Avfuktare Test (2022) → Din guide till avfuktare och ett hälsosamt inomhusklimat

1
Eeese Adam Avfuktare

Om du vill få bort fukt i hemmet, helst på ett så diskret och tyst sätt som möjligt, kan du på goda grunder investera i denna avfuktare från Eeese. Det är en mycket effektiv avfuktare med låg ljudnivå, automatisk avfuktningsfunktion och en stor tankvolym på 5 liter. Sammantaget har den egenskaper och funktioner som gör den bäst i test! Därför ska du välja Eeese Adam Avfuktare Avfuktaren Adam från Eeese är en effektiv avfuktare som…

Kolla Priset →
TESTVINDER
 PrisBilligst hos 
Eeese Adam Avfuktare 3.128 kr. eNemo
Woods AD20 Hybrid Avfuktare/Luftrenare##
Woods Avfuktare SW59FB##
Clatronic CL3672 Aircondition##
Acetec EvoDry PD Avfuktare 19.293 kr. Bygghemma
Woods SW38FW Luftavfuktare 4.899 kr. Verktygsboden
Wilfa WDH10 Avfuktare##
Electrolux ChillFlex Pro EXP26U338CW Aircondition 3.597 kr. Compumail
El-Björn AD 200S Byggavfuktare 18.394 kr. Protools
Stadler Form Albert Little Avfuktare##

Har du problem med dammkvalster, fukt i källaren, taket eller badrummet, eller torkar du ofta kläder inomhus? Har du hög luftfuktighet hemma kan det leda till problem med svamp eller mögel. Oavsett var din utmaning främst ligger kan en avfuktare vara lösningen på ditt problem. I detta test av de olika luftavfuktare på marknaden som är de bästa kan du läsa mer om fukt/hög luftfuktighet i olika utrymmen hemma och guidas att välja den bästa avfuktaren för ditt hem.

I detta test granskar vi 10 avfuktare som är bäst i test på sina egna sätt, så oavsett om du behöver en avfuktare för källaren eller vardagsrummet, stora rum eller små rum kan du här hitta den perfekta avfuktaren för ditt hem för att på ett effektivt sätt säkerställa optimalt torr luft. 

Vi har utsett Eeese Adam Avfuktare till bäst i test eftersom den är mångsidig, effektiv och har låg ljudnivå. Den kan användas i både mindre och större rum och fungerar effektivt mellan 5 och 35 grader. Den kommer att kunna glädja alla hem med fuktproblem där det av naturliga skäl finns en önskan om ett bättre inomhusklimat. Den följs dock hack i häl av de andra avfuktarna i testet, så läs vidare och se om det finns en annan av de bästa luftavfuktarna på marknaden som bättre matchar dina behov.

Eeese Adam Avfuktare – Avfuktare bäst i test

Om du vill få bort fukt i hemmet, helst på ett så diskret och tyst sätt som möjligt, kan du på goda grunder investera i denna avfuktare från Eeese. Det är en mycket effektiv avfuktare med låg ljudnivå, automatisk avfuktningsfunktion och en stor tankvolym på 5 liter. Sammantaget har den egenskaper och funktioner som gör den bäst i test!

Därför ska du välja Eeese Adam Avfuktare

Avfuktaren Adam från Eeese är en effektiv avfuktare som kan hålla upp till 100 kvadratmeter fritt från hög luftfuktighet och den har en hög avfuktningskapacitet då den kan utvinna upp till 20 liter vatten från luften per dygn. Detta gör den till en av de mest effektiva luftavfuktarna på marknaden! Den är utrustad med automatisk avfuktning, vilket innebär att maskinen sätter igång när det behövs. Det betyder att den inte alltid kommer att köra med full effekt och slösa på dess energianvändning i onödan. Den passar perfekt för både mindre utrymmen och större utrymmen i källaren, bottenvåningen eller vinden och kan också användas när tvätten behöver torkas. Rengöring av maskinen är lätt eftersom den har en inbyggd automatisk avfrostningsfunktion och luftfiltret är tvättbart. Avfuktaren Adam från Eeese är tyst och kommer inte att störa dig, oavsett om den står i vardagsrummet eller källaren. 

