Airfryer Test (2022) → Hitta bästa airfryern i vår topp 7

1
Philips Avance Airfryer XXL HD9650/90

Du ska välja vår testvinnare Philips Avance Airfryer XXL om du vill få tag i den bästa modellen på marknaden. Modellen har utsetts till bäst i ett test av det danska konsumentrådet Tænk och är också vår testvinnare. Denna modell från Philips fixar din mat till perfektion med varmluft och fem funktionella program som gör matlagningen lätt som en plätt. Därför ska du välja en Philips Avance Airfryer XXL HD9650/90 Letar du efter en riktigt…

Kolla Priset →
TESTVINDER
 PrisBilligst hos 
Philips Avance Airfryer XXL HD9650/90 2.495 kr. Elgiganten
Princess Digital Family Aerofryer 5,2 liter 1.215,11 kr. Amazon.se
Severin 2430 Airfryer##
Tristar Mini Crispy Fryer##
Caso Varmluftsfritös FR200##
OBH Nordica Actifry Genius 1,7 kg XL 2.618 kr. Vitvaruexperten
Tefal Actifry Fz7100##

I detta test av airfryers kan du lära dig mer om vilka modeller som är bäst på marknaden. Vi har utsett Philips Avance Airfryer XXL HD9650/90 XXL till bäst i test, eftersom den utmärker sig på testets parametrar: funktionalitet, rengöring, kapacitet och utseende. Den här modellen är dock lite dyr, så du kan på goda grunder välja en av de billigare modellerna om budgeten är lite tight.

Vi har sammanställt 7 olika modeller av airfryers som alla är mycket bra och du då kan investera i om du vägrar att kompromissa med din nya maskin. De utvalda modellerna, bäst i test på olika sätt, skiljer sig åt i storlek, kapacitet, utseende och pris, men de är alla funktionella på sitt sätt, så du har alla förutsättningar att hitta den bästa airfryern till dig i.

Philips Avance Airfryer XXL HD9650/90 – Airfryer bäst i test

Du ska välja vår testvinnare Philips Avance Airfryer XXL om du vill få tag i den bästa modellen på marknaden. Modellen har utsetts till bäst i ett test av det danska konsumentrådet Tænk och är också vår testvinnare. Denna modell från Philips fixar din mat till perfektion med varmluft och fem funktionella program som gör matlagningen lätt som en plätt.

Därför ska du välja en Philips Avance Airfryer XXL HD9650/90

Letar du efter en riktigt bra air fryer med stor kapacitet? I så fall har du redan hittat den bästa modellen för dig. Philips Avance Airfryer XXL är perfekt för större hushåll, eftersom den har en kapacitet på 1,4 kg. Det finns därför gott om plats för allt från en hel kyckling till en mängd pommes frites – oavsett vad du känner för att laga för mat ikväll. Och om du saknar inspiration för matlagning kan du alltid använda Philips Airfryer app, där du hittar recept, goda råd och instruktioner etc.

Du kan fritt använda ett av de fem förinställda programmen när du ska fixa mat med Philips Avance Airfryer XXL. Du ställer enkelt in maskinen via en digital display och med vridreglaget QuickControl kan du snabbt ställa in tid och temperatur. Dessutom har denna Philips airfryer XXL utvecklats med en värmefunktion som säkerställer att maten i den är klar att serveras samtidigt som dina andra rätter – även om de faktiskt tillagas upp till 30 minuter innan resten av maten.

Tillagning med låg fetthalt och enkel rengöring

Många associerar en airfryer med fet mat, men detta behöver inte vara fallet. Denna maskin är konstruerad för att laga mat med varmluft utan eller med begränsad användning av olja. Du kan därför laga med upp till 90 procent mindre fett med denna maskin som Philips har utvecklat på ett mycket smart sätt. Dessutom fångar den inbyggda Twin TurboStar-tekniken hos Philips airfryer XXL upp fett från maten, så att du också minskar fettintaget härifrån. Överflödigt fett fångas upp i med en smart funktion för avfettning så att du lätt kan få bort det efteråt.

Det är också enkelt att rengöra Philips Avance Airfryer XXL efter användning. Det beror på att maskinen levereras med en QuickClean-korg med non-slip trådnät och alla avtagbara delar på maskinen tål att diskas i diskmaskinen. Trådnätet i sig blir alltså inte svårt att rengöra från matrester, eftersom de inte bränns där och du inte behöver stå och diska delarna för hand. Som en extra bonus har Philips genom detta säkerställt att tillagningen med luft att delarna och köket inte luktar som en hel fritös.

