Brandvarnare test

1
Nexa KD-134A 2-pack

Nexa är en etablerad tillverkare av olika produkter för brandsäkerhet i hemmet, så de har all viktig kompetens för att även kunna erbjuda den bästa brandvarnaren 2021. Eller snarare, DE brandvarnare som är bäst i test - då detta är ett 2-pack. Mer info Nexa beskriver själva att de “skapar trygga och smarta hem” - och detta är en optisk brandvarnare i form av Nexa KD-134A som i allra högsta grad bidrar till det. Eller…

Kolla Priset →
TESTVINDER
 PrisBilligst hos 
Nexa KD-134A 2-pack 93 kr. Proffsmagasinet
Google Nest Protect 1.395 kr. tink
Fibaro FGSD-002 508 kr. Compumail
Nedis WiFi Smoke Detector##
Cleverio Smart 699 kr. Kjell & Company
SikkertHjem S6evo 223 kr. Badshop
Vivanco SD 3-pack 528 kr. Cdon

Ett måste i alla hem är en brandvarnare. Det bör ses som lika självklart som en säng, kylskåp, förvaring – you name it. Det skulle kunna sägas vara en enkel och billig livförsäkring, både för dig själv, dina saker och eventuella grannar. Brandvarnare har säkrat våra hem i ungefär 50 år, och har gått från att ha varit relativt enkla apparater som högt larmar vid då rök upptäcks, till att kunna vara riktigt intelligent teknik idag.

I detta test av brandvarnare har vi samlat de modeller som är bäst i test på sina sätt, så att du ska kunna hitta den brandvarnare som passar dig bäst. Vi går även igenom hur du väljer bland marknadens olika brandvarnare, och presenterar annan intressant info – så läs vidare!

Nexa KD-134A 2-pack – Brandvarnare bäst i test

Nexa är en etablerad tillverkare av olika produkter för brandsäkerhet i hemmet, så de har all viktig kompetens för att även kunna erbjuda den bästa brandvarnaren 2021. Eller snarare, DE brandvarnare som är bäst i test – då detta är ett 2-pack.

Mer info

Nexa beskriver själva att de “skapar trygga och smarta hem” – och detta är en optisk brandvarnare i form av Nexa KD-134A som i allra högsta grad bidrar till det. Eller det är snarare med rätt att prata om dessa brandvarnare, då du i detta paket får två stycken brandvarnare. Att få två stycken från början kan vara den kicken i baken som många behöver för att optimalt säkra sitt hem, och inte aktivt behöva köpa dubbla uppsättningar själv. Det finns nämligen stora fördelar med att sprida ut brandvarnare i sitt hem, då för få av dem kan få katastrofala konsekvenser.

Då kanske du undrar om du behöver betala ett dubbelt så högt pris för detta paket? Svaret är nej, för Nexa KD-134A säljs fortfarande till ett lågt pris. Att komma undan med en högklassig försäkring för sitt liv, saker och eventuellt grannar för under hundralappen är fantastiskt. Däremot kan det ju vara så att om du har ett ännu större hem, kan du behöva fler än två brandvarnare. 

Modellen Nexa KD-134A upptäcker både synlig och osynlig rök och är i övrigt en riktigt enkel brandvarnare. De som vill ha en smartare modell som går att koppla ihop smart med olika typer av teknik får kolla vidare. För de som däremot uppskattar snabb och enkel installation till ett lågt pris där batterier, plugg och skruv för montering ingår i köpet är detta en optisk brandvarnare och ett utmärkt val. Som om inte detta vore nog är det ett miljövänligt alternativ utan radioaktiva ämnen. Sammantaget bästa brandvarnaren 2021!