Produktinformation:

 • Vikt: 14,5 kg
 • Max arbetsområde: 100 m2
 • Avfuktning vid 35 grader 20 l. per dygn
 • Arbetstemperatur: + 5 – + 35 grader
 • Tankvolym: 5 liter
 • Ljudnivå: 42-44 dB (A)
Det vi liker:
 • Automatisk avfuktning och timer för enkel användning och individuella behov
 • Läge för att torka kläder för bekvämlighet i vardagen
 • Tyst i drift gör att den inte stör dig på något sätt

Woods AD20 Hybrid Avfuktare/Luftrenare – Den bästa hybridmodellen

Letar du efter en avfuktare som säkerställer att inga fuktproblem uppstår i hemmet och som

samtidigt kan rengöra luften och säkerställa ett hälsosamt inomhusklimat? Då är denna Woods AD20 Hybrid Avfuktare och luftrenare det perfekta valet för dig!

Därför ska du välja en Woods AD20 Hybrid Avfuktare/Luftrenare

Woods AD20 Hybrid Avfuktare/Luftrenare är det perfekta valet om du vill ha ett hem fritt från med ett bra inomhusklimat. Den fungerar som en 2-i-1-maskin, men om du inte behöver funktionen för avfuktning eller luftrening samtidigt kan du välja att använda funktionerna separat. Denna hybridmodellen är en avfuktare och luftrenare som är utrustad med ett patenterat filtersystem, Active ION HEPA. Detta ger denna Woods AD20-maskin en avfuktningskapacitet motsvarande de två största modellerna i MRD-serien och samtidigt en reningsgrad på 99,98%. Förutom detta högeffektiva system är denna hybrid mellan avfuktaren och luftrenaren också utrustad med en luftkvalitetsindikator som mäter partikel- och luftfuktighetsnivån så att maskinen kan arbeta efter behov och utnyttja dess energiförbrukning på bästa möjliga sätt.

Produktinformation:

 • Vikt: 11 kg
 • Max. Arbetsområde: 80-100 m2
 • Avfuktning vid 35 grader: 20 liter per dag
 • Arbetstemperatur: + 10 – + 32 grader
 • Tankvolym: 4 liter
 • Ljudnivå: 48 dB (A)
Det vi liker:
 • 2-i-1 hybridavfuktare och luftrenare för ett hälsosamt inomhusklimat
 • Utrustat med det patenterade Active ION HEPA-filtersystemet för effektiv luftrening
 • Inbyggd luftkvalitetsindikator mäter partikel- och luftfuktighetsnivån

Woods Avfuktare SW59FB – Den bästa luftavfuktaren för stora rum och källare

Woods avfuktare SW45FB är det perfekta valet av avfuktare om du har stora rum och/eller källare där du upplever fuktproblem, eller som du vill ha ett bättre inomhusklimat i. Denna avfuktare fungerar både som avfuktare, men också som luftrenare, som passar riktigt bra för mycket stora rum på upp till 190 m2.

Därför ska du välja en Woods-avfuktare SW59FB

Denna avfuktare, SW59FB, från Woods är den största modellen i detta test, och den är utvecklad för att på bästa sätt kunna avfukta och rengöra luften i mycket stora rum på upp till 190 m2. Den är därför mycket lämplig för stora källare, matsalar, festlokaler, garage etc. Med den stora tanken med en kapacitet på 11,4 liter kan den avfukta upp till hela 41,4 liter på en dag, beroende på temperatur och omgivande fukt. Detta gör den till en av de mest effektiva luftavfuktarna på marknaden! Förutom sin goda förmåga att avfukta större rum, är denna avfuktare från Woods passar också bra som luftrenare. Medan maskinen avfuktar rummet passeras mindre partiklar genom ett dammfilter så att luften rengörs och inomhusklimatet blir därmed bra och hälsosamt. Även om maskinen har en större design än flera av de andra modellerna i detta test är den fortfarande lätt att flytta runt. Med denna avfuktare från Woods har du också en fullständig garanti på 6 år, vilket indikerar hållbarhet och ger kvalitetssäkring för dig.

Produktdetaljer:

 • Max arbetsyta: 230 m2
 • Avfuktning: Upp till 41,1 liter per dygn
 • Arbetstemperatur: + 2° – + 35°C
 • Tankvolym: 11,4 liter
Det vi liker:
 • Passar perfekt för stora rum på 190 m2 med 11,4 liters tank
 • Inbyggt dammfilter som fångar upp fina partiklar i rummet och rengör luften
 • Du får 6 års garanti

Clatronic CL3672 Aircondition – Den bästa hybriden; luftkonditionering, luftrenare och avfuktare

Denna Clatronic CL3672 luftkonditionering är en hybridmaskin som både kan acklimatisera, rengöra luften och avfukta rummet, så att du undviker fuktproblem och uppnår en perfekt temperatur och ett bra och hälsosamt inomhusklimat. Den är lämplig för rum upp till 30 kvm och kan användas i både vardagsrum eller källare och vindar.

