AC Test 2022

1
Whirlpool PACQ29COL AC

En bra luftkonditionering kan kosta dig mycket pengar, men det finns några sätt att spara och ett av de bästa sätten är genom att du väljer denna Whirlpool PACW29COL. Den säljs till ett mer överkomligt och plånboksvänligt pris jämfört med andra varianter på marknaden. Ändå är den av riktigt hög kvalitet med en hög kapacitet som gör att den kan användas i stora rum, för att nämna några aspekter som gör att vi anser att…

Kolla Priset →
TESTVINDER
 PrisBilligst hos 
Whirlpool PACQ29COL AC 3.535 kr. Compumail
Woods AC Cortina Silent G 12K AC 5.479 kr. Proffsmagasinet
Electrolux ChillFlex Pro EXP26U338CW AC 3.597 kr. Compumail
Clatronic CL 3716 AC 3.065 kr. Compumail
Electrolux WP71 265wt AC 6.449 kr. WhiteAway
DeLonghi PAC EL112 Silent AC##
Arctus Nordic Caravan AC 5.303,98 kr. Amazon.se

Du vet själv hur det är – under vinterhalvåret kan man inte tänka sig något mer underbart än sommarens värme, och under de kalla månaderna lovar man sig själv att man aldrig någonsin ska tycka att sommarens temperaturer är för varma. Likväl hamnar man ändå där, i juni, juli och augusti då temperaturen kryper upp närmare 30 grader och tänker att jo, nu skulle jag vilja ha det lite kallare. Lösningen på detta finns i en AC, som på ett jämnt sätt när som helst under dygnet kan svalka dig och ge dig den temperatur du vill ha.

Att ha en AC hemma är mer vanligt i varmare länder, såsom de kring Medelhavet, och inte lika vanligt i Sverige, även om de kan göra stor nytta även här uppe, också då många modeller även kan värma. För att du ska kunna hitta den portabla AC som är den bästa för dig och ditt hem har vi därför samlat marknadens bästa modeller, av vilka alla är bäst i test på sina sätt. Du guidas även till hur du ska tänka i köpet, och får svar på några vanliga frågor.

Whirlpool PACQ29COL AC – Portabel AC bäst i test

En bra luftkonditionering kan kosta dig mycket pengar, men det finns några sätt att spara och ett av de bästa sätten är genom att du väljer denna Whirlpool PACW29COL. Den säljs till ett mer överkomligt och plånboksvänligt pris jämfört med andra varianter på marknaden. Ändå är den av riktigt hög kvalitet med en hög kapacitet som gör att den kan användas i stora rum, för att nämna några aspekter som gör att vi anser att det är den bästa portabla AC:n!

Mer info

Om du vill vara säker på att få en riktigt bra ac, som på bästa sätt klarar både nedkylning och luftrening, samt har flera andra fina egenskaper som gör att den är bäst i test, ska du absolut titta närmare på vår testvinnare Whirlpool PACQ29COL. Parallellt med dess fantastiska förmåga att vara effektiv när du vill få ner temperaturen i såväl små som stora rum säljs denna portabla AC till ett lägre pris än många andra modeller i detta luftkonditionering-test.

Detta är en portabel AC som således har utvecklats med ett antal fina egenskaper, där bland annat dess JET-funktion torde bli särskilt uppskattad av de som snabbt vill få ner temperaturen i ett rum till önskad temperatur. Detta då funktionen ser till att temperaturen sänks hela fem grader på endast tio minuter. Dessutom har den ett mycket uppskattat Night mode, i vilket denna portabla AC arbetar riktigt tyst. På så sätt kan du säga hejdå till varma sommarnätter präglade av sömnlöshet på grund av svettiga lakan eller en störande portabel AC som står och brummar.

Du behöver heller inte bara lita på vårt ord om att detta är en portabel AC från Whirlpools som är marknadens bästa AC, bäst i test helt enkelt, utan den har fått bra testresultat och konsumentrecensioner. Bland annat har även Råd & Rön har utsett denna modell till testvinnare i sitt ac-test från 2020. Detsamma gäller det danska konsumentrådet Tænk, som i augusti 2020 klassade denna modell som ett bra köp med en poäng på 69 av 100 möjliga. Tænk hyllar särskilt modellens temperaturfördelning och tidsförbrukning.

Totalt kan denna maskin kyla och avfukta rum på upp till 30 m². Dess avfuktningskapacitet är cirka 31 liter per dag och maskinens energieffektivitetsförhållande är 2,6, vilket indikerar en bra energiförbrukning. Dessutom är produkten utvecklad med 6th sense-teknik och ett inbyggt HEPA-luftfilter. Som om inte allt detta vore nog är det möjligt att använda maskinen utan att ställa sig upp, eftersom en fjärrkontroll ingår i köpet vilken via din AC fungerar precis som du vill. Så nu förstår du att detta inte bara är en av marknadens bästa portabla modeller, utan det är en grymt bra portabel AC, bäst i test!

