Ångtvätt Test (2021) → De 7 bästa ångtvättarna för hemmet

1
Kärcher SC 3 EasyFix Ångtvätt

Du kommer inte att ångra dig om du väljer denna ångtvätt från Kärcher, SC 3 EasyFix, för här får du en effektiv modell med hög användarvänlighet. Kärcher SC 3 EasyFix är klar för användning på bara 30 sekunder och sedan monteras munstycket med kardborreband så att det blir extra tätt. Ångtvätten använder sig bara av vatten - inga kemikalier, utan låter naturlig ånga göra jobbet. Och dessutom ingår fler tillbehör i köpet. Denna modell från…

Læs mere →
TESTVINDER
 PrisBilligst hos 
Kärcher SC 3 EasyFix Ångtvätt
Hornbach
Kärcher FC 3 Sladdlös Ångtvätt
Proshop
Morphy Richards Ångtvätt
KopK SE
Kärcher SC 5 EasyFix Ångtvätt
Compumail
Vileda Steam 2.0 Ångtvätt
Hornbach
Bissell PowerFresh SlimSteam
Compumail
Kärcher SC3 EasyFix Upright Ångtvätt
Clas Ohlson

En ångtvätt är en perfekt investering för människor som vill bli av med bakterier och smuts på bästa sätt. I detta ångtvättstest kan du läsa om de 7 modellerna som har presterat bäst i tester. Vi har utsett Kärcher SC 3 EasyFix Steam Cleaner till allra bäst i test, eftersom den är effektiv i drift, har hög användarvänlighet, flera optimala funktioner och kostar inte en förmögenhet.

Du kommer dock att kunna hitta funktionella och bra modeller, i detta test, så du kan fritt välja mellan våra 7 utvalda modeller, som är bäst i test på sina sätt. I slutet av artikeln guidar vi dig också till hur du hittar din bästa ångtvätt.

Kärcher SC 3 EasyFix Ångtvätt – Ångtvätt bäst i test

Du kommer inte att ångra dig om du väljer denna ångtvätt från Kärcher, SC 3 EasyFix, för här får du en effektiv modell med hög användarvänlighet. Kärcher SC 3 EasyFix är klar för användning på bara 30 sekunder och sedan monteras munstycket med kardborreband så att det blir extra tätt. Ångtvätten använder sig bara av vatten – inga kemikalier, utan låter naturlig ånga göra jobbet. Och dessutom ingår fler tillbehör i köpet. Denna modell från Kärcher har även blivit utsedd till bäst i test med bra betyg av Råd & Rön.

Därför ska du välja en Kärcher SC 3 EasyFix ångtvätt

Det finns absolut ingen anledning att kompromissa med någon aspekt av produkten, när du väl har valt att investera i en funktionell ångtvätt. Det behöver du inte heller, om du väljer Kärcher SC 3 EasyFix Ångtvätt som vi har utsett till bäst i test. Denna modell från Kärcher har även blivit utsedd till bäst i test med bra betyg av Råd & Rön. Maskinen är en nyare version av den populära ångtvätten SC 3, där vissa förbättringar har gjorts, inklusive en av golvmunstycket som nu istället har utvecklats med kardborreband. Detta säkerställer att det blir lättare att montera munstycket och att det är optimalt fastsatt på maskinen.

Du kan använda Kärcher SC 3 EasyFix på alla ytor i hemmet, eftersom den bara använder vatten för att rengöra ytorna och ta bort smuts och bakterier med hjälp av het ånga. Du behöver inte heller vänta länge tills maskinen och dess ånga är redo att användas, eftersom den värmer vattnet till ånga på bara en halv minut. Detta beror på att vattnet värms upp direkt i rören snarare än i en panna. Det finns dock ingen anledning att frukta att rören förkalkas, eftersom produkten har utvecklats med ett kalkfilter i vattentanken. Kalkfiltret kan bytas ut efter behov.

Maskinen arbetar med ett ångtryck på maximalt 3,5 bar, vilket räknas som högt tryck, och har en bra tankkapacitet på 1 liter vatten. Du behöver alltså inte ständigt fylla maskinen med nytt vatten för att kunna städa flera områden i huset. Dessutom ingår både mikrofiberduk för golv och munstycke, handmunstycke, spetsmunstycke, borste för spetsmunstycke och en avkalkningspatron. Så du får alltså allt du behöver genom att investera i den här varianten.

