste för? I så fall är det tur att det också finns billigare modeller av eltandborstar på marknader som lever upp till flera av samma förväntningar som de dyrare modellerna. Så du behöver på så sätt inte känna dig helt utslagen bara för att du inte har råd med en av de dyraste och högteknologiska eltandborstarna. 

Med den här modellen får du fortfarande en väldigt bra variant som har utvecklats med flera funktionella tekniker som hjälper till att säkerställa att du borstar dina tänder på bästa sätt. T.ex. är modellen utvecklad med en synlig trycksensor, så att du får information när du trycker för hårt med maskinen. På det sättet minskar du slitningen på tänderna och tandköttet. Det är därför inte konstigt att modellen har utsetts till bäst i test av billiga modeller i detta test av eltandborstar, helt enkelt: bästa billiga eltandborste! 

Anslut din eltandborste till din telefon

Du har också möjlighet att ansluta din eltandborste till din mobil om du investerar i den här modellen. Detta beror på att modellen är utvecklad med Bluetooth-teknik. Med denna typ av anslutning kan du få bättre vägledning om hur du förbättrar din tandborstning baserat på de vanor och resultat som maskinen har noterat. Så du kommer i allmänhet att kunna förbättra din borstningsrutin med den här varianten.

Dessutom har maskinen utvecklats med en 3D-rengöringsteknik, som använder både rotationer och svängningar samt pulsationer för att bryta ner plack. Den fungerar därför väldigt bra och mycket mer effektivt än en manuell tandborste. Du väljer vilken av de tre olika borstinställningarna du föredrar att använda: daglig rengöring, tandvård och en mjuk funktion. Maskinen är också utformad med en professionell timer som säkerställer att du borstar tillräckligt länge, men inte för länge, så att du inte gör mer skada än nytta.

Med i köpet får du ett brett utbud av tillbehör, inklusive två olika borsthuvuden, ett resefodral och en laddstation med förvaring för extra borsthuvuden. Som en extra bonus har denna modell röstats som ett bra köp av det danska konsumentrådet Tænk. De hyllar eltandborsten för dess förmåga att rengöra tänderna, men batteriets hållbarhet drar ner den övergripande bedömningen av produkten något.

Produktinformation

 • Höjd: 23,3 cm
 • Färg: Vit och blå eller vit
 • Antal varv: 8800 per minut
 • Pulsationer: 40 000 per minut
 • Användningstid vid full laddning: 30 minuter
 • Laddningstid: 21 timmar
 • Ingår: Tandborsthandtag, laddstation med förvaring för borsthuvuden, resefodral, två borsthuvuden, uppladdningsbart Ni-MH-batteri med laddningsindikator
Det vi liker:
 • Säljs till ett plånboksvänligt, lågt pris, men har fortfarande bra kvalitet.
 • Utvecklad med Bluetooth, så det är möjligt att ansluta borsten till din smartphone.
 • Kan ställas in på flera program inklusive tandvård och mjuk.
 • Utvecklad med trycksensor och batteriladdningsindikator.

Oral-B Genius 8000N Eltandborste – En bra lätt eltandborste

Denna lätta modell, Oral-B Genius 8000N, fungerar lika bra som de andra eltandborstarna i Genius-serien, men samtidigt är denna lite billigare i pris än de senare modellerna i serien 9000 och 10000. Oral-B Genius 8000N är också utvecklad med tryckreglering och SmartRing-kontroll, så att du guidas till att borsta rätt. Dessutom hjälper den, från dag 1, till att ta bort missfärgningar och plack.

Därför ska du välja en Oral-B Genius 8000N Eltandborste

Nästan alla slags olika eltandborstar är lätta, eftersom det skulle vara riktigt jobbigt att varje dag behöva borsta tänderna om själva tandborste kändes som en tegelsten. Man kan ändå argumentera för att Oral-B Genius 8000N är en lätt modell och att det har sina poänger, eftersom att den väger under 150 gram. Så du kommer knappast att känna någon tyngd utan kommer att kunna flytta runt den hur smidigt som helst – även om det inte är en manuell modell. 

Du har också många alternativ i din tandborstning med Oral-B Genius 8000N, eftersom den är kompatibel med ett stort antal andra borsthuvuden från Oral-B. Du kan t.ex. använda varianterna: Cross Action, 3D White, Sensi Ultrathin, Sensitive Clean, Precision Clean, Floss Action, Tri Zone, Dual Clean, Power Tip och Ortho Care till Oral-B Genius 8000N’s handtag. Men även med det medföljande huvudet får du optimal borstning, eftersom du kan välja mellan fem olika program för rengöring. Du kan bl.a. välja mellan en känslig funktion, blekningsprogram eller en inställning som passar extra bra på tandköttet.

Skyddar både tandkött och tänder vid borstning

Oral-B Genius 8000N hjälper dig så att du blir av med och minimerar plack då det runda huvudet rengör på djupet. Dessutom hjälper maskinen dig att uppnå bästa borstning som täcker alla områden, eftersom den är utvecklad med Position Detection-teknik. Detta hjälper dig att komma åt alla områden så att du inte förbiser en tand. Du får också lite extra hjälp att skydda tandköttet med inbyggda tryckreglering och SmartRing-teknik. Dessa indikerar om du borstar för hårt och ser till att minska den faktiska borsthastigheten.

Du kommer att kunna se resultat från dag 1 – inte vänta t.ex. fem, eller ens två, veckor, eftersom denna eltandborste kommer att göra dig av med missfärgningar på nolltid. Men du behöver inte bara lita på oss när det gäller hur bra Oral-B Genius 8000N fungerar. Den har bland annat testats av det danska konsumentrådet Tænk, som har utsett den till bäst i test och ger det ett betyg på 77 procent av 100. Även i tester av Techadvisor och Techgearlab presterar Oral-B Genius 8000N bra. Det är alltså ett bra köp för inte för mycket pengar alls.