Det vi liker:
 • Tystgående i drift så att du aldrig störs av den, varken under dagen eller natten
 • Kan räknas som en billig aircondition med tanke på dess höga kapacitet, där bland annat den snabba nedkylningen sticker ut
 • Dess inbyggda HEPA-luftfilter säkerställer hygienisk luft
 • Utrustad med sensorer för effektiv nedkylning där du är
 • Möjlighet att styra denna portabla AC via den medföljande fjärrkontrollen ger optimal smidighet
 • Kyler luften med hjälp av ett nyutvecklat kylmedel i form av den ekologiska R290-gasen
Det vi ikke liker:
 • Designen ger ett inte lika smidigt intryck som många andra portabla luftkonditioneringar
 • Kylkapacitet på upp till 70 kubikmeter kan vara för litet för ännu större rum

Woods AC Cortina Silent G 12K AC – Marknadens bästa tystgående portabla AC

Det som kan få många att hålla sig borta från att använda sin portabla AC, trots att temperaturen i rummet långt överstiger det man kan hantera, är att luftkonditioneringen avger mycket ljud, till exempel över 60 dB. Då kan man absolut tänka sig att både säga hejdå till luftrening och att sänka den varma luften, och kanske vända sig till en mindre effektiv vanlig fläkt istället. Detta behöver dock inte bli en sanning med denna tystgående Woods AC Cortina Silent G 12K, som är en effektiv modell med hög kylkapacitet och framför allt sänker temperaturen samtidigt som den är tystgående och du kan styra den via dess fjärrkontroll.

Mer info

Många kan nog bli sålda på denna luftkonditionering bara av att läsa namnet Woods AC Cortina Silent G 12K, då ‘Silent’ klingar extra bra för de som inte är särskilt sugna på att behöva höra på ett ständigt brummande ljud medan luftkonditioneringen är igång. Det är en portabel ac som alltså har utvecklats med förmågan att vara tystgående i fokus. På så sätt är det inga som helst problem att ha den ståendes i rummet när du ska sova. Woods AC Cortina Silent G 12K kommer som mest upp i en volym klart under 60 dB; på 53 decibel, vilket kan jämföras med att det är klart lägre än volymen under en normal konversation mellan två personer.

Med denna Woods AC Cortina Silent G 12K behöver du heller inte oroa dig för att kapaciteten ska vara låg, utan den kan kyla ytor på upp till 35 m² vilket motsvarar en stor yta som ett större rum. Den har en hög kapacitet inte bara i hur den kyler ner den varma luften, utan den kan även avfukta luften med 36 liter vatten per dygn. Detta innebär att du kan få stor effekt per timme, om du hellre tänker i sådana termer än per dygn. Med i köpet får du en fjärrkontroll med digital display, och själva enheten har en kontrollpanel som du styr via touch. Detta gör att din AC fungerar precis som du vill och du märker att den är riktigt enkel att använda.

Vidare är Woods Cortina Silent G 12K en portabel AC som är utrustad med hjul, så den är enkel att flytta runt dit den behövs just för tillfället. Med det inkluderade fönsterkitet slipper du göra fula hål i väggen, då den varma luften enkelt leds ut genom fönstret. Du behöver alltså inte själv stå och borra eller ha koll på sådana tekniska aspekter, vilket många uppskattar.

Utöver att denna Woods Cortina Silent G 12K är en av de luftkonditioneringar på marknaden som vi anser är bäst i test, har den utsetts till bäst i test i Aftonbladets stora test av luftkonditioneringsapparater. Där hyllas den framför allt för att den använder ett köldmedium som klassas som godkänt kopplat till gällande miljölagstiftning. Som du kan ha anat från vad vi berättat ovan får den även högsta möjliga poäng under delmomentet ‘Användning’, där den räknas som enkel att flytta runt och hantera. Detta är som du förstår en väldigt bra portabel AC, bäst i test 2021 mycket tack vare dess låga ljudnivå!

Det vi liker:
 • Tystgående modell så att du slipper störas av ett ständigt brummande, vilket vissa kan få huvudvärk av
 • Utsedd till Bäst i test av Aftonbladet och Råd & Rön
 • Utvecklad med effektivt luftfilter som skyddar mot damm
 • Enkel att använda gällande allt från montering/installering till daglig styrning med den medföljande fjärrkontrollen eller dess touch-display
 • Utvecklad med svingande utblås för bättre distribution av den kylda luften
 • Dess stora kylkapacitet gör att du kan ha den såväl hemma som på kontoret, och du kan enkelt flytta den med dess robusta hjul
Det vi ikke liker:
 • Du bör ha tillgång till ett fönster nära placeringen på denna portabla AC då utblåset sker ut därifrån
 • Röret för utblås tar upp mycket plats och kan se osmidigt ut
 • Säljs till ett dyrare pris än flera andra portabla luftkonditionerare