Produktdetaljer

 • Höjd: 25,3 cm
 • Längd: 36 cm
 • Bredd: 23,6 cm
 • Vikt: 3,14 kg
 • Effekt: 1900 watt
 • Tankkapacitet: 1 liter
 • Maximalt ångtryck: 3,5 bar
Det vi liker:
 • Ny och förbättrad version av den populära ångtvätten Kärcher SC 3
 • Städar endast med ånga – och kan ta bort upp till 99,9% av bakterierna
 • Ultrakort uppvärmningstid på 30 sekunder, eftersom vattnet värms upp direkt i rören
 • Utvecklat med ett inbyggt kalkfilter som kan rengöras

Kärcher FC 3 Sladdlös Ångtvätt – Den bästa sladdlösa ångtvätten

Genom att investera i denna ångtvätt från Kärcher kan du vara säker på att du får full rörelsefrihet när det gäller rengöring av huset. Modellen är en sladdlös modell, vilket innebär att du inte behöver tänka på en sladd när du ska städa golvet. Dessutom fuktas rullarna ständigt medan det smutsiga vattnet samlas i en behållare.

Därför ska du välja en Kärcher FC 3 Sladdlös Ångtvätt

Om du letar efter en bra ångtvätt som är sladdlös kan vi rekommendera dig att investera i denna variant från Kärcher. Med den här modellen behöver du inte längre tänka på att sladden måste kunna räcka runt huset, eftersom maskinen istället körs på ett litiumjonbatteri som kan fixar ström i upp till 20 minuter. Detta ger dig en mycket större rörelsefrihet än den du uppnår med andra ångtvättar. Förmågan att röra sig fritt gör den här maskinen till den bästa för flervåningshus där du behöver täcka större ytor på flera olika plan, vilket kan vara såväl vardagsrum som kök och badrum.

Denna batteridrivna ångtvätt är utrustad med roterande mikrofiberdukar som kontinuerligt fuktas med rent vatten under processen. Detta säkerställer en bättre rengöring där golvet blir upp till 20 procent renare än med en traditionell mopp. Maskinen har en tankkapacitet på 360 milliliter, men är också utrustad med vattentank på 140 milliliter samt en vattentank för det smutsiga vattnet som samlar upp det smutsiga vattnet från moppen.

Du kan enkelt komma in och rengöra under olika möbler med den här maskinen, eftersom den är utvecklad med en kompakt och strömlinjeformad design. Städhuvudet är också utformat för att kunna komma in i jämna kanter och hörn. Och maskinens smala konstruktion säkerställer att du kan förvara den på bästa sätt, eftersom den inte tar upp mycket plats.

Batteriet kan hålla i upp till 20 minuter innan det behöver laddas. Du kan alltid hålla koll på batterinivån på maskinens LED-display.

Produktdetaljer

 • Höjd: 122 cm
 • Längd: 30,5 cm
 • Bredd: 22,6 cm
 • Vikt: 3,45 kg
 • Tankkapacitet: 0,36 liter
 • Batteriets drifttid: 20 minuter
 • Batteriets laddningstid: 4 timmar
Det vi liker:
 • Sladdlös ångtvätt med en strömlinjeformad och kompakt design för enkel åtkomst
 • Utrustad med mikrofiberrullar som är fuktade med färskt vatten under hela processen
 • Maskinen samlar smutsigt vatten i en separat behållare
 • Inbyggd LED-skärm garanterar optimal överblick över batterinivån

Morphy Richards Ångtvätt – Den bästa billiga ångtvätten

En ångtvätt kan vara lite av en dyr investering, speciellt om du vill prioritera en effektiv och funktionell maskin. Du kan därför med fördel välja denna billiga modellen i detta ångtvättstest, om du vill spara lite pengar på köpet utan att kompromissa med maskinens kvalitet. Modellen har en lång sladd och vattnet värms upp på nolltid.