Därför ska du välja en Clatronic CL3672 Aircondition

Det kan snabbt bli ett dyrt nöje om du vill ha luftkonditionering, luftrening och avfuktning hemma, men med denna Clatronic CL3672 får du en 3-i-1-maskin som har alla tre funktionerna. Clatronic-modellen är mer än en klassisk aircondition. Den är lysande under sommarmånaderna, när huset snabbt kan överhettas och sovrummet kan kännas outhärdligt varmt, men den kan också användas som avfuktare och fläkt. På det sättet kan den användas om det finns fuktproblem eller för att torka kläder. Den har en smart timerfunktion så att du kan ställa in när du ska starta och stanna. Ljudnivån kan vara något högre än de andra av de bästa avfuktarna på marknaden, som du ju kan hitta i detta test, vilket är en kompromiss för de många funktioner som denna maskin har. Ljudnivån överstiger dock aldrig 65 dB (A). På LED-displayen kan du alltid hålla reda på temperaturen och tiden din timer är inställd på.

Produktinformation:

 • Vikt: 19 kg
 • Max arbetsområde: 30 m2
 • Kylkraft och fläkt: 2,3 kW, 2,6 EER 
 • Ljudnivå: 65 dB (A)
Det vi liker:
 • 3-i-1 med 3 funktioner; luftkonditionering, luftrening och avfuktning
 • Energiklass A för låg energiförbrukning
 • Timerfunktion för start och stopp för enkel användning

Acetec EvoDry PD Avfuktare – En användarvänlig sorptionsavfuktare

Denna luftavfuktare skiljer sig lite från de andra modellerna i testet i hur det är en sorptionsavfuktare med en design i plåt, vilket gör att den vid första anblick inte nödvändigtvis tas för att vara en vanlig avfuktare. Eftersom att det är en sorptionsavfuktare skiljer den sig från en vanlig kylavfuktare genom att arbeta vid lägre temperaturer. Här bildas inget vatten, och du blir på så sätt av med fukten på ett effektivt och smidigt sätt!

Därför ska du välja Acetec EvoDry PD Avfuktare

Denna Acetec EvoDry PD Avfuktare är en enkel och smidig sorptionsavfuktare att hantera, mycket tack vare att du styr den via dess smarta styrutrustning och manöverpanel. Den skiljer sig en del från de andra modellerna i detta test, till exempel då dess utseende är mer av en plåtbox än en klassisk avfuktare. Det är en sorptionsavfuktare vilket innebär att den inte samlar på sig vatten i en behållare, såsom den vattentanken man kan se på andra luftavfuktare, eller liknande, utan fukt i rummet försvinner i en luftström. På så sätt bildas inget vatten med denna sorptionsavfuktare, och du blir på så sätt av med fukt på ett effektivt och smidigt sätt. Acetec är en tillverkare med miljövänlighet och effektivitet i fokus, och denna avfuktare är inget undantag. Dessutom har denna sorptionsavfuktare ett stort arbetsområde då den fungerar i -20 – +40 grader. 

Produktdetaljer:

 • Vikt: 11,3 kg
 • Max arbetsyta: 200 m3
 • Avfuktning: 17.8 liter per dygn
 • Arbetstemperatur: -20 till + 40 grader
 • Ljudnivå: 53 dB (A)
Det vi liker:
 • Användarvänlig sorptionsavfuktare som du styr via dess smarta styrutrustning och manöverpanel
 • Stort arbetsområde då den fungerar i -20 – +40 grader
 • Samlar inte på sig vatten utan fukten försvinner i en luftström

Woods SW38FW Luftavfuktare – Bästa luftavfuktaren för källaren

Denna smidiga Woods SW38FW Luftavfuktare är en hållbar avfuktare som har en mycket effektiv prestanda och fungerar mycket bra i stora rum. Den är tillverkad i Sverige och har en hållbarhet på hela 20 år, så här får du en modell som du kan ha glädje av under lång tid.