Det vi liker:
 • Säljs till ett plånboksvänligt pris där du får 2 stycken i ett paket
 • Enkel installation
 • Att få två brandvarnare redan från början ökar säkerheten avsevärt
 • Larmar med en svag signal då batteriet håller på att ta slut
 • Bra ljudnivå på 85 decibel på 3 meter
 • Levereras med batterier, plugg och skruv för montering
Det vi ikke liker:
 • Kan vara svårt att höra att batteriet är på väg att ta slut
 • Kan upplevas vara i enklaste laget utan att kunna koppla samman med teknik

Google Nest Protect – Bästa smarta

Allt mer i våra liv blir intelligent och en del av Internet of things – alltså att vardagsföremål i våra hem på sätt och vis själva får liv. Brandvarnare är numer inget undantag, och där denna brandvarnare från Google ett utmärkt val – bästa brandvarnaren som du kan hitta bland marknadens smarta brandvarnare. Dessutom fin hållbarhet på 10 år!

Mer info

Jag vet inte hur du känner, men jag kan ibland uppleva det som konstigt om jag inte kan kontrollera vissa grejer hemma med min mobil. Man har blivit så van att kunna kolla allt från hemlarm till bilen med mobilen, att man tar för givet att det ska vara möjligt även med andra saker såsom kylskåp och brandvarnare. Numer kan åtminstone brandvarnare räknas in till “medlem av Internet of things” då Google här har utvecklat en smart brandvarnare.

Man kan nästan höra på namnet att detta är en trygg brandvarnare, i hur det skyddar ens bo. Att det dessutom är Google, världsledande inom teknik, som har utvecklat brandvarnaren och du därmed kan lita på smidig ihopkoppling och så vidare är fint. Skulle dess batteri eller funktionalitet börja svaja får du meddelande om det via olika färger och signal.

Allt såhär långt är bra i teorin – men hur är det då i praktiken, när det kommer till att skydda hemmet från brand? Toppklass! Denna brandvarnare känner med avancerade sensorer tidigt av en brand och skickar tidigt varning till din smartphone, så att larmet inte behöver utlösas om det inte är brådskande. Brandvarnarens sensorer har en livslängd på upp till 10 år och den utför hundratals kontroller varje dag så du får bästa tänkbara skydd i ditt hem.

Risken för falsklarm är liten då dess split-spektrum sensorn kan upptäcka rök i luften och kan urskilja rök från vattenånga så du blir varnad om det tar fyr i din fritös men slipper larm om du kokar vatten. CO-sensorn känner av nivån av dödlig kolmonoxid i luften och varnar dig om nivån blir hög. Värmesensorn kan känna avvikelser i temperaturen med en noggrannhet på 1 grad så du får en varning vid brand ditt hem, och inte bara har för många tända ljus. Sammantaget en väldigt bra brandvarnare – bästa brandvarnaren som du kan hitta bland marknadens smarta.

Det vi liker:
 • Meddelar om eventuell brand via mobilen
 • Kan kopplas ihop med andra Nest-produkter i hemmet
 • Avancerade sensorer med en hållbarhet på upp till 10 år
 • Sensorn känner skillnad på olika typer av rök/luft
 • Varning via ljus i olika färger och röst om något avviker från det normala med larmet
Det vi ikke liker:
 • Hög prisklass
 • Kan upplevas som krångligt att behöva ha tillgång till ständig uppkoppling

Fibaro FGSD-002 – Bästa med högst ljudnivå

Denna brandvarnare från Fibaro säkerställer att du inte kan missa rökutveckling i hemmet. Detta gäller oavsett om du befinner dig just hemma, eller är iväg, då du både kan meddelas om det via den tillhörande appen, tack vare z-wave uppkoppling, eller dess höga signal på 90 dB. Bästa brandvarnaren du kan hitta med så hög ljudnivå!

Mer info

Man kan aldrig vara säker nog kring säkerheten i sitt hem, och då är det lika bra att helgardera sig med denna fina brandvarnare från Fibaro. Oavsett om du är hemma eller inte kan du här genom mobilen direkt få veta om rökutveckling är på gång i ditt hem. Är du hemma hör du först och främst dess höga signal på 90 dB – snäppet högre än de tidigare brandvarnarna i detta test. Är du däremot iväg får du snabbt ett meddelande i appen.