Därför ska du välja en Morphy Richards Steam Ångmopp

Har du inte den största budgeten för att röra dig med vid inköpet av din nya ångtvätt? Då är det tur att en lite billigare modell också har smugit in i listan i detta test. Du behöver inte vara nervös för att du kompromissar med maskinens kvalitet, fördelar eller effektivitet bara för att denna ångtvätt är lite billigare än andra ångtvättar testet. Vi är nämligen säkra på att denna ångtvätt, bäst i test av de billiga, fortfarande kommer att leva upp till dina förväntningar.

Du kan använda denna ångtvätt på alla ytor såsom hårda golv, mattor, arbetsytor, gips och tegel samt andra föremål i hemmet, såsom ugnar, spisar, kranar etc. Det är bara du som sätter gränserna för hur du använder din maskin. Du kan till och med välja om du vill ha den som en riktig mopp eller om du föredrar den som en handhållen variant. Oavsett vad du väljer kommer moppens ångkraft att räcka för att döda 99,9 procent av alla bakterier i ditt hem.

Det är möjligt att justera ångan och dess mängd via maskinens ångkontrollknapp. Den heta ångan kan nå en mängd av 30 gram per minut. Och med en 380 milliliter vattentank bör det finnas tillräckligt med vatten i tanken för att städa en stor del av huset utan att du behöver fylla maskinen med extra vatten. Du har också utmärkt rörelsefrihet, eftersom maskinen är utrustad med en sladd med en längd på fem meter.

Inkluderat i köpet ingår bl.a. ett mattreglage så att du kan rengöra mattorna i huset på bästa sätt, två universella golvdukar, förlängningsmunstycke, olika borstar och munstycken etc. Du har därför allt du behöver till hands.

Produktdetaljer

 • Höjd: 110 cm
 • Längd: 14 cm
 • Bredd: 30 cm
 • Vikt: 3,7 kg
 • Effekt: 1500 watt
 • Tankkapacitet: 0,38 liter
Det vi liker:
 • Säljs till ett plånboksvänligt pris
 • Värmer upp vattnet på 30 sekunder, så att du snabbt kan komma igång med städningen
 • Möjlighet att kontrollera mängden ånga
 • Kan användas både som en handhållen modell eller som en riktig mopp.

Kärcher SC 5 EasyFix Ångtvätt – Kraftfull ångtvätt med steglös reglering av ångtryck

Med denna effektiva ångtvätt från Kärcher det blir möjligt för dig att ställa in ångtrycket efter dina behov varje gång du använder maskinen. Den har steglös reglering och kan nå ett ångtryck på 4,2 bar. Ångtvätten är utrustad med en tank som rymmer 1,5 liter vatten och använder endast vatten för att göra rent olika ytor. Den medföljande pannan värms på drygt 3 minuter så att du snabbt får varm ånga att städa med.

Därför ska du välja en Kärcher SC 5 EasyFix Ångtvätt

Är du trött på att inte kunna få bort envis smuts när du städar golvet? I så fall rekommenderar vi dig att investera i denna SC 5 EasyFix Ångtvätt från Kärcher, eftersom det är en bra ångtvätt, bäst i test tack vare sin kraftfullhet, då den är effektiv i drift med högt tryck och specialfunktioner, såsom VapoHydro-funktionen. Denna funktion innebär att maskinen löser upp extra envis smuts med en blandning av hett vatten och ånga, som annars kan vara svårt att bli av med när du använder en vanlig mopp – men uppenbarligen inte när du väljer denna ångtvätten från Kärcher, dess SC 5-modell. 

Dessutom har modellen ett högt ångtryck som kan nå 4,2 bar. Du har dock möjlighet att reglera ångtrycket steglöst, så att du alltid kan få den mängd ström på maskinen du vill ha. Maskinen är utrustad med ett munstycke med kardborre och använder endast rent kranvatten för att städa ytor, och därför inte något slags medel eller kemikalier, så du kan faktiskt använda ångtvätten på alla typer av ytor. Munstycket kan också flyttas i alla riktningar så att du på bästa sätt kommer in i hörn, under möbler etc.