Electrolux ChillFlex Pro EXP26U338CW AC – Den bästa multifunktionella

Med denna Electrolux ChillFlex Pro får du en portabel luftkonditionering i energiklass A som på bästa sätt klarar att bli av med den varma luften i ett rum, då den på ett bra och kraftfullt sätt sätt kan kyla ner luften. Samtidigt kan du också välja att använda denna portabla AC:n mer som en vanlig fläkt, torkning och med dess avfuktningsfunktion. Luftkonditioneringen har således inte bara en hög kylkapacitet, utan klarar av många olika uppgifter i hemmet, och dessa kan du smidigt ställa in via dess fjärrkontroll där du kan utnyttja dess timer-funktion.

Mer info

Med denna denna portabla AC, Electrolux ChillFlex Pro, kan du vara stensäker på att du alltid kan uppnå rätt temperatur i ett rum. Modellen kan nämligen användas i flera olika fläktlägen i form av kyla, torkning, fläkt samt avfuktning – eller så kan du bara sätta den på auto, varefter den justerar sig själv. Med hjälp av denna bredd av inställningar får du inte bara en optimal temperatur i rummet utan också ett bättre inomhusklimat – oavsett årstid. Den fungerar således utmärkt både på varma sommardagar, och under kyliga vintrar. Du väljer även om modellen hastighetsmässigt ska vara på hög, medium, låg eller automatisk när den blåser runt luften. Flexibiliteten är alltså riktigt stor med denna Electrolux ChillFlex Pro, också då du kan styra den via dess fjärrkontroll!

På tal om flexibilitet går det även att säga så om den när det kommer till dess portabla egenskaper. Electrolux ChillFlex Pro är således en kraftfull portabel AC som kan användas i rum med en storlek på upp till 35 kvadratmeter. Det fina är att detta rum inte behöver vara samma hela tiden, utan det är som sagt en portabel AC som du kan enkelt flytta den mellan olika rum. Vissa människor kan lätt tänka att bara för att produkten är så pass flexibel och portabel kompromissar man med dess funktioner och kvalitet – men det stämmer alltså inte på något sätt med denna Electrolux ChillFlex Pro. Genom att välja denna Electrolux ChillFlex Pro gör du även något bra för miljön, eftersom den använder hållbar R290-gas. Detta är en gas som har bättre värmepotential än t.ex. R410a, som flera andra modeller använder. Samtidigt är detta en portabel luftkonditionering som är i energiklass A.

I vår klassificering av denna Electroluc ChillFlex Pro som en av de modeller som är bäst i test 2021 får vi medhåll av andra testkällor, då den hyllas även av andra konsumenter hos Whiteaway.se och Electrolux Home som ger den 4,3 respektive 4,5 av 5 stjärnor. Dessutom har det danska konsumentrådet Tænk klassat det som ett bra köp, vilket är lätt att förstå med tanke på dess fina funktioner. Electrolux ChillFlex Pro är som du förstår en riktigt bra portabel AC, bäst i test mycket tack vare dess multifunktionalitet!

Det vi liker:
 • Enkel och stilren design i blank, vit färg
 • Styrs enkelt och smidigt på dess svarta ovansida, eller via dess fjärrkontroll
 • Möjlighet att ställa in fördröjd start i upp till 24 timmar framåt för optimal frihet
 • Ett hållbart val både genom dess fina energimärkning A samt funktionen med R290-gas
 • Utvecklad med en mängd inställningsalternativ gällande t.ex. fläkttyp och hastighet
 • Sprutar effektivt ut iskall luft, om det är det du vill ha – att det går så pass fort är ett stort plus
Det vi ikke liker:
 • De som vill ha en enkel modell kan uppleva att inställningsalternativen är för många
 • Jämfört med andra modeller har den en hög ljudnivå på 64 dB vilket gör att det är en portabel AC som fungerar mindre bra i vissa rum
 • Det kan upplevas som att low/sleep mode inte är tystare än då den arbetar med högre effekt

Clatronic CL 3716 AC – Den bästa med styrning via app

Det är inte en underdrift att i jämförelse med andra modeller kalla den här modellen från en högteknologisk luftkonditionering. Detta då det är en portabel aircondition som kan styras både via wifi eller på en kontrollpanel med touch-funktion. Dessutom har modellen en 24-timmars timer, justerbara luftventiler och hastigheter, och kan fungera både för kylning, som en ventilationsenhet eller med avfuktningsfunktion. Hjulen och dess lätta vikt säkerställer också att denna AC är enkel att flytta runt.

