Ångmopp Test (2022) → Topp 5 ångmoppar som är bäst i test

1
Kärcher ångmopp SC 3 EasyFix Upright

Det kan bara bli rätt om du investerar i denna ångmopp från märket Kärcher. Produkten tar bort både smuts, tvålrester och kalk på både hårda golv och mattor. I själva verket dödar det upp till 99,9 procent av alla hushållsbakterier. Du har också bra rörelsefrihet, eftersom den medföljande sladden mäter fem meter. Därför bör du välja Kärcher ångmopp SC 3 EasyFix Upright Om du letar efter den bästa ångmoppen på marknaden, bör du ta en…

Kolla Priset →
TESTVINDER
 PrisBilligst hos 
Kärcher ångmopp SC 3 EasyFix Upright##
Kärcher SC 4 EasyFix Ångmopp##
Bissell Vac och Steam Ångmopp##
IRobot Braava m6 Ångmopp##
Vileda ångmopp Steam XXL 954 kr. Compumail

I detta test av ångmoppar har vi utsett Kärcher Steam Cleaner SC 3 EasyFix Upright till bäst i test. Detta beror på dess funktioner, användarvänliga konstruktion, utseende och pris. De andra produkterna på listan är dock också värda sin investering. Så det är bara för dig att läsa igenom artikeln för att hitta den bästa ångmoppen för dig.

Du kan också bli klokare på hur du hittar rätt modell och mer allmän kunskap om hur du städar golvet om du tar dig igenom hela artikeln. Vi guidar dig i att städa olika typer av golv och berättar hur ofta du ska städa golvet efter att ha granskat de valda produkterna.

Kärcher ångmopp SC 3 EasyFix Upright – Den bästa ångmoppen

Det kan bara bli rätt om du investerar i denna ångmopp från märket Kärcher. Produkten tar bort både smuts, tvålrester och kalk på både hårda golv och mattor. I själva verket dödar det upp till 99,9 procent av alla hushållsbakterier. Du har också bra rörelsefrihet, eftersom den medföljande sladden mäter fem meter.

Därför bör du välja Kärcher ångmopp SC 3 EasyFix Upright

Om du letar efter den bästa ångmoppen på marknaden, bör du ta en titt på den här modellen från Kärcher. Denna speciella variant lever upp till alla förväntningar du kan ha till din ångmopp. Modellen är enkel i sin konstruktion och är extremt användarvänlig, vilket gör det enkelt att använda maskinen för att städa golvet. På bara 30 sekunder är du redo att börja städa.

Munstycket är utformat för att glida över både kakel, golv och mattor, så att du verkligen kan använda denna golvbricka på alla våningar. Ångmoppen tar bort allt från smuts till tvålrester och kalk, samtidigt som den tar bort upp till 99,9 procent av de hushållsbakterier som finns i hemmet. Produkten är utvecklad med en integrerad vattentank på 500 ml som lätt kan fyllas på under vägen, så att du inte behöver avbryta hela processen bara för att du får slut på vatten.

Du kan vara säker på att den här maskinen städar på djupet, men samtidigt är skonsam mot ditt golv. Det är också enkelt att underhålla själva maskinen, eftersom det inbyggda kalksystemet i sig meddelar dig när avkalkningspatronen måste bytas ut. Som en extra bonus har den här modellen en lång sladd på fem meter, så du har god rörelsefrihet och kan nå runt hela huset. Både sladden och de olika tillbehören är också lätta att förvara på maskinen.

Produktdetaljer

 • Färg: Gul
 • Vattentank: 500 ml
 • Effekt: 1900 watt
 • Ångtryck: 3,5 bar
 • Kabellängd: 5 meter
Det vi liker:
 • Tar bort upp till 99,9% hushållsbakterier och smuts från både golv och mattor
 • Integrerad vattentank på 500 ml som kan fyllas på under rengöring
 • Lång sladd på fem meter säkerställer god rörelsefrihet
 • Användarvänlig konstruktion som gör den enkel att använda

Kärcher SC 4 EasyFix Ångmopp – En multifunktionell ångmopp med ånga

Du kommer garanterat att få mycket nöje med denna ångmopp med ånga från Kärcher – oavsett vad du planerar att använda maskinen till. Den är multifunktionell och kan därför användas för en mängd olika uppgifter i hemmet, och inte bara för rengöring av golv. Maskinen dödar alla bakterier och tar bort tvålrester och kalk från området.