Produktdetaljer

 • Höjd: 24,1 cm
 • Vikt: 138 gram
 • Färg: Finns i flera färger
 • Varaktighet fulladdad: 77 minuter
 • Laddningstid: 14 timmar
 • Innehåller: Tandborsthandtag, tre borsthuvuden, resefodral och en smartphonehållare
Det vi liker:
 • Lätt att jobba med tack vare den låga vikten
 • Säljs till ett plånboksvänligt, lågt pris
 • Hjälper dig att ta hand om dina tänder med tryck- och SmartRing-kontroll
 • Har uppnått goda resultat i tester av t.ex. det danska konsumentrådet Tænk, samt Techadvisor och Techgearlab

Oral-B Genius X 20100S Eltandborste – Den bästa eltandborsten med 3D-teknik och AI-teknik

Denna eltandborste, Oral-B Genius X 20100S, har utvecklats med 3D-teknik, där den går upp till 58.500 oscillerande och pulserande borströrelser i minuten. Detta hjälper till att ta bort en större mängd plack än med andra tandborstar. Dessutom har modellen en inbyggd AI-guide som läser av dina borstmönster och hjälper till att förbättra dem. Oral-B Genius X 20100S har totalt sex olika borstlägen.

Därför ska du välja en Oral-B Genius X 20100S Eltandborste

Vill du få tag i en eltandborste med ett enkelt utseende som är fylld med bra teknik? Om så är fallet kan du på goda grunder investera i denna modell: Oral-B Genius X 20100S. Denna modell finns i flera färger, men det som alla varianter har gemensamt är att de har utvecklats med ett antal funktionella tekniker. T.ex. är modellen utvecklad med en inbyggd trycksensor, en så kallad Gum Guard-funktion som ger dig ett meddelande när du borstar för hårt och automatiskt saktar ner.

Oral-B Genius X 20100S är också utvecklad med en 3D-teknik som rör sig med upp till 58.500 oscillerande och pulserande borströrelser per minut. Detta hjälper till så att du tar bort en större mängd plack från ytan på tänderna. Med den inbyggda AI-guiden kan du också få bättre koll på dina borstmönster genom att eltandborsten läser av dem. Då får du goda råd om hur du kan förbättra ditt sätt att borsta tänderna.

Allt du behöver till hands

Förutom ovanstående smarta funktioner kan du fritt välja mellan de sex olika borstlägen och rengöringslägen som Oral-B Genius X 20100S är utrustad med. Av modellens olika borstlägen kan du t.ex. välja ett tungrengöringsprogram, ett känsligt program, en blekningsfunktion etc. Oral-B Genius X 20100S säger också till dig när du har borstat tillräckligt länge så att du inte borstar så mycket att du skadar tänder och tandkött på lång sikt. Det är alltså mycket smarta funktioner i dessa sex olika program.

När du köper Oral-B Genius X 20100S får du ett resefodral så att du kan ta med dig din nya tandborste när du är på språng – utan att behöva förvara den i en påse eller liknande. Fodralet laddar också maskinen och din telefon samtidigt om du behöver det. Du får också en laddare som kan ladda maskinen på 14 timmar och extra borsthuvuden – totalt två stycken.

Produktdetaljer

 • Höjd: 19,5 cm
 • Djup: 3 cm
 • Bredd: 2,5 cm
 • Vikt: 637 gram
 • Färg: Rosa, vit eller svart
 • Antal rotationer: 10 500 per minut
 • Borströrelser: 58 500 per minut
 • Användningstid vid full laddning: 56 minuter
 • Laddningstid: 14 timmar
 • Ingår: Eltandborsthandtag, laddare, två borsthuvuden, förvaring för påfyllning, resefodral och bruksanvisning.
Det vi liker:
 • Högteknologisk eltandborste med 3D-teknik och AI-teknik för bättre borstning
 • Välj mellan sex olika program och rengöringslägen som är förinställda
 • Utvecklat med en inbyggd tandköttsskyddsfunktion för att skydda tandköttet
 • Två olika borsthuvuden och ett resefodral ingår

Oral-B Pro 770 Cross Action Eltandborste – Billig eltandborste med timer

Du behöver inte ha en förmögenhet i plånboken om du väljer att investera i denna Oral-B Pro eltandborste. Oral-B Pro 770 Cross Action säljs till ett plånboksvänligt, lågt pris, men du får ändå ett optimalt resultat. T.ex. rengör den med 3D-rengöringsfunktion och en timer säger till när du ska byta område i munnen.

Därför ska du välja en Oral-B Pro 770 Cross Action Eltandborste

Om du är letar du efter en billig eltandborste som rengör på djupet och ger dig bättre tandborstning och renare tänder, rekommenderar vi att du tittar närmare på denna Oral-B Pro 770 Cross Action. Modellen säljs till ett plånboksvänligt, lågt pris och levereras med två borsthuvuden. Så det finns mycket pengar att spara genom att välja den här modellen framför några av de andra varianterna i detta test.

Borsthuvudet är naturligtvis utformat för att passa perfekt med Oral-B Pro, så att du får ut det mesta av din borstning. Huvudet är utvecklat med specialfunktioner, och designad med rundade spetsar och vinklade borstar som borstar tandköttet försiktigt men ändå lyckas rengöra effektivt mellan tänderna. Du kan dock använda ett antal andra borsthuvuden för den här modellen om du vill prova lite andra. Följande varianter är möjliga att använda till Oral-B Pro 770 Cross Action: Cross Action, 3D White, Sensi Ultrathin, Sensitive Clean, Precision Clean, Floss Action, Tri Zone, Dual Clean, Power Tip och Ortho Care. 