Därför ska du välja Woods SW38FW Luftavfuktare

Om du har ett badrum, ett kök, ett torkrum, en tvättstuga – eller framför allt en större källare, med en tendens till hög fuktnivå, då är denna estetiskt tilltalande och kraftfulla Woods SW38FW Luftavfuktare det bästa valet för dig. Den har en stor kapacitet, med en vattentank på hela 12 liter. Den arbetar med 552 watt och varje dygn kan du få effektiv avfuktning på upp till 21 liter per dygn. Denna avfuktare är tillverkad i Sverige och har en hållbarhet på hela 20 år. Det är en väldigt lång tid, så man kan helt klart säga att här får du mycket för pengarna. För trots dess fina kvalitet kostar denna modell faktiskt inte en förmögenhet, men oavsett är det en riktigt bra investering med en design i vitt som smälter in där du väljer att ställa den. 

Produktinformation:

 • Max arbetsyta: 140 m2
 • Tankvolym: 12 liter
 • Ljudnivå: 35 dB (A)
 • Temperatur min.: +2 grader
Det vi liker:
 • Smidig design som kan stå var som helst i hemmet – inte minst i källaren
 • Lång hållbarhet på nästan 20 år
 • Stor kapacitet som kan användas i stora utrymmen

Wilfa WDH10 Avfuktare – En liten och billig avfuktare

Denna Wilfa WDH10 Avfuktare är en liten avfuktare som är kompakt och portabel maskin med en mycket effektiv prestanda trots sin lilla storlek. Den är idealisk för mindre utrymmen och kan ta upp så mycket som 10 liter fukt på en dag. Detta ger dig möjlighet att njuta av ett bra inomhusklimat utan fuktproblem.

Därför ska du välja Wilfa WDH10 Avfuktare

Luftavfuktaren WDH10 från Wilfa är en liten luftavfuktare som är extremt lämplig för mindre vardagsrum eller liknande på upp till 15 kvm. Den är lätt att ta med sig runt i hela hemmet, beroende på var den nu skulle behövas. Den är alltså både kompakt och portabel och därmed lätt att bära med sig, men den är också utrustad med små hjul så att du kan rulla den runt i hemmet om det är bekvämare för dig. Trots sin lilla storlek kan den absorbera så mycket som 10 liter fukt på bara en dag. Det är alltså en effektiv maskin som kan ge ett inomhusklimat utan fuktproblem i mindre rum eller små hem. Detta är således en luftavfuktare som är problem med mindre utrymmen där du har problem med fukt, vilket gör den till bäst i test av marknadens olika avfuktare för just mindre utrymmen.

Produktdetaljer:

 • Max arbetsyta: 15 m2
 • Avfuktning: 10 liter per dag
 • Arbetstemperatur min.: 15 grader
 • Tankvolym: 2 liter
 • Ljudnivå: 53 db (A)
Det vi liker:
 • Kompakt och portabel maskin med hjul
 • 10 liter per dygn för bra prestanda trots den lilla storleken
 • Lämplig för vardagsrum eller små hem

Electrolux ChillFlex Pro EXP26U338CW Aircondition – Den bästa airconditionen med avfuktningsfunktion

Har du, speciellt under sommarmånaderna, sömnproblem på grund av värmen eller kanske är hemmet bara överhettat på grund av sol och stora fönster? Då är en luftkonditionering nästan ett måste. Om du vill ha en maskin som kan avfukta samtidigt är denna Electrulux ChillFlex Pro EXP26U338CW ett bra val för dig.

Därför ska du välja Electrolux ChillFlex Pro EXP26U338CW Aircondition

Electrolux ChillFlex Pro EXP26U338CW Aircondition är en modell som har funktioner som passar både då det är sommar och vinter. Det är en 2-i-1-modell med så många som 4 manövreringsfunktioner, vilket kan göra vistelsen inomhus bekvämare och avkopplande. På sommaren i värmen kan det svalna hemmet och samtidigt kan avfuktaren springa för att se till att luftfuktigheten inte blir för hög. Under de kallare månaderna kan du bara använda avfuktningsfunktionen föratt säkerställa ett bra inomhusklimat, även om det inte är öppet och dräneras genom hemmet på samma sätt. Även om maskinen väger 31 kg är det inte ett problem att flytta ChillFlex Pro från Electrolux runt hemmet eftersom den är utrustad med hjul. På så sätt kan du enkelt flytta det från ett rum till ett annat beroende på var behovet är. 