Du behöver inte bara ta vårt ord att den här modellen från Philips är värt investeringen. Du kan också välja att lyssna på det danska konsumentrådet Tænk, som har utsett modellen till bäst i test så sent som i juli 2020. Flera konsumenter har också uttryckt hur de uppskattar produkten och dess funktionalitet. Med allt från hög användarvänlighet till dess smarta Twin TurboStar-teknik och enkel rengöring förstår du nu nog varför denna modell är utsedd till bäst i test av oss.

Produktdetaljer

 • Höjd: 31,6 cm
 • Djup: 32,2 cm
 • Bredd: 43,3 cm
 • Vikt: 8,2 kg
 • Färg: Svart
 • Kapacitet: 1,4 kg
 • Effekt: 2225 watt
 • Antal program: 5 st
Det vi liker:
 • Använder varmluft och friterar mat med 90 procent mindre fett
 • Utnämnd till bäst i test av det danska konsumentrådet Tænk 2020
 • Stor kapacitet garanterar enkel tillagning för större familjer och sällskap
 • Alla avtagbara delar tål att diskas i diskmaskin vilket garanterar snabb rengöring.

Princess Digital Family Aerofryer 5,2 liter – Airfryer med stor kapacitet

Med denna luftfritös från märket Princess kan du vara säker på att det finns tillräckligt med utrymme för att fixa mat till hela familjen på en gång. Maskinen har en kapacitet på 5,2 liter i fritösen. Dessutom tillagas maten via varmluft, vilket innebär att maten inte behöver dränkas i olja för att tillagas optimalt, utan det räcker med lite eller ingen olja.

Därför ska du välja en Princess Digital Family Aerofryer 5,2 liter

Om du vill investera i en bra airfryer med stor kapacitet så att maten kan lagas till hela familjen på en gång, kan du ta en titt på denna Princess Aerofryer. Deras familjemodell har en fritös med en kapacitet på 5,2 liter, vilket alltså räcker för att laga mat för även stora hushåll.

Varmluftsfritösen har en mängd olika funktioner som gör den till en idealisk investering. T.ex. tillagas maten med varmluft och du kan därför fixa olika rätter som får en krispig yta helt utan att behöva använda olja, eller endast bara mycket lite olja. Du kan alltså minska fettinnehållet i din kost – om du tillagar maten med varmluftsfritösen. Du kan därför njuta av krispiga pommes frites, kycklinglår etc. utan något som helst dåligt samvete över kaloriinnehållet, som snabbt kan skjuta i höjden med olja. Så på så sätt får du generellt sett hälsosammare rätter och resultat genom att använda den här modellen snarare än ett stort antal andra varmluftfritöser på marknaden.

Digital styrning av airfryern

Det är enkelt att ställa in Princess Digital Family Aerofryer efter dina önskemål, eftersom den styrs via en digital skärm. Du kan därför lätt alltid hålla ett koll på vad maskinen är inställd på. Totalt är maskinen utvecklad med sju förinställda program som du kan använda efter behov.

Säkerheten är också i toppklass med denna maskin, eftersom den har en maximal temperatur på 31,1 grader på områden som du kan röra/komma i kontakt med. Du behöver därför inte vara orolig för att du eller någon annan familjemedlem kommer att brännas på maskinen under tillagningen. Sladdens längd på knappt en meter säkerställer också att du kan låta maskinen stå en bit från närmaste eluttag.

Vi är inte de enda som tycker att denna luftfritös från Princess är en av de som är bäst i test. Maskinen har också hyllats av det danska konsumentrådet Tænk i deras test från i juli 2020, där den utsågs till ett bra köp. Totalt gav Tænk 2020 denna airfryer 65 poäng av 100 möjliga. Maskinen hyllas främst för sin säkerhetsnivå, användarvänlighet och tillagning av läckra rätter som kycklinglår och vårrullar.

