Test av askdammsugare 2022

1
PowerPlus POWX308

Denna askdammsugare, POWX308, från PowerPlus kan användas som en dammsugare till såväl skorstenen som en vanlig dammsugare och för de platser med mycket smuts i allmänhet. Detta gör den multifunktionell inom alla områden, och uppfyller alla kriterier som den bästa askdammsugarna bara måste uppfylla.  POWX308 är således en multitalang, och bäst i test när det kommer till funktion, behov och produkt i övrigt. Därför ska du välja PowerPlus POWX308 Denna askdammsugare är utrustad med en…

Kolla Priset →
TESTVINDER
 PrisBilligst hos 
PowerPlus POWX308 979 kr. Global Tools
Kärcher AD2 1.245 kr. Bauhaus
Boxer Ash 18L##
Cecotec PowerAsh 1200##

Att ta bort askan från din kamin, eldstad, grill och annat som utsätts för finkornig aska och sot är en av de smutsigaste och potentiellt farligaste hushållssysslorna. Denna tidskrävande uppgift kan vara ett tufft jobb om du inte står och har rätt utrustning att suga upp askan med. Utan rätt utrustning kommer du under städningen med stor risk att andas in mycket aska och fina partiklar som finns i luften, vilket med tiden kan leda till lungproblem.

Efter en mysig stund vid brasan eller god grillmiddag kan du dock göra den så viktiga städningen mycket enklare och säkrare genom att använda en askdammsugare. Dessa är speciellt framtagna för att hantera de fina partiklar som kan orsaka skador på vanliga dammsugare. Marknadens bästa askdammsugare kommer med ett hepa-filter, och kan göra sådant en vanlig dammsugare inte kan.

Vi har valt ut 4 askdammsugare, även kallat asksug, för att se vilken som är bäst och granskat dem med kopplat till de viktigaste egenskaperna såsom kraft, kapacitet, slanglängd och vikt på dammsugaren. Vi kommer även att svara på frequently ask(a)ed questions, no pun intended.

PowerPlus POWX308 – Askdammsugare bäst i test

PowerPlus POWX308

Denna askdammsugare, POWX308, från PowerPlus kan användas som en dammsugare till såväl skorstenen som en vanlig dammsugare och för de platser med mycket smuts i allmänhet. Detta gör den multifunktionell inom alla områden, och uppfyller alla kriterier som den bästa askdammsugarna bara måste uppfylla. 

POWX308 är således en multitalang, och bäst i test när det kommer till funktion, behov och produkt i övrigt.

Därför ska du välja PowerPlus POWX308

Denna askdammsugare är utrustad med en borstad elmotor, och har en fin effekt på hela 1 200 watt. Det integrerade finfiltret kan enkelt rengöras med vatten. Dessutom erbjuder dammsugaren en blåsfunktion så att luften blåser ut genom sugröret, vilket är särskilt praktiskt för att tända grillen och brasan. 

Dess behållare är gjord av starkt stål och har en volym på 20 liter, vilken enkelt kan tömmas. Dess höjd mäter 31 cm och dess diameter är 29,5 cm, vilket är gott om utrymme för det mesta – utan att ta upp för mycket plats vid förvaring. 

Sugslangen är gjord av aluminium och har en längd på 1,20 meter, och du kan välja mellan två förlängningsrör. Vidare är sugkraften hos POWX308 från Powerplus är stark. Till sist kan vi nämna att setet som medföljer i köpet generöst består av dubbla tvättbara filter, munstycke, liten borste och två förlängningsrör. Du förstår alltså att detta är en riktigt bra askdammsugare – bäst i test overall!

Det vi liker:
 • Stark sugkraft
 • Multifunktionella funktioner – använd till såväl aska som vanligt damm
 • Är utrustad med både en sugfunktion och blåsfunktion
 • Tillverkad med fyra hjul vilket gör den lätt och smidig att flytta runt
Det vi ikke liker:
 • Filtret måste bytas relativt ofta

Kärcher AD2 – Bästa uthålliga

Kärcher AD2

Uthållig, kraftfull, användarvänlig, mångsidig och säker: Med AD2 ask- och torrdammsugare med får du på flera sätt ett utmärkt och enkelt sätt att ta bort aska. Dess integrerade filterrengöringssystem ger långvarig sugkraft, och du kan enkelt rengöra filtret med en knapptryckning så att sugeffekten direkt är på topp igen. Att ta bort aska har aldrig varit enklare!

Därför ska du välja Kärcher AD2

Tack vare ett smart delat filtersystem samt ett praktiskt handtag på dess behållare kan denna asksug på bästa sätt ta upp all smuts och därefter tömmas enkelt, snabbt och utan att behöva komma i kontakt med smuts om du är allergisk och/eller vill utföra ett maximalt rent arbete. Dess smarta rengöringsfunktion för filtret vilket gör att maskinen alltid har riktigt bra sugkraft. 