Mer info

Om du lockas av tanken på en väldigt bra portabel luftkonditionering där du enkelt kan kontrollera den utan att behöva gå upp ur sängen, soffan, etc. rekommenderar vi dig att investera i denna högteknologiska variant från Clatronic. Många av marknadens bästa luftkonditioneringar har, som du har förstått från det vi berättat tidigare, styrning via en medföljande fjärrkontroll, men denna Clatronic CL 3716 tar det ett steg längre genom att vara utrustad med wi-fi.

Du kan alltså välja att styra maskinen direkt från din telefon eller dator. På telefonen kräver det iOS 8.0 eller Android 4.4 eller något senare system än de två. Modellen är dock även utrustad med en LED-display med touch-styrning, där du enkelt kan ställa in de olika funktionerna, och så ingår en fjärrkontroll också i köpet, om du inte vill eller har möjlighet att dra nytta av dess wi-fi. Den stora fördelen med att styra via en surfplatta eller smartphone är dock att du får ännu fler funktioner tillgängliga på dessa enheter. Detta inkluderar styrning av timer, viloläge, hastighet etc.

Även om modellen vid första anblick kan se lite stor och klumpigare ut, så är den inte svår att hantera. Den är utrustad med fyra hjul vilket gör det riktigt enkelt att flytta maskinen dit du vill – så du kan göra det svalt i ett rum var som helst i hemmet. Du ska alltså inte låta skenet bedra, då den dessutom är mycket lättare i vikt än många andra modeller. När denna luftkonditionering finns i rummet kan den kyla ner, ventilera och jobba med sin avfuktningsfunktion på upp till 35 kvadratmeter. Temperaturen kan ställas in mellan 16 och 31 grader, och den har också två avtagbara filter.

Modellen använder R290 kylvätska, har en ljudnivå på max. 65 dB (A) och en luftcirkulation på upp till 400 m3 per timme. Inkluderat i köpet är en avgasslang på 1,5 meter och en fönstersats. Detta är som du förstår en riktigt bra portabel AC, bäst i test mycket tack vare styrningen via dess app!

Det vi liker:
 • Möjlighet att styra maskinen via mobilen, datorn eller surfplattan ger stor flexibilitet
 • Utvecklad med timer så att du kan ställa in din AC att starta och stanna då du vill
 • I köpet medföljer även en fjärrkontroll, avgasslang på 1,5 meter och en fönstersats
 • Energivänlig genom dess energimärkning A och funktion med R290 kylvätska
 • Är lätt i vikt med endast 22 kg vilket gör den ännu enklare att flytta
Det vi ikke liker:
 • Vissa funktioner finns endast att tillgå om du styr den via din mobil, dator eller surfplatta
 • Ger ett relativt otympligt intryck
 • Dyrare än många andra modeller

Electrolux WP71 265wt AC – Smart utvecklat med rund form

Denna portabla luftkonditionering, Electrolux WP71 265wt, skiljer sig något från de andra modellerna av olika portabla AC’s i detta test eftersom den har en mer kompakt och rund design. Dessutom ser den riktigt slimmad och stilren, varför det är en modell du vill ha ståendes framme. Dess snygga design sker dock inte på bekostnad av dess funktioner, då luftkonditioneringen på bästa sätt sänker temperaturen så att du får ner luften till där du tycker att den är som skönast. Samtidigt kan du också välja att använda den som en avfuktare, mer som en vanlig fläkt och för att värma upp rummet, beroende på dina behov. Den är lätt att flytta runt och har en fin klassning i energiklass A

Mer info

De olika portabla ACs som vi har inkluderat i detta “test portabel AC 2021” maximalt behändig maskin tror vi att denna Electrolux WP71 265wt kommer att passa dig perfekt. Det är nämligen en kompakt modell som inte tar upp mycket utrymme alls. Den lilla plats den dock tar upp står den och ser snygg ut, då designen inte bara är liten och smidig, utan även snygg och stilren. Produkten skiljer sig något från de andra varianterna i detta test genom att vara rund i konstruktionen, vilket bidrar till att den tar upp mindre utrymme. Således kommer du inte att känna behovet av att ställa iväg din luftkonditionering när du får gäster. Skulle du be dem gissa vad det är du har för något ståendes är nog det första man tänker på inte en AC, utan kanske snarare någon slags stor, futuristisk högtalare. Oavsett smälter denna modell in var som helst.

Du kan enkelt flytta denna portabla AC till där du vill ha den, men du behöver inte känna att det är på en plats supernära dig, av flera anledningar. Dels är den utvecklad med ett AirSurround-system som gör att den kylda luften sprids jämnt i rummet. Dessutom, vilket är en av de allra största fördelarna med denna modell, kan den enkelt anslutas till Electrolux Home Comfort-appen. Direkt via din mobil kan du alltså ställa in temperaturen, fördröjd start och övriga funktioner. Tack vare möjlighet att utnyttja denna timer har huset/det rum du har luftkonditioneringen placerad precis den temperaturen du tycker är den bästa när du kommer hem, och skulle du befinna dig i ett annat rum eller ligger i soffan och faktiskt inte orkar gå dit eller resa dig upp (vi vet alla hur det kan vara så ibland) kan du enkelt och lättförståeligt bara plocka upp mobilen. Du kan också styra den via en fjärrkontroll om du föredrar det.