Produktdetaljer

 • Höjd: 36 cm
 • Djup: 42 cm
 • Bredd: 33 cm
 • Vikt: 5,2 kg
 • Färg: Svart
 • Kapacitet: 5,2 liter
 • Effekt: 1800 watt
 • Antal program: 7 st
Det vi liker:
 • Stor kapacitet på 5,2 liter ger enkel tillagning av en massa mat
 • Användarvänlig struktur med digital styrning och sju förinställda program
 • Har hyllats som ett bra köp av det danska konsumentrådet Tænk 2020
 • Använder sig av varmluft, så du behöver bara använda mycket lite olja

Severin 2430 Airfryer – Den bästa användarvänliga airfryern

Du kan lugnt lita på att du alltid kan laga vilken maträtt som helst till perfektion om du använder denna luftfritös från Severin. Det är en bra airfryer som har en justerbar temperatur och fixar krispig mat helt utan användning av fett som med andra fritöser. Dessutom har maskinen utvecklats med en funktion för automatisk avstängning och är lätt att rengöra efter användning.

Därför ska du välja en Severin 2430 Airfryer

Denna airfryer är perfekt för personer som inte tidigare har ägt en sådan maskin eller helt enkelt föredrar en maskin som är lätt att använda. Maskinen är utformad med användarvänlighet i åtanke, vilket garanterar att du snabbt kan få koll på maskinens inställningsalternativ. Du styr dess olika inställningar via en enkel LCD-display som sitter ovanpå maskinen. Detta gör att du också kan få en snabb översikt över inställningarna även när maskinen är igång.

Totalt är produkten utrustad med sex förinställda program, så du har goda möjligheter att hitta ett program som passar den enskilda maträtten, oavsett om du föredrar att laga pommes frites eller grönsaker och kött etc. i din airfryer. Du har möjlighet att ställa in maskinen på en temperatur mellan 80 och 200 grader. På det sättet kan du uppnå precis det resultat och den krispighet du vill ha.

Snygg design

Denna luftfritös har en något mindre storlek än några andra modeller av varmluftsfritöser i detta air fryer-test, men den har fortfarande stor kapacitet och möjligheter att laga mycket mat, eftersom fritösen har en kapacitet på 3,2 liter. Maskinens frityrkorg har också en keramisk beläggning som säkerställer att den tål de heta temperaturerna och att matresterna inte bränner fast i korgen. Maskinen är utrustad med en 60 minuters signalfunktion och en funktion för automatisk avstängning. 

Förutom ovanstående får du, om du investerar i den här modellen, också en airfryer med en snygg design. Maskinen tar dessutom inte upp all plats i världen med sin ovala/halvrunda design och med de enkla färgerna i svart och metall passar den in i alla kök. Du behöver därför inte känna dig tvungen att flytta bort din airfryer direkt efter användning, eftersom den ser bra ut på köksbänken. 

Produktdetaljer

 • Färg: Svart
 • Kapacitet: 3,2 liter
 • Effekt: 1500 watt
 • Antal program: 6 st
Det vi liker:
 • Användarvänlig konstruktion garanterar optimalt utnyttjande av maskinens funktioner
 • Möjlighet att förbereda krispig mat utan att behöva använda fett
 • Lätt att rengöra tack vare keramisk beläggning på frityrkorgen
 • Ställ in temperaturen mellan 80 och 200 grader för väl anpassad matlagning

Tristar Mini Crispy Fryer – Den bästa billiga airfryern

Det kan tyckas som en större investering att köpa en airfryer, men det behöver inte nödvändigtvis vara om du går efter den billiga modellen i detta test. Vi garanterar att du fortfarande kommer att få en riktigt bra produkt som kommer att leva upp till dina förväntningar, även om priset är i det lägsta laget. Maskinen kan steka, baka, fritera, rosta och grilla alla livsmedel till perfektion.

Därför ska du välja en Tristar Mini Crispy Fryer

Har du inte den största budgeten att röra dig med, men vill ändå ha en bra air fryer? I så fall är det tur att en billig modell också har smugit in i detta air fryer-test. Var dock inte orolig för att behöva kompromissa med maskinens funktioner bara för att du investerar i den här billiga modellen från Tristar. Produkten är säker att använda och använder luftkonvektion med hög hastighet för att steka, baka, steka, grilla och fritera olika livsmedel, precis som du vill ha dem tillagade.