Produktdetaljer:

 • Vikt: 31 kg
 • Max arbetsområde: 40 m2
 • Kylkraft: 2,6 kW
 • Arbetstemperatur min.-Max: 5-35 grader (bästa 16-32 grader)
 • Ljudnivå: 64 dB (A)
Det vi liker:
 • Viloläge och fördröjd startfunktion upp till 24 timmar
 • 4-i-1-driftfunktioner med; auto, cool, avfuktning, fläkt
 • Utrustad med hjul för rörlighet

El-Björn AD 200S Byggavfuktare – Den bästa luftavfuktaren för bygget

El-Björn AD 200S Byggavfuktare är, som namnet så tydligt indikerar, en luftavfuktare som är särskilt lämplig att använda vid torkning inom bygg- och uthyrningsbranschen. Dess hölje är mycket robust och slitstarkt, vilket är helt i linje med dess kvaliteter som en kraftfull, tålig avfuktare. Samtidigt som den är så robust och solid, är den smidig att använda och förflytta då den är utrustad med transportbåge för att underlätta förflyttning för ytterligare effektivitet.

Därför ska du välja El-Björn AD 200S Byggavfuktare

Med El-Björn AD 200S Byggavfuktare får du en riktigt bra luftavfuktare som är perfekt för större ytor inom bygg- och uthyrningsbranschen. Där kommer den till sin fulla rätt och torkar på bästa sätt. Den har ett yttre hölje som är robust och slitstarkt, precis som dess kvaliteter som en kraftfull, tålig avfuktare. Den jobbar med en kondenseringsteknik vilket skapar en jämn avfuktning där kondensvattnet rinner ner i baljan. Vidare är maskinen försedd med en huvudströmbrytare och en larmlampa som lyser om baljan är full, så att du får full koll på vad som pågår och på så sätt kan fokusera på ditt arbete. Detta ökar din kontroll och säkerhet. Vidare är den utrustad med en rotationskompressor som ger ökad effektivitet samt fläkt med kontinuerlig drift. Kondensorn och förångaren är tillverkade av slitstarka kopparrör med aluminiumlameller, så det är en bra hållbarhet på denna luftavfuktare från El-Björn. Trots att denna modell är så pass robust och stabil, är den enkel och smidig att använda och förflytta. Detta beror på att den även är utrustad med transportbåge för att underlätta förflyttning. Sammantaget är detta alltså den luftavfuktare som är bäst i test för de inom byggbranschen!

Produktdetaljer:

 • Max arbetsområde: 200 m2
 • Avfuktning: 17 liter per dygn
 • Arbetstemperatur: + 7 – + 34 grader
 • Tankvolym: 7 liter
 • Ljudnivå: 46 dB (A)
Det vi liker:
 • Kraftfull och robust luftavfuktare specifikt för byggbranschen
 • Smidig att förflytta då den är utrustad med transportbåge
 • Stort uppsamlingskärl (7 liter) med överfyllnadsskydd

Stadler Form Albert Little Avfuktare – Den bästa tystgående luftavfuktaren

Denna Stadler Form Albert Little Avfuktare är en av de tystaste modellerna i detta test. Luftavfuktaren passar därför perfekt ha stående framme, även om du befinner dig i rummet, och om du ställer den i andra rum eller i din källare kommer den inte att höras därifrån. Den är lämplig för både varma och kalla utrymmen, eftersom det finns en inbyggd frostsensor, och den fungerar även i temperaturer upp till 40 grader. Detta är således en bra luftavfuktare, bäst i test av de tystgående modellerna!

Därför ska du välja en Stadler Form Albert Little Avfuktare

Om du vill ha en helt tystgående Avfuktare då är den här Albert Little, som bara har en ljudnivå mellan 32-43 dB (A), det perfekta valet. En normal konversation har en ljudnivå på 60 dB (A), så även om maskinen kör som högst kommer ljudnivån från den aldrig att närma sig en nivå som kommer att vara irriterande, även om den står och arbetar i rummet du är i. Det är således en bra luftavfuktare till vardagsrummet, men även en bra avfuktare till källare. Även om denna Stadler Form Albert Little Avfuktare är en extremt tyst modell, är den fortfarande lämplig för att stå i rum som du inte ofta befinner dig in i. Den har en sensor som är ansluten till en automatisk avstängningsfunktion när tanken fylls så att maskinen inte blir överbelastad. Dessutom har den också en automatisk avstängningsfunktion vid temperaturer under 0 grader, eftersom den har en inbyggd frostsensor. Det betyder att du utan tvekan enkelt kan placera din Albert Little Avfuktare i kalla utrymmen, men den fungerar faktiskt också i temperaturer upp till 40 grader. Det är därför en mycket mångsidig modell jämfört med de flesta luftavfuktare, som kan tillgodose många behov. Den automatiska fläkten, som maskinen är utrustad med, säkerställer också en god luftfördelning i rummet.