Detta är en bra AC som även har utvecklats med syftet att du ska kunna använda den året runt. Oavsett om det är sommar eller vinter vill man ju ha fräsch luft hemma! Modellen kan ställas in att fungera både som avfuktare, kylare, fläkt och ge värme. Du kan också helt enkelt ställa in den på automatisk inställning så att rummet alltid har en jämn temperatur. Produktens driftstemperatur ligger mellan 17 och 30 grader, medan den kan avfukta upp till 1 liter per timme. Som du förstår är detta alltså en bra portabel AC som är användarvänlig och effektiv och mycket bra när du vill kyla valfritt rum hemma med härligt kall luft.

Det vi liker:
 • Möjlighet att styra inställningarna på denna portabla AC via en app ger optimal smidighet
 • Fördröjd start eller start via appen gör att du inte är bunden att vara hemma för att starta den
 • Hög energimärkning i form av energiklass A+
 • Enkelt att komma igång där det förmonterade fönsterkitet installeras på endast 30 sekunder
 • Slimmad och stilren design på såväl denna portabla AC som dess fjärrkontroll
 • 180 graders rörelse och AirSurround-system för jämn fördelning av luften
Det vi ikke liker:
 • Användare som inte är så teknikorienterade kan inte nyttja produkten till fullo med dess app
 • Även om modellen tar upp liten plats på golvet med sin runda konstruktion är den jämförelsevis hög
 • Något tyngre än andra modeller med sina 35 kg

DeLonghi PAC EL112 Silent AC – Snygg modell med hög energimärkning

Prioriterar du såväl utseende som funktion och hur energieffektivt luftkonditioneringen kan kyla ner ett rum, har du det bästa av alla världar i denna DeLonghi PAC EL112 Silent. Detta är nämligen en portabel AC som ser snygg ut i sin svarta färg och futuristiska design, och har en kylkapacitet på hela 110 kubikmeter. Allt detta medan den har en hög energimärkning i form av energiklass A +. Den är lätt att flytta och du styr den enkelt via dess fjärrkontroll, medan inställningarna snyggt visas på dess LCD-display.

Mer info

Precis som med Woods Cortina Silent 12K, som vi i detta test har satt som #2, är denna DeLonghi Pac EL112 Silent en effektiv luftkonditionerare som har en låg ljudnivå som en av dess absolut främsta egenskaper. Denna modell är således ett bra alternativ till den från Woods, men de skiljer sig åt exempelvis gällande färg, prisnivå och övriga funktioner. Först och främst är DeLonghi Pac EL112 Silent designad i en mörkare färg, vilket är relativt unikt, då de flesta andra portabla luftkonditionerare är vita. Detta ger den ett exklusivt och slimmat intryck, som passar bra in hos de allra flesta människor – oavsett om det är i deras hem eller på deras kontor. Dess futuristiska, stilrena intryck fortsätter även när det kommer till styrning av den, då knapparna sitter snyggt och lättillgängligt på sidan, tillsammans med en tydlig LCD-display på vilken temperaturen och andra relevanta inställningar visas.

Utöver att ha designats med ett snyggt utseende i fokus, har denna modell från DeLonghi designats med hög kylkapacitet och fina funktioner i åtanke. Detta visas bland annat genom att det är en portabel AC som fungerar med en smart timer-funktion så att du inte behöver komma ihåg att starta eller stänga av maskinen, utan låta den sköta det själv. Denna timer kan du använda i 24 timmar. Dessutom har den en stor kapacitet, större än detta “bästa portabel AC” – tests testvinnare, i hur den kan kyla rum på upp till 40 kvadratmeter.

Som vi nämnt befinner sig denna luftkonditionering från DeLonghi på en något högre prisnivå än många andra på marknaden, och då kan man fråga sig om den är värd investeringen. I många avseenden är den det, vilket du förstår från dess fina egenskaper ovan när det kommer till dess fina effekt i olika rum. Women’s Health Magazine har utfört en rejäl genomgång av en liknande luftkonditionering från DeLonghi med ständig utgångspunkt i huruvida användaren får avkastning på investeringen, och de, vilket du kan läsa om här är mycket positivt inställda till det. Som om inte allt detta vore nog har den den högsta energimärkningen på A+. Detta är således en väldigt bra portabel AC, bäst i test 2021 mycket tack vare dess höga energimärkning och design!