Uppvärmningsmetoden garanterar också att maten kan tillagas utan användning av fett, vilket hjälper dig att upprätthålla en hälsosammare livsstil utan att behöva kompromissa med och utesluta goda rätter. Som tur är, är det också lätt att använda den här maskinen, eftersom du bara måste vrida på rattarna för att ställa in temperatur och tid. Du kan ställa in maskinen på en tidshorisont på 30 minuter, vilket är gott om tid att förbereda de flesta rätter – och annars kan du alltid ge innehållet mer om du föredrar det extra krispigt.

Kompakt air fryer

En av fördelarna med att investera i denna air fryer, förutom att den säljs till ett billigt pris och är funktionell i drift, är att den har en extremt väl utförd design. Du får alltså en maskin som kanske inte ser ut som så mycket, men som på grund av den kompakta designen fortfarande har gott om plats för att laga mat i ‘fritösen’ med en kapacitet på 2 liter. Detta räcker för att förbereda två portioner krispiga pommes frites på en gång. 

Dessutom säkerställer denna enkla och platsbesparande konstruktion att maskinen är lätt att placera i ett skåp för förvaring. Naturligtvis kan du också alltid lämna produkten stående framme på bordet om du använder den ofta – den har fortfarande en tillräckligt snygg design för det.

Med sin non-stick beläggning blir det nästan inte lättare att rengöra denna air fryer. Du kan vara säker på att olika matrester inte kommer att bränna fast på frityrkorgen, även om du använder maskinen vid högsta värmeinställning (200 som mest i grader). Non-stick-beläggningen minskar också risken för mat bränns fast under tillagningen. Flera av maskinens lösa delar kan också diskas i diskmaskinen.

Produktdetaljer

 • Höjd: 30 cm
 • Djup: 25 cm
 • Bredd: 25 cm
 • Vikt: 2,85 kg
 • Färg: Svart
 • Kapacitet: 2 liter
 • Effekt: 1000 watt
Det vi liker:
 • Säljs till ett billigt pris, som de flesta har råd med
 • Lätt att förvara tack vare kompakt design, som dock fortfarande är rymlig
 • Justerbar temperatur mellan 80 och 200 grader – och kan gå i upp till 30 minuter
 • Utvecklad med en non-stick beläggning för en snabb och enkel rengöring

Caso Varmluftsfritös FR200 – En mycket funktionell airfryer

Med denna air fryer från Caso du kan alltid laga läckra friterade rätter och även utan att behöva oroa dig för mängden fett. Maskinen fixar maten med en teknik som bygger på snabb hastighet med cirkulerande varmluft, vilket garanterar ett lägre fettinnehåll, eftersom du inte behöver använda fett i matlagningen. Maskinen har också en mängd funktioner tillgängliga.

Därför ska du välja en Caso Varmluftsfritös AF200

Om du vill få tag i en air fryer med många inställningsalternativ för att kunna göra allt från grönsaker till pommes frites, rekommenderar vi att du tittar närmare på denna funktionella airfryer från märket Caso. Deras AF200 Varmluftsfritös har utvecklats med sex förinställda program som passar många olika rätter, så att du alltid kan få ett optimalt resultat när du lagar mat i fritösen.

Dessutom kan du ställa in både tid och temperatur efter behov, vilket ger dig mer flexibilitet i din matlagning. T.ex. kan temperaturen ställas in i fem graders intervall mellan 60 och 200 grader. Och sedan kan du ställa in maskinen att köra i mellan 1 och 60 minuter via timerfunktionen. På så sätt stoppas tillagningen också automatiskt, även om du inte är i närheten för att kunna stänga av maskinen. 

Du kan enkelt styra denna varmluftsfritös inställningsalternativ via den användarvänliga LCD-displayen och tillhörande knappar. Dessa finns på maskinens framsida.

Airfryer med hög säkerhet

Du behöver inte oroa dig inte för att någon skadas när denna varmluftsfritös står framme. För även om maskinen arbetar med hög värme är den både värmeisolerad och värmebeständig. Detta innebär att värmen inte sprider sig till ytan och därmed kommer utsidan förbli sval. På så sätt kommer inga fingrar att brännas även om de rör vid maskinen medan den är varm – även om den värms upp vid högsta temperatur under lång tid. Dessutom har den också en automatisk avstängningsfunktion.

