Test av citruspressar

1
Sage Citrus Press Pro

Har du för vana att njuta av ett glas färskpressad juice varje morgon? Gillar du alla de olika citrusfrukterna och letar du efter en press som gör arbetet ner till den sista droppen i frukten? Då har du hittat helt rätt med denna citruspressen från Sage - bäst i test overall. Den överlägsna Sage Citrus Press Pro är en utmärkt designad citruspress av hög kvalitet. Den unikt utformade hållaren saftar effektivt all typ av juice…

Læs mere →
TESTVINDER
 PrisBilligst hos 
Sage Citrus Press Pro
Bagaren och Kocken
Smeg CJF01
Royal Design
Chef'n FreshForce
Ikke på lager
Alessi Juicy Salif 14 cm
Bagaren och Kocken
Rösle 18 cm
ComputerSalg.se

Har du också hängt med i svängarna kring alla hälsofördelarna med färskpressad juice? Utöver att drickas som en shot – kanske som ett hälsosamt val till frukosten för att kicka igång systemet, kan lite citrusjuice förvandla en hel maträtt genom att addera en fräsch touch som gör att andra smaker kommer in på en förvandling till umami. En genväg till succé!

Därför har de flesta kockar alltid åtminstone några citroner eller limefrukter i kylen, och självklart vill man ju alltid pressa frukterna på allra bäst sätt. När dina bara händer inte längre klarar uppgiften får de bästa citronpressarna enkelt och snabbt mer saft ur dina citroner. 

När du ska välja den bästa citronpressen för ditt kök bör du tänka på hur ofta du kommer att behöva en och om du kommer att kunna använda juicepressen till en mängd olika citrusfrukter utöver citroner.

Manuella citronpressare finns i några stilar, inklusive en handhållen variant, och en som sätts på bänkskivan med ett handtag som används för att trycka ner. Elektriska pressar tenderar att arbeta snabbare med en motor, vilket kräver mindre ansträngning från din sida. Hur de är designade påverkar dess pris och smidighet mycket. 

Det är dock inte helt lätt för dig att veta vilken du bör välja, så därför har vi testat de bästa citruspressarna på marknaden. Vi går även igenom hur du ska tänka när du ska hitta den bästa citrusressen för just dig och din användning. På så sätt kan du hitta rätt och köpa exakt vad du behöver för en god juice! Så känn ingen press (no pun intended) – vi hjälper dig!

Sage Citrus Press Pro – Citruspress bäst i test

Har du för vana att njuta av ett glas färskpressad juice varje morgon? Gillar du alla de olika citrusfrukterna och letar du efter en press som gör arbetet ner till den sista droppen i frukten? Då har du hittat helt rätt med denna citruspressen från Sage – bäst i test overall.

Den överlägsna Sage Citrus Press Pro är en utmärkt designad citruspress av hög kvalitet. Den unikt utformade hållaren saftar effektivt all typ av juice från lime, citroner, apelsiner och grapefrukt ner till sista droppen!

Därför ska du välja Sage Citrus Press Pro

Sage Citrus Press Pro har en välutvecklad design för att passa alla olika frukter i citrusfamiljen med alla dess olika juicer. Vi vet ju att inte alla citrusfrukter skapas lika, så Sage Citrus Press designades med en patenterad konform för att få ut varenda droppe juice från såväl de största grapefrukterna som den minsta limen, och allt däremellan ut. Allt utan att du behöver byta någon utrustning!

En kraftassisterad arm gör denna citruspress enkel att använda och möjliggör snabb och enkel saftning. Den övre delen kan diskas i diskmaskin, så rengöring är också enkelt och smidigt på språng på morgonen. Juicepressen i sig är halkfri, med ett mjukt handtag för enhandsbetjäning. 

Högkvalitativ med lång hållbarhet

Massafiltret är tillverkat av rostfritt stål och håller i många år. Hällpipen är också gjord av rostfritt stål, med en vattentät återdragning för att förhindra dropp. Du får 2 års reparations-, utbytes- eller återbetalningsgaranti med 5 års motorgaranti. 