Eltandborste med inbyggd timerfunktion

Det kan vara svårt att bedöma exakt hur länge du har stått och borstar tänderna. Av den anledningen kan det vara en fördel att investera i en eltandborste med inbyggd timerfunktion, vilket Oral-B Pro 770 Cross Action har. På det sättet kommer du att följa den rekommenderade tiden för borstning snarare än att göra det för lång eller för kort tid. Denna speciella modell, Oral-B Pro 770 Cross Action, berättar inte bara när två minuter har gått, utan berättar också när 30 sekunder har gått. Detta gör att du kan ändra område i munnen var 30:e sekund så att alla delar av munnen rengörs lika bra. 

Du behöver inte heller göra för mycket själv för att få vackra tänder när du använder Oral-B Pro 770 Cross Action Eltandborste. Modellen är nämligen utvecklad med en 3D-rengöringsfunktion som svänger, roterar och pulserar för bästa möjliga lösning för fina tänder och avlägsnande av plack. Dessutom formar borsthuvudet sig själv efter tanden och går in mellan tänderna för att säkerställa en renare mun. På ett fullt batteri kan du använda maskinen för tandborstning i cirka 7 dagar. Så du behöver inte nödvändigtvis ta med laddaren på semester.

Produktdetaljer

 • Höjd: 20 cm
 • Vikt: 360 gram
 • Färg: Blå och vit
 • Antal pulsationer: 28 800 per minut
 • Användningstid vid full laddning: minuter
 • Laddningstid: Upp till 7 dagar (vid borstning 2 minuter två gånger om dagen)
 • Ingår: Två borsthuvuden
Det vi liker:
 • Utvecklad med timerfunktion som meddelar dig om att byta område och är klar
 • Säljs till ett plånboksvänligt, lågt pris – och inkluderar två borsthuvuden
 • Använder 3D-rengöringsfunktion för optimal borttagning av plack.

Philips Sonicare DiamondClean Eltandborste – En bra eltandborste med induktionsladdare

Philips Sonicare DiamondClean Eltandborste

Med denna eltandborste, Philips Sonicare DiamondClean, kan du få synligt vitare tänder på nolltid. Du behöver inte vänta sju, eller ens två, veckor. Modellen rengör på djupet och hjälper dig att uppnå bästa tandborstning med lite extra hjälp av olika timerfunktioner, fem inställningsalternativ och effektiva borstsrörelser. Modellen laddas direkt i ett glas med induktionsladdare eller i det medföljande fodralet.

Därför ska du välja en Philips Sonicare DiamondClean Eltandborste

Vill du få tag i en stilren eltandborste som sticker ut från andra eltandborstar när det kommer till designen? Och bör det sätt på vilket modellen ska laddas också vara lite mer funktionellt än med andra modeller av eltandborstar på marknaden? I så fall kan vi rekommendera att du tittar på den här eltandborsten från Philips: Philips Sonicare DiamondClean. Företaget har utvecklat en eltandborste med en elegant design, som du inte kommer ha något emot att ha ståendes framme hemma. Du kan även köpa designen i flera färger så att du kan få en variant som passar din stil.

Dessutom laddas Philips Sonicare DiamondClean på ett annat sätt än andra eltandborstar på marknaden. Istället för att stå i en traditionell laddare, placerar du tandborsten i ett glas. Glaset är en induktionsladdare som laddar produkten så snart du har använt den klart och ställer iväg den till nästa gång. Det är också möjligt att använda glaset som ett dricksglas, så att du inte behöver ha fler glas som står framme i badrummet. Philips Sonicare DiamondClean levereras också med ett fodral, så du kan ta din nya eltandborste med dig när du är på språng. Dessutom kan enheten också laddas i fodralet.

Lätt att vänja sig vid

Det kan vara en övergång att gå från en manuell tandborste till en elektrisk variant. Som tur är blir det lite lättare att vänja sig med Philips Sonicare DiamondClean, eftersom den har utvecklats med ett specifikt startprogram som vänjer tänder och tandkött vid att borstas med en gradvis ökande borststyrka under de första 14 dagarna. Du kommer också snabbt att se resultat med Philips Sonicare DiamondClean, eftersom den effektivt gör dig av med fläckar, plack och missfärgningar. Ändå är den skonsam mot tandköttet så att du inte skadar det under borstningen.

Du kan ställa in Philips Sonicare DiamondClean i fem funktioner så att du kan rengöra på det sätt du föredrar. Oavsett om du föredrar en specifik funktion eller byter mellan dem alla får du en skonsam och effektiv rengöring. Detta beror delvis på att borsthuvudet följer tänderna och tandköttets konturer. Dessutom passar borsten bra mellan tänderna och maskinen använder Philips Sonicare Technology, som borstar med upp till 62 000 borströrelser.

Philips Sonicare DiamondClean är också utvecklad med både QuadPacer och Smartimer. Smartimer meddelar dig när du har borstat tänderna tillräckligt länge, medan Quadpacer berättar när du ska byta område i munnen. På det sättet tillbringar du samma tid i alla delar av munnen – och borstar inte för kort eller lång tid. Till sista har Philips Sonicare DiamondClean fått en bra betyg från det danska konsumentrådet Tænk, där både batterinivå och rengöring av tänderna får bra kommentarer.