Modellen är utrustad med en vattentank med en kapacitet på 1,5 liter, så att du har gott om vatten för att kunna städa upp till 100 m2 innan nytt vatten måste tillsättas. Uppvärmningen av vattnet tar ungefär 3 minuter, eftersom ångpannan bara behöver bli varm, men då kan du i sin tur också fortsätta tills hela huset städas. Inkluderat i köpet ingår bl.a. både ett förlängningsrör så att du kan arbeta i ett bra arbetsläge, olika mikrofiberdukar, handhållna munstycken och en ångslang med handtag på 2 meter.

Produktdetaljer

 • Höjd: 30,5 cm
 • Längd: 43,9 cm
 • Bredd: 30,1 cm
 • Vikt: 6 kg
 • Effekt: 2300 watt
 • Tankkapacitet: 1,5 liter
 • Maximalt ångtryck: 4,2 bar
Det vi liker:
 • Kraftfull ångtvätt med kardborreduk garanterar optimal rengöring av alla ytor
 • Möjlighet att justera ångtrycket steglöst efter behov
 • Utvecklat med en VapoHydro-funktion som garanterar borttagning av envis smuts
 • Komplett set med flera tillbehör så att du har allt du behöver till hands

Vileda Steam 2.0 Ångtvätt – Snabb och enkel ångtvätt

Med denna ångmopp från Vileda kan du snabbt och enkelt få rent från flera typer av ytor. Med ångan dödar Vileda Steam 99,9% av bakterier utan att kemikalier behöver användas och dynan i mikrofiber tar bort den tuffaste smuts. Moppen funkar bra på alla typer av hårda golv och kan även fräscha upp mattor tack vare dess mattglidare. Den är lätt att använda, och för att komma igång behöver du bara fylla på vatten, sätta i kontakten och endast vänta i femton sekunder.

Därför ska du välja en Vileda Steam 2.0 Ångtvätt

Vill du att det ska gå snabbt och smidigt när du städar med din ångtvätt? I så fall rekommenderar vi dig att investera i en Vileda Steam 2.0, eftersom den här modellen är mycket okomplicerad och endast tar 15 sekunder på sig att värma upp vattnet i behållaren. Det du behöver göra är att fylla på med vatten, sätta i kontakten i uttaget och sätta på start. Sedan kan du köra på många olika typer av ytor, såsom hårda golv och mjuka mattor, tack vare modellens mattglidare, vilket gör allt än mer effektivt.

Tack vare dessa möjligheter och flexibilitet hos modellen kan du få bort upp till 99,99% bakterier från ytorna du städar, och modellen har även testats på de otäcka E-coli bakterierna. Flexibiliteten och smidigheten är alltså stor, och detta bland annat tack vare dess behändiga storlek på vattentanken om 400ml. Har du ett stort hus gör dock denna mindre storlek att du kan behöva fylla på vattnet oftare än med andra ångtvättar, men samtidigt är den perfekt för mindre hem och du når ändå långt med dess sladd på 4 m.

Med Vileda Steam 2.0 är det även möjligt att justera ångan och dess mängd så att det passar uppgiften perfekt. På det sättet kan du alltid se till att ångan doseras i rätt mängd i förhållande till uppgiften, då såväl för mycket som för lite ånga inte är det optimala för städningen. Men lugn, det är lättare än det låter – modellen lyfts nämligen för att vara simpel, snabb och smidig! 

Produktdetaljer

 • Höjd: 26 cm
 • Längd: 68,8 cm
 • Bredd: 15,6 cm
 • Vikt: 3,58 kg
 • Ångutmatning: 23 g/min
 • Tankkapacitet: 0,4 liter
 • Sladdlängd: 4 m
Det vi liker:
 • Smidig modell som rymmer 400 ml vatten
 • Effektiv rengöring av alla ytor såsom golv och mattor tack vare mattglidare
 • Möjlighet att reglera mängden ånga efter typ av golv
 • Går snabbt och enkelt att komma igång – endast 15 sekunder från att du klickar på start

Bissell PowerFresh SlimSteam – En smidig multifunktionell ångmopp

Denna ångtvätt är en multifunktionell maskin, vilket ger flera fördelar då den kan användas för många olika typer av ytor. Maskinen kan justeras för att nå höga platser eller användas för hand. Totalt tar det bara en halv minut för maskinen att bli varm nog för att användas och sedan ingår ett antal tillbehör i köpet, vilket gör arbetet enkelt i alla hörn av huset.