Som en extra bonus kan du laga oerhört mycket mat i den här airfryern eftersom den har en kapacitet på 2,5 kg. Så det finns gott om utrymme för att laga mat till hela familjen i denna fritös. Ja, faktiskt kan du ha många gäster över och ändå kunna tillaga pommes frites till exempel så att det räcker till för alla. Varmluftsfritösen har en konstruktion i rostfritt stål vilket säkerställer säkerställer en tålig airfryer som tål lite av allt. Och så är det enkelt att rengöra den efter användning, så både matlagning och rengöring blir alltså mycket enklare om du investerar i den här modellen.

Produktdetaljer

 • Höjd: 33,7 cm
 • Djup: 31,3 cm
 • Bredd: 27,9 cm
 • Vikt: 5,62 kg
 • Färg: Svart
 • Kapacitet: 2,5 kg
 • Effekt: 1400 watt
 • Antal program: 6 st
Det vi liker:
 • Möjlighet att ställa in temperaturen på mellan 60 och 200 grader och en timerfunktion
 • Tillagar maten med teknik med varmluftscirkulation i hög hastighet för lägre fettinnehåll
 • Enkel användning via användarvänlig LCD-panel högst upp på maskinen
 • Hög säkerhet eftersom fritösen är värme- och värmeisolerat

OBH Nordica Actifry Genius 1,7 kg XL – Den bästa lätta airfryern

Det är lätt att flytta denna runt denna airfryer från OBH Nordica precis dit och som du vill, eftersom att maskinen bara väger 1,7 kg och har en riktigt kompakt storlek. Du behöver därför inte ha maskinen stående framme om du inte vill ha det. OBH Nordica har alltså utvecklat en modell som är idealisk för mindre hem eftersom den inte tar upp så mycket plats. Å andra sidan har den både en låda och en korg för optimalt utnyttjande av utrymmet och kapaciteten som den har.

Därför ska du välja en OBH Nordica Actifry Genius 1,7 kg XL

Är du ute efter en lätt airfryer som inte tar upp all världens plats eller väger alldeles för mycket så att maskinen enkelt kan flyttas när den inte används? Om så är fallet, ta då en titt på denna OBH Actifry Genius. Modellen väger bara 1,7 kg, vilket gör det enkelt att flytta den fram och tillbaka mellan bord och skåp, så att den inte behöver stå framme på köksbänken när den inte används. 

Dess behändighet är naturligtvis en fördel för dig med ett mindre kök där utrymmet redan är lite begränsat. Detta har dock OBH Nordica sett till inte sker på bekostnad av dess kapacitet, då du fortfarande kan laga upp till 8 portioner i modellen, vilket är väldigt imponerande. På så sätt kan du enkelt fritera mat och då få allt från grönsaker till kött, fisk och pommes frites härligt knaprigt på ett mycket smidigt sätt. 

Hög användarvänlighet

OBH Nordica har sett till att denna modell är enkel att använda och du kan enkelt styra denna maskin via dess tydliga digitala display. Du kan välja mellan 9 olika program för att kunna tillaga maten precis så som du vill ha den. Skulle inspirationen till vad du vill laga tryta, är det bara att du bläddrar igenom den medföljande receptboken. Där får du en mängd förslag på vad du kan laga. Maten tillagas med hjälp av Dual Motion-tekniken som säkerställer såväl varmluft som omrörning vilket ger riktigt goda resultat.

Även om OBH Actifry Genius är lätt och smidig kompromissar du således aldrig med kvaliteten. Produkten är utvecklad med justerbar temperatur och en timerfunktion, vilket gör det enkelt för dig att anpassa värmen och tiden till den enskilda rätten och på så sätt fritera mat, som samtidigt då är hälsosam mat, till perfektion. Tiden kan ställas in mellan 0 och 60 minuter, och skulle du inte ha möjlighet att hålla koll när maten är klar har den en smart varmhållningsfunktion.

Dessutom kommer du snabbt att uppleva att modellen är väldigt enkel att rengöra om du använder den här maskinen. Dess fritöskorg, dessutom med non-stick-beläggning, kan tvättas i diskmaskinen, så du behöver inte stå och tvätta den för hand efter varje användning. Till skillnad från en vanlig fritös behöver du inte heller använda massa fett eller olja i matlagningen, knappt någon olja alls, eftersom den använder varmluft för stekning, bakning och grillning. 

