Brödkniv bäst i test 2022

1
Global G-9 22 cm

Global är något av en Gud när det kommer till knivar av hög kvalitet. Med denna klassiska Global G-9 kan du vara säker på att få den bästa brödkniven som garanterar jämna, fina skivor. Därför ska du välja Global G-9 22 cm Säg knivar av hög kvalitet och de allra flesta tänker direkt på Global - och det med all rätt. Sedan 1985 har de levererat bra knivar, och denna brödkniven G-9 är inget undantag.…

Kolla Priset →
TESTVINDER
 PrisBilligst hos 
Global G-9 22 cm 1.047 kr. Kitchentime SE
Victorinox 5.2930.36 26 cm##
Yaxell Zen 35508 23 cm 1.660 kr. Kitchentime SE
Global GS-61 16 cm 1.059 kr. Electrolux Home
Fiskars Hard Edge 1054945 22 cm 374,25 kr. Magasin.se
Sabatier Trompette 103345 20 cm 299 kr. Freakykitchen

“Det är det bästa sedan skivat bröd” – visst har du väl hört detta uttryck, kanske använt det själv? Många svenskar brukar just säga att det skivade brödet är en av världens bästa uppfinningar. Visst ligger något i det, men vi skulle vilja röra om i grytan och säga att en nybakad limpa eller ett gäng frallor är det allra bästa – och det måste du väl hålla med om?

Men, en smakrik limpa med krispigt yttre och saftigt inkråm går inte, även om man ibland skulle vilja, att sluka hel – utan kräver sina perfekta skivor, som kräver sin perfekta… Vadå? Just det, sin perfekta brödkniv. Tur då att du har hittat hit, för i detta test presenterar vi de 6 bästa brödknivarna på marknaden. 

Vi guidar dig till de bästa brödknivarna som ligger bra i handen, har en väl avvägd tandad egg och du kan ha glädje av i många år framöver. Så skjutsa in brödet i ugnen och gör dig redo för perfekta skivor!

Global G-9 22 cm – Brödkniv bäst i test

Global är något av en Gud när det kommer till knivar av hög kvalitet. Med denna klassiska Global G-9 kan du vara säker på att få den bästa brödkniven som garanterar jämna, fina skivor.

Därför ska du välja Global G-9 22 cm

Säg knivar av hög kvalitet och de allra flesta tänker direkt på Global – och det med all rätt. Sedan 1985 har de levererat bra knivar, och denna brödkniven G-9 är inget undantag. Med denna kan du på ett enkelt sätt skära igenom alla typer av bröd som om de vore smör. Tack vare dess perfekt avvägda egg – inte för tjock och grov, men heller inte för instabil – kan du samtidigt använda den till grönsaker.

Global G-9 22 cm är tillverkad av japanska knivmästare i just Japan, och det märks! De kan sina knivar! Denna brödkniven är tillverkad av Globals karaktäristiska material Cromova 18 rostfritt stål. Det är ett väldigt hårt och slitstarkt material med utmärkt skärpa som varar länge. Skaftet, vilket totalt gör kniven till 34 cm, är även det tillverkat av rostfritt stål, och har en hålighet som är fylld med sand som gör att kniven får rätt balans. Sammantaget den bästa brödkniven!

Det vi liker:
 • Tillverkad i hållbart material i form av rostfritt stål vilket gör att den håller länge
 • Perfekt tandad egg – tar sig igenom vilken typ av bröd som helst
 • Bladet går sömlöst över i handtaget vilket ger ett stilrent intryck
 • Lagom storlek på 22 cm
 • Uppskattad av såväl professionella- som hemmakockar
 • Imponerande hårdhet på 55 HRC
Det vi ikke liker:
 • Vissa önskar att handtaget hade varit lite tjockare

Victorinox 5.2930.36 26 cm – Bästa diskmaskinssäkra

Schweiziska Victorinox kommer här med en robust och rejäl kniv på 26 cm som låter dig skära igenom bröd som om det vore smör. Detta samtidigt som du håller i dess fina handtag av rosenträ. 

Därför ska du välja Victorinox 5.2930.36 26 cm

Alla vet att Japan är mästare på knivar, men här kommer Victorinox och visar att även Schweizare kan sin sak! Detta bevisas genom denna Victorinox brödkniv som på allra bästa sätt tar sig igenom all sorts bröd – allt från en limpa hård skorpa till en mindre fralla. Knivbladet är ett flexibelt och vågtandat på 26 cm, vilket gör att du får gott om plats att skära i större limpor. 