Därför ska du välja en Bissell PowerFresh SlimSteam

Om du vill få tag i en multifunktionell ångtvätt kan vi rekommendera att du tittar närmare på den här modellen från märket Bissell. Deras PowerFresh SlimSteam är idealisk för användning på alla hårda golv och ytor, som keramik, linoleum, marmor etc. Det är faktiskt en 3-i-1-modell, eftersom den kan förvandlas till att kunna nå ytor över golvnivå och även justeras till en handhållen enhet, om du behöver komma åt lite trängre platser. Det är därför möjligt att rengöra hela huset med denna maskin utan problem.

Det är också möjligt att komma åt var som helst i huset med denna ångtvätt, eftersom den är utvecklad med en slimmad design och roterande styrning. På så sätt kan du enkelt komma under möbler eller nå hela vägen in i hörnen. Du kan till och med förvara den här modellen på bästa sätt när den inte används, och det utan att den tar upp för mycket utrymme, eftersom ett väggfäste ingår i paketet, som du kan dra nytta av för att förvara ångmoppen på väggen istället för att låta ta plats i ett skåp.

Det kan inte komma som någon överraskning att denna ångmopp städar med ånga för att låta dig bli av med bakterier på olika ytor. Maskinen har en vattentank på 300 ml, vilket borde vara tillräckligt för mindre hus, och sedan tar det bara en halv minut innan vattnet värms upp tillräckligt för användning. Totalt har moppen en kapacitet på 17 gram per minut vid det lägsta steget och 36 gram per minut vid det högsta steget. Det är möjligt att justera ångan och dess mängd som når golvet om du har önskemål om “utsläppsmängden”, vilket gör allt än mer effektivt.

Inkluderat i köpet är en tillbehörslåda, som bl.a. inkluderar en fogborste, vinkelrengörare, stegborste och en platt skrapa.

Produktdetaljer

 • Höjd: 118,1 cm
 • Längd: 16 cm
 • Bredd: 24 cm
 • Vikt: 2,9 kg
 • Effekt: 1500 watt
 • Tankkapacitet: 0,3 liter
 • Maximalt ångtryck: 0,9 bar
Det vi liker:
 • 3-i-1-lösning med inbyggd handhållen maskin som kan användas på flera ytor
 • Slimmad design och funktionella tillbehör gör det möjligt att komma åt överallt
 • Vattnet i tanken värms upp på bara 30 sekunder
 • Väggfästen ingår i köpet, så du kan hänga upp maskinen på en vägg

Kärcher SC3 EasyFix Upright Ångtvätt – Prisbelönt ångtvätt

Äntligen kommer det att bli fullt möjligt för dig att rengöra alla ytor i hemmet med en maskin om du använder denna ångtvätt från Kärcher. Maskinen liknar den ångtvätt som vi har utsett till allra bäst i test när det gäller funktionalitet, men detta är en upprätt ångtvätt, vilket kan göra allt än mer effektivt. Den rengör alla ytor optimalt, har en integrerad avkalkningspatron och har vunnit pris för sin design.

Därför ska du välja en Kärcher SC3 EasyFix Upright Ångtvätt

Vill du att dina hushållsprodukter/maskiner ska ha såväl en prisnivå som skarpa recensioner i ditt bagage så att du med säkerhet kan lita på att det är en bra modell? Då kan du förmodligen inte komma runt det faktum att denna upprättstående ångtvätt från Kärcher är ett bra val för dig i hur det är en riktigt bra ångtvätt, bäst i test av de upprättstående på marknaden. Modellen kan faktiskt skryta med att ha vunnit det tyska designpriset 2020. Det råder således ingen tvekan om att maskinen fungerar mycket bra och är funktionell i drift.

