Diskmaskin Test (2022) → De 12 bästa diskmaskinerna

1
Bosch SMV68MD02E Serie 6 Integrerbar diskmaskin

Du ska investera i denna diskmaskin från Bosch om du letar efter den bästa integrerade diskmaskinen för ditt hem. Modellen här är perfekt även om ni är många i familjen, eftersom den har plats för 14 kuvert. Dessutom är den i energiklass A ++ och den är i allmänhet tyst. Maskinen har också en mängd olika program och ytterligare funktioner. Därför bör du välja en Bosch SMV68MD02E Serie 6 Integrerbar diskmaskin Om du letar efter…

Kolla Priset →
TESTVINDER
 PrisBilligst hos 
Bosch SMV68MD02E Serie 6 Integrerbar diskmaskin##
Siemens SN436S05IS Underbyggda diskmaskin##
Bosch SMV45AX00E Integrerbar diskmaskin##
Miele G7100SCUCLST Underbyggd diskmaskin##
Siemens SR456S00TS Underbyggd diskmaskin 8.490 kr. Lidingö Hushållstjänst
Electrolux ESZ69310SX Underbyggd diskmaskin##
Bosch SKS62E38EU Bordsdiskmaskin##
Samsung diskmaskin DW60M9550UW##
Siemens SN477S06TS Konstruktion diskmaskin##
Smeg LVFABPB2 Fristående diskmaskin##
AEG FFB62400PW Underbyggd diskmaskin##
Logic bärbar diskmaskin LDW2PB19N##

De flesta hem är idag utrustade med diskmaskin. Det finns heller ingen anledning att behöva stå och kämpa med disken varje dag när en diskmaskin kan göra jobbet åt dig utan problem. Och som tur är finns det ofta olika erbjudanden på diskmaskiner hos olika återförsäljare. Detta gör det möjligt för dig att hitta en modell som passar dina egna behov, både vad gäller funktions- och budgetmässigt. 

Om du däremot inte är helt på det klara över vilken diskmaskin du ska välja, oavsett om du letar efter din allra första diskmaskin eller bara en ny modell, kan du ha nytta av att ta dig igenom det här testet av diskmaskiner. I den här artikeln har vi samlat de diskmaskiner som har presterat bäst i test, så att du enkelt kan hitta den bästa diskmaskinen för dig.

Bosch SMV68MD02E Serie 6 Integrerbar diskmaskin – Diskmaskinen som är bäst i test

Du ska investera i denna diskmaskin från Bosch om du letar efter den bästa integrerade diskmaskinen för ditt hem. Modellen här är perfekt även om ni är många i familjen, eftersom den har plats för 14 kuvert. Dessutom är den i energiklass A ++ och den är i allmänhet tyst. Maskinen har också en mängd olika program och ytterligare funktioner.

Därför bör du välja en Bosch SMV68MD02E Serie 6 Integrerbar diskmaskin

Om du letar efter den bästa diskmaskinen på marknaden bör du investera i denna integrerade modell från Bosch. Med denna diskmaskin får du en bra och rymlig modell som har plats för upp till 14 kuvert. Maskinen är därför optimal för den lite större familjen eller andra som ofta använder diskmaskinen. Denna modell är i energiklass A ++ och har en torkkapacitet på A. Du kan därför vara säker på att den är effektiv i drift och fungerar efter bästa möjliga förmåga varje gång du använder den.

Tyst och miljövänlig diskmaskin

En av de primära fördelarna med denna diskmaskin är att den, generellt sett, är mycket tyst. Den har alltså en ljudnivå på 42 dB, så du kommer aldrig att uppleva att den är bullrig även när du kör med maximalt tryck. Du kan till och med ställa in maskinen på ett extra tyst program om du t.ex. vill att den ska gå under natten, men du inte vill bli störd. Den lägsta ljudnivån vid vilken maskinen kan köras är 39 dB.

Dessutom gör du också ett miljövänligt val genom att investera i den här modellen. Detta beror naturligtvis på energimärket, som är det näst bästa på marknaden, men också på att du har möjligheten att välja speciella program, inklusive ett miljöprogram. Maskinen är också utrustad med en doseringsassistent och en sensor för volym så att både vatten och diskmedel anpassas till innehållet. På det sättet kommer det inte att överkonsumeras vatten, eftersom du kan justera mängden till innehållet – och samtidigt kommer diskmedlet att användas optimalt.

En mängd bra funktioner

Denna diskmaskin är utrustad med åtta program och ytterligare fyra funktioner. Du kommer därför alltid att kunna hitta ett program som passar dina behov, samt kunna ställa in tid, torkning etc. Maskinen är utrustad med tekniken Open Assist, vilket innebär att dörren bara behöver ett lätt tryck för att den ska kunna öppnas. På så sätt behöver du inte röra vid maskinen om du har smutsiga händer. Dessutom öppnar den sig själv när programmet EcoDrying är klart.

Maskinen är också utrustad med ett speciellt program som avlägsnar fett och kalkavlagringar utan problem. Även rengöringen av din nya diskmaskin går enkelt. Dessutom finns det en elektronisk indikator för när maskinen saknar salt och sköljmedel. Som en extra bonus är maskinen utrustad med AquaStop-teknik som skyddar mot vattenskador under maskinens livslängd.

Produktdetaljer

 • Höjd: 81,5 cm
 • Djup: 55 cm
 • Bredd: 59,8 cm
 • Vikt: 42,3 kg
 • Färg: Vit
 • Ljudnivå: 42 dB (A)
 • Antal program: 8 st 
 • Antal kuvert: 14 st
 • Anslutningstyp: Schukostik, möjlighet till jordanslutning
 • Genomsnittlig årlig vattenförbrukning: 2660 liter 
 • Genomsnittlig årlig energiförbrukning: 266 kWh/år
 • Energiklass: A ++
Det vi liker:
 • En mängd program och tilläggsfunktioner gör disken till en barnlek
 • Tyst modell som till och med kan ställas in till ett extra tyst program
 • Miljövänligt val, eftersom det är i energiklass A ++ och kan ställas in för Eco-disk
 • Stor diskmaskin med plats för 14 kuvert

Siemens SN436S05IS Underbyggda diskmaskin – Den bästa miljövänliga diskmaskinen

Du gör inte bara något bra för din egen plånbok om du investerar i denna diskmaskin, eftersom maskinen också är bra för miljön. Den har t.ex. en iQdrive-motor, som säkerställer en motorteknik som är tyst och sparar energi. Dessutom är den också vattenbesparande. Det är därför inte konstigt att modellen är i bästa energiklass.

Därför bör du välja en Siemens SN436S05IS

Om du investerar i denna diskmaskin från Siemens kan du vara säker på att få ut det mesta av din diskmaskin för varje användning. Maskinen har plats för 13 kuvert och då har du till och med möjlighet att ställa in timerfunktionen, så maskinen startas först när det passar dig. På det sättet kan du ställa in tiden när du kommer hem igen så att maskinen inte bara står och väntar på tömning hela dagen. Dessutom är modellen också utrustad med en AquaStop-funktion som automatiskt stänger av vattentillförseln vid översvämning. På så sätt kan du säkerställa att det inte uppkommer några skador från diskningen. 

Bra för både miljön och din plånbok

När du köper den här modellen gör du faktiskt också ett miljömedvetet val, eftersom maskinen är en miljövänlig variant. Av denna anledning tillhör den energiklass A +++, som är den högsta märkningen. Diskmaskinen räknas som miljövänlig, eftersom den bl.a. är utrustad med en iQdrive-motor som garanterar mindre energi- och vattenförbrukning utan att kompromissa med effektiviteten. Dessutom är maskinen utrustad med ett antal program, bland vilka du kan välja särskilt korta programtider och ekoprogram för bästa resultat utan att använda för mycket energi i processen. 

