Bakmaskin bäst i test 2022

1
Kenwood Limited BM450 Bakmaskin

Om du bara nöjer dig med det bästa då du ska få hjälp på vägen mot riktigt gott, färskt bröd varje morgon och då också vill att det ska ske enkelt och snabbt, då måste du investera i den här modellen från Kenwood som är en väldigt bra bakmaskin, bäst i test enligt oss. Det enda du behöver göra är bara att slänga i ingredienserna i maskinen så gör den praktiskt taget resten. Produkten kan…

Kolla Priset →
TESTVINDER
 PrisBilligst hos 
Kenwood Limited BM450 Bakmaskin##
OBH Nordica 6544 Inox Bakmaskin 1.107 kr. Compumail
Gastroback 42823 Bakmaskin 1.563 kr. Compumail
Morphy Richards Premium Plus 239474 Bakmaskin##
Princess 152007 Bakmaskin 789 kr. Buyersclub
Wilfa BM-50 Bakmaskin 1.923,63 kr. Kontorsjätten

Tänk dig ett färskt, varmt bröd, med knaprig skorpa och saftigt inkråm – det finns inte så mycket som slår det, eller hur? Vi är många som kan enas om att det trots allt är stor skillnad på bröd och bröd, där det du köper inplastat i mataffären knappt kan mäta sig med det du köper på ett bageri eller bakar själv.

Det finns olika knep du kan ta till för att underlätta ditt eget brödbak, och ett av de mest uppenbara är att baka bröd i en bakmaskin. En brödbakmaskin sköter allt jobb själv – den knådar, jäser och gräddar brödet. För att du ska få ut mesta möjliga av ditt brödbak, eller för all del yoghurttillverkning, har vi i detta test samlat marknadens bästa bakmaskiner – de som är bäst i test. Så läs vidare och inspireras!

Kenwood Limited BM450 Bakmaskin – Bästa bakmaskinen

Om du bara nöjer dig med det bästa då du ska få hjälp på vägen mot riktigt gott, färskt bröd varje morgon och då också vill att det ska ske enkelt och snabbt, då måste du investera i den här modellen från Kenwood som är en väldigt bra bakmaskin, bäst i test enligt oss. Det enda du behöver göra är bara att slänga i ingredienserna i maskinen så gör den praktiskt taget resten. Produkten kan blanda, knåda, jäsa och hjälpa dig med du behöver för att kunna baka olika typer av bröd. Ett smart sätt att använda Kenwood Limited BM450 är att du lägger ingredienserna i behållaren innan du lägger dig för att sova och ställa in ett klockslag på upp till 15 timmar framåt om du vill kunna ha nybakat bröd precis när du går upp. Detta är helt enkelt den bästa bakmaskinen 2021.

Du behöver inte bara lita på oss och vårt ord på när vi säger att denna Kenwood BM450 är värd investeringen. Produkten har testats av det danska konsumentrådet Tænk 2019, där den har fått bra resultat. Även Breadmakersreview.co.uk ger den ett fint betyg på hela 4,5 av 5 stjärnor. Den får framför allt beröm för sin smarta och fina design.

Totalt kan du välja mellan 15 bakprogram och dessa kan enkelt ställas in efter behov via den användarvänliga LCD-skärmen. Du hittar detta på toppen av bakmaskinen, vilket gör det enkelt att ställa in bakmaskinen oavsett var du har den ståendes. Bakmaskinen kan förbereda deg i storlekarna 500, 760 och 1000 gram. Med i köpet kommer också både en måttkopp och mätsked, så att du kan blanda rätt mängd ingredienser i behållaren. På så sätt är du fullt kittad för gott, färskt bröd – precis som man förväntar sig av en bakmaskin som är bäst i test!

