Alkomätare test 2022

1
Dräger Alcotest 4000

Dräger Alcotest 4000 lever på alla möjliga sätt upp till de krav som kan ställas på marknadens bästa alkomätare. Den är väldigt bra för privat bruk då den är enkel att använda, har en kompakt design och är godkänd enligt professionell standard. Mer info Väljer du Dräger Alcotest 4000 kan du vara säker på att du får just en säker och pålitlig alkoholmätare hem - helt enkelt marknadens bästa alkoholmätare. Den är en smidig och…

Kolla Priset →
TESTVINDER
 PrisBilligst hos 
Dräger Alcotest 4000 2.795 kr. Marin & Fritid
ACE AL7000 409 kr. Conrad
Dignita Breathalyzer AM-8000 15 kr. BRL Electronics
AlcoTrx FCA35 948 kr. BRL Electronics

Vi alla vet att alkohol och bilkörning är den sämsta tänkbara kombinationen. De ska knappt ens kunna nämnas i samma mening. Att köra bil berusad kan få katastrofala konsekvenser. Detta betyder inte att man aldrig ska kunna njuta av alkohol, eller köra bil, utan bara att de ska separeras och då är det bättre att vara på den säkra sidan genom att ta hjälp av en alkoholmätare. Med en sådan kan du vara säker på att du sätter dig bakom ratten utan alkohol i blodet, och därmed inte utgör en uppenbar fara för dig själv och andra. Det finns även ett flertal andra situationer i vilken en alkoholmätare kan komma väl till pass!

Det kan dock vara svårt att veta vilken som är marknadens bästa alkomätare för dig. Ska du välja en som polisen använder? Ska du prioritera att den behöver kalibreras? Hur vet du att den är enkel att använda och godkänd enligt gällande standarder? Lugn, vi går här igenom de olika alkoholmätare som på sina test är bäst i test, och hur du väljer bland dem.

Dräger Alcotest 4000 – Alkoholmätare bäst i test

Dräger Alcotest 4000 lever på alla möjliga sätt upp till de krav som kan ställas på marknadens bästa alkomätare. Den är väldigt bra för privat bruk då den är enkel att använda, har en kompakt design och är godkänd enligt professionell standard.

Mer info

Väljer du Dräger Alcotest 4000 kan du vara säker på att du får just en säker och pålitlig alkoholmätare hem – helt enkelt marknadens bästa alkoholmätare. Den är en smidig och kompakt alkoholmätare, och tack vare denna smidighet kan du enkelt ha med den i handväskan, fickan eller bilen. Dessutom ger detta en skön nivå av diskret-het, så att du kan mäta promillehalten av alkohol i blodet var och när som helst.

Att Dräger Alcotest 4000 verkligen är marknadens bästa alkoholmätare illustreras även av dess utbreddhet när det kommer till användning i professionella sammanhang, då det är den alkoholmätare som den svenska polisen har använt sig av ända sedan 2005. Du kan alltså lita på att den professionella standarden är hög, och då även passar dig som privatperson.

Utöver kvalitetssäkring genom polisens användning, är den testad och godkänd i laboratorium för såväl privat bruk som professionellt bruk. Med i köpet av detta Dräger Alcotest 4000 får du dessutom en fin microfiberpåse, visuell användarinstruktion, bruksanvisning på svenska, samt 3 stycken munstycken. Extra sådana kan sedan köpas till i paket om 5 stycken. Allt som allt den alkoholmätare som är bäst i test overall.

Det vi liker:
 • Enkel att använda så att du snabbt kommer igång
 • Har en kompakt design så att du smidigt kan förvara den
 • Godkänd enligt professionella standarden (EN15964)
 • Svenska polisen använder denna sedan 2005
 • Snabb svarstid på 3 tiondelar av en sekund
Det vi ikke liker:
 • Ska kalibreras 1 gång om året till en extra kostnad runt 500 kr
 • Tillhör en relativt hög prisklass

ACE AL7000 – Bästa budget

Med ACE AL7000 kan du blåsa billigt, då det är en väldigt bra alkoholmätare som fortfarande säljs till ett lågt pris. Den ger tillförlitliga resultat som på bästa sätt illustreras på en tydlig display.

