Bästa elektroniska P-skivan – Vi listar de 5 bästa

1
AutoParkTime APT4

Därför ska du välja AutoParkTime APT4 Sannolikheten att du är väldigt bevandrad inom världen för elektroniska P-skivor är kanske inte jättestor, och därmed kan det kännas tryggt att välja den allra bäst - så att man vet att det är en pålitlig modell man får hem. Därmed är AutoParkTime APT4 ett superval. Den passar alla bilar och modeller, och är mycket enkel att använda. Den monteras snabbt upp på insidan av vindrutan. Dessutom är den…

Kolla Priset →
TESTVINDER
 PrisBilligst hos 
AutoParkTime APT4 439,20 kr. SmartaSaker
Parking Disc 22406 59 kr. 24.se
Park N Go Eco Digital 530 kr. ComputerSalg
NeedIT ParkOne 2 429 kr. Coolshop SE
PARK-IT FS24##

Höjden av onödiga och sura utgifter måste ju ändå vara parkeringsböter. Det är motsatsen till en win-win-situation. Du gör något olagligt och får böta flera hundra kronor för i princip ingenting. Låt oss erkänna att det är med hjärtat i halsgropen man då och då närmar sig sin bil efter en något förlängd shoppingrunda på stan, kanske halvt blundandes, för att man så ogärna vill mötas av den där signifikant gula lappen i framrutan.

För att undvika detta, och se till att allt går till på rätt sätt, kan lösningen stavas elektronisk P-skiva. Dessa kallas ibland även digital P-skiva, parkeringstimer eller digital parkeringsskiva och fungerar som just det – en slags automatisk parkeringsklocka. Alla parkeringar har ju nämligen inte parkeringsautomater att betala i, utan helt enkelt att du ställer in parkeringslängden via en skiva i framrutan. Givetvis går detta att elektrifiera och i viss mån automatisera! I detta test presenterar vi marknadens fem bästa P-skivor, vilka du enkelt kan ställa in. Så parkera dig själv några minuter vid detta test, så blir du, bokstavligen, klokare på vägen!

AutoParkTime APT4 – Elektronisk P-skiva bäst i test

AutoParkTime APT4

Därför ska du välja AutoParkTime APT4

Sannolikheten att du är väldigt bevandrad inom världen för elektroniska P-skivor är kanske inte jättestor, och därmed kan det kännas tryggt att välja den allra bäst – så att man vet att det är en pålitlig modell man får hem. Därmed är AutoParkTime APT4 ett superval. Den passar alla bilar och modeller, och är mycket enkel att använda. Den monteras snabbt upp på insidan av vindrutan.

Dessutom är den utvecklad för att kunna sitta uppe hela året och klarar både varma och kalla temperaturer – såväl vinter- som sommartid. Vidare är den utvecklad med en smidig design som inte skymmer någon sikt. Det mycket fiffiga här är att P-skivan själv ställer in tiden och visar när du parkerade bilen. Detta kan hänföras till dess avancerade sensor som reagerar på bilens förflyttning och helt automatiskt registrerar den tid då du parkerade bilen. Då du åker upphör mätningen efter ungefär 100 meter eller 20 sekunder. Allt som allt bäst i test!

Det vi liker:
 • Levereras alltid med tid och datum inställt från fabriken
 • Växlar automatiskt mellan sommar- och vintertid
 • Batteriet är hållbart på 2-3 år som tydligt indikerar när det behövs bytas
 • Kommer med en garanti mot P-bot
 • Hyllats och även utsetts till ”bäst i test” i danska tidningen Motor
 • Enkel, snabb och trådlös montering
Det vi ikke liker:
 • Säljs till ett relativt högt pris

Parking Disc 22406 – Bästa billiga

Parking Disc 22406

Därför ska du välja Parking Disc 22406

Ett av de absolut främsta syftena med att använda en elektronisk P-skiva är givetvis att inte behöva betala böter, och vill man vara ekonomisk redan från start (vem vill inte det?!) är givetvis en billig elektronisk P-skiva hur bra som helst. Då kan vi med glädje presentera detta alternativ, som säljs till ett plånboksvänligt pris. Du kan vara säker på att du här får en korrekt mätning av tiden. Den har nämligen en inbyggd klocka på baksidan som alltid visar rätt tid.