Det vi liker:
 • Fin design med genomtänkta detaljer
 • En mängd olika bakprogram för bästa möjliga anpassningsbarhet
 • Snabbt program för mer tidspressade stunder
 • Bakrummet har ljus inbyggt för full kontroll
 • Användbara tillbehör medföljer i köpet
 • Möjlighet att tidsinställa starten för ökad flexibilitet
Det vi ikke liker:
 • Högt pris i jämförelse med andra bakmaskiner
 • Relativt hög energiförbrukning på 780 watt
 • Stor storlek, så den tar upp en hel del plats

OBH Nordica 6544 Inox Bakmaskin – Bästa budgetvalet

Att köpa färskt bröd från bageriet kan bli ganska dyrt i längden, medan att baka ditt eget är relativt billigt. Du kan se till att allt görs ännu billigare genom att köpa denna brödbakmaskin från OBH Nordic, som säljs till ett lägre pris än de flesta andra av bakmaskinerna på marknaden. Innan vi går vidare för att berätta om produktens egenskaper närmare vill vi bara nämna att en av de stora fördelarna med denna produkt är att bakmaskinen är utvecklad med en snygg design i svart och stål. Denna OBH Nordica 6544 Inox är alltså en maskin som du inte har något emot att ibland ha ståendes framme.

OBH Nordica är extremt funktionell. Du kan således välja mellan så många som 12 olika program, inklusive ett för fullkornsbröd och ett speciellt snabbt program. Det finns även möjlighet att välja att du kan baka brödet i två olika storlekar på 750 respektive 900 gram. Det är således möjligt att göra flera typer av bröd. Du kan till och med ställa in graden av gräddning själv, beroende på vad du föredrar.

Detta är således en billig bakmaskin från OBH Nordica som är utvecklad med en timer och varmhållningsfunktion, som är perfekt att använda när du vill att brödet ska bli färdigt i framtiden. Denna varmhållningsfunktion kan gå i upp till 60 minuter, medan timerfunktionen kan ställas in i upp till 13 timmar framåt. Det betyder att du snabbt kan ställa in denna OBH Nordica bakmaskin så att du har färdigt bakat bröd på morgonen och vakna till nybakat bröd, om du föredrar det där allt från att dosera ingredienser till att knåda degen är fixat av bakmaskinen. En mätkopp och en receptsamling med allt från vanligt bröd till mer ovanligt ingår också för inspiration i köpet. Att denna bakmaskin kommer från en så etablerad tillverkare är ett kvalitetsmärke i sig och är helt enkelt bäst i test av de bästa bakmaskinerna på marknaden bland de billiga.

Det vi liker:
 • Prisvärd modell med bra kvalitet till lågt pris
 • Bärhandtag inbyggt i bakmaskinen för stor flexibilitet
 • Flera bakprogram av vilka ett är skorpbrytning
 • Fördröjd start och varmhållningsfunktion
 • Användbara tillbehör medföljer i köpet
 • Varmhållningsfunktion och timerfunktion för 13 timmar framåt
Det vi ikke liker:
 • Lite väl enkel modell för vissa mer avancerade hemmabagare
 • Är man ute efter en maximalt enkel modell kan 12 olika program kännas överväldigande
 • Avger ljud och pip som kan upplevas som störande

Gastroback 42823 Bakmaskin – Den bästa för proffskänsla

Om du vill baka bröd hemma på ett sätt som för dig är relativt enkelt, men som utåt sätt signalerar professionalitet bör du titta närmare på Gastroback 42823 Advanced Design. Det är en enkel maskin som gör precis det du förväntar dig av en bakmaskin – blandar, knådar, jäser och bakar brödet åt dig, men tar det ett steg längre än många andra bakmaskiner då den har fler program och inställningar än de flesta.

Denna Gastroback 42823 Advanced ser med dessa stora valmöjligheter till att du bättre än någonsin kan få brödet precis så som du vill. Dessa program inkluderar inte bara program som kan räknas som relativt standard i form av frukt- eller fullkornsbröd, utan här kan du även baka bröd med program specifikt utvecklat för glutenfritt bröd. Detta är en stor fördel för de människor som inte kan eller vill äta gluten, då glutenfritt mjöl beter sig på ett annat sätt än mer vanligt mjöl.

Dess professionella intryck går även igen i dess design, då den till fullo är tillverkad av rostfritt stål. Detta gör att den både ser högkvalitativ ut, är hygienisk och hållbar. Den är utvecklad som så att du styr maskinen på dess ovansida, vilket är mycket smidigt, ergonomiskt och ger en bättre överblick än då knapparna är placerade på maskinens framsida så att du behöver böja dig ned. Sammantaget kan sägas att det är en maskin med  med ett omfattande utbud av funktioner som slår konkurrerande bakmaskiner i samma prisklass i många avseenden – så att du får det bästa brödet.