Du sparar därmed både pengar på din el- och vattenräkning, även om dina rutiner och vanor i samband med att du använder diskmaskinen inte behöver förändras avsevärt. Maskinen gör också rengöringen extra lätt för dig eftersom den är utrustad med ett självrensande filter och Machine Care-funktionen, vilket är ett speciellt program som tar bort fett och kalkavlagringar i maskinen.

Vinglas och behållare är säkra vinglashållare

Denna diskmaskin är utrustad med en speciell vinglashållare som håller fast upp till fyra glas ordentligt i maskinen. På det sättet kommer dina långa vin- eller champagneglas inte att röra sig medan maskinen är igång – och därför är det inte särskilt troligt att de går sönder. Du har också möjlighet att ställa in diskmaskinen till ett program som passar extra bra för glas. Genom att använda detta program kommer både dina glas att se snyggare ut och få dem att hålla längre.

Du kan också mycket väl rengöra alla typer av behållare och köksredskap i den här maskinen, eftersom den är utrustad med en speciell hygienePlus-funktion. Denna teknik säkerställer att en hög medeltemperatur på 70 grader upprätthålls i cirka 10 minuter under den sista sköljningen. På det sättet blir programmet av med upp till 99,99 procent av alla bakterier. Därför behöver du aldrig vara orolig för om ditt bestick, tallrikar eller glas är rena efter disk.

Produktdetaljer

 • Höjd: 81,5 cm
 • Djup: 57,3 cm
 • Bredd: 59,8 cm
 • Färg: Rostfritt stål
 • Ljudnivå: 46 dB (A)
 • Antal program: 6 st 
 • Antal kuvert: 13 st
 • Årlig vattenförbrukning i genomsnitt: 2660 liter 
 • Årlig energiförbrukning i genomsnitt: 234 kWh/år
 • Energiklass: A +++
Det vi liker:
 • Miljövänlig diskmaskin, eftersom den både är energi- och vattenbesparande
 • Mindre rengöring för dig på grund av självrensande filtersystem och specialprogram
 • Utrustad med en speciell glashållare så att vinglas etc. alltid är säkra
 • Möjlighet att justera korgarnas höjd tack vare VarioFlex korgsystem

Bosch SMV45AX00E Integrerbar diskmaskin – Den bästa integrerade diskmaskinen

Denna diskmaskin från Bosch är en integrerad modell som är effektiv i drift och lever upp till alla förväntningar du kan ha på din diskmaskin. Maskinen hjälper dig att spara på både energi och vattenförbrukning, vilket är bra för såväl miljön som din plånbok. Dessutom är den utrustad med en ljusindikator så att du alltid kan se när maskinen är igång.

Därför bör du välja Bosch SMV45AX00E integrerad diskmaskin.

Om du letar efter en integrerad diskmaskin som enkelt kan integreras i det moderna köket, har du kommit till rätt modell för dig. Denna maskin är en integrerad modell som till och med är utrustad med en enkel ljusindikator så att du enkelt kan se när maskinen är igång. Det finns plats för totalt 12 kuvert i maskinen, vilket gör den idealisk för alla som använder sin diskmaskin regelbundet. 

Dessutom är den också miljövänlig, eftersom det är både energi- och vatteneffektiv. Av denna anledning tillhör maskinen också den näst bästa energiklassen, A ++. Maskinen har också en torkkapacitet på A.

Användarvänlig diskmaskin

Jämfört med andra diskmaskiner på marknaden har den här modellen inte riktigt lika många program, men det är faktiskt en av anledningarna till att den är mer användarvänlig. När du ska välja vilken typ av diskning du vill ha kan du välja mellan fem program och ytterligare två funktioner. Så du har fortfarande många alternativ och därmed möjligheten att ställa in maskinen efter dina önskemål i förhållande till vad och hur du ska diska. Du kommer också att upptäcka att maskinen anger när det är dags att applicera salt eller koppla ur.

Med den här modellen har du alltid möjlighet att justera den övre korgen i tre olika steg. Det kan till och med göras även om maskinen redan är full. På så sätt kan du snabbt skapa extra utrymme om det behövs. Bestickkorgen finns också i den nedre korgen, där den kan flyttas runt efter behov. Sedan är maskinen även utrustad med ett så kallat servolås som säkerställer en enkel och smidig öppning och stängning av diskmaskinens dörr.

Skydd av glas och porslin

Det finns ingen anledning att undvika att diska glas och ömtåligt porslin i diskmaskinen – åtminstone inte om du investerar i den här modellen från Bosch. Maskinen reglerar vattnets hårdhet om du använder den speciella funktionen för att skydda glas. På det sättet behöver du inte oroa dig för att dessa känsliga material går sönder under disken.

Dessutom hjälper maskinen till att justera rätt mängd vatten, diskmedel och energi så att det inte blir något slöseri av dessa. Detta kommer också att göra disken bättre för dina köksredskap, glas, tallrikar etc. Nämnde vi också att maskinen är utrustad med AquaStop, som automatiskt skyddar mot vattenskador?

Produktdetaljer

 • Höjd: 81,5 cm
 • Djup: 55 cm
 • Bredd: 59,8 cm
 • Vikt: 33,6 
 • Färg: Vit
 • Ljudnivå: 48 dB (A)
 • Antal program: 5 st 
 • Antal kuvert: 12 st
 • Anslutningstyp: Schukostik, möjlighet till jordanslutning
 • årligen genomsnittlig vattenförbrukning: 2660 liter 
 • Genomsnittlig årlig energiförbrukning: 258 kWh/år
 • Energiklass: A ++
Det vi liker:
 • Integrerbar modell utrustad med ljusindikator för enkel översikt
 • Utrustad med en timerfunktion som gör att du kan planera disken
 • Del av energiklass A ++ – bl.a. på grund av funktioner för energi- och vattenbesparing

Miele G7100SCUCLST Underbyggd diskmaskin – Den bästa tysta diskmaskinen

Genom att investera i denna halvt integrerade diskmaskinen från Miele kan du vara säker på att du får en tyst modell som du inte kommer att uppleva som bullrig när den körs. Maskinen har till och med en hög kapacitet på upp till 14 kuvert, vilket gör den idealisk för även en större familj som vanligtvis snabbt fyller upp diskmaskinen.

Därför bör du välja en Miele G7100SCUCLST Underbyggd diskmaskin

Letar du efter en funktionell diskmaskin , som både är miljövänlig och har en hög användarvänlighet? I så fall är den här maskinen helt rätt för dig. Du får en diskmaskin med en speciell funktionell display, där du också kan ställa in språket efter behov. Maskinen indikerar t.ex. också återstående tid, så att du har möjlighet att planera din tid och låter dig ställa in en timer för när maskinen ska starta. På så sätt kan du ställa in att den ska börja senare för att passa när du är hemma igen.

Maskinen är också en rymlig modell med plats för 14 kuvert. Den är därför perfekt för en större familj. Dessutom tillhör den energiklass A +++, vilket innebär att maskinen är miljövänlig. Detta beror delvis på dess förmåga att spara på förbrukningen av energi och vatten. 

Tyst diskmaskin

En av de stora fördelarna med denna diskmaskin från Miele är att dess ljudnivå är på endast 44 dB. Det är mycket lägre än vad flera andra diskmaskiner kan skryta med och du kan därför vara säker på att den här modellen inte stör hela huset när den är igång. Du kan till och med välja ett program som är extra tyst – om du vill minska volymen så mycket som möjligt. Med den här funktionen är ljudnivån nere 40 dB, så du kan faktiskt ha maskinen igång under natten utan problem.

Du kan naturligtvis ställa in maskinen på ett antal bra diskprogram, inklusive Eco, intensiv disk, skonsam disk och snabb disk etc. Oavsett vilket program du väljer diskar maskinen glas och annan disk på ett skonsamt och effektivt sätt. Denna modell är också utrustad med funktionerna: AutoOpen torkning, SensorDry, aktiv kondensortorkning och Brilliant Glass Care, så även torkning är inte ett problem.