Mer info

Bara för att du inte har den största budgeten att röra sig med när det kommer till att köpa en alkoholmätare (och låt oss vara ärliga – hur sugen är man på att spendera tusentals kronor på en?) betyder inte det att du behöver avstå från att prioritera säkerhet och köpa en av marknadens bästa alkoholmätare. Detta ser ACE AL7000 till, som är bäst i test på marknaden när det kommer till billiga alkoholmätare.

Precis som vår testvinnare från Dräger är denna ACE AL7000 på bästa sätt smidig och kompakt, med en lätt vikt på endast 97 gram så att du smidigt kan använda och förvara mätaren. Med denna alkoholmätaren får du pålitliga resultat baserat på personens utandningsluft, med ett detektionsintervall på 0 – 4 ‰, vilket är en promille lägre än vår testvinnare, vilket kan sägas vara bra för att vara en så billig modell. Så standarden är ändå hög.

ACE AL7000 drivs av batterier, och alkoholmätaren kommer med 2 batterier i köpet. Skulle du dock få slut på batterier kan du med den medföljande biladaptern ansluta den till bilen och därmed möjliggöra att du kan använda den relativt problemfritt. Du får dessutom 5 munstycken med i det redan låga priset. Sammantaget den alkoholmätare som är bäst i test av de billiga på marknaden.

Det vi liker:
 • Säljs till ett plånboksvänligt pris som de flesta har råd med
 • Låg vikt på endast 97 gram (23 gram lättare än vår #1 bäst i test)
 • Mätaren levereras med användbara tillbehör, såsom batterier och 5 st munstycken
 • Kan drivas av batterier eller bilens kraft
Det vi ikke liker:
 • Kalibrering kan krävas en gång i halvåret
 • Lång uppvärmningstid på 15 – 20 sekunder

Dignita Breathalyzer AM-8000 – Godkänd av Motorförarnas Helnykterhetsförbund

Att självaste Motorförarnas Helnykterhetsförbund beskriver denna alkomätare från Dignita som “pålitlig och driftssäker” säger en hel del om hur trygg du bör kunna känna dig i att du här får tillförlitliga resultat. Standarden är således hög, liksom enkelheten i dess användning, vilket gör det till en av de bästa modeller som finns på marknaden.

Mer info

Eftersom att man själv kan ha lite svårt att avgöra huruvida en alkomätare är bra och lever upp till standarden som krävs för att klassas som säker, är det skönt att kunna känna sig trygg i andra kunnigas utlåtanden. Detta är fallet med denna Dignita Breathalyzer AM-8000, som Motorförarnas Helnykterhetsförbund beskriver som “pålitlig och driftssäker” – således allt som man vill att den alkoholmätare för privat bruk, och professionellt, ska vara, tillgänglig på marknaden för dig!

Alkoholmätaren från Dignita mäter genom en känslig elektrokemisk bränslecellsteknik, och du får upp dina värden på dess tydliga display med fyra tecken. Det gäller dock att du noterar dessa resultat relativt omgående, då den endast har kapacitet att lagra fem resultat. Detta brukar dock inte kunna vara ett jättestort hinder i privat bruk, då det ofta handlar om viljan om att få en ögonblicksbild av nuläget.

Resultatet kommer snabbt – inom några sekunder, och det går lika bra att använda den oavsett om det har gått kort eller lite längre tid efter att du har druckit alkohol, just tack vare dess känslighet. Sammantaget är denna alkoholmätare Dignita en av marknadens bästa!