Det vi liker:
 • Så många som 18 olika program för brödbakning
 • Snygg och smart design i rostfritt stål med LCD-display
 • Möjlighet att tillverka yoghurt, glass och sylt i bakmaskinen
 • Testvinnare hos det tyska testmagasinet ETM-testmagazine.de
 • Fyllnadsfack för t.ex. frukt, nötter och örter som säkerställer optimal fördelning
 • Lättare i vikten än vissa andra bakmaskiner
Det vi ikke liker:
 • Ingen lampa i bakutrymmet gör att du kan ha svårt med full överblick
 • 18 program kan kännas överväldigande och svårt att förstå sig på

Morphy Richards Premium Plus 239474 Bakmaskin – Den mest multifunktionella

Är du ute efter en multifunktionell bakmaskin som inte bara kan användas för bakning av bröd utan även andra typer av deg och delikatesser? Då finns det ingen ursäkt för att inte titta närmare på denna brödbakmaskin från Morphy Richards. De har här utvecklat en maskin som kan användas för allt från bröd till desserter och sylt. Du får hjälp med att blanda, knåda, jäsa och baka och ställer enkelt in maskinen på önskad inställning, varefter den gör resten åt dig.

Totalt kan du välja mellan så många som 19 förinställda program på denna Morphy Richards bakmaskin. Bland dessa finns det bl.a. speciella typer av bröd, t.ex. maltbröd, bagels, glutenfritt bröd etc. Du kan också välja att hälla nötter och frukt i en speciell fyllnadslucka, som sedan blandar i ingredienserna optimalt i degen. Du vet annars hur det kan vara när man lägger i detta själv, att man då inte fördelar det jämnt och plötsligt har du en brödskiva full av russin, medan en annan saknar det helt. Detta problem kommer du enkelt ifrån med denna typ av assistans från denna Morphy Richards bakmaskin, Du kan fritt välja mellan olika storlekar på brödet, och så kan du även välja hur du vill ha det gräddat. Det är vad vi kallar flexibilitet!

Många konsumenter framhåller bakmaskinen från Morphy Richards för dess favoritmaskin i köket, och då den är så pass kapabel till mycket är det lätt att förstå varför. För ytterligare smidighet är maskinen utrustad med inre belysning samt inspektionsfönster. Dessutom står alla dess program listade på maskinens ovansida, så du slipper att hålla på att krångla med och lite i en app eller instruktionsbok för att direkt veta vilket program du ska sätta på.

Det vi liker:
 • Möjlighet att göra allt från vanligt bröd till pizzadeg och sylt
 • Ett särskilt program för glutenfritt bröd är särskilt användbart för de med celiaki eller hälsomedvetna
 • Snygg design så att du gärna har den ståendes framme
 • Snabbprogram som ger dig rykande färskt bröd på endast 70 minuter
 • För optimal frihet kan du ställa in maskinen med dess timerfunktion
 • Dess olika program står smidigt listat på maskinens ovansida
Det vi ikke liker:
 • Det kan kännas överflödigt och förvirrande med hela 19 program
 • Säljs till ett högre pris än många andra brödbakmaskiner
 • Den omfattande informationen på maskinens ovansida kan ge ett rörigt intryck

Princess 152007 Bakmaskin – Prisvärd modell med smarta funktioner

Om din budget är tight, men du ändå vill ha en bra brödmaskin beställd hem är denna modell från Princess ett riktigt bra alternativ för dig. Precis som OBH Nordicas brödbakmaskin (#2), säljs denna modell till ett plånboksvänligt pris. Princess maskin är till och med hos många återförsäljare billigare än OBH Nordicas, och de skiljer sig även åt något när det kommer till funktioner. Du kompromissar samtidigt inte med kvaliteten med Princess brödbakmaskin eftersom du kan välja många olika användbara alternativ.