Därför ska du välja en Kärcher SC 4 EasyFix ångmopp

En av de de stora fördelarna med att investera i denna ångmopp från märket Kärcher är att den inte bara kan användas för rengöring av olika golvtyper. Modellen är en multifunktionell ångmopp och kan därmed också enkelt användas för rengöring av armaturer, handfat, kakel, fönster, speglar, spisar, etc. Oavsett var du använder maskinen kommer den att vara effektiv i drift och skonsam mot materialet. 

Denna ångmopp tar bort allt från smuts till kalk och tvålrester. Dessutom säkerställer den goda kombinationen av värme och högt ångtryck att upp till 99,9 procent av alla hushållsbakterier tas bort när du använder maskinen i ett område. Den levereras också med både ett handmunstycke och ett golvmunstycke, så att du enkelt kan hantera båda ytorna och komma under möbler.

Modellen är utrustad med ett tvåtanksystem så att du kan fylla på vatten under rengöringen om behållaren tar slut på vatten. Risken är dock relativt liten, då det får plats en bra mängd vatten i den, eftersom behållaren kan rymma upp till 800 ml vatten. Du kan enkelt förvara de medföljande tillbehören, såsom munstycke, rundborste och avkalkningstabletter på ångmoppen.

Produktdetaljer

 • Höjd: 27,3 cm
 • Längd: 38 cm
 • Bredd: 25,1 cm
 • Vikt: 5,2 kg
 • Färg: Gul
 • Vattentank: 800 ml
 • Effekt: 2000 watt
 • Ångtryck: 3,5 bar
Det vi liker:
 • Multifunktionell golvtvätt som kan användas både på golv och fönster etc.
 • Effektiv i drift, men rengör områden försiktigt
 • Förmåga att justera mängden ånga till ytan
 • Utrustad med föräldrakontroll och säkerhetsventil för optimal säkerhet

Bissell Vac och Steam Ångmopp – Dammsugare och ångmopp i en

Genom att investera i denna ångmopp får du faktiskt inte bara en golvmopp utan också en dammsugare i ett och samma köp. Modellen kan både dammsuga och användas som ångmopp efter behov – och sedan kan du snabbt växla mellan dessa funktioner. Ångmoppen är dock fortfarande effektiv eftersom den tar bort alla bakterier och smuts utan att vara för slitsam mot golvet.

Därför bör du välja en Bissell Vac och Steam Ångmopp

Om du letar efter en 2-i-1-lösning där du får både en dammsugare och en ångmopp, även om du bara använder samma maskin, bör du titta närmare på den här modellen från Bissell. Maskinen erbjuder en bra möjlighet att växla mellan de två funktionerna via den användarvänliga touchfunktionen, som finns i handtaget. Du växlar därmed mellan dammsugning och ånga precis som det passar dig. 

Du kompromissar inte med dammsugarens eller ångmoppens egenskaper. Dammsugaren är extremt kraftfull och fångar upp all smuts. Dessutom har maskinen en dubbel behållare för smuts så att du kan bli av med dammsuget hår och smuts utan att röra vid det. Ångmoppen är idealisk eftersom den tar bort upp till 99,9 procent av alla bakterier i hemmet. Maskinen har också ett inbyggt vattenfilter och vattentank så att du alltid har ånga för det du behöver göra.

Inkluderat i köpet är en mikrofibermopp, kuddar med Microban Antimicrobial Product Protection och en användarmanual. Du har möjlighet att använda denna typ av ångmopp på hårda golv och låga mattor. Som en extra bonus kommer maskinen med en sladd på över 7 meter, vilket ger dig stor rörelsefrihet när hemmet behöver rengöras.