Produktdetaljer

 • Höjd: 23,5 cm
 • Djup: 9,5 cm
 • Bredd: 17,1 cm
 • Vikt: 870 gram
 • Färg: Svart, vit eller rosa 
 • Borströrelse: 62 000 per minut
 • Batteritid: 14 dagar
 • Ingår: Tandborsthandtag , två DiamondClean borsthuvuden, ett Adaptive Clean borsthuvud, resefodral med USB-laddare och ett laddningsglas
Det vi liker:
 • Utvecklad med induktionsladdare i ett glas och laddningsfodral som ingår i köpet
 • Borstar effektivt tänder med alla dess smarta funktioner, men är skonsam mot tandköttet
 • Timerfunktion med total tid och meddelande om när du ska byta område i munnen
 • Bedöms vara ett bra köp av det danska konsumentrådet Tænk

Oral-B Pro 2900 Duo Eltandborste – Två bra eltandborstar till priset av en

Genom att investera i detta paket, Oral-B Pro 2900 Duo, får du två tandborstar av god kvalitet för nästan samma pris som för en. Detta är därför ett självklart köp för paret som vill byta ut sina tandborstar. Ni får då två bra eltandborstar från Oral-B Pro 2900-serien, som rengör effektivt på djupet, skyddar tandköttet och har en inbyggd timerfunktion.

Därför ska du välja en Oral-B Pro 2900 Duo Eltandborste

Letar du efter en bra eltandborste för både dig och din partner? I så fall kan det finnas pengar att spara om du väljer detta paket från Oral-B Pro, som innehåller två av deras effektiva eltandborstar från Oral-B Pro 2900-serien. Var och en får sin egen eltandborste, med handtag och borsthuvud, samt en laddare att dela. Batteriet behöver dock inte laddas dagligen.

Priset på detta paket är samtidigt mycket billigare än det du ser på flera andra eltandborstar. Det kan därför vara ett självklart startpaket om du först vill ta reda på om en eltandborste är något för dig. Dessutom behöver du inte bara lita på våra ord att dessa eltandborstar är värda investeringen. Tandborstarna i Oral-B Pro 2900 Duo har också genomgått andra tester, bland annat hos det danska konsumentrådet Tænk, där modellen har satts som ett bra köp. Hos kundrecensionerna hos Pricerunner får den 4,5/5 i betyg. Tandborsten är särskilt berömd för sin rengöringsförmåga och hur den känns att användas, medan batteriets korta hållbarhet drar ner den lite.

Få hjälp för bästa resultat

Generellt kommer en eltandborste att kunna hjälpa dig att bättre ta bort missfärgning och plack på tänderna, men det finns flera andra bra skäl att investera i Oral-B Pro 2900 Duo. T.ex. har den här modellens runda borsthuvud möjlighet att kunna rengöra mer på djupet utan att skada tandköttet. Detta beror delvis på en 3D-borstningsteknik med 48 800 oscillerande och pulserande rörelser i minuten och ett CrossAction-borsthuvud som når in mellan tänderna.

Dessutom hjälper den här eltandborsten dig att uppnå bästa borstning på lång sikt, eftersom det varnar dig om du råkar trycka för hårt med borsten mot tandköttet. På så sätt undikver du att du borstar för hårt och då irriterar du inte det känsliga tandköttet. Modellen i Oral-B Pro 2900 Duo är också utrustad med en timerfunktion som meddelar dig när de rekommenderade två minuterna av borstning har avklarats. Att borsta på detta sätt är vad tandläkare rekommenderar. Du kommer därför inte att spendera varken för lång eller för kort tid på att borsta med denna variant.

Produktdetaljer

 • Höjd: 23,5 cm
 • Djup: 8,5 cm
 • Bredd: 8,5 cm
 • Vikt: 391 gram
 • Färg: Vit och svart eller vit
 • Borströrelser: 48 800 per minut
 • Användningstid vid full laddning: Minst 30 minuter
 • Laddningstid: 13 timmar
 • Ingår: Två uppladdningsbara eltandborstar, en laddarenhet, två borsthuvuden
Det vi liker:
 • Billigt pris för två eltandborstar
 • Djuprengöring med effektivitet och ömhet – avlägsnar plack, missfärgningar etc.
 • Har utvecklats med trycksensor och inbyggd timer för bättre tandborstning
 • Har fått beröm av det danska konsumentrådet Tænk, där den scorar 75/100

Eltandborstar för barn

Oral-B Stages Power Frost Eltandborste för barn – Den bästa eltandborsten för barn

I detta eltandborste-test har vi också hittat den modell för barn som är bäst i test. Vi kan då, som bästa eltandborste för barn, rekommendera Stages Power Frost från Oral-B, eftersom den är utvecklad med en extra mjuk borste, så att borstningen blir både effektiv och skonsam samtidigt. Maskinen arbetar med oscillerande och roterande rörelser för att täcka hela tanden.

Därför ska du välja en Oral-B Stages Power Frost Eltandborste för barn

Letar du efter den bästa eltandborsten för ditt barn? Då rekommenderar vi dig att titta på den här modellen från Oral-B, eftersom de har utvecklat en riktigt bra variant som garanterar optimal tandborstning för även de yngre barnen. I själva verket kan barn över 3 år dra nytta av denna modell. Den är utvecklad på ett sätt som är väl lämpad för mindre munnar, medan handtaget samtidigt är utformat så att barn i alla åldrar kan få ett bra grepp om det.

Maskinens vikt är tillräckligt låg för att det inte ska finnas några problem med att kontrollera tandborsten, men samtidigt väger den tillräckligt för att inte bara kunna kastas runt. Den är utrustad med ett uppladdningsbart batteri som räcker i upp till fem dagar med full laddning. Så du behöver inte oroa dig för att behöva ladda maskinen dagligen.

Mjuka borstar garanterar en mildare borstning

En av de stora fördelarna med att investera i denna Oral-B Stages Power Frost Eltandborste för barn är att den är utvecklad med en mjukare borste än vad man hittar på eltandborstar för vuxna. Barnens tänder är mer känsliga och de måste därför tas extra hand om. Var dock inte orolig för att de mjuka stråna inte kommer att göra dig av med plack och matrester optimalt bara för att de är lite mjukare. Borsten rengör nämligen på djupet, vilket bland annat även beror på hur maskinen är utvecklad med oscillerande och roterande borströrelser. Detta säkerställer en mer avancerad rengöring där alla sidor av tänderna rengörs.