Detta är en av de bästa bakmaskinerna på marknaden av dess billiga bakmaskiner. Du kan välja mellan totalt 15 förinställda program som kan göra olika typer av bröd, yoghurt, sylt, etc. Dessutom har maskinen ett program för extra knaprig skorpa, värmning och timerfunktion. Du kan själv välja hur du vill ha brödet, oavsett om det ska hållas varmt efter det har bakats (upp till 60 minuter) och när processen ska börja, eftersom timern kan ställas in i upp till 13 timmar framåt. Det finns plats för antingen 680 eller 900 gram deg och du kan enkelt ställa in olika tid- och inställningsalternativ via den smarta LCD-skärmen och intuitiva knappar.

Utöver allt detta har den här modellen också en hög säkerhet och är enkel att rengöra. Den höga säkerheten kommer av att maskinen förblir kall på utsidan när den är igång. På det sättet kommer ingen att brännas eftersom de kommer för nära bakmaskinen. Att den är enkel att rengöra säkerställer att ingen deg fastnar eller bränns. Som en extra bonus använder den här maskinen bara 600 watt och levereras med en måttkopp och en degkrok.

Det vi liker:
 • Utvecklad med non-stick beläggning så att du kan diska den lätt och inte bränner fast något
 • Säljs till marknadens absolut lägsta pris, så här kan du spara mycket pengar
 • Låg energiförbrukning, vilket gör att du sparar in pengar även på din elräkning
 • Enkelt att följa och styra maskinen via knappar och LCD-skärm
 • Maskinens inställningar är listade på ovansidan så att du har all info nära till hands
Det vi ikke liker:
 • Något färre program än andra maskiner ger något mindre flexibilitet
 • Designen i vit plast kan ge ett billigt intryck
 • De listade inställningarna på ovansidan tar upp mycket plats och ser inte optimalt stilrent ut

Wilfa BM-50 Bakmaskin – Störst kapacitet

Med denna bakmaskin, bäst i test av marknadens stora bakmaskiner, från Wilfa kan du baka upp till 1,5 kg deg, så det finns alltså gott om möjligheter att baka tillräckligt med bröd för flera dagar framåt när du väl kommer igång. Modellen är lite dyrare än andra bakmaskiner, men i gengäld får du också en extremt välfungerande maskin med en kapacitet som är bättre än de allra flesta bakmaskiner på marknaden. Behöver du dock inte göra en limpa som räcker i flera dagar eller en sats som räcker till den största familjen, och hellre vill göra mindre degar kan du enkelt välja att baka mindre. Så du är inte på något sätt bunden till att utnyttja hela maskinens kapacitet, om du inte behöver, utan det väljer du helt själv.

Den användarvänliga konstruktionen på den bästa bakmaskinen av marknadens stora bakmaskiner säkerställer att du får full nytta av maskinen. Du kan t.ex. välj enkelt mellan de 11 olika programmen, ställ in graden av gräddning eller använda funktionen för att hålla värmen i upp till en timme. Det är också möjligt att använda timerfunktionen på de fem första programmen så att du kan få nybakat bröd precis när det passar dig.

Maskinen är utrustad med två knådare, så du kan vara säker på att alla typer av deg får rätt knådning. Dessutom är modellen utvecklad med en non-stick beläggning, vilket säkerställer enkel rengöring som snabbt är över. Som en extra bonus kan du hålla ett öga på brödet medan det bakas genom ett fönster i locket och sedan kan du hälla frukt och nötter direkt i degen via en speciell lucka för det.

Det vi liker:
 • Stor kapacitet på 1,5 kg deg, vilket är störst av alla i testet
 • Trots dess stora kapacitet är priset överkomligt
 • Futuristisk design i vitt och rostfritt stål
 • Utrustad med två knådare, vilket ger en mer effektiv och kraftfull knådning
 • Inte överväldigande många program, utan ett antal utvalda som du faktiskt använder
 • Lång garanti på 5 år
Det vi ikke liker:
 • Endast möjligt att ställa in timern för senare start på vissa program
 • Kan upplevas som onödigt med en så stor maskin för de som endast vill göra lite deg
 • Färre program än flera andra bakmaskiner
Kenwood