Produktinformation

 • Höjd: 29.5 cm
 • Djup: 48.9 cm
 • Bredd: 38 cm
 • Vikt: 1,7 kg
 • Färg: Svart 
 • Kapacitet: 1,7 liter
 • Effekt: 1500 watt
Det vi liker:
 • Kompakt och liten maskin med en lätt vikt som är lätt att flytta
 • Flexibla temperaturer och timerfunktion, som kan ställas in efter behov
 • Möjlighet att använda 9 olika program
 • Använder låda och korg för optimalt utnyttjande av dess kapacitet – och korgen tål att diskas i diskmaskin

Tefal Actifry Fz7100 – En prisvärd airfryer

Om du är ute efter en fin airfryer till ett bra pris som ser snygg ut där den står, kan du på goda grunder välja Tefal Actifry Fz7100. Den har nämligen ett lågt pris och en snygg, stilren design i vitt. Detta gör att den sticker ut lite från andra varmluftsfritöser och, för all del, vanliga fritöser, av vilka de flesta är svarta. Fritösen FZ7100 Actifry från Tefal är en del av Tefals serie Nutritious & Delicious, som fokuserar på att minska det dagliga intaget av fett. Det finns många olika alternativ för vad du kan göra för slags rätter med låg fetthalt med denna airfryer. 

Därför ska du välja en Tefal Actifry Fz7100

Tefals FZ7100 Actifryer är för dig som vill göra många olika rätter och typ av mat, från förrätter och huvudrätter till desserter, med hjälp av en airfryer utan olja. Den kan göra allt från kött, fisk och en en hel kyckling till färska grönsaker. Dessutom kan du tillaga pommes frites så att de blir krispiga med spröda, brunbrända kanter, som om de gjordes i en traditionell fritös, men skillnaden här är att du knappt behöver använda någon olja alls. Du uppnår alltså precis det du vill med denna airfyer. För vad mer kan man önska sig än lite krisp? Den kan tillaga både färska och frysta rätter, och alla rätter tillagas med fokus på hälsa och sundhet.

Snygg design

Du behöver inte oroa dig för att direkt efter användning behöva ställa iväg maskinen i ett skåp eller liknande. Nej, denna Tefal airfryer har nämligen utvecklats med en snygg design i vitt, vilket gör att den sticker ut från många andra airfryers, eller till och med traditionella fritöser, på marknaden som ofta är svarta. Den ser således exklusiv ut, trots ett relativt billigt pris.

Maskinen är dessutom otroligt enkel att använda. Den har tillräcklig kapacitet att fixa mat för 4 till 5 personer. Du kan i matlagningen välja mellan hela sex stycken olika program, just beroende på vad du ska laga och tid och tillagning anpassas därefter. Dessa program väljer du enkelt på maskinens topp, med dess enkla knappar i grönt. 

Du behöver inte heller oroa dig för mycket för rengöringen efter tillagningen, eftersom maskinen är utvecklad med en non-stick-beläggning så att maten inte bränns i korgen. Dessutom tål alla avtagbara tillbehör, inklusive korgen, att de diskas i diskmaskinen. Allt du behöver göra är att sätta in dessa löstagbara delar av maskinen när du har använt din airfryer klart, istället för att behöva stå och tvätta alla löstagbara delar för hand. Så du förstår hur enkel att rengöra denna är, vilket sparar dig mycket tid!

Produktdetaljer

 • Färg: Vit med gröna detaljer
 • Kapacitet: 1 kg
 • Effekt: 1400 watt
 • Antal program: 6 stycken
Det vi liker:
 • Mångsidig actifryer, som kan göra en mängd olika förrätter, huvudrätter och desserter utan olja
 • Kapacitet att tillaga mat för 4 till 5 personer åt gången
 • Snygg och stilrent utseende med vit design
 • Tefal non-stick-beläggning som ser till att matrester inte bränner fast i botten

Annan användbar information i detta Airfryer-test

Vi har nu gått igenom de airfryers på marknaden som är bäst i test, men kanske är du fortfarande fast vid frågan om hur du använder en air fryer eller hur du, av de som är bäst i test, hittar den bästa varianten för dina behov? I det här avsnittet kommer vi att försöka ge dig svar på några av de vanligaste frågorna om airfryers så att du är ordentligt redo för köpet.

Vilka är fördelarna med en airfryer?