Bra säkerhet

Med denna diskmaskin kan du helt och fullt koppla av, eftersom att säkerheten är i toppklass. Till exempel finns ett inbyggt vattentätt system som säkerställer att inga vattenskador uppstår. Maskinen är utrustad med en dubbel magnetventil som automatiskt stänger av vattentillförseln om en av ventilerna plötsligt går sönder.

Dessutom ger maskinen kontrollmeddelanden i displayen när filtret behöver bytas. Du kan också enkelt stänga maskinens dörr, eftersom den är utvecklad med en speciell ComfortClose-teknik. Som en extra bonus är produkten utrustad med en barnsäkerhetsanordning så att inga olyckor inträffar när föräldrarna inte är i närheten.

Produktdetaljer

 • Höjd: 80,5 cm
 • Djup: 57 cm
 • Bredd: 59,8 cm
 • Vikt: 48,5 kg
 • Färg: Rostfritt stål
 • Ljudnivå: 44 dB (A)
 • Antal program: st 
 • Antal kuvert: 14 st
 • Årlig vattenförbrukning i genomsnitt: 2492 liter 
 • Årlig energiförbrukning i genomsnitt: 213 kWh/år
 • Energiklass: A +++
Det vi liker:
 • Tyst modell med endast 44 dB på normal disk och 40 dB på tyst disk
 • Stor kapacitet med plats för 14 kuvert
 • Skonsam för miljön – sparar både energi- och vattenförbrukning

Siemens SR456S00TS Underbyggd diskmaskin – För dig som vill ha en smal diskmaskin

Denna diskmaskin från Siemens är perfekt för dig som vill minimera den yta som din diskmaskin tar upp, utan att det kompromissas med kvalitet och effektivitet. Maskinen är en smal modell som därmed tar mindre plats, men den har fortfarande plats för 10 kuvert och är i energiklass A +++. 

Därför bör du välja Siemens SR456S00TS Underbyggd diskmaskin

Letar du efter en smal diskmaskin så att den inte tar så mycket utrymme som andra modeller i bredd? Lyckligtvis är detta precis vad du får om du investerar i den här modellen från Siemens. Maskinen är mycket smalare på bredden än andra modeller, men du kompromissar ändå inte med effektivitet eller funktionalitet. Trots sin lilla storlek har maskinen en kapacitet på 10 kuvert, låg ljudnivå och ingår i energiklass A +++. 

Dessutom har maskinen utvecklats med tillgång till 6 program och 3 ytterligare funktioner, så det finns gott om möjligheter för dina olika material att rengöras ordentligt – oavsett om du vill att detta ska göras snabbt, extra försiktigt eller vid hög värme.

Effektiv i drift med utmärkta torkegenskaper

Köper du denna maskin får du en oerhört effektiv modell som till och med t.ex. beräknar hur mycket vatten som ska användas för maskinen baserat på mängden innehåll. Dessutom har den automatisk dosering av diskmedel så att alla delar av maskinen är lika rena. Du hittar också en besticklåda högst upp, vilket ger dig bättre möjlighet att använda den nedre korgen för andra saker. Den övre korgen är också justerbar i tre nivåer, så att du kan justera den efter behov.

En stor fördel med denna maskin är att den är utrustad med duoPower. Detta innebär att maskinen är utrustad med en dubbel spolarm med två vattenmunstycken som korsar varandra. På detta sätt garanteras du en komplett vattenfördelning i den övre korgen, vilket ger ett mer effektivt resultat – på allt i maskinen snarare än bara en del av den. Maskinen torkar till och med alla diskar snabbt, eftersom den är utrustad med den unika torkfunktionen Zeolith. Zeolit ​​är ett naturligt mineral som kan absorbera fukt. På så sätt omvandlas fukten till värme, vilket säkerställer en snabbare och effektivare torkning.

Enkel installation och rengöring

Vi borde också påpeka att det är relativt enkelt att installera denna diskmaskin efter hur du vill ha det. Du kan t.ex. alltid justera bakbenen framifrån så att maskinens vinkel passar perfekt i hemmet. Dessutom är diskmaskinen utrustad med barnsäkerhetslås. På dörren finns en mekanisk barnsäkerhetsanordning, medan det finns en elektronisk variant på panelen. På så sätt kan ditt barn inte bara öppna dörren eller starta maskinen.

Dessutom kan du med denna modell enkelt undvika att själv behöva sköta rengöringen. Den är nämligen utrustad med både ett självrengörande filtersystem och det speciella programmet Machine Care, som hjälper till att avlägsna fett och kalkavlagringar från maskinen. Du kommer också att meddelas när diskmaskinen behöver salt eller sköljmedel, eftersom den själv informerar om detta via en elektronisk indikator. 

Produktdetaljer

 • Höjd: 81,5 cm
 • Djup: 57,3 cm
 • Bredd: 44,8 cm
 • Vikt: 41,24 kg
 • Färg: Rostfritt stål
 • Ljudnivå: 44 dB (A)
 • Antal program: 6 st 
 • Antal kuvert: 10 st
 • Pluggtyp: Schukostik, möjlighet till jordanslutning
 • Årlig vattenförbrukning i genomsnitt: 2660 liter
Det vi liker:
 • Smal diskmaskin med god kapacitet
 • Utvecklad med Zeolith-torkning, vilket säkerställer snabbare och effektivare torkning.
 • Maskinen låter inte onödigt högt tack vare utveckling med låg ljudnivå
 • Hög energiklass (A +++) säkerställer låg energi- och vattenförbrukning.
 • Genomsnittlig årlig energiförbrukning: 188 kWh/år
 • Energiklass: A +++

Electrolux ESZ69310SX Underbyggd diskmaskin – För de som vill ha en energivänlig diskmaskin

Det finns ingen anledning till att funktionalitet och miljövänlighet inte ska kunna gå hand i hand. De gör just det med denna maskin från Electrolux, eftersom modellen är i energiklass A +++, men samtidigt är fullt funktionell och har hög effektivitet. Modellen garanterar dig därmed en minimal energi- och vattenförbrukning, även om du aldrig kompromissar med kvaliteten.

Därför bör du välja en Electrolux ESZ69310SX Underbyggd diskmaskin

Om du letar efter en energivänlig diskmaskin som samtidigt har en stor kapacitet, så behöver du antagligen inte titta längre, eftersom den här modellen är perfekt för dig. Diskmaskinen har en kapacitet på 15 kuvert och en bra effektivitet, så all disk rengörs optimalt. Som en extra bonus har modellen bara en ljudnivå på 42 dB, vilket ger dig en tyst modell som inte stör hela huset när den är igång.

Dessutom tillhör denna diskmaskin energiklass A +++, som är den bästa på marknaden. Du kan således lita på att du får en energivänlig maskin som inte använder för mycket ström – både när den är i beredskap och i bruk. Produkten är till och med miljövänlig tack vare denna höga energiklass, så det är inte bara ett bra köp för din plånbok utan också för miljön.

Rostfri rengöring

En annan fördel med denna diskmaskin från Electrolux är att den alltid lämnar din disk fri från fläckar. På så sätt får du den ultimata rengöringen av maskinens innehåll – oavsett hur smutsig den är när den sätts i. Maskinen är utvecklad med både en SprayZone-funktion och SatelliteClean-teknik. SprayZone-funktionen säkerställer att allt diskas med hjälp av ett starkt vattentryck. Vattentrycket kan således enkelt ta bort både matrester, fettfläckar och sådant som har bränts på porslinet helt utan att blötläggas. SatelliteClean indikerar att det finns en dubbelroterande arm i maskinen som ständigt ändrar sköljvinkel för att rengöra alla delar lika bra.

Innehållet i maskinen rengörs naturligtvis inte bara noggrant utan torkas också ordentligt så att maskinen direkt kan plockas ur och dess innehåll tas in i köksskåpen. Detta beror på den inbyggda AirDry-tekniken, som torkar allt innehåll via ett naturligt luftflöde. Dörren öppnas därmed ca. 10 cm i slutet av programmet, varefter luften kan cirkulera in i maskinen.