Maskinens snygga design säkerställer att du kan komma åt på de flesta platser i hemmet. Så det blir inget problem att komma under möbler eller i hörn. Och sedan säkerställer höjden att du arbetar i rätt arbetsposition. Dessutom kan maskinen jobba med de flesta ytor, inklusive trä, kakel och mattor. Det är möjligt att ställa in den förinställda ångflödeskontrollen i tre steg för att passa varje yta. På så sätt garanteras du alltid bästa resultat. Maskinen värms till och med upp på bara en halv minut så att du kan komma igång snabbt.

Du kan njuta av din ångtvätt under många år framöver, eftersom den har utvecklats med en integrerad avkalkningspatron som hjälper till att hålla rör etc. fritt från kalk. Detta kan också bytas ut efter behov, så att du alltid kan få bort kalk. Maskinen är utrustad med en LED-skärm som berättar om driftsstatus under själva rengöringen. Det är också möjligt att ställa in vattenhårdheten från mjuk till mycket hård.

Produktdetaljer

 • Höjd: 118,5 cm
 • Längd: 31,4 cm
 • Bredd: 20,7 cm
 • Vikt: 3,1 kg
 • Effekt: 1600 watt
 • Tankkapacitet: 0,5 liter
Det vi liker:
 • Har tilldelats det tyska designpriset 2020
 • Utrustad med förinställd ångflödeskontroll för användning på olika ytor
 • Integrerad avkalkningspatron säkerställer en maskin som håller längre
 • Kort uppvärmningstid och använder endast vatten för rengöring av ytor

Så hittar du den bästa ångtvätten för dig

I detta test har vi samlat ett antal av de bästa ångtvättarna på ett ställe så att du snabbt kan hitta din bästa ångtvätt. Ovanstående granskning ger dig dock inte någon vidare detaljerad förklaring av vilken maskin som är bäst för dig. Av detta skäl har vi i det här avsnittet samlat några bra råd och överväganden att ta i beaktning för att du ska hitta den bästa ångtvätten i förhållande till dina önskemål och syften, vilket gör allt än mer effektivt. Så det är bara för dig att läsa vidare och få koll på vilken av ovanstående ångtvättar du ska investera i.

Tänk på syftet och vilka ytor du använder din ångtvätt för

Det kan tyckas självklart att du använder din ångtvätt för att ta bort smuts och bakterier i huset, men du kanske vill tänka på om syftet är att använda din maskin regelbundet eller bara för större uppgifter då och då. Detta ger dig en uppfattning om hur effektivt du vill att din ångtvätt ska arbeta och därmed hur stort ångtrycket ska vara (vilken mängd bar maskinen ska kunna arbeta på).

Dessutom måste du tänka på vilka ytor du förväntar dig att använda maskinen på. Är det främst för trägolv, kakel, bänkskiva, mattor etc.? När allt kommer omkring borde du välja en modell som passar just den ytan. Det är t.ex. inte alla maskiner som är lämpliga för användning på alla golvtyper eller kan användas på mattor. Senare i den här artikeln kan du läsa mer om vilka ytor en ångtvätt kan användas på om du är intresserad av att få tag i en multifunktionell maskin.

Har du önskemål om ångtvättens design och konstruktion?

Det lönar sig att tänka lite på designen och konstruktionen av ångtvätten. Du kan t.ex. välja modeller som påminner lite om en traditionell dammsugare, långsträckta modeller (även kallad upprätt) eller en handhållen ångtvätt. Det är helt upp till dig vilken typ du föredrar. Det kan vara optimalt att investera i en kombinationsmaskin om du vill ha möjlighet att rengöra golv och bord med samma maskin. Här kan en långsträckt modell som kan förvandlas till en handhållen modell vara en bra lösning.

Vi skulle inte rekommendera dig att tänka för mycket på ångtvättens utseende i andra avseenden än funktionalitet. De flesta varianter är inte de vackraste att titta på, men de är effektiva i drift och minskar mängden bakterier i hemmet avsevärt!

Välj en ångtvätt med lämplig kapacitet på vattenbehållaren

Du bör välja i en ångtvätt där vattenbehållarens kapacitet passar din förbrukning. På så sätt undviker du att behöva fylla på nytt vatten ständigt under processen. Vissa maskiner har en behållare med en kapacitet på nästan 300 milliliter – och de kan räcka för mindre hem. Men om du har ett större hus och föredrar att fixa all städning på en gång, kan du med fördel välja en ångtvätt med en större behållare. Detta kan eventuellt vara cirka 1 liter.