Du behöver då bara ladda ner den användarvänliga Hornbach Smart Home-appen, och så sköter den resten. Den batteridrivna enheten är liten och lätt, både i montering och i designen som är diskret. Brandvarnaren får ström från ett batteri och avger en ljudsignal när batteriet håller på att ta slut. På tal om livslängd: det är 10 års livslängd på detektorn.

När brandvarnaren tjuter lyser samtidigt färgade LED-lampor, så att du kommer inte behöva tveka kring huruvida den är säker eller fungerar. Som du kanske anar har den inte riktigt alla de smarta funktioner såsom röst som Google Nest Protect. har, och förmågan att vara en av marknadens seriekopplade brandvarnare. Däremot är dess ljudnivå bland de högsta på hela 90 dB – bland det högsta du kan hitta.

Det vi liker:
 • Smart röklarm till ett lägre pris än många andra smarta
 • “Blackbox”-funktionen registrerar rök- och temperaturvärden i ett internt minne som vid behov kan avläsas
 • Meddelar vid rökutveckling via appen med z-wave, oavsett om du är hemma eller iväg
 • Hög ljudnivå på 90 dB
 • 10 års livslängd på detektorn
Det vi ikke liker:
 • Fungerar endast i kombination med en motsvarande gateway (t.ex. Smart home by hornbach Gateway)
 • Kan upplevas som lite väl enkel för att vara ett smart brandlarm

Nedis WiFi Smoke Detector – Bästa budget smarta

Samtidigt som man vill ha en smart brandvarnare för att kunna säkerställa optimal säkerhet i sitt hem via mobilen är man kanske inte sugen på att spendera över tusenlappen på en brandvarnare, särskilt om det krävs flera brandvarnare. Då är denna smarta brandvarnare Nedis WiFi Smoke Detector ett utmärkt alternativ.

Mer info

Smarta brandvarnare måste inte kosta en halv förmögenhet. Det är fortfarande möjligt att du kan känna dig trygg och ha full kontroll på ditt hem genom mobilen med en smart brandvarnare till ett lågt pris. Detta tack vare denna brandvarnare: Nedis WiFi Smart som inte kompromissar med vare sig pris eller kvalitet.

Nedis Smoke Detector är en brandvarnare med dubbla sensorer som du ansluter till ditt trådlösa hemnätverk. Direkt då någon av de högkvalitativa sensorerna på brandvarnaren löses ut skickas en notis till din smartphone, så att du får information om du är iväg. Samtidigt som detta sker börjar den integrerade sirenen på så mycket som 90 dB ljuda för att varna personer på plats. På så sätt kan du känna tryggheten i att alltid veta ifall något skulle inträffa, oavsett var du är – hemma eller iväg.

Det som också gör denna brandvarnaren till en av de bästa är att den kan känna av både rök och värme. Inget lämnas åt slumpen! Teknik-mässigt kan du koppla samman brandvarnaren med de eventuella andra SmartLife-produkter du har. Alla produkter som ingår i Nedis SmartLife-serien fungerar nämligen på samma sätt. Det är bara att ansluta dem till ditt WiFi-nätverk, sedan styr du samtliga produkter via en och samma app. Du kan även programmera så att till exempel lamporna börjar blinka när Nedis WiFi Smoke Detector går igång – kanonbra lösning för de med hörselnedsättning. Bästa brandvarnaren som är smart och billig!

Det vi liker:
 • Hög signal på 90 dB
 • Kan kopplas ihop med annan SmartLife-teknik i hemmet så att t.ex. lampor börjar blinka vid larm
 • Säljs till ett lågt pris
 • Känner av både värme och rök
 • Enkel att installera
Det vi ikke liker:
 • Något snävare driftområde än vissa andra brandvarnare, på 5 – 37 grader

Cleverio Smart – Rök- och värmedetektor med användarvänlig app

Här har vi ytterligare en smart trådlös brandvarnare, och denna gång från Cleverio. Det finns således ett antal olika smarta modeller att välja bland, och denna är perfekt för dig som vill kunna kontrollera hemmet och brandvarnaren via appen och koppla ihop en trådlös brandvarnare med annan teknik hemma till ett lågt pris. 