Användarvänlig design

Modellen har en extremt användarvänlig design, så du behöver inte oroa dig för att läsa 500 guider för användning av din nya diskmaskin. Du får t.ex. en symbolbaserad kontrollpanel där alla symboler är tydliga. På så sätt kan du enkelt få en översikt över vilka program och funktioner du kan välja mellan. Dessutom kan du mycket väl ställa in ditt personliga favoritprogram så att du kan välja det med bara ett klick i framtiden.

Denna speciella diskmaskin fungerar med en så kallad EnergySmart sensorstyrd volym- och vattenautomation. Kort sagt innebär detta att maskinens energi- och vattenförbrukning automatiskt anpassas till den enskilda disken baserat på innehållet. Du har också möjlighet att ställa in maskinen på ett AutoFlex-program, vilket innebär att den själv reglerar temperaturen och hur smutsig disken, varefter den justerar temperaturen till nivån.

Produktdetaljer

 • Höjd: 82 cm
 • Djup: 58 cm
 • Bredd: 59,6 cm
 • Färg: Rostfritt stål
 • Ljudnivå: 42 dB (A)
 • Antal program: 6 st 
 • Antal kuvert: 15 st
 • Årlig vattenförbrukning i genomsnitt: 3080 liter 
 • Genomsnittlig årlig energiförbrukning: 241 kWh/år
 • Energiklass: A +++
Det vi liker:
 • Energieffektiv modell som sparar både vatten och energi och är miljövänlig
 • Stor kapacitet på så mycket som 15 kuvert
 • Extremt effektiv rengöring av all disk – även om den är särskilt smutsig.

Bosch SKS62E38EU Bordsdiskmaskin – Den bästa lilla diskmaskinen

Bosch SKS62E38EU Bordsdiskmaskin

Genom att investera i denna diskmaskin från Bosch kan du få alla fördelar med en diskmaskin, även om du inte har plats för en vanlig modell. Maskinen är en så kallad bordsmodell och tar mycket mindre plats än både vanliga och smala diskmaskiner. Ändå får du en funktionell maskin med bra effektivitet och låg energiförbrukning.

Därför ska du välja en Bosch SKS62E38EU Bordsdiskmaskin

Har du inte riktigt utrymme för en vanlig diskmaskin hemma, men vill verkligen ha möjlighet att underlätta diskningen för dig? Då ska du verkligen överväga att investera i en mini-diskmaskin, som den här från Bosch. Modellen är utvecklad i en storlek som kan stå på ett bord i köket, istället för att behöva ta upp stor yta någon annanstans. 

Maskinen är till och med utvecklad med en energibesparande och tyst motorteknik. Detta innebär att du får bra effektivitet även om det är en liten modell, men att du inte heller blir alltför störd av din diskmaskin när den används. Denna modell har en ljudnivå på 49 dB. Dessutom är den energivänlig och använder bara upp till 8 liter vatten per omgång. 

Stor flexibilitet

En stor fördel med denna mini-diskmaskin, förutom att den inte tar så mycket utrymme som en vanlig modell, är att den är extremt flexibel. Du kan själv bestämma hur din disk ska placeras i den. Till exempel är den utrustad med ett flexibelt korgsystem, en flexibel korg för bestick och hyllor för glas och koppar så att du själv kan bestämma hur du vill att saker ska placers i din maskin. Det finns också kapacitet för 6 kuvert i maskinen.

Dessutom sker automatisk justering av både vatten och energi baserat på innehållet tack vare ActiveWater-tekniken. Detta säkerställer också ett bättre resultat och hjälper till att hålla kostnaderna för vatten och el nere, eftersom maskinen ser till att det inte slösas eller förbrukar mer än nödvändigt av detta. Dessutom anpassar sig maskinen efter typen av diskmedel, så att du kan använda lite olika efter behov. Samtidigt har du möjlighet att använda en timerfunktion, där du kan ställa in maskinen så att den startar när du vill – mellan 1 timme och 24 timmar framåt i tiden.

Enkelt underhåll

Det ska helst vara så enkelt som möjligt med en diskmaskin och det är precis vad Bosch har tänkt på när de har utvecklat denna modell. Du får alltså en maskin som har inbyggd teknik för avkalkning och ett filtersystem som renar sig själv med hjälp av tre lager med vågigt mikrofilter. Dessutom har maskinen elektroniska indikatorer för när det saknas salt eller sköljmedel.

Maskinen är också utrustad med AquaStop-funktionen, vilket minskar risken för vattenskador. Och sedan har den olika program, så du kan välja exakt vad som passar disken i fråga – t.ex. hittar du ett specialprogram för disk av glas, som är särskilt lämpligt för vin- och champagneglas, eftersom programmet är extra skonsamt. Dessutom har den här lilla diskmaskinen ExtraDry-funktionen, vilket garanterar noggrann torkning av all disk.

Produktdetaljer

 • Höjd: 45 cm
 • Djup: 50 cm
 • Bredd: 55,1 cm
 • Färg: Stål
 • Ljudnivå: 49 dB (A)
 • Antal program: 6 st 
 • Antal kuvert: 6 st
Det vi liker:
 • Tar upp mycket mindre plats än en vanlig diskmaskin
 • Kan stå på ett bord, eller var som helst i hemmet där den passar, tack vare den lilla storleken
 • Flexibelt korgsystem säkerställer optimalt utnyttjande av utrymmet
 • Utvecklat med energibesparande och tyst motorteknik
 • Pluggtyp: Schukostik, möjlighet till markanslutning
 • Årlig vattenförbrukning i genomsnitt: 2240 liter (8 liter per omgång)
 • Årlig energiförbrukning i genomsnitt: 174 kWh/år
 • Energiklass: A +

Samsung diskmaskin DW60M9550UW – Den bästa billiga diskmaskinen

Det kan vara dyrt att köpa diskmaskin, men det finns ingen anledning att slösa mer pengar än absolut nödvändigt på köpet – särskilt inte när du kan få en bra modell till ett plånboksvänligt pris. Det är precis vad du får med den här modellen från Samsung. Maskinen har stor kapacitet, ett snabbt program för den dagliga disken och torkar effektivt innehållet.

Därför ska du välja en Samsung diskmaskin DW60M9550UW

Du behöver inte betala en halv förmögenhet för att ha råd med en ordentlig och effektiv diskmaskin. Med den här modellen från Samsung kan du beställa en utmärkt variant hem till ett överkomligt pris. Maskinen har en elegant konstruktion och en stor kapacitet, eftersom det finns plats för 14 kuvert. Denna speciella modell är därför idealisk för personer som snabbt fyller upp diskmaskinen, till exempel familjer med barn.

Snabb och effektiv diskmaskin

Du är garanterat nöjd med denna diskmaskin, eftersom den både är extremt effektiv och kan göra jobbet på nolltid. Maskinen är bl.a. utrustad med en speciell Water Wall-teknik som garanterar optimal rengöring av allt du har i diskmaskinen. Detta görs via en effektiv och jämn högtrycksspolning. Dessutom kan du alltid justera både på den övre och nedre lådan, vilket skapar utrymme för disk med olika storlek.

Vidare kan du ställa in maskinen på sju olika program efter behov. Du kan också göra jobbet ännu enklare för dig själv och helt enkelt låta maskinen bestämma vilket program du ska använda. Diskmaskinen från Samsung är utformad för att kunna bedöma rätt program utifrån innehållet. Du kan också alltid använda funktionen Daily Cycle, som är ett rengöringsprogram som bara tar 55 minuter. På så sätt är det självklart att det programmet kan användas dagligen, då diskmaskinen endast innehåller bestick, tallrikar etc. som ofta är smutsiga efter användning.