Denna asksug är utrustad med en flexibel sugslang av belagd metall och flamsäkert material i toppkvalitet. Det ger maximal säkerhet vid uppsamling av aska. Det handhållna sugröret ger optimal arbetskomfort och med imponerande sugkraft – speciellt i hörn och svåråtkomliga ställen i skorstenen. Detta gör det möjligt att suga upp askrester helt och fullt – var som helst. 

Dess kompakta design gör att askdammsugaren enkelt kan ställas undan för förvaring i det rummet du vill. Sugslangen kan dessutom bekvämt stödjas mot enheten när den inte används. Vidare vill vi verkligen lyfta det att Kärcher AD2 kan absorbera stora mängder aska på kort tid – samtidigt som den kan hålla för längre arbete, om behov för det finns

Det vi liker:
 • Utrustad med Kärcher ReBoost filterrengöringsteknik
 • Dubbelt filtersystem för såväl finare som grövre smuts
 • Brandsäkert material så att den klarar av höga temperaturer
 • Tillverkad av Kärcher – något av specialister inom kraftfulla maskiner för att hålla efter hemma
 • Utrustad med en 600-watts turbinmotor
 • Praktiskt handtag på dess behållare förenklar säker tömning av behållaren
Det vi ikke liker:
 • Filtret fylls snabbt

Boxer Ash 18L – Bästa billiga

Boxer Ash 18L

Här har vi en bra asksug med cyklonteknik för bättre filtrering av dammpartiklar. Detta innebär att maskinen fångar upp alla fina partiklarna och ger en renare luft. Som du hör på namnet kommer den med en stor behållare och hög uppsugningsförmåga. Den är idealisk för djupare rengöring och kan givetvis dammsuga all aska från vedspisar, eldstäder och grillar. Som om inte detta vore nog – den har ett mycket bra pris.

Därför ska du välja Boxer Ash 18L

Denna asksug från Boxer har en stor kraftfull motor på 1000W, vilket förenklar din städning så att du på bästa sätt kan få upp het aska. Den rymmer upp till 18 liter och är tillverkad med ett rengöringsvänligt HEPA-filter, som kan användas flera gånger. 

Askdammsugarens filter ser till att dammet cirkulerar runt behållaren så att filtret inte kan täppas igen – det är det som bidrar till cykloneffekten. Vidare är denna asksug tillverkad med gedigna och användarvänliga detaljer, såsom en flexibel slang och ett kraftfullt aluminiummunstycke. Som om inte detta vore nog är dess pris helt klart överkomligt, vilket gör detta till ett perfekt val för dig som är ute efter en billig askdammsugare!

Det vi liker:
 • Säkerställer enkel och mycket effektiv rengöring av din kamin
 • Enkelt rengöring av filtret, som även kan återvinnas
 • Lång sladd och även slang, samt hög kapacitet på 18 liter
 • Det är både CE- och ROH-godkänd
 • Utrustad med HEPA-filter
 • Säljs till ett plånboksvänligt pris
Det vi ikke liker:
 • Relativt kort sladd

Cecotec PowerAsh 1200 – Bästa multifunktionella

Cecotec PowerAsh 1200

Praktisk och effektiv – så kan man beskriva Ceocotec PowerAsh 1200. Det är en extremt effektiv asksug när du vill få ordning vid din vedspis, öppna spis eller till och med grill. Cecotec är ett välkänt varumärke i Spanien för hushållsapparater som ger bra valuta för pengarna, och de levererar även minst sagt med denna askdammsugare.

Därför ska du välja Cecotec PowerAsh 1200

PowerAsh asksug kan ta bort den tuffaste smutsen vid den mesta typen av rengöring – snabbt och direkt på plats. Den har den bästa prestandan och erbjuder högsta styrka och optimal kraft. Det kraftfulla interna 1200 W UltraPower Technology-vakuumsystemet säkerställer fullständig rengöring – enkelt och effektivt i de mest utmanande situationerna där aska måste bort. Detta är således den perfekta lösningen för att dammsuga den mest extrema smutsen, såsom aska, pellets eller grillrester, men även övrig smuts, krossat glas, byggavfall, avloppsstopp, löv, sågspån, träflis etc. Det är helt ditt val vad du vill använda den till!

Dammsugaren är tillverkat med ett kraftfullt munstycke i aluminium med en inloppsdiameter på 31 mm, vilket gör att du kan dammsuga upp även de största smutsresterna. För att skydda motorn och undvika eventuella olyckor och haverier, såsom att innehållet i dess behållare läcker ut, är dammsugaren utvecklad med ett perfekt trestegsfiltreringssystem, Triple Filtering Pro. Detta består av ett standardtygfilter, ett filter som kan fånga de minsta partiklarna och ett metallnätfilter. Filtren är avtagbara och kan enkelt rengöras. 