Produktinformation

 • Vikt: 4,8 kg
 • Vattentank: 400 ml
 • Effekt: 1600 watt
 • Ljudnivå: 81 dB (A)
 • Kabellängd: 7,6 meter
Det vi liker:
 • 2-i-1-lösning, där du får dammsugare och ångmopp i en produkt
 • Möjlighet att justera ångan för att passa den enskilda ytan
 • God användning med elektronisk Touch kontroll på handtaget

IRobot Braava m6 Ångmopp – Den bästa robot-ångmoppen

Genom att investera i denna robot-ångmopp behöver du aldrig själv städa golvet hemma. Modellen tar bort alla typer av smuts på golvet och lämnar det glänsande rent. Robotens konstruktion säkerställer också att den kan komma in i hörnen och sedan komma runt möblerna. Du kan ansluta den till en app för full kontroll.

Därför ska du välja en IRobot Braava m6 Ångmopp

Om du investerar i denna robot-ångmopp från IRobot kan du göra det grad gör framtida golvtvätt mycket lättare för dig själv. Med den här modellen behöver du inte göra något själv när det kommer till att städa golvet i hemmet. Robot-ångmoppen hanterar själva allting och på full laddning kan den till och med köra runt i upp till 75 minuter. När maskinen tar slut på batteri rör sig den automatiskt mot laddstationen.

En tydlig fördel med att välja denna modell framför andra ångmoppar är att denna variant själv kan ta reda på den bästa vägen för rengöring och undviker t.ex. möbler. Dessutom säkerställer maskinens idealiska design att den kan komma hela vägen till kanterna för att rengöra. Detta gör den dessutom riktigt bra, eftersom maskinen klarar av att lösa upp all typ av smuts i hemmet.

Du har möjlighet att ansluta din robot-ångmopp till din enhet via den speciella iRobot HOME-appen. Här kan du själv planera städningen, om du t.ex. har fasta tider som du vill ha golvet städat på. Du kan också ansluta din Braava-mopp till en Roomba-robotdammsugare om du har en. I det här fallet kan golvmoppen börja städa golvet när robotdammsugaren har dammsugit golvet.

Produktdetaljer

 • Höjd: 8,1 cm
 • Diameter: 26 cm
 • Vikt: 2,2 kg 
 • Färg: Vit
 • Vattentank: ml
 • Effekt: watt
 • Ångtryck: bar
 • Kabellängd: meter
Det vi liker:
 • Effektiv robot-ångmopp som kommer åt i hörnen
 • Kan själv navigera runt i hemmet
 • Möjlighet att ansluta modellen till en app eller andra robotar

Vileda ångmopp Steam XXL – En bra elektrisk ångmopp

Med denna elektriska ångmopp kan du snabbt bli av med all smuts och bakterier i hemmet. Maskinen tar bort upp till 99,9 procent av bakterierna på golvet utan att använda kemikalier, så rengöringen i sig är skonsam mot ditt golv. Mopphuvudet är också brett med sina 40 cm så att du kan hantera större ytor samtidigt.

Därför bör du välja Vileda ångmopp Steam XXL

Om du letar efter en ångmopp med ett stort mopphuvud som kan rengöring på nolltid så ska du ta en titt på den här moppen från Vileda. Modellen är en ångvariant som ger glänsande rena och bakteriefria golv på nolltid. I själva verket tar denna ångmopp bort upp till 99,9 procent av alla bakterier – och det även utan användning av kemikalier.

Modellen är utrustad med ett mopphuvud på 40 cm så att du snabbt kan rengöra en stor yta. Inkluderat i köpet är både mikrofiberdukar och ett mattmunstycke. Så du har möjlighet att rengöra flera typer av ytor med denna variant. Det är faktiskt möjligt att reglera mängden ånga beroende på golvtyp.

En full tank i denna ångmopp räcker för rengöring upp till 120 m2. Du har också en bra möjlighet att röra dig, eftersom maskinen är utrustad med en sladd på 7 meter. Du slipper därför att hela tiden behöva byta uttag bara för att du flyttar in i ett nytt rum.

Produktinformation

 • Höjd: 68,7 cm
 • Bredd: 25,6 cm
 • Djup: 14,7 cm
 • Vikt: 2,42 kg
 • Vattentank: 400 ml
 • Effekt: 1550 watt
 • Kabellängd: 7 meter
Det vi liker:
 • Rengör djupet på ett effektivt och skonsamt sätt
 • Stort mopphuvud, så att du snabbt kan rengöra även stora golvytor
 • Sladd på 7 meter ger god rörelsefrihet.