Produktdetaljer:

 • Vikt: 10,5 kg
 • Max. Arbetsyta: 40 m2
 • Arbetstemperatur: + 5 – + 40 grader
 • Tankvolym: 2 liter
 • Ljudnivå: 32-43 dB (A)
Det vi liker:
 • Riktigt tyst
 • Utrustad med automatisk fläkt som ger optimal luftfördelning
 • Inbyggd frostsensor för automatisk avstängning vid 0 grader

Varför ska man investera i en avfuktare?

Inte alla behöver nödvändigtvis investera i en avfuktare. Det är dock en fördelaktig investering om du har ett rum som en källare, ett kök eller badrum där det finns en tendens till hög luftfuktighet. Ett hem med högre luftfuktighet kan orsaka olägenheter med dåligt inomhusklimat, husdammskvalster och mögel. Några av dessa olägenheter kan du lära dig mer om i det här avsnittet och därmed få bra koll på varför det är viktigt att undvika hög fuktnivå i hemmet för att förstå det positiva med de flesta luftavfuktare.

Husdammskvalster trivs i ett fuktigt inomhusklimat

Husdammskvalster är mycket små djur som sällan syns med blotta ögat. De finns i de flesta hem, särskilt i heta och fuktiga miljöer. De har särskilt bra levnadsförhållanden i sängen, eftersom du där avger värme och svett när du ligger och sover på natten. Om du vill bli av med husdammskvalster bör du komma ihåg att ventilera rummet efter natten och tvätta sängkläderna ca. var 14:e dag vid minst 60 grader eftersom husdammskvalster kommer att dö vid dessa temperaturer.

Om du inte tycker att husdammskvalster är äckliga i sig kan du bli lite äcklad av vad det verkligen är som kan ge oss allergier. Det är inte små husdammskvalster själva, utan faktiskt några enzymer som finns i avföringen. Om du har en allergi mot husdammskvalster kommer du ofta att få problem med luftvägarna, allmänt obehag, röda eller kliande ögon och en rinnande näsa. Om du har dessa symtom bör du låta orsaken undersökas av en läkare. Ofta är luftfuktigheten i hemmet högst på vintern, Därför symtomen och mängden husdammskvalster oftast på sin högsta nivå här.

Hög luftfuktighet i hemmet kan leda till mögel

Om du har hög luftfuktighet i hemmet kan du, förutom husdammskvalster, uppleva mögel. De bästa levnadsförhållandena för svampar är desamma som för husdammskvalster, nämligen fukt. Även om man föredrar att undvika husdammskvalster och allergier mot husdammskvalster är det särskilt viktigt att undvika att få mögel i hemmet. Mögel är farligt för hälsan. Det avger mikropartiklar, glukaner, mykotoxiner och mögelluktinducerare, vilket är ämnen som många reagerar negativt på. Mikropartiklar, glukaner och mjuka toxiner kan reageras på med irritation i luftvägarna såväl som i ögonen och näsan, och man kan uppleva hosta och onormal trötthet. Lukten av mögel är inte i sig farlig, men det kan vara en bra indikator för att hitta mögel i hemmet.

Mögel kan ibland kännas igen av antingen en smaklös lukt eller missfärgning och fläckar på väggarna eller i golvet, som kan vara svart, grå, vit eller röd, eller så kan den vara helt osynlig. Det finns ofta i textilier, tapeter, gipsskivor eller i källare, tak eller badrum och kök, eftersom luftfuktigheten här ofta kan vara hög. Om du upptäcker ett litet område med mögelangrepp kan du bli av med det själv med rodalon, men om du har ett större angrepp bör du söka professionell hjälp så snart som möjligt för att bli av med det.

Hur fungerar en avfuktare?

En luftavfuktare är en maskin som är speciellt utformad för att säkerställa att luftfuktigheten inte är eller blir för hög i hemmet. En luftavfuktare analyserar luften och drar ut fukt ur rummet eller rummet där den placeras. Det finns modeller som kör sig per. automatisk och slås på och av beroende på luftfuktighetsnivån. Fukt dras antingen in i maskinen och avleds i vattentanken, eller så kan den ledas ner i avloppet eller utomhus. luftavfuktare används särskilt ofta på vintern, eftersom fukten i hemmet oftast är som högst då.

Var ska luftavfuktaren placeras?