Ditt barn kommer antagligen också att njuta av tandborstningen lite mer när det görs med hans/hennes favoritkaraktärer från Disneys Frost. Maskinen informerar också om när 2 minuter har gått, så att ditt barn alltid följer de rekommenderade riktlinjerna för tandborstning. Dessutom kan modellen köpas till ett billigt pris, så du behöver inte spara länge för att ha råd med den här typen av tandborste.

Produktdetaljer

 • Höjd: 24,2 cm
 • Djup: 11 cm
 • Bredd: 5,2 cm
 • Vikt: 330 gram
 • Färg: Blå och rosa med motiv av Frost
 • Antal rotationer: 5600 per minut
 • Pulsationer: 20 000 per minut
 • Användningstid vid full laddning: 20 minuter
 • Ingår: Uppladdningsbart handtag , ett borsthuvud för barn och en laddningsstation
Det vi liker:
 • Idealisk eltandborste för barn med extra mjuk borste
 • Rengör försiktigt på djupet med oscillerande och roterande rörelser
 • Säljs till ett billigt pris som de flesta har råd med
 • Kan användas av barn över 3 år

Oral-B Junior Eltandborste D16 – En bra eltandborste för barn som hjälper till bättre rutin

Med denna eltandborste för barn över 6 år kan ditt barn få optimal hjälp för att borsta tänderna rätt. Maskinen har utvecklats med en inbyggd timerfunktion som berättar både när du ska byta område i munnen och när de två minuterna, som tandläkare rekommenderar, har gått. Produkten har extra mjuka borst för en mjukare borstning av de små tänderna.

Därför ska du välja en Oral-B Junior Eltandborste D16

Tandborstningen är ett moment som kan skapa spänning och frustrationer hos både barn och vuxna. För att undvika dessa rabalder kan du med fördel överlämna så mycket av arbetet som möjligt till en eltandborste. Denna modell från Oral-B har utvecklats för barn över 6 år, som själva sköter sin tandborstning, men ändå behöver lite hjälp för att hålla tiden och komma åt alla delar av munnen.

Modellen, som kan sägas vara testets bästa eltandborste för lite större barn, har utvecklats med en inbyggd timer som informerar både när det är dags att byta område i munnen och när tandborstningen ska slutföras. Eltandborsten meddelar er när det är dags att växla mellan områdena i munnen, vilket markeras efter 30 sekunder, medan hela borstningen ska vara totalt 2 minuter, eftersom detta är den rekommenderade tiden under vilken man borsta tänderna. Ditt barn lär sig därför när det är dags att byta område i munnen och hur länge de ska stå och borsta tänderna med denna eltandborste.

Effektiv och skonsam eltandborste för barn

Förutom att hjälpa till att borsta bättre genom att följa tidshorisonten och växla mellan områdena i munnen borstar maskinen naturligtvis också på djupet. Du kan därför vara säker på att både plack, missfärgningar och matrester hör till det förflutna om den här tandborsten används dagligen. En 3D-teknik används för borsthuvudet, där det svänger och pulserar med upp till 28 800 rörelser i minuten. Detta resulterar i att varje tand rengörs hela vägen.

Du kan även vara säker på att borstningen sker så försiktigt som möjligt, så att varken tänder eller tandkött kommer att ta skada av “överbelastning” eller bli irriterade. Den mjuka borstningen beror bl.a. på borsthuvudets struktur med mjuka strån och en trycksensor som automatiskt saktar ner borstningen om den trycks med för hårt.

Den här eltandborsten kan användas med flera borsthuvud, så att du alltid har möjlighet att dags att byta borsthuvud tills du hittar rätt till ditt barn. Du kan välja mellan olika borsthuvuden såsom: Cross Action, 3D White, Sensi Ultratunna, Sensitive Clean, Precision Clean, Floss Action, Tri Zone, Dual Clean, Power Tip och Ortho Care.

Produktdetaljer

 • Höjd: 19,5 cm
 • Djup: 3 cm
 • Bredd: 2,5 cm
 • Vikt: 266 gram
 • Färg: Finns bl.a. i grönt och lila, men kan också köpas med motiv från t.ex. Disney-filmer
 • Borströrelser: 28 800 per minut
 • Användningstid vid full laddning: 30 minuter
 • Detta medföljer: Uppladdningsbart eltandborsthandtag, laddare, borsthuvud och användarhandbok för tandborsten
Det vi liker:
 • Hjälper till bättre borstning tack vare inbyggd timer med fler varningar.
 • Utvecklad med mjuk borste för en mer skonsam borstning.
 • Kan användas med flera borsthuvuden
 • Batteriet kan hålla i upp till 10 dagar innan det behöver laddas.

Hur du väljer den bästa eltandborsten för dig

I detta test har vi granskat 9 produkter som du på goda grunder kan investera i när du letar efter en ny eltandborste som är bäst i test. Allt från olika modeller Oral-B Pro och Philips Sonicare för vuxna, till varianter för barn. Men hur vet du att modellen du tittar på faktiskt är det perfekta köpet och passar just dina behov? Hur vet du att du kan få allt och få bort allt du vill när du borstar tänderna med en eltandborste? Jo, du kan först och främst läsa mer om det här, där vi ger dig vårt bud på vad du främst bör vara medveten om när du köper en eltandborste.

Prioritera en eltandborste med mjuk borste

Oavsett om du använder en eltandborste eller en vanlig variant glider borstarna på tandemaljen och skadar tandköttet. Det är därför alltid en bra idé att välja en tandborste med mjuka borstar – även när du letar efter rätt typ av borste för just den eltandborsten. Se också till att borstarna skiljer något i längd så att du kan bli av med matrester och plack ovanpå och mellan tänderna utan problem.