Det vi liker:
 • Beskriven som “pålitlig och driftssäker” av Motorförarnas Helnykterhetsförbund
 • Tydlig och lätt att använda
 • Ljus, digital display med fyra tecken ger dig användbar information
 • Tydlig ljudsignal då mätningen är klar
Det vi ikke liker:
 • Låg minneskapacitet på endast 5 resultat

AlcoTrx FCA35 – Pålitlig och prisvärd

Precis som alkomätaren från Dignita har denna AlcoTrx FCA35 genomgått ett antal tester, däribland av Motorförarnas Helnykterhetsförbund. Den uppfyller även EU-standarden EN-16280:2012. Du kan därmed känna dig trygg då du använder denna, godkänd enligt två standarder, som helt klart platsar bland de bästa alkoholmätarna på marknaden.

Mer info

Detta är en bra alkoholmätare för privat bruk, men även professionellt. AlcoTrx FCA35 har tagit fram en alkoholmätare som kan sammanfattas som pålitlig och prisvärd. Dess pålitlighet illustreras av hur den, likt andra mätare i detta alkometer-test, är testad och godkänd av såväl MHF som EU, där den uppfyller standard och högsta möjliga kvalitet för användaren. Den är således optimal att kontrollera med innan du sätter dig bakom ratten, och är enkel och snabb att använda. 

Den kan på goda grunder även beskrivas som prisvärd, och således ett ypperligt alternativ till ACE AL7000 som vi presenterade här ovan. Att behöva lägga flera tusen kronor på en alkoholmätare är inte alla så sugna på, och detta möjliggörs med denna mätare. Mätaren kommer dessutom med bland annat 6 stycken munstycken – så att du är fullt redo att direkt starta igång. 

Den fungerar med en bränslecellsteknologi, som är den teknik som används i de instrument som polis och andra myndigheter använder. Det bygger på den absolut säkraste teknik som finns på marknaden idag. Dessutom har AlcoTrx FCA35 genomgått en period av förfining, då den är vidareutvecklad från säljsuccén FCA-7000. Sammantaget värd att klassas som bäst i test på sitt sätt!

Det vi liker:
 • Levereras med hela 6 stycken munstycken
 • Godkänd enligt två standarder: MHF- och EU-standard
 • Smidig och lätt vikt på endast 85 gram
 • Säljs till ett relativt lågt pris
Det vi ikke liker:
 • Relativt kort garanti på 2 år, medan många andra mätare har 3 år
 • Få mätresultat sparas, endast 10 stycken
Dräger Alcotest 4000 ACE AL7000 Dignita Breathalyzer AM-8000 AlcoTrx FCA35
Testtyp Andedräkt Andedräkt Andedräkt Andedräkt
Sensortyp Elektrokemisk Elektrokemisk Bränslecell Bränslecell
Detektionsintervall för alkoholkoncentration 0 – 5 ‰ 0 – 4 ‰ 0,008 – 0,1% 0 – 1 ‰
Sensorns noggrannhet
Klass 3
: +/- 0,005 vid 0,05%
Kalibrering 1 gång per år 2 gånger per år 1 gång per år 1 gång per år
Uppvärmningstid 4 s. 15 – 20 s.
Svarstid 3/10 s. Några sekunder Några sekunder Några sekunder
Minne 400 res. 5 res. 10 res.
Medföljande tillbehör Förvaringsväska, svensk bruksanvisning, visuell användarinstruktion, 3 st. munstycken Förvaringsväska med karbinhake, 2x AAA-batterier, 12V biladapter, 5 st. munstycken Förvaringsväska, 2 st. munstycken
Batterier, 6 st. munstycken, förvaringsväska
Strömkälla Batteri CR123A Batteri 2x AAA Batteri 1x 9V
Batteri AAA/LR03

Hur man väljer den bästa alkoholmätaren

Nu när du har koll på vilka modeller som tillhör de alkoholmätare som är bäst i test, där samtliga är godkända alkomätare, är det dags att strukturera upp de aspekter som du bör ta lite extra hänsyn till när du väl ska välja och ge dig ut och köpa alkoholmätare. Som du har märkt i detta alkoholmätare-test skiljer de sig trots allt åt i vissa avseenden, så häng med på punkterna nedan för att hitta den bästa alkomätaren för dig.