När du väl har investerat i en luftavfuktare är det viktigt att du också placerar den korrekt i rummet du vill avfukta, annars riskerar du inte att få den optimala effekten ur maskinen.

Först och främst måste maskinen placeras på en stabil yta. Därefter är det en bra idé att placera luftavfuktaren i mitten av rummet – så långt som det möjligt. Fönster måste vara stängda och ventilationssystem är avstängda för att förhindra att avfuktningsprocessen tar längre tid än vad som är absolut nödvändigt. Om du har möjlighet att placera luftavfuktaren lite högre upp är detta en fördel och passar riktigt bra för ändamålet, eftersom fukt alltid stiger upp i luften. På detta sätt kan avfuktningen gå snabbare och bli mer effektiv och du drar ner på din energiförbrukning.

Hur många liter per dygn kan en luftavfuktare samla in?

Det varierar mycket mellan med de olika avfuktarna på marknaden hur mycket av rummets luftfuktighet de kan samla upp från luften. Avfuktaren anger vanligtvis hur stor kapaciteten på dess vattentank är och hur många kvm avfuktaren är lämplig för. I det här testet har vi granskat flera olika modeller som kan passa flera olika behov och områden så att du kan hitta den luftavfuktare med rätt kapacitet för dig.

Hur länge ska en luftavfuktare köras?

Även om luftfuktigheten i hemmet inte får vara för hög är det också viktigt att luften inte blir för torr. Speciellt möbler, golv etc. av trä kommer att påverkas om luften blir för torr. Trä expanderar och krymper beroende på luftfuktigheten i rummen och om du till exempel har träramar som fönster kan det bland annat påverka tätheten. Om du avfuktar i ditt hem kan du som tumregel låta din luftavfuktare gå tills det finns 12-15% fukt kvar i rummet/byggmaterialet.

3 tips för att välja en avfuktare

Det finns många olika luftavfuktare på marknaden som matchar olika behov och budgetar. De många varianterna passar olika rumsstorlekar och hem. För att kunna urskilja och välja den perfekta för ditt hem kan du läsa i det här avsnittet för att få råd om vilka överväganden du bör göra innan du investerar i en luftavfuktare för hemmet.

Hur stort är rummet eller området som ska avfuktas?

Det första du bör överväga är hur stort område du ska avfukta. Är det flera små rum, ett stort rum, ska den flyttas runt hemmet och kanske upp och ner för trappor? Oavsett är det viktigt att hitta en som passar exakt det eller de områden som ska avfuktas. Om du får tag på en tung maskin som måste bäras upp och ner kan det snabbt vara mer besvärligt än en fördel i vardagen, och om avfuktaren inte har kapacitet att avfukta rummet kan det vara mer besvärligt än en hjälp.

Bör avfuktaren ha fler funktioner?

Man kan få modeller av luftavfuktare som har mer än bara en funktion. Det finns hybridmodeller och det finns luftrenare och airconditions som också har avfuktare. Beroende på dina behov hemma är det viktigt att investera i en maskin som kan göra din vardag enklare och ditt inomhusklimat bättre.

Vill du styra avfuktaren själv eller ska den vara automatisk?

Det finns manuella modeller, och det finns modeller som kan hantera allt själv, där du bara måste justera när du ska börja och sluta avfukta rummet. Under en hektisk dag, där avfuktaren används regelbundet, kan det vara mycket bekvämt för avfuktaren att slå på och av sig själv efter behov. Om avfuktaren endast är till för källaren när den är fuktig på vintern eller om den bara används när kläderna torkas inomhus, kan det vara bra för dig att sätta på och stänga av den själv. Beroende på hur ofta maskinen ska användas och var den ska stå kan du välja manuell eller automatisk drift. Det är mycket upp till det enskilda hushållet vad som matchar dess behov.

Annan användbar kunskap i detta luftavfuktare-test

De olika modeller av luftavfuktare som finns på marknaden kan vara en riktigt bra investering och lösning om du vill ha ett bättre inomhusklimat och lägre luftfuktighet i utrymmen hemma. Det finns dock också ett antal andra saker som du kan göra i vardagen för att optimera inomhusklimatet hemma, vilket du kan läsa i avsnitten nedan.

Hur du kan justera fuktnivån i ditt hem

Om du bor i en gammal byggnad eller på en plats där ventilation i badrum eller källare kan vara svår passar de olika modeller av luftavfuktare som finns som det perfekta hjälpmedlet för att bli av med fukten. Om du bor i en nyare byggnad eller om du inte har några uppenbara fuktproblem och bara vill ha ett bättre inomhusklimat och en garanti för att luftfuktigheten inte är för hög, kan du följa några enkla råd i vardagen som kan säkerställa en bättre luft.