Det vi liker:
 • Snygg, unik och exklusiv design i svart
 • Stor kapacitet på kylning av rum på upp till 40 kvadratmeter
 • 3 hastigheter på fläkten för optimal flexibilitet
 • Möjlighet att ställa in timern i 24h så att du slipper hålla stenkoll på start och stopp själv
 • Medföljande fjärrkontroll från vilken du enkelt kan styra maskinen, där du ser nuvarande inställning på dess LCD-display
Det vi ikke liker:
 • Jämfört med andra modeller har den ett relativt högt pris som inte alla har råd med
 • Måste ha tillgång till ett fönster nära då varmluften forslas ut genom ett fönster
 • Vissa användare tycker inte att den lever upp till sitt namn “Silent”

Arctus Nordic Caravan AC – Den bästa för husvagnen/husbilen

Att åka på husvagnssemester är en vanlig semesteraktivitet för många svenskar, och givetvis vill man ha fräsch luft att byta ut eller kyla ner efter behov även i husvagnen eller husbilen. Detta kan dock vara en utmaning att få till på ett effektivt sätt, men inte med en portabel AC som denna Arctus Nordic Caravan. Med denna kan du nämligen kyla ner och avfukta många liter per dygn när du är på språng, och detta på ett tyst sätt då det är den modell i detta test som har den lägsta ljudnivån långt under 65 dB. Dessutom behöver du inte leda ut luften på samma sätt genom ett fönster som är väldigt mycket öppet, utan detta löser dess utomhus- och inomhusdel galant.

Mer info

Alla som någon gång har campat vet att luften i den stängda husvagnen kan behöva få lite hjälp på traven för att bli så fräsch som möjligt. Detta är nu på bästa sätt möjligt med luftkonditioneringen Arctus Nordic Caravan som, vilket namnet antyder, specifikt utvecklad för att passa perfekt för användning i husvagnen eller husbilen. Samtidigt har den en kompakt design och kapacitet som gör att du inte är bunden att använda den på campingen, utan den passar även till ett mindre sovrum, båt, sjöstuga, gästhus och till och med som djurskydd i t.ex. en hundkoja. Det kan dock vara så att du vill ha produkten relativt gömd, då dess design mer är fokuserad på funktion än att vara den snyggaste på marknaden.

Liksom en traditionell luftvärmepump består denna modell av en inomhusdel och en utomhusdel, men de skiljer sig åt på lite olika sätt. En av de stora skillnaderna är att Caravan portabel AC har en fast monterad slanganslutning, som dock fortfarande är mjuk och följsam, som går mellan inomhus- och utomhusdelen. Denna montering sker enkelt utan att du behöver några verktyg. På så sätt behöver du inte känna att du monterar fast produkten “för evigt”, utan du kan, trots att modellen kan ge ett rätt så tekniskt avancerat intryck, enkelt byta plats. För ytterligare smidighet är den utrustad med ett handtag som du kan bära den i.

Dessutom har du märkt att andra portabla luftkonditioneringar i detta “portabel AC test 2021” har en tjock utblåsslang som kräver att fönstret är mycket öppet, men denna Caravan AC har utvecklats så att fönstret i princip kan hållas stängt. Du väljer själv hur du vill att ACn ska jobba, då den är utvecklad med två fläkthastigheter och tre kyllägen. Detta är således en riktigt bra portabel AC, bäst i test 2021 av de portabla luftkonditioneringar som klassas som camping-modellerna! Man kan även klassa den som “luftkonditionering lägenhet utan slang”, vilket fångar dess egenskaper som portabel AC utan slang.

Det vi liker:
 • Luftkonditionering som är perfekt anpassad för campingen
 • Tystast av samtliga modeller i testet där innedelen som mest uppgår till 49 dB, långt under testet högsta på 65 dB
 • Enkel att montera där du vill
 • Aircondition utan slang som andra portabla ACs, så du behöver inte ha fönstret så mycket öppet för utblåsslangen
 • Relativt få inställningsalternativ gör att du inte behöver ta för många beslut själv, utan användningen är väldigt ‘straight forward’
 • Utvecklad med timer-funktion och en enkel LCD-skärm
Det vi ikke liker:
 • Låg energieffektivitet i form av E
 • Begränsad kapacitet med rekommendation att användas på upp till 14 m²
 • Ger ett relativt klumpigt intryck
Product 1 Product 2 Product 3 Product 4 Product 5 Product 6 Product 7
AC- typ Luftkonditionering och avfuktning Luftkonditionering och avfuktning Luftkonditionering och avfuktning Luftkonditionering och avfuktning Luftkonditionering och avfuktning Luftkonditionering och avfuktning Luftkonditionering och avfuktning
Kapacitet: (rumsstorlek) 30 m² 35 m² 35 m² 35 m² 40 m² 110 m³ 14 m²
Kylkapacitet: 2,8 W 3,5 kW 2,6 kW 2,6 kW 2,6 kW 2,9 kW 1,2 kW
Luftflöde 380 m³/h 420 m³/h 390 m³/h 400 m³/h 320 m³/h 350 m³/h 25 m³/h ute, 4,15 m³/h inne
EER 2,6 EER 3,2 EER 2,6 EER 2,6 EER 3,1 EER 3,1 EER 2,6 EER
Energiklass A A A A A + A+ E
BTU 9000 BTU 12 000 BTU 9 000 BTU 9000 BTU 9 000 BTU 11 000 BTU 2 400 BTU
Ventilationstyp Kyla Kyla Kyla Kyla Kyla Kyla Kyla
Avfuktningsfunktion Ja Ja Ja Ja Ja Ja Ja
Timer-funktion Ja Ja Ja Ja Ja Ja Ja
Ljudnivå 52 dB 53 dB 65 dB 65 dB 64 dB 63 dB 49 dB (inne)
Mått 74 x 44 x 40cm 85 x 47 x 35 cm 71 x 46 x 35 cm 87 x 34 x 35 cm 95 x 38 x 38 cm 75 x 45 x 41 cm 39 x 36 x 18 cm (inne)
Vikt 34 kg 33 kg 31,5 kg 22 kg 35 kg 31 kg 19 kg (inne + ute)