Mer info

I takt med att vi nu presenterar marknadens bästa brandvarnare en efter en ser du att de flesta är smarta modeller. Det börjar alltså bli standard idag, och det har flera fördelar! Konkurrens utvecklar, som det heter, och därmed finns förfinad och högkvalitativ teknik även i denna brandvarnare från Cleverio. 

Den larmar både vid rök och hög värmeutveckling, så ingenting lämnas åt slumpen. Skulle detta hända får du notis direkt i mobilen via larm, så du kan alltså befinna dig både hemma och iväg med full kontroll. Du styr och följer allting via en användarvänlig app. En smart detalj med brandvarnaren från Cleverio är att du, likt den ovan i Nedis SmartLife, kan koppla larmet med lampor och annat i hemmet för att göra signalen ännu tydligare visuellt.

När det kommer till ihopparning med annan teknik och installationsmässigt är den enkel. Den kan enkelt monteras med medföljande skruv och plugg. Som extra plus är den miljövänlig och innehåller inga radioaktiva ämnen. Vidare uppfyller kraven i EN 14604 / CE. Till sist kan man med denna brandvarnaren kan man även konstatera att konkurrens har en förmåga att även pressa priset, då denna säljs till ett lågt pris. 

Det vi liker:
 • Trådlös brandvarnare som kan kopplas ihop och trigga andra enheter som lampor och fjärrströmbrytare i hemmet
 • Smart teknik med relevant information direkt i mobilen
 • Tillhör en låg prisklass
 • Känner av både rök och värme
 • Testad och godkänd på en rad aspekter såsom fuktkänslighet
Det vi ikke liker:
 • Kräver veckovis funktionskontroll och rengöring

SikkertHjem S6evo – Meddelas om rökutveckling direkt i flera mobiler

Detta är ett trådlöst optiskt röklarm från danska tillverkaren SikkertHjem som på ett mycket smart sätt är kopplad till din telefon så att du därigenom kan få information om när något inte är som det ska kopplat till rökutveckling.

Mer info

Marknaden för brandlarm är kanske inte direkt den optimala för den med beslutsångest – för det finns som du börjar märka flera brandvarnare från olika tillverkare, som trots allt är relativt lika varandra. Det viktigaste är ju givetvis att brandvarnaren är pålitlig, och på den punkten kan även modellen från SikkertHjem räknas in.

SikkertHjem S6evo fungerar som så att röklarmet söker efter rökpartiklar i ditt hem, och då rökpartiklar registreras kommer en trådlös signal att skickas till din S6evo™ SmartBox. Denna behöver du alltså ha tillgång till, för att den sedan ska utlösa larmet och alla anslutna sirener. Samtidigt som detta sker skickas ett meddelande till alla personer som du har valt för att informera dom om händelsen. Tydligt och säkert!

För att vara på säkra sidan rekommenderas att ett röklarm ska installeras i varje sovrum, samt andra riskabla rum såsom kök, kontor och garage. Detta innebär dock inte att du behöver ruineras om du väljer detta röklarm från SikkertHjem, då det säljs till ett relativt lågt pris för att vara ett smart larm. 

Det vi liker:
 • Smart röklarm som meddelar utvalda personer
 • Med känslig signal söks och registreras rökpartiklar i hemmet
 • Meddelas via sirener i hemmet
 • Tillhör en relativt låg prisklass
Det vi ikke liker:
 • Det danska konsumentrådet Tænk lyfter att brister i alarmeringen har förekommit
 • Inte lämplig för kommersiella platser

Vivanco SD 3-pack – Perfekt set för stora boenden

Detta är en optisk brandvarnare från Vivanco är perfekt för hus, lägenheter, eller varför inte kontor. Eller rättare sagt dessa brandvarnare är för dem optimala, eftersom att du här får hela tre brandvarnare i ett paket. Det kan dock vara svårt att tro när man ser priset, som trots detta är lågt!