En airfryer är idealisk för dig som försöker hålla en hälsosam och balanserad livsstil, men inte helt kan släppa mat med krispig yta – såsom frasiga pommes frites eller gyllene vårrullar. Den stora fördelen med en airfryer är att du får samma resultat som med en traditionell fritös, men utan samma mängd olja utan istället kräver mycket mindre olja. En airfryer liksom friterar innehållet med varmluft, varför du inte behöver stora mängder olja för att få till krispiga rätter. Så det är ett hälsosammare alternativ till den fettiga fritösen – och då är maskinen dessutom också lättare att rengöra, eftersom du inte behöver diska bort någon olja.

Hitta rätt airfryer för dig

Det kan vara svårt att bestämma vilken airfryer som är den bästa modellen för dig. Av denna anledning ger vi dig här vårt bud på de tre viktigaste parametrarna som du bör hålla koll på när du köper din airfryer.

 • Kapacitet: Du bör alltid hålla koll på maskinens kapacitet för att se till att du får en modell av rätt storlek. När allt kommer omkring blir det ett oönskat irritationsmoment om du alltid måste fixa mat i flera omgångar för att du har köpt en airfryer med en för liten stekpanna/korg. Du kan läsa mer om kapacitet i ett senare avsnitt här neda.
 • Utseende: Det lönar sig att tänka lite på maskinens utseende och design, speciellt om du förväntar dig att den sticker ut. Utseendet är en smakfråga och det är därför helt upp till dig om du föredrar en enkel svart modell eller en maskin med stålkonstruktion som sticker ut lite. Om den ska förvaras i ett skåp, rekommenderar vi också att du letar efter en modell med låg vikt.
 • Inställningsalternativ: De flesta airfryers, åtminstone alla i detta test, är utvecklade med flera inställningsalternativ och förinställda program som du kan använda för att få bästa resultat. Det är smart att hålla koll på om inställningarna passar dina behov så att du kan laga exakt de rätter du vill ha.

Förutom ovanstående är det också en bra idé att sätta budget i förväg så att du har en känsla av hur mycket pengar du kan/kommer att investera i en airfryer. Priset på en airfryer varierar mycket, beroende på vilken modell du väljer.

Hur du väljer rätt kapacitet

Vid val av kapacitet måste man titta på hur mycket mat man förväntar sig att laga i maskinen. Välj därför inte efter en maskin med liten kapacitet om ni är 5-6 personer hemma. Annars behöver du bara laga flera omgångar i rad och det kan bli irriterande på lång sikt. Det kan dock också vara slöseri att använda en stor modell om det bara behövs lagas mat till en person.

Normalt beräknas kapaciteten antingen i liter eller kilo. Det är viktigt att du är medveten om att dessa inte är jämförbara. Därför kan du inte nödvändigtvis säga att en maskin med en kapacitet på 2,5 liter kan tillaga samma mängd mat som en airfryer med en kapacitet på 2,5 kg. Det beror mycket på innehållet eftersom vikt och densitet på de olika kan vara olika.

Rengöra en airfryer

I de flesta fall är det enkelt att rengöra en aifryer, eftersom många maskinerna är utvecklade med avtagbara delar som tål att komma in i diskmaskinen. Om detta inte är fallet, diskar du delarna för hand. Du bör också komma ihåg att torka av utsidan av maskinen med jämna mellanrum så att ytan inte blir smutsig eller samlar på sig stora mängder damm och smuts.

FAQ

Vilken airfryer är bäst i test?

Vi har utsett Philips HD9650/90 XXL Airfryer till bäst i test, eftersom den utmärker sig med många inställningsalternativ, är lätt att rengöra, har en stor kapacitet och en snygg design. Du kan dock helt klart investera i en av de andra av de varmluftsfritöser som vi har inkluderat i detta test om du vill ha mindre kapacitet eller pris.

Vad kostar en airfryer?

Priset på en airfryer varierar mycket, beroende på vilken modell du faller för. Det är möjligt att hitta en airfryer för så lite som några hundra kronor, men de större modellerna kostar ofta cirka 700 till 1000 kronor.

Är det hälsosamt att använda en airfryer?

Som sådan kan man inte kalla en airfryer för hälsosam eftersom det beror på vad du lagar för mat i maskinen. En airfryer kommer dock att vara ett hälsosammare alternativ till en vanlig fritös, eftersom man med en airfryer använder mindre eller ingen olja vid matlagning, även om du får samma resultat.