Du behöver inte vara orolig för att din tandborstnings effektivitet försämras genom att använda en variant med mjuka borstar eller olika längder. I själva verket säkerställer denna struktur en djupare rengöring som på lång sikt ger dig ett finare leende och mindre risk för mun- och tandsjukdomar.

Välj en eltandborste med ett litet och runt huvud

De flesta eltandborstar är utformade med små och runda borsthuvuden. Detta är också klart att föredra eftersom en sådan konstruktion säkerställer att borsthuvudet kan komma in mellan dina tänder utan problem, når de innersta kindtänderna och inte borstar för mycket på tandköttet under tandborstningen.

Du kan med fördel byta ut maskinens borsthuvud om du inte känner att den lever upp till dina förväntningar eller önskningar. Det finns nu ett stort antal borsthuvuden på marknaden, varav några fungerar bättre för vissa konsumenter, medan andra är att föredra för andra. Prova det – det är det enda sättet att hitta rätt för dig.

Håll koll på de inbyggda funktionerna i eltandborsten

Om du har läst vårt test av eltandborstar ovan, bör det inte komma som någon överraskning att det finns ett brett utbud av tekniker som tandborsten kan utvecklas med. Det varierar från varumärke till varumärke vad dessa tekniker kallas, men deras funktion är ofta densamma.

Eftersom det finns ett stort antal tekniker kan det vara svårt att ta reda på vilka funktioner du bör prioritera. Av den anledningen har vi samlat in tre olika tekniker som är bra och något du kan tänka på när du ska välja och komma igång med att använda din nya eltandborste.

Timerfunktion

Många borstar tänds inte tillräckligt länge – de håller sig inte till de rekommenderade två minuterna. Å andra sidan är det också lätt att borsta tänderna för länge, så att du istället sliter på tänderna onödigt mycket. Ingen av dessa extremer är optimala och därför kan en eltandborste med inbyggd timer vara en bra lösning.

Du kan faktiskt dela upp timerfunktionen i två varianter: 1) Meddelar när du har borstat tänderna i två minuter, 2) Meddelar när du har borstat tänderna i 30 sekunder så att du vet att du måste ändra sektion/område i munnen.

Det kan vara en fördel att investera i en modell med båda timerfunktionerna, om du vill ha hjälp för att hålla dig inom den rekommenderade tiden som du ska borsta och samtidigt kunna få lite vägledning för att borsta samma tid i alla delar av munnen.

Tryckreglering

Du kommer snabbt att inse att de olika företagen har olika namn på denna funktion, men allt som allt kommer du att upptäcka att många är utrustade med någon form av tryckreglering. Med denna funktion kan maskinen känna om du trycker tandborsten för hårt mot tänderna. Vissa maskiner ger helt enkelt en varning om att du trycker för hårt (via vibrationer, ljusindikering, ljud etc.), medan andra minskar borsthastigheten så att trycket inte påverkar tandköttet och emaljen på tänderna.

Det lönar sig att investera i en maskin som gör båda sakerna när du trycker för hårt. I så fall blir du båda medveten om när du trycker för hårt med tandborsten och så får du ett bra skydd av tänderna, om du inte lyckas lätta tillräckligt mycket på trycket.

3D-borstningsteknik

Det finns flera olika borsttekniker, t.ex. Sonic, där tandborsten definitivt vibrerar, men det kan rekommenderas att välja en eltandborste med så kallad 3D-borstningsteknik. Detta beror på att denna teknik använder oscillerande, pulserande eller roterande rörelser – ofta flera samtidigt. Med denna borstningsteknik rör sig tandborstens huvud automatiskt fram och tillbaka på dina tänder så att du kan rengöra alla delar av tanden på djupet.

Om du väljer denna borstteknik kan det vara smart att hålla ett öga på antalet rörelser i minuten. Vissa modeller är utvecklade med ett lågt antal rörelser i minuten, varför funktionaliteten inte är i toppklass.

Välj en eltandborste med flera inställningsalternativ/program

Du kommer tycka det är skönt med möjligheten att byta eltandborstens borsthuvud om det i fråga inte riktigt passar dina behov, men du kommer också långt med att kunna växla mellan olika förinställda program på din eltandborste. Flera modeller med olika inställningsalternativ har t.ex. både ett program för användning i vardagen, ett särskilt känsligt program för just känsliga tänder, en funktion som tar extra väl hand om tandköttet och mer. Det lönar sig därför att kunna välja program från och till mellan olika dagar, snarare än att behöva byta borsthuvud när dina behov förändras.

Se till att tandborsten ligger bra i handen

Eftersom tandborstning är en del av dina dagliga rutiner med daglig rengöring bör den vara så lätt och bekväm som möjligt. En av de saker du kan göra själv för att göra processen bättre är att investera i en eltandborste som ligger bra handen. Den ska därför vara utrustad med ett grepp som dels passar din hand och som du kan ha ett bra grepp om. Dessutom bör maskinen inte kännas tung i handen eller liknande under tandborstningen, eftersom det bara leder till att du kommer störa dig på det på lång sikt.

Du bör också ha full kontroll över maskinens olika inställningar medan du borstar tänderna, så att du alltid kan växla mellan programmen, se varningar eller inbyggd teknik under själva borstningen.

Håll koll på batteriets kapacitet

Du kan inte komma ifrån att du kommer behöva ladda din eltandborste med jämna mellanrum, även om den har en bra batteritid. Men om du är den typen som glömmer att ladda den, ofta är på affärsresor eller bara inte vill att laddaren ska stå framme regelbundet, kan det vara en fördel att vända dig till en modell med ett batteri som är lite bättre med högre kapacitet än vanligtvis. Hos vissa modeller, med extra bra batteritid, kan batteriet hålla i upp till 14 dagar med regelbunden användning i två minuter på morgonen och kvällen, medan andra bara håller fem till sju dagar. Så beroende på vilken modell du väljer kommer batteriets kapacitet att variera.