Hur du väljer den bästa portabla AC:n för dig

Om du ännu inte känner dig fullt redo inför att välja en portabel AC som bör vara bäst för dig kan du ta och läsa vidare här nedan. Vi guidar dig till vad skillnaden är mellan de olika kylsystemen och varför ett bra inomhusklimat alltid är att föredra.

Innan vi går vidare till detta vill vi dock guida dig lite i köpet av en portabel AC genom att ge dig en inblick i vilka fem funktioner och parametrar du bör hålla ett öga på när du köper en luftkonditionering.

 • Storlek: Var extra uppmärksam på hur mycket plats de olika modellerna tar upp. Vissa tar upp mycket mer utrymme än andra – även om de är transporterbara modeller eller beskrivs som utrymmesbesparande. När allt kommer omkring vill du ju beställa hem med en modell som inte tar upp hela hemmet. I detta test har vi inkluderat både rektangulära, runda och upphängda modeller, så att du ska hitta det som passar dig bäst
 • Kapacitet: Kapaciteten säger något om hur stort område maskinen kan användas till. Om du har ett större rum eller till och med stor lägenhet eller ett hus som du vill kyla måste du välja en med stor kapacitet. Om det bara är ett rum det handlar om du vill ska kylas kan kapaciteten vara mindre
 • Ljudnivå: Det finns inget värre än störande ljud i hemmet – speciellt när det kommer från en maskin som faktiskt ska hjälpa dig att få det skönare och bekvämare hemma. Håll därför koll på ljudnivån och överväga hur hög ljudnivå du kan acceptera
 • Energiklass och förbrukning: Energimärkning, kylkraft, värmekraft etc. ger dig en indikation på hur energivänlig produkten är. Det är en fördel att hålla ett öga på dessa parametrar så att du inte får en enorm elräkning efter att ha använt din nya luftkonditionering. En hög energiklass är således ett stort plus både för miljön och din plånbok. Energimyndigheten skriver om vikten av att tänka över energieffektiviteten i en artikel som du kan läsa här.
 • Funktioner: Det finns en mängd luftkonditioneringar med smarta funktioner, men låt inte alla möjligheter göra dig bländad. Tänk istället på vilka funktioner som är viktigast för dig. Är det timerfunktion? Försenad start? Styrning via en app? Du kan inspireras av de olika funktionerna, och kombinationer av funktioner, hos de olika produkterna i listan ovan

Vilka är skillnaderna och vilken är den bästa: portabel AC, luftkylare eller fläkt?

Det är ganska stor skillnad mellan att välja en luftkylare, en fläkt eller en luftkonditionering – oavsett om det är hemma, på kontoret, i stugan, i garaget etc. Skillnaden ligger inte bara i deras prisklass, storlek och utseende, utan också i deras kylkapacitet – hur väl de kan kyla ner luften. Om du är lite osäker på vad som är skillnaden mellan de olika modellerna kan du lyckligtvis bli klokare genom att läsa avsnitten nedan.

Fläkt

Ett fläkt är helt klart den billigaste lösningen om du bara vill bli nedkyld lite då och då. De flesta fläktar tar inte mycket utrymme och de avger inte heller mycket ljud, varför de kan vara mycket bra att ha stående i sovrummet och på kontoret, där du inte vill bli störd för mycket. En fläkt kyler dock inte luften som man ser att en luftkylare eller luftkonditionering kan göra. Istället blåser det luft runt i rummet och ser till att det inte blir lika varmt. Men när du stänger av fläkten kommer det att kännas varmt igen, så dess kylkapacitet uppgår inte till särskilt många liter per dygn, såvida du inte har den ständigt påslagen.