Behöver du bra rörelsefrihet?

Det är möjligt att köpa ångtvättar som både har sladd och är batteridrivna. En batteridriven ångtvätt har en begränsad arbetstid, men i gengäld har du större flexibilitet och rörelsefrihet när det gäller att behöva gå runt hemmet, eftersom du inte kommer att begränsas av en sladd.

Å andra sidan är det också irriterande hela tiden att behöva ladda din ångtvätt – och kan behöva ta en paus under arbetet eftersom batteriet tar slut. Det är dock helt upp till dig om du föredrar lite mindre rörelsefrihet för att inte behöva tänka på att ladda ett batteri.

Kom också ihåg att det är möjligt att få ångtvätt med en relativt lång sladd, ungefär 5 till 7,5 meter. Med dessa modeller kan du enkelt flytta från rum till rum helt utan att byta uttag, så det kan vara en lösning för dig som vill kunna röra sig ganska fritt utan att behöva investera i en batteridriven ångtvätt.

Håll ett öga på ångtvättens funktioner/tekniker

Alla ångtvättar kan enkelt få bort smuts och vissa bakterier från ytorna i ditt hem, men det beror på den enskilda modellens inbyggda funktioner och tekniker hur bra den gör jobbet. I detta test hittar du ångtvättar som har ett antal funktionella egenskaper som säkerställer ett bättre resultat när du städar huset. T.ex. har flera av maskinerna inbyggda kalkpatroner för att minska slitage på maskinens inre och möjligen även avkalkning, effektiva rengöringsprogram/tekniker som tar bort envis smuts och/eller snabb uppvärmning av vattnet, så att du inte behöver vänta för länge för att komma igång med rengöringen.

Det är alltid en bra idé att hålla ett öga på utbudet av funktioner och den inbyggda tekniken så att du är säker på att få tag i en effektiv maskin. Just nu bör det dock inte spela någon roll vilken av ovanstående modeller du väljer, eftersom alla varianter på sina sätt är bäst i test och har optimal funktionalitet.

Prioritera en användarvänlig ångtvätt

I samband med ovanstående vill vi slå ett slag för maskinens användarvänlighet. Eftersom du också snabbt kan investera i en ångtvätt som har utvecklats med så många funktioner och inställningsalternativ att du helt enkelt inte får ut mesta möjliga av din maskin, eftersom du inte hittar din väg runt funktionerna och när de olika borde användas. Därför bör du ändå så långt som möjligt se till att du beställer en användarvänlig ångtvätt hemma.

Behöver du specialtillbehör till din ångtvätt?

Alla ovanstående ångtvättar levereras med ett brett utbud av tillbehör, så att du på så sätt har allt du behöver till hands redan från början. Ändå kan du enkelt överväga om det finns några tillbehör som du behöver mer än andra.

Detta leder oss tillbaka till ditt verkliga syfte med maskinen. För om du bara behöver använda den på golvet, så är förlängningsrör, bra mikrofiber/kardborre etc. de delarna som du bör prioritera. Men om maskinen också ska användas någon annanstans i huset än direkt på golvet kan det också vara bra om paketet innehåller olika munstycken och borstar.

Sätten budget – och håll ett öga på priset på ångtvätten

Slutligen rekommenderar vi också att du sätter en budget innan du kastar dig över den första och bästa ångtvätten du ser. Priset på en ångtvätt varierar mycket, beroende på vilken maskin du väljer att investera i. Det kan handla om några tusen kronors skillnad mellan den billigaste och dyraste modellen i detta ångtvättstest, även om båda är bra köp och investeringar. Så på så sätt kommer det att finnas en produkt för varje plånbok.

Det lönar sig också att jämföra priset på din ångtvätt med andra modeller och andra online-återförsäljare. På det sättet är du säker på att hitta den perfekta varianten för dig till bästa pris.

Annan användbar information i detta ångtvättstest

I den här artikeln har vi gett dig en inblick i de bästa ångtvättarna på marknaden och hur du hittar den bästa modellen för dig. Men det är mycket möjligt att du också har andra frågor i samband med inköpet av din ångtvätt – och vi hoppas kunna svara på några av dem i dessa avsnitt.