När du parkerar ställer du spaken på baksidan på “Stopp”, och då kommer skivan att visa ankomsttid och stanna av sig själv. P-skivans högvärdiga löpverk sparar tiden och när du flyttar spaken till “Run” visas aktuell tid igen – lätt som en plätt! Strömförsörjningen sker via ett R6-batteri, och det du behöver vara medveten om är att du behöver beställa detta separat. Men sammantaget en prisvärd och pålitlig elektronisk P-skiva. (beställs separat).

Det vi liker:
 • Säljs till ett plånboksvänligt pris
 • Utvecklad med integrerad klocka
 • Tydlig spak på baksidan som du styr processen med
 • Stor klockmekanik på baksidan så att det inte blir så billigt
 • Ger ett “klassiskt” intryck designmässigt
Det vi ikke liker:
 • Inte lika automatiserad som andra elektroniska P-skivor
 • Endast godkänd som P-skiva om urverket står still när du är parkerad

Park N Go Eco Digital – Bästa premium

Park N Go Eco Digital

Därför ska du välja Park N Go Eco Digital

En av de största investeringarna vi gör i livet är den i bilen – allt från själva inköpet av bilen till försäkringar och underhåll. Varför då inte lika gärna rida på den högkvalitativa vågen och även investera i en riktigt bra elektronisk P-skiva i premiumklassen? Denna Park N Go Eco Digital är en pålitlig modell som är utvecklad så smart att den drivs av klimatvänliga solceller. Den är helautomatisk och har en imponerande batteritid på hela 10 år! Att Park N Go Eco fungerar på ett så smart sätt går även igen i hur du inte behöver tänka på att byta batteriet ofta – inget batteribyte krävs överhuvudtaget!

Kvalitén hos Park N Go Eco är på topp gällande allt från driftsäkerhet, livslängd och miljövänlighet till produktfinish och den tillhörande appen. Dessutom växlar denna Park N Go Eco av sig själv mellan sommar- och vintertid. Skulle du önska, kan funktionen även stängas av. Produkten är designad av våra skickliga danska grannar i söder, bland annat med en smart ram/hållare som gör det möjligt att plocka isär parkeringsskivan vid behov. En relevant fråga är givetvis vad som händer om solen inte lyser, vilket kan vara en verklig utmaning här i Sverige. Detta löser P-skivan galant genom att när det är mörkt används det inbyggda kraftfulla backup-batteriet. Smart och smidigt!

Det vi liker:
 • Hög kvalité i allt från funktion till design
 • Helt driven av solenergi bidrar till hållbarhet
 • Vid mörker används dess kraftfulla backup-batteri – håller i hela 5 år
 • Växlar av sig själv mellan sommartid och vintertid
 • Kommer med självhäftande kuddar
 • Lätt att styra med intuitiva knappfunktioner
Det vi ikke liker:
 • Säljs till ett högt pris som inte alla är beredda att betala

NeedIT ParkOne 2 – Bästa enkla

NeedIT ParkOne 2

Därför ska du välja NeedIT ParkOne 2

Parkeringsskyltar kan i många fall vara ganska krångliga att förstå sig på, och då man väl har listat ut vad som gäller, vill man ju på allra enklaste sätt kunna följa reglerna. Detta bidrar denna P-skiva med, som är enkelt och intuitivt designad. Det är designer John Sebastian som står bakom denna finurliga kombination av funktion och finhet. Det är en elektronisk P-skiva som är vidareutvecklad från ParkOne 1, vilket gör att användarens feedback har tagits i beaktning för att göra parkeringen så enkel som möjligt.

Utöver att den visuella designen är minimalistisk och elegant är den lätt att förstå sig på. Displayen är vinklad så att alla enkelt kan se informationen och siffrorna. Dess pålitlighet kan även bekräftas av dess CE-märkning. Du kan välja bland olika färger, så att du kanske till och med kan ge en enhetlighet och matcha färgen på din bil. Allt som allt en bra P-skiva!