Sensortyp

Dagens alkomätare fungerar framför allt med elektrokemisk- och/eller bränslecellsteknik, men även infraröd teknik med vatten eller koldioxid som referens, samt halvledarcellsteknik förekommer.

De olika sensortyperna i olika modeller har alla för- och nackdelar, där exempelvis bränslecellstekniken kan stoltsera med hög tillförlitlighet och enkelhet. Oavsett är målet att den ska visa fel i så liten utsträckning som möjligt.

Känslighet

Det är givetvis en förutsättning alkoholmätaren är känslig och tillförlitlig, så att man vid varje blåsning kan lita på att värdet är korrekt, ner till minsta decimal, och därmed får en bra bild av promillehalten i blodet. En indikation på känslighet i en bra alkomätare finns i dess detektionsintervall, som uttrycks i promille och kan skilja sig åt en hel del åt mellan olika modeller.

Är alkomätaren tänkt att främst has för privat bruk kan man generellt säga att kravet på känslighet inte är precis lika högt som om avsikten främst är professionellt bruk – men det är givetvis fortfarande högt då ingen ska köra bil när promillehalten är över noll.

Kalibrering

Kopplat till känslighet och tillförlitlighet i en kemisk mätning, behöver alkoholmätare kalibreras för att säkerställa att de visar rätt värden. Detta kan oftast göras hos återförsäljaren eller tillverkaren, till vilken du då skickar in din mätare och så sköter de resten.

De flesta modeller behöver kalibreras en gång om året, medan andra kräver kalibrering två gånger om året. Hos vissa alkomätare kan behovet av kalibrering även uttryckas i antal mätningar, exempelvis 500 mätningar eller 1 år. Kalibrering kostar ofta runt 500 kronor, så det är något att ha med i sina beräkningar.

Hastighet

Med hastighet menas inte någonting kopplat till den bil alkoholmätaren visar om du kan köra eller inte, utan hur snabb själva mätaren är. Vissa mätare har en inbyggd klocka så att full koll finns. Först och främst har vi uppvärmningstiden, som kan skilja sig åt med många sekunder mellan olika modeller.

Sedan kan givetvis även tiden det tar för mätaren att analysera provet, tiden till att du får svaret, räknas in. Som längst tar detta bara några sekunder, så det är inte den absolut mest kritiska och avgörande aspekten, men vill du ha en supersnabb mätare finns sådana som ger dig svar inom några tiondelar av en sekund.

Minneskapacitet

En aspekt där olika alkoholmätare kan skilja sig rejält åt är i deras olika minneskapacitet. De flesta mätare har nämligen förmågan att lagra tidigare resultat, att gå tillbaka till att kolla på senare, men hur långt du kan gå tillbaka skiljer sig alltså åt. Det finns exempel på alkoholmätare som kan lagra upp till 400 resultat, medan andra bara kan lagra fem resultat.

Frågan är dock hur stor användning man har av 400 resultat? Hur mycket säger resultat 324 dig, till exempel? Sannolikheten att det ändå är de nyare resultaten som är av intresse för dig är stor, och skulle du känna att du ändå begränsas av minneskapaciteten finns alltid alternativet att ta kort på varje resultat som du då har tillgängligt i mobilen.

Pris

På sätt och vis skulle man kunna säga att en alkoholmätare är värd alla pengar i världen – eftersom att den har kapacitet att förebygga stora katastrofer, till och med rädda liv, om den används för att förhindra att någon kommer att köra bil berusad och annat otäckt.

Verkligheten är dock så att du kanske inte är jättesugen på att lägga flera tusen kronor på en mätare, och vi kan då gladeligen meddela att du inte behöver det. Dels är de mätare i en dyrare prisklass inte överväldigande dyra, och dels är många av marknadens billiga alkoholmätare, såsom de som vi har presenterat ovan, fullt funktionella.