Ventilera regelbundet

Ett av de vanligaste råden är att komma ihåg att ventilera regelbundet. Det är ett råd de flesta har hört, och det är just för att det fungerar. Det är viktigt för optimal fuktighet, men också för ett hälsosamt inomhusklimat med ren luft. Matlagning, ljus, långa duschar, partiklar från plast och elektronik kan minska luftkvaliteten, vilket en bra ventilation med drag kan göra underverk mot. I nyare byggnader är isoleringen i toppklass för att hålla ute kyla eller värme under vinter- och sommarperioder, och det gör ventilation ännu viktigare. Om du vill vara fri från husdammskvalster är det speciellt en bra idé att ventilera efter natten, så du säkerställer ett bra inomhusklimat i sovrummet med så lite husdammskvalster som möjligt.

Torka tvätt utomhus

Det är bra för miljön att hänga kläderna för att lufttorka. Det kan dock vara en av de vanligaste orsakerna till hög luftfuktighet i hemmet. Med en regelbunden tvättning på mellan 4-6 kg kläder avges vanligtvis 2,5 liter fukt som stannar i luften i hemmet, speciellt om du inte får ut luften genom ventilation.

Torkning av kläder inomhus utan ventilation under lång tid kan ge upphov till ett dåligt inomhusklimat som kan vara en olägenhet för allergiker och de som lider av astma. Eftersom det fuktiga inomhusklimatet ger de bästa levnadsförhållandena för husdammskvalster och mögel, varav det senare kan vara skadligt för alla som bor i hemmet. Därför är det absolut nödvändigt att om du torkar kläderna inomhus måste du se till att det finns god ventilation, värme och mycket ventilation under eller efteråt under de kallare perioderna. Det kan också vara en fördel att stänga till rummet där det torkar, eftersom fukten då inte sprider sig till resten av hemmet.

Använd en fläktkåpa och justerbara ventilationssystem

Matlagning är en av de största bovarna i förhållande till hög fuktnivå i hemmet. Ännu mer nu efter att öppna planlösningar där köket sitter ihop med resten av hushållets rum, vilket gör att mindre utrymmen elimineras – men öppenhet tas in, som har fått stort fäste i svenskarnas hem. På så sätt kan fukten verkligen sprida sig till resten av hemmet. Det är därför oerhört viktigt att du kommer ihåg att vara en flitig användare av din köksfläkt när du lagar mat, så att all fukt som orsakar hög luftfuktighet släpps ut fångas upp. Om du inte är en lycklig ägare av en köksfläkt är det en riktigt bra idé året runt att se till att ventilera under eller efter tillagningen, annars kan du riskera att skapa goda levnadsförhållanden för mögel.

Åtgärderna ovan gäller också på ett sätt när du badar. Det är en bra idé att ventilera om du har ett fönster i badrummet varje gång du har varit i duschen. Oftast kommer det att finnas ett ventilations- eller fläktsystem i badrummet om du inte har ett fönster som du kan öppna. Om det är ett ventilationssystem som du måste sätta på, stänga av och justera själv rekommenderas det att det alltid används i god tid före ett bad, oavsett hur länge du duschar eller badar.

FAQ

Vilken luftavfuktare är bäst i test?

I detta test av luftavfuktare har vi utsett utnämns Eeese Adam Avfuktare till bäst i test, tack vare dess mångsidighet, smidighet och andra fina egenskaper. Den kan göra nytta och ge glädje i många olika hem. De andra av testets olika luftavfuktare tillhör dock de bästa luftavfuktarna på marknaden, så det är mycket möjligt att någon av dem passar dig bäst!

Varför ska man investera i en avfuktare?

En luftavfuktare kan vara en bra investering om ett eller flera rum i hemmet tenderar att ha hög luftfuktighet, t.ex. för att man brukar torka tvätt inomhus eller gör annat för att få problem med fukt. Råd och Rön anger att vi spenderar 90 % av vår tid inomhus, och med en luftavfuktare kan du undvika dåligt inomhusklimat, husdammskvalster och mögel i hemmet.

Varför ska man undvika fukt i hemmet?

Det är inte alls hälsosamt att ha hög luftfuktighet i hemmet, eftersom det kan leda till ett skadligt inomhusklimat med bland annat husdammskvalster och mögel.