Bärstol test (2022) → Vi presenterar marknadens bästa bärstolar

1
Deuter Kid Comfort Pro

Det tyska varumärket Deuter har en lång historia när det gäller att tillverka bärstolar i vilket barnet sitter skönt och säkert, och Deuter Kid Comfort Pro är enligt vår uppfattning den bästa bärstolen på marknaden nu - och det finns flera anledningar till varför denna modell har blivit vår testvinnare. Först och främst är Deuter Kid Comfort Pro den bästa bärstolen då den har presterat bra i en serie tester. Den får höga poäng på…

Kolla Priset →
TESTVINDER
 PrisBilligst hos 
Deuter Kid Comfort Pro##
North 13.5 Adventure Plus Bärstol##
Ergobaby Omni 360 Cool Air Mesh##

Gillar du att promenera i skog och mark? Vill du smidigt kunna gå ut med ditt barn utan att behöva ta med dig hela barnvagnen? Då bör du investera i en bra bärstol för dig och ditt barn. En bärstol är fantastisk att ha för att på bästa sätt kunna gå med barnet, och det underlättar skogsturer med familjen avsevärt, även med små barn.

På marknaden finns flera olika modeller, av vilka det kan vara svårt att veta vilken som är den bästa bärstolen för dig och ditt barn. Det handlar bland annat om huruvida bärstolen främst ska användas för längre vandringsturer i skog och mark, eller för kortare sträckor i staden och i affären. Oavsett vad du är ute efter har vi här samlat de bästa bärstolarna på marknaden – helt enkelt en genomgång av den som är den bästa bärstolen i respektive segment på marknaden. Dessutom ger vi dig några bra tips kring vad du ska tänka på när du köper en bärstol.

Deuter Kid Comfort Pro – Bärstol bäst i test

Det tyska varumärket Deuter har en lång historia när det gäller att tillverka bärstolar i vilket barnet sitter skönt och säkert, och Deuter Kid Comfort Pro är enligt vår uppfattning den bästa bärstolen på marknaden nu – och det finns flera anledningar till varför denna modell har blivit vår testvinnare.

Först och främst är Deuter Kid Comfort Pro den bästa bärstolen då den har presterat bra i en serie tester. Den får höga poäng på dess höftbälte runt höften. vilket gör den bekväm att använda och att den kan justeras efter dig och dina behov. Det betyder att den avlastar axlarna bra, så att du kan bära den under en längre tid – vilket är särskilt bra om du vill gå på långa promenader i skog och natur.

Denna modell är stor och de som är väldigt korta kan därför känna att den blir lite lång på baksidan. Men det är lätt att justera, vilket ändå gör att den passar de flesta. Barnet sitter bra, med hög rygg och nackstöd och det är möjligt att smidigt justera sidoväggarna bredvid ditt barn. Den är även utrustad med ett stöd på vilket det står stabilt så att du enkelt kan sätta ner den på marken under pauser. När du väl har tagit del av detta fiffiga kommer du med stor sannolikhet att tänka att denna möjlighet är något som en bärstol ska, alltså bara måste, ha! Barnets komfort är ju givetvis viktig även under pauser, och gör att även du kan få en lite lugnare stund då.

Då du inte använder bärstolen kan den smidigt vikas ihop. Dessutom levereras bärstolen med ett inbyggt solskydd som är praktiskt på soliga dagar. Den har också fickor och utrymme för förvaring och kommer med en extra ryggsäck så att du kan ha med dig alla viktiga saker du vill, även på längre turer. Sammantaget den bästa bärstolen 2021!

Det vi liker:
 • Höftbältet på bärstolen är stabilt och gör att du bär bekvämt
 • Barnet sitter bra och stabilt
 • Justerbara rygg- och sidoväggar
 • Levereras med en medföljande ryggsäck med 10 liters kapacitet
 • Lämplig för både korta och långa promenader
Det vi ikke liker:
 • Fästsystemet är något obekvämt
 • Testets tyngsta och största
 • Säljs till ett relativt högt pris, så i den högre änden av marknadens olika prisklasser

North 13.5 Adventure Plus Bärstol – Bästa billiga

Bærem Ice North 13.5 Adventure Plus är en kompakt och smart bärstol när man är på tur med det minsta barnet. Jämfört med de andra två bärstolarna i vårt test har den här en något lägre maxvikt. Den är i sig en lättviktsmodell på endast 3 kg, och klarar att bära upp till 18 kg. Ett plus är att du kan köpa den till ett bra pris.