Hur du hittar den bästa produkten för dig i detta test av ångmoppar

Det finns ett stort antal bra ångmoppar på marknaden, varav ovanstående modeller har valts ut som några av de bästa. Men det är naturligtvis inte säkert att de alla passar lika bra in i vad du förväntar dig att få ut ur din nya ångmopp. För att komma närmare svaret på vad du verkligen behöver i en ångmopp – och därmed också vilken modell som är bäst för dig – kan du med fördel ta del av och överväga råden nedan. Det kommer att ge dig en förståelse för vilken typ av modell du ska vända dig till när du köper en ångmopp.

 • Ska maskinen användas på en viss typ av golv?
 • Håll koll på produktens storlek och vikt
 • Investera i en ångmopp med en stor behållare
 • Investera i en ångmopp med en lång sladd
 • Vill du ha en kombimaskin eller bara en vanlig ångmopp?
 • Tänk på vilken prisklass du är bekväm med
 • Gå för en användarvänlig modell

Ska maskinen användas på en viss typ av golv?

Först och främst är det riktigt viktigt att du funderar på om din nya ångmopp ska användas på en viss typ av golv. Inte alla modeller kan nämligen användas på alla typer av golv. Dessutom kommer det alltid att finnas några modeller som passar bättre för vissa typer av golv än andra.

Av den anledningen kanske du vill överväga var du planerar att använda din maskin. Ska den användas överallt i huset, dvs både på vardagsrumsgolvet, i korridoren, i badrummet och i köket, eller förväntar du dig bara att använda den på vissa ytor, som kakel, trägolv eller mattor?

Håll koll på produktens storlek och vikt

Det ska vara så enkelt som möjligt för dig att använda din nya ångmopp. Av den anledningen bör du undvika att investera pengar i en otymplig och tung modell. Du kommer snabbt att upptäcka att det är svårt att smidigt få den med dig och komma åt överallt i huset. Men om du har ett stort hus är det naturligtvis också viktigt att maskinen inte är för liten så att arbetet tar hela dagen.

En annan anledning till att det lönar sig att titta lite extra på produktens storlek och vikt innan du beställer hem den är att det också ska vara enkelt att förvara produkten hemma. Du bör därför fundera över var du vill förvara din nya ångmopp – kanske i ett skåp, så att du inte behöver stå och titta på den hela tiden.

Investera i en ångmopp med en stor behållare

För att undvika att ständigt behöva fylla nytt vatten på din ångmopp kan du med fördel investera i en modell med en stor integrerad behållare. Naturligtvis behöver denna inte vara opraktisk stor, så att det inte blir smidigt för dig, men den borde kunna ha en viss mängd vatten i sig, så att du inte bara kan jobba i ett rum innan nytt vatten måste fyllas på i maskinen.

Dessutom är det en bra idé om du prioriterar en golvbricka som tål att fylla mer vatten längs vägen. På så sätt kan du alltid fylla tanken med mer vatten om du plötsligt tar slut på vatten men inte har städat golvet. Om du väljer en modell som måste stängas av innan mer vatten kan hällas på riskerar du att uppleva att du slösar mycket tid under arbetet. Det kan ta lite tid innan maskinen har svalnat tillräckligt för att vattnet kan hällas på – och sedan behöver det bara värmas upp igen.

Investera i en ångmopp med lång sladd

Det är alltid trevligt att kunna röra sig fritt när du städar hemmet. Av den anledningen rekommenderar vi också att du väljer en ångmopp med en sladd på minst några meter – helst mer. Hur länge en sladd du behöver beror naturligtvis lite på hur stort ett hem du har. För om du har ett litet hem kanske en sladd på 7 meter inte är så nödvändig alls, eftersom du förmodligen lätt kan komma mellan rummen med en kortare sladd. Om du å andra sidan har ett stort hem där varje rum är ganska stort, kan en sladd över fem meter vara att föredra.

Fördelen med att ha en lång sladd är att du får mycket mer rörelsefrihet. Dessutom har du också möjlighet att flytta mellan rummen i hemmet utan att behöva byta uttaget hela tiden.