Det kan också vara en bra idé att titta på hur och hur länge din eltandborste ska laddas. Vissa modeller laddas t.ex. i ett glas eller fodral, medan andra placeras i en traditionell laddare. Det är också lite jobbigt för dig om det tar extremt lång tid att ladda modellen eftersom den då inte är redo att användas nästa gång du ska borsta tänderna. Det är därför också en aspekt som man måste hålla koll på.

Vanlig tandborste eller eltandborste?

Huruvida du får ut mest av en vanlig tandborste eller en eltandborste beror mycket på din borstteknik. För många spelar också den ekonomiska aspekten in, eftersom en eltandborste i allmänhet är dyrare att äga än en traditionell tandborste. Nedan kan du läsa lite om fördelar och nackdelar med respektive typ av tandborste.

Vanlig tandborste

Det är billigare att använda en vanlig tandborste, eftersom dessa inte kostar en förmögenhet och kan hålla precis lika länge som en eltandborstes borsthuvud. Därför kan det finnas mycket pengar att spara om du väljer en manuell tandborste. Faktum är att du enkelt kan upprätthålla god munhygien med en vanlig tandborste så länge du har en bra borstteknik. Så vi vill krossa myten att en manuell tandborste inte fungerar lika bra som en elektrisk tandborste – för det kan den absolut göra!

Dessutom kan en vanlig tandborste också vara bättre för miljön, eftersom den inte har en lika miljöskadlig produktion bakom sig. Och om du vill spara in på plast kan du alltid använda en naturlig tandborste eller en variant med ett handtag av bambu eller liknande.

Borstningsteknik med en vanlig tandborste

Med en vanlig tandborste är det viktigt att du är försiktig när du borstar tänderna, eftersom att du kan snabbt borsta för hårt eller med en rörelse som istället faktiskt skadar dina tänder och tandkött. En optimal metod är “gnidmetoden”, där du håller tandborsten horisontellt med borstarna vinkelräta mot tänderna (borsten bör inte ligga ovanpå tandköttet). Tryck sedan försiktigt tandborsten mot tänderna medan du gör cirkulära rörelser. Kom också ihåg att komma väl runt alla tänder – och ta dig tid till varje tand så att du inte missar ett område.

Eltandborste

Även om det inte är mycket skillnad i resultatet så länge du bara använder en korrekt borstningsteknik och rengör på djupet, finns det fortfarande fler fördelar med att välja en eltandborste. Först och främst hjälper en eltandborste till att göra din tandborstning mer noggrann. En eltandborste är därför en bra investering om du inte får till det tillräckligt bra, t.ex. tidsmässigt, med borsten, glömmer att täcka alla områden i munnen, inte borstar tillräckligt länge etc. Flera modeller har utvecklats med olika tekniker för att hjälpa dig att uppmärksamma dessa aspekter (se tidigare avsnitt för om detta).

Många människor kommer att känna att de får en bättre tandborste med en eltandborste – och det är helt enkelt för att en eltandborste gör det mesta av jobbet åt dig. Du behöver därför bara se till att hålla i maskinen och flytta den från tand till tand. Dessutom är det ofta lättare att nå mellan tänderna med en eltandborste, särskilt utan att den sliter på tandköttet. Här kan en vanlig tandborste vara lite väl för hård.

Använda en eltandborste

I ett tidigare avsnitt förklarade vi kort användning och borstningsteknik för en vanlig tandborste, men den här skiljer sig något när du istället använder en eltandborste. Detta beror delvis på att den eltandborsten har en annan struktur med ett mindre borsthuvud och att den gör en stor del av borstningen själv. Du kan läsa mer om hur du använder en eltandborste optimalt här nedan.

Hur du använder en eltandborste – rätt borstningsteknik

Du bör alltid avsätta två minuter för din tandborstning både morgon och kväll. Detta är den rekommenderade tiden, eftersom du under denna tid kan ta dig runt mellan alla tänder och rengöra munnen optimalt. Du bör helst undvika att borsta kortare eller längre tid än de två rekommenderade minuterna. För kort tid kan leda till att du inte kommer åt tillräckligt bra vid alla tänder, medan för lång kan bidra till onödigt slitage på tänderna och tandköttet.

Du behöver inte göra mycket själv när du använder en eltandborste. Faktum är att du bara måste se till att du använder ett bra borsthuvud och har ställt in maskinen till önskat program, om du har fler att välja mellan. När du har applicerat lite tandkräm på borsthuvudet, helst en sträng på cirka en centimeter – då är du redo att börja tandborstningen.

 • Starta på ett ställe i munnen och förflytta dig långsamt till nästa tand
 • Se till att tandkrämen är fördelad i munnen och inte bara på ena sidan
 • Ge maskinen tid för att kunna rengöra tanden på alla ytor – även i mellanrummet mellan två tänder, tandrygg och på tuggytorna
 • Se till att borsthuvudet också kommer i kontakt med toppen av tanden och lite av tandköttet så att du tar bort placket som sätter sig här
 • Kom ut hela vägen till kindtänderna – “ryck till” om det behövs om du har svårt att komma till.
 • Tryck inte för hårt med din eltandborste – det kan göra det själv.
 • Spotta ut överflödig tandkräm, men fortsätt att skölja munnen med vatten, då din mun kan dra nytta av att tandkrämen sitter kvar lite. Din saliv tar till och med bort en del av tandkrämen.

Då är du redo att visa ett bländande leende för världen!