Maskinen är också utrustad med en Air Flow-torkning som garanterar optimal och snabb torkning av allt du har i diskmaskinen. Systemet fungerar genom att dörren öppnas automatiskt när maskinen är diskad så att överflödig fukt och ånga kan avdunsta. Detta skapar en bättre luftcirkulation i maskinen.

Tyst när den är igång

En annan fördel med den här modellen är att den är tyst. Du får alltså en diskmaskin med en ljudnivå på endast 42 dB. Det betyder att du enkelt kan sätta på diskmaskinen under kvällen, eftersom den inte stör. Du behöver heller inte vara rädd för att grannarna ska klaga på en högljudd maskin. 

Diskmaskinen ingår också i energiklass A ++, vilket innebär att den är energieffektiv. Du får alltså en maskin som hjälper till att hålla både vatten- och energiförbrukningen nere. En energieffektiv diskmaskin är också mer skonsam mot miljön än en maskin med en energimärkning under A ++.

Produktinformation

 • Höjd: 81,7 cm
 • Djup: 55,5 cm
 • Bredd: 59,8 cm
 • Vikt: 45 kg
 • Färg: Vit eller stål
 • Ljudnivå: 42 dB (A)
 • Antal program: 7 st 
 • Antal kuvert: 14 st
 • Årlig vattenförbrukning i genomsnitt: 2716 liter 
 • Genomsnittlig årlig energiförbrukning: 237 kWh/år
 • Energiklass: A +++
Det vi liker:
 • Bra pris trots full funktionalitet
 • Utrustad med Air Flow-funktion för snabb torkning av innehållet
 • Maskinen kan hitta det bästa programmet själv

Siemens SN477S06TS Konstruktion diskmaskin – Den bästa diskmaskinen med möjlighet till WiFi-anslutning

Denna diskmaskin från Siemens är för den moderna användaren, eftersom den är i en helt egen klass av modernitet, med en mängd fantastiska funktioner. Till exempel kan du använda din nya maskin via en app på din telefon om du ansluter den till din WiFi. Dessutom har modellen ett brett utbud av program, samt är väldigt tyst.

Därför bör du välja Siemens SN477S06TS underbyggda diskmaskin

Vill du ha en lite modernare diskmaskin? Då är den här modellen från Siemens den perfekta varianten för dig. Maskinen är nämligen utvecklad för den moderna köparen med en elegant design i rostfritt stål och en extremt högteknologisk konstruktion. Till exempel har du möjlighet att ansluta din diskmaskin till ditt WiFi hemma och ladda ner en app, så att du sedan kan styra maskinen via appen. Då blir det förmodligen också lättare att verkligen se till att du startar diskmaskinen.

Maskinen är perfekt för den lite större familjen, eftersom den har en kapacitet på 14 kuvert. Dessutom tillhör den energiklass A +++, vilket säkerställer en miljövänlig diskmaskin, som är både vatten- och energibesparande. På så sätt är du snäll både mot din plånbok och naturen och miljön när du använder denna diskmaskin. 

Användarvänlighet i framkant

Du kommer snabbt att upptäcka att den här maskinen inte bara är effektiv i drift utan också otroligt användarvänlig. Maskinen är bl.a. utrustad med en högupplöst TFT-skärm, där du får en enkel översikt över all aktiv programinformation. Dessutom är två blå LED-lampor installerade i maskinens ovansida som sprider ett behagligt ljus när du öppnar dörren. Lampan tänds helt automatiskt när dörren öppnas och slocknar när dörren stängs igen. På så sätt står den inte och är tänd helt i onödan. 

Maskinen är också utrustad med blå markeringar som visar var du kan justera olika inställningar för korgarna. Faktum är att toppkorgen är utrustad med en speciell mekanism som gör att den kan röra på sig helt utan problem, till och med när den är helt fylld. Och sedan finns det möjlighet att använda en tredje korg med en flexibel utformning om du känner behov av det. Det finns också gott om utrymme och sektioner för att placera glas, både vanliga glas och vinglas, så att de alltid står stabilt. 

Högteknologisk diskmaskin

Förutom ovanstående funktioner är den här modellen utrustad med 7 program och ytterligare 5 funktioner så att du alltid kan få den rengöring du vill ha. Dessutom torkar maskinen med så kallad Zeolith-torkning, vilket säkerställer en snabbare och effektivare torkning av hela maskinens innehåll. Maskinen har också en doseringsassistent och anpassas automatiskt till typen av diskmedel. Du kan också alltid sätta i maskinen för att sedan starta den vid en senare tidpunkt, eftersom att timern låter dig ställa in tid då den ska starta på mellan 1 och 24 timmar framåt.

Denna diskmaskin informerar dig via en elektronisk indikator när det är dags att tillsätta mer salt eller använda sköljmedel. Den har också ett självrensande filtersystem och inbyggd teknik för avkalkning. Så att de mindre i familjen inte kan skadas när du tittar bort, är modellen också utrustad med ett mekaniskt barnlås på dörren.

Produktdetaljer

 • Höjd: 81,5 cm
 • Djup: 57,3 cm
 • Bredd: 59,8 cm
 • Färg: Rostfritt stål
 • Ljudnivå: 41 dB (A)
 • Antal program: 7 st 
 • Antal kuvert: 14 st
 • Pluggtyp: Schukostik, möjlighet till jordanslutning
 • Årlig vattenförbrukning i genomsnitt: 2660 liter 
 • Genomsnittlig årlig energiförbrukning: 237 kWh/år
 • Energiklass: A +++
Det vi liker:
 • Möjlighet att ansluta diskmaskinen till WiFi och styra den via en app
 • Låg ljudnivå för en tystare modell
 • Utrustad med ett antal tekniker som gör diskningen enklare, bättre och snabbare
 • Hög användarvänlighet i alla funktioner

Smeg LVFABPB2 Fristående diskmaskin – För dig som vill ha en fristående och liten diskmaskin

Du ska investera i denna fristående diskmaskin från Smeg, om du vill ha lite mer retro diskmaskin. Den blå färgen och den unika konstruktionen garanterar dig en diskmaskin som sticker ut från andra. Dessutom får du möjlighet att placera maskinen precis där du känner för den, eftersom den inte behöver vara under ett bord.

Därför bör du välja en Smeg LVFABPB2 fristående diskmaskin

Allt fler diskmaskiner utvecklas gradvis som integrerade eller inbyggda modeller, men som tur är finns det fortfarande ett antal bra fristående modeller på marknaden. En av de riktigt bra av denna typ är den här modellen från Smeg. Diskmaskinen tar inte mycket plats men har fortfarande tillräckligt med utrymme för 13 platsinställningar. Den kan således passa både ett par eller en större familj.

Denna fristående diskmaskin ingår också i energiklass A +++. Detta gör modellen till en energibesparande diskmaskin, som också har en låg vattenförbrukning jämfört med flera andra maskiner. Så du gör ett bra val både för miljön och för din egen plånbok genom att investera i denna diskmaskin. Modellen har också utvecklats med en speciell AquaStop-funktion som automatiskt stänger av vattentillförseln vid avvikelser, t.ex. vid indikation på översvämning. På detta sätt kommer mängden vatten, och därmed omfattningen av skador, att vara begränsad.

Retro design

Du kan vara säker på att din diskmaskin kommer att sticka ut från de flesta andra modeller om du investerar i denna typ från Smeg. Modellen är först och främst en riktigt fin fristående maskin och sedan har den en retro design. Du kan alltså också lita på att maskinen kommer att ge en krydda till hemmet – oavsett var du har den stående. När allt kommer omkring bestämmer du själv var du vill att modellen ska stå – just eftersom att den är en fristående modell. Den behöver således inte nödvändigtvis vara i köket eller under ett bord. Bara du själv sätter gränserna.