Precis som alla Sage-apparater är Citrus Press Pro extremt robust och tillverkad av pressgjutet rostfritt stål med ett filter i rostfritt stål. Och inte bara det, själva maskinen är extremt tyst, så du väcker inte någon tidigt på morgonen. Så, luta dig tillbaka med ett glas egen juice från den bästa citruspressen på marknaden!

Det vi liker:
 • Passar alla storlekar på citrusfrukter
 • Droppstopp-funktion
 • Enkel att rengöra och använda
 • Elektrisk citruspress med en effektiv motor
 • Pressar ut mycket juice
 • Lätt att rengöra och övre delen kan diskas i diskmaskin
Det vi ikke liker:
 • Säljs till ett högt pris som inte alla är beredda att betala

Smeg CJF01 – Bästa automatiska

Citruspressaren Smeg CJF01 är en elektrisk citruspress som kombinerar elegant design och utmärkt prestanda med tillförlitlighet. Detta är verkligen en citruspress som du kan låta stå framme i köket, vilket ökar chanserna att du ofta ska låta dig själv njuta av ett glas supergod juice från alla typer av frukter i citrusfamiljen.

Därför ska du välja Smeg CHF01

Smeg lyckas alltid utveckla kökstillbehör som gör att den stilmedvetna får en tendens att samla på sig en mängd av dem. Men det är väl inte så konstigt om man tänker på att det innebär såväl stil som funktion och enhetlighet i köket.

Genom att citruspressen sätts på enkelt och automatiskt har du ett glas juice på mindre än 5 minuter. Ställ den bara på köksbänken, och den utför jobbet till punkt och pricka. Den avancerade funktionaliteten hos Smeg CHF01 kompletteras med den anmärkningsvärda användarvänligheten och rengöringen. 

Juicepressen kommer till och med med ett lock för att skydda apparaten från damm när den inte används, och den kan också användas som behållare när produkten används. Dessutom kan alla komponenter i citrusjuicepressen enkelt tas bort så att du kan få bort alla fruktrester.

Genomtänkt design för snygghet och säkerhet

Denna citruspress kvalitet förstärks av högkvalitativa material som ger optimal säkerhet, och som kombinerar tradition och innovativa rostfria material som behåller all smak i saften.

Sladden till Smeg CHF01 kan också dras ut och rullas ihop när den inte används. Detta gör det extremt smart att ha den stående framme eftersom det inte finns några elektriska ledningar i vägen när du lagar mat. 

Till sist kan vi nämna att citruspressen från Smeg finns i många modeller, och baserat på just ditt köks design och inredningsstil väljer du exakt vilken färg som passar dig. Oavsett är det en fin modell i kompakt design med en kraftfull motor som ger dig en utsökt juice till frukost!

Det vi liker:
 • Enkel att använda, rengöra och demontera
 • Levereras med en stabil yta som gör att den står stadigt
 • Inget dropp
 • Sätts på automatisk, och stängs av när du inte använder den
 • Pressfunktion
 • Får ut allt innehåll från citrusfrukterna
 • Finns i många olika typer och färger
Det vi ikke liker:
 • Kan droppa lite efter användning, om det inte rengörs snabbt
 • Locket och bägaren är gjord av plast

Chef’n FreshForce – Bästa handhållna

Känn dig stark och gör jobbet helt på egen hand med denna Chef’n FreshForce. Denna färgglada, manuella juicepress får ut upp till 20 procent mer juice än många andra juicepressar tack vare en innovativ dubbelväxelmekanism som ger mer presskraft och minskar trötthet i handen. 

Därför ska du välja Chef’s FreshForce

Detta är den föredragna handhållna citronpressen i många kök på stora svenska restauranger. Det är ett riktigt uppskattat hjälpmedel även för hemmakockar – för oavsett vem som står vid grytorna är man ju inte så sugen på att kladda ner hela händerna med citrusjuice. Då kommer denna modell väl till pass!

Chef’s FreshForce är designad med en hållbar konstruktion av nylon och rostfritt stål som garanterar en lång livslängd. Perfekt för att pressa citroner lång tid framöver! Detta köksverktyg fungerar också bra med citron, lime och andra mindre citrusfrukter. Den är också diskmaskinssäker och därmed lätt att rengöra. 