North 13.5 Adventure Plus får mycket beröm för att vara bekväm att bära, att bärremmarna och höftbältet är breda och bra samt alla kontaktytor är vadderade för att förhindra skav. Alla remmar kan också justeras så att du kan justera bärstolen just efter vem som bär den. Om du tar en kort paus på turen kan du också fälla ut aluminiumramen så att du kan sätta ner bärstolen och den därmed fungerar som en liten hopfällbar stol för ditt barn.

För barn är detta också en mycket bekväm bärstol. Barnet sitter säkert och väl i den, mycket tack vare en fempunktssele. Vidare är den gjord av vind- och vattentätt material och har ett solskydd med transparenta sidor så att barnet kan se ut medan ni är ute och går.

North 13.5 Adventure Plus har också gott om förvaringsutrymme, vilket är väldigt bekvämt när du är ute på tur – trots allt finns det mycket utrustning att ta med dig när du går med barnen. Denna modell har ett stort förvaringsutrymme på undersidan med gott om plats, samt sidofickor. Som en extra bonus ingår en liten ryggsäck för ditt barn, så att ditt barn kan bära ryggsäcken på ryggen om de vill försöka gå lite på egen hand. Allt som allt förstår du nu att detta mycket väl kan bli den bästa bärstolen för dig och ditt barn till ett mycket bra pris!

Det vi liker:
 • Säljs till ett plånboksvänligt pris
 • Mycket praktiska förvaringsfack och fickor
 • Bekväma, vadderade kontaktytor
 • Kompakt och smart design
 • Barnet sitter bekvämt med en fempunktssele
Det vi ikke liker:
 • Har lägre maximal vikt än t.ex. vår testvinnare
 • Lite väl begränsad livslängd

Ergobaby Omni 360 Cool Air Mesh – Bästa för vardagen

Det är inte bara för längre vandringar en bärstol ska kunna komma till användning, utan bärstolen kan också vara mycket praktiskt att ha i vardagen, på en sväng till affären eller i stan när du inte vill rulla på en barnvagn – och om det är vad du letar efter, rekommenderar vi dig att investera i Ergobaby Omni 360 Cool Air Maska.

Här får du en väldigt bra och lätt, smart och flexibel bärstol som väger mindre än ett kilo och är gjord av ett massivt, tjockt och bekvämt bomullsmaterial. Du bär alltså inte på extra, ens lite extra vikt! Man kan bära barnet på fyra olika sätt; vänd inåt mot magen, utåt vänd mot magen eller andra bra alternativ inkluderar att du har ditt barn på ryggen eller på höften. Det innebär att du kan bära ditt barn precis som det är mest bekvämt för dig – och om du föredrar att ha barnet på framsidan eller bakom dig.

Ergobaby Omni 360 Cool Air Mesh är inte den bästa bärstolen för om du vill gå långa promenader med barnet, eftersom den inte är särskilt stor och den inte har någon förvaring – förutom en liten väska som medföljer. Däremot kan den absolut sägas vara den bästa bärstolen i vardagen då du vill ta med barnet till exempelvis affären. Den har bland annat utsetts till bäst i test på ett antal platser som på Klikk.no, Best-i-test.se och Smartson.

För barnets komfort är detta också en mycket bekväm bärstol då barnet sitter skönt och bekvämt. Många barn föredrar att kunna vara på framsidan och därmed också närmare sina föräldrar. De sitter alltså bekvämt i den, och tack vare det luftiga Air Mesh-materialet har ni båda en behaglig temperatur under användning. För de allra yngsta kan den också köpas med ett spädbarnsinsats, vilket är väldigt bra för det lite extra mindre barnet som behöver bra stöd när du och det är ute på tur. På så sätt kan barnet få fina naturupplevelser tidigt, i princip på ‘egen hand’. Till sist har den en huva med UV-faktor ingår som också kan användas som sol och regnskydd vilket säkerställer hög komfort hos barnet ytterligare.