Denna typ av diskmaskin kan beställas hem i tre olika färger: pastelligt ljusblå, beige eller svart. Så du bestämmer själv hur utstickande din nya diskmaskin ska vara. Och även om maskinen har en retro design, kan du fortfarande vara säker på att den rengör med högsta effektivitet och har flera moderna funktioner. Den är till exempel utrustad med funktionen ‘fördröjd start’. Du kan därför planera disken enligt ditt eget schema, så att maskinen t.ex. börjar senare på dagen, så att den är klar tills du kommer hem.

Optimalt sköljsystem

Det finns absolut ingen anledning att vara orolig för om denna diskmaskin kommer att rengöra olika typer av disk ordentligt. Den är nämligen utvecklad med det så kallade Planetarium Washing-systemet som är ett funktionellt och effektivt sköljsystem. I detta system placeras en skiva på diskmaskinens axel, vilket skapar en planetrörelse när maskinen är igång. Den unika diskarmen roterar på två axlar och i motsatt riktning, vilket resulterar i ett tätt spolmönster. Du kommer därför att uppnå en grundlig rengöring av allt innehåll i diskmaskinen varje gång, eftersom den säkerställer en mer intensiv diskprocess med detta inbyggda sköljsystem.

Som en extra bonus har denna modell en ljudnivå på 45 dB, vilket är väldigt lågt. Du får alltså också en tyst diskmaskin, som inte stör hela huset när den är igång.

Produktdetaljer

 • Höjd: 88,5 cm
 • Djup: 62,7 cm
 • Bredd: 59,8 cm
 • Färg: Ljusblå, beige eller svart
 • Ljudnivå: 45 dB (A)
 • Antal program: st 
 • Antal kuvert: 13 st
 • Pluggtyp: Schukostik, alternativ för markanslutning
 • Årlig genomsnittlig vattenförbrukning: 2520 liter 
 • Årlig energiförbrukning i genomsnitt: 232 kWh/år
 • Energiklass: A +++
Det vi liker:
 • En fristående diskmaskin ger mer frihet när det gäller var du kan placera den
 • Liten och retro modell som skiljer sig mycket från andra
 • Optimalt sköljsystem som säkerställer att allt i maskinen rengörs grundligt.

AEG FFB62400PW Underbyggd diskmaskin – En bra diskmaskin på 45 cm

Med denna diskmaskin från AEG får du en smal modell med en bredd på bara 45 cm. Den är därför idealiskt för personer som inte har så mycket utrymme i köket eller som bara inte behöver en stor diskmaskin. Du har möjlighet att anpassa maskinens delar till dina behov och sedan kan du alltid ställa in den så att den körs på ett tyst program.

Därför ska du välja AEG FFB62400PW fristående diskmaskin

Om du letar efter en utmärkt diskmaskin som är smalare än vanliga modeller ska du titta närmare på den här maskinen från AEG. Denna modell är en smal variant med en bredd på endast 45 cm. Ändå får du gott om plats i maskinen eftersom den har en kapacitet på 9 kuvert. Det finns till och med gott om möjlighet att justera utrymmet inuti, eftersom maskinen är utrustad med både en hopfällbar plattrad och en lyftbar korg. På det sättet kan du göra plats för både mindre och större disk.

Maskinen ingår i energiklass A ++, vilket säkerställer en bra och väl fungerande maskin som till och med har låg el- och vattenförbrukning. Dessutom är modellen utrustad med bl.a. en timer och en time saver-funktion. Du kan alltså ställa in maskinen så att den startar senare så att det passar bättre med dina planer och möjligheter att tömma den när den är klar. Du kan också se till att programmet slutar tidigare om du har bråttom.

Grundlig disk och torkning

Du garanteras en grundlig disk och torkning av all disk om du investerar i denna diskmaskin från AEG. Maskinen är utrustad med en satellitsprayarm som säkerställer en bättre fördelning av vattnet. På så sätt kommer alla delar att rengöras på djupet oavsett vilket program du har startat. I själva verket är maskinen också utrustad med speciella avancerade sensorer som automatiskt justerar tid, temperatur och vattenmängd efter hur smutsig fyllningen är. Så du får optimalt diskresultat varje gång.

Dessutom har den här produkten utvecklats med en speciell AirDry-teknik som använder en mer naturlig lufttorkning. Detta görs genom att maskinen automatiskt öppnar dörren med ca 10 cm efter programmets slut. På detta sätt kommer det att finnas ett naturligt luftflöde, vilket säkerställer en snabbare och effektivare torkning. Dessutom behöver du inte tänka för mycket på när maskinen behöver salt och urkoppling, eftersom en indikator kommer att informera dig om detta.

Säker för glas och porslin

Det kan ibland kännas som att du tar en stor risk när du sätter in glas och porslin i diskmaskinen. När allt kommer omkring vet du aldrig hur de kommer att rengöras eller stå i maskinen medan den är igång. Lyckligtvis kan du helt koppla av och känna dig trygg med denna AEG diskmaskin eftersom den är utrustad med speciella SoftSpikes. Dessa består av gummipiggar som ser till att varken glas eller porslin kan röra sig under disken – eller om du rör dig runt i korgen och plockar in mer disk innan du startar maskinen.

Du har också möjlighet att använda ett unikt glasprogram om du vill ta extra bra hand om dina glas. Dessutom kan du också köpa en glashållare för t.ex. vin- eller champagneglas om du vill få extra säkerhet när det gäller dessa typer av glas.

Produktdetaljer

 • Höjd: 82 cm
 • Djup: 57,5 ​​cm
 • Bredd: 44,6 cm
 • Färg: Vit 
 • Ljudnivå: 45 dB (A)
 • Antal program: 6 st 
 • Antal kuvert: 9 st
 • Anslutningstyp: Schukostik, möjlighet till jordanslutning
 • Årlig vattenförbrukning i genomsnitt: 2775 liter 
 • Årlig energiförbrukning i genomsnitt: 197 kWh/år
 • Energiklass: A ++
Det vi liker:
 • Smal diskmaskin med en bredd på endast 45 cm
 • Effektiv vattenfördelning tack vare högteknologiska spraysystem för en bättre rengöring
 • Maskinens konstruktion garanterar bra stöd för glas och porslin

Logic bärbar diskmaskin LDW2PB19N – Den bästa bärbara diskmaskinen

Du ska investera i denna bärbara diskmaskin från Logik, om du vill ha möjlighet att ta din diskmaskin med dig farten. Detta är en liten och diskret diskmaskin som kan användas mycket bra i hemmet på daglig basis, och sedan tas med på din semester eller till sommarstugan vid behov.

Därför bör du välja Logic bärbar bordsdiskmaskin LDW2PB19N

Om du letar du efter en bra diskmaskin kan du titta närmare på den här modellen från märket Logik. Med den här varianten får du en diskmaskin som är effektiv i drift, miljövänlig och inte kräver installation. Maskinen har också en något annorlunda design än andra diskmaskiner. Du kan t.ex. titta in i maskinen eftersom den har en genomskinlig front.

Denna modell har en bredd på 42 cm, vilket innebär att den inte tar upp hela bordets yta – eller var du än väljer att placera den. Dessutom tillhör den energiklass A, så den är i mitten av skalan för energi- och vattenförbrukning. Modellen är dock fortfarande en miljövänlig variant eftersom den bara använder 5 liter vatten per diskcykel.

Snabb och noggrann disk

Även om den här modellen är liten i sin konstruktion får du fortfarande full funktionalitet och effektivitet för pengarna. Maskinen är således utrustad med 6 olika program och 5 temperaturer, så att du kan diska igenom allt efter behov. Du kan t.ex. välj ett miljöprogram, ett Soak Wash-program för den smutsigare disken eller det speciella programmet för glas då maskinen huvudsakligen är fylld med glas. Naturligtvis finns det också ett snabbt program som du med fördel kan använda om disken behöver göras snabbt. Det snabbaste programmet varar bara 12 minuter!