Denna Victorinox brödkniv skulle man kunna säga har en klassisk brödknivsdesign med ett fint handtag i rosenträ. Som om inte allt detta vore nog kan den, tvärtemot många andra brödknivar, diskas i diskmaskinen. Smidigt och skönt! Betyder då alla dessa fina egenskaper att du behöver tömma hela plånboken för att få tag på denna Victorinox brödkniv? Nej – tvärtom är denna brödkniven på Victorinox en mycket prisvärd brödkniv. Helt klart en av de bästa på marknaden!

Det vi liker:
 • Går att diska i diskmaskinen – inte många brödknivar tål detta
 • Fint handtag i rosenträ
 • Säljs till ett plånboksvänligt pris
 • Bra allround-modell – funkar både att skära bröd, och fisk och grönsaker
 • Flexibelt blad
Det vi ikke liker:
 • Handtaget i trä kan bli lite halt om det blir blött

Yaxell Zen 35508 23 cm – Bästa premium

För dig som inte vill kompromissa med en enda centimeter eller gram av varken din kniv eller smörgås är denna högkvalitativa brödkniv från Yaxell helrätt! Både snygg och smart design.

Därför ska du välja Yaxell Zen 35508 23 cm

Japanskt hantverk när det är som bäst! Så kan man sammanfatta denna Yaxell Zen brödkniv, som med sina 37 lager (ja, 37!) av rostfritt stål gör att du enkelt kan ta dig igenom vilket bröd som helst. Det är 18 lager hårt och mjukt stål som varvas på var sin sida om den starka kärnan av VG-10 stål.

Dessa lager bildar det riktigt fina damaskus-mönstret. Fint och funktionellt! Som en sista finish poleras bladet som därmed blir så bra att du kan spegla dig i det. Givetvis ska ju en av marknadens bästa brödknivar även ha ett ergonomiskt handtag, och det checkar denna Yaxell-kniv av, tack vare sitt stabila handtag i svart Mikarta med dubbla högblanka nitar. Mikarta är ett material som är bakterieavvisande, vilket bidrar till den så viktiga hy

Det vi liker:
 • Består av 37 lager rostfritt stål vilket ger oslagbar skärpa och stabilitet
 • Smart och snygg design med damaskusmönster
 • Kniven gör att allt bröd går att skära igenom som smör
 • Handtaget är tillverkat i hållbart Mikarta
Det vi ikke liker:
 • Säljs till ett högt pris som inte alla är beredda att betala

Global GS-61 16 cm – Bästa mindre

Globals standard brödkniv på 22 cm i all ära – men det finns gånger då en mindre brödkniv kommer alldeles utmärkt till pass, och då kan vi alla glädjas åt att denna GS-61 har alla de fantastiska fördelar som vår testvinnare, bara i ett mindre format!

Därför ska du välja Global GS-61 16 cm

Att kungen av knivar, Global, levererar en mindre brödkniv är något vi absolut hyllar, och det av flera anledningar. Dels är en mindre kniv som denna enklare att hantera, till skillnad från en kniv med ett långt blad på 30 cm. Det blir i högre grad som en förlängd hand. Dessutom är handtaget något mindre, vilket gör att den passar många kvinnor med mindre händer bättre – eller kanske som present till den yngre mästerkocken?

Betyder då denna mindre storlek att den är mindre kapabel till att på bästa sätt ta sig igenom all typ av bröd och grönsaker eller kött? Nix, absolut inte – utan alla fina fördelar som Global levererar till sina standard köksknivar finns här. Detta inkluderar deras karaktäristiska 18 Cromova stål och karaktäristiskt snäva vinkel på 12 grader. Allt som allt bäst i test av marknadens mindre brödknivar!

Det vi liker:
 • Mindre storlek vilket gör att den är enkel att hantera och förvara
 • Tillverkad i rostfritt stål (Cromova 18) vilket gör att den håller länge
 • Väl avvägd tandad egg som funkar till att både skära bröd och sallad
 • Eggen har Globals karaktäristiskt snäva vinkel på 12 grader
 • Bladet går sömlöst över i handtaget vilket ger ett stilrent intryck
 • Handtaget passar extra bra för de med mindre händer
Det vi ikke liker:
 • Trots att denna brödkniven är mindre, är den inte särskilt mycket billigare än andra brödknivar

Fiskars Hard Edge 1054945 22 cm – Bästa billiga

Fiskars är en riktig klassiker i många svenska hem som prioriterar hållbara köksredskap att njuta av i många år till ett lågt pris – och här kan samlingen utökas med en vass och bra brödkniv!

Därför ska du välja Fiskars Hard Edge 1054945 22 cm

Brödknivar för några tusen kronor i all ära – men ibland kan man känna att det räcker med några hundra kronor, och vill man samtidigt ha hög kvalitet kan man inte hitta något bättre än denna Fiskars Hard Edge brödkniv! Namnet Hard Edge avslöjar även en del av dess fantastiska fördelar, då bladet är hårt och vasst. 