Denna asksug inkluderar även ett högeffektivt HEPA-filter för att hålla kvar upp till 99,98 % av allergener, pollen, kvalster och bakterier som finns i smutsen, vilket skapar en hälsosammare miljö och undviker eventuella allergiska reaktioner och andra sjukdomar. Cecotec levereras således vad vi kallar multifunktionalitet!

Det vi liker:
 • Kan suga stora mängder smuts
 • Kraftfullt filter
 • Bra räckvidd på 7 meter
 • Mycket kraft till ett lågt pris
 • Trestegsfiltreringssystem gör att det som har sugits upp i dess behållare stannar där
Det vi ikke liker:
 • Ger inte direkt den tystaste städningen med 75 dB

Vad är skillnaden mellan en askdammsugare och en vanlig dammsugare?

Båda dessa två kategorier av dammsugare är just dammsugare i sin rätta bemärkelse, och kan fungera som en vanlig dammsugare. Men, bara vissa modeller är särskilda askdammsugare med allt vad det innebär. Vad skiljer då de olika typerna åt?

 • Askdammsugare är påslösa, vilket innebär att de samlar upp uppsugna partiklar och smuts i en separat behållare. Om denna behållare är full kan den helt enkelt tas bort och slängas i papperskorgen.
 • Filtren på en asksug vanligtvis mycket mer robusta än för vanliga handdammsugare eller dammsugare.
 • Hastigheten och sugkraften hos en asksug kraftigare, eftersom att det som ska samlas upp är grövre.

Beroende på eldstadens eller kaminens byggmetod kan denna även rengöras med vedbestick eller sopbricka, och därmed är användning av en askdammsugare inte alltid nödvändig. Det finns dock en risk att askan då snarare rör sig uppåt och därmed förorenar luften i rummet.

Aska och sot innehåller giftiga ämnen som svavel, som kan irritera luftvägarna. Askdammsugare hjälper till att ta bort även de finaste askpartiklarna snabbt och grundligt och hjälper till att hålla rumsluften ren. Detta är särskilt fördelaktigt på vintern, när ens eldstad används mer regelbundet än på sommaren, och man inte har fönstrena öppna på samma sätt som under sommaren.

Utöver det uppenbara användningsområdet eldstad och kamin kan askdammsugare även användas till grillrester, pelletskaminer, vedspisar, grov smuts etc.

Vilka typer av askdammsugare finns på marknaden?

När det kommer till att rengöra en eldstad eller vedspis har du några olika lösningar att välja mellan. Förutom en fristående enhet med motor finns det även enheter utan motorer, som kopplas framför en vanlig hushållsdammsugare och använder dess kraft. Det är då viktigt att ta bort allt damm och smuts efteråt så att dammsugaren inte kommer i kontakt med de större partiklarna och eventuellt skadar den.

Som vi har varit inne på lämpar sig den bästa askdammsugaren inte bara för att ta bort aska, utan även för övrig tuff damssugning hemma.

Hur man väljer den bästa askdammsugaren

Nu har du fått en bra bild över vilka som är marknadens bästa askdammsugare 2021, och förhoppningsvis insett att det är ett verktyg för rengöring som är oumbärlig i hemmet med en härlig kamin eller brasa.

Nu ska vi direkt gå vidare till hur du kan hitta den bästa modellen för dig. För trots att syftet med en asksug är detsamma, oavsett modell, ska det visa sig att de skiljer sig en del åt när det kommer till kapacitet kopplat till behållare och hur många liter innehåll som där ryms, kraften på dess motor, pris etc. Så läs vidare och få koll på den som passar ditt hushåll bäst!

Prestanda

Effekten indikerar hur mycket luft askdammsugaren kan suga in på en minut. En kraftfull askdammsugare kan inte bara rengöra mycket grundligt, utan kan även användas på byggarbetsplatser eller i garaget. En solid prestanda bör definitivt prioriteras då du köper din askdammsugare!

Hur mycket prestanda som just du behöver varierar dock . En asksug som har en effekt på 500W är bra för mindre ugnar, men den blir snabbt rätt begränsad. En askdammsugare med en effekt på över 1000W gör däremot jobbet överallt. Så, återigen, håll koll på hur kraftfull motor du köper relaterat till vad du behöver.

Kapacitet

Liksom prestanda är kapacitet också en avgörande faktor, beroende på storleken på din eldstad. De minsta askdammsugarna har en 6 liters behållare medan de stora askdammsugarna har en kapacitet på 18 – 20 liter.