Vill du ha en kombimaskin eller bara en vanlig ångmopp?

Det kan vara en fördel att tänka på om du vill ha en helt vanlig ångmopp som helt enkelt kan användas för att städa olika golvtyper eller om du vill ha en multifunktionell maskin. Genom att överväga detta innan du söker efter din nya ångmopp är du säker på att du inte senare kommer att stå och känna att din ångmopp inte lever upp till dina förväntningar. Nedan kan du läsa lite om vad en “kombinationsrengöring” bl.a. kan vara.

Dammsugare och ångmopp

Ett bra sätt att göra städningen så enkel för dig själv som möjligt är att investera i en multifunktionell maskin som kan fungera som både dammsugare och ångmopp. På så sätt behöver du inte växla mellan flera maskiner utan bara använda en inställning för dammsugning och en annan för golvtvätt.

Du måste dock vara medveten om huruvida konstruktionen av de två maskinerna faktiskt också är optimal när du investerar i en sådan kombinationsmaskin. Eftersom det kan leda till en dålig sugkapacitet för dammsugaren, en mindre behållare för vatten etc. Detta gäller dock inte de kombinationsprodukter som vi har inkluderat i detta test av ångmoppar – de fungerar precis som de ska i båda funktionerna.

Robotdammsugare och ångmopp

Rengöring med robotar har blivit mycket populärt och därför är det naturligtvis också möjligt att investera i en robot för hemmet som fungerar både som robotdammsugare och ångmopp. Dessa maskiner är inte riktigt lika utbredda som de flesta andra, och många känner till den ena men inte den andra, men det är nu möjligt att hitta några bra varianter på marknaden.

Denna investering är lämplig för dig som inte orkar eller har lust att ta hand all städning själv men ändå vill ha ett fräscht trevligt hem. En robot som kan hantera både dammsugning och golvtvätt tar inte heller upp lika mycket utrymme som två enskilda robotar.

Ångmopp för flera ytor

Produkt nr 2, Kärcher SC 4 EasyFix ångmopp, i detta test är ett utmärkt exempel på en idealisk multifunktionell ångmopp. Denna variant kan inte bara användas på alla golvtyper utan också på ett stort antal ytor var som helst i hemmet. Detta är särskilt en fördel för dig som vill kunna fixa all städ och tvätt med en produkt.

Det kan variera från produkt till produkt vilka ytor de är bäst lämpliga för, så vi rekommenderar alltid att du kontrollerar bruksanvisningen innan du använder din multifunktionella ångmopp på andra ytor. När allt kommer omkring kan inte alla varianter rengöra en spegel eller kakel lika bra.

Tänk på vilken prisklass du är bekväm med

Det är alltid en bra idé att tänka över vilken prisklass du vill hålla dig inom. På det sättet är du säker på att du inte senare kommer att känna att du har slösat bort för mycket pengar på inköpet av din nya ångmopp. Du måste dock vara realistisk när du sätter en budget så att du inte går för en billig modell som inte lever upp till ens hälften av dina förväntningar.

Dessutom vill vi påminna dig om att du alltid kan hålla ett öga på olika erbjudanden på ångmoppar hos onlinehandlare om du vill spara lite pengar på köpet och har tid att vänta på rätt kampanj. Du kan med fördel hitta den perfekta modellen i förväg, så att du är redo att köpa den när den är ute på ett bra erbjudande.

Gå efter en användarvänlig modell

Vi kommer alltid att rekommendera dig att gå efter en användarvänlig modell när det gäller elektroniska varor. Det beror på att du vill få ut så mycket av din nyinköpta produkt som möjligt – och det kan du inte om du inte förstår olika inställningar och funktioner. Att hitta en användarvänlig modell betyder dock inte att du inte kan få en högteknologisk eller multifunktionell modell. Du måste bara se till att strukturen och operativsystemen är utformade så att du kan förstå dem.

Hur man städar golvet

Det är viktigt att du bekantar dig med vad din golvtyp tål när du städar golvet. På de flesta golvtvättmaskiner städas golven med ånga, så det finns inget behov av såpa. Men om du behöver städa golvet “manuellt” måste du ha koll på det rätta rengöringsmedlet för din golvtyp. Du kan läsa mer om detta i följande avsnitt.