Smart tvåväxlad gångjärnsmekanism som är enkel att använda

Denna citruspressen är således ett utmärkt handhållet alternativ till en elektrisk citruspress, och denna handfasta, manuella känslan är uppskattad av många. Chef’n’s tvåväxlade gångjärnsmekanism skapar en fin och bra känsla för en mjukare, lättare upplevelse än vanliga citruspressar. 

Sammantaget kan man säga att det är marknadens bästa citruspress av de manuella modellerna, och eftersom att denna citruspress är så pass smart designad med citrusfrukter under tryck behåller frukterna vitaminer och håller saften koncentrerad.

Det vi liker:
 • Ger dig mycket mer juice än många andra citruspressar
 • Både effektiv och enkel att använda
 • Tål diskmaskinen
 • Säljs till ett lågt pris
Det vi ikke liker:
 • Endast lämplig för mindre frukter i citrusfamiljen

Alessi Juicy Salif 14 cm – Bästa snygga

Jag kan nästan våga säga att om jag skulle be dig att rita en citruspress skulle du på de 10 första försöken inte komma fram till designen på denna Alessi Juicy Salif. Frågan är hur man ska beskriva den? Kanske som någon slags cool robotspindel?! Oavsett, om du vill ha en riktigt cool, unik och futuristiskt designad citruspress är denna modell ett mycket bra alternativ för dig!. 

Därför ska du Alessi Juicy Salif 14 cm

Denna citruspress, Juicy Salif, är designad av Philippe Starck på det allra coolaste och mest futuristiska sättet. Juicy Salif Citruspressar är nämligen ingen vanlig juicer, och även dess historia sticker ut. Denna coola rymdinspirerade citruspress designades alltså av Philippe Starck 1988, och detta på en pizzaservett under en semester vid havet i Italien. Vem vet vad han tänkte då, men det ledde verkligen till en unik skapelse. 

Snygg och funktionell

Idag anses juicepressen vara en riktig designikon, och med sitt dramatiska formspråk gör den sig lika bra som en funktionell hjälpreda för att få ut mycket fruktjuice från olika citrusfrukter, såsom, lime citron och apelsin, som ett dekorativt föremål i köket. Pressa dig helt ett färskt glas apelsinjuice på morgonen och njut av denna unika skapelse. När du har gjort klart och diskat den kan du bara ställa tillbaka den på köksbänken och låta dig själv, din familj och dina gäster vila ögonen på den.

Aluminiumdelen på juicepressen andas en 60-talsinspirerad rymdfarkostdesign. Den tårformade kroppen passar perfekt under citrushalvan, vilket gör den optimal att pressa med. Saften rinner sedan ner i den avsmalnande kroppens sidokanter och samlas slutligen ihop av den spetsiga änden rakt in i dricksglaset. Det viktiga här är då bara att du har en väl anpassad tillbringar eller glas placerat undertill. Sammantaget en mycket cool och bra citruspress, som är lätt att använda och kan pressa både apelsiner, grapefrukt och citroner superbra. 

Det vi liker:
 • Kan enkelt rengöras under kranen
 • Fruktköttet åker direkt av konen
 • Snygg och unik design
 • Bra att pressa med om du är stark
Det vi ikke liker:
 • Tål inte maskindisk
 • Högre risk för spill, då juicen inte automatiskt samlas upp med en pip

Rösle 18 cm – Bästa manuella med stor uppsamling

Här har vi en fin liten manuell citruspress från det kända märket Rösle som är ett perfekt alternativ för de som älskar att dricka färskpressad juice. Den kanske inte ser särskilt avancerad eller kapabel ut, men låt dig inte luras – för här kan mycket gott produceras! 

Vissa tycker om stora köksredskap som står framme som dekoration, medan andra söker ett mer minimalistisk inredningsstil, där endast det nödvändiga helst ska stå framme, men allt det andra ska kunna gömmas. Var vill vi då komma med detta? Jo, att du med denna citruspress från Rösle kan få det precis som du vill. Den är tillräckligt snygg och stilren för att stå framme, men också smidig att enkelt stoppa undan i lådorna.