Det vi liker:
 • Fin och minimalistisk design
 • Enkel att förstå sig på för korrekt parkering
 • Vidareutveckling från populära ParkOne 1
 • Vinklad display för att enkelt se siffrorna
 • CE-märkning indikerar pålitlighet
Det vi ikke liker:
 • Vissa föredrar en elektronisk P-skiva med just elektroniska siffror

PARK-IT FS24 – Bästa elektriska eller manuella

PARK-IT FS24

Därför ska du välja PARK-IT FS24

Ibland kan man, med all rätt, känna att elektrifieringen och det automatiska tar över lite väl mycket av våra liv – parkeringsskivor inkluderade. Med denna parkeringsskiva är det dock så fiffigt att du kan välja precis själv om du vill ta del av dess fantastiska elektriska funktioner och att skivan automatiskt sköter din parkering åt dig, eller om du vill bort från en elektronisk parkeringsskiva-värld och manuellt sätta den tid som du vill att den visar på displayen. Det är en mycket bra automatisk P-skiva – laglig, givetvis, och exempelvis godkänd av danska transportmyndigheten.

Väljer du att du vill att det är en automatisk parkeringsskiva får du ta del av en mycket smart G-sensorteknik som är det som automatiskt ställer in parkeringstiden. Till hur den är elektrisk och automatiserad räknas även att den växlar automatiskt från den tid som antingen är sommar till vinter, så det är inget du behöver fundera över och få osköna parkeringsböter för. Vidare är monteringen av denna P-skiva snabb och enkel – ett smidigt klick, och den sitter där den ska på vindrutan. Då batterierna är på väg att tacka för sig, vilket dock är en lång tid i framtiden då dess batteritid är bra larmar den långt innan. Till sist vill vi även hylla dess eleganta och stilrena design som smälter in bra i bilen där du parkerar den!

Det vi liker:
 • Hjälpsam funktion i hur den larmar långt innan batterierna tar slut
 • Möjlighet att använda den både som en elektronisk och manuell parkeringsskiva
 • Växlar av sig själv mellan sommar- och vintertid
 • Monteras enkelt och smidigt med ett klick på framrutan – där den sitter stabilt
 • Elegant och stilren design där displayen ger väsentlig tidsinformation
Det vi ikke liker:
 • Kräver 2 batterier, vilket kan kännas som en otacksam ökning av dess pris

Så väljer du den bästa elektroniska P-skivan

Så, då har du nu koll på vilka produkter som kan klassas som de bästa när det kommer till kategorin elektronisk parkeringsskiva. Vilken är då denna bästa för dig – ja, hur väljer du den bästa elektroniska parkeringsskivan för dig och dina behov och preferenser? De må se lika ut, men skiljer sig trots allt åt när det gäller centrala aspekter såsom funktioner och prisnivå. Därför ska vi härnäst guida dig till hur du klickar hem den bäst.

Efter att vi har granskat funktionerna som skiljer P-skivorna från varandra förklarar vi hur en elektronisk parkeringsskiva funkar och svarar på vanliga frågor.

Design

Inom aspekten design ryms såväl frågor kopplade till “finhet” och “funktion”. Den senare inkluderar storlek, för är bilen du har liten är det nog en bra idé att välja en liten elektronisk parkeringsskiva som inte tar för mycket plats i vindrutan.

Är bilen du har däremot helt ny och/eller har en snygg och modern interiör är du rimligtvis inte intresserad av att “förstöra” den med en parkeringsskiva som inte passar in i stilen. Här kan du fokusera på att välja en elektronisk parkeringsskiva med en elegant och stilren design som matchar bilens utseende. Det kan handla om att välja en “futuristisk” design, eller välja en modell på parkeringsskiva som har flera färger tillgängliga.

Temperaturområde

Kopplat till de funktioner som vi var inne på ovan behöver du också tänka ett varv kring när och var du ska använda bilen med din nya elektroniska parkeringsskiva. Ett viktigt perspektiv att ta i beaktande är då temperaturen.

Ska din parkeringsskiva till exempel kunna tåla extrema temperaturer om du till exempel ofta åker på bilsemester och vill ha med skivan, eller räcker det att den fixar det svenska klimatet? Det kan således vara smart att kika efter modellen i frågas operativa temperaturområde.

Batteritid

Eftersom att det är elektronik vi pratar om drivs en generell digital parkeringsskiva med batteri. Därav behöver du hålla koll på hur många batterier som krävs för att få din parkeringsskiva att fungera, och huruvida de ingår i köpet eller inte. Låt dig inte luras av en budget-modell på elektronisk parkeringsskiva till vilken du sedan behöver köpa till flera batterier. Oavsett är dock detta batteridriv riktigt fiffigt och smidigt.