När kan barn använda en eltandborste

Du hittar enkelt eltandborstar speciellt utvecklade för barn från 3 år och uppåt. Så om du bara ser till att få tag i en sådan modell kan du snabbt byta ut ditt barns vanliga tandborste mot en elektrisk variant. Det är inte farligt för barn i den åldern att använda en eltandborste, men som förälder behöver du fortfarande övervaka så att du vet att tandborstningen görs ordentligt. Kom också ihåg att köpa en tandborste som passar ditt barns ålder så att borsthuvudet och handtaget är i rätt storlek.

Det kan verka som om du som förälder gör det alldeles för lätt för dig om du låter ditt barn använda en eltandborste i en så ung ålder. Det finns dock flera fördelar med att barn använder en eltandborste. Först och främst kan det ge dem en bättre inblick i hur länge de ska borsta och hur och när man flyttar tandborsten till nästa tand – speciellt om de använder en eltandborste med timerfunktion etc.

Dessutom kan en eltandborste också resultera i en roligare tandborstning, eftersom hela processen känns “roligare” – eller åtminstone annorlunda. Detta kan bidra till att tandborstningen inte längre blir en frustrerande sak i vardagen. Och sedan hjälper det naturligtvis att de flesta modeller för barn utvecklas med välbekanta och omtyckta karaktärer från barns favoritserier, filmer och böcker.

Därför är god munhygien är viktig

Vi informeras ständigt om hur viktigt det är att upprätthålla god munhygien. Men varför är det verkligen så viktigt att rengöra munnen två gånger om dagen? Jo, vi borstar tänderna för att ta bort eller åtminstone minska beläggningen av bakterie på tänderna. Denna bakteriebeläggning kallas vanligtvis plack. Plack är en bidragande faktor till utveckling av olika mun- och tandsjukdomar, t.ex. inflammatoriska tillstånd, karies (hål i tänderna) etc. Med god munhygien kan du minska risken för att utveckla dessa tillstånd och hålla tänderna och tandköttet “vid god hälsa”.

Naturligtvis kommer du även få bort gamla matrester och liknande när du borstar tänderna, men det är plack som är den största boven och måste tas bort dagligen. Det är viktigt att rengöra alla tänder så att du kan få bort plack. Om du använder rätt borstningsteknik kan du bli av med det mesta med tandborsten, men du kan också använda andra hjälpmedel för att komma väl mellan tänderna, t.ex. tandtråd eller specialutvecklade tandborstar med mindre eller tunnare huvuden.

Håll din eltandborste bakteriefri

Tandborsten är en vanlig del av de flesta människors dagliga rutin, eftersom den används två gånger om dagen – både morgon och kväll. Men för att få ut så mycket som möjligt av din tandborste varje dag är det viktigt att byta borsthuvud regelbundet. Det finns olika borsthuvuden att välja bland, och borstarna blir slitna med tiden och därför rengör de inte lika bra. Dessutom kommer tandborsten över tid att exponeras för olika bakterier som inte försvinner från borsthuvudet. Det är därför en bra idé att byta borsthuvud ungefär var tredje månad – eventuellt tidigare om du har använt borsten så mycket att stråna har blivit slitna. Vissa modeller informerar dig när det är dags att byta.

Var du placerar en tandborste

Dessutom är det viktigt att vara medveten om att en tandborste (oavsett om det är en elektrisk tandborste eller vanlig) utsätts för bakterier när den förvaras i badrummet, så du behöver som sagt ha koll på var du ska placera den. Nära toaletten finns t.ex. en större bakterietillväxt och därmed också en större risk för bakteriespridning. Det kan också vara en nackdel att placera tandborsten alldeles intill handfatet, eftersom du ofta sprutar vatten (och eventuellt tvål) när du tvättar händerna, vilket kan hamna på tandborsten.

Du bör därför se till att placera tandborsten så långt bort från både handfat och toalett som möjligt. Detta kan t.ex. vara en hylla ovanför handfatet. Flera människor tycker inte om tanken att ha sin tandborste stående framme i badrummet, men det kan faktiskt vara en nackdel att ställa den i ett skåp. Det är mycket troligt att fukt kommer att bildas i skåpet (inte nödvändigtvis på grund av tandborsten), vilket inte är en optimal miljö att förvara tandborsten i. Då kanske du tänker att det också ofta finns fukt i resten av badrummet, t.ex. efter att ha tagit en dusch, men att förvara den i skåpet är som sagt ändå inte att rekommendera.

Vi kan också slå ett slag för att du placera din tandborste ståendes. Detta minskar tandborstens kontakt med andra ytor, som annars kan fyllas med bakterier. Och så gör det också att stråna torkar mellan användningarna.

FAQ

Vilken eltandborste är bäst i test?

Vi har utsett Philips Sonicare ProtectiveClean Eltandborste HX6800/04 till bäst i test. Modellen utmärker sig i rengöringsförmåga, funktioner och prisnivå. Vi har dock inkluderat många andra eltandborstar som är bra, där andra modellerna i testet också är några av de bästa på marknaden, så det är bara att du läser vidare och hittar den bästa för dig.

Kan du använda alla borsthuvuden för olika eltandborstar

Du kan ofta använda flera borsthuvuden för samma eltandborste. Vilka varianter du kan välja mellan beror dock lite på vilket tandborsthandtag du har. Du kan dock generellt inte riktigt byta olika tandborsthuvuden mellan olika eltandborstar och varumärken.

Är en eltandborste bättre än en vanlig tandborste?

Både ja och nej. En eltandborste är bättre om du inte har rätt borstteknik med din vanliga tandborste. En eltandborste hjälper dig att borsta med en bättre teknik så att du tar bort all plack. Om du har kontroll över borstningen och oavsett vad borstar på bästa sätt finns det ingen sådan skillnad mellan en vanlig tandborste och en eltandborste.