Vilka ytor kan du ångtvätten använda på?

Var och vilka ytor du kan använda din ångtvätt beror lite på vilken typ av ångtvätt du har valt att investera i. De flesta modeller kan dock användas mycket bra på hårda ytor. Detta gör att du kan använda produkten på både golv, bord och till och med på keramiska ytor i t.ex. köket, som ugnen, spisen etc., alternativt rostfritt stål. Det är till viss del bara du själv som sätter gränserna för vilka områden i huset du vill rengöra med din ångtvätt. Då kan du äntligen bara gå loss och ta bort smuts, bakterier etc. från hela huset.

Använd ångtvätt istället för strykjärn

Det är en självklarhet att du använder ett strykjärn, eller steamer, för att ta bort veck och skrynklor etc. på kläderna, men om du inte har en sådan maskin tillgänglig kan du faktiskt komma långt med din ångtvätt. Du måste dock vara mycket försiktig eftersom ångtvätten arbetar med ett annat tryck än en steamer för kläder och ett strykjärn. Ångtvätten är också idealisk för användning på gardiner, duschdraperier och jackor om du har lite problem med att få dem ordentligt släta. Utöver kläder kan man i praktiken även rengöra fönster med en ångtvätt.

Ska man använda tvål i ångtvätt?

Det är sällan nödvändigt att använda tvål/rengöringsmedel när du använder din ångtvätt. Den heta ångan rengör området helt automatiskt, eftersom det har så hög värme (över 100 grader). Du kommer därför att kunna ta bort upp till 99,9 procent av alla bakterier genom att helt enkelt använda ånga. Detta är också en av anledningarna till att ångtvätt är så populära – de garanterar enkel och snabb rengöring helt utan användning av kemikalier eller tvål.

Kom ihåg att dammsuga innan du använder din ångtvätt

Golv och andra ytor ska vara relativt fria från damm och lös smuts innan du börjar rengöra ytan med en ångtvätt. Detta beror på att ångtvätten inte suger bort smutsen utan bara då kommer att förvärra situationen genom att tillsätta vatten till ytan. Av denna anledning rekommenderar vi att du dammsuger golvet eller tar bort damm från andra ytor innan du använder din ångtvätt. I så fall har du bättre förutsättningar för att uppnå bästa resultat.

Har du inte en ny dammsugare? Då kan du läsa vår guide till de bästa dammsugarna på marknaden i vårt stora dammsugartest. I artikeln kommer vi naturligtvis att guida dig till den bästa varianten för dig, så att du snabbt kan hitta rätt modell.

Det finns även en lösning för dig som hatar att dammsuga – en robotdammsugare. Med en sådan modell måste du göra ett absolut minimum själv, eftersom roboten fixar allt arbete. Flera av maskinerna startar till och med av sig själva när hemmet är smutsigt, hittar den bästa vägen och kör tillbaka på plats när batteriet håller på att laddas ur. Om du vill läsa mer om de bästa robotdammsugarna kan du ta en titt på vårt test av robotdammsugare här.

FAQ

Vilken ångtvätt är bäst i test?

Vi har utsett Kärcher SC 3 EasyFix Ångtvätt till bäst i test, eftersom den är effektiv i drift, levereras med ett antal tillbehör och säljs till ett bra pris. Vi har dock inkluderat ett antal olika modeller av ångtvätt, bäst i test på sina egna sätt, så du kan även läsa om dem för att hitta den bästa för dig.

Hur fungerar en ångtvätt?

En ångtvätt värmer antingen vattnet direkt i rören eller i en inbyggd panna, varefter vattnet i tanken omvandlas till ånga. Ångan sprutas på golvet eller på trasor som torkar området och avlägsnar smuts, bakterier etc.

Kan du få en handhållen ångtvätt?

Flera ångtvättar har faktiskt utvecklats för att kunna omvandlas till en handhållen maskin. På så sätt får du både en bra arbetsposition när du använder ångtvätten på ett golv i full längd och möjligheten att komma åt något trängre områden i huset med handenheten.