Därför ska du välja Rösle 18cm

Presskon på denna manuella citruspress från Rösle är särskilt skapad för att pressa ut varje droppe juice ur frukten. Det finns inget som gör att saften blockeras, utan all juice från citrusfrukterna rinner ner lätt och fint på sidorna. Bye bye matsvinn!

Citruspressen från Rösle levereras vidare med en stor behållare som rymmer mycket juice, så det finns plats för att kunna press till mer än ett glas åt gången. Det är trots allt inte supersmidigt att behöva tömma behållaren stup i ett, utan här kommer du in i ett flow och gör så att flera glas kan fyllas! 

Hållbar och renlig

Dessutom slipper du kladd och liknande, tack vare en droppfri design med en lutande mekanism. Själva materialet är tillverkat av 100% rostfritt stål, vilket innebär att denna citruspress håller sig hel och ren i flera år. Sedan kan den också läggas i diskmaskinen och är därmed lätt att rengöra.

Sammantaget kan man säga att denna citruspress gör det enkelt och effektivt att alltid få ut varje droppe ur citrusfrukten i fråga. Vill du ha en klassisk, stilren och hållbar manuell citruspress, av äkta tysk hög kvalité, är denna modell solklar för dig!

Det vi liker:
 • Lätta att rengöra och kan diskas i diskmaskinen
 • Tillverkad i rostfritt stål med avtagbara delar
 • Stor behållare för uppsamling av mycket fruktjuice
 • Kon anpassad för flera olika typer av citrusfrukter
Det vi ikke liker:
 • Vissa upplever att avrinningshålen är lite för stora så att kärnor kan slinka med
 • Relativt högt pris för en ganska enkel produkt

Hur man väljer den bästa citruspressen

Nu har du fått koll på vilka av marknadens citruspressar som är de som kan klassas som bäst i test. Det bör stå klart för dig att en citruspress är en utmärkt investering för de som älskar färskpressad juice – oavsett om det är från apelsiner och grapefrukts, eller från citron och lime i drinkar och matlagning.

Då det finns många bra alternativ på marknaden kan det vara svårt för såväl förstagångsköparen som den mer erfarna att hitta rätt. Vi har därför satt ihop följande guide för att hjälpa dig att identifiera den bästa citronpressen för dig. Att välja den bästa citruspressen är faktiskt inte så enkelt som det låter, och det finns många saker du måste tänka på! Så läs vidare och få koll!

Hur mycket saft utvinns?

Först och främst vet du att alla citronpressar du hittar på marknaden är utformade för att extrahera saften från citrusfrukten. Men en kritisk faktor att tänka på när man letar efter den bästa citruspressen är hur mycket av fruktens juice som du faktiskt kan utvinna. De flesta citruspressar är inte optimalt utformade för maximal utvinning av juice och lämnar kvar en hel del juice i frukten. Håll därför extra utkik efter pressar som hyllas för att kunna extrahera mycket juice!

Manuell kontra elektrisk citruspress

På marknaden finns både manuella och elektriska modeller. Om färsk apelsinjuice är en del av din morgonrutin, eller om du regelbundet är värd för stora fester med citrus-signaturcocktails, är en snabb, effektiv elektrisk citruspress perfekt för dig. Är du däremot mer av en person som konsumerar citrusjuice i olika former mer sällan fungerar ett manuellt alternativ också bra.

Vem är användaren?

I köket är det viktigt att sätta säkerheten främst, och vissa redskap är mest lämpliga för vuxna, ur såväl säkerhets- som styrekperspektiv. Det kan vara roligt att involvera barnen i juicepressandet, men de kanske inte är tillräckligt starka för en manuell juicepress, och därför kan en elektrisk juicepress vara bäst.

Tänk även på att du med barn i bilden för välja en citruspress med smidig uppsamling, då du lätt kan få huvudvärk om det sprutar juice och lemonad över hela köket.

Kopplat till vem som ska använda citruspressen har vi att det ska kännas bekvämt och skönt i handen, speciellt när det handlar om manuella modeller. På ett sätt vill man ju faktiskt minimera behovet för din egen “handkraft” till ett minimum och ändå kunna utföra uppgiften på ett enkelt och snabbt sätt.