Mer info

Det kan vara mycket att hålla koll på i boenden med många rum, men ett område som man inte får kompromissa med är trots allt säkerheten, där brandvarnare alltså är en otroligt viktig del. Man tackar dock inte hjälp till lite extra smidighet, vilket möjliggörs då du i ett köp får hela tre brandvarnare. En av fördelarna med att köpa alla av samma sort och samtidigt, är att du vet hur de fungerar och varje enhets batteri kan bytas samtidigt. Lätt att hålla koll på!

Då detta är en klassisk, optisk brandvarnare, utan möjlighet att koppla ihop med smart teknik, varnas du enbart på själva brandvarnaren om batteriet tar slut. Detta sker dock tydligt med olika typer av signaler. Det rekommenderas även att du utför ett funktionstest varje vecka, vilket kan kännas krångligt, men bara sätt det i system och gör det till en del av din rutin så är det nemas problemas. 

Då rök upptäcks ljuder brandvarnaren med en ljudnivå på 85 dB, vilket är i paritet med många av de andra av marknadens bästa brandvarnare. Allt som allt kan sägas att dessa brandvarnare från Vivanco är enkla och funktionella, som gör det de ska utan massa extra. Detta till ett lågt pris!

Det vi liker:
 • Tre brandvarnare (optisk modell) i ett paket gör inköpsprocessen och säkring av boendet smidigt
 • Prisvärt alternativ
 • Enkel och funktionell modell som inte kräver tillgång till uppkoppling
 • Meddelar tydligt då batteriet håller på att ta slut
Det vi ikke liker:
 • Funktionstest rekommenderas en gång i veckan, vilket kan kännas som mycket
 • Du får inte meddelande i mobilen om du inte är hemma
Nexa KD-134A 2-pack Google Nest Protect Fibaro FGSD-002 Nedis WiFi Smoke Detector Cleverio Smart SikkertHjem S6evo
Vivanco SD 3-pack
Produkttyp Röklarm (optiskt) Röklarm (smart) Röklarm (smart) Röklarm (smart) Röklarm (smart) Röklarm (smart)
Röklarm (optiskt)
Anslutningsteknik Wi-Fi/Bluetooth Z-wave Wi-Fi Wi-Fi Trådlös
Sirenens ljudnivå 85 dB 85 dB 90 dB 90 dB 85 dB 85 dB 85 dB
Varning vid lågt batteri Ja Ja Ja Ja Ja Ja
Testknapp Ja Ja Ja Ja Ja Ja
Funktionslampa Ja Ja Ja Ja Ja Ja
Kompatibel med Internet of Things (IoT) Nej Ja Ja Ja Ja Ja Nej

Hur du får den bästa brandvarnaren

Som du nu har sett vårt test av brandvarnare finns det olika typer av brandvarnare som varierar i funktionalitet – det finns både traditionella, enkla brandvarnare, och smarta med en rad tekniker. Detta påverkar priset, och innan du bestämmer dig för vilken modell du ska köpa kan du, med budget-aspekten inräknat, fundera över vilket behov du har med din brandvarnare och din enskilda situation. Först och främst kan du tänka över hur du bor.

Om du till exempel har ett stort hus eller lägenhet med många rum kan det vara en bra idé att investera i flera brandvarnare som kan anslutas till varandra och/eller annan teknik/mobiler, så att du snabbt kan bli meddelad eller få reda på var i huset en brand är på gång, i god tid. Om du däremot har ett litet hus eller lägenhet klarar du dig ofta på färre brandvarnare, men det skadar inte med fler.

Kort sagt:

Hur många brandvarnare ska jag ha?

Brandskyddsföreningen rekommenderar att man ska ha brandvarnare på varje våningsplan i sin bostad. Seriekopplade brandvarnare rekommenderas om bostaden är i flera våningar. Sedan bör brandvarnares övervakningsområde inte överstiga 60 kvadratmeter, och avståndet mellan två brandvarnare bör inte vara större än 12 m. Självfallet gäller att alla brandvarnare måste fungera bra – så ta för vana att testa brandvarnaren där du har den.