Tack vare att det är tillverkat med den revolutionerande LZR-EDGE-teknik håller sig bladet skarpt – och det under lång tid framöver. Till och med fyra gånger längre än många andra brödknivar. Den har en hårdhet på fina 52 HRC, vilket återigen bekräftar dess fina hållbarhet och skärpa. Du kommer även känna att kniven ligger bra i handen, tack vare dess ergonomiska soft grip-grepp med ett tredimensionellt mönster. Tack Fiskars för att ni ger oss jämna brödskivor utan smul till ett bra pris!

Det vi liker:
 • Tål att diskas i diskmaskinen – smidigt och sparar tid
 • Har en hårdhet på 52 HRC
 • Kniven säljs till ett bra pris
 • Utrustad med ett ergonomiskt soft grip-grepp som ligger bra i handen
 • Vasst blad i tjockt rostfritt stål
 • Tillverkad med LZR-EDGE™-teknik för bra användning under lång tid
Det vi ikke liker:
 • Handtaget i plast kan ge ett lite billigt intryck

Sabatier Trompette 103345 20 cm – Bästa allround

En sak är säker – och det är att fransmän är riktiga proffs i köket, och här kommer franska Sabatier Trompette med en riktigt bra och prisvärd brödkniv, som samtidigt fungerar utmärkt att skära annan mat med. Mycket för pengarna! 

Därför ska du välja Sabatier Trompette 103345 20 cm

Att göra plats i kökslådan och plånboken för massa olika knivar – allt från en egen brödkniv för bröd till en egen kockkniv för kött och till och med en egen kockkniv även för grönsaker är inte alla så sugna på. Då kommer denna brödkniv från Sabatier Trompette till undsättning! Med sin vassa tandade egg är den specialiserad på att skära bröd, men fungerar även utmärkt till andra sorters mat.

Man kan alltså lätt konstatera att du här får mycket för pengarna. Kvalitén är i äkta fransk stil – alltså hög. Det kan bland annat hänföras till dess starka blad i rostfritt högkolhaltigt stål samt handtaget i konstmaterial med tre nitar som ger kniven ett exklusivt intryck. Du sparar inte bara plats och pengar med denna brödkniven – utan även tid, tack vare att den unikt nog går att diska i diskmaskinen. Allt som allt en mycket bra brödkniv – bäst i test på sitt sätt.

Det vi liker:
 • ‘Allt i 1’ – gör att du inte behöver köpa massa olika köksknivar för frukt, grönsaker, kött, fisk osv.
 • Går att diska i diskmaskinen vilket sparar tid
 • Tillverkat i rostfritt högkolhaltigt stål
 • Är en billig modell som ser exklusiv ut
 • Helsmitt blad på 20 centimeter tillsammans med kärnan i handtaget ger kniven en skön balans
 • Genomtänkt material med hårdhet på 50 – 54 Rockwell
Det vi ikke liker:
 • Bladet är endast slipat på ena sidan så det kan vara lite svårt att skära raka skivor

Så väljer du den bästa brödkniven

Nu när du har koll på vilka brödknivar på marknaden som är de som är bäst i test inom olika kategorier är det dags att bli redo att välja bland dem för att hitta den bästa brödkniven för just dig. Det kan trots allt vara svårt att avgöra vilken brödkniv som faktiskt är bäst för dig.

Vi rekommenderar att du prioriterar en modell som uppfyller kriterierna nedan. På så sätt kan du vara säker på att du får en brödkniv som fungerar bra för att skära jämna skivor bröd och är bekväm och säker att använda.

Sömlöst handtag

Det lönar sig att satsa på en brödkniv där handtaget sömlöst går över i bladet. Detta bidrar till en högre nivå av hygien i köket, eftersom att juicer och matrester inte lika lätt kommer att kunna fastna i skarven mellan handtag och blad. Det kan vara en risk med en kniv med skarvar om man inte får kniven ordentligt rengjord.

Givetvis är hygienaspekten viktigast, men vi kan ju ändå inte låta bli att lyfta att det ju även kan se snyggt ut med denna sömlösa design. Ett annat tips för ökad hygien är att välja en kniv med ett Mikarta-handtag. Det är nämligen ett bakterieavvisande material som är en smidig väg till bättre hygien i köket.

Ergonomiskt handtag

För att säkerställa hög komfort och optimal kontroll över brödkniven, vilket bidrar till att minska risken för olyckor, är det ett bra idé att prioritera en modell med ergonomiskt handtag.