BM450

OBH Nordica

6544

Gastroback

42823

Morphy Richards 239474 Princess

152007

Wilfa

BM-50

Kapacitet 1 kg 0,9 kg 1 kg 0,9 kg 0,9 kg 1,5 kg
Antal program 15 st. 12 st. 18 st. 19 st. 15 st. 11 st.
Snabbprogram Ja Ja Ja Ja Ja Ja
Timer Ja Ja Ja Ja Ja Ja
Inställbar gräddningsgrad Ja Ja Ja Ja Ja Ja
Varmhållnings-

funktion

Ja Ja Ja Ja Ja Ja
Beläggning Non-stick Non-stick Non-stick Non-stick Non-stick Non-stick
Effekt 780 watt 600 watt 500 watt 650 watt 600 watt 850 watt

Hur du väljer den bästa bakmaskinen

Snart kommer du att få full koll på skillnaden mellan en ugn och en bakmaskin (hint; ugn är bättre för mycket större bröd), men innan dess kommer vi att lista några punkter som kan vara extra bra att fundera över innan du ska köpa din nya bakmaskin för att öka chanserna att du får hem den perfekta modellen för dig! Du kommer långt på att välja någon av testets bakmaskiner, bäst i test enligt oss, men det är inte säkert att just den modell som vi har utsett till den bästa bakmaskinen på marknaden är den absolut bästa för dig och brödet du ska baka.

Användarvänlighet

Först och främst ska du se till att om du vill vara nöjd med din brödmaskin, bäst i test värdig, ska du investera i en användarvänlig bakmaskin. Det skiljer sig självklart från person till person i vad som gör att man tycker att en maskin är enkel att använda, men att förstå dess inställningar och funktioner är centralt. Vissa kan tycka att det är överväldigande med allt för många funktioner, så det är inte nödvändigtvis så att fler funktioner innebär en bättre maskin, utan snarare att det gör den mindre användarvänlig.

Inbyggda funktioner

Som vi var inne på ovan är de funktioner maskinen har viktiga för dess funktion, och vi rekommenderar att du, utöver antalet, ska hålla ett öga på vilka inbyggda funktioner som maskinen har. Det är smart att välja en modell med timerfunktion, funktion för varmhållning och eventuellt en funktion som reglerar gräddningen. Dessa centrala funktioner gör att du kan skjuta upp starten då brödet ska bakas, ibland så mycket som 13 timmar, så att du kan vakna eller komma hem till doften av nybakat bröd, att brödet hålls varmt om du inte är redo att servera det direkt och att brödet får exakt den färg och gräddning du gillar bäst. Som du kan se i tabellen ovan har samtliga bakmaskiner i detta test dessa funktioner, men det finns även flera funktioner som maskinerna kan ha inbyggda, så du kan alltid överväga om det finns andra du också vill prioritera.

Antal program

De flesta bakmaskiner har ett antal förinställda program, så du kan få flera olika typer av bröd, kakor och andra rätter. Ju fler program, desto mer kan du använda din bakmaskin för. De vanligaste av de olika program att välja mellan hos bakmaskinerna på marknaden inkluderar program för såväl ljust och mörkt bröd, som bröd med nötter och bröd med frukt. I många kan man även baka glutenfritt bröd. Många bakmaskiner har även inställningar för pizzadeg. Samtidigt, som vi nämnde under första punkten, gäller det att du funderar över lagom antal program för dig. Antingen kommer du att älska upp emot 20 program, eller så blir du bara förvirrad av dem.

Design

Om du förväntar dig att bakmaskinen ska stå framme med jämna mellanrum eller hela tiden – det är ju kanske inte så att du alltid orkar ställa tillbaka maskinen på morgonen utan vill att den ska stå framme och redo för dig att vakna till doften av nybakat, är det smart att välja en modell med ett utseende som du inte har något emot att titta på. Det finns olika bakmaskiner, var och en med sin egen design, så att du enkelt kan hitta en som passar dina önskemål. Sätt på vilka de skiljer sig åt designmässigt kan, utöver färg, handla om var du tillsätter ingredienser och huruvida programmen står uppradade synligt på maskinen.

Kapacitet

Om du vill kunna göra bröd och andra saker i flera storlekar måste du investera i en modell där du kan välja mellan flera storlekar på degen, oavsett om det handlar om en eller tre olika storlekar, eller fler. Du måste också göra några överväganden om hur mycket deg du kommer att kunna göra samtidigt. Exempelvis har modellen från Wilfa i detta test kapacitet för 1,5 kg deg, medan andra bara kan hantera mindre degar på upp till 900 gram. För vissa personer fungerar en bakmaskin i mindre storlek väldigt bra, medan andra kräver den större.