Batterierna i de dyrare modellerna av parkeringsskivor är litiumcellsbatterierna, som har en otroligt lång livslängd. Ofta räcker det då att byta dem så sällan som vart 5:e till 10:e år. Om detta inte är något du tycker är viktigt så kan du enkelt välja någon av de billigare modellerna som har en batteritid på några år. Skulle det vara så att du inte vill behöva tänka på att köpa batteri eller för den delen byta batteri särskilt ofta måste du vara redo att investera lite mer i när det är dags att införskaffa en elektronisk parkeringsskiva. En sådan typ av elektronisk parkeringsskiva drivs vanligtvis främst av solceller, och har bara batterier som backup om det blir för mörkt.

Hur en elektronisk parkeringsskiva fungerar

Elektroniska parkeringsskivor blir mer och mer populära, men få vet faktiskt hur de fungerar. Hur vet en parkeringsskiva egentligen exakt när du parkerade? Jo, en elektronisk parkeringsskiva fungerar som så att den känner av rörelserna i bilen när den är påslagen. Bilen avger vibrationer under körning, men när bilen sedan slutar vibrera, under parkering, ställer en parkeringsskiva in tiden, vanligtvis efter cirka 20 sekunder. De nyare versionerna av de elektroniska P-skivorna registrerar istället bilens hastighet och startar efter att bilen stått stilla i 30 sekunder, så att den fungerar även på elbilar.

De flesta elektroniska P-skivor på marknaden körs på antingen solceller med batteri som backup, eller bara batterier. Med solceller med batteri som backup är du säker på en extremt lång batteritid på din parkeringsskiva, så du behöver inte tänka på att byta batteri särskilt ofta. Här pratar vi om cirka 5 till 10 år mellan batteribyten.

Det enda du egentligen behöver göra är att investera runt 250 till 500 kronor i en elektronisk parkeringsskiva och montera den i vindrutan och sedan är du redo att vinka hejdå till irriterande parkeringsböter.

Ytterligare en fördel med funktionen kring en elektronisk parkeringsskiva är att du inte heller behöver betala parkeringsböter för att du har glömt att ställa in parkeringsskivan eller för att den är för oläslig. Med den elektroniska P-skivan behöver du bara parkera och inte lägga någon tankekraft på din parkeringsskiva och starttid för den, eftersom att den ställer in tiden helt av sig själv.

Är det en nya elektronisk parkeringsskiva som du investerar i kan du i många fall även räkna med att ta del av en tillhörande app, genom vilken du kan följa din parkering. Detta gäller även när du är långt från din bil. På många sätt är alltså en elektronisk parkeringsskiva alltså något av en helt oumbärlig pryl att ha idag, som kan spara dig mycket tankekraft och pengar.

Få din parkeringsböter återbetald för defekt elektronisk P-skiva

Det finns en risk att en elektronisk parkeringsskiva av någon anledning plötsligt blir defekt eller hackar, och du får parkeringsböter för felaktig timing av din parkeringsskiva. I dessa fall erbjuder många tillverkare av elektroniska P-skivor återbetalning av böterna. Du måste självklart kunna bevisa att din P-skiva är defekt, men detta är en fiffig funktion, som också är en indikation på den tillit tillverkarna känner till deras parkeringsskivor. På så sätt behöver du inte oroa dig för att få parkeringsböter om din parkeringsskiva plötsligt inte fungerar. Det fungerar alltså som en garanti för att den elektroniska parkeringsskiva fungerar och du behöver inte chansa när du köper en sådan.

Anledningen till att tillverkare kan erbjuda denna återbetalning är för att det inte händer särskilt ofta att P-skivorna inte fungerar, men det är alltså en trygghet för dig som köpare.

FAQ

Vilken elektronisk P-skiva är bäst i test?

AutoParkTime APT4 är den elektroniska P-skiva som är bäst i test, då den är helautomatisk och pålitlig med en snygg design. De andra modellerna är dock bra på sina egna sätt!

Hur fungerar en elektronisk parkeringsskiva?

En elektronisk parkeringsskiva fungerar som så att den känner av bilens vibrationer eller hastighet och startar vid parkering, för att sedan, med hjälp av solenergi eller batterier, justera tiden.