Vissa brödknivar har ett handtag i soft grip-plast, medan andra i högkvalitativt trä eller rostfritt stål. För att veta vilken typ av handtag som passar dig bäst – vilken kniv som ligger bra i just din hand, rekommenderar vi att du provar dig fram. Vissa brödknivar, såsom den mindre modellen från Global i testet ovan, har ett mindre handtag för mindre händer, för att nämna ett exempel.

Utöver ett bra grepp för just dig, ska knivens handtag också bidra till att den håller sig lätt i vikt, och vissa är även fyllda med sand för optimal balans.

Design

Funktionalitet är absolut viktigast när det kommer till en bra brödkniv – men som mycket annat i köket skadar det ju inte om produkten är både fin och funktionell?

Så, du bör självklart också ta några funderingar kring vilken design du föredrar på din brödkniv. Vad tycker du är snygg design? Ska den helst vara helt stilren eller föredrar du en modell som sticker ut lite mer?

Storlek

Som du säkert har märkt ligger standardstorleken på de flesta brödknivar många gånger kring på 20 cm till 24 cm. Detta avser alltså bladets längd, och till det adderas ju även knivens handtag. Det finns även knivar med längre blad, och kortare. Det är först och främst upp till dig vad du föredrar.

Vissa upplever att de får en närmare känsla och bättre kontroll med en något kortare brödkniv – att det ger känslan av en förlängd hand. Samtidigt är ju vissa limpor rätt stora, så andra känner sig begränsade då de arbetar med något kortare än 23 centimeter. Så tänk efter vad du behöver brödkniven till (hur ser ditt favoritbröd ut?!) och håll koll på storleken. För ja, den har betydelse här!

Rengöring

Vi diskuterade vikten av hygien en del i början av detta avsnitt – att du ska se till att inga matrester fastnar vid handtaget. Vi vill verkligen trycka på vikten av att rengöra kniven på ett bra sätt. Vissa brödknivar kan faktiskt diskas i diskmaskinen, och då är du ju säker på att alla rester fås bort och bakterier dör. Då är din brödkniv på redo för nästa gång du ska skära något gott!

För bästa hållbarhet rekommenderas dock att du diskar din brödkniv för hand, då diskmaskinen kan slita onödigt på den. Oavsett är det önskvärt att du torkar av kniven snabbt efter med en ren handduk.

Hårdhet

Hårdheten på en brödkniv mäts enligt Rockwell-skalan. Hårdheten ger dig en indikation på hur tålig och vass kniven är över tid. Ju högre hårdhet desto bättre kniv – en kniv som skär igenom det mesta väldigt, väldigt bra.

Hårdheten uttrycks i HRC, och du bör särskilt spana efter värden högre än 50 HRC. Då kommer du att få hem en vass kniv, både bokstavligen och symboliskt!

Slipning av brödkniv

Generellt när man slipar en kökskniv används slipstål, slipsten eller elektrisk slipning. Det råder delade meningar om hur du bäst slipar din brödkniv. Man måste vara lite mer medveten om slipningen av en sådan variant, då det för vissa modeller inte är helt optimalt att slipa på tänderna som sitter på bladet.

Vi rekommenderar att du frågar återförsäljaren om det är något du behöver tänka på innan du börjar slipa brödkniven. Och om det finns några förmaningar kan du alltid skicka in kniven till olika knivhandlare – de har ofta en sliptjänst som du kan använda dig av.

Men om du har modet att klara uppgiften själv, och din kniv tål vanlig slipning, kommer här en steg-för-steg-guide för hur du kommer igång med att slipa en brödkniv med ett slipstål:

 • Placera kniven med spetsen ner i en skärbräda, bord etc.
 • Stöd knivens blad med tummen och lägg dess egg på slipstålet i en vinkel på 10 till 15 grader
 • Stryk sedan försiktigt knivens egg över järnet från hylsan till spetsen (området närmast handtaget till spetsen)
 • Lägg inte på någon kraft – så tryck inte kniven mot järnet
 • Fortsätt med denna rörelse fram och tillbaka

Har du inget slipstål tillgängligt? I så fall kan du läsa vårt test av knivslipare, där du kan få en översikt över de bästa modellerna och få hjälp med hur du väljer rätt för dig. I det testet går vi igenom olika typer av knivslipar – såväl elektriska som slipstål och slipstenar så att du kan hitta rätt för dig.

FAQ

Vilken brödkniv är bäst i test?

Global G-9 22 cm är den brödkniv som är bäst i test, då den är praktisk, pålitlig och prisvärd för både proffs- och hemmakocken. De andra modellerna är dock bra på sina sätt!

Hur sköter jag om brödkniven bäst?

För optimal hållbarhet är det viktigt att du sköter om din brödkniv - diska den efter användning, gärna för hand, och torka väl, slipa den med jämna mellanrum och förvara den skild från andra knivar.