Vad är skillnaden mellan att baka bröd i en ugn och en bakmaskin?

Det finns tre goda skäl till varför du bör investera i en bakmaskin snarare än att baka bröd i ugnen. Först och främst kommer du att upptäcka att du får en mindre elräkning, eftersom en bakmaskin inte använder lika mycket ström som en ugn. Detta beror på att med ugnen kommer mycket värme att slösas bort, eftersom hela ugnsutrymmet måste värmas upp för att kunna baka ens en mindre kaka, bröd etc. utan endast är inställt på större bröd.

Med en brödmaskin behöver du inte heller oroa dig för att behöva jobba med alla delar av processen själv och grisa ner hela köket när du vill ha gott bröd till frukost med en smak värd 5 stjärnor. En bakmaskin klarar nästan alla delar av själva bakningen, så du kan luta dig tillbaka och koppla av efter att ha hällt i de ingredienser som krävs i maskinen varje gång du behöver baka till morgonen. Som en extra bonus är de flesta bakmaskiner utrustade med en mängd funktioner som gör att du kan anpassa brödet efter dina önskemål, både vad gäller typ av bröd och när det ska vara klart. Med en ugn måste du hålla koll på olika inställningar och gradantal för olika sorters bröd själv, medan en bakmaskin håller koll på detta åt dig. Själv tycker jag att detta är bland det absolut bästa med en brödmaskin, särskilt eftersom att jag tycker om att experimentera med glutenfritt bröd och andra speciella mjölsorter, vilket kan vara svårt att få till själv i ugnen. Dessutom kan man förbereda alla ingredienser i förväg för en senare start, tack vare den timerfunktion som de flesta bakmaskiner har, men inte ugnen.

Ugnen är bäst när du ska baka mycket på en gång

Som du förstår är en bakmaskin otroligt smidig och hjälpsam – allt jobb, inklusive att knåda degen, är i princip gjort åt dig, så att du inte behöver göra mycket själv på morgonen, men ändå kan det löna sig att baka i ugnen, speciellt om du ska baka större mängder. En bakmaskin har maximal kapacitet, varför du, när du bakar bröd, ofta bara kan baka en limpa åt gången i en viss storlek. I ugnen kan du enkelt ha flera bröd, kakor etc. på gång samtidigt. Detta sparar mycket tid när du bara behöver mycket. I så fall blir det inte lika mycket slöseri med värme, eftersom ugnsfacket är bättre fyllt.

Dessutom kan du bättre baka bullar, bagels, etc. brödtyper om du bakar bröd och annat i ugnen snarare än i en bakmaskin. Det finns några maskiner som enkelt kan hantera denna typ av bröd, men du kan baka en mycket större mängd frallor osv om du gör det i ugnen. Dessutom har de flesta en ugn hemma, och känner inte att de har lust eller möjlighet att investera i en ny köksmaskin, men det kan alltid vara skönt att veta att möjligheten till färskt, hembakat bröd och bullar enkelt finns.

FAQ

Vilken bakmaskin är bäst i test?

Kenwood Limited BM450 är bäst i test 2021, då den har en stor kapacitet med flera användbara inställningar. Här finns andra bakmaskiner som är bäst i test på sina egna sätt, så läs om dem också.

Hur funkar en bakmaskin?

En bakmaskin funkar genom att du mäter upp och tillsätter ingredienserna i maskinen, och sedan låter den sköta resten. Den underlättar alltså din bakning avsevärt genom att helt sköta knådning, jäsning och gräddning, samt hålla det varmt efteråt vid behov.

Vad är fördelen med att använda en bakmaskin?

Fördelen med att använda en bakmaskin är att du själv inte behöver stå och jobba med degen och hålla koll på brödet. Detta då maskinen hanterar delarna med att blanda, jäsa, knåda och grädda och anpassar det efter precis det bröd du vill baka.

Kan man använda en bakmaskin för andra ändamål?

Huruvida man kan använda en bakmaskin för andra ändamål än att bara baka bröd beror på vilken modell du investerar i. De flesta modeller i detta test kan användas för mycket mer än bara bakning av bröd, såsom att göra glass, yoghurt och sylt.