Det vi liker:
 • Lätt bärstol utan ens lite extra onödig vikt för vardagligt bruk
 • Lätt och bekvämt material i bomull
 • Kan användas på fyra olika sätt
 • Huva med UV-faktor ingår som också kan användas som sol och regnskydd
 • Har en maximal vikt på 20 kg
 • Har ett bra pris
Det vi ikke liker:
 • Inte lämplig för långa promenader
 • Inte många förvaringsalternativ

Hur man väljer den bästa bärstolen

Bärstolen är en ‘uppfinning’ som är till stor glädje för alla familjer med små barn, men det kan vara frustrerande att hitta rätt i djungeln av modeller. Hur vet du vad som är en bärstol som passar bäst för dig själv och ditt barn? Hur gammalt måste barnet vara? Gör bärstolen det bekvämt för dig att bära ditt barn på ryggen? Sitter barnet bekvämt? Hur är det med pris – det finns trots allt dyrare bärstolar, och det finns även bra alternativ i billigare modeller – bra alternativ i olika prisklasser, vill säga. Allt detta är frågor du ställer dig själv, och det är lätt att bli förvirrad.

Nedan ger vi dig därför en liten guide till vad du bör tänka på när du ger dig ut för att välja en bärstol till ditt barn, så att du kan köpa den som är bäst för dig. På så sätt är det bara för dig att packa ihop det du vill ta med dig på tur, då du därigenom säkerställt bärstolen med högsta komfort och bra förvaring, och ta med dig hela familjen, såväl större barn som mindre barn ut på tur! Eller givetvis, med de olika modeller som finns kan du även se till att barnet får följa med dig på stadsrundor, då de på dessa sitter mycket skönt och med god uppsikt under dessa.

Ålder på barnet

Det varierar från tillverkare till tillverkare hur gammalt ett barn kan vara för att använda en bärstol, eftersom detta beror på bärstolens struktur och system. På de flesta modeller rekommenderas att barnet är minst 6 månader gammalt – men det finns också modeller där du kan köpa extra utrustning så att spädbarn också kan sitta i det, till exempel på Ergobaby Omni 360 Cool Air Mesh. På så sätt får du en bärstol som passar även det mindre barnet.

Anledningen till att det finns en rekommenderad ålder är att de ska vara tillräckligt starka i huvud, nacke och rygg för att kunna sitta upprätta, eftersom det ger den mest bekväma upplevelsen för alla parter.

Maxvikt

Det är också en bra idé att tänka på hur mycket vikt den bärstol du köper ska tåla. Först och främst bör du inte välja en modell som kan hantera mer vikt än du kan bära, men samtidigt är det klokt att tänka på vikten med tanke på bärstolens livstid. En högre maximal vikt innebär att de kan använda den även om barnet växer – och det betyder också att du kan använda dess förvaring. Kom bara ihåg att den maximala vikten innefattar både barnets vikt och vad du har i förvaringen tillsammans.

I vårt test varierar den maximala vikten från 18 till 22 kg, så vi rekommenderar att du funderar på hur länge du vill kunna använda bärstol.

Bärstolens vikt

En annan sak att tänka på är vikten på din bärstol. Några av de mest avancerade bärstolarna kan väga upp till 4 kg, vilket för många kan kännas lite stort och tungt. Men om du ska ge dig av på den längre turen eller vill ha gott om plats i bärstolen, är det klokt att tänka på att den ska vara lite större.

En annan sak som gör bärstolen lite tyngre är att vissa har en anordning som gör att du kan använda den som en hopfällbar stol. Detta är praktiskt när du tar pauser på resan – men adderar naturligtvis till den totala vikten.

Material

Materialet på bärstolen är också viktigt. Om materialet inte är av hög kvalitet kan man lätt bli fuktig och svettig på ryggen, och barnet kan också bli för varmt, vilket inte är bekvämt för någon. Om du är iväg på längre turer är det smart att ha luft mellan barnet och ryggen, och ett andningsbart material är också att föredra, eftersom det kommer att göra er båda bekvämare.