När du väl har valt modell och antal finns det några saker som är viktiga att veta för att du ska behålla brandvarnaren i så bra skick som möjligt, och därmed säkerställa din och din familjs säkerhet. Många brandvarnare har en hållbarhet på hela 10 år, men för att detta ändå ska bli 10 år i säkerhet, som inte heller är garanterat, krävs det lite av dig. Din brandvarnare behöver nämligen rätt förutsättningar – och detta inkluderar att placera brandlarmet på rätt plats, säkerställa ett bra underhåll av brandvarnaren och regelbundet testa brandvarnaren så att den fungerar som den ska.

Placering av din brandvarnare

Det är viktigt att brandvarnaren är korrekt placerad så att den kan höras från alla sovrum. För full funktionalitet så är det så att en brandvarnare behöver placeras i taket i mitten av rummet. Röken från en brand stiger snabbt upp i luften, och därför måste en brandvarnare placeras mitt i taket i rummet. Effektiviteten minimeras om brandvarnaren placeras någon annanstans i rummet, till exempel ovanpå ett skåp eller på väggen, eftersom det behövs en mycket större mängd rök för att fylla rummet innan röken uppfattas och brandvarnaren därmed larmar.

Om du har ett litet hem ska minst en brandvarnare vara placerat centralt i ditt hem. Helst i taket i en korridor, så att det kan höras från både vardagsrum och sovrum.

Om du däremot har ett större hem, så ska du som sagt ha ett antal brandvarnare, som bland annat placeras i vardagsrum och sovrum. Om ditt hem har flera våningar bör det finnas minst en brandvarnare på varje våning.

Det tål att återupprepas att i allmänhet ska brandvarnaren bli placerad i taket, mitt i rummet. Den ska sitta strax över en meter från väggar och dörröppningar. För sluttande tak eller sluttande väggar bör brandvarnaren placeras 1 meter från den högsta punkten.

Den måste oavsett placeras så att den kan höras från alla sovrum och den får inte placeras för nära badrum eller kök, eftersom ånga och os från stekning kan ge falsklarm. Däremot kan vissa av de mer avancerade av marknadens brandvarnare känna skillnad på dessa olika typer av rök och värme, så väljer du en sådan smart modell är det inte lika kritiskt.

Underhålla din brandvarnare

Det är viktigt att du rengör din brandvarnare regelbundet, eftersom damm kan utlösa brandvarnaren eller täcka den så att den inte fungerar optimalt. Se därför till att ta bort dammet med en dammsugare och rengör brandvarnaren med en mjuk trasa varje gång du städar hemma. Vissa tillverkare rekommenderar mer specifikt att brandvarnaren ska rengöras/dammas av en gång i veckan (alltså minst 50 gånger på 1 år, vilket känns som mycket – men återigen, det kan vara värt det), medan andra tillverkare lyfter att något mer sällan räcker.

Inom kategorin underhåll räknas inte bara städning in, utan givetvis även andra funktioner, till stora delar beroende av behovet av att byta batteri, vilket vi utvecklar nedan.

Funktionstesta din brandvarnare

Du bör också testa brandvarnaren med jämna mellanrum så att du vet att den fungerar som den ska, ständigt är igång och detekterar rök och brand vid behov. Precis som med rengöring har olika tillverkare även här olika mer specifika riktlinjer, där vissa rekommenderar korta funktionstester en gång i veckan, medan andra mer sällan såsom att det går 1 år mellan varje gång.

För att du inte ska glömma att testa din brandvarnare är det fiffigt nog så att 1 december är en gemensam nordisk brandvarnardag, som kan fungera som utmärkt påminnelse om att testa din brandvarnare och se till att den fungerar optimalt. Det är också viktigt att testa ditt brandvarnare när du varit borta en längre tid. Det kan vara så att dess batteri har stått och varnat om låg batteri-nivå medan du har varit bort, utan att du då hört varningsljudet och så har de dött innan du kommer hem. Att missa att byta batteri kan få förödande konsekvenser såsom att den inte upptäcker rök som den ska.

Du testar din brandvarnare genom att trycka på dess “testknapp”, som alla brandvarnare är utrustade med. När du trycker på knappen hörs ett “pip” om det finns tillräckligt med ström på batterierna. Genom att trycka på knappen simulerar du att rök har kommit in i brandvarnaren. Med vissa smarta modeller kan du se status på funktion i mobilen.