Luftkylare

En luftkylare skiljer sig inte alltid skiljer så mycket i utseende från luftkonditionering, men de två modellerna kan inte helt kyla rummet på samma sätt. I själva verket kommer en luftkylare sällan att kyla luften så mycket som en luftkonditionering kan. Luftkylaren använder ofta vatten i en tank, eftersom den använder värmen i rummet för att avdunsta vattnet, vilket kan kyla ner rummet lite. Det är dock långt ifrån på samma nivå som du kan uppnå med luftkonditionering. Å andra sidan är de billigare än de flesta luftkonditioneringsapparater och då har de lägre energiförbrukning. Dessutom behöver de inte alltid anslutas till en slang som når utanför rummet.

Luftkonditionering

Om du vill få ner temperaturen med flera grader i ditt hem eller i ett rum måste du få tag i en portabel AC för hemmabruk. Detta är den enda lösningen som definitivt har en hög kapacitet och kyler ner temperaturen i rummet med flera grader. Men det betyder också att denna typ av system är lite mer komplicerat än det i en luftkylare och fläkt.

Normalt kommer ett köldmedium att ledas runt systemet så att det förångas till gasform (eller helt enkelt är i gasform från början). Gasen hjälper sedan till att bilda kyla, där det därifrån sedan kan skapas sval luft. En luftkonditionering kan också ofta värma, varför denna typ av maskin skiljer sig längre från en luftkylare och fläkt. I så fall kan du njuta av den året runt!

Det finns både portabla och fasta ACs, där en av de stora fördelarna med att välja en portabel AC är att du kan flytta maskinen utefter där du befinner dig, och att ni kan dela på den om ni är fler i hemmet som vill ha frisk luft. I detta test kan du läsa om marknadens bästa AC inom olika kategorier. Vill du ha en bra aircondition hemma, bäst i test på sina egna sätt, har du alltså kommit rätt.

Ett bra inomhusklimat är viktigt

Ett bra inomhusklimat är oerhört viktigt för ditt välbefinnande. Detta gäller både i förhållande till luften men även till temperaturen. Av den anledningen kan det vara en riktigt bra idé att investera i ett luftkonditioneringssystem eftersom det hjälper dig att hålla en behaglig temperatur inomhus, oavsett hur vädret är utomhus.

Du behöver inte nödvändigtvis investera i ett system för hela huset. Det kan som sagt räcka med en bärbar modell som du kan ta med dig.

Luftkonditionering för sovrum

Om du har problem med att komma till ro på kvällen för att det är för varmt eller kallt i ditt sovrum kan det vara så att luftkonditionering kan hjälpa dig att få en bättre sömn. En sådan modell kan användas för att uppnå rätt temp. i rummet. Var dock noga med att välja en modell med låg ljudnivå så att du inte blir störd när du ska sova. För många kommer även det minsta ljudet att göra det svårt för dem att lugna ner sig.

Du kan med fördel välja en bärbar modell så att du alltid kan ställa bort den när du lägger dig för att sova. På så sätt kyls eller värms rummet upp innan du lägger dig. Detta hjälper dock inte mycket om det blir kallt eller varmt även på natten.

Prioritera en modell som kan avfukta

I allmänhet är det en fördel att investera i ett system som inte bara kan kyla och värma utan också avfukta. På detta sätt tar maskinen bort överflödig fukt i rummet, samtidigt som den säkerställer en bra temperatur.

I denna artikel hos Astma- och Allergiförbundet kan du läsa mer om vikten av ett hälsosamt inomhusklimat, fritt från fukt. Detta gäller givetvis även om du inte har någon astma och allergi, då alla mår bra av en bra luft inomhus.

FAQ

Vilken portabel AC är bäst i test?

Vi har utsett Whirlpool PACQ29COL till bäst i test, då det är en portabel AC/flyttbar AC som på ett prisvärt och effektivt sätt kyler ner och avfuktar rum så att du kan få fräsch luft där du vill, när du vill. I testet har vi dock inkluderat flera andra av marknadens bästa portabla ACs, som alla är bäst i test på sina sätt, så du kan även kolla in dem!

Varför ska man investera i luftkonditionering?

Du ska investera i en luftkonditionering, oavsett om den är en portabel AC eller en fast variant, då det kan hjälpa dig att få ett bättre inomhusklimat med friskare luft. Dessutom hjälper det naturligtvis till en bättre temperatur i hemmet, vilket är skönt under såväl sommar som vinter.

Bör en portabel AC vara i energiklass A?

Det finns inget krav på att en luftkonditionering eller portabel AC bör vara i energiklass A eller högre. Men ju högre energimärkning, desto mer miljövänlig modell, vilket är bara för såväl din plånbok som miljön på lång sikt.