Förvaring

Många bärstolar kommer med förvaringsutrymme. Vissa har förvaringsfickor eller fack längst nere på bärstolen, vilket innebär att du kan ta med dig de viktigaste sakerna. De flesta har också sidofickor, och vissa kommer med ryggsäck. Ryggsäcken är praktisk, så att du har mer utrymme när du ger dig iväg. Storleken på förvaringen varierar mycket, vissa har bara plats för några liter, medan till exempel ryggsäcken på Deuter Kid Comfort Pro har hela 10 liter förvaring. Välj därför detta efter behov och tänk på om bärstolen ska användas för långa resor eller bara runt inne i stan.

Komfort

Att en bärstol är bekväm är det viktigaste du bör tänka på. Höftbältet ska sitta tätt runt din höft, och ditt barn ska ha det bra där de sitter. Hela bärsystemet är därför absolut nödvändigt att fundera över. Detta gäller bland annat om bärstolen har ett bra nackstöd, vilket framför allt mindre barn kan behöva att bärstolen är utrustad med då de inte alltid har fullt utvecklad styrka i nacken där de sitter. En extra bra bärstol är även utrustad med ett justerbart stöd i ryggen, och justerbara axelremmar. På så sätt sitter bärstolen skönt på dig, och det kommer även att göra att ditt barn sitter så stabilt och skönt som du vill att ditt barn ska göra!

Bra tips för att använda en bärstol på vandring

När du har köpt en ny bärstol är det bara för dig att börja bara planera din nästa vandring – oavsett om det bara är en sväng i stan eller ut i skogen och bergen. Det finns mycket att tänka på och mycket att ta hänsyn till när man tar barnen med på tur. Därför ger vi dig här några bra tips om hur du får bästa möjliga upplevelse tillsammans

 • Börja med korta resor: Detta är bra för både dig och ditt barn. På det sättet vet du hur länge du kan gå innan du blir trött i ryggen och du vänjer ditt barn vid att sitta i en bärstol.
 • Ta med en spegel: Har du en bärstol där du bär barnet på ryggen? Då är det smart att ta med en fickspegel så att man kan se sitt barn bakom sig. Det är trevligt för barnet och ger också dig trygghet. Många bärstolar kommer med medföljande speglar.
 • Packa med nödvändiga prylar: Tänk på vad du behöver ha med dig. Ät gärna innan du blir hungrig, se till att barnet har solskydd och håll barnet varmt och torrt – allt detta är viktigt att tänka på. Kontrollera därför vad du behöver och följ vädret och barnets humör när du är ute för bästa möjliga upplevelse för alla parter.
 • Ta pauser: Din rygg behöver troligen några pauser, oavsett hur bra stöd din bärstol har. Dessutom kan det vara tråkigt för barnet att sitta länge. Ta därför pauser – sträck ryggen och så kan man samtidigt låta sitt barn sträcka lite på benen innan ni fortsätter.

Så här har vårt test av bärstolar utförts

I vårt test har vi gått igenom stora mängder information online i form av konsumenttest, expertutlåtanden och kundupplevelser för att titta på fördelarna och nackdelarna med de bästa bärstolarna på marknaden. Vi har tittat på storlek, förvaring, maximal vikt, material, komfort och design för att du ska kunna hitta den bästa bärstolen för dig och dina behov.

FAQ

Vilken bärstol är bäst i test?

Deuter Kid Comfort Pro är den bärstol som är bäst i test, tack vare att den är bekväm för både dig och ditt barn då ni är ute. De andra modellerna är dock också bra på sina sätt!

Hur gammalt ska barnet vara för att använda en bärstol?

De flesta tillverkare rekommenderar att barnet är minst 6 månader för att använda en bärstol. Detta varierar dock, och det finns några modeller som har spädbarnsinsatser för yngre barn.

Sitter barnet bra i en bärstol?

Barnet sitter bra och bekvämt i en bärstol - om du väljer en av bra kvalitet. Vi rekommenderar därför att du läser vårt test för att hitta den bästa bärstolen för era behov.

Ska en bärstol ha förvaring?

Behovet av förvaring i en bärstol beror på vad du ska använda den till. På längre turer är förvaring en fördel, medan det vid kortare turer inte är lika nödvändigt.