Men innan vi går ner till valet av såpa och hur ofta golvet ska städas, vill vi ge dig tre bra tips i samband med detta. Dessa gäller oavsett om du använder ångmopp eller städar mer traditionellt.

 • Dammsug alltid i förväg så att den största mängden smuts, hår, ludd etc. avlägsnas från golvet innan vatten kommer på det. Om du inte dammsuger i förväg riskerar du att smutsen bara gnos in ännu mer på golvet istället för att tas bort optimalt.
 • Se till att din maskin och tvättmedel passar din golvtyp. Det finns inget värre än att skada golvet på grund av att man inte hade särskilt bra koll på valet av golvrengöringsmedel eller tvättmedel.
 • Kör gärna en torr trasa över golvet efteråt – eller ge det gott om tid att torka. Du ska för allt i världen inte gå över ett precis nystädat golv, eftersom du bara drar ny smuts och damm med dig. Låt därför golvet torka ordentligt eller torka det själv om du inte har tid att vänta.

Rätt mängd tvål och vatten för traditionell golvtvätt

Valet av tvättmedel och mängden tvål beror naturligtvis lite på vilken typ av golv du har hemma. I det här avsnittet kan du läsa en kort förklaring av vilken typ och mängd tvål du ska använda för mer traditionell golvtvätt (dvs. utan en elektrisk golvrengörare eller ångmopp).

Städa trägolv – både behandlade och obehandlade

Det är ofta en bra idé att använda en blandning av vatten och spån av tvål för att rengöra trägolv. Fördelningen beror lite på vilken typ av tvål du väljer, men vanligtvis gäller ungefär en dl spån av tvål för fem liter vatten. Observera att spånen av tvål måste lösas upp innan du börjar städa golvet.

Du bör också vara medveten om huruvida du arbetar med behandlade eller obehandlade trägolv. Vissa träslag fungerar t.ex. bättre med speciella trärengörare eller en naturlig tvål snarare än spån av tvål. Tänk också på att trägolvet kan behöva en speciell tvål om det är oljat.

Städa klinker och kakel

Du kan faktiskt använda både spån av tvål och brun tvål för att städa kakel och kakel. Brun tvål kan vara att föredra i flera fall, men du bör vara medveten om att du inte ska använda så mycket tvål så att ytorna blir feta. En blandning av ungefär en halv liter brun tvål och fem liter vatten fungerar i de flesta fall optimalt.

Tvätt av laminatgolv

Du bestämmer om du vill använda brun tvål eller ett universalrengöringsmedel för ditt laminatgolv. Båda fungerar perfekt. Med universalrengöring beror mängden mycket på typen. För användning av brun tvål gäller att du helst bör använda en flytande variant och att högst en liter brun tvål kan hällas i per fem liter vatten – helst lite mindre.

Städa linoleumgolv

Återigen kan du välja mellan universalrengöringsmedel och spån av tvål. Båda delarna kan med fördel användas på linoleumgolv. Fördelen med ett universalrengöringsmedel är dock att du inte behöver stå och mäta eller riskera att hälla för mycket tvål i, så det skadar golvet på lång sikt.

Städa betonggolv

Betonggolv städas bäst med vatten och spån av tvål. Det är dock viktigt att du ser till att spånen av tvål löses upp innan du börjar städa golvet med blandningen. Mängden bör helst följa fem liter vatten blandat med en dl spån av tvål.

Hur ofta ska golvet städas?

I själva verket är det helt upp till dig hur ofta du vill städa ditt golv. Det kan vara en fördel att göra detta ungefär en gång i veckan i samband med att du dammsuger, om du har barn eller husdjur som springer mycket runt på golvet eller drar in damm och smuts. Om ditt hem i allmänhet inte är så smutsigt kan golvtvätt absolutskjutas upp lite, så det behöver inte vara varje vecka.

Men du kommer generellt att uppleva känslan av ett renare hem om du regelbundet ser till att städa golvet. När allt kommer omkring kan du genom att städa golvet med en ångmopp få med dig smuts som dammsugaren inte kan bli av med.