Dessa brandvarnare är farliga och ger falsk säkerhet

En brandvarnare är en absolut nödvändighet att ha i ditt hem eftersom den kan rädda ditt liv vid bränder, särskilt när du sover och du kanske inte märker det förrän det är för sent. En brandvarnare bör därför reagera snabbt på rök, men tyvärr gör inte alla brandvarnare det. Det danska konsumentrådet Tænk har testat många brandvarnare och varnar för dem som inte lever upp till kraven på säkerhet och därmed misslyckas med testet. De flesta av de farliga brandvarnarna på marknaden tas bort från marknaden när Tænk har informerat dem, men inte alla. Därför har vi här listat brandvarnare som du inte ska köpa enligt testet som Tænk utförde senast, 2018:

 • Safe Home S6evo Brandvarnare
 • Ultra Max Rökdetektor
 • Jalo Helsinki Kupu 10 Brandvarnare
 • Flow Mister Owl Rökdetektor

Skillnaden mellan ett optisk brandvarnare och ett joniserade brandvarnare

Det finns i stora drag två olika typer av bra fungerande brandvarnare. Nämligen optiska och joniserade brandvarnare. Båda typerna av brandvarnare upptäcker rök och brand riktigt bra – de är riktigt bra på att spåra rökutveckling, men de har några olika egenskaper. De två typerna kännetecknas huvudsakligen av att den optiska brandvarnaren är effektiv för att upptäcka brinnande bränder, medan den joniserade brandvarnaren effektivt detekterar synlig och osynlig rök, men detta kan skilja sig åt mellan olika modeller.

Den optiska brandvarnaren fungerar alltså genom att mäta innehållet av synliga rökpartiklar i rummet i fråga. Det betyder att den detekterar rök och är bra på att upptäcka pyrande bränder snabbt eftersom dessa bränder utvecklas långsamt. Pyrande bränder uppstår vanligtvis i form av överhettad elektronik, överhettade sladdar samt cigaretter och glöd som kommer i kontakt med möbler. De kan även utvecklas längre såsom glömda tända ljus.

Den joniserade brandvarnaren har ett mer avancerat mätsystem som kan detektera det elektriska motståndet i luften. Detta gör den bra för att på så sätt upptäcka synlig och osynlig rökbildning, från bland annat eld i en papperskorg eller elektronik, eld från stekning av fett i köket eller öppen eld med tillgång till syre.

Vad är en smart brandvarnare?

När vi ändå är inne på olika kategorier bland brandvarnare kan vi även återigen lyfta att det finns både traditionella och smarta brandvarnare. Traditionella är de som du troligtvis känner till bäst – helt enkelt batteridrivna som meddelar dig om rök/brand via en hög signal i hemmet.

Ett smart brandlarm har samma syfte – att upptäcka rök och brand i hemmet, men kan med wi-fi eller bluetooth kopplas ihop med teknik. Genom en särskild app får du då meddelande om rökutveckling, så att du kan ha full kontroll över hemmet oavsett om du är hemma eller iväg.

Du väljer själv vilket du föredrar – traditionellt eller smart brandlarm. Båda är bra alternativ, men det erbjuds allt fler smarta på marknaden, som uppenbarligen har stora fördelar. Åtminstone så länge du ser till att ha senast uppdaterad programvara. Du kan köpa båda typer av brandvarnare hos exempelvis din favorit av bygghandlare.

FAQ

Vilken brandvarnare är bäst i test?

Nexa KD-134A 2-pack är brandvarnaren som är bäst i test, då den är praktisk, pålitlig och prisvärd. Testets andra modeller är dock bra på sina sätt, där du exempelvis även hittar smarta brandvarnare!

Hur vet jag att min brandvarnare fungerar?

Du vet att din brandvarnare fungerar genom att hålla koll på batteriet och genomföra regelbundna funktionstester. Du trycker då på dess testknapp för att simulera rök - vid full funktion hörs ett pip.