Eftersom att askdammsugarens sugkapacitet minskar i takt med att den fylls, är det lämpligt att välja en modell med stor kapacitet. Även om din eldstad inte innehåller 20 liter aska så finns det fördelar med en större kapacitet.

Tank

De flesta askdammsugare har en metalltank för att skydda mot risken för brand orsakad av het aska. Vissa modeller är dock gjorda av en brandsäker plast. Om du väljer en plastmodell, se till att den har minst ett metallskydd inuti tanken.

Kraft

Kraft är lika med sug, så du bör leta efter en askdammsugare med en motor av hyfsad storlek som ger ett effektivt sug – 10 ampere är ett riktmärke du kan ha koll på.

Samtidigt är det så att även om du vill ha ett starkt sug så vill du inte ha en modell en motor som är så hög att du behöver hörselskydd när du använder den! Det är möjligt – ja, vissa större motorer jobbar effektivt och levererar kraft utan överdriven ljudnivå.

Sladd

Sladdens längd varierar en del från modell till modell. Du bör köpa en askdammsugare med en längre sladd eftersom att detta ger dig mer flexibilitet i hur och var du kan använda den. Även om utdragbara sladdar inte är vanliga på askdammsugare bör det dessutom finnas ett annat enkelt sätt att förvara sladden när dammsugaren inte används.

Slang

Slangen ska också vara av metall eller annat brandsäkert material, så att inga skador sker då den suger upp just varmt kol eller liknande. Och slangen ska vara tillräckligt lång för att den lätt ska nå dit du behöver använda dammsugaren, men inte så lång att den är svår att förvara. Står du i valet och kvalet mellan en kortare eller längre slang, allt annat lika, skulle vi dock rekommendera dig ta en längre slang.

Filter

Filtrering är en oerhört viktig aspekt när det kommer till att dammsuga aska. Den fina askan som bildas vid förbränning av träkol eller ved kan vara hälsofarlig vid inandning, så det är viktigt att dammsugaren inte släpper ut dessa partiklar i luften.

Några av de bästa askdammsugarna använder ett dubbelt eller till och med trippelfiltreringssystem som inkluderar ett högeffektivt partikelluftfilter (HEPA) för att fånga upp ultrafina partiklar. Filter tillverkade av ett brandsäkert material (som glasfiber) är ett plus här. Är det dessutom ett tvättbart filter är det ett plus, då det kommer att begränsa antalet ersättningsfilter du kommer att behöva köpa i framtiden. Prisvärt, med andra ord.

Flyttmöjligheter

Samtidigt som området som du dammsuger med en askdammsugare generellt är mindre än det som dammsugs med en vanlig dammsugare (hela hem), är möjligheten att flytta runt dammsugaren en viktig aspekt.

Handtag är standard på de flesta dammsugare, vilket gör det lättare att bära din dammsugare dit du behöver den. Vissa askdammsugare rullar på hjul, vilket också är ett riktigt plus för flyttmöjligheterna.

Tillbehör

Många askdammsugare, speciellt om de även kan användas som vanliga dammsugare, kommer med tillbehör. Vissa standardtillbehör följer vanligtvis med och dessa inkluderar borstar, extra munstycken beroende på var och vad du suger upp och extra filter.

Säkerhet

Att öka säkerheten och minska hälsofaran vid rengöring av pelletskaminer, eldstäder, kaminer eller grillar är grunden till att man väljer att klicka hem en askdammsugare. Då gäller det ju givetvis att modellen i fråga lever upp till centrala säkerhetskrav!

En stor anledning till att vanliga dammsugare inte är lämpliga för denna typ av rengöring i ens hem är då de inte är konstruerade för att dammsuga heta material. Bitar av aska kan se ut som om de har svalnat på utsidan, men de är ofta varma inuti och det kan orsaka brand. Kol tar så lång tid som 12 till 24 timmar på sig att svalna helt. En vanlig dammsugare skulle kunna suga upp detta kol först när denna tid har gått. En askdammsugare är å andra sidan designad för att kunna dammsuga upp heta material (<60 grader Celsius). På så sätt kan du städa din eldstad när det passar dig.

FAQ

Vilken askdammsugare är bäst i test?

PowerPlus POWX308 är den dammsugare som är bäst i test 2021. Den är praktisk och pålitlig, samt har stark sugkraft - optimalt konstruerad för att suga upp aska. Testets andra modeller är även de bra.

Kan jag använda min vanliga dammsugare för att städa upp aska?

Nej. Askdammsugare är designade för att tåla het aska och enstaka levande glöd, och din traditionella dammsugare är inte det. En askdammsugare kan dock i viss mån användas som en vanlig.