Vad visar alkomätare?

Kort sagt kan man säga att en alkoholmätare visar mängden alkohol i kroppen. Genom att blåsa i en alkoholmätare med munstycke får man värden från den djupa lungluften – även kallat att provet beståer av den luft som kommer från alveolerna längst ner i lungan. Mätaren analyserar/kräver 1,2 liter luft, vilket godkända alkoholmätare säkerställer. Däremot har det på senare år kommit mätare som endast kräver 0,7 liter luft, och det blir då givtevis värden från den luften som alkomätaren då visar.

Vid mätning av utandning visar alkomätaren värdet i mg/l, där 0,2 promille motsvarar 0,19 mg/l i utandningsluft, enligt svensk lag. Analysen sker med vatten eller CO2 som referens, som generellt ger hög precision.

Vad en alkoholmätare också kan visa är mängden munalkohol, vilket innebär kontaminering med munhålan vilket ska undvikas. Sker detta kan det då ges ett missvisande värde, i och med att exempelvis vissa likörpraliner och munskölj kan höja värdet.

Vad kan en alkomätare användas till?

Det mest uppenbara som en alkoholmätare används till är inför eventuell bilkörning, för att kontrollera eventuell mängd alkohol i blodet. Dess användningsområden sträcker sig dock en bit utanför detta, och nedan kan du läsa om de områden som MHF räknar in i vad en alkoholmätare även kan användas till.

 • Alkolås för kvalitetssäkring av transporter, alkolås som säkerställer säkra transporter hos företag
 • Handhållna alkoholmätare för professionellt bruk, för exempelvis arbetsplatser eller vårdinstanser som vill kontrollera anställda eller patienter
 • Kontaktlös alkoholmätning av utandningsluft i passerkontroller och bomsystem, för att användas professionellt och ofta obemannat för att komma in på olika områden 
 • Alkoholmätning med munstycke som används vid ankomstkontroll, i nyckelskåp eller i passersystem, för alkolås inför att exempelvis vissa maskiner eller liknande ska användas
 • Alkoholmätare för att användas stationärt i informationssyfte, främst för om man vill kontrollera sig själv dagen efter, men inte i stationära, obemannade stationer då det här saknas manipuleringsteknik
 • Alkoholmätare för bevisprovtagning med munstycke, av polis och myndigheter för lagföring
 • Förscreeningssystem för att känna av förekomst av alkohol i utandningsluft, som kan användas som en för-mätning för att känna av ifall en mätare med högre precision ska användas
 • Alkolås för dömda rattfyllerister eller för behandlingsprogram med uppföljning, som används i Transportstyrelsens villkorade körkortsprogram

Vad kostar en alkomätare?

Som vi var inne på i vår köpguide skulle man kunna säga att priset på en alkoholmätare är oväsentligt eftersom att den potentiellt kan rädda liv. Verkligheten ser dock annorlunda ut, och pris är en viktig faktor för många. Priset på en alkoholmätare bestäms bland annat av dess känslighet, minneskapacitet och hastighet.

Därav kan olika alkomätare skilja sig åt i pris, där de dyrare ligger på några tusen, medan du kan få en billigare modell för strax under tusenlappen. Det som även ska räknas in i vad en alkomätare kostar är kostnaden för kalibrering. I och med detta tillkommer en kostnad på omkring 500 kronor en eller ett par gånger om året.

FAQ

Vilken alkoholmätare är bäst i test?

Dräger Alcotest 4000 är den alkoholmätare som är bäst i test, då den är pålitlig, praktisk och snabb för både privat och professionellt bruk. De andra modellerna är dock bra på sina sätt!

Hur funkar en alkoholmätare?

En alkomätare funkar genom att man genom ett munstycke blåser i mätaren där den djupa lungluften analyseras med t.ex. elektrokemisk- eller bränslecellsteknik för att visa mängden alkohol i kroppen.