Vissa tillverkare lägger för bekvämlighet och smidighet till ett plast- eller silikonhandtag med citronpressen för att säkerställa den mjuka känslan, fasta greppet och halkskyddet.

Design

Designen på en citruspressare är för många personer viktig, särskilt för de som vill låta citruspressen stå framme som en inredningsdetalj. Detta gäller framför allt för de med uppsamlingsbehållare, snarare än de handhållna modellerna.

Oavsett, med många olika designs, färger och material bland marknadens olika modeller bör du tänka till lite innan du väljer din citruspress för att få den bästa för just dig. Huruvida du föredrar en mer modern handhållen citruspress eller traditionell variant, beroende på din smak ur både stil- och funktionsperspektiv.

Rengöring

Precis som andra köksredskap, från juicepress till knivar, i köket behöver en citruspress diskas noggrant efter att den har använts för att den ska hålla längre och vara hygienisk. Se därför till att du inspekterar huruvida citruspressen i fråga är lätt att rengöra innan du ska köpa den.

De som går att diska i diskmaskinen är ofta bäst i det långa loppet. Om du bestämmer dig för att köpa en press med avtagbara delar är de också mycket lättare att underhålla eftersom du enkelt kan komma åt att rengöra alla delar.

När det kommer till enkelheten i rengöringen är det delvis kopplat till designen, för de modeller kommer i coola mönster, är även de som kan tendera att så småningom lagra rester av juice och fruktkött som kan vara svårt att få bort.

Vårt tips är därmed att du siktar på att köpa en citruspress som balanserar utseende med att den är enkel att använda och rengöra.

Hygien

När du bara pressar en citron eller annan citrusfrukt i handen får du förstås lite juice på händerna och du känner dig kladdig! Med citruspressen som hjälpmedel är detta dock ett minne blott på många sätt. En citruspress är ju nämligen utvecklad för att hjälpa dig att pressa citronen rent och hygieniskt.

Utöver att du slipper kladdiga fingrar och bakterier från händer och fruktens skal i din juice, kommer inga kärnor att hamna i juicen. På så sätt kan du njuta av en kärnfri juice, där du inte heller har behövt stoppa ner några fingrar för att fiska upp eventuella kärnor. Vissa citruspressar kan dock upplevas ha lite för stora avrinningshål, eller så rinner saften rakt ner i behållaren, såsom med den från Alessi, så håll ett extra öga på detta då du ska köpa din modell så att du vet vad du får!

Pris

Även om de flesta citruspressar kan ses som ett värt tillskott till köket för att sätta guldkant på frukoststunder, drinkbjudningar och matlagning, kan de olika modellerna på marknaden skilja sig åt en del när det kommer till priset. Vissa tillverkare pressar (no pun intended) priset, medan andra utvecklar sina modeller med en så pass hög kvalitet att du behöver vara beredd att lägga några extra kronor på den med det högre priset som därmed följer.

Beroende på modell, ofta kopplat till huruvida det är en elektrisk eller manuell citruspress, kan priserna skilja sig så mycket som någon tusenlapp åt. Generellt kan man dock säga att priset bör vara rimligt kopplat till egenskaperna och hållbarheten. Kort sagt, välj den citruspresss som passar bäst för din budget, krav och frekvens på användning!

FAQ

Vilken citruspress är bäst i test?

Sage Citrus Press Pro är den citruspress som är bäst i test, då den är en praktisk och pålitlig citruspress som ger dig mycket juice enkelt. Testets andra modeller är dock bra på sina sätt!

Ska jag välja en manuell eller elektrisk citruspress?

Huruvida du ska välja en manuell eller elektrisk citruspress beror mycket på hur ofta och vem som ska använda den, samt din budget. En manuell är ofta billigare, men kräver mer av dig.

Vilka frukter kan ge färskpressad juice med en citruspress?

Som namnet antyder kan du med en citruspress få färskpressad juice från olika frukter i citrusfamiljen, såsom apelsin, grapefrukt och citron.