Du kan också vara säker på att din disk är torr när maskinen är klar. Den är utrustad med en extra torkfunktion och en ångfunktion, så att innehållet inte behöver torkas av efter disk. Dessutom har maskinen en användarvänlig skärm som informerar dig om återstående tid för programmet, samt en timerfunktion, så att du kan starta programmet med en senare start. På så sätt kan du enkelt planera din tid. 

Ta med din diskmaskin på språng

Det mycket speciella med denna bordsmodell är att du har möjlighet att ta med den på språng. Du behöver alltså inte begränsa användningen av maskinen till hemma i köket, utan du kan också ta den med dig när du reser på semestern etc. Diskmaskinen väger bara 14 kg och behöver inte installeras, så det är enkelt att ta den med dig. Det enda du behöver för att vara säker på är att maskinen kan sitta vid ett eluttag och ett vattenavlopp så att den kan ta ut den mängd vatten som behövs när den behöver rengöras.

Vid köpet av denna maskin får du också en bestickkorg, vattenkanna och tratt för salt. Samtidigt har den ett inbyggt avkalkningssystem, så du behöver inte oroa dig för mycket för avkalkning av maskinen med jämna mellanrum. Observera att maskinen har en ljudnivå på 58 dB, vilket kan vara lite störande. Sätt därför inte på diskmaskinen precis innan du går och lägger dig om maskinen står nära där du sover.

Produktinformation

 • Höjd: 44 cm
 • Djup: 44 cm
 • Bredd: 42 cm
 • Vikt: 14 kg
 • Färg: Blå
 • Ljudnivå: 58 dB (A)
 • Antal program: 6 st 
 • Antal kuvert: 2 st
 • Årlig vattenförbrukning i genomsnitt: 1400 liter 
 • Genomsnittlig årlig energiförbrukning: 125 kWh/år
 • Energiklass: A
Det vi liker:
 • Möjlighet att transportera maskinen efter behov tack vare den lilla storleken
 • Bordsmodell som inte kräver installation.
 • Utvecklad med 6 program, så det finns gott om möjligheter för en noggrann disk
 • Bestickkorg, tratt för salt och vattenkanna ingår i köpet.

Vilken diskmaskin ska jag välja?

Det finns en mängd olika diskmaskiner, och det är naturligtvis helt upp till dig vilken variant du vill ha stående i ditt hem. Du kan till exempel välja modeller med både breda och smala konstruktioner, ett antal tekniker eller enklare maskiner, i ett stort antal färger osv.

Nedan kan du läsa mer om de vanligaste typerna av diskmaskiner baserat på maskinens storlek och konstruktion. På det sättet kan du få en bättre överblick över vilken typ av diskmaskin som passar bra in i ditt hem.

Inbyggda/integrerade diskmaskiner

Denna typ av diskmaskin är mycket vanlig och installeras vanligtvis under en köksbänk. Du har möjlighet att få en maskin med en mycket enkel front eller en front som smälter in i resten av köket. Så du väljer om det ska vara tydligt var din diskmaskin finns eller om den ska vara lite “dold”.

För de integrerade eller inbyggda diskmaskinerna är kontrollpanelen ofta placerad ovanpå dörren så att den inte syns i vardagen. Flera av dessa modeller har också ett integrerat ljus som indikerar när maskinen är igång, så att du inte öppnar dörren medan maskinen kör ett program.

Halvt integrerade diskmaskiner

Halvt integrerade diskmaskiner liknar inbyggda modeller eftersom de också finns under köksbänken. Med dessa modeller har du dock kontrollpanelen framför maskinen. Av den anledningen smälter inte dessa typer in på samma sätt med resten av köket. Dessutom har de ofta ett något annorlunda utseende än de inbyggda diskmaskinerna.

Fristående diskmaskiner

Även om de integrerade modellerna är mycket populära hos konsumenterna kan du ändå välja att köpa en fristående diskmaskin om du hellre vill ha en modell som inte finns under köksbordet. En fristående diskmaskin kan stå där du vill – förutsatt att den fortfarande kan anslutas till rätt uttag och avlopp. Så du har mer frihet att själv bestämma var din diskmaskin ska stå om du investerar i en fristående modell.

Dessutom har en fristående diskmaskin utvecklats med en komplett design, eftersom den måste se bra ut från alla vinklar. Du får därmed en maskin som har en fin klädsel både på framsidan, på toppen och på sidorna. Ofta kommer du också att kunna få dessa typer av diskmaskiner i olika färger så att de kan hjälpa till att fräscha upp hemmet.

Din diskmaskins storlek

Det finns ingen anledning till att du inte kan få en diskmaskin även om utrymmet i hemmet är lite trångt. Du kan investera i smala modeller som har en smalare bredd än vanliga maskiner, eller en diskmaskin som kan stå på bordet.

Den vanliga diskmaskinen

En traditionell diskmaskin har en bredd på ca. 60 cm. Du kan få dessa modeller i alla ovanstående typer, så det är helt upp till dig vilken du föredrar.

Den smala diskmaskinen

Om du har ett litet hus, en lägenhet eller bara ett litet kök kan det vara svårt att hitta plats för en diskmaskin. Det kan dock bara vara så att du vill ha en mindre modell, eftersom du inte tar upp så mycket utrymme i din diskmaskin åt gången. Oavsett anledningen till att du vill ha en mindre modell än en vanlig diskmaskin, ska du veta att det finns smala diskmaskiner som du med fördel kan investera i.

Dessa modeller är vanligtvis ca. 45 cm i bredd i motsats till den traditionella bredden på 60 cm. Med en smal diskmaskin behöver du inte alltid frigöra så mycket yta för din nya maskin.

Den höga diskmaskinen

Om ditt kök har en annan höjd än vanliga kök kan du behöva leta efter en diskmaskin som är högre i höjd än andra modeller – åtminstone om köksbänken är högre än normalt. När allt kommer omkring ser det snyggare ut om din diskmaskin ligger direkt under köksbordet snarare än att det finns ett konstigt utrymme mellan de två ytorna.

Diskmaskinen för bänken

Det är långt ifrån alla som har utrymme eller behöver en riktig diskmaskin – oavsett om den är normal i bredd eller en smalare modell. Om du är en av dem som vill ha en diskmaskin men inte har plats för den under köksbänken eller bara inte behöver en stor modell, eftersom du inte förväntar dig att använda diskmaskinen så ofta, kan du investera i en diskmaskin för bänken.

En sådan modell är praktiskt taget en minidiskmaskin som placeras ovanpå köksbänken snarare än under den. Du bestämmer också ofta själv om du vill att maskinen ska anslutas som en permanent lösning eller en manuell lösning, där du kan slå på och av den efter behov. Fördelen med en minidiskmaskin är att den är perfekt för 1 till 2 människors vardagskonsumtion och låter dig ha en diskmaskin, även om det inte finns så mycket utrymme i hemmet.

Anslutning och installation av diskmaskin

När du köper en ny diskmaskin kan du välja om du vill vara ansvarig för anslutning och installation eller om du hellre vill använda en professionell för jobbet. I själva verket är du välkommen att ansluta och installera din diskmaskin själv, om du vill, så länge maskinen är redo för installation. Samtidigt måste allt i ditt hem göras klart för installation av en diskmaskin, vilket det dock är om du måste byta ut den gamla modellen med en ny.

Du kan själv installera diskmaskinen om allt är klart för installation i förväg. Installationen måste följa myndigheternas föreskrifter, och det är ditt ansvar som ägare att den också gör det.

Så här installerar du din diskmaskin själv

Om du väljer att installera din diskmaskin utan professionell hjälp måste du vara helt säker på att du följer alla statliga bestämmelser. Samtidigt måste alla delar för installationen förberedas i förväg när du köper maskinen, så att installationen blir så enkel för dig som konsumenten som möjligt. Kom ihåg att det är ditt ansvar att allt går som det ska och är rätt. Du kan därför riskera att få problem med försäkringen om installationen inte görs korrekt.

Med det sagt är det inte alltför svårt att installera en ny diskmaskin om du vet lite om processen och maskinen är redo för direkt installation. Nedan kan du läsa mer om det vanliga sättet att montera diskmaskin på. Vi vill dock påpeka att processen kan förändras något från modell till modell, så kom ihåg att kolla in den variant du har köpt via bruksanvisningen.

 • Stäng av vattentillförseln så att du inte riskerar vattenskador under arbetet.
 • Se till att ta isär den gamla diskmaskinen och ta bort den så att det finns plats för den nya maskinen.
 • Kontrollera alltid i förväg om ledningarna och slangarna är som de ska vara. Om några delar saknas, fortsätt inte med monteringen!
 • Kom ihåg att installera både avlopps- och inloppsslang. Avloppsslangen ska vara på avloppet där du tog bort slangen från den gamla diskmaskinen.
 • Använd gärna en slangklämma för att fästa slangen korrekt.
 • Om din diskmaskin ska stå under en bänkskiva, kom ihåg att fästa en ångspärr under bänkskivan om det inte redan finns en. På så sätt minskar du risken för mögel etc.
 • Du kan sedan skjuta din diskmaskin på plats. Om den är fristående, placera den bara där det passar dig, men om den ska vara under en bänkskiva är det viktigt att du trycker in den ordentligt utan att några kablar fastnar.
 • Kom ihåg att justera din diskmaskin så att den står plant. Detta görs genom att justera höjden på maskinens ben. Om golvet är lite ojämnt kan det vara så att några av benen måste vara högre/lägre än andra.
 • Säkra din nya diskmaskin med skruvar på båda sidor.
 • För in vattenslangen under diskbänken vid kranen och se till att den är åtdragen så att inget vatten kan rinna ut.
 • Anslut diskmaskinen, slå på strömmen och vattnet och kontrollera att allt fungerar som det ska. Du kan med fördel starta ett diskprogram medan du kontrollerar att allt fungerar optimalt.

Tycker du att processen verkar lite för omfattande? Lyckligtvis har du alltid möjlighet att få hjälp av en professionell. Flera återförsäljare online erbjuder till och med leverans och installation, så att du både kan få din nya maskin levererad och installerad utan problem. Dessutom kommer flera att erbjuda att ta med sig din gamla maskin så att du inte behöver bry dig om den.

Underhåll och rengöring av diskmaskinen

Om du vill förlänga diskmaskinens livslängd bör du se till att underhålla den med jämna mellanrum. Detta kan bl.a. ske genom att du gör en avkalkning när du rengör maskinen, och kom ihåg att hälla salt och skölj på maskinen vid behov.

Vissa moderna diskmaskiner är utrustade med ett självrensande filter, så du behöver inte oroa dig för att tömma det. Men om din maskin inte innehåller ett självrensande filter, se till att rengöra det ibland för att avlägsna smuts och matrester. Du kan med fördel bara diska filtret rent med diskmedel och vatten.

Det kan också vara en bra idé att rengöra diskmaskinens sköljarmar när du avkalkar och rengör filtret. Du kan mycket väl riskera att matrester har fastnat i spolarmarna, vilket kan skapa belastning på pumpen på lång sikt, vilket sedan bidrar till snabbare slitningar. Vissa diskmaskiner, som de med filter för självrengöring, har ett specifikt rengöringsprogram som hanterar hela denna typ av underhåll. Om detta är fallet för din maskin kan du mycket väl starta det här programmet regelbundet för att ta bort matrester från maskinen – även om du inte omedelbart kan se dem när du tittar in i maskinen.

Avkalkning av diskmaskin

Diskar inte diskmaskinen längre så noggrant som tidigare? I det här fallet kan det vara ett tecken på att maskinen behöver avkalkas. En diskmaskin måste avkalkas, eftersom kalk i vattnet kan sätta sig på maskinens värmare om nivån inte hålls nere. Med kalk på värmaren börjar maskinen värmas långsammare vilket både resulterar i att mer energi går åt under disken och så hjälper det till att slita extra på diskmaskinen.

Mängden kalk i vattnet varierar från kommun till kommun, men det kan vara en bra idé att avkalka diskmaskinen ungefär en gång i månaden. På det sättet är du säker på att maskinen fungerar efter bästa möjliga förmåga. Du avkalkar snabbt med en speciell avkalkare. Här kan du välja mellan flytande medel eller speciella avkalkningstabletter för diskmaskiner.

Citronsyra i diskmaskinen

Om du vill ha ett alternativ till avkalkning med vätska eller tabletter kan du alltid använda pulver med citronsyra. Citronsyran ska finnas direkt i diskmedlet, varefter du kör ett diskprogram (utan innehåll). Du kan med fördel köra ett annat program efteråt för att se till att alla rester diskas ur maskinen. Sedan ska det vara klart att diska ordentligt igen.

Vad får inte komma i diskmaskinen?

En diskmaskin är extremt praktisk, eftersom du i så fall inte behöver stå och kämpa med disken dagligen. Å andra sidan finns det några saker som inte ska komma in i diskmaskinen. Istället bör de diskas för hand med vanlig diskmedel och diskborste. Nedan kan du läsa vad du inte får lägga i diskmaskinen.

 • Köksknivar: Tyvärr riskerar de flesta köksknivar att bli slöa om de diskas i diskmaskin. Flera moderna köksknivar innehåller emellertid ett högt innehåll av krom, vilket innebär att de bättre tål en resa i diskmaskinen. Vi skulle dock rekommendera det ändå, eftersom det är synd att förstöra kniven bara för att bli av med disken.
 • Köksredskap i trä: Både träskedar, knivar med trähandtag etc., bör du undvika att slänga in i diskmaskinen. Vissa varianter tål det säkert mycket bra, men du riskerar att produkterna skadas över tid. Till exempel kan träet spricka, se blekt ut eller helt enkelt gå sönder på något sätt.
 • Fint glas: Fint glas, som kristallglas eller glas med dekorationer, och porslin bör inte komma in i diskmaskinen. De kan t.ex. utveckla glaspest eller bli förvrängt. Om du behöver diska dessa typer av glas i diskmaskinen måste du se till att din modell har en särskilt skonsam disk för glas där temperaturen inte är för hög.
 • Stekpannor och grytor: Det kan verka som ett bra beslut att kasta in grytor och stekpannor i diskmaskinen, eftersom du då undviker mer disk. Problemet är bara att du riskerar att ytan förändras när maskinen diskas. Samtidigt kan användbarheten minskas genom regelbunden disk i diskmaskinen.
 • Föremål av aluminium, koppar, rostfritt stål, etc.: Återigen måste vi påpeka att detta råd inte gäller alla modeller, eftersom vissa produkter är tillverkade i hög kvalitet och därför tål en sväng i diskmaskinen. Det ses emellertid ofta att produkter av dessa typer av material förstörs av maskindisk.
 • Plastbehållare: Det är långt ifrån alla plastbehållare som tål maskindisk. Du måste därför vara säker på att dina plastbehållare tål värmen eller bara diskar dem vid låga temperaturer.

FAQ

Vilken diskmaskin är bäst?

Detta test kan dra slutsatsen att en Bosch SMV68MD02E Series 6 Integrable Diskmaskin är den bästa diskmaskinen på marknaden just nu. Men om du letar efter en speciell typ av diskmaskin finns det också en mängd andra bra maskiner.

Hur mycket underhåll kräver en diskmaskin?

Det beror lite på vilken typ av diskmaskin du köper, hur mycket underhåll den kräver. Om du väljer en av modellerna från den här listan kan du dock komma undan med minimalt underhåll, eftersom de flesta klarar det mesta själva.

Vad kostar en diskmaskin?

Priset på diskmaskin varierar mycket beroende på vilken modell och märke du föredrar. I allmänhet kan du dock hitta en bra modell för cirka 5 000 kronor, men du kan också spendera lite mer